Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 13, 2015

Οκτώ συμβουλές για να νικήσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Ολοένα και περισσότεροι αυνάνθρωποί μας νιώθουν κατάθλιψη την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά και σε κάθε εορταστική περίοδο γενικότερα.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των τάξεων τείνουν να δημιουργούν προσδοκίες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα όπως: "θα ψωνίσω ωραία δώρα για τον εαυτό μου και τους άλλους", "θα περάσω τέλεια", "θα είμαι πολύ όμορφη/ος", "θα φτιάξει η σχέση μου με τον/την σύζυγό μου", "θα πάω εκδρομή στα χιόνια", "το ρεβεγιόν θα μείνει αξέχαστο", "θα νικήσω στα χαρτιά", "θα έχω το καλύτερο δέντρο στη γειτονιά", "θα ξεκουραστώ απ’ τη δουλειά", "θα δω φίλους ή/και συγγενείς", "θα ασχοληθώ με τον εαυτό μου", "θα κλείσω εκκρεμότητες στο σπίτι", κ.ο.κ.
Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, μέσα σε λίγες μόνο μέρες να καταφέρουμε να καλύψουμε τόσες διαφορετικές ανάγκες και μάλιστα σε επίπεδο πληρότητας ώστε να νιώσουμε ευτυχία σε κάθε επίπεδο. Σε αυτή τη ρε…

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο ΕΦΕΤ έδωσε στη δημοσιότητα συμβουλές για όσα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Γενικά για την προμήθεια κρέατος: – Το νωπό κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +5ºC, ενώ το κατεψυγμένο σε θερμοκρασία –18ºC ή χαμηλότερη. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
– Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Ειδικότερα για την προμήθεια κρέατος πουλερικών (όπως γαλοπούλες και κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας:
– Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες.
– Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη μεταξύ +2ºC και +4ºC και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χ…

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας τον χειμώνα

Τα μάτια σας απαιτούν σωστή προστασία καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τον χειμώνα, το χιόνι και ο πάγος αντανακλούν το 80% των υπεριωδών ακτίνων του ηλίου με αποτέλεσμα τα μάτια να εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο.
Οπως εξηγεί ο κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κερατοειδής και ο επιπεφυκότας ερεθίζονται προκαλώντας φωτοκερατίτιδα. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν είναι μικρές και επώδυνες «φουσκάλες», ευαισθησία στο φως ή δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών.
Παράλληλα η συχνή έκθεση των ματιών στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσής τους προκαλώντας παθήσεις όπως καταρράκτη, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, βασικοκυτταρικό καρκίνο των βλεφάρων, μελάνωμα πιο σπάνια, και φυσικά περισσότερες ρυτίδες γύρω από τα μάτια.
Η περίοδος με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι κυρίως προς το τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες της ημέρας είναι 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι και ιδιαίτερα σε υψηλό υψόμετρο.
Η νούμερ…

Πόσο επικίνδυνες είναι οι ορμόνες στην εξωσωματική;

Ο Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος, επιστημονικός Διευθυντής του «Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών», εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πόσο είναι επικίνδυνες για την υγεία της γυναίκας, οι ορμόνες στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχει άραγε τέτοιος κίνδυνος; Είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά παρουσίασης καρκίνου στις γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση; Έχει πλέον κατατριφθεί μέσα από την Διεθνή βιβλιογραφία ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ εξωσωματικής γονιμοποίησης και δημιουργίας καρκίνου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν φαρμακευτική διέγερση ότι δεν έχουν κανένα κίνδυνο να εμφανίσουν στο μέλλον κάποιο πρόβλημα.
Κάποιες από αυτές τις γυναίκες θα εμφάνιζαν καρκίνο είτε είχαν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση είτε όχι. Το γεγονός ότι έχουν κάνει εξωσωματική ίσως τις κάνει να δικαιολογήσουν ψυχολογικά, το πρόβλημα που οδήγησε στον καρκίνο. Πλέον είναι γνωστό ότι δεν αυξάνονται τα ποσοστά στις γυναίκες να δη…

Προσοχή στους τραυματισμούς στο κεφάλι

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Υπάρχουν οι εξωτερικοί τραυματισμοί (συνήθως του δέρματος του κρανίου) και οι εσωτερικοί τραυματισμοί, οι οποίοι συνήθως επηρεάζουν το κρανίο, τα αιμοφόρα αγγεία του κρανίου ή τον εγκέφαλο.
Ευτυχώς στα παιδιά τα περισσότερα ατυχήματα ή κτυπήματα στο κεφάλι προκαλούν τραύμα μόνο στο δέρμα του κρανίου. Αυτό το γεγονός προκαλεί φόβο αλλά είναι λιγότερο απειλητικό για το παιδί.
Μια εσωτερική κάκωση της κεφαλής έχει περισσότερους κινδύνους διότι επηρεάζει πλέον άμεσα τον εγκέφαλο που είναι πολύ ευάλωτος, ιδιαίτερα όταν διαπεραστεί το κρανίο που αποτελεί την προστατευτική ασπίδα του.
Οι εξωτερικοί τραυματισμοί Το δέρμα του κρανίου είναι πολύ πλούσιο σε αγγεία και έτσι έστω και ένα μικρό κόψιμο μπορεί να προκαλέσει μια έντονη αιμορραγία. Μετά από ένα κτύπημα στο κεφάλι μπορεί να εμφανιστεί ένα σημαντικό πρήξιμο επιφανειακά, που οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες φλέβες του δέρματος της κεφαλής έχουν πάθει ρήξη με αποτέλεσμα ν…

Θόρυβος: Πώς επηρεάζει τη ζωή μας

Ακόμα και οι παραμικροί θόρυβοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητά μας. Ο ψίθυρος, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας ακόμα και εάν τα ντεσιμπέλ στα οποία κινείται δεν ξεπερνούν τα 30 με 40. Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε δρόμους με θόρυβο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν πως ο θόρυβος προκαλεί στρες και ενδεχομένως διαταραχή του ύπνου οδηγώντας σε διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.
Πολύ πιο σοβαρές είναι οι συνέπειες όταν ο άνθρωπος είναι εκτεθειμένος συχνά στους θορύβους ενός κεντρικού δρόμου. Για παράδειγμα, όταν η ένταση είναι 80 ντεσιμπέλ και η απόσταση 300 μέτρα υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι νέοι απειλούνται με απώλεια ακοής, καθώς ο διαρκής δυνατός θόρυβος που μπορεί να προέρχεται από συσκευές ΜΡ3 ξεπερνά τους πιο δυνατούς θορύβους σε χώρους εργασίας ή εργοστάσια.
Η ένταση του ήχου σε κάποιες από τις συσκευές αυτές ξεπερνά ακόμη κ…

Ετήσιος αιματολογικός έλεγχος για τη μείωση των θανάτων από καρκίνο ωοθηκών

Πρόταση Bρετανών ερευνητών 
Μια εξέταση αίματος που θα επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο θα μπορούσε να περιορίσει κατά 20% τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Ο καρκίνος των ωοθηκών, θεωρείται από τους επιστήμονες σιωπηλή νόσος, καθώς τα συμπτώματά του εμφανίζονται καθυστερημένα ή είναι δυσδιάκριτα, καθώς περιλαμβάνουν πόνους ή επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά.
Περίπου το 60% των ασθενών αποβιώνουν την πρώτη πενταετία από τη διάγνωση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Ούσα Μενό, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 14 χρόνια, περισσότερες από 200.000 γυναίκες, 50-74 ετών, και διαπίστωσαν ότι η καθιέρωση ενός ετήσιου αιματολογικού ελέγχου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκα…

Χοληστερίνη: Οι μύθοι και η υπερβολική ανησυχία

του Νικόλα Γεωργιακώδη
Οι τιμές των εξετάσεων τις χοληστερίνης έδειξαν πάνω από 200 και… αγχωθήκατε; Ο καρδιολόγος Χρήστος Ντέλλος ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από τα αυθαίρετα όρια.
Αιματολογικές εξετάσεις, τιμή χοληστερίνης άνω του «φυσιολογικού» ορίου, 200 mg/ml. Ανησυχία. Θα πρέπει να πάρω φάρμακα; Θα πρέπει να κόψω τα αυγά; Πώς θα την ρίξω τη ρημάδα εντός ορίων. Όσο πιο χαμηλά, τόσο καλύτερα, έτσι δεν είναι;
Όχι απαραίτητα.
«Η χοληστερίνη αποτελεί δομική ουσία του ανθρώπινου οργανισμού: συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς και στη σύνθεση των ορμονών», αναφέρει ο κ. Χρήστος Ντέλλος, Καρδιολόγος και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου, τονίζοντας ότι τα «φυσιολογικά» όρια της χοληστερίνης (δηλαδή κάτω από 200mg/ml) είναι εντελώς αυθαίρετα.
«Τα πραγματικά φυσιολογικά όρια της χοληστερίνης θα πρέπει να αγγίζουν τα όρια της οικογενούς υπερχοληστερoλαιμίας, δηλαδή πάνω από 300mg/ml, όπως άλλωστε είχαν ο…

Τεστ Παπανικολάου: Ποιους καρκίνους ανιχνεύει

Το τεστ Παπανικολάου, γνωστό και ως τεστ Παπ, είναι μια ιατρική εξέταση κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας, δηλαδή το τμήμα της που εκτείνεται από το άκρο της μήτρας έως τον κόλπο.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση η οποία στην ουσία θεωρείται προληπτική για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Και αυτό, διότι μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως προκαρκινικές καταστάσεις, δηλαδή αλλοιώσεις στα κύτταρα, οι οποίες ναι μεν δεν έχουν γίνει ακόμα καρκίνος, αλλά μπορεί να μεταπέσουν σε καρκίνο εάν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σύμφωνα με νεώτερα επιστημονικά ευρήματα, με την ίδια εξέταση, εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορούν να βρεθούν σε θεραπεύσιμο στάδιο ακόμη δύο τύποι καρκίνου: -Ο καρκίνος του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (ενδομητρίου) και -Ο καρκίνος των ωοθηκών Πρόκειται για δύο παθήσεις που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο.
Με το πέρασμα των χρόνων η εξέταση αυτή καθιερώθηκε αλλά και …

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σας περνάει... κρίση

Όλο και περισσότερα ζευγάρια στην εποχή μας βιώνουν κρίση στο γάμο τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαζύγιο. Η κρίση σε ένα γάμο δεν οδηγεί απαραίτητα σε χωρισμό, καθώς η σχέση μπορεί να αναδιαμορφωθεί και να βγει κερδισμένη από μια τέτοια δοκιμασία.
Πώς θα αναγνωρίστε τα σημάδια της κρίσης στο γάμο Το πρώτο σημάδι κρίσης είναι οι συνεχόμενες εντάσεις και έντονοι διαπληκτισμοί, ειδικά όταν το ζευγάρι τσακώνεται με ασήμαντες αφορμές. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της σχέσης, είναι θυμωμένοι και βρίσκουν σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους για να επιτεθούν και να υποτιμήσουν ο ένας τον άλλον.
Η αίσθηση ότι ο γάμος δεν πληροί τις προσδοκίες τους, τους κάνει σκληρούς και απότομους, με αποτέλεσμα οι τσακωμοί να γίνονται όλο και πιο έντονοι, ενώ συχνά δε λείπουν οι προσβολές και οι αλληλοκατηγορίες.
Η συναισθηματική αποξένωση είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η σχέση τους περνάει κρίση. Οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι απλά δύο ξένοι που μο…

Αμφιβολίες για το όφελος της παρακεταμόλης στον πυρετό

H παρακεταμόλη είναι ένα αντιπυρετικό παυσίπονο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης στους ενήλικες, αλλά μπορεί να μην έχει στην πραγματικότητα όφελος, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Respirlog. Η παρακεταμόλη είναι η δραστική ουσία που υπάρχει σε διάφορα παυσίπονα όπως depon, panadol και apotel.
Οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν τη λήψη παρακεταμόλης για άμβλυνση των συμπτωμάτων της γρίπης και του πόνου, αλλά Νεοζηλανδοί ερευνητές αναφέρουν ότι η καθημερινή λήψη της δεν έχει αποτέλεσμα. Η μελέτη εξέτασε αν η παρακεταμόλη παρέχει κάποιο όφελος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι η παρακεταμόλη έχει σκοπό να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και δεν στοχεύει την αιτία της μόλυνσης.
Η παρακεταμόλη θεωρείται ότι ρίχνει τον πυρετό αλλά αυτό, αν και ανακουφίζει τον πάσχοντα, παρατείνει στην πραγματικότητα τη γρίπη. «Θεωρητικά, η καταστολή του πυρετού, ο οποίος αποτελεί ένα φυσιολογ…

Εξωσωματική: μα τι είναι πραγματικά;

«Εξωσωματική», μια λέξη που ακόμα και σήμερα αγχώνει πολλά από τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους για ένα μωράκι. Στις μέρες μας, η εξωσωματική γονιμοποίηση παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη γιατί πλέον έχει θεαματικά αποτελέσματα, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι ασφαλής και μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα υπογονιμότητας που παλαιότερα δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν.
Τι είναι η εξωσωματική Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη ίσως θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόζεται πάνω από 30 χρόνια. Σήμερα πλέον υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία και η εξωσωματική είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ασφαλής για τη μητέρα και το παιδί όταν εκτελείται από έμπειρους εξειδικευμένους γυναικολόγους αναπαραγωγής. Ενας κύκλος εξωσωματικής ολοκληρώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες και αποτελείται από 3 βήματα: 1. Διέγερση των ωοθηκών για πρόκληση ωορρηξίας, συνήθως με ενέσιμα φάρμακα. Οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν φυσιολογικά κάθε μήνα μόνο 1 ωάριο. Στην εξωσωματική θέλουμε…

Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τις αρθρώσεις

Στον ρόλο που έχει να ρυθμίζει το πρόγραμμα συντήρησης του οργανισμού μας, το βιολογικό ρολόι μας μπορεί να κρύβεται η θεραπεία του μέλλοντος για την οστεοαρθρίτιδα! Την ανακάλυψη έκανε ο βιολόγος από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ Κινγκ Γιουν Μενγκ, ανοίγοντας έναν δρόμο για τη θεραπεία της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων, που συναντάται κυρίως σε ηλικιωμένους - ακόμη και αν, όπως λέει, η ολοκλήρωση μιας τέτοιας θεραπείας θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμη.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής βρήκε ότι το εσωτερικό ρολόι των κυττάρων του χόνδρου ελέγχει χιλιάδες γονίδια που οργανώνουν διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Σε άτομα προχωρημένης ηλικίας φαίνεται ότι διαταράσσεται αυτή η ισορροπία ανάμεσα στην ικανότητα των κυττάρων του χόνδρου να επιδιορθώνονται στη διάρκεια της ξεκούρασης και την καταπόνησή τους την ώρα της δράσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν επιδείνωση στα συμπτώματα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Η έρευνα έδειξε …

Πολλές μορφές καρκίνου οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες

Μία νέα επιστημονική μελέτη γέρνει τη ζυγαριά προς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες όσον αφορά την εκδήλωση καρκίνου (που περιλαμβάνουν και τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και τη διατροφή), εκτιμώντας ότι μόνο το 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή σε άλλες φυσικές λειτουργίες του σώματος (π.χ. αυξημένες κυτταρικές μεταλλάξεις λόγω γήρανσης).
Αντίθετα οι «ένοχοι» θα πρέπει πρωτίστως -σε ποσοστό 70% έως 90%- να αναζητηθούν στο περιβάλλον (τοξικά χημικά, ακτινοβολίες, τρόπος ζωής κ.α.). Δηλαδή σε παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα άτομα και οι κοινωνίες έκαναν διαφορετικές επιλογές, μία εκτίμηση με την οποία δεν συμφωνούν όμως όλοι οι επιστήμονες, καθώς αρκετοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα των μεταλλάξεων στο σώμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουσούφ Χανούν του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και…

10 συμβουλές που ο γιατρός μας θέλει να ακολουθήσουμε

Υπάρχουν άραγε συμβουλές-πασπαρτού για να προφυλάξουμε την υγεία μας; Κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι πως ο οργανισμός μας θα λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται; Η απάντηση είναι ναι, αι εμείς έχουμε συγκεντρώσει τις δέκα πιο σημαντικές. Είναι όλες εξαιρετικά απλές!
Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση Περίπου το 75% ολόκληρου του σώματός μας αποτελείται από νερό. Ακόμα και τα δόντια μας περιέχουν νερό. Κάθε μία από τις λειτουργίες του σώματος, κάθε κυττάρου, συνδέεται με το νερό. Το νερό διώχνει απόβλητα μακριά από τα κύτταρά μας και μεταφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά παντού. Όταν βιώνουμε ακόμα και 2% αφυδάτωση, τα επίπεδα ενέργειάς μας πέφτουν σημαντικά. Για αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να διψάσουμε—πρέπει να πίνουμε νερό όσο πιο συχνά γίνεται!
Κοιμόμαστε καλά Για τους περισσότερους ενήλικες, η αναγκαία ποσότητα ύπνου είναι από επτά μέχρι εννέα ώρες κάθε νύχτα. Οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να “πιάνουμε” κάθε βράδυ αυτές τις ώρες.
Τρώμε καλύτερα …

Συμβουλές ασφάλειας για τα Χριστούγεννα και τις γιορτές

Τοποθετήστε το Χριστουγεννιάτικο σας δέντρο σε απόσταση ασφαλείας από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας όπως το τζάκι, κινητές συσκευές θέρμανσης και καλοριφέρ. Έρχονται Χριστούγεννα. Γιορτή αγάπης και χαράς. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα δώρα, τα παιγνίδια, τα πλούσια εδέσματα, οι επισκέψεις σε φιλικές οικογένειες αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των γιορταστικών αυτών ημερών.
Όμως ας μη ξεχνούμε ότι μια στιγμή αμέλειας μπορεί να μετατρέψει τις όμορφες αυτές ημέρες σε οδυνηρές περιπέτειες. Είναι σημαντικό να έχουμε κάποια πράγματα υπ' όψη μας σχετικά με την ασφάλεια για μας και τα παιδιά μας. Με μικρή προσπάθεια, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις συμβουλές και να αποφύγουμε έτσι αχρείαστες ταλαιπωρίες, τις άγιες αυτές ημέρες.
Προσοχή για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο:  1. Τοποθετήστε το Χριστουγεννιάτικο σας δέντρο σε απόσταση ασφαλείας από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας όπως το τζάκι, κινητές συσκευές θέρμανσης και καλοριφέρ 2. Σε περίπτωση που θα βάλετε ηλεκτρικά φωτάκια πάνω στο δέν…

Kαταθλιπτικό επεισόδιο: Ποια είναι τα σημάδια του;

Τα διεθνή ταξινομικά συστήματα ακολουθούν το μοντέλο του συνεχούς και κατατάσσουν τις κλινικές εικόνες της κατάθλιψης ως προς τη βαρύτητα. Κατά συνέπεια το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο όπως περιγράφεται από τα τρέχοντα ταξινομικά συστήματα περιλαμβάνει ετερογενείς υποκατηγορίες της κατάθλιψης όπως τη (θεωρούμενη περισσότερο βιολογική) «ενδογενή» / «μελαγχολική», ή «άτυπη» κατάθλιψη που η εκδήλωσή της επηρεάζεται από γεγονότα ζωής ή διαπροσωπικές δυσκολίες και εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες. Ωστόσο, αυτοί οι διαχωρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμοι στην επιλογή της κατάλληλης αντικαταθλιπτικής φαρμακοθεραπείας (Anderson, 2001).
Τα διαγνωστικά κριτήρια του καταθλιπτικού επεισοδίου περιλαμβάνουν την ύπαρξη καταθλιπτικού συναισθήματος, απώλειας ενδιαφερόντων και ευχαρίστησης, μειωμένης ενεργητικότητας με συνοδό κόπωση και περιορισμένη ενεργητικότητα, αλλά και συχνά μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή, μειωμένη αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό, ιδέες ενοχής και αναξιότη…