Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 27, 2015

Οστεοαρθρίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια που ταλαιπωρεί ένα εκατ. Έλληνες

Η οστεοαρθρίτιδα (ή αλλιώς εκφυλιστική αρθρίτιδα) είναι μια φλεγμονή του αρθρικού θυλάκου, που οδηγεί στην εκφύλιση του χόνδρου μιας άρθρωσης.
Η άρθρωση που πάσχει από εκφυλιστική αρθρίτιδα έχει συνήθως όλα τα στοιχεία της φλεγμονής (ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα). Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο στις καθημερινές δραστηριότητες (προσπάθεια να κάτσει σε καρέκλα, να ανέβει σκάλες, να περπατήσει, να μπει στο αυτοκίνητο, να δέσει τα κορδόνια του κ.α.), δυσκαμψία της προσβεβλημένης άρθρωσης -η οποία όσο αυτή λειτουργεί τόσο βελτιώνεται-, περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης, υποτροπιάζοντα ύδραρθρο και διαταραχή του άξονα της πάσχουσας άρθρωσης.
Υπολογίζεται οτι στην Ελλάδα πάσχουν από οστεοαρθρίτιτδα περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Συνηθέστερα αφορά ανθρώπους άνω των 60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι η νόσος δεν συναντάται σε νεότερους ασθενείς. Επίσης είναι νόσος που απαντάται συχνότερα σε γυναίκες.
Η έκταση και το μέγεθος του πόνου συνήθως είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα της νό…

Πολύποδες παχέος εντέρου: Συμπτώματα, διάγνωση και κληρονομικότητα

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μαλακά, σαρκώδη ή ινώδη τμήματα που αναπτύσσονται στη βλεννώδη εσωτερική επιφάνεια του εντέρου.
Πολύποδες του παχέος εντέρου είναι δυνατόν να σχηματίζονται στο 40% έως 50% του πληθυσμού. Ο αριθμός και το μέγεθος των πολυπόδων αυξάνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων και καρκίνο του παχέος εντέρου. Στην αιτιολογία των πολυπόδων παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή. Όταν είναι πλούσια σε λίπη και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ευνοεί την ανάπτυξη των πολυπόδων. Η ασπιρίνη και άλλα ανάλογα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης τους.
Οι πολύποδες μπορούν να έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα. Η μικροσκοπική τους εξέταση μπορεί να δείξει διαφορετικές ιστολογικές μορφές. Οι περισσότεροι πολύποδες έχουν καλοήθη ιστολογία. Μερικοί από αυτούς τους πολύποδες έχουν την ικανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο. Πρόκειται για προκαρκινικές καταστάσεις και οι πολύποδες αυτοί ονομάζονται αδενώματα. Χρειάζοντ…

Οι σωστές και λάθος στάσεις στον ύπνο για να ξυπνάτε χωρίς πόνους και στομαχικά προβλήματα

Ο τρόπος που κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να έχετε. Βέβαια, ο καθένας μας κοιμάται σε μια συγκεκριμένη στάση που τον βολεύει και τον χαλαρώνει. Είναι, δύσκολο να αλλάξει κανείς τον τρόπο που έχει βολευτεί για χρόνια να κοιμάται, όμως αν ξυπνά με πόνους θα χρειαστεί να κάνει δοκιμές με τις στάσεις του ύπνου του, προκειμένου να βρει αυτή που τον βολεύει αλλά δεν επιβαρύνει.
Η κακή στάση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, αν το μαξιλάρι είναι πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά, πόνο στον ώμο, αν κοιμάστε σε πλάγια θέση με το κεφάλι πάνω στο χέρι σας, αλλά και πόνο στη μέση, ιδιαίτερα αν κοιμάστε μπρούμυτα, πάνω στο στομάχι σας Χρόνιες συνήθειες ύπνου μπορεί να είναι υπεύθυνες για πόνους στον αυχένα, την πλάτη ή τη μέση. Το 95% των ανθρώπων κοιμούνται στην ίδια θέση κάθε βράδυ. Υιοθετώντας την κατάλληλη στάση στον ύπνο μας θα απαλλαγούμε από τους έντονους πόνους, στη γνάθο, στον αυχένα, τους ώμους, τη μέση και τους γοφούς.
Κα…

Φραγμένες αρτηρίες: Τέσσερα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου είναι ο κύριος στόχος των καρδιολόγων. Έρευνες αναφέρουν ότι σχεδόν το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προβλεφθούν. Υπάρχουν όμως κάποια σιωπηλά σημάδια που πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες ότι οι αρτηρίες σας ενδέχεται να είναι φραγμένες.
Φαλάκρα Σε πρόσφατη εκτενή μελέτη σε σχεδόν 37.000 άντρες, η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού συνδέεται με φραγμένες αρτηρίες ανεξάρτητα από την ηλικία του άντρα. Σε μια άλλη μελέτη σε πάνω από 7.000 ανθρώπους (οι 4.000 από τους οποίους ήταν γυναίκες), η μέτρια έως σοβαρή μορφή φαλάκρας διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιά και στα δύο φύλα.
Στυτική δυσλειτουργία Εάν δυσκολεύεστε να έρθετε σε στύση ή έχετε στύση περιορισμένης διάρκειας, μπορεί να αποτελεί σημάδι φραγμένης αρτηρίας στην περιοχή της πυέλου. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται πέντε χρόνια από την έναρξη της βλάβης μέχρι να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή, αρκετός χρόνος για να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και να παρέμβει ο γιατρός σας όπο…

Πνιγμένα στα χρέη θα υποδεχτούν το 2016 τα δημόσια νοσοκομεία

«Πνιγμένα» στα χρέη και με σοβαρές δυσλειτουργίες  μέσα στο νέος έτος τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ.
Ενδεικτικό είναι ότι οι οφειλές μόνο προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ -εκ των οποίων το 75% αφορά το 2015. Επιπρόσθετα, τα νοσοκομεία χρωστούν σε προμηθευτές (πλην φαρμάκου) περί τα 800 εκατ. ευρώ ενώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας (διαγνωστικά και κλινικές) υπολογίζονται σε περισσότερα από ένα 1,2 δισ. ευρώ. Ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά. Η περίπτωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του Ευαγγελισμού. Όπως ανέφερε μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων «από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων εξασφαλίστηκαν 390.000 ευρώ για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα που επαρκούν μόνο για λίγες μέρες».
Ο πρόεδρος του Σωματείο Ηλίας Σιώρας σημείωσε πως «ενημερωθήκαμε ότι θα δοθεί…

Η πολύωρη χρήση κινητού πιθανόν ευθύνεται για το βουητό στα αυτιά μας

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν κατά καιρούς γίνει αντικείμενο διερεύνησης καθώς για την πολύωρη χρήση τους δεν έχουμε εμπεριστατωμένα αποτελέσματα μελετών για το πόσο και αν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Περισσότερο φως στη σχέση του κινητού με το βουητό των αυτιών μας ρίχνει αυστριακή μελέτη, στην οποία οι επιστήμονες μελέτησαν 100 ασθενείς με βουητό στα αυτιά και συνέκριναν τα αποτελέσματα με στοιχεία που είχαν από άλλα 100 άτομα που δεν είχαν βουητό στα αυτιά. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του βουητού στα αυτιά κα της χρήσης κινητού τηλεφώνου πάνω από 10 λεπτά ημερησίως.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν πάνω από 160 ώρες συνομιλίας στο κινητό είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν βουητό στα αυτιά. Όμως παρατήρησαν και κάτι παράδοξο. Τα άτομα που έκαναν 4.000 κλήσεις ή περισσότερες, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν βουητό από τα άτομα που έκαναν λιγότερες κλήσεις. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι παράγοντες που π…

Η απώλεια δοντιών ένδειξη μοιραίας καρδιαγγειακής νόσου;

Προσοχή στη στοματική σας υγεία
Οι πάσχοντες από καρδιακή νόσο, που έχουν χάσει την φυσική τους οδοντοστοιχία, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αποβιώσουν, συγκριτικά με όσους διατηρούν τα δόντια τους, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.
Η ουλίτιδα είναι βασική αιτία απώλειας δοντιών και η φλεγμονή που σχετίζεται με την ουλίτιδα πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην στένωση των αρτηριών.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα και του Κλινικού Ερευνητικού Κέντρου της πόλης, μελέτησε περισσότερους από 15.000 καρδιοπαθείς από 39 χώρες. Όλοι ελέγχθηκαν για τυχόν απώλειες δοντιών και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 3,7 χρόνια. Το 16% δεν είχε καθόλου δόντια και το 40% είχε χάσει περίπου τα μισά.
Όσοι είχαν τα λιγότερα δόντια ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, καπνιστές, γυναίκες, λιγότερο δραστήριοι σωματικά και πιθανότερο να έχουν διαβήτη, υπέρταση, περισσότερο σωματικό λίπος και χαμ…

Τι να κάνω όταν έχω νεύρα;

Τι κάνετε εσείς όταν έχετε νεύρα; Να μαντέψουμε: Το ρίχνετε στις σοκολάτες, μαλώνετε με όποιον σας μιλά ή σας τηλεφωνεί, ξεσπάτε στο άλλο σας μισό και ξαναορμάτε στο ψυγείο. Μόνο που όλα αυτά δεν έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας – αντίθετα, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε δέκα πιο ασφαλείς ιδέες, οι οποίες μπορούν να σας χαλαρώσουν και να σας φτιάξουν το κέφι, εκείνες τις ημέρες που όλα σας φταίνε.
Πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα Ένα ζεστό αρωματικό τσάι ή μια γλυκιά ζεστή σοκολάτα – προφανώς, αποφεύγουμε τον καφέ – θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
Ξεσπάστε σε ένα άθλημα Οι κινήσεις που κάνουμε στα σπορ είναι ό,τι πρέπει για να… ξεσπάσουμε τα νεύρα μας – κλωτσάμε την μπάλα, χτυπάμε με ρακέτα το μπαλάκι, καρφώνουμε στο καλάθι, αλλά πάνω από όλα, εκτονώνουμε την ενέργειά μας – αυτή που πάνω στα νεύρα σας μερικές φορές θέλετε να διοχετεύσετε… στο κεφάλι του αφεντικού ή του ενοχλητικού γείτονά σας.
Τρέξτε στο γυμναστήριο Η σωματική άσκηση βοηθά τον οργανισμό…

Η μυρωδιά του σώματος δείχνει αν πάσχετε από κάποια ασθένεια - Δείτε τη λίστα

Πολλές είναι πλέον οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ασθένειες που επηρεάζουν χαρακτηριστικά τη μυρωδιά του σώματός μας, λόγω της μεταβολής της χημικής του σύστασης, που προκαλούν. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι, όπως δημοσιεύεται και στην επιθεώρηση «Sensors», η τεχνολογία της ανίχνευσης των νοσημάτων μέσω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αναδύει το σώμα, έχει εξελιχθεί πολύ την τελευταία 25ετία. Δείτε αναλυτικά πώς μεταβάλει η κάθε ασθένεια την οσμή του σώματός μας σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε:
Διαβήτης: Κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν ασετόν Ηπατική ανεπάρκεια: Κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν σάπιο ψάρι Κίτρινος πυρετός: Κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν κρεοπωλείο, Σχιζοφρένεια: Κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει σαν ξύδι Τυφοειδής πυρετός: Κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν φρεσκοψημμένο ψωμί Ουρολοίμωξη: Κάνει τα ούρα να μυρίζουν σαν αμμωνία Φαινυλκετονουρία: Κάνει το δέρμα των βρεφών να μυρίζει σαν μέλι Φυματιώδης λεμφαδενίτιδα: Κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν μπαγιάτικη μπ…

Οι έμμονες ιδέες και η αντιμετώπισή τους

Οι έμμονες ιδέες είναι επίμονες σκέψεις ,εικόνες ή παρορμήσεις που εισβάλλουν στο μυαλό μας παρά τη θέληση μας και τις οποίες συνήθως βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο να αγνοήσουμε. Βέβαια, κατά καιρούς , όλοι οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν μια ενοχλητική σκέψη όπως ότι άφησαν το σίδερο αναμμένο , ή να νιώσουν μια παράδοξη για τα δεδομένα τους παρόρμηση όπως π.χ να πηδήξουν στις γραμμές του μετρό καθώς έρχεται το τρένο. Άρα, από μόνες τους οι δυσάρεστες σκέψεις που εισβάλλουν στο μυαλό μας απροειδοποίητα, δεν αποτελούν πρόβλημα, είναι μάλιστα κάτι πολύ συνηθισμένο.
Οι έμμονες ιδέες στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, το άτομο, όχι μόνο αδυνατεί να αγνοήσει τις σκέψεις αυτές αλλά τους δίνει κι ένα τελείως διαφορετικό νόημα. Πιστεύει λοιπόν, ότι οι σκέψεις του έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν κακό ή ν’αποτρέψουν δυσάρεστα γεγονότα από το να συμβούν (π.χ πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο για τον εαυτό του όταν σκέφτεται να πηδήξει στις ράγιες). Πιστεύοντας ότι…

Επικίνδυνη η αφυδάτωση κατά την οδήγηση όσο και η κατανάλωση αλκοόλ

Αν και έχουμε συνηθίσει να προσέχουμε τα ποσοστά αλκοόλ που καταναλώνουμε όταν πρόκειται να οδηγήσουμε, μια νέα έρευνα ήρθε να προσθέσει και την έλλειψη νερού, στις βλαβερές συνήθειες των οδηγών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλία, ύστερα από μελέτες σε οδηγούς, βρήκαν πως τα ποσοστά λαθών όσων είχαν καταναλώσει το επιτρεπόμενο όριο αλκοόλ, ήταν σχεδόν ίδια με αυτούς που δεν είχαν πιει αρκετό νερό. Ενώ, στην ίδια έρευνα, βρέθηκε πως τα λάθη αυτά ήταν δύο φορές περισσότερα από όσους είχαν ενυδατωθεί επαρκώς.
Το νερό είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό και καθορίζει πλήθος λειτουργιών, μεταξύ αυτών και πολλών νοητικών διεργασιών, γεγονός απαραίτητο για μια ασφαλή οδήγηση. Τα ποσοστά ενυδάτωσης του σώματος, μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας αλλά και το βαθμό συγκέντρωσης την ώρα που βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, δηλώνουν οι επιστήμονες.

http://enallaktikidrasi.com/2015/12/epikindynh-h-afydatwsh-kata-tin-odigisi-oso-kai-i-katanalwsi-alkool/

Παγκόσμιο ρεκόρ βηματοδότη σε Eλληνίδα ασθενή

Αντί για 10 χρόνια που είναι ο μέσος όρος διάρκειας, ο συγκεκριμένος βηματοδότης λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 32 χρόνια σπάζοντας το ρεκόρ των 26 ετών

Παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας βηματοδότη έχει Eλληνίδα ασθενής, όπως επιβεβαιώνεται και από δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Case reports in Cardiology».
Ο βηματοδότης, τον οποίο τοποθέτησε ο 'Eλληνας καρδιολόγος Ευάγγελος Παπαστεριάδης στις 10 Οκτωβρίου του 1983, ρυθμίστηκε έτσι ώστε η συσκευή να έχει «έξυπνη» κατανάλωση και η μπαταρία εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια. Eτσι, αντί για 10 χρόνια, που είναι ο μέσος όρος διάρκειας, ο συγκεκριμένος βηματοδότης λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 32 χρόνια. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 26 χρόνια και είχε δημοσιευθεί εδώ και 8 χρόνια.
Πριν από περίπου 32 χρόνια η ασθενής Κ.Ζ., σε ηλικία τότε 45 ετών είχε εκδηλώσει διαταραχές στον ρυθμό της καρδιάς, ενώ το πρόβλημα αυτό οδηγούσε και σε λιποθυμίες. Η μόνη λύση που υπήρχε ήταν η τοποθέτηση βηματοδότη.
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή που αντ…

Προσοχή: Έξι επικίνδυνες τοξίνες σε επεξεργασμένες τροφές – Δείτε ποιες είναι

Να είστε προσεκτικοί με κάθε τι που τρώτε. Είναι πιθανό να επιβαρύνετε καθημερινά τον οργανισμό σας με ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Πρόκειται κυρίως για ουσίες που υπάρχουν στις συσκευασίες των επεξεργασμένων τροφών. Σε καμία περίπτωση μια κονσέρβα, ή ένα κουτί δημητριακά δεν ενέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο για την υγεία σας. Αλλά επειδή η σύγχρονη διατροφή μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από επεξεργασμένες τροφές, είναι αυτή η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων ουσιών που λειτουργεί συσσωρευτικά και μπορεί να σας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Δείτε εκείνες τις τοξίνες σε επεξεργασμένες τροφές, που θεωρούνται πιο επικίνδυνες για την υγεία σας.
Υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού Βρίσκεται σε διάφορα γλυκά, όπως αναψυκτικά και επιδόρπια. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά κόρον σε προϊόντα fast food. Οι πιθανές επιδράσεις του σιροπιού καλαμποκιού είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η αύξηση του κοιλιακού λίπους και οι καρδιακές παθήσεις.
Trans-λιπαρά οξέα Ο…

Για μείωση τιμών περίπου στο 2,9% κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων

Ολοκληρώθηκε η ανατιμολόγηση των φαρμάκων Ειλικρινής προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων και επίλυσης των ζητημάτων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με αυξημένη διαφάνεια και αξιοκρατία, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με τα Μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων και τον ΕΟΦ χαρακτήρισε τη διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Η διευθέτηση μίας σειράς θεμάτων κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος των ασθενών μέσω μειώσεων τιμών που ενδεικτικά κυμαίνεται στο 2,9%, επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.
«Η προσπάθεια εξισορρόπησης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων εκτός από θεσμική απαίτηση, αποτελεί και υποχρέωση όλων μας απέναντι στους ασθενείς για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασής τους στις θεραπείες τους». Με αυτή τη βασική θέση συμμετείχε ο ΣΦΕΕ στη διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση του τελικού Δελτίου Τιμών από το υπουργεί…

Πονοκέφαλος από hangover: Γιατί συμβαίνει. Τι να κάνετε

Ο πονοκέφαλος και το “βαρύ κεφάλι” μετά από μια έντονη βραδιά με… αρκετή κατανάλωση αλκοόλ είναι κάτι που έχει συμβεί στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους ανθρώπους.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουμε πονοκέφαλο από το hangover;
Το κλειδί βρίσκεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ είναι διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που περνάει στο αίμα σας, το σώμα σας χρησιμοποιεί τα αποθέματα νερού στη ροή του αίματος για να το αραιώσει. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί μια αύξηση του όγκου του αίματος και της πίεσης. Για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, το σώμα χρειάζεται να αποβάλλει το νερό, μέσω της ούρησης. Το πρόβλημα είναι, ότι τώρα τα κύτταρα δεν έχουν το νερό που χρειάζονται. Ο εγκέφαλός μας είναι περίπου 70% νερό και η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε “συρρίκνωση” του εγκεφάλου, το οποίο είναι αυτό που προκαλεί τον πόνο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Πιείτε νερό Το νερό είναι η προφανής θεραπεία, ωστόσο, δεν είναι όλα το είδη νερού ίσα σε αυτή την περίπτωση. Το σύνολο των μετάλλων…

Το συστατικό που προστατεύει την καρδιά και τα νεφρά μας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιά και των νεφρών, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από την Ιαπωνία θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο η υψηλή διαιτητική πρόσληψη καλίου και νατρίου συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών. Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε συνολικά 623 διαβητικούς ασθενείς με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα 10 έως και 17 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η αυξημένη απέκκριση καλίου στα ούρα, που συνδέεται στενά με τα επίπεδα πρόσληψης, φάνηκε να σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας και χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών επιπλοκών. Από την άλλη, δε βρέθηκε συσχέτιση των επιπέδων νατρίου με την καρ…

Υγεία: Το λεξικό της κρίσης

Δεκάδες νέοι όροι έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την καθημερινότητα του Έλληνα (και) στον τομέα της Υγείας.
Clawback, rebate, πάροχοι, ΠΕΔΥ, ελεγκτικές εταιρείες, ανατιμολόγηση, πλαφόν και μία σειρά όρων διαμορφώνουν ένα νέο, περίπλοκο λεξικό για όσους εμπλέκονται ή χρησιμοποιούν δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες περίθαλψης. Οι περισσότεροι επινοήθηκαν προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη, έπειτα από πιέσεις των δανειστών και με δεδομένη την κρίση που συνθλίβει την καθημερινότητα όλων μας. Με σκοπό να γίνει η ζωή μας απλούστερη, το Iatronet συγκέντρωσε ορισμένους από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις, τις οποίες παραθέτει με αλφαβητική σειρά ενόψει λεξικού.
Clawback: Αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Αφορά τους παρόχους του Οργανισμού, οι οποίοι επιστρέφουν κάθε χρόνο αναλογικά το μερίδιο της υπέρβασης. Για παράδειγμα, εάν ο προϋπολογισμός για φάρμακα ή εξετάσεις είναι 100 ευρώ και κλείσει στα 120 ευρώ, οι πάροχοι επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ 2…

Τροφές και ποτά που σας γερνούν κατά 20 χρόνια!

Ο ρυθμός γήρανσης επηρεάζεται από πολυάριθμους παράγοντες, όπως τα γονίδια, η έκθεση στον ήλιο, οι έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους αλλά και η διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών ώστε να παραμείνει το δέρμα σφριγηλό και λαμπερό για περισσότερα χρόνια, άλλες τροφές όμως ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση λόγω των βλαβερών συστατικών που περιέχουν.
- Μαργαρίνη: Περιέχει τρανς λιπαρά, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης του δέρματος κι έτσι εμφανίζονται πιο γρήγορα ρυτίδες και λεπτές γραμμές. - Έτοιμα γεύματα: Είτε βαριέστε να μαγειρέψετε είτε δεν έχετε χρόνο να το κάνετε, μην καταφεύγετε σε έτοιμα γεύματα, καθώς περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού που προκαλεί κατακράτηση, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να μοιάζει πρησμένο και πιο γερασμένο. - Ενεργειακά ποτά: Αποτελούν για πολλούς λύση-ανάγκης όταν χρειάζονται άμεση τόνωση, περιέχουν όμως αρκετή ζάχαρη και έχουν όξινο pH, είναι επομένως ιδιαίτερα βλαβερά για τα δόντια. - Αρτοποιήματα:…

Ο φόβος της αποτυχίας

Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της αποτυχίας, καθώς ο κάθε άνθρωπος διαθέτει διαφορετικά σημεία αναφοράς, συστήματα πεποιθήσεων και διαφορετικές αξίες. Μία αποτυχία για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής για κάποιον άλλον...
Στη διάρκεια της ζωής όλων, εκδηλώνεται ο φόβος της αποτυχίας. Όμως, ο φόβος της αποτυχίας (που ονομάζεται και "ατυχοφοβία") επικρατεί όταν του επιτραπεί να δημιουργήσει εμπόδια και να αποτρέψει την πρόοδο, τα βήματα προς τα εμπρός.
Οι αιτίες του φόβου της αποτυχίας είναι πολυ-παραγοντικές. Συγκεκριμένα, οι επικριτικοί ή οι μη υποστηρικτικοί γονείς συνδέονται με μια από τις αιτίες για μερικούς ανθρώπους, επειδή, υπήρχε συστηματική υπονόμευση ή ταπείνωση στην παιδική ηλικία, τα οποία μετατράπηκαν σε αρνητικά συναισθήματα και μεταφέρθηκαν στην ενήλικη ζωή.
Επίσης, ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να είναι μια αιτία. Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια σε μία σημαντική παρουσίαση, μπροστά σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, η απόδοση δεν ήταν και τόσ…