Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 31, 2014

Oι επτά τροφές που καθαρίζουν τους πνεύμονες

Αδιαμφισβήτητα οι πνεύμονες είναι από τα σημαντικότερα όργανα για τη λειτουργία του σώματος...

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούμε κατά μέσο όρο 20.000 εισπνοές και εκπνοές και είναι ευνόητο πως επιβαρύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Δείτε τις τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό τους και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σταυρανθή λαχανικά

Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Τροφές με καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με μελέτες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, έχουν εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις σε περιπτώσεις χρόνιου άσθματος.

Τροφές με φολικό οξύ

Σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές θα σας προστατέψουν, απομακρύνο…

Τέσσερις συνδυασμοί φαρμάκων που μπορεί -κατά λάθος-να αποδειχθούν θανατηφόροι

Σχεδόν το 28 % των ενηλίκων, ηλικίας από 20 έως 59 ετών, διαθέτουν πολλαπλές συνταγές φαρμάκων για κάθε περίπτωση ασθένειας, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (CDC). Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διπλά (ή ακόμη και τριπλά) θεραπευτικά σχήματα είναι απαραίτητα, αλλά ο λάθος συνδυασμός θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, λέει ο επιδημιολόγος Leonard Paulozzi, MD, MPH.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σ’αυτούς τους δυνητικά τοξικούς συνδυασμούς και να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του γιατρούς σας πριν τους ακολουθήσετε. Και σίγουρα για να ελέγξετε, πρέπει να διαβάσει το παρακάτω άρθρο, ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο τυχαίας υπερβολικής δόσης, ένα πρόβλημα που μαστίζει ένα τρομακτικά μεγάλο αριθμό γυναικών κάθε χρόνο:

1. Αντικαταθλιπτικά + Παυσίπονα
Μερικά αντικαταθλιπτικά λειτουργούν σωστά, με την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) στον εγκέφαλο. Ορισμένα παυσίπονα, επίσης, μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, το οποίο οδηγεί στην καταπολέμηση τ…

Σαρκοείδωση: Ποια όργανα προσβάλλει

Περισσότερες γνώσεις αποκτούμε για αυτή την νόσο και βρισκόμαστε ολοένα και κοντύτερα στην ανακάλυψη των αιτίων που την δημιουργούν και στην ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικών θεραπευτικών εφαρμογών. Πάνω από ένα αιώνα πριν, ο J. Hutchinson, ένας χειρουργός-δερματολόγος, αναγνώρισε την πρώτη περίπτωση σαρκοείδωσης, στο Λονδίνο. Στα χρόνια πριν και μετά την αλλαγή του 19ου αιώνα, πολλές ιατρικές ανακοινώσεις αναφέρονταν σε περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν από σαρκοείδωση.
Έκτοτε και έως τις μέρες μας όλο και περισσότερες γνώσεις αποκτούμε για αυτή την νόσο και βρισκόμαστε ολοένα και κοντύτερα στην ανακάλυψη των αιτίων που την δημιουργούν και στην ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικών θεραπευτικών εφαρμογών.
Επιδημιολογία

Η συχνότητα της σαρκοείδωσης διαφέρει ανάλογα με τις μελέτες που υπάρχουν και κυμαίνεται ευρέως μεταξύ 0,03 έως 640 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Σε γενικές γραμμές η πρόγνωση της νόσου είναι καλή.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν προσβληθεί δεν θα ε…

Δηλητηρίαση από φάρμακα: Πώς πρέπει να αντιδράσουμε

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηθελημένης ή αθέλητης υπερβολικής δόσης ενός φαρμάκου ή την κατάχρηση ναρκωτικών.Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηθελημένης ή αθέλητης υπερβολικής δόσης ενός φαρμάκου ή την κατάχρηση ναρκωτικών. Τα χαρακτηριστικά της δηλητηρίασης από φάρμακα εξαρτώνται από το φάρμακο και τη μέθοδο λήψης του. Ελέγξτε και αν είναι ανάγκη ανοίξτε την τραχεία Μην προκαλείτε εμετό Καλέστε ασθενοφόρο Φυλάξτε το δείγμα του εμετού, των άδειων συσκευασιών ή τα σημειώματα αυτοκτονίας. Στείλτε τα μαζί με τον πάσχοντα στο νοσοκομείο. 
 iatronet

Πέντε ιοί, πιο τρομακτικοί από τον Έμπολα

HIV, λύσσα, γρίπη, ιοί που μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνουπιών και ο ροταϊός σκοτώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα Τα θύματα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι πάνω από 1.200 και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας της πρόσφατης επιδημίας δεν είναι τόσο υψηλό, σε σχέση με προηγούμενες εξάρσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με το συγκεκριμένο ιό δεν έχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience το ποσοστό θνησιμότητα της πρόσφατης επιδημίας ανέρχεται στο 60%, ενώ κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί περιστατικά με ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%.
«Ο ιός Έμπολα αποτελεί σημαντική απειλή για τις περιοχές που έχει εντοπιστεί, και ιδιαίτερα για τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, όχι όμως και για όσους ζουν στις ΗΠΑ» ανέφερε η ειδικός στα θέματα δημόσιας υγείας, CeciliaRokusek, από το Ινστιτούτο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών του πανεπιστημίου NovaSoutheastern της Φλόριντα. Αντίθετα, σύμφωνα με τ…

Ρύπανση εσωτερικών χώρων, ένας ύπουλος δολοφόνος

Απειλεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και ευθύνεται για πάνω από 4 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πιθανό να έχει προβλήματα υγείας ή να πεθαίνει πρόωρα εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet. Η μελέτη διενεργήθηκε από μια επιτροπή Αμερικανών και Βρετανών ερευνητών και επικεντρώθηκε σε αυτό το είδος της ρύπανσης, που μετριέται μέσα στο σπίτι και προκύπτει κυρίως από δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, η θέρμανση και ο εσωτερικός φωτισμός.

Αυτό το είδος της εσωτερικής ρύπανσης ήταν η αιτία για 4,3 εκατομμύρια θανάτους το 2012, έναντι 3,7 εκατομμυρίων θανάτων που προκλήθηκαν το ίδιο διάστημα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η εσωτερική ρύπανση απειλεί τη υγεία περίπου 2,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αριθμός που παρέμεινε σταθερός τα τελευτα…

Το μπότοξ βελτιώνει την οστεοαρθρίτιδα

Οι ενέσεις μπορεί να εμποδίσουν τη μετάδοση ορισμένων χημικών σημάτων που αναμεταδίδουν πληροφορίες για τον πόνο Ο πόνος στο γόνατο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους , με περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 45 ετών να υποφέρουν από αυτόν. Το γόνατο είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες αρθρώσεις του σώματος και όπως είναι αναμενόμενο, είναι ευάλωτο σε διαστρέμματα, πρηξίματα , ρήξη συνδέσμων και σε αρθρίτιδες. Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Canadian Medical Journal διαπίστωσε ότι ένα κοινό είδος χειρουργικής επέμβασης που γίνεται στο γόνατο, η οποία ονομάζεται αρθροσκόπηση βοηθά ελάχιστα στην οστεοαρθρίτιδα.
«Οι περισσότεροι χειρουργοί είναι πλέον πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για διαδικασίες όπως η αρθροσκόπηση», λέει ο σύμβουλος ορθοπεδικός χειρουργός Μάρκους Γκριν, από το Βασιλικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο του Birmingham. «Η αρθροσκόπηση γίνεται για μια σειρά από προβλήματα στο γόνατο, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείτ…

Χωρίς ψυχολογική θεραπεία μένουν οι καρκινοπαθείς με κατάθλιψη

inSh Τα τρία τέταρτα των ασθενών με καρκίνο που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, δεν λαμβάνουν την ψυχολογική θεραπεία που χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet».
Αυτή η "τεράστια ακάλυπτη ανάγκη" οφείλεται εν μέρει σε μια εστίαση στα συμπτώματα σε βάρος της καλής ψυχικής περίθαλψης, λένε οι ερευνητές. Υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη στους καρκινοπαθείς συχνά παραβλέπεται, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από ένα κλάσμα του κόστους των φαρμάκων που λαμβάνουν κατά του καρκίνου. «Είναι σπαρακτικό», λένε, «να σκεφτόμαστε τους ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι ήδη δίνουν τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους, να αγωνίζονται επίσης με την κατάθλιψη, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη».
Οι άνθρωποι, συχνά εσφαλμένα, υποθέτουν ότι η κατάθλιψη είναι μέρος της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού στον καρκίνο - αλλά αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από παροδική θλίψη, λένε οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Οξφόρδης, που διεξήγαγαν την με…

Παρθενική επέμβαση για θεραπεία επιληψίας από Κύπριους γιατρούς

Για πρώτη φορά, ομάδα που αποτελείτο εξ ολοκλήρου από Κύπριους γιατρούς πραγματοποίησε νευροχειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της επιληψίας, στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου  American Medical Centre/American Heart Institute (AMC/AHI).

Η επέμβαση έγινε από τον νευρολόγο-επιληπτιολόγο Κώστα Μιχαηλίδη και τον νευροχειρουργό Ανδρέα Δημητριάδη.

Ο ασθενής υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί με ακρίβεια η επιληπτιογόνος εστία και προκειμένου να μην παρενοχληθεί οποιαδήποτε άλλη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η επιληψία επηρεάζει παγκοσμίως μέχρι το 1% του πληθυσμού. Στην Κύπρο τα άτομα που πάσχουν από επιληψία φθάνουν τα 5.000. Στο 75% των περιστατικών, οι επιληπτικές κρίσεις ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή.

Το AMC/AHI στοχεύει στη δημιουργία και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα για να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι σε άτομα με φαρμακοανθεκτική επιληψία και να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι γι…

Ποιες είναι οι σπάνιες παθήσεις; Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχουν από μία σπάνια ασθένεια.

Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχουν από μία σπάνια ασθένεια. Υπάρχουν περίπου 8000 σπάνιες ασθένειες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν πλήττει λιγότερα από 5 άτομα στα 10.000.Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από αυτά μπορεί να είναι υψηλός, δεδομένου ότι υπάρχουν 8.000 περίπου γνωστά σπάνια νοσήματα. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες, αν και μια άλλη αιτία είναι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της κύησης ή και σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής, σε συνδυασμό συχνά με γενετική προδιάθεση. Δυστυχώς λόγω της σπανιότητος των νοσημάτων αυτών οι πάσχοντες ταλαιπωρούνται πολύ μέχρι να βρεθεί από τι πάσχουν. Μπορεί να πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό να παίρνουν φάρμακα που δεν τους δίδεται βοήθεια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή ακόμα και επιδεινώνουν τα συμπτώματα, μέχρι να καταλήξουν σε κάποιον γιατρό που ξέρει ή μπορεί να συστήσει τον ειδικό. 
Σε κάθε ιατρική ειδικότητα μπορεί να αναλογούν 100 με 200 σπάνια…

Έλλειψη σιδήρου στα παιδιά

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό και η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών. Ένα παιδί που έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί, να μάθει καινούρια πράγματα, ενώ μπορεί να αισθάνεται διαρκώς κουρασμένο, να είναι χλωμό, να ζαλίζεται ή να έχει συχνά πονοκέφαλους.
Ο σίδηρος, όπως και όλα τα ιχνοστοιχεία, δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά τα προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών. Τα παιδιά που δεν προσλαμβάνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής τους, μπορεί να εμφανίσουν σιδηροπενία ή ακόμα και σιδηροπενική αναιμία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε έναν μεγάλο αριθμό επιπλοκών. Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί το 40% των αναιμιών στα παιδιά ηλικίας μέχρι 3 ετών.

 Οι ποσότητες σιδήρου που χρειάζονται τα παιδιά μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία τους. Για παιδιά από 1-3 ετών η συνιστώμενη ποσότητα είναι 9mg/ημέρα, ενώ για παιδιά από 4-8 ετών είν…

Πόσους χυμούς μπορεί να πίνει ένα παιδί

Η συχνή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων
Οι χυμοί φρούτων, και ειδικότερα οι συσκευασμένοι, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τα παιδιά, ενώ παράλληλα αποτελούν μια εύκολη λύση για τους γονείς, είτε σε περιπτώσεις που το παιδί τους αρνείται να καταναλώσει φρούτα, ή ως γρήγορο σνακ ή μέρος του κολατσιού, που μπορούν εύκολα να αγοράσουν ή να έχουν στο ψυγείο, στο καθημερινό τρέξιμο για το σχολείο.
Μάλιστα, πολλοί γονείς θεωρούν ότι οι 100% φυσικοί χυμοί του εμπορίου είναι μια υγιεινή επιλογή σνακ για το σχολείο, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει ισάξια τις βιταμίνες των φρούτων, χωρίς να χρειάζεται να ετοιμάσουν από το σπίτι, καθαρισμένα φρούτα για τα παιδιά.
Ωστόσο, οι συσκευασμένοι χυμοί, ακόμη κι αν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλλά και οι φρέσκοι χυμοί, αποδίδουν αναλογικά περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με ένα ολόκληρο φρούτο. 

Επομένως, η συχνή κατανάλωση χυμών από τα παιδιά, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, κι ενδεχομένως ανεπιθύμη…

Διατροφή για την… εκπαίδευση του εγκεφάλου

Μπορεί, τελικά, να είναι δυνατό να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να προτιμά τις υγιεινές τροφές με χαμηλή θερμιδική αξία από τις ανθυγιεινές, ισχυρίζονται αμερικανοί ερευνητές. Συγκεκριμένα πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο να αντιστρέψει την εθιστική δράση, που έχει το πρόχειρο φαγητό, αυξάνοντας παράλληλα την ικανοποίηση που παίρνουμε από το υγιεινό.
«Δεν ξεκινάμε τη ζωή μας, λατρεύοντας τις τηγανιτές πατάτες και μισώντας τα λαχανικά. Αυτή η προτίμηση αναπτύσσεται με τον καιρό ως απάντηση του εγκεφάλου στη συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών», λέει η συγγραφέας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Tufts, Susan Roberts.

Οι ερευνητές μελέτησαν 13υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους οι οκτώ συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και οι πέντε αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος μιας περιόδου …

Τι ανακαλύπτουν οι γιατροί μέσα σε σώματα ασθενών

Το να είσαι γιατρός σημαίνει ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το απρόοπτο, για το απίθανο, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις αυτό που μόνο στις ταινίες του Χόλιγουντ συμβαίνει. Και όμως κάποτε αυτό το απίθανο που λέμε θα γίνει πραγματικότητα.
Καρφίτσες, κέρματα, μπαλάκια, δαχτυλίδια, μέχρι και i-pad και κούκλες...barbie έχουν ανακαλύψει μέσα στα σώματα ασθενώ, γιατροί, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα φυσικά. Σε πολλές περιπτώσεις και αυτό μπορεί να το διηγηθεί ο κάθε γιατρός που έχει αντιμετωπίσει κάποιο παρόμοιο περιστατικό, οι ασθενείς πηγαίνουν με πόνους στην κοιλιά (για παράδειγμα) και όταν ερωτώνται εάν κατάπιαν κάτι κατά λάθος το αρνούνται... Το αρνούνται βεβαίως μέχρι να γίνει η πρώτη ακτινογραφία που θα αποκαλύψει τα πάντα. Σας παρουσιάζουμε σήμερα κάποιες ακτινογραφίες με τα πιο περίεργα αντικείμενα που βρήκαν οι γιατροί μέσα σε σώματα ασθενών Ένα δαχτυλίδι. Το βλέπετε, διακρίνεται καθαρά. Ο άνδρας είπε στους γιατρούς ότι το κατάπ…

Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της τρομοκρατίας

Η τρομοκρατία αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο, που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πλέον επίκαιρα της εποχής μας λόγω της μαζικής και παγκοσμιοποιημένης διάστασης που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, αλλά και της εξέλιξης της τεχνολογίας, που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της κλίμακας και της ισχύος των τρομοκρατικών ενεργειών. 
Ο φόβος, ως συστατικό στοιχείο της τρομοκρατικής ενέργειας, μπορεί με τις ατομικές αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές του επιπτώσεις να αποτελέσει αντικείμενο της ψυχιατρικής προσοχής. Οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις μιας τρομοκρατικής ενέργειας στην ψυχική υγεία των θυμάτων, αλλά και οι επιπτώσεις της τρομοκρατίας ως φαινομένου που συντελεί στη διαμόρφωση των κοινωνικών συνθηκών, υπογραμμίζουν τη σημασία της συγκεκριμένης μελέτης. Τα άμεσα θύματα μιας τρομοκρατικής επίθεσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής μετατραυματικού stress, αλλά και κατάθλιψης, διαταραχής πανικού, φοβιών, διαταραχής γενικευμένου άγχους και…

Υποχρεωτικό το αγροτικό για όλους τους νέους γιατρούς

Τα πάνω κάτω στις ειδικότητες των γιατρών, φέρνει ο Μάκης Βορίδης καθώς είναι αποφασισμένος να μετατρέψει το αγροτικό υποχρεωτικό για όλους τους νέους γιατρούς πριν την απόκτηση της ειδικότητας!
Ειδικότερα με βάση τροπολογία που αναμένεται να προωθήσει στη βουλή ο υφυπουργός υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, όλοι οι απόφοιτοι ιατρικής θα πρέπει και πάλι να κάνουν για ένα χρόνο αγροτικό, όπως ίσχυε για όλους μέχρι πριν από περίπου 10 χρόνια. αλλιώς δε θα μπορούν να αποκτήσουν ειδικότητα. Στο πλαίσιο αυτό η τροπολογία θα υποχρεώνει τους απόφοιτους της ιατρικής να κάνουν “αγροτικό” όχι αμέσως μετά το πτυχίο όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά λίγο πριν πάρουν στα χέρια τους τον τίτλο της ειδικότητας. Διαφορετικά όχι μόνο δε θα μπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ αλλά δε θα μπορούν ως ιδιώτες να συνάψουν και σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ! Να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια όλοι οι απόφοιτοι ιατρικής ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν υπηρεσία υπαίθρου αλλά αμέσως μετά το πτυχίο διαφορετικά δεν …

Ο μυστικός χάρτης του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα μυστήριο από μόνο του. Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να καταλάβουν, και να κατανοήσουν τον τρόπο που λειτουργεί. Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να χαρτογραφήσουν αυτόν τον μαγικό τόπο και να τον μελετήσουν. Την τεράστια βιοχημική πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου επιβεβαιώνει ένας νέος «χάρτης», που καταγράφει αναλυτικά για πρώτη φορά τη δραστηριότητα των γονιδίων σε όλο τον εγκέφαλο, κάτι που ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων...
Η μελέτη, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι ανεξάρτητα από τις μυριάδες προσωπικότητες που υπάρχουν στον ανθρώπινο πληθυσμό, οι εγκέφαλοι μας φαίνεται πως έχουν την ίδια βασική μοριακή-γενετική δομή και αρχιτεκτονική. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου 'Αλεν για την Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον Μάικλ Χαβρίλιτς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δημιούργησαν έναν έγχρωμο υψηλής ανάλυσης τρ…

Έξυπνα tips για να διώξτε τον πόνο του αυχένα!

Είναι κάποιες ημέρες που δεν μπορείτε να σηκώσετε κεφάλι από τους πόνους στον αυχένα...Νιώθετε κάτι σαν μια ''τανάλια'' να σας σφίγγει επίμονα τον σβέρκο σας ενώ δεν βρίσκετε ησυχία πουθενά.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται στην εμφάνιση του είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής , η κακή διατροφή και φυσικά η έλλειψη άσκησης του κορμιού.
Συνήθως οφείλεται σε μια σειρά από παθήσεις που έχουν σχέση με τους μυς, τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους συνδέσμους, τα νεύρα, τα αγγεία ή το νωτιαίο μυελό ενώ δεν εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ανθρώπους επισημαίνουν τα μέλη της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας.
Το αυχενικό ταλαιπωρεί κατά πλειοψηφία όσους κάνουν καθιστική δουλειά ( οι οποίοι συνήθως δεν κάθονται στη σωστή θέση), όσους βρίσκονται με τις ώρες ακίνητοι, μπροστά από ένα κομπιούτερ, και όσους δεν γυμνάζονται. Βέβαια μπορεί να παρουσιαστεί και ύστερα από κάποιο τροχαίο ή μη τραυματισμό.
Υπολογίζεται ότι επτά στους δέκα συμπολίτες μας κάποια στιγμή στη ζωή …

Τα πάντα για τις επεμβάσεις LASER στα μάτια

Έχετε μυωπία και έχετε βαρεθεί να φοράτε καθημερινά γυαλιά; Οι φακοί επαφής σας έχουν κουράσει; Περιμένετε το καλοκαίρι και θέλετε να κάνετε βουτιά σε έναν καταγάλανο βυθό, όπου θα τα βλέπετε όλα, δίχως να φοβάστε μην χάσετε τους φακούς σας; Έχετε ακούσει πολλά για τις επεμβάσεις laser, αλλά ουσιαστικά δεν ξέρετε τίποτε; Στο σημερινό επιστημονικό άρθρο θα μάθετε τα πάντα και θα λυθούν όλες οι απορίες σας. Πότε μπορεί κάποιος να κάνει επέμβαση laser στα μάτια; Για ποιες παθήσεις; Πόσο διαρκεί και πόσο στοιχίζει; Που μπορεί να γίνει; μετά από πόσο καιρό θα αποκατασταθεί η όραση σας;  Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική; Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική αναφερόμαστε σε κάθε χειρουργική μέθοδο αποκατάστασης (διόρθωσης) των διαθλαστικών ανωμαλιών των ματιών, δηλαδή της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

Τι κάνει το Laser;
Το Laser χρησιμοποιείται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, επιδρώντας στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού…