Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 13, 2015

Διαβήτης τύπου 2 από αντιβιοτικά!

Aμεση σχέση ανάμεσα στη λήψη αντιβιοτικών και στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 εντόπισαν οι ειδικοί. Μόλις τέσσερις κύκλοι αντιβίωσης σε βάθος δεκαπενταετίας φαίνονται ικανοί να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου έως και κατά 53%, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του νοσοκομείου Gentofte της Δανίας σε μελέτη με τη συμμετοχή 1.400.000 ασθενών.
Τα αντιβιοτικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις. Παράλληλα όμως σκοτώνουν και μερικά από τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία της πέψης και του μεταβολισμού. Αυτός, όπως τουλάχιστον υποψιάζονται οι ερευνητές, είναι ένας από τους λόγους για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη λήψη αντιβίωσης και στον διαβήτη, καθώς οι αλλοιώσεις στη χλωρίδα του εντέρου μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά τη ζάχαρη και το λίπος.
Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι οι ασθενείς με μη διαγνωσμένο διαβήτη μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτοι στις μολύνσεις και κατ' …

4 βήματα για να αντιμετωπίσετε την κρίση πανικού

Συχνά σχετίζεται με έντονο στρες, μια έντονη φάση ζωής που περνάει ή που έχει περάσει το άτομο ή ψυχικά τραύματα που έχουν συσσωρευτεί στο παρελθόν του. Το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίσει κανείς ότι έχει ένα πραγματικό πρόβλημα και να κάνει κάτι γι’ αυτό. Ο λόγος που λέω ότι πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα είναι ότι πολύ άνθρωποι, λόγω της φύσης των συμπτωμάτων των κρίσεων πανικού καταλήγουν στα επείγοντα ή ξεκινούν έναν Γολγοθά εξετάσεων για να τους πουν στο τέλος οι γιατροί «δεν έχεις τίποτα».
Αυτό είναι σωστό από φυσιολογική άποψη, εφόσον η καρδιά ή το γαστρεντερικό ή το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου με τις κρίσεις πανικού δεν έχει κάτι παθολογικό και λειτουργεί φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, ο άνθρωπος με κρίσεις πανικού έχει «κάτι», τις κρίσεις πανικού από τις οποίες υποφέρει. Αν υποφέρετε από συχνές κρίσεις πανικού, καλό θα είναι να δουλέψετε με έναν ψυχολόγο για να βρείτε την αιτία του προβλήματος και να την εξαλείψετε. Αν οι κρίσεις είναι πιο…

Ποιο σοβαρό κίνδυνο κρύβει η κατανάλωση δύο αναψυκτικών την ημέρα

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών έχει συνδεθεί με μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων για την υγεία όπως διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και ανθρακικό οξύ που κάνει τη γεύση τους ευχάριστη και δημιουργεί την αίσθηση ανακούφισης στο στομάχι, οδηγεί πολλούς σε αλόγιστη κατανάλωση, που κρύβει όμως κινδύνους για την υγεία. Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hepatology, η κατανάλωση δύο ανθρακούχων αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για λιπαρό συκώτι.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts, παρατήρησαν ότι τα άτομα που πίνουν περισσότερα από ένα ανθρακούχο αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σε σχέση με τα άτομα που δεν πίνουν αναψυκτικά. Προειδοποιούν ακόμη ότι τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή νόσο.
Ωστόσο, βρήκαν ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αναψυκτικά δεν φαίνεται να έχουν τις ίδιες κατασ…

Καθυστερημένη η διάγνωση του HIV στην Ελλάδα και συχνή η μετάδοσή του

Σωτήρια είναι η έγκαιρη ανίχνευση του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την έναρξη θεραπείας και τη μείωση της μολυσματικότητας. Οι καθυστερημένες διαγνώσεις του HIV στην Ελλάδα δεν έχουν δυσμενείς συνέπειες μόνο για τους οροθετικούς ασθενείς αλλά εξηγούν και γιατί η μετάδοση του ιού στην Ελλάδα παραμένει συχνή. Άτομα που δε γνωρίζουν ότι είναι οροθετικά συχνά δεν λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό.
Από τα δεδομένα της μελέτης TRIP (Transmission Reduction Intervention Project) αποδεικνύεται για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι η μελέτη των κοινωνικών δικτύων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία της πρόληψης της HIV λοίμωξης (Θεραπεία ως Πρόληψη).
Σκοπός της μελέτης TRIP, που παρουσιάζεται στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS και τις Ηπατίτιδες, που ξεκίνησε τις εργασίες της στην Αθήνα, είναι η αξιολόγηση της σημασίας μελέτης των κοινωνικών δικτύων των οροθετικών HIV και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πρόσφατη λοίμωξη με HIV. …

Έχουν ενοχοποιηθεί για τη πρόκληση καρκίνου. Ποια είναι η αλήθεια;

Η χρήση τους έχει συσχετιστεί με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο. Όμως παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπεράσματα δεν είναι σαφή. Κινητά, κρέας, πλαστικά μπουκάλια και άλλα προϊόντα έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί στη λίστα με τα καρκινογόνα. Δείτε τι πραγματικά ισχύει σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες Παρά τη συζήτηση που έχει γίνει γύρω από το θέμα καθώς και τα προειδοποιητικά chain mails, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η σακχαρίνη προκάλεσε καρκίνο σε αρουραίους, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο οργανισμός τους αντιδρά σε αυτήν με διαφορετικό τρόπο από ό, τι ο δικός μας. Από το 2000 δεν έχει υπάρξει προειδοποιητική πινακίδα για καρκίνο σε αυτά τα προϊόντα. Μια μελέτη της ασπαρτάμης, επίσης, δεν βρήκε καμία σχέση.
Ακτίνες Χ Ακόμη και οι χαμηλές δόσεις ακτίνων Χ αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό. Σε γενικές γραμμές, όσο υψηλότερη είναι η δόση της ακτινοβολία…

Οι δύο λόγοι της (ιντερνετικής) απιστίας

Η Πέπερ Σβάρτζ καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον και η καθηγήτρια Ντουέιν Γουέλτς που ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων λένε ότι δύο είναι οι βασικές αιτίες που κάνουν ένα παντρεμένο άτομο να αναζητήσει εξωσυζυγικές περιπέτειες μέσω ενός site γνωριμιών.
Ο ένας λόγος είναι η «βαρεμάρα» που βιώνει κάποιος στην σχέση του και ο άλλος είναι η αναζήτηση συναισθηματικής στήριξης. Σύμφωνα με τις δύο ειδικούς, η βαρεμάρα και η ρουτίνα αφορά άτομα που δεν είναι ευχαριστημένα με την σεξουαλική τους ζωή.
«Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλουν να βιώσουν ξανά την έξαψη μιας νέας γνωριμίας», λέει η Γουέλτς.
Την εξήγηση αυτή στηρίζει και ο Ερικ Αντερσον, στέλεχος του site γνωριμιών Ashley Madison λέγοντας ότι οι περισσότερες γυναίκες που επισκέπτονταν το συγκεκριμένο site ήταν ευχαριστημένες με τον γάμο τους, αλλά δεν ήθελαν διαζύγιο και δεν αναζητούσαν ερωτική σχέση, απλά ήθελαν να νιώσουν την έξαψη μιας νέας γνωριμίας.
«Υπάρχει και μια δεύ…

Οι νέες εξελίξεις για το τεχνητό πάγκρεας και στην Ελλάδα

Το νέο Σύστημα MiniMed 640G μπαίνει στην ελληνική αγορά καθώς σύμφωνα με όλες τις μελέτες επιτυγχάνει καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση μέσω της προηγμένης προστασίας από την υπογλυκαιμία.
Η παιδίατρος Διευθύντρια ΕΣΥ και Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού, Ανδριανή Βαζαίου επεσήμανε  τη σημασία της έρευνας σχετικά με το κλειστό κύκλωμα αντλίας ινσουλίνης, γνωστό και ως τεχνητό πάγκρεας, ένα σύστημα δηλαδή το οποίο περιλαμβάνει μια αντλία ινσουλίνης, έναν αισθητήρα σακχάρου, ο οποίος μετράει το σάκχαρο συνεχώς στον υποδόριο χώρο, την περιοχή δηλαδή στην οποία γίνονται οι ενέσεις ινσουλίνης και οποίος στη συνέχεια στέλνει την πληροφορία αυτή σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου (ενός πολύπλοκου μαθηματικού συστήματος) υπολογίζεται η δόση της ινσουλίνης που θα πρέπει να χορηγηθεί στο άτομο με διαβήτη.
Η πληροφορία αυτή επιστρέφει στην αντλία ινσουλίνης η οποία χορηγεί την απαραίτητη δόση ινσουλίνης χωρ…

Ποιοι πρέπει να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη;

Οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Επιχειρησιακής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών (USPSTF) παρουσιάζουν τις νέες συστάσεις σχετικά με την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, οι οποίες είναι πιο αυστηρές από τις προηγούμενες και πλέον αφορούν μικρότερη υποομάδα του πληθυσμού. Στόχος των νέων συστάσεων είναι να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού αλλά και καρκίνου του παχέος εντέρου στην εν λόγω υποομάδα.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, χαμηλή δόση ασπιρίνης πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά για τουλάχιστον μία δεκαετία τα άτομα ηλικίας 50-59 ετών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Οι προηγούμενες συστάσεις περιελάμβαναν μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος και χωρίζονταν βάσει του φύλου.
«Τα άτομα στα οποία συστήνεται η λήψη ασπιρίνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, δεν κινδυνεύουν όμως από αιμορραγικές επιπλοκές», επισημαίνει ο Δρ Νταγκ Όουενς, μέλος της Επιχειρησιακής Ομάδας.
Ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού υπολογίζ…

Ανακαλούνται από τον ΕΦΕΤ σοκολατάκια Βελγικής προέλευσης και προφιτερόλ από την Κεντρική Μακεδονία

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων "σοκολατάκια" Βελγικής προέλευσης, στην πρώτη ύλη των οποίων ανιχνεύτηκε η παρουσία αραχίδων, συστατικό που δεν αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος. Οι αραχίδες είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.
Πρόκειται για τα προϊόντα με εμπορική ονομασία "Leonidas Ballotin rouge mix", σε συσκευασία των 750g, με αριθμούς παρτίδας 041715800 και 040315800, τα οποία παρασκευάστηκαν από την Βελγική εταιρεία "Confiserie Léonidas SA" και διακινήθηκαν στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" (Σπάτα).
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων προκειμένου να διορθωθεί η επισήμανση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα…

Η υπερφαγία ξεκινά από τον εγκέφαλο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Rutgers University, η απουσία ενός συγκεκριμένου πεπτιδίου στον οργανισμό είναι υπεύθυνη για την προτίμησή μας στις λιπαρές τροφές ως πηγή απόλαυσης παρά για την ικανοποίηση της πείνας.
Με άλλα λόγια, αν δεν νιώθουμε πείνα, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να καταναλώσουμε ένα τεράστιο γλυκό ή ένα μεγάλο γεύμα, ίσως η έλλειψη μιας ορμόνης είναι εκείνη που μας το υπαγορεύει.
Η μελέτη Οι μελετητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Rutgers βρήκαν ότι, όταν η ορμόνη γλυκαγόνη (GLP-1 )βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του δείγματος που εξετάστηκε (ποντίκια), εκείνα κατέφευγαν στην υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφών. Μάλιστα η κατανάλωση δεν ήταν ανάλογη των ενεργειακών τους αναγκών (λάμβαναν πολλές περισσότερες από τις αναγκαίες θερμίδες). Αντίθετα, η αποκατάσταση των επιπέδων της ορμόνης που ρυθμίζει τις διατροφικές επιλογές του οργανισμού στα πειραματόζωα, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της συμπεριφοράς τους ως προς το …

Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής, αλλά και τα χρόνια που υποφέρουμε από ασθένειες

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet έδειξε πως σε παγκόσμιο επίπεδο το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν αυξηθεί και τα χρόνια ζωής που οι άνθρωποι υποφέρουν από κάποια ασθένεια. Σύμφωνα με τη μελέτη, που αφορούσε στοιχεία από 188 χώρες από το έτος 1990 έως το 2013 ( 23 συνολικά χρόνια) το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων σ' όλο τον πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 6,2 χρόνια. Παράλληλα, με στοιχεία που αφορούσαν 306 ασθένειες, προέκυψε πως γι' αυτήν την αυξημένη μακροζωία οι άνθρωποι πληρώνουν το κόστος να ταλαιπωρούνται περισσότερα χρόνια από ασθένειες. Κατά μέσο όρο αυτά τα μη υγιή χρόνια αυξήθηκαν από 8,4 στα 9,2 κατά τη χρονική περίοδο της μελέτης (1992-2013). 
Εκτός από την ταλαιπωρία που προκαλείται σε όσους υποφέρουν, μία πρόσθετη πτυχή αυτής της εξέλιξης είναι η επιβάρυνση που προκαλείται στα συστήματα υγείας που καλούνται να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών. Εκτός των γνωστών ασθενειών που εδώ…

Ελένη Αντωνιάδου: Η Ελληνίδα επιστήμονας που κατέχει μια θέση στη λίστα των 30 καλύτερων νέων του Forbes

Είναι μόλις 27 ετών, με όραμα να αλλάξει την Ιατρική και το όνομά της φιγουράρει στην λίστα του Forbes των προσωπικοτήτων κάτω των 30 ετών, που καινοτόμησαν στον τομέα της Υγείας.
Η Ελένη Αντωνιάδου είναι η συν-ιδρύτρια της start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα. «Φτιάχνει» ανθρώπινα όργανα από βιοϋλικά και βιοκύτταρα και το 2012 επελέγη μέσα από 1.200 φοιτητές να φοιτήσει στη NASA Αcademy και σήμερα εκπονεί (έχοντας εννέα υποτροφίες!) τη διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.  Το Forbes γράφει για αυτήν: «Η Ελένη κυνηγά ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της βιοτεχνολογίας, την ιδέα της δημιουργίας οργάνων στο εργαστήριο, τα οποία θα μπορέσουν να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς που τα χρειάζονται».
Το 2013 αναδείχθηκε σε «Γυναίκα της χρονιάς» από την κριτική επιτροπή της βρετανικής διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technology Awards».
«Η Transplants Without Donors στοχεύει στη δημιουργία ερευνητικών εργαλείων για την ανά…

Τι συμβαίνει στο σώμα αν πίνετε νερό μόλις ξυπνάτε

Γνωρίζετε ήδη ότι το να πίνετε 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι πραγματικά σημαντικό για την υγεία σας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πίνοντας ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά το ξύπνημα έχει και σημαντικά θεραπευτικά οφέλη. Όσο κοιμάστε το σώμα σας αφυδατώνεται, επειδή χρειάζεται υγρά για να λειτουργήσει και η μόνη πηγή του εκείνες τις ώρες είναι τα υγρά που ήδη έχει. Προκειμένου να μειωθεί το σωματικό σας λίπος, είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό. Είναι κάτι που όλοι οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι συνιστούν. Επίσης, το νερό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το επίπεδο της ενέργειάς σας.
Θα πρέπει να πίνετε περίπου 450ml νερό αμέσως μόλις ξυπνάτε. Μπορείτε να πίνετε ακόμη περισσότερο, ανάλογα με το βάρος σας. Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό αμέσως μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι:
-Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός
Ένα μεγάλο ποτήρι και απαραίτητα δροσερό ποτήρι νερού μετά το ξύπνημα αυξάνει τον μεταβολισμό σας μέχρι και 24%.
-Ενυδάτωση του οργανισμ…

Δωρεάν κλινική εξέταση και Ηλεκτροκαρδιογράφημα από το «Ερρίκος Ντυνάν»

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ειδικό πακέτο διαγνωστικών εξετάσεων, με πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ), προσφέρει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (25 Σεπτεμβρίου), με κεντρικό στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, καθώς και την προώθηση της ιδέας της πρόληψης στον καρδιολογικό τομέα.
Ειδικότερα, την εβδομάδα από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου, τα Καρδιολογικά Τμήματα του Νοσοκομείου, κατάρτισαν και προσφέρουν – κατόπιν ραντεβού – πρόγραμμα εξετάσεων που καλύπτει όλο το φάσμα του καρδιολογικού ελέγχου.
Ειδικότερα, παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο δωρεάν κλινική εξέταση από εξειδικευμένους καρδιολόγους, καθώς και δωρεάν Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Για μια ολοκληρωμένη διαγνωστική εξέταση, όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει, απαραιτήτως, να έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε αιματολογικό έλεγχο (Γενική Αίματος – Σάκχαρο – Ουρία- κρεατινίνη – LDL -HDL – ολική χοληστερόλη – SGPT – SGΟT). Διαφορετικά μπορούν να κάνουν τις απαι…

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας ή διαταραγμένη προσωπικότητα;

Η προσωπικότητα είναι αυτή που μας κάνει ξεχωριστούς. Η προσωπικότητά μας είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που σκεπτόμαστε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε, που μας ξεχωρίζει από τους άλλους ανθρώπους. Διαμορφώνεται σταδιακά από τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας, και τις μετέπειτα εμπειρίες μας. Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι και το γεννητικό μας προφίλ.
Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κοινωνικό ον. Αυτό συνεπάγεται όμως και κοινωνική συμβίωση, συνεργασία, αμοιβαίες υποχωρήσεις, κανόνες, καθώς και κατανόηση. Τι γίνεται όμως, όταν συναντάμε εκείνον τον άνθρωπο, με τον οποίο όσο και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε άκρη και να συμβιώσουμε αρμονικά, καταλήγουμε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά;
Ενδεχομένως να αδιαφορήσουμε, αν είναι απλά ένας δύστροπος και ευέξαπτος συνεπιβάτης μας στο λεωφορείο. Όταν όμως έχουμε καθημερινή τριβή με έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο, επειδή είναι ο σύντροφός μας, ο φίλος μας, το αφεντικό μας, ο συνεργάτης μας, ή ο γείτονάς μας, τότε σίγουρα μας απασχολεί το γι…

Οι ελεγχομανείς γονείς δημιουργούν ψυχολογικό πρόβλημα στο παιδί

Οι γονείς που θέλουν να ελέγχουν στα πάντα τα παιδιά τους, τα κάνουν δυστυχισμένα και εξαρτώμενα για μια ζωή, προειδοποιούν Bρετανοί επιστήμονες. Σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν από την εφηβεία έως την έβδομη δεκαετία της ζωής τους, ανακάλυψαν πως όσοι είχαν γονείς οι οποίοι παρενέβαιναν στην ιδιωτική τους ζωή όταν ήσαν παιδιά, είχαν χαμηλότερο επίπεδο ψυχικής ευεξίας και ευτυχίας όταν μεγάλωσαν.
Μάλιστα οι διαφορές που παρατηρήθηκαν είναι εφάμιλλες με εκείνες που αναμένονται σε άτομα τα οποία πολύ νωρίς στη ζωή τους έρχονται αντιμέτωπα με το πένθος.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Θετικής Ψυχολογίας» (JPP), διεξήχθη από επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) σε σχεδόν 2.000 εθελοντές.
Στην ηλικία των 13-15 ετών και εν συνεχεία στα 30, τα 40 και στα 60 τους συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τον ψυχολογικό έλεγχο που τους ασκούσαν οι γονείς τους - λ.χ. αν τους άφηναν να παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις, αν παραβίαζαν την ιδι…

Κίνδυνος! Μην βάλετε ποτέ αυτές τις τροφές και τα μαγειρικά σκεύη στον φούρνο μικροκυμάτων!

Σίγουρα o φούρνος μικροκυμάτων κάνει το ζέσταμα του φαγητού παιχνιδάκι. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι δεν γνωρίζετε ποιες τροφές, μαγειρικά σκεύη και υλικά απαγορεύεται να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Δώστε προσοχή για να αποφύγετε την επικίνδυνη απελευθέρωση χημικών που είναι πιθανό να οδηγήσει στη διείσδυση χημικών και πλαστικών ουσιών στα φαγητά σας. Τι ισχύει και τι όχι, τελικά, για τις καρκινογόνες ιδιότητες του φούρνου μικροκυμμάτων….;
Μαγειρικά σκεύη Απαγορεύονται τα μεταλλικά Κατά τη λειτουργία του, ο φούρνος εκπέμπει μικροκύματα. Ωστόσο, αυτά αντανακλώνται στις μεταλλικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη ή ακόμη και έκρηξη.
Όχι δια ροπάλου στο αλουμινόχαρτο Αν κάνετε το λάθος να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο, σε πολύ μικρό χρόνο, θα πάρει φωτιά. Προτιμήστε ένα πιάτο αν θέλετε να σκεπάσετε το φαγητό σας. Προσοχή στα πλαστικά σκεύη Μπορείτε να τοποθετήσετε πλαστικά σκεύη, μόνο αν φέρουν την ειδική σήμανση.
Είναι o …

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτρέπει δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα άτομα που επιβιώνουν αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν στη συνέχεια μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο αν δεν ελέγχουν επαρκώς την αρτηριακή τους πίεση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόναθαν Ροσαντ, μελέτησαν την πορεία της υγείας περισσοτέρων από 1.100 ατόμων που είχαν υποστεί ενδοκρανιακή αιμορραγία, ένα είδος εγκεφαλικού επεισοδίου όπου η αιμορραγία εκδηλώνεται απευθείας στον εγκέφαλο.
Όλοι οι ασθενείς είχαν επιβιώσει τουλάχιστον 90 ημέρες και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 37 μήνες, ενώ η αρτηριακή τους πίεση ελέγχονταν στους τρεις, έξι, εννέα και 12 μήνες και μετά κάθε έξι μήνες.
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, καταγράφηκαν 146 νέα εγκεφαλικά επεισόδια. Το ποσοστό δεύτερου αιμορραγικού επεισοδίου ήταν υψηλότερο στα άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση δεν ήταν υπό έλεγχο. Μ…

Ελπίδες για εύκολη και σωστή ρύθμιση του σακχάρου από τις υπερινσουλίνες

Σημαντικές ελπίδες για όσους ασθενείς αδυνατούν να ρυθμίσουν σωστά το σάκχαρό τους στο αίμα, γεννούν οι νεότερες ινσουλίνες που θα είναι σύντομα διαθέσιμες και στην Ελλάδα. Οι βασικές αυτές ινσουλίνες θα χορηγούνται μία φορά την ημέρα, θα απορροφούνται σταδιακά και πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό, περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, όπως έδειξαν νέες μελέτες. Η απλοποίηση της χρήσης τους, αλλά και η προβλέψιμη πλέον δράση τους μέσα στο 24ωρο, ίσως κάνει πολλούς διαβητικούς και ορισμένους γιατρούς να αναθεωρήσουν τα ταμπού που έχουν για την ινσουλίνη, τα οποία οδηγούν στη μη έγκαιρη έναρξη και συμμόρφωση στη θεραπεία αυτή, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ρύθμιση, τόνισαν για μία ακόμη φορά οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο 51ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας μελέτης του διαβήτη που γίνεται στη Στοκχόλμη.
Νεώτερη μελέτη μελέτη που αφορούσε τη χρήση μίας από αυτές τις νεώτερες ινσουλίνες με την επιστημονική ονομασία, "insulin glarg…

Τεχνολογική «έκρηξη» και συνεχείς καινοτομίες στις συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου

Μία τεχνολογική έκρηξη παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι καινοτομίες που εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα νέας γενιάς δημιουργούν νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καπνίσματος, προσφέροντας για πολλούς μία μοναδική διέξοδο στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Η εναλλακτική που έχει βοηθήσει χιλιάδες καπνιστές μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αλλά και εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο στο δύσκολο εγχείρημα της διακοπής του καπνίσματος, καθημερινά κερδίζει έδαφος καθώς όλο και περισσότεροι είναι οι καπνιστές που θα επιλέξουν μία συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου για να απαλλαγούν από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Τεράστιο ρόλο ωστόσο στην ραγδαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια έχει παίξει και η παρουσίαση προϊόντων που τεχνολογικά εξαντλεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες. Ο ατμιστής (όπως συνηθίζεται να λέγεται ο χρήστης ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου) πλέον δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ε…

Σκευάσματα για απώλεια βάρους: Μύθος ή αλήθεια;

Τα φυτικά σκευάσματα έχουν τραβήξει την προσοχή τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και του κοινού, με την εντύπωση πολλών ότι είναι πιο αθώα και ακίνδυνα σε σχέση με τα φαρμακευτικά.
Εφέδρα H εφέδρα ή Μa Huang είναι ένα βότανο που παράγεται στην Ασία και χρησιμοποιείται στην κινέζικη ιατρική εδώ και 5.000 χρόνια. Το βότανο αυτό περιέχει ορισμένα αλκαλοειδή, στα οποία αποδίδονται οι θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες. Η εφεδρίνη περιέχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αλκαλοειδών σε σύγκριση με τα άλλα παράγωγα της εφέδρας. Εκτός από την εφεδρίνη, ένα άλλο αλκαλοειδές είναι η ψευδοεφεδρίνη, η οποία όμως έχει μικρότερη διεγερτική δράση σε σύγκριση με την εφεδρίνη. Παρόλο που υπάρχουν ελλιπή στοιχεία για την εφέδρα ως μέσο απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα, λόγω των αναφορών για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες έχει απαγορευτεί στην αγορά η χρήση, η διακίνηση και η εισαγωγή σκευασμάτων με εφέδρα ή εφεδρίνη. Οι εταιρείες χρησιμοποίησαν νέα προϊόντα με την επωνυμία «ελεύθερο εφεδρίνης…