Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 27, 2014

Ψυχική διαταραχή

Ψυχική διαταραχή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και εμπειριών που προκαλούν προβλήματα στη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ανθρώπου αλλά και στην επικοινωνία του με τους άλλους.

Η ψυχική διαταραχή μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους και μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε οικογένεια. Μπορεί να αναφέρεται σε καταστάσεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, από την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές ή τις φοβίες, μέχρι την πιο σοβαρή διαταραχή, που είναι η σχιζοφρένεια. Δυστυχώς, παρόλη την επιστημονική πρόοδο και εξέλιξη στις μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας, ακόμα και σήμερα η ψυχική διαταραχή, εξακολουθεί να είναι συνώνυμη με την «τρέλα», το ανεξήγητο, το μυστηριώδες, το τρομακτικό και να συνοδεύεται από πολλές λαθεμένες απόψεις, προκαταλήψεις, δοξασίες και φόβους που της προσδίδουν το χαρακτήρα του μύθου και το στοιχείο του στίγματος.

Ένας από τους μύθους που επικρατούν …

Ηπατίτιδα – Τόσο γνωστή και τόσο... άγνωστη

Όταν μιλάμε για ηπατίτιδα, εννοούμε μία φλεγμονή του ήπατος, που μπορεί να προκληθεί από την χρήση φαρμάκων, οινοπνεύματος ή από άλλες ιατρικές καταστάσεις.
Τις περισσότερες όμως φορές, προκαλείται από ιούς που προσβάλλουν το ήπαρ.
Σήμερα είναι γνωστές πέντε ειδών ηπατίτιδες. H A, B, C, D,και E. Όλες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην εκδήλωσή τους αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Και επειδή πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, καλό θα ήταν όλοι μας να έχουμε κάποιες βασικές γνώσεις για την ασθένεια αυτή.


ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΑ


Είναιμιαοξείααυτοπεριοριζόμενηνόσος. ΟιόςτηςηπατίτιδαςΑέχειπαγκόσμιακατανομή .
Ετήσιαεμφανίζονταιπερίπου 1,5 εκατ.νέεςπεριπτώσειςΗπατίτιδαςΑσεόλοτονκόσμο. Ηνόσοςέχειενδημικόχαρακτήρασεπεριοχέςτουπλανήτηπουυπάρχουνκακέςσυνθήκεςδιαβίωσης.ΟιόςτηςηπατίτιδαςΑμεταδίδεταιμε:
α) ΤηνκατανάλωσητροφήςηνερούπουέχειέρθεισεεπαφήκαταάποιοτρόποέχειέρθεισεεπαφήμεκοπραναατόμουπουΠάσχειαπόΗπατίτιδαΑ .Οτρόποςαυτόςμεταδωσηςλέγεται ¨κοπρανο-στοματική¨.