Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 13, 2016

Χυμοί βάζουν «φρένο» στο Αλτσχάιμερ!

Διατροφικό «αντίδοτο», φρούτα-λαχανικά στο... μπλέντερ
Ηκατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αμερικανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Vanderbilt στο Nashville των ΗΠΑ, μελετώντας την προστατευτική δράση των χυμών ως προς την εμφάνιση της νόσου, σε περισσότερους από 1.800 Aμερικανούς υπηκόους ιαπωνικής καταγωγής, για μια περίοδο 10 χρόνων, διαπίστωσαν πως όσοι από τους συμμετέχοντες έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 76% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν χυμούς λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, εκείνοι που έπιναν χυμούς φρούτων ή λαχανικών δύο φορές την εβδομάδα είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν χυμούς λιγότερο από μία φορά. Η μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τον ρόλο των πλούσιων σε πολυφαινόλες χυμών ως προληπτικό μέτρο εναντίον της νόσου. Οπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι πολυφαινό…

Νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό THE LANCET μελέτη που παρουσιάζει τα νεότερα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β.

Kύρια Σημεία:
H μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet (27/10) παρέχει τα πρώτα δεδομένα κλινικής πράξης που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της  οροομάδας Β της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα, η οποία εισήγαγε το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο -χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο- εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το ποσοστό χορήγησης του εμβολίου στο πλαίσιο του βρετανικού Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών είναι υψηλό. Πάνω από το 90% από τα τουλάχιστον 600.000 βρέφη ηλικίας 0-1 ετών που ήταν κατάλληλα για εμβολιασμό, έλαβαν δύο δόσεις.
Τους πρώτους δέκα μήνες εφαρμογής του προγράμματος, τα προκαταρκτικά δεδομένα κατέδειξαν εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολίου 82,9% έναντι οποιουδήποτε στελέχου…

Χειρουργήθηκε ασθενής στον εγκέφαλο ενώ ήταν ξύπνιος

Πρόκειται για την πρώτη εγχείρηση που επιχειρήθηκε στην Κρήτη για την αφαίρεση όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή να είναι σε εγρήγορση, δηλαδή να είναι ξύπνιος.

Η εγχείρηση έγινε χθες στο ΠΑΓΝΗ και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αντώνης Βάκης:

«Πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στην Κρήτη εγχείρηση αφαίρεσης όγκου εγκεφάλου από τον αριστερό κροταφικό λοβό με τον ασθενή σε εγρήγορση, δηλαδή ξύπνιο.
Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει έτσι γιατί σ αυτή την περιοχή του εγκεφάλου βρισκονται σημαντικά κέντρα που ελέγχουν την λειτουργία του λόγου. Ο μόνος τρόπος επομένως να αφαιρεθούν όγκοι από αυτή την περιοχή είναι να μας μιλάει ο ασθενής κατά την διαδικασία της αφαίρεσης έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν προκαλούμε βλάβη στην σημαντική αυτή λειτουργία.

Στην επέμβαση ήταν πολύ σημαντική η συλλογική δουλειά του προσωπικού του νοσοκομείου αλλά και η συνδρομή ιατρών από την Αθήνα οι οποίοι παρευρέθηκαν για…

Αιτίες του επίμονου ξηρού βήχα

Ένας επίμονος ξηρός βήχας μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό διαφορετικών προβλημάτων. Μερικές φορές η αιτία δεν είναι πάρα πολύ ανησυχητική, μπορεί να είναι απλά ένα κρυολόγημα.
Άλλες φορές όμως μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός, όπως σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ή καρκίνου.

Σε γενικές γραμμές, ένας επίμονος ξηρός βήχας μπορεί να προέρχεται από τους πνεύμονες, την καρδιά, τα ιγμόρειά σας ή το γαστρεντερικό σας σύστημα. Μπορεί επίσης να προκύψει από τις παρενέργειες φαρμάκου. Παρόλο που κάθε επίμονος βήχας θα πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό, εντούτοις υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να σας τραβήξουν πολύ νωρίς την προσοχή.

Πολλές φορές ο ξηρός βήχας προκύπτει από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Για παράδειγμα, εάν είχε προηγηθεί του βήχα μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμος ή γενικευμένοι πόνοι, τότε μπορεί αυτός να είναι μετα-ιικός βήχας. Εναλλακτικά, αν είναι ανθεκτικός και εμφανίζεται σε κ…

Νόσος του ποδιού, του χεριού και του στόματος! Τι είναι;

Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι παιδάκια μικρής ηλικίας αρρωσταίνουν από μία νέα ίωση που έχει ένα περίεργο όνομα: νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση της νόσου.

Τι είναι; Πώς διαγιγνώσκεται; Πώς αντιμετωπίζεται; Ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί.
Το παιδί είναι αδιάθετο, έχει λίγο πυρετό αλλά δεν δικαιολογείται ο εκνευρισμός του. Μάλλον δεν μπορεί να καταπιεί καλά και έχει ανορεξία. Μετά από μία έως δύο μέρες ξυπνάει το πρωί και παρατηρείς ότι στις παλάμες και στα πέλματα αρχίζουν να εμφανίζονται κοκκινίλες και φουσκάλες. Υποψιάζεσαι ότι θα μπορούσε να είναι μία αλλεργία από την παιδική χαρά ή τον παιδικό σταθμό. Μετά σού φαίνεται ότι κάτι τρέχει με το στόμα του. Σού δείχνει ότι πονάει και παρατηρείς ότι μέσα στο στόμα και στη γλώσσα εμφανίζονται φουσκαλίτσες κόκκινες και πληγές. Ο παιδίατρος θα κάνει τη διάγνωση και θα σού πει ότι έχει τη νόσο “χέρι, πόδι, στόμα”. Σίγουρα δεν έχεις α…

Ύψος γυναικών: Τι δείχνει για τη σωματική και ψυχική υγεία τους

Μελέτες έχουν δείξει ότι γενικότερα οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μειωμένο κίνδυνο για την καρδιά τους, αλλά αυξημένο για καρκίνο.

Νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Γουέντζι Μα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, συνδέει το ύψος των γυναικών με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν γύρω στα 75.
Οι ερευνητές -που ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό- ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 68.000 γυναίκες, συσχετίζοντας το ύψος καθεμιάς με την κατάσταση της υγείας της στην τρίτη ηλικία.

Ως «υγιής» θεωρήθηκε μια γυναίκα χωρίς προβλήματα μνήμης και χωρίς χρόνιες παθήσεις (καρκίνο, διαβήτη, νεφροπάθεια κ.α.).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν ύψος πάνω από 1,72 εκατοστά, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία όταν φθάσουν στην ηλικία των 75 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες με ύψος κάτω από 1,58 εκατοστά.
Δ…

Διπολική διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται απο επεισόδια μανίας και κατάθλιψης. Είναι χρόνια ασθένεια που συνδέεται με υψηλη συχνότητα κοινωνικής δυσλειτουργίας και με αγχώδεις διαταραχές, χρήση ουσιών και διαταραχές προσωπικότητας.
Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι επίσης ψηλά με τον θάνατο απο αυτοκτονία να αγγίζει ένα 15% των ασθενών. Παρόλο που τα αίτια δεν ειναι ακόμη ξεκάθαρα, φαίνεται να υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση και η ενδεχόμενη ενεργοποίηση της μπορει να οφείλεται είτε σε φυσική/ βιολογική ασθένεια είτε σε κάποιο γεγονός με έντονα αγχωτικά στοιχεία.

Συμπτώματα Διπολικής Διαταραχής - Μανιοκατάθλιψης
Καταθλιψη
ιδιοτροπία
κακοδιαθεσία
εκνευρισμός
εξαρση και έξαψη
Γρήγορη, ακατάσχετη ροή λόγου και αλλαγή θέματος χωρίς να εχει προηγηθει ολοκληρωση του προηγούμενου
Ελλειψη ενέργειας η υποτονικότητα
Αλλαγές στο βάρος και στην όρεξη
Διαταραχές ύπνου
Ελλειψη προσωπικής υγιεινής
Απομάκρυνση απο οικογένεια και φίλους ή ιδιαίτερα αυξημένη κοινωνικότητα
Συναισ…

Ποιες ασθένειες συνδέονται με το στρες

Ξέρουμε ότι το χρόνιο άγχος έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας, αλλά μήπως μπορεί να είναι και η κύρια αιτία για μερικές ασθένειες;
Το στρες έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, όλοι το γνωρίζουμε – ή, χειρότερα, το έχουμε ζήσει – αυτό. Και οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι μονάχα ψυχολογικές. Άλλωστε, η ψυχολογία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του σώματός μας, και θα επικεντρωθούμε για λίγο σε αυτό.
Μήπως υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με το στρες περισσότερο από ό,τι υποπτευόμασταν;

Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί απότομα αν τα επίπεδα αδρεναλίνης παραμένουν υψηλά. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία μας συσφίγγονται, η κυκλοφορία του αίματος γίνεται πιο δύσκολη και τα όργανά μας δεν αιματώνονται ικανοποιητικά, με πολύ άσχημες επιπτώσεις. Τα νεφρά, για παράδειγμα, αντιδρούν στην κατάσταση αυτή παράγοντας μια ορμόνη που αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση, ενώ το συκώτι παράγει περισσότερη χοληστερόλη και…

Δωρεάν εξετάσεις για τον ιό HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή και τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV και τις ιογενείς ηπατίτιδες Β και C, από την Παρασκευή 18 έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν δράσεις δωρεάν εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου με τη μέθοδο «rapidtest» και ενημέρωσης για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι σταθερές δομές «Checkpoint» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου από τις 12:00 έως τις 19:30, ενώ η κινητή μονάδα θα επισκέπτεται καθημερινά διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης έχει ως εξής:

Αθήνα
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, 21:00-01:00, Πλατεία Κεραμεικού, Γκάζι
Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 11:00-16:00, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα
Κυριακή 20 Νοεμβρ…

Πώς θα απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών

Μήπως αισθάνεστε συχνά ότι «κουβαλάτε» περισσότερο βάρος απ’ ό,τι θα έπρεπε; Μήπως ενώ τρώτε υγιεινά και ασκείστε σε κάθε ευκαιρία η ζυγαριά δείχνει πως έχετε πάρει κιλά αντί να χάσετε;

Δεν αποκλείεται αυτά τα έξτρα κιλά να μην είναι τίποτα άλλο από κατακράτηση υγρών. Δεδομένου ότι το σώμα περιέχει από 55-75% νερού, το βάρος του νερού στον οργανισμό σας ποικίλλει.

Τι είναι η κατακράτηση υγρών
Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν το σώμα σας διατηρεί νερό το οποίο προέρχεται από συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό ή σε ιστούς του σώματος.

Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί όταν υπάρχει μια αλλαγή στην πίεση στο εσωτερικό των τριχοειδών. Οταν υπάρξει διαρροή από τα τοιχώματα των τριχοειδών, το νερό θα παραμείνει στους ιστούς και θα προκαλέσει οίδημα.

Μπορεί, επίσης, να προκύψει όταν υπάρχει πάρα πολύ υγρό στο λεμφικό σύστημα. Το υγρό θα παραμείνει στους ιστούς ή θα προκαλέσει οίδημα στα πόδια, στους αστραγάλους και σε άλλα μέρη του σώματος όπου έχει διαρρεύσει υγρό. Με άλλα λόγια η κατακράτηση νερ…

Έπεσε η πίεση στην Ελλάδα από το 1970 έως σήμερα, αλλά οι υπερτασικοί έφθασαν τα 1,13 δισεκατομμύρια παγκοσμίως

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, όπου υπήρξαν θετικές εξελίξεις στην αρτηριακή πίεση κατά την τελευταία 40ετία, καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση, ενώ την ίδια περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο το πρόβλημα της υπέρτασης επιδεινώθηκε.

Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη για την υπέρταση μέχρι σήμερα, στην παγκόσμια κατάταξη των 200 χωρών με βάση το ποσοστό των ατόμων με υπέρταση, η χώρα μας στους άνδρες βρισκόταν στην 164η θέση το 2015 από 78η το 1970, ενώ στις γυναίκες στην 176η θέση από την 66η θέση το 1970 (στο Νο 1 η μεγαλύτερη αναλογία υπέρτασης στον πληθυσμό και στο Νο 200 η μικρότερη).

Η υπέρταση στην Ελλάδα εμφανίζει σταδιακή υποχώρηση. Ειδικότερα στη μέση συστολική πίεση (και στα δύο φύλα) η Ελλάδα το 2015 βρέθηκε στην 189η θέση (την 11η χαμηλότερη στον κόσμο) από την 78η το 1970, ενώ στη μέση διαστολική πίεση πέρυσι κατατάχθηκε 175η από 56η το 1970.

Το 28% των ανδρών στην Ελλάδα  είχαν αυξημένη πίεση το 2015 έναντι ποσοστ…

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μαστογραφία αν έχετε πυκνούς μαστούς

Οι περισσότερες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πυκνούς μαστούς και δεν εκτιμάται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (π.χ. λόγω οικογενειακού ιστορικού) αρκεί να κάνουν μαστογραφία περίπου μία φορά ανά τρία χρόνια.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες με μεγαλύτερο εκτιμώμενο κίνδυνο για καρκίνο μαστού και πυκνούς μαστούς, υποδεικνύει μια αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι γυναίκες ηλικίας 50-74 που δεν παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου και δεν είχαν πυκνούς μαστούς δεν φάνηκε να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού όταν έκαναν μαστογραφία ανά τριετία, δείχνουν τα νέα στοιχεία.

Όσες γυναίκες είχαν όμως πυκνούς μαστούς φάνηκε να χρειάζονται ετήσια μαστογραφία προκειμένου να επιτευχθεί αντίστοιχα χαμηλή θνησιμότητα, αναφέρεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.«Οι γυναίκες με χαμηλό εκτιμώμενο κίνδυνο για καρκίνο μαστού και χαμηλή πυκνότητα μαστών δεν απολαμβάνουν οφέλη από τη μαστογραφία που γίνεται ετησίως ή ανά δ…

Εξαντλητική γυμναστική: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί βασικό παράγοντα υγείας και ευεξίας. Για όσους όμως το παρακάνουν και η γυμναστική γίνεται εθισμός, εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία και συγκεκριμένα για την καρδιά.

Όπως έδειξε ανασκόπηση μελετών από ειδικούς του Νοσοκομείου Saint Luke's στο Κάνσας και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings», οι ακραίες καταστάσεις σε ό,τι αφορά την καταπόνηση του οργανισμού, όπως σε έναν μαραθώνιο ή σε έναν μεγάλο ποδηλατικό αγώνα, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες και σε μόνιμες βλάβες στην καρδιά εξαιτίας της πρόκλησης δομικών αλλαγών στον καρδιακό μυ και στις μεγάλες αρτηρίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης ελλήνων επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Ηypertension», η σωματική άσκηση είναι ευεργετική για τις αρτηρίες της καρδιάς μόνον όταν δεν ξεπερνά κάποια όρια σε ένταση και διάρκεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 49 δρομείς (οι 42 άνδρες) μαραθωνίου με μέση ηλικία τα 38 έτη, οι…

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Η μελαγχολία του χειμώνα

Το καλοκαίρι έχει φύγει και ίσως έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στη διάθεση σας. Μήπως νοιώθετε πιο κουρασμένοι, κακόκεφοι και δεν έχετε όρεξη να διεκπεραιώσετε τις υποχρεώσεις σας; Μην ανησυχείτε, ευθύνεται η αλλαγή του καιρού.
Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι μια μορφή κατάθλιψης η οποία είναι επεισοδιακή και συνήθως εμφανίζεται στις αρχές του φθινοπώρου και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τους χειμερινούς μήνες.

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν αυτή τη μελαγχολία της εποχής δεν είναι ακόμα σαφή. Ωστόσο, η χαμηλή θερμοκρασία αλλά και η μείωση φωτός φαίνεται να επηρεάζουν τη διάθεση μας. Συγκεκριμένα, η μείωση φωτός κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες μπορεί να φέρει κάποιες αλλαγές στο «βιολογικό μας ρολόι»  με αποτέλεσμα να βιώσουμε αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου μας.

Συνεπώς θα έχουμε έλλειψη ενέργειας και πιο κακή διάθεση. Η αλλαγή του καιρού μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα μιας φυσικής ορμόνης του σώματος μας, της μελατονίνης, η οποία επηρεάζει το ρυθμό το ύπ…

Σπονδυλική στένωση: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Σπονδυλική στένωση είναι η στένωση των χώρων στη σπονδυλική στήλη (ραχοκοκαλιά) η οποία προκαλεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Περίπου το 75% των περιπτώσεων συμβαίνει στο κάτω μέρος της πλάτης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η στένωση της σπονδυλικής στήλης συμπιέζει τη ρίζα του νεύρου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά μήκος του πίσω μέρους του ποδιού.

Τι προκαλεί σπονδυλική στένωση;
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την σπονδυλική στένωση, συμπεριλαμβανομένων:

Γήρανση: Με την ηλικία, οι σύνδεσμοι (σκληρός συνδετικός ιστός μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης) του σώματος μπορεί να πυκνώσουν. Μικρά εξογκώματα μπορεί να αναπτυχθούν στα οστά και στον σπονδυλικό σωλήνα. Οι δίσκοι που απορροφούν τους κραδασμούς μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να αρχίσουν να επιδεινώνονται. Οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης (επίπεδες επιφάνειες σε κάθε σπόνδυλο που αποτελεί τη σπονδυλική στήλη) μπορεί επίσης να αρχίσουν να καταστρέφονται. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σπ…

Εκλεισαν «πληγές» από έμφραγμα

Νέα θεραπεία με δύο  χημικές ουσίες που αναζωογονούν πάλι τα καρδιακά κύτταρα
Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία θεραπείας για τη ζημιά που έχει υποστεί η καρδιά έπειτα από έμφραγμα έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ. Ανακάλυψαν χημικές ουσίες οι οποίες στα πειραματόζωα αποκαθιστούν τη βλάβη, δημιουργώντας καρδιακά κύτταρα τα οποία κάνουν τον καρδιακό μυ να χτυπά γρηγορότερα, πιο δυνατά και να λειτουργεί καλύτερα, από οποιαδήποτε άλλα έχουν δημιουργηθεί με τεχνητούς τρόπους έως τώρα.

Η ερευνητική ομάδα του Gladstone Institute του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον δρ Tamer Mohamed, δοκίμασε περίπου 5.500 διαφορετικές χημικές ουσίες, μέχρι να ανακαλύψει δύο που μπορούν να μετατρέψουν τον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό σε υγιή.

Το έμφραγμα, εξηγούν, έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνονται πολλά καρδιακά κύτταρα στον καρδιακό μυ. Σε αυτό το σημείο δημιουργείται ουλώδης ιστός, ο οποίος είναι συνδετικός ιστός και δεν επιτρέπει στην καρδιά να λειτουργήσει κανονικά. Ο οργανισμός δεν μπορεί από μόνος του να διορ…

Πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά: Ποια είναι τα συμπτώματα

Υπολογίζεται ότι 2 έως 5 στα 100 παιδιά θα εμφανίσουν πυρετικούς σπασμούς μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων. Πού οφείλονται και ποιος είναι ο ρόλος της κληρονομικότητας.


Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί; Είναι μία συνηθισμένη κατάσταση;
Με τον όρο “σπασμοί” αναφερόμαστε στις ακούσιες, μη συνειδητές δηλαδή, συσπάσεις μυών του σώματος, οι οποίες συνοδεύονται συνήθως από διαταραχή ή και απώλεια της συνείδησης.
Στα παιδιά δεν είναι σπάνια η εμφάνιση σπασμών ως αποτέλεσμα κάποιου εκλυτικού παράγοντα και ο συχνότερος από αυτούς τους παράγοντες είναι ο πυρετός. Οι σπασμοί, λοιπόν, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πυρετού ονομάζονται πυρετικοί σπασμοί
Είναι ο συχνότερος τύπος σπασμών στα παιδιά.
Υπολογίζεται ότι 2 έως 5 στα 100 παιδιά θα εμφανίσουν πυρετικούς σπασμούς μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων, που σημαίνει ότι είναι σχετικά σημαντική η πιθανότητα να το αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή όλοι οι γονείς.

Πού οφείλονται και τι ρόλο παίζει η κληρονομική προδιάθεση;
Θεωρείται μια καλοήθης κατάσταση της …

Χρόνιος πόνος: Οι καλύτερες συμβουλές για ανακούφιση

Για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιους πόνους, η ζωή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να βρούμε τρόπους να ανακουφιστούμε και να μετριάσουμε την ισχύ του πόνου. Και έχουμε μερικές ιδέες που θα βοηθήσουν…

Χαλαρή γυμναστική
Δραστηριότητες μικρής έντασης, όπως το περπάτημα και η κολύμβηση θα σας ανακουφίσουν από ένα κομμάτι του πόνου, μπλοκάροντας άμεσα τα σημάδια πόνου που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Ακόμα καλύτερο, η γυμναστική τεντώνει τους σφιγμένους μύες και αρθρώσεις, και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα—ακόμα κι αν, στην αρχή, ακόμα και η χαλαρή γυμναστική σας φαίνεται επίπονη.

Σωστές αναπνοές
Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας όταν νιώθετε πόνο—μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν πονάμε, έχουμε την τάση να παίρνουμε γρήγορες, ρηχές αναπνοές. Η σωστή κίνηση θα ήταν να αναπνέουμε βαθιά και αργά, ώστε να νιώσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, και να προλάβουμε επιπλέον πιάσιμο των μυών μας, που θα επ…

Ημικρανία: Σε ποια περίπτωση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα

Η ημικρανία αποτελεί μια ιδιαίτερα επιβαρυντική μορφή κεφαλαλγίας που συνεπάγεται περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων, απώλεια ημερών εργασίας και πτώση της ποιότητας ζωής. Η ημικρανία συνδέεται με επιπλοκές όπως η κατάθλιψη, ο ίλιγγος και ο βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών), ωστόσο μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο προσκήνιο μια σοβαρότερη συνέπειά της που μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Medical Journal, η ημικρανία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, τουλάχιστον στον γυναικείο πληθυσμό.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από 20ετή μελέτη σε δείγμα περίπου 115.000 γυναικών. Όσες από τις συμμετέχουσες εκδήλωναν ημικρανίες φάνηκε να έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μελλοντικά σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές. Οι επιστήμονες, με ειδικούς από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επικεφαλής, συμβουλεύουν λοιπόν να υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο όποιος εκδηλώνει ημικρανίες.

Η σχέση η…

Ανάκληση παρτίδας φαρμακευτικού σκευάσματος και παρτίδων ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Ο ΕΟΦ ανακαλεί την παρτίδα 16299 του Feragluc 695mg/sachet (80mg Fe2+) BT x 10sachet (CMP_038_2016) και παρτίδες των ιατροτεχνολογικών προϊόντων Torque Limiting Handles & Torque Limiting Screwdriver.

Στην ανάκληση της παρτίδας 16299 του φαρμακευτικού σκευάσματος Feragluc 695mg/sachet (80mg Fe2+) BT x 10sachet (CMP_038_2016), προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων,  κατόπιν ενημέρωσης της  «RAFARM ΑΕΒΕ», ότι προτίθεται να προβεί σε ανάκληση της εν λόγω παρτίδας, λόγω παραπόνων που αναφέρθηκαν από την αγορά και αφορούσαν αλλοιώσεις στην υφή και το χρώμα.

«Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της  εταιρίας, αναφέρει ο ΕΟΦ, σημειώνοντας ότι η  «RAFARM ΑΕΒΕ»,  είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη της άμεσης επικοινωνίας με τους πελάτες της, προκειμένου για την πραγματοποίηση και επιτυχή περάτωση της απόσυρσης του εν λόγω σκευάσματος από την αγορά.

Επίσης ο ΕΟΦ προχώρησε στην ανάκληση παρτίδων των ιατροτ…

Συγχώρεση: Ο δρόμος για ψυχική και σωματική υγεία

Γιατί πρέπει κάποιος να συγχωρήσει; Δεν υπάρχει ένας μόνο λόγος, αλλά ένα είναι το σίγουρο: η υπόθαλψη θυμού και η αγανάκτηση είναι σωματικά, διανοητικά και πνευματικά ανθυγιεινές. Οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να συγχωρήσουν τον εαυτό τους ή τους άλλους έχουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης, ενεργούν με αναλγησία προς τους άλλους, είναι λιγότερο ευτυχείς, και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή!

Χωρίς συγχώρεση, η οργή και η αγανάκτηση «σαπίζουν» τον εσωτερικό μας κόσμο. Όταν είμαστε δεμένοι στο παρελθόν, ενεργούμε σαν αυτοδημιούργητη παγίδα του εαυτού μας με την πρόβλεψη ενός στενού και εκδικητικού μέλλοντος. Ίσως ο MaxLucado το έθεσε καλύτερα όταν είπε, «Το μίσος, είναι ένα λυσσαλέο σκυλί που στρέφεται απειλητικά προς τον ιδιοκτήτη του. Η εκδίκηση, είναι η φωτιά που μαίνεται καταναλώνοντας τον εμπρηστή που την έθεσε. Πικρία, είναι η παγίδα που εγκλωβίζει έναν κυνηγό.» Ακόμα και δικαιολογημένη να είναι η οργή, μπορεί να είναι τόσο αυτοκατασ…

Σεξουαλικές ορμόνες: Ποιες είναι, τι κάνουν

Οι ορμόνες που είναι κρίσιμες για την σεξουαλική αναπαραγωγή και την ανάπτυξη συχνά αναφέρονται ως ορμόνες του φύλου. Είναι αυτές που επηρεάζουν τη φυσική έκφραση των αρσενικών και θηλυκών χαρακτηριστικών.

Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται η ανάπτυξη των μαστών στις γυναίκες και η αύξηση της τριχοφυΐας στους άνδρες. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στον έλεγχο της αναπαραγωγικής διαδικασίας, όπως στην ωορρηξία και στην παραγωγή σπέρματος. Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά ορμόνες του σεξ, ωστόσο οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν και συνθετικές και φυσικές μορφές αυτών των ορμονών σε ιατρικές θεραπείες.

Για παράδειγμα, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη για τον έλεγχο των γεννήσεων ή για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Οι σεξουαλικές ορμόνες έχουν μια σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών, που χαρακτηρίζουν κάθε φύλο. Ετσι, όταν μια γυναίκα αρχίζει να αναπτύσσει στήθη, αυτό είναι αποτέλεσμα της επ…

Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής «φαίνεται» στον ύπνο

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας εξαιρετικά συχνός τύπος αρρυθμίας που χαρακτηρίζεται από τον γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Αποτελεί βασική αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών και οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσή της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υπέρταση, τον υπερθυρεοειδισμό, τον διαβήτη, τη χρόνια πνευμονοπάθεια και την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η ποιότητα του ύπνου είναι μία ακόμη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ώστε να αξιολογείται ο κίνδυνος εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε στοιχεία για περισσότερους από 14 εκατομμύρια ασθενείς, δείχνει ότι οι διακοπές στον ύπνο και η αϋπνία αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην πάθηση. Συγκεκριμένα, όσοι ξυπνούν συχνά μέσα στη νύχτα φάνηκε να έχουν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κολπι…

Δωρεάν προληπτικός έλεγχος μαστού στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Για ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ) σε συνεργασία με το δίκτυο «Οι Γυναίκες στην Ογκολογία» ξεκινούν δράση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνο του μαστού.

Κάθε 15 μέρες στο ΜΚΙΕ θα γίνεται λήψη ιστορικού, ψηλάφηση και υπέρηχος μαστού, σε κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα που θέλει να δηλώσει συμμετοχή, από την Παθολόγο-Ογκολόγο Δρ Μαντώ Νικολαΐδη και την Ακτινολόγο Δρ Άντρη Κωνσταντινίδου.

Στην δράση μπορούν να συμμετέχουν ασφαλισμένες και ανασφάλιστες γυναίκες, καλώντας στο 210-9631-950 για να κλείσουν ραντεβού.

Σημάδια που δείχνουν δυσλειτουργία των πνευμόνων

Εκτός από τις δυσκολίες στην αναπνοή υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που προειδοποιούν για δυσλειτουργία των πνευμόνων. Ιδού μερικά από αυτά:

Χαμηλά επίπεδα ενέργειας, λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων εξαιτίας της δυσλειτουργίας των πνευμόνων.

Δύσπνοια και συχνό λαχάνιασμα που μπορεί να οφείλονται τόσο σε αδυναμία πλήρους κένωσης των πνευμόνων όσο και σε «παγίδευση» αέρα στη θωρακική κοιλότητα.

Πνευματική σύγχυση λόγω μειωμένου ρυθμού οξυγόνωσης που οδηγεί σε πτώση της νοητικής απόδοσης.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους. Η πνευμονοπάθεια σε προχωρημένο στάδιο παρουσιάζει υψηλά επίπεδα φλεγμονής που συμβάλλει στην απώλεια μυϊκής μάζας.

Βήχας που δεν υποχωρεί. Η επίσκεψη στον ειδικό επιβάλλεται όταν η βήχας επιμένει για περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Πόνος στο στήθος, αφού η φλεγμονή είναι πιθανό να προκαλεί ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα του θώρακα.

Αναπνευστικός συριγμός, ως αποτέλεσμα απόφραξης των αεραγωγών του σώματος.

http://www.ourlife.gr/permalink/231763.html

Αυξομειώσεις βάρους: Πόσο αυξάνουν τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου

Οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς, ειδικά των μεσήλικων γυναικών, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης.

Συγκεκριμένα, η συχνή απώλεια κιλών και η επαναπρόσληψή τους αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, όπως υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν και του Νοσοκομείου Μεμόριαλ του Ρόουντ Αϊλαντ.
Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Δρ Σομγουέιλ Ράσλα, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 158.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, για μια περίοδο 11,5 ετών.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων διαπίστωσαν ότι, όσες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος στην αρχή της μελέτης, αλλά τα επόμενα χρόνια έχαναν και ξανάπαιρναν κιλά, αντιμετώπιζαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων το βάρος είχε παραμείνει σχεδόν σταθερό. Οι γυναίκες με αυξομείωση βάρους είχαν επίσης αυξημένο κατά 66% κίνδυνο για θάνατο από στεφανιαία νόσο.
Ωστόσο, ο κίνδυ…

Σώζει ζωές! Τι να κάνετε αν σας «κάτσει κάτι στον λαιμό» (BINTEO)

Θα σας πάρει λίγα λεπτά να διαβάσετε τις παρακάτω αλλά ιδιαίτερα σημαντικές συμβουλές…
Στο βίντεο που θα δείτε θα μάθετε 2 πράγματα. Πρώτον πώς να κάνετε τον χειρισμό Χείμλιχ, για να αποφράξετε τους αεραγωγούς σε κάποιον που κάτι κόλλησε μέσα του και πνίγετε. Δεύτερον θα δείτε πώς να κάνετε τους ίδιους χειρισμούς όταν είστε μόνοι και δεν υπάρχει κάποιος να σας βοηθήσει.

Το ΕΚΑΒ για τον χειρισμό Χέιμλιχ αναφέρει:
Προσπαθήστε να καθησυχάσετε το θύμα. Εάν αναπνέει, ενθαρρύνετε το να βήξει και μην κάνετε τίποτα άλλο.

Εάν δείξει σημεία επιδείνωσης ή σταματήσει να βήχει: σταθείτε στο πλάι του και ελαφρά πίσω του.
Υποστηρίξτε το στήθος του με το ένα σας χέρι και γείρτε τον καλά μπροστά, έτσι ώστε όταν το αντικείμενο που αποφράζει μετακινηθεί, να βγει προς τα έξω.
Δώστε έως 5 απότομα χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Εάν αυτό αποτύχει, δοκιμάστε κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές οι ωθήσεις προκαλούν μια απότομη μετακίνηση αέρα από τους πνεύμονες προς τα έξω

Σταθείτε πίσω από το θύμα και β…

Φόβοι για το Σεξ γένους αρσενικού! {Β΄ μέρος}

Πολύ νωρίς στη ζωή τους οι άντρες ξεκινούν να βιώνουν ψυχολογική πίεση με τη μορφή του άγχους που δημιουργεί η σεξουαλική ανταγωνιστικότητα! Πολλές φορές ακόμα και από τις τρυφερές ηλικίες της προεφηβείας - συνήθως μεταξύ 9 και 13 ετών-μαζί με τις ραγδαίες εξελίξεις σε ψυχολογικό και βιολογικό επίπεδο, έχουν να αντιμετωπίσουν και να συμμετάσχουν και σε ένα ξεχωριστό «παιχνίδι», αυτό του «ποιος είναι καλύτερος από όλους»!
Ο τομέας της διάκρισης είναι πάντοτε ένας: το πέος! Αυτός ο αδυσώπητος συχνά αγώνας-ανταγωνισμός δε σταματά με το πέρασμα της ανωριμότητας και της εφηβείας και δυστυχώς αποβαίνει επιζήμιος για τη ψυχολογία των αντρών μακροπρόθεσμα στην ενήλικη ζωή τους. .

Έχεις φιλήσει ποτέ κορίτσι;
Κατουράς τόσο μακριά;
Έχεις δει φωτογραφίες με γυμνές;
Την έχω πιο μεγάλη! Είμαι αρχηγός!
Χα! Του …είναι μικρό σα γαριδάκι!
Δεν έχεις βάλει χέρι σε καμία; Ανώμαλος είσαι;(!)
…………………………………………….
Υπερβολές, ψέματα, μυθοπλασίες διανθίζουν από νωρίς τα αγορίστικα  κατορθώματα και αυτό έχει συν…

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την κατανάλωση fast food

Η κατανάλωση fast food συμβάλλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Επειδή πρόκειται για φαγητό που έχει μικρή θρεπτική αξία αν κανείς το καταναλώνει σε τακτική βάση βλάπτει τον οργανισμό του.
Τα περισσότερα fast foods έχουν μικρή θρεπτική αξία και αν οι άνθρωποι τα προτιμούν από περισσότερο υγιεινά φαγητά, τότε στερούν από το σώμα τους ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες.

Το fast food περιέχει, επίσης, ορισμένες επιβλαβείς ουσίες που βλάπτουν την υγεία και την ευεξία του σώματος. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης του γρήγορου φαγητού αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και πολλά εστιατόρια έχουν αρχίσει να προσφέρουν κάποια γρήγορα μεν αλλά υγιεινά φαγητά, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιλογών λαχανικών και φρούτων.

Προτού αποφασίσετε να καταναλώσετε fast foods μάθετε ποια προβλήματα μπορεί να φέρει στο τραπέζι σας το πρόχειρο φαγητό.

Υψηλές θερμίδες
Fast food γενικά θεωρούνται τα χάμπουργκερ, οι τηγανητές πατάτες, η πίτσα, το τηγανητό κοτό…