Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 3, 2017

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα γίνεται επικίνδυνο για το συκώτι

Το αλκοόλ συνδέεται στενά με πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Πάντα, όμως, πίσω του υπάρχει ο κίνδυνος του αλκοολισμού, αν λάβει υπόψη του κανείς τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την αποδεκτή από τη μη αποδεκτή κατανάλωσή του. Ποιοι είναι, όμως, οι κίνδυνοι για την υγεία μας και ειδικά για το συκώτι;
Η συχνότητα των αλκοολικών παγκοσμίως είναι 6%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτή η κατάχρηση «τιμωρείται» από τη φύση με αφαίρεση 10-12 ετών ζωής, χωρίς να υπολογιστούν τα χρόνια που στ’ αλήθεια θυσιάζεται η ποιότητα της ζωής. Είναι σημαντικό να μην έχουμε αυταπάτες και να συμφωνούμε στο τι είναι κατάχρηση. Κάθε ποτό, δηλαδή μία μεζούρα σερβιρίσματος, περιέχει 17-20 γρ. καθαρό αλκοόλ. Όταν αναφερόμαστε σε μέτρια κατανάλωση, για τους άνδρες εννοούμε λιγότερο από 2 ποτά τη μέρα και για τις γυναίκες λιγότερο από 1.
Συγκεκριμένα: - Ένα κουτάκι μπίρας (330 γρ.), δύο ποτήρια κρασί (170 γρ.), ένα 50αράκι ούζο, ένα ποτήρι ουίσκι (50 γρ.) είναι αυτό που αποτελεί τη μέγιστη ασφαλή δόση ημε…

Τέσσερις εύκολοι τρόποι για αποτοξίνωση

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών φέρνει μαζί και την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό συχνά συνοδεύεται από ένα αίσθημα βάρους και μια επιθυμία να «καθαρίσουμε» τον οργανισμό μας από τους μεζέδες και τις μικρές ατασθαλίες του καλοκαιριού.
Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στο σώμα, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απορρίψει περιττές ουσίες και μάλιστα χωρίς αυστηρές δίαιτες και στερήσεις.
Δείτε τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αποτοξίνωση…
1. Πιείτε πολύ νερό Κάντε μια ολιγοήμερη αποχή από το αλκοόλ και προσπαθήστε να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν τα νεφρά να αποβάλουν τις τοξίνες. Μπορείτε να προσθέσετε στο νερό λίγο φρέσκο λεμόνι για να πάρετε ταυτόχρονα και μερικούς πολύτιμους ηλεκτρολύτες. Επίσης, ο χυμός του λεμονιού θα βοηθήσει το συκώτι να παράγει περισσότερα ένζυμα ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσπεψίας.
2…

Ποιοι είναι οι πιο τοξικοί συνδυασμοί προϊόντων στο σπίτι;

Αποφασίσαμε να το κάνουμε. Βάζουμε τα γάντια μας, παίρνουμε πανιά και κουβάδες και ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε το σπίτι μας. Μήπως όμως κάνουμε ορισμένα τραγικά λάθη; Τα χημικά που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του σπιτιού δεν αντιδρούν πάντα καλά μεταξύ τους, προκαλώντας αναθυμιάσεις που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα λάθη…
Χλωρίνη και αμμωνία Αν ανακατέψουμε αυτές τις δύο ουσίες, δεν θα κάνουμε την χλωρίνη μας πιο δυνατή, απλά θα δημιουργήσουμε ισχυρές αναθυμιάσεις, που προκαλούν ερεθισμό και φλεγμονές στους πνεύμονες. Η χλωρίνη περιέχεται σε πολλά προϊόντα για τον καθαρισμό του μπάνιου, όπως και η αμμωνία, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην αναμειγνύουμε αυτά τα προϊόντα μεταξύ τους.
Οξέα και χλωρίνη Τα καθαριστικά που περιέχουν οξέα μπορούν να προκαλέσουν πολύ ισχυρές αντιδράσεις αν αναμειχθούν με χλωρίνη, δημιουργώντας αέριο χλωρίου, που είναι πολύ επικίνδυνο, ειδικά αν πάσχετε από άσθμα και αν ο χώρος σας δεν αερίζεται καλά.
Ξύδι και υπεροξείδιο τ…

Υγεία θυρεοειδούς: Τι σημαίνει η χαμηλή TSH & ποια συμπτώματα προκαλεί

Τι πρέπει να κάνεις όταν η TSH στο αίμα σου είναι κάτω από το όριο; Πρέπει να ανησυχήσεις; Πότε είναι σοβαρό; Τι συμπτώματα προκαλεί η μειωμένη TSH; Τι άλλο είναι καλό να ξέρεις;
Αν η TSH βρίσκεται κάτω από το φυσιολογικό όριο του εργαστηρίου και οι τιμές των ελεύθερων ορμονών του θυρεοειδούς (fT3, fT4) είναι υψηλές, τότε πιθανότατα έχεις υπερθυρεοειδισμό. Με τον όρο «υπερθυρεοειδισμός» εννοούμε ότι ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες ορμόνες από το κανονικό, δηλαδή ότι υπερλειτουργεί. Μπορεί βέβαια κάποιες φορές να έχουμε μειωμένη TSH αλλά φυσιολογικές τιμές στις ελεύθερες ορμόνες του θυρεοειδούς, Τ3 και Τ4. Αυτό συμβαίνει συχνά στα αρχικά στάδια του υπερθυρεοειδισμού και η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως υποκλινικός υπερθυρεοειδισμός.
Τι είναι η TSH Η TSH (Thyroid-stimulating hormone), γνωστή στα ελληνικά ως θυρεοειδοτρόπος ορμόνη ή θυρεοτροπίνη, είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση, έναν αδένα με μέγεθος μπιζελιού που βρίσκεται στη βάση του κρανίου. H TSH ρυθμίζει την…

Ανησυχία για την επανεμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα - Οι επιπλοκές

Ανησυχία για την επανεμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα εκφράζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς ( κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός.
Το Κέντρο τονίζει, πως το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κα) και ενημερώνει, ότι από τις αρχές Απριλίου έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Επίσης, όπως έγινε σήμερα γνωστό, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αποφάσισε να συστήσει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων π…

Τι αποκαλύπτουν οι εφιάλτες για την υγεία;

Τα άσχημα όνειρα μπορεί να μας κάνουν να ξυπνάμε ξαφνικά και να αισθανόμαστε ότι μας έχει «λούσει κρύος ιδρώτας», αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που θα μας βάλει στη διαδικασία να επισκεφθούμε κάποιο γιατρό. Ή μήπως τελικά θα έπρεπε;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, θα μπορούσαν να παρέχουν ζωτικής σημασίας στοιχεία για την υγεία και ακόμα πως μπορούν να αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια για μια επικείμενη ασθένεια –μερικές φορές πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι τακτικοί εφιάλτες στην παιδική ηλικία, θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης ψυχωτικών διαταραχών αργότερα στη ζωή. Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Sleep, παρακολουθήθηκαν 6800 παιδιά, όπου και διαπιστώθηκε ότι, εκείνα που είχαν συχνότερους εφιάλτες (2-3 φορές την εβδομάδα), σε ηλικία από 2-7 ετών, είχαν 3 ½ φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια ψυχωτική εμπειρία, όπως είναι οι παραισθήσεις ή το …

Τέλος τα αναψυκτικά στα σχολεία

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αναψυκτικών σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2018. Το εν λόγω εγχείρημα χαιρέτισαν εκπρόσωποι του τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες δράσεις για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.
Η απόφαση της UNESDA αφορά στον τερματισμό όλων των πωλήσεων αναψυκτικών σε δημοτικά σχολεία και των σχετικών διαφημίσεων που απευθύνονται σε ανήλικους κάτω των 12 ετών και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία περιλαμβάνει ως κεντρικό στόχο τη μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά 10% έως το 2020.
Ο πρόεδρος της UNESDA, Stanislas de Gramont, δήλωσε ότι η απόφαση «θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία μας δεν θα παρέχει αναψυκτικά με πρόσθετα σάκχαρα στους νέους στη διάρκεια της σχολικής ημέρας».
Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών δήλωσαν ότι ενθαρρύνονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. «Τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση σε ένα υγιές …

ΠΟΕΔΗΝ: Υπ. Υγείας & ΚΕΕΛΠΝΟ κρύβουν θανάτους από νοσοκομειακές λοιμώξεις

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διαθέτει εδώ και επτά μήνες χρήματα να αγοράσει αντιδραστήρια στο ΚΕΔΥ (στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας) για να ελέγχει τα νοσοκομειακά μικρόβια των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Ο πρόχειρος τρόπος αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων από την κυβέρνηση είναι ανεπίτρεπτος. Παρ' ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο φορέας ελέγχου και πρόληψης των νοσοκομειακών μικροβίων αντιμετωπίζει το ζήτημα με περίεργη και εγκληματική χαλάρωση» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προμηθεύονται αντιδραστήρια. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά διότι, όπως τονίζει, θέλουν να κρύψουν θανάτους από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία. Πρόκειται αναμφισβήτητα για πολύ σοβαρές καταγγελίες από την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία στοχοποιεί για ακόμη μία φορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τον βασικό βραχίονα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, που είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κα…

Κάπνισμα: Πέντε τρόποι για να ΜΗΝ πάρετε κιλά αν κόψετε το τσιγάρο

Στο κάπνισμα, αμέσως αφότου ένα άτομο κάνει ένα τσιγάρο, ο καρδιακός του ρυθμός αυξάνεται κατά 10-20 παλμούς το λεπτό. Η αφύσικη διεγερτική επίδραση της νικοτίνης είναι ένας λόγος που το κάπνισμα προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις.
Όταν ένας καπνιστής σταματήσει να καπνίζει, ο μεταβολικός του ρυθμός επανέρχεται γρήγορα στο φυσιολογικό. Αυτή είναι μια υγιής αλλαγή στον οργανισμό. Αλλά αν ο πρώην καπνιστής συνεχίζει να παίρνει μέσω της διατροφής του τον ίδιο αριθμό θερμίδων όπως και πριν, τότε, μοιραία, παίρνει κιλά.
Όταν καπνιστές να σταματήσουν, η νικοτίνη δεν είναι το μόνο που “ποθούν”. Μπορεί επίσης να ανακαλύψουν ότι τους λείπει η ίδια η διαδικασία του να ανάψουν ένα τσιγάρο και να το βάλουν στο στόμα τους. Πολλοί πρώην καπνιστές στρέφονται στο φαγητό για να ικανοποιήσουν την λεγόμενη ανάγκη για “στοματική ευχαρίστηση”, την οποία τους προσέφερε, έστω και λανθασμένα, το τσιγάρο.
Αυτό είναι αποδεκτό αν σας βοηθά να σταματήσετε το κάπνισμα. Αλλά με την επιλογή χαμηλών θερμίδων ή μηδενι…

Σκωληκοειδής απόφυση: Επιβεβαιώθηκε τελικά ο ρόλος της

Φως στον “σκοτεινό” ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης έριξαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται όχι μόνο δεν είναι ασήμαντος αλλά αντιθέτως είναι εξαιρετικής σημασίας. Κατέδειξαν ότι ο μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο χρησιμεύσει ως δεξαμενή ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.
«Η ύπαρξη της σκωληκοειδούς απόφυσης αποτελούσε μυστήριο μέχρι τώρα. Θεωρούνταν ένα άσκοπο, επιφανειακό όργανο, με μέσο μήκος 5-10 εκατοστά και περίπου 6-8 χιλιοστά διάμετρο, επιρρεπή στην ανάπτυξη επώδυνης φλεγμονής, γνωστή ως σκωληκοειδίτιδα, η οποία προκαλείται από την απόφραξη του αυλού της είτε από κόπρανα/στερεά τροφικά κατάλοιπα) είτε από ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κ.λπ. Η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες, δηλαδή στις ηλικίες 10-30 ετών, ενώ είναι η συχνότερη έκτακτη επέμβαση σε εγκύους», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου κ…

Καταρρίπτονται τρεις μεγάλοι μύθοι για το αδυνάτισμα

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με τις δίαιτες και το αδυνάτισμα και κάποιοι έχουν παγιωθεί με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι είναι αλήθεια.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν ισχύουν και η επιθυμία σας να αδυνατίσετε γρήγορα, δεν πραγματοποιείται καθώς η δίαιτα δεν γίνεται σωστά.
Δείτε παρακάτω τρεις συχνούς μύθους…
Μύθος 1: Παραλείπω γεύματα Υπάρχει η άποψη πως παραλείποντας ένα ή περισσότερα γεύματα, για την ακρίβεια αν τρώτε μία φορά τη μέρα, θα αδυνατίσετε πιο γρήγορα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι η λήψη λίγων θερμίδων, «κοιμίζει» τον μεταβολισμό, ο οποίος μη έχοντας να «κάψει», επιβραδύνει τους ρυθμούς του. άρα, αδυνατίζετε πιο αργά.
Μύθος 2: Δεν τρώω βραδινό Το να μην τρως αργά το βράδυ, ειδικά λίγο πριν πέσεις για ύπνο, είναι καλό και σωστό. Όχι, όμως, για αδυνάτισμα. Θα πρέπει να έχεις μία ισορροπημένη διατροφή και σταθερό πρόγραμμα φαγητού και να τρως και τα βράδια ελαφριά γεύματα.
Μύθος 3: Τα Light προϊόντα δεν παχαίνουν, άρα μπορώ να φάω μεγαλύτερες ποσότητες. Υπάρχει μία γενι…

Τι είναι η αυτοαντίληψη και πόσο σημαντική είναι για τον έφηβο;

Μία σημαντική πλευρά της προσωπικότητας είναι ο τρόπος που οι νέοι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σε σχέση με τους άλλους, αυτό που ονομάζουμε αυτοαντίληψη.
Τι είναι η αυτοαντίληψη και πόσο σημαντική είναι για τον έφηβο; Η αντίληψη των παιδιών για τον εαυτό τους κτίζεται από πολύ νωρίς. Ο πρώτος πυρήνας δημιουργείται από την σχέση με την μητέρα, τον πατέρα και την οικογένεια. Καθώς αυτά μεγαλώνουν εκτίθενται σε νέες κοινωνικές και προσωπικές εμπειρίες, αποκτώντας ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό τους. Η αυτογνωσία είναι μια ζωντανή λειτουργία που συνεχώς τροποποιείται και εμπλουτίζεται με νέα χαρακτηριστικά.
Προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η χαμηλή αυτοαντίληψη σε ένα έφηβο: Διαταραχές διατροφικής ισορροπίας Παχυσαρκία, ανορεξία, αυστηρές δίαιτες , βουλιμία, κυρίως στα κορίτσια, ειδικές δίαιτες με πρωτεΐνες για χτίσιμο σώματος στα αγόρια, εμμονή με το γυμναστήριο Προβλήματα σε διαπροσωπικώς σχέσεις Εναντιωματική συμπεριφορά και αμφισβήτηση κυρίως προς τους γονείς…

Σοκολάτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία

Σύμφωνα με ιταλική μελέτη
Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας εμπλουτισμένης με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθημερινά, βελτιώνει το καρδιαγγειακό προφίλ του ατόμου.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Πίζα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Βαρκελώνη, και στην ηλεκτρονική έκδοση του EuropeanHeartJournal.
«Η υγιεινή διατροφή είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα φρούτα και τα λαχανικά οφείλουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες στις πολυφαινόλες, οι οποίες όμως υπάρχουν και στο κακάο και το ελαιόλαδο», είπε η Δρ Ροσέλα Ντι Στέφανο, καρδιολόγος στο ιταλικό πανεπιστήμιο.
Η Δρ Ντι Στέφανο και οι συνεργάτες της μελέτησαν την επίδραση της μαύρης σοκολάτας που ήταν εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην πρόοδο της αθηροσκλήρωσης σε υγιή άτομα με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.
«Στην τυχαιοποιημένη μελέτη, 26 άτομα (14 άνδρες και 12 γυναίκες) με τουλάχιστον τρεις καρδιαγγειακούς παράγοντ…

Τα σημάδια της υπογλυκαιμίας που πρέπει να προσέχετε

Αν πάσχετε από διαβήτη, η υπογλυκαιμία είναι ένας πολύ μεγάλος και αληθινός κίνδυνος. Πώς θα τον αναγνωρίσετε όμως;
Η υπογλυκαιμία είναι ένα φαινόμενο συχνό στους ασθενείς με διαβήτη, και μπορεί να συμβεί ακόμα και αν προσέχετε πολύ την κατάσταση της ασθένειάς σας. Συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν τόσο πολύ, που ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoSOne, έδειξε ότι κατά μέσο όρο, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 παθαίνουν 19 ήπια επεισόδια υπογλυκαιμίας κάθε χρόνο, και ένα σοβαρό επεισόδιο. Αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υπογλυκαιμικού επεισοδίου που πρέπει να προσέχετε:
Έντονη πείνα Αν έχετε φάει, αλλά ακόμα νιώθετε πως πεινάτε πολύ ή αν χωρίς κάποια εξήγηση σας έρχεται η όρεξη να καταβροχθίσετε κάτι, ο οργανισμός σας λέει πως χρειάζεται γλυκόζη.
Αίσθηση άγχους Όταν τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν πολύ χαμηλά, ο οργανισμός μας εκκρίνει την ορμόνη επινεφρίνη (δηλαδή, την αδρεναλίνη),…

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεται καθημερινά το σώμα

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για ένα υγιές σώμα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένες ποσότητες σε καθημερινή βάση.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μια λίστα με τις θρεπτικές ουσίες και τις πηγές όπου μπορείτε να τις βρείτε, καθώς και ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα που θα πρέπει να παίρνετε απ’ αυτές για να είστε υγιείς:
Ασβέστιο Είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό γιατί είναι αυτό που κρατάει γερά τα οστά. Τα γερά οστά είναι λιγότερο επιρρεπή σε κατάγματα και ασθένειες όπως είναι η οστεοπόρωση. Το ασβέστιο παίζει, επίσης, ρόλο στη μετάδοση νευρικών σημάτων, στη συντήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων και στη συστολή των μυών. Η συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου είναι 1g την ημέρα. Για να πάρετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θα πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.
Φυτικ…

Τριχόπτωση εποχιακή- Ο φυσιολογικός κύκλος των μαλλιών και χρήσιμες οδηγίες για την περιποίηση τους

της Θάλεια Γούτου, κοσμετολόγος 
Την άνοιξη και μετά το καλοκαίρι πολλοί από εμάς παρατηρούμε αυξημένη τριχόπτωση και αυτό είναι φυσικό να μας προκαλεί ανησυχία ή ακόμα και άγχος. Και αυτό γιατί η απώλεια των μαλλιών, εφόσον τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο γοητείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την ψυχολογία μας. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για την εποχιακή τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη, είναι παροδικό και αναστρέψιμο φαινόμενο και δεν θα πρέπει επομένως να μας ανησυχεί.
Τι συμβαίνει όμως αν παρατηρούμε αρκετά έντονη τριχόπτωση που επιμένει για σημαντικό χρονικό διάστημα; Τότε θα πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω τα αίτια της τριχόπτωσης γιατί πλέον δεν θεωρείται εποχιακή τριχόπτωση αλλά πιθανότητα οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Το πιο συχνό είδος τριχόπτωσης είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία, η οποία είναι η συνήθης τριχόπτωση που εμφανίζουν οι άνδρες και οφείλεται στην κληρονομ…

Πάσχετε και εσείς από Nomophobia; Ο εθισμός της εποχής

Ο εθισμός στα κινητά τύπου smartphones ανήκει στις παθήσεις των εποχών κι έχει πλέον και επισήμως το δικό του όνομα. Το συναίσθημα είναι γνωστό στους περισσότερους. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε αφήσει το κινητό μας τηλέφωνο στο σπίτι, το γραφείο, το αυτοκίνητο ή απλά για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και αισθανόμαστε σαν να έχουμε χάσει τη σύνδεσή μας με τον κόσμο.
Η Nomophobia, ο επιστημονικός όρος που προσδιορίζει αυτό το άγχος και περιγράφει το συναίσθημα του πανικού ή του στρες που νιώθει κάποιος όταν δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό του επηρεάζει εξίσου εφήβους και ενήλικες.
Ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ προειδοποιούν ότι η nomophobia δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και ηλικίες. Με πρόσφατη μελέτη τους διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία και στιγμές υποφέρουν περισσότερο.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι χρήστες αντιλαμβάνονται τα smartphones ως …

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς, σύμφωνα με έναν παιδοψυχολόγο

Όλοι οι γονείς θέλουν και προσπαθούν για το καλύτερο για τα παιδιά τους. Τι γίνεται, όμως, όταν χωρίς να το καταλαβαίνουν, η συμπεριφορά τους είναι βλαβερή για το παιδί; Και η προσπάθεια τους για το καλύτερο, φέρνει, άθελά τους, τα αντίθετα αποτελέσματα; Ο παιδοψυχολόγος,Mike Leary, εξηγεί ποια είναι τα πιο συχνά λάθη, που κάνουν οι γονείς και χωρίς να το θέλουν κάνουν κακό στην ψυχική και φυσική υγεία των παιδιών τους, σε βάθος χρόνου. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:
Του δίνουν πολλές επιλογές Πολλοί γονείς πιστεύουν πως δίνοντας στο παιδί πολλαπλές επιλογές το διευκολύνουν. Στην πραγματικότητα, όμως, του στερούν την κριτική σκέψη και άποψη. Το επαινούν για οτιδήποτε κάνει
Εννοείται και είναι απαραίτητο για το παιδί, να το επαινείτε και να επιβραβεύετε. Όταν, όμως, το παρακάνετε και το επαινείτε ακόμη και για ασήμαντα πράγματα, τότε το παιδί, κατά κάποιον τρόπο, «εθίζεται» στον έπαινο και όταν έρθει η αρνητική κριτική, δε θα μπορεί να τη διαχειριστεί. Το φορτώνουν με δραστηριότητε…