Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 17, 2017

Γρήγορο αδυνάτισμα: Όσα ξέρετε λάθος

Το γρήγορο αδυνάτισμα ακούγεται πολύ καλό σαν ιδέα. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, για την ακρίβεια. Όποιος από εμάς έχει δοκιμάσει να χάσει βάρος, ακολουθώντας κάποια δίαιτα-μόδα, που υπόσχεται γρήγορο και αποτελεσματικό αδυνάτισμα, μάλλον το έχει ζήσει. Ακόμα χειρότερα, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες αναπαράγουν ορισμένους μύθους που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σε όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ας τους καταρρίψουμε…
Τέρμα πια τα σνακς Αν πέσετε πάνω σε κάποια δίαιτα που σας λέει ότι πρέπει να σταματήσετε τα μικρά σνακς κατά την διάρκεια της ημέρας, και να επικεντρωθείτε μόνο στα βασικά γεύματα, γυρίστε την πλάτη και φύγετε τρέχοντας. Ο λόγος; Δεν υπάρχει ισορροπημένη διατροφή χωρίς υγιεινά σνακς διάσπαρτα μέσα στην ημέρα. Ξηροί καρποί, φρούτα, γιαούρτι—όλα αυτά μας βοηθούν να προσλαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη, αλλά και να μην πεινάμε υπερβολικά, με αποτέλεσμα να καταπολεμούμε την υπερφαγία.
Τέρμα και το fast food Ναι, προφανώς θα ήταν καλ…

Ένα σούπερ-αντίσωμα και ένα φθηνό χάπι τα νέα «όπλα» κατά του ιού HIV

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο σούπερ-αντίσωμα, το οποίο επιτίθεται στο 99% των στελεχών του ιού HIV. Το νέο αντίσωμα, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε μαϊμούδες και απέτρεψε τη μόλυνσή τους με τον ιό, επιτίθεται ταυτόχρονα σε τρία ζωτικά μέρη του ιού, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο για τον HIV να αμυνθεί.
Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ, καθώς και της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science. Οι δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το BBC, θα αρχίσουν το 2018. Η έως τώρα δυσκολία καταπολέμησης του HIV οφείλεται στο ότι ο ιός έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να μεταλλάσσεται, με συνέπεια να δημιουργείται έτσι ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών του HIV. Μετά από χρόνια λοίμωξης, λίγοι ασθενείς αναπτύσσουν φυσικά ισχυρά αντισώματα που μπορούν να εξοντώσουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού.
Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να αξιοποιήσουν αυτά τα φυσικά αντισώματα είτε για τη θεραπ…

Μαγνήσιο: Ο άγνωστος ρόλος του στην εκδήλωση της άνοιας

Τόσο τα πολύ υψηλά όσο και τα πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας, δείχνει μια νέα ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μπρέντα Κίεμπουμ από το Πανεπιστήμιο Εράσμους, δεδομένου ότι οι διαθέσιμες θεραπευτικές και προληπτικές στρατηγικές για την άνοια είναι περιορισμένες, η ανάγκη για εξεύρεση νέων παραγόντων κινδύνου, ιδίως τροποποιήσιμων, καθίσταται αναγκαία. «Αν ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να μειωθεί μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη» επισημαίνει η Κίεμπουμ.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα 9.569 ανθρώπων, με μέση ηλικία τα 65 έτη και χωρίς διάγνωση για άνοια. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό τους, και παρακολουθήθηκαν για οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο. Στο διά…

Επιπεφυκίτιδα: Λάθος θεραπεία με αντιβιοτικά για 6 στους 10 ασθενείς

Οι περισσότεροι ασθενείς με οξεία επιπεφυκίτιδα λαμβάνουν λάθος θεραπεία, καθώς πολλοί γιατροί τούς χορηγούν αντιβιοτικά κολλύρια όταν αυτά σε σπάνιες περιπτώσεις είναι απαραίτητα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Η επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή στον διάφανο χιτώνα του ματιού (τον επιπεφυκότα), η οποία εκδηλώνεται με κοκκίνισμα των ματιών και, ανάλογα με την αιτία της, με πρόσθετα συμπτώματα, όπως αίσθημα καύσου, τσούξιμο, αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι, πυώδη εκκρίματα, αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια), κνησμό (φαγούρα), οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων, παροδική θόλωση της όρασης που «καθαρίζει» όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια ή, μερικές φορές, πόνο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι επιπεφυκίτιδας: η ιογενής, η βακτηριακή και η αλλεργική. Τα αντιβιοτικά σπανίως είναι απαραίτητα για την οξεία επιπεφυκίτιδα, διότι αυτή συνήθως προκαλείται από ιούς ή αλλεργίες που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Ωστόσο τα αντιβιοτικά δεν είνα…

Αυτά είναι τα 7 πιο επικίνδυνα επαγγέλματα για την καρδιά

Για την καλύτερη κατανόηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου εξαιτίας του επαγγελματικού περιβάλλοντος ενός ατόμου, ερευνητές από το CDC διεξήγαγαν μια μελέτη που περιελάμβανε 5.566 άτομα ηλικίας 45 ετών και πάνω.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επτά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς, τους οποίους η Εταιρεία ονομάζει "Life's Simple 7", και βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κατηγορίες. Αυτοί οι 7 παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια είναι:
Πίεση του αίματος
Επίπεδο χοληστερόλης
Επίπεδο γλυκόζης νηστείας
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
Κάπνισμα
Επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και
Διατροφή Οι ερευνητές ανέφεραν μια ευρεία διακύμανση των καρδιαγγειακών προφίλ κινδύνου ανά επάγγελμα. Στο infogrpahic που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνοπτικά ποια είναι εκείνα τα επαγγέλματα στα οποία παρατηρούνται περισσότερα προβλήματα με την καρδιά μεταξύ των εργαζομένων.

https://www.ourlife.gr/permalink/239026…

Παράνοια, παραισθήσεις, άγχος: Ο ρόλος-κλειδί του ύπνου

Ψυχικές διαταραχές όπως τα ψυχωσικά επεισόδια είναι δυνατό να αποδοθούν –τουλάχιστον εν μέρει– στην έλλειψη ύπνου, αποκαλύπτει νέα έρευνα στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet Psychiatry.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) για να αντιμετωπίσουν τις αϋπνίες τους παρουσιάζουν όχι μόνο βελτίωση στον ύπνο τους αλλά και βελτίωση στα συμπτώματα παράνοιας και παραισθήσεων (ψυχωσικές εμπειρίες), κατάθλιψης και άγχους. «Η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα προβλήματα ύπνου αποτελούν είτε σύμπτωμα των ψυχικών διαταραχών είτε δευτερεύουσα συνέπεια αυτών» αναφέρει ο Ντάνιελ Φρίμαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας εκ των ερευνητών, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. «Στην πραγματικότητα, ο ύπνος αποτελεί μία από τις αιτίες που συμβάλλουν στις ψυχικές διαταραχές».
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν διαδικτυακές δημοσκοπήσεις σε φοιτητές από 26 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Προϋπόθεση για τη συμμε…

Ανοίγει ο δρόμος για να γίνονται όλα τα παιδικά εμβόλια σε μία και μόνη δόση

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που τελικά μπορεί να καταστήσει εφικτό στο μέλλον όλα μαζί τα παιδικά εμβόλια να χορηγούνται με μία και μοναδική δόση εμβολιασμού.
Η νέα μέθοδος, που αποθηκεύει τα διαφορετικά εμβόλια σε ξεχωριστές μικροσκοπικές κάψουλες στο ίδιο ενέσιμο διάλυμα, δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια). Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», χρηματοδοτήθηκαν από το Iδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στη νέα μέθοδο, οι παιδικοί εμβολιασμοί θα γίνουν πιο εύκολοι, καθώς είναι γνωστό ότι συχνά τα παιδιά -αλλά και οι γονείς- αντιδρούν σε αυτούς.
Οι μικροκάψουλες από ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό (PLGA), που περιέχουν τα διαφορετικά εμβόλια και οι οποίες εισάγονται στο σώμα ταυτόχρονα, είναι προγραμματισμένες να απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους στα επιθυμητά χρονικά διαστήματα, ανάλογα …

Ιλαρά: Έξι γιατροί σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία προσβλήθηκαν από τον ιό

Τουλάχιστον έξι γιατροί που εργάζονται σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας έχουν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr που έχει το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι νέοι σε ηλικία καθώς έχουν γεννηθεί μετά το 1970, γεγονός που σημαίνει είτε ότι δεν είχαν εμβολιαστεί είτε ότι κατά την παιδική τους ηλικία είχαν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου που ήταν σε κυκλοφορία εκείνη την περίοδο. Όπως εξηγεί το in.gr, το πρώτο εμβόλιο για την ιλαρά ήταν μονοδύναμο και τα παιδιά δεν έκαναν δύο δόσεις όπως σήμερα.
Στις υγειονομικές αρχές, πάντως, έχει σημάνει ήδη συναγερμός, καθώς τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ τα προηγούμενα τρία χρόνια είχαν δηλωθεί μόλις δύο περιστατικά ιλαράς στην Ελλάδα, τους τελευταίες τέσσερις μήνες δηλώθηκαν 160 περιστατικά, από τα οποία τα 60 τις περασμένες 17 μέρες.
Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για επιδημική έξαρση και καλούς όλους όσο…

Πόσο συχνά μπορείτε να δίνετε αίμα

Οι εθελοντές αιμοδότες συνιστάται παραδοσιακά να δίνουν αίμα περίπου κάθε τρεις μήνες, επομένως οι αιμοδοσίες σε ετήσια βάση δεν πρέπει να ξεπερνούν τις τέσσερις. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, είναι ασφαλές για τον αιμοδότη να προσφέρει αίμα συχνότερα, ενώ αν οι συχνές αιμοδοσίες εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα τα αποθέματα σε αίμα θα αυξηθούν σημαντικά.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση The Lancet, υποδεικνύουν ότι οι άντρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 8 εβδομάδες χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ για τις γυναίκες είναι ασφαλές να αιμοδοτούν κάθε 12 εβδομάδες.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη κλινική δοκιμή αιμοδοσίας σε 45.000 ανθρώπους από την Αγγλία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άντρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 12 εβδομάδες ενώ οι γυναίκες κάθε 16. Στο πλαίσιο της δοκιμής, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και για διάστημα δύο ετών έδιναν αίμα ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η δοκιμή έδειξε ότι όσοι έδιναν αίμα συχνότερα από …

Οι πόνοι στη μέση και στο χέρι δεν είναι πάντα αθώοι -Τι μπορούν να μας φανερώσουν;

Την πλέον χαρακτηριστική ένδειξη δυσλειτουργίας ζωτικών οργάνων αποτελεί ο πόνος.
Είναι μάλιστα ένα «ηχηρό» σύμπτωμα που μας παροτρύνει να λάβουμε άμεση δράση. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι φαινομενικά αθώοι πόνοι, όπως ο πόνος στη μέση ή το χέρι μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου.
Δείτε ποιοι είναι οι πόνοι που δεν πρέπει να αγνοήσετε και σε ποιο τύπο καρκίνου αντιστοιχούν, σύμφωνα με το δημοφιλή γιατρό, παρουσιαστή και συγγραφέα Δρ Οζ.
1. Πόνος στη μέση – καρκίνος στο πάγκρεας Ο καρκίνος στο πάγκρεας θεωρείται «αθόρυβος δολοφόνος», καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται με αρκετή καθυστέρηση. Το πάγκρεας παράγει οξέα απαραίτητα για την πέψη και βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι, βαθιά στην κοιλιακή χώρα. Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός ενός καρκινικού όγκου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος. Όταν ο όγκος παρεμποδίζει την ομαλή απελευθέρωση των οξέων, αυτά συσσωρεύονται εντός του αδένα και τον διαβρώνουν. Ο επακόλουθος πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» χαμηλ…

Οσμές του σώματος: Μπορεί να είναι σύμπτωμα ασθένειας;

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει δυσοσμία στον εαυτό μας κάποια στιγμή. Μπορεί να ήταν μια πολύ ζεστή μέρα, και να ιδρώσαμε. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την δυσοσμία, και τις περισσότερες φορές, αρκεί ένα γρήγορο ντους για να επανέλθουν όλα στο φυσιολογικό. Όχι πάντα, όμως. Μερικές φορές, οι οσμές του σώματος μας προειδοποιούν για πράγματα που συμβαίνουν στην υγεία μας, και πρέπει να προσέχουμε. Συγκεκριμένα, κάποιες ασθένειες παράγουν μερικές ιδιαίτερες μυρωδιές, που αν τις παρατηρήσουμε, πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας. Ποιες είναι αυτές;
Η άσχημη αναπνοή είναι σημάδι άπνοιας ύπνου Αν η αναπνοή σας το πρωί είναι συστηματικά άσχημη, ακόμα κι αν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, μπορεί να πάσχετε από άπνοια ύπνου που δεν έχει διαγνωστεί. Είναι μια πάθηση που κάνει την αναπνοή σας να σταματά και να αρχίζει πάλι κατά την διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, αναγκάζοντάς σας να αναπνέετε από το στόμα, ξηραίνοντάς το. Αυτό επιτρέπει στα μικρόβια να πολλαπλασιάζονται γρηγορότ…

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την αχαριστία

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο;
Για μία ακόμα φορά βοήθησες τον καλύτερο σου φίλο που σε είχε ανάγκη, έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες, παραμέρισες τις προσωπικές σου ασχολίες και σαν αντάλλαγμα πήρες δυσαρέσκεια και αδιαφορία. Και αναρωτιέσαι για ποιο λόγο είναι τόσο αχάριστος και δε σου είπε ούτε ένα απλό «ευχαριστώ»; Εάν το παραπάνω σενάριο σου ακούγεται οικείο, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αχάριστο άνθρωπο. Δυστυχώς, στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Ο Κλεόβουλος τονίζει πως «ο αχάριστος άνθρωπος μοιάζει με σπασμένο πιθάρι, στο οποίο ότι καλό και αν ρίξεις θα πέσει στο κενό».
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά του αχάριστου ανθρώπου; Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά του, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση και τη ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο και δυσάρεστο να εστιάσει την προσοχή του. Πιστεύει πως είνα…

Εξώδικο από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το νέο σύστημα επισκέψεων

Σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί, αντιδρώντας στην επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος επισκέψεων από την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, θα είναι 20 και ο χρόνος της καθεμίας καθορίζεται, σύμφωνα με τους «κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής», στα 15 λεπτά. Καθορίζεται επίσης το 100 ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι «σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, κυρίως από αγροτικές περιοχές, προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον γιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα. Ένας κλ…

Πρώτη φορά: Δημιουργείται μητρώο δοτών μυελού των οστών για μεταμοσχεύσεις

Eθνικό μητρώο δοτών μυελού των οστών που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες ασθενών με λευχαιμία και άλλες ασθένεις θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και της Ελληνικςή Αιματολογικςή Εταιρίας (ΕΑΕ).
Τα δύο μέρη ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία αφού για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί το εν λόγω εθνικό μητρώο που θα απαρτίζεται από 22.000 δείγματα Ελλήνων δοτών οι οποίοι θα συμμετέχουν εθελοντικά ως δότες μυελού των οστών προς μεταμόσχευση.
Το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών θα επιτρέψει τον χαρακτηρισμό του γενετικού προφίλ ιστοσυμβατότητας με τις πλέον σύγχρονες και ακριβείς μεθόδους.
Θα αυξήσει έτσι τις πιθανότητες εύρεσης ενός HLA συμβατού δότη, με σκοπό τη μεταμόσχευση ασθενών που πάσχουν από λευχαιμίες και άλλες ασθένειες, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί αλλογενής μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Υπεύθυνος για αυτήν τη…

Δεύτερη επανάσταση στην ιστορία της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας

«Νίκη της επιστήμης» χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας (ΕΑΕ) τα νέα επιστημονικά δεδομένα που επιτρέπουν ακόμα και την οριστική διακοπή θεραπείας για ορισμένους ασθενείς με Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία και τη λειτουργική ίαση της νόσου.
«Η δυνατότητα αυτή αποτελεί μία νίκη της ιατρικής επιστήμης, αφού διαπιστώθηκε ότι σε μία κατηγορία ασθενών υπό θεραπεία με συγκεκριμένα φάρμακα (imatinib και nilotinib), τα επίπεδα της παθολογικής πρωτεΐνης που χαρακτηρίζει τη νόσο μειώνονται σε πολύ χαμηλά όρια ή και δεν ανιχνεύονται καθόλου, επιτυγχάνοντας τη μακροχρόνια ύφεση της νόσου, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ανάγκη καθημερινής αγωγής» εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) στις 22 Σεπτεμβρίου, η ΕΑΕ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2017 για την πραγματοποίηση ειδικού προγράμματος ενημέρωσης…

Μεσογειακή διατροφή: Τι προσφέρει στην υγεία

Tα περισσότερα πιάτα είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ας δούμε όμως αναλυτικά πέντε λόγους που επιμένουμε μεσογειακά…
Προλαμβάνει καρδιοπάθεια και καρκίνο Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της Μεσογειακής διατροφής είναι πως προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας, και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και όσπρια, συνεπώς ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή λαμβάνουμε τα αναγκαία μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που χρειαζόμαστε.
Προστατεύει από παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 Η τακτική κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης, ψαριών και ελαιόλαδου μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Λόγω των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών, η Μεσογειακή διατροφή επιβραδύνει την διαδικασία της πέψης, και προλαμβάνει την εκτίναξη στα ύψη των επιπέδων σακχάρων στο αίμα μας, και μειώνει την ανοχή στην ινσουλίνη.
Προστατεύει από αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα Η Μεσογειακή διατροφή περιέχει με…

Πέντε σοβαρές παθήσεις που φαίνονται στα μάτια

Ενας όγκος στον εγκέφαλο είναι μια από τις πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων, που θα μπορούσαν να εντοπιστούν με ένα τεστ στα μάτια, σύμφωνα με οφθαλμολόγους.
Διότι, μπορεί ένα τεστ στα μάτια να αφορά κατά κύριο λόγο το πόσο καλά μπορείτε να δείτε, εντούτοις, θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει μια σειρά από δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις.
Σύμφωνα με το Optical Express, εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν περισσότεροι άνθρωποι έκαναν τακτικές εξετάσεις στα μάτια τους.
“Πολλές ασθένειες συχνά ξεκινούν με ελάχιστα, ή καθόλου εμφανή συμπτώματα, αλλά μπορούν να γίνουν αντιληπτές σε μια εξέταση ματιών”, δήλωσε ο Stephen Hannan, διευθυντής οπτικών και κλινικών υπηρεσιών στο Optical Express.
Και πρόσθεσε: “Εάν εντοπιστεί νωρίς, η διάγνωση μιας από αυτές τις καταστροφικές ασθένειες μπορεί να είναι σωτήρια (...) Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να σκέφτονται ότι ένα τεστ στα μάτια καθορίζει απλά το τι είδους γυαλιά, ή φακούς επαφής χρ…

Ζήστε τη ζωή σας και ξεχάστε την ηλικία σας

Το μυαλό σας μπορεί να έχει διαφορετική ηλικία από αυτό τον αριθμό που σηματοδοτεί τα χρόνια από τη γέννησή σας. Όπως και να έχει, φροντίστε να απολαμβάνετε τη ζωή χωρίς να ανησυχείτε για αυτό τον αριθμό.
Εσείς… Πόσο χρονών είστε; Δεν μιλάμε για τον αριθμό των γενεθλίων που έχετε γιορτάσει αλλά για την ηλικία της καρδιάς και του μυαλού σας.
Αυτό που έχει πραγματική σημασία πέρα από τα πραγματικά χρόνια είναι το αίσθημα ευτυχίας που σας κάνει να αισθάνεστε καλά, άνετα με τον εαυτό σας και με το είδωλό σας στον καθρέφτη.
Κάτι που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι η κοινωνία τείνει να υπερτιμά τη νεότητα. Πουλάει την ιδέα ότι η νεότητα είναι ισοδύναμο της ομορφιάς και της ευεξίας.
Είναι σπάνιο να δείτε πιο ώριμες γυναίκες και άνδρες να περπατούν στους διαδρόμους, με γραμμές έκφρασης και ρυτίδες αλλά να είναι ακόμα εξίσου όμορφοι.
Η νεότητα θα μπορούσε να πουλήσει για μεγάλες επιχειρήσεις αλλά κάτι εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι η νεότητα δεν είναι πάντα συνώνυμο της ευτυχίας.
Η καλύτερη ηλικία είναι…

Δωρεάν εξέταση μνήμης από το ΥΓΕΙΑ

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Νόσου Αλτσχάιμερ την 21η Σεπτεμβρίου Το Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου - Ιατρείο Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Αλτσχάιμερ (21 Σεπτεμβρίου) παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης μνήμης καθώς και οδηγίες για στρατηγικές πρόληψης, σε άτομα άνω των 60 ετών, χωρίς διάγνωση άνοιας.
Η εξέταση θα διενεργείται από Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για ραντεβού στο τηλέφωνο 210 686 7079 (08.30 το πρωί - 14.30 το μεσημέρι).

http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/359254/dorean-exetasi-mnimis-apo-to-ygeia

Νοητική ενδυνάμωση: e-ασκήσεις μειώνουν κατά 46% τον κίνδυνο άνοιας

21 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ
Πόσο συχνά αφιερώνετε λίγο χρόνο στο μυαλό σας, για να το «αδειάζετε» από κάθε σκέψη και να χαλαρώσετε; Φροντίζετε να το «γυμνάζετε» τακτικά και να του μαθαίνετε νέα πράγματα; Το πιθανότερο είναι πως όχι, αλλά δυστυχώς αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι ο εγκέφαλος χρειάζεται προσοχή και φροντίδα για να διατηρηθεί γερός και δυνατός μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά. Αν και η επιστήμη έχει πολλά ακόμα να μάθει γι’ αυτόν, έχει ανακαλύψει πως το μέγεθός του είναι μέγιστο όταν φτάνουμε τα 20-25 μας χρόνια και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει. Έτσι, οι περισσότερες μακρινές αναμνήσεις μας αφορούν τις ηλικίες 15-25 ετών, ενώ όταν πια γίνουμε 40άρηδες, ο φλοιός του αρχίζει να συρρικνώνεται, οι νευρώνες του να ατροφούν και έτσι, εκεί γύρω στα 45 αρχίζει να χάνει τη δύναμή του.

Όμως όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι από κει και πέρα αρχίζει αναπόφευκτα η αντίστροφη μέτρηση, σπεύδει να διευκρινίσει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου…

Πόνος στο ισχίο: Πού οφείλεται;

Αν αισθάνεστε τακτικά πόνο στους γοφούς σας, δεν είστε μόνοι. Οι γυναίκες, ειδικά, φαίνεται να πάσχουν περισσότερο από χρόνιους πόνους, αλλά οι αιτίες είναι διαφορετικές. Και ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ικανοποιητικά, είναι να μάθουμε τι ακριβώς την προκαλεί. Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο συνηθισμένες αιτίες για τον χρόνιο πόνο στους γοφούς; Για να βρεθεί η αληθινή αιτία πίσω από τον πόνο στους γοφούς, πρέπει να υπολογιστούν κι άλλοι παράγοντες, όπως ο σωματότυπος, η ηλικία αλλά και το πόσο δραστήριο είναι το άτομο.
Αρθρίτιδα Ο χρόνιος πόνος στους γοφούς πολλές φορές οφείλεται στην αρθρίτιδα, και ειδικά την οστεοαρθρίτιδα. Αν ευθύνεται στην αρθρίτιδα, ο πόνος θα σας χτυπάει περισσότερο στο μπροστινό μέρος, λόγω σφιξίματος των αρθρώσεων.
Κάταγμα ισχίου Τα κατάγματα είναι συχνό φαινόμενο στις ηλικιωμένες γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που πάσχουν από οστεοπόρωση. Αν πονάτε όταν ισιώνετε, σηκώνετε ή στέκεστε στο πόδι σας, τότε θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας άμε…