Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 16, 2015

Ψωρίαση και κίνδυνος για κατάθλιψη

Η ψωρίαση είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται στο δέρμα, αλλά επηρεάζουν σημαντικά και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Μια νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στην καλοκαιρινή συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, στη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι οι ασθενείς με ψωρίαση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, ενώ η δερματική νόσος έχει ήδη συνδεθεί με άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις ψωρίασης και κατάθλιψης σε ένα δείγμα 12.382 ενηλίκων ασθενών. Περίπου το 16,5 % των ασθενών με ψωρίαση, που μελετήθηκαν, πληρούσαν τα κριτήρια για μείζονα κατάθλιψη και οι πιθανότητες να πάσχουν από τη νόσο ήταν διπλάσιες, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν ψωρίαση.
Η σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων παρέμεινε σημαντική ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η …

Γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται με διάρροια. Τα αίτια είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή κοιλιακό άλγος. Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος. Ακολουθεί η διάρροια. Αυτό διαρκεί μερικές μόνο μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα στο παιδί επιμένουν περισσότερο από δύο βδομάδες, έχουμε χρόνια διάρροια με αποτέλεσμα να οδηγείται το παιδί - ασθενής σε απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές. Τα συνηθέστερα αίτια γαστρεντερίτιδας: σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο, καμπυλοβακτηρίδιο. Η γαστρεντερίτιδα της οποίας οι διάρροιες είναι μη αιμορραγικές οφείλεται συνήθως σε ιούς (κυρίως ο ιός Rota). Μερικές φορές το μικρόβιο που προκαλεί διάρροια δημιουργεί μικροβιαιμία (κυκλοφορία του μικροβίου στο αίμα) με αποτέλεσμα να προσβάλλει διάφορα όργανα μακριά από το γαστρεντερικό σύστημα.
Χρόνος επώασης Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την είσοδο του μικροβίο…

Πώς το ξύλο μπορεί να βλάψει την σεξουαλική υγεία του παιδιού

Αμέτρητες φορές έχουμε ακούσει τους ειδικούς να κάνουν λόγο για το πόσο λάθος είναι να χτυπά κάνεις το παιδί του, ακόμα κι αν πρόκειται για μερικές σφαλιάρες στα οπίσθια. Υπάρχει, ωστόσο, ένας επιπρόσθετος σοβαρός λόγος για τον οποίον πρέπει να αποφεύγει κανείς τη συγκεκριμένη μορφή «ξυλιάς», τον οποίον λίγοι γονείς έχουν σκεφτεί: Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες (ψυχιάτρους και ανθρωπολόγους) «το χτύπημα στα οπίσθια καταπατά ένα από τα πιο ιδιωτικά και σεξουαλικά μέρη του ανθρώπινου σώματος». Με λίγα λόγια, το ξύλο δεν βλάπτει τα παιδιά μόνο σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την σεξουαλική τους υγεία.
Σε άρθρο του, με τίτλο «οι σεξουαλικοί κίνδυνοι του ξύλου» ο Tom Johnson, συγκεντρώνει όλους τους επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους για τους οποίους το να χτυπάτε το παιδί σας στα οπίσθια είναι μία όχι μόνο απρεπής, αλλά και επικίνδυνη μέθοδος πειθαρχίας. Βάσει των σχετικών μελετών ο ίδιος καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:
Τα οπίσθια αποτελούν ερωτογενή ζώνη Όπως τ…

Τα προβλήματα υγείας που φαίνονται στα χείλη σας

Γνωρίζατε ότι η κατάσταση της υγείας σας και οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού σας μπορεί να φανούν από το χρώμα και την γενική εικόνα των χειλιών σας;
Και όμως είναι αλήθεια. Την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη, προσέξτε καλά τα χείλη σας. Δείτε τι σημαίνει για τον οργανισμό σας η κατάστασή τους και πράξτε αναλόγως.
Κόκκινα χείλη: Τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία έχουν διογκωθεί, κάτι που υποδεικνύει ότι ίσως έχετε αυξημένη πίεση στο αίμα. Περιορίστε τα ζωικά προϊόντα και το αλάτι στα φαγητά.
Άσπρα ή χλωμά χείλη: Η κακή κυκλοφορία προκαλεί στασιμότητα του αίματος, προβλήματα στο λεμφικό σύστημα και αλλεργίες. Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την ζάχαρη. Αποφύγετε επίσης τις τροφές με τεχνητά πρόσθετα.
Χείλη με κίτρινο χρώμα στις γωνίες: Το συκώτι σας καταπονείται πολύ και αυτό οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή χολής. Καταναλώστε λιγότερα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών και των αυγών και πιείτε περισσότερο νερό.
Σκούρα ή μπλε χείλη: Λιπαρά οξέα και αλάτι συσσω…

Πρώιμα συμπτώματα ηπατικής βλάβης που όλοι παραβλέπουν

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και είναι υπεύθυνο για πολλές και διαφορετικές λειτουργίες. Μερικές από τις κύριες λειτουργίες του ήπατος είναι:
– ο καθαρισμός του αίματος
– η δημιουργία χολής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη
– η αποθήκευση γλυκογόνου, μια μορφή ζάχαρης που παράγει ενέργεια.
Αφού λοιπόν ότι το συκώτι σας είναι τόσο σημαντικό όργανο, αν προκύψουν προβλήματα σε αυτό, η υγεία σας ίσως τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο – και υπάρχουν πολλοί τρόποι που το ήπαρ μπορεί να καταστραφεί. Αρκετοί άνθρωποι όμως δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι τους μέχρι που είναι πλέον πολύ αργά. Έτσι, η υγεία σας και η γενική κατάσταση του οργανισμού σας μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στο συκώτι σας και να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να δείξουν κάποιο πρόβλημα. Δεν γνωρίζετε ποια είναι τα σημάδια ηπατικής βλάβης; Παρακάτω περιγράφονται διάφορα αποκαλυπτικά συμπτ…

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας: Τι είναι και τι καλύπτει

Μια δωρεάν κάρτα που σας προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες, δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό σας πάροχο ασφάλισης ασθένειας.
Σημαντική σημείωση – η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:
δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση.. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων, δεν καλύπτει τις δαπάνες σας αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,, δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.
Προσοχή: όταν μεταφέρετε τη συνήθη κατοικία σας σε μια άλλη χώρα,…

Οι πιτζάμες που δεν πλένονται συχνά μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις

Σύμφωνα με μια βρετανική δημοσκόπηση, οι άνδρες φορούν τις πιτζάμες τους επί 13 ημέρες πριν πλυθούν ενώ οι γυναίκες 17 ημέρες.
Αλλά οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής προειδοποιούν ότι τα κύτταρα του δέρματός μας που παραμένουν στις πιτζάμες περιέχουν μικρόβια και μερικά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ουρολοίμωξη αν εισέλθουν στο σώμα μας.
Η καθηγήτρια Sally Bloomfield, του London School of Hygiene & Tropical Medicine ανέφερε: “Οι πιτζάμες ακουμπούν στο δέρμα μας. Και λαμβάνουν τα κύτταρα του δέρματος με συχνό ρυθμό όλη την ώρα. Είναι γεμάτες από μικροοργανισμούς. Έχουμε όλοι στο δέρμα και στο έντερο βακτήρια που δεν είναι συνήθως επιβλαβή για το δέρμα μας και στο έντερό μας. Αλλά αν αυτά εισέλθουν στο λάθος μέρος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα”.
Και πρόσθεσε: “Πάρα πολλοί από μας έχουμε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, αν εισέλθει στο σώμα από κοψίματα και μώλωπες. Όλοι φέρουμε E. Coli βακτήρια στο έντερο μας. Και πάλι, τα περισσότερα…

7 παράξενες πληροφορίες για τα νυχτερινά μας όνειρα

Οι παρακάτω πληροφορίες που αφορούν στον ύπνο των ανθρώπων προέρχονται από επιστημονικές μελέτες και σίγουρα θα σας θυμίσουν κάτι από τον εαυτό σας.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Grant MacEwan University στον Καναδά, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια προσφέρουν στους παίχτες μια παράξενη ιδιότητα. Καθώς περνούν τόση ώρα παίζοντας σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, οι παίχτες καταλήγουν με την δεξιότητα να ελέγχουν το πώς ενεργούν στα όνειρά τους. Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας βρήκε πως οι παίχτες ήταν λιγότερο πιθανό να δουν εφιάλτες, ως αποτέλεσμα της δυνατότητάς τους να αντιπαλέψουν τον επικείμενο, νυχτερινό εφιάλτη.
Στη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του 1966, βρέθηκε πως τα όνειρα είναι κατά βάση οπτικά και ακουστικά, ενώ αυτό που φαίνεται να απουσιάζει εντελώς είναι η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης στη διάρκειά τους. Τουλάχιστον αυτό κατέθεσαν οι συμμετέχοντες και αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, θα δούμε πως μάλλον έχουν δίκιο…
Το European Sleep Research Soc…

Κινητικές διαταραχές: Όταν το σώμα δεν υπακούει

Η εικόνα ενός ατόμου που τρέμει, που έχει τικ ή που περπατά αργά με μικρά βήματα, είναι μάλλον συνηθισμένη. Ποιες είναι, όμως, και τι μπορούμε να κάνουμε; Τι είναι οι κινητικές διαταραχές; Οι κινητικές διαταραχές (Movement Disorders) είναι κλάδος της νευρολογίας και είναι μια ομάδα παθήσεων με βασικό σύμπτωμα τη διαταραχή της κινητικότητας. Οι κινητικές διαταραχές είναι συχνές: η εικόνα ενός ατόμου που τρέμει, που έχει τικ ή που περπατά αργά με μικρά βήματα, είναι οικεία σε όλους. Ωστόσο, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γι’ αυτές τις διαταραχές δεν είναι επαρκείς και αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις στη διάγνωση και στην αντιμετώπισή τους. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας της κινητικής διαταραχής είναι μεγάλης σημασίας, καθώς η κάθε πάθηση μπορεί να έχει παρεμφερή συμπτώματα, αλλά διαφορετική θεραπεία και πρόγνωση.
Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από τέτοια διαταραχή, απευθυνθείτε σε ειδικό κέντρο, όπου εξειδικευμένοι νευρολόγοι (Movement Disorders Spe…

O ρόλος του αλατιού στον πονοκέφαλο

Εάν ταλαιπωρείστε συχνά από πονοκεφάλους, πριν καταφύγετε στα παυσίπονα, ελέγξτε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνετε.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η μείωση της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά το ένα τρίτο της συχνότητας των πονοκεφάλων.
Σε μελέτη που έκαναν αμερικανοί ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η μείωση κατανάλωσης αλατιού από τα 9γρ ημερησίως στα 3γρ, επέφερε μείωση των πονοκεφάλων κατά 31%.
Οι συμμετέχοντες έτρωγαν καθημερινά τροφές που ανέβαζαν την ημερήσια πρόσληψη αλατιού σε 9γρ την ημέρα. Η πρόσληψη αλατιού στη συνέχεια μειώθηκε σε 6γρ και τελικά μειώθηκε στα 3γρ.
Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν όλα τα πιθανά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, το πρήξιμο, η ξηροστομία, η κούραση κ.α. σε ένα ερωτηματολόγιο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού από τα 9γρ στα 3γρ συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη μείωση κατά 31% των αναφερόμενων περιπτώσεων πονοκεφάλου. 
onmed

Ξανθελάσματα - Τι σημαίνουν και πότε είναι επικίνδυνα

Εάν παρατηρήσετε κάποιες μαλακές ή σκληρές κίτρινες κηλίδες στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων σας, μπορεί να έχετε ξανθελάσματα. Πρόκειται για σημάδια που αποτελούνται από χοληστερόλη που είναι κάτω από το δέρμα σας. Δεν αποτελούν άμεσο πρόβλημα, εντούτοις αν σας ενοχλούν στην όραση, υπάρχουν θεραπείες με τις οποίες μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά. Ακόμα κι αν το ξανθέλασμα από μόνο του δεν θα σας βλάψει ιδιαίτερα, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είστε σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Γι “αυτό μην αγνοήσετε ποτέ αυτή την κατάσταση του δέρματος. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για τις απαραίτητες εξετάσεις.
Ποιοι βγάζουν ξανθελάσματα; Η πάθηση αυτή είναι σπάνια, αλλά μπορεί να την πάθετε εάν έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή των άλλων λιπιδίων στο αίμα σας. Είναι, ωστόσο, δυνατό να βγάλετε ξανθελάσματα, ακόμη και αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι φυσιολογικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ξανθέλασμα είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι. Είναι γενικά πιο συχνό φαινόμενο σ…

Πες ευχαριστώ

Να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δεν θα έχεις αρκετά. - OprahWinfrey.
Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί της αφθονίας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και πολλοί δεν έχουν αυτά που εμείς μπορούμε να απολαύσουμε καθημερινά. Βρες ένα λεπτό κάθε μέρα να πεις ευχαριστώ για όλα τα πολύτιμα αγαθά που υπάρχουν στη ζωή σου  για όλα αυτά που σου προσφέρουν χαρά, ηρεμία, ευτυχία, γέλιο, θετική διάθεση και ομορφιά.
Πες ευχαριστώ για τα μάτια σου με τα οποία βλέπεις τα μαγική ομορφιά της φύσης και τα θαύματα που συμβαίνουν καθημερινά…
Πες ευχαριστώ για τα αυτιά σου με τα οποία ακούς το κελάηδημα των πουλιών, τα κύματα της θάλασσας, το θρόισμα των φύλλων, τις μαγευτικές μελωδίες…
Πες ευχαριστώ για τη μύτη σου με την οποία μυρίζεις τα δροσερά λουλούδια, το άρωμα της θάλασσας, το σπιτικό φαγητό…
Πες ευχαριστώ για τα χέρια σου με τα οποία μπορείς να δημιουργείς αυτό που αγαπάς και σε εμπνέει, να κρατήσεις ένα παιδί αγκαλιά…
Πες ε…

Δεκαεπτά κόλπα που δεν ξέρετε ότι κάνει το σώμα σας!

Tα πιο συχνά λάθη στη διατροφή του παιδιού