Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 20, 2015

Εμπειρίες ή αγαθά; Τι φέρνει την ευτυχία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο British Columbia στον Καναδά ήθελαν να διερευνήσουν πότε οι άνθρωποι νοιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, όταν ψωνίζουμε / μας χαρίζουν υλικά αγαθά, όπως για παράδειγμα ρούχα, όργανα γυμναστικής, κοσμήματα, βιβλία ή όταν αγοράζουμε / αποκτούμε ευκαιρίες για εμπειρίες, όπως θα ήταν μία επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο, ένα ταξίδι για σκι ή μία ημέρα σε ένα σπα.
Παρακολουθώντας μετά από μερικές μέρες ή βδομάδες τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υλικά αγαθά μας προσφέρουν «δόσεις» χαράς για αρκετό καιρό αφού τα έχουμε αποκτήσει, ενώ τα δώρα – εμπειρίες μας δίνουν μία πολύ έντονη ευχαρίστηση και στη συνέχεια παραμένουν στο μυαλό μας ως μία ευχάριστη ανάμνηση.
Αν θέλουμε να χαρίσουμε κάτι στον εαυτό μας ή σε κάποιον αγαπημένο μας ας το σκεφτούμε ως εξής: Αν αγοράσουμε εισιτήρια για μία πολύ ωραία και σημαντική συναυλία θα νοιώσουμε έντονη ευχαρίστηση την ώρα εκείνη και αφού τελειώσει θ…

«Stop» στο ατοπικό έκζεμα με απλή ένεση

Νέα θεραπεία από την Ιαπωνία βελτιώνει την κατάσταση του ασθενούς κατά 50%
Μία απλή ένεση θα μπορούσε να δώσει τη λύση για το πρόβλημα του ατοπικού εκζέματος! Τη νέα θεραπεία ανέπτυξαν ερευνητές από την Ιαπωνία και, όπως αναφέρουν, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%.
Η ενοχλητική φαγούρα που προκαλεί το έκζεμα θεωρείται πως οφείλεται στα υψηλά επίπεδα στο αίμα της πρωτεΐνης ιντερλευκίνη-31. Η ένεση που παρασκεύασε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κίτα-Γιο Κοτζινκάι από την κλινική Νάικα - Χιφούκα του Χοκάιντο περιέχει το αντίσμωμα CIM331, το οποίο προσδένεται στην ιντερλευκίνη-31 και την εξουδετερώνει.
Η νέα αγωγή δοκιμάστηκε σε 24 Ιάπωνες και Καυκάσιους εθελοντές χωρίς να παρατηρηθούν παρενέργειες και είχε ποσοστά άμεσης επιτυχίας 33% σε όσους έλαβαν δόση 3 mg ανά κιλό βάρους και 24% για δόση 0,0003 mg ανά κιλό βάρους. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα τα ποσοστά βελτίωσης έφτασαν μέχρι και 45-50%. Οι ασθενείς που …

Οι δραστηριότητες που αυξάνουν το αίσθημα της ευτυχίας

Eπιμέλεια: Εκπαιδευτική συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου
Στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σχετικά με το ποιες δραστηριότητες προκαλούν τα πιο έντονα συναισθήματα υγείας και καλής διάθεσης.
Η μουσική δεν είναι απλώς η «τροφή του έρωτα», αλλά και το ελιξίριο της ευεξίας, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ευχαρίστηση ακόμα και από το σεξ, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν ποιες είναι οι δραστηριότητες που τους προκαλούν εντονότερα συναισθήματα υγείας και καλής διάθεσης.
«Πρωταθλήτρια» ευεξίας ανεδείχθη η μουσική, καθώς το 40% των εθελοντών είπαν πως αυτή είναι που τους «ανεβάζει» περισσότερο. Οι γυναίκες που την επέλεξαν ήταν περισσότερες από τους άνδρες.
Δεύτερη κυριότερη πηγή ευεξίας ανεδείχθη η κατανάλωσησοκολάτας και τρίτη οι ρομαντικές στιγμές με τον/την σύντροφό μας. Το σεξ μετά βίας επελέγη από το 20% των ερωτηθέντων ως πηγή ευεξίας. «Οι περισσότε…

Οι κίνδυνοι των εορτών: Από τη γαλοπούλα έως τα λαμπάκια

Έχετε προετοιμαστεί για τα Χριστούγεννα, στολίσατε δέντρο και σκεφτήκατε τι θα μαγειρέψετε για το γιορτινό τραπέζι. Και, χωρίς να θέλουμε να χαλάσουμε το πνεύμα των εορτών, τα Χριστούγεννα μπορούν να φέρουν και αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Ποιοι είναι αυτοί και πώς θα τους αποφύγουμε;
Προσέχουμε τη γαλοπούλα Αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε γαλοπούλα, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Δεν καθαρίζουμε τη γαλοπούλα πριν το μαγείρεμα, καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να μεταφέρουμε επικίνδυνα μικρόβια στις επιφάνειες της κουζίνας μας. Αν έχουμε αγοράσει κατεψυγμένη γαλοπούλα, πριν την βάλουμε στον φούρνο πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχει ξεπαγώσει εντελώς και δεν έχει καθόλου παγοκρυστάλλους μέσα της. Μαγειρέψτε την μέχρι να έχει ψηθεί όλο το κρέας (με πιο… απλούς όρους, μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα εκατοστό ωμού, ροζ κρέατος).
Προσοχή στα φωτάκια Τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πολύ όμορφα και δίνουν ιδιαίτερη ζεστασιά στο χώρο. Την ίδια στιγμή, δεν είναι φτιαγμένα…

Δεν έχετε μπει στο πνεύμα των Χριστουγέννων; Ίσως φταίει ο εγκέφαλός σας

Είναι η εποχή της χαράς - τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς και παρά τις δυσκολίες. Για κάποιους, όμως, τα Χριστούγεννα ουδέποτε ήταν το καλύτερό τους και η αιτία μπορεί να είναι ο εγκέφαλός τους.
Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία, οι οποίοι αναζήτησαν - και εντόπισαν με επιτυχία - το κύκλωμα του πνεύματος των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο. Το κύκλωμα αυτό είναι μία περιοχή που πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στα αισθήματα χαράς και νοσταλγίας που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την περίοδο των εορτών.
Η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών και δημοσιεύεται στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), το οποίο παραδοσιακά είναι αφιερωμένο σε πρωτότυπες και λίγο αστείες μελέτες (πριν από λίγα χρόνια, λ.χ., είχαν δημοσιευθεί εργασίες για τον αλκοολισμό του Τζέιμς Μποντ και για τη δίαιτα που χρειάζεται κατεπειγόντως ο Άγιος Βασίλης).
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υπέβαλλ…

Γιατί το απόγευμα "πεθαίνουμε" για κάτι γλυκό;

Κατά κοινή ομολογία, η ζάχαρη παρέχει μια προσωρινή πηγή ενέργειας, όταν νιώθουμε κουρασμένοι, γι’ αυτό πολλοί αναζητούν αγωνιωδώς το γλυκό τους, αργά το απόγευμα (mid-afternoon slump). Μπορεί όντως να πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό ενέργειας, στην πράξη όμως το σώμα μας δεν μπορεί να το διαχειριστεί και να αξιοποιήσει.
Ποια είναι η τύχη της ζάχαρης στο σώμα μας; Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος (σάκχαρο) ανεβαίνουν και το σώμα μας παράγει ινσουλίνη, ώστε να μεταφερθεί και να αξιοποιηθεί η γλυκόζη ως πηγή ενέργειας/καύσιμο. Το σώμα μας μετατρέπει επίσης τους σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. άμυλο) και την πρωτεΐνη (μερικώς) σε ενέργεια, ωστόσο η ζάχαρη έχει πιο άμεση επίδραση καθώς απορροφάται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Αντίθετα με άλλες πηγές ενέργειας, η ζάχαρη δεν παρέχει κανένα θρεπτικό συστατικό, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
«Δεν χτίζεις χωρίς υλικά»… Γι’ αυτό έχει τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα: από τη στιγμή που δεν του παρέχουμε…

Έλκος στομάχου: Τι ρόλο παίζουν τα πικάντικα φαγητά

Έλκη ονομάζονται οι ανοιχτές πληγές που σχηματίζονται στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου. Το συνηθέστερο σύμπτωμα που υποδηλώνει την ύπαρξή τους είναι ο ισχυρός πόνος στην κοιλιακή χώρα.
Πολύς λόγος γίνεται για τα πικάντικα φαγητά ως αιτία της εμφάνισης του έλκους στο στομάχι. Πρόκειται, ωστόσο, για έναν επίμονο μύθο. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση έλκους και στρες. Πλέον, οι γιατροί συμφωνούν ότι ούτε η διατροφή ούτε το στρες ευθύνονται για το έλκος, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεί απότοκο βακτηριακής λοίμωξης. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σε ποσοστό 80-90% το έλκος στομάχου είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από το ελικοβακτήριο του πυλωρού (H. pylori), επομένως επιβάλλεται η φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση.
Να σημειωθεί ότι στα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει έλκος και λαμβάνουν αγωγή συνιστάται η αποφυγή των πικάντικων φαγητών, καθώς επιβαρύνουν το στομάχι. Για τα υγιή άτομα όμως οι καυτερές πιπεριές και άλλα καυτερά φαγητά ή καρυκεύματα θεωρούνται ευεργετικά και παρέχουν πολ…

Οι 3 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν μια σχέση

Πόσο συχνά σας έχει τύχει να ερωτευτείτε και να πιστεύετε ότι έχετε βρει τον/την σύντροφο της ζωής σας και ύστερα να δείτε τη σχέση να διαλύεται είτε μετά από 3 μήνες, 6 μήνες, 1 χρόνο, είτε μετά από 20 χρόνια; Μήπως μετά αναρωτιέστε πού πήγε ο έρωτας και η επικοινωνία που είχατε στην αρχή;
Ο έρωτας δεν χάνεται κατά λάθος – χάνεται για σοβαρούς λόγους. Παρακάτω περιγράφονται 3 από τους σημαντικότερους:
1.Η ελεγκτική συμπεριφορά αποτελεί επικίνδυνο σημάδι Από την επαγγελματική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση έχοντας 2 μεγάλους φόβους: τον φόβο της απόρριψης και τον φόβο της συναισθηματικής απορρόφησης-αφομοίωσης. Παρ’ όλο που αυτά τα συναισθήματα ενεργοποιούνται μέσα στις ερωτικές σχέσεις, συνήθως πηγάζουν από τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με τους γονείς, τα αδέλφια και τους συμμαθητές μας. Αν το άλλο σας μισό δεν απαντά στις κλήσεις τηλεφώνου που κάνετε, ίσως πυροδοτηθεί ο φόβος της απόρριψης. Αν θυμώσει ή γίνει απαιτητικό, μπορεί …

Ο προσωπικός μας χάρτης ικανοτήτων

Η ζωή είναι απρόβλεπτη, ρευστή... σαν το νερό που παίρνει διάφορες μορφές… Βαλτώνει, έχει ροή, κινείται ήσυχα, γίνεται καταρράκτης, γίνεται θάλασσα, είναι ορμητικό, είναι βροχή ή καταιγίδα, είχαι χιόνι, είναι ακίνητο και παγωμένο, κρύβει πλάσματα, βράχους ή παγόβουνα, ενίοτε καθαρό σαν κρύσταλλο, άλλοτε θολό και σκοτεινό… Έτσι κι η ζωή.
Περνάει από όλες αυτές τις μορφές. Αλλάζει ποιότητα, υφή, αίσθηση, αλλάζουν οι καταστάσεις, οι άνθρωποι, οι λέξεις. Αλλάζουμε εμείς. Κάθε στιγμή, μικρές αλλαγές συντελούνται μέσα μας και γύρω μας.Από τη γέννηση μας, αναπτύσσουμε συνεχώς ικανότητες και αισθήσεις που μας βοηθάνε να επιβιώνουμε και να αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις περίπλοκες καταστάσεις της ζωής.
Το σώμα μας είναι καλά εξοπλισμένο με αισθητήρες και κεραίες. Είτε εσωτερικές, είτε εξωτερικές, οι αισθήσεις και οι ικανότητες μας είναι πολλές και πολύ χρήσιμες. Μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε το περιβάλλον και να επικοινωνούμε με αυτό, να λαμβάνουμε τα ερεθίσματα που προέρχονται από το περιβάλλ…

Μνήμη: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η μνήμη σας; Θυμάστε λ.χ. πού έχετε παρκάρει το αυτοκίνητό σας ή χρειάζεστε αρκετά λεπτά για να το βρείτε; Και είναι αυτό ανησυχητικό ή μήπως δεν χρειάζεται να σας προβληματίσει;
Η αφηρημάδα είναι πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά έτσι όπως αυξάνονται τα κρούσματα της άνοιας, ιδίως της νόσου Αλτσχάιμερ, λογικό είναι να ανησυχεί κάποιος μήπως έχει αρχίσει να τα χάνει. Η νευρολόγος – ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης στο νοσοκομείο Υγεία, εξηγεί ποια παραστρατήματα της μνήμης είναι φυσιολογικά, ποια ενδέχεται να είναι ύποπτα και ποια πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό.
Φυσιολογικά Το να μη θυμόμαστε τα πάντα ανά πάσα στιγμή είναι σε πολλές περιπτώσεις φυσιολογικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, ο εγκέφαλος ξέρει πότε δεν χρειάζεται να συγκρατήσει κάποια ασήμαντη πληροφορία και έτσι τη σβήνει από τη βραχυχρόνια μνήμη για να αφήσει χώρο για σημαντικότερες. Δ…

Ο χρόνος, τα σημάδια του και...τα γονίδιά μας

Είναι γεγονός ότι κάποιες γυναίκες μεγαλώνουν πιο όμορφα από κάποιες άλλες. Γιατί; Διότι από καθαρή γενετική τύχη, διαθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που εμποδίζουν το χρόνο να είναι σκληρός με την επιδερμίδα τους … 
Τα τελευταία χρόνια λέγονται και γράφονται πολλά για την τεράστια ευθύνη που φέρουν το περιβάλλον, ο ήλιος και το lifestyle που υιοθετούμε στην επιτάχυνση της διαδικασίας πρόωρης γήρανσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παράγοντες αυτοί εμπλέκονται μόνο εν μέρει στον τρόπο που αποτυπώνονται τα σημάδια του χρόνου στο πρόσωπό μας. Μια κλινική μελέτη του 2009 πάνω σε δίδυμες, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Αμερική, αποκαλύπτει ότι το 60% της γήρανσης της επιδερμίδας έχει άμεση σχέση με τα γονίδια. Υπάρχουν, όπως μαθαίνουμε, ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία, αν είχαμε την τύχη να τα κληρονομήσουμε από τους γονείς μας, θα μας βοηθήσουν να… γεράσουμε πιο όμορφα. Προσοχή όμως! Χωρίς συστηματική φροντίδα και προστασία της επιδερμίδας από τη φθορά που προκαλεί σ…

Επιτέλους ιδρύεται ρευματολογικό ιατρείο στον Ευαγγελισμό

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) και αποφασιστικής παρέμβασης του κ. Γρηγορόπουλου, Διοικητή του Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”, η ενδοφλέβια χορήγηση των βιολογικών παραγόντων σε άτομα με ρευματικά νοσήματα θα πραγματοποιείται εφεξής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Εξωτερικού Ρευματολογικού Ιατρείου και όχι στον κοινό θάλαμο νοσηλείας ρευματολογικού/ γαστρεντερολογικού όπου φιλοξενούταν. Στις 7 και 11 Δεκεμβρίου η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. με δυο επιστολές προς το Υπουργείο Υγείας με κοινοποίηση στην Διοίκηση του Νοσοκομείου (ΑΠ.1544/11-12-15 , ΑΠ1541/7-12-15) ανέδειξε τις παντελώς ακατάλληλες συνθήκες στις οποίες γινόταν η ενδοφλέβια χορήγηση των βιολογικών παραγόντων σε άτομα με ρευματικά νοσήματα. 
Οι συνθήκες αυτές δεν ανταποκρίνονταν σε στοιχειώδεις κανόνες της Ιατρικής και Νοσηλευτικής πρακτικής και δεοντολογίας και συνεπάγονταν σοβαρή σωματική καταπόνηση, αλλά και σωρεία δυνητικών κινδύνων για τους θεραπευόμενους. Ο Διοικητής του “Γ.Ν.Α. Ο Ευαγγελισμός…

Μαγνητική vs. αξονική: Ποια είναι καλύτερη;

Τόσο η μαγνητική όσο και η αξονική αποτελούν πρότυπες μεθόδους απεικόνισης που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία διάγνωσης πολλών διαφορετικών παθήσεων, όμως εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Στην αξονική ή υπολογιστική τομογραφία (Computed Tomography - CT), ακτίνες Χ διαπερνούν το σώμα και οι εικόνες αποτυπώνουν την πυκνότητα και τους ιστούς εντός ενός οργάνου. Η αξονική τομογραφία παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το ανθρώπινο σώμα, όπως το κεφάλι (εγκέφαλος και αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, μάτια, έσω ους, ιγμόρεια), ο θώρακας (καρδιά και πνεύμονες), το σκελετικό σύστημα (αυχένας, ώμοι και σπονδυλική στήλη), η πυελική χώρα και το ισχίο, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα. Οι εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν σήμερα η αξονική να προκαλεί λιγότερη δυσφορία στους ασθενείς, να ολοκληρώνεται ταχύτερα και να παρέχει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης. Χάρη στην αυξημένη ταχύτητα, μειώνονται επίσης τα επίπεδα έκθεσης στην ακτινοβολία Χ.
Στην απεικόνιση δια μ…

Πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) θεωρείται μία από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Στην πλήρη της μορφή, η διαταραχή περιλαμβάνει συμπτώματα που αφορούν τους τομείς της υπερκινητικότητας, διάσπασης προσοχής και παρορμητικότητας. Είναι σήμερα γνωστό ότι υπάρχουν παιδιά που εκφράζουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας χωρίς διάσπαση προσοχής, όπως επίσης και παιδιά που εμφανίζουν διάσπαση προσοχής χωρίς υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Η ΔΕΠΥ εμφανίζεται στο 5%-7% των παιδιών σχολικής ηλικίας και είναι συχνότερη στα αγόρια. Είναι ενδεχόμενο πάντως η μικρότερη συχνότητα στα κορίτσια να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κορίτσια εμφανίζουν λιγότερο συχνά υπερκινητικότητα και για αυτό στα κορίτσια η διάγνωση συχνά παραβλέπεται ή γίνεται αργότερα. Τα χαρακτηριστικά ή πυρηνικά, όπως λέγονται, συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η υπερκινητικότητα, η παρορμητικότητα και η διάσπαση προσοχής: Σε ό,τι αφορά την υπερκινητικότητ…

Το γιαούρτι ρίχνει την πίεση του αίματος

Σύμφωνα με μία μελέτη, όσοι καταναλώνουν συστηματικά γιαούρτι με λίγα λιπαρά, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση (υψηλή πίεση του αίματος). Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν επί 15 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 2.000 εθελοντών, διαπιστώνοντας πως ένα κεσεδάκι λάιτ γιαούρτι τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μέρες, μειώνει ον κίνδυνο υπέρτασης κατά 31%. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε επιστημονική εκδήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ).
Η κατά 31% μείωση της πίεσης του αίματος παρέμεινε η ίδια, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως η γενικότερη διατροφή, το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα.
«Το γιαούρτι με λίγα λιπαρά αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτική αξία γαλακτοκομικό προϊόν και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ως τμήμα μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να ασκήσει ωφέλιμη δράση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της υπέρτασης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χουίφεν Γουάνγκ, α…

Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό Κοξάκι στα παιδιά

Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie) είναι μέλος της οικογένειας των εντεροϊών (η οποία περιλαμβάνει επίσης τον ιό της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α) και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από περιττώματα. Σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός Κοξάκι μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Κοξάκι προκαλεί ήπια γριππώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία. Αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.
Συμπτώματα Ο ιός Coxsackie μπορεί να παράγει μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων. Περίπου τα μισά από όλα τα παιδιά που μολύνονται με τον ιό, δεν έχουν συμπτώματα. Άλλα εκδηλώνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ μερικά παιδιά έχουν επίσης πόνο στο λαιμό, κοιλιακή δυσφορία, ή ναυτία. Ένα παιδί με τον ιό Κοξάκι μπορεί απλά να έχει πυρετό, αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα. Στα περισσότερα παιδιά, ο π…

"Ταφόπλακα" για τα μικρά εργαστήρια η υποκοστολόγηση των εξετάσεων

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας σχετικά με τις μειώσεις στις τιμές των Διαγνωστικών Εξετάσεων. Η απόφαση αυτή, η οποία προβλέπει μεσοσταθμική μείωση σε ποσοστό 43% στις τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη σχετική δαπάνη και 9% στις υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις, αποτελεί την «ταφόπλακα» για δεκάδες μικρομεσαία εργαστήρια. Μετά την εφαρμογή του clawback και του rebate, η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές στις ήδη υποκοστολογημένες εξετάσεις.
Ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση να γνωρίζει ότι είναι απολύτως υπεύθυνη για τα «λουκέτα» που θα μπουν σε δεκάδες εργαστήρια. Επίσης, ο ΠΙΣ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να νομοθετήσει την παράταση των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Οι συμβάσεις έληξαν στις 30/6…

Λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση: Τι είναι και πώς θα την προλάβετε

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι η κατάσταση κατά την οποία το περιεχόμενο του στομάχου, κυρίως υγρά που παράγονται κατά την πέψη της τροφής, επιστρέφουν μέσω του οισοφάγου στον λάρυγγα, τον φάρυγγα, το στόμα και τη μύτη, αλλά και την κοιλότητα του μέσου ωτός (αυτί). Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των ενήλικων Ελλήνων έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης, αλλά μόνο 10% το γνωρίζει.
Συμπτώματα Τα συμπτώματα της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης είναι τα εξής: -Βράχνιασμα -Κλείσιμο της φωνής -Δυσκολία στην κατάποση -Χρόνιος βήχας -Αίσθηση ξένου σώματος στο φάρυγγα -Κακοσμία στόματος
Κατά την εξέταση από τον ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί επίσης να εντοπιστούν τα εξής ευρήματα: -Όζοι στις φωνητικές χορδές -Οίδημα -Ερυθρότητα και λευκοπλακία των φωνητικών χορδών Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση συσχετίζεται επίσης με βρογχικό άσθμα, επιδεινώνοντας ή προκαλώντας βήχα σε αυτούς τους ασθενείς. Πώς θα αποφύγετε τα επεισόδια λαρυγγοοισοφαγικής παλινδρόμησης -Χάστε βάρος -Φροντίστε το τελευταίο γεύμα σ…

Σωματικά και ψυχονοητικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μερικές φορές διαιρείται κλινικά σε δύο κύριους τύπους. Ο πρώτος τύπος, γνωστός ως Κλινική ή Ενδογενής Κατάθλιψη, έχει μια διαρκή επίδραση και παρουσία στον πάσχοντα. Ο δεύτερος τύπος, που αναφέρεται ως Αντιδραστική ή Επεισοδιακή Κατάθλιψη, συνήθως πυροδοτείται από ένα σημαντικό στρεσογόνο γεγονός της ζωής.
Σύμφωνα με το ψυχιατρικό Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSMIV), η κατάθλιψη αποκαλείται επίσης Δυσθυμία όταν ένα ενήλικο άτομο βιώνει συνήθως μια καταθλιπτική διάθεση ή συναίσθημα που επηρεάζει τη ζωή του, τις περισσότερες ημέρες για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Βιοενεργητικής Ανάλυσης Alexander Lowen, η κατάθλιψη εκδηλώνει τα βασικά της συμπτώματα τόσο στο σώμα όσο και στο ψυχονοητικό πεδίο. Τα ψυχονοητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση αβοηθησίας στη ζωή, αίσθηση κούρασης -σε βαθμό ακινητοποίησης, αίσθημα κόπωσης παρά το ότι κοιμάται όλο και περισσότερο, πολυάσχολο μυαλό που έχει την τάση να μηρυκάζει ή να σκέφτεται…