Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 23, 2016

Κι όμως, η αλλαγή του καιρού προκαλεί πόνους

Η θεωρία του Ιπποκράτη και των… παππούδων μας ότι η αλλαγή του καιρού συνδέεται με πόνους στο σώμα μας είναι μάλλον σωστή, υποστηρίζουν τώρα επιστήμονες.

Πάνε πάνω από 25 αιώνες από τότε που ο Ιπποκράτης παρατήρησε μία σύνδεση μεταξύ των καιρικών συνθηκών και των σωματικών πόνων, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τελικά αυτή τη θεωρία του.

Συγκεκριμένα, μετά από μελέτη μηνών πάνω σε στοιχεία ανθρώπων που υποφέρουν από αρθρίτιδα, πόνους στη μέση και ημικρανίες, οι επιστήμονες συμπέραναν πως τα συμπτώματά τους εντείνονταν όταν ο καιρός χαλούσε.

Την περίοδο από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο, που ο καιρός ολοένα βελτιωνόταν, οι πόνοι τους εξασθενούσαν σε μεγάλο βαθμό. Κάθε φορά όμως που η υγρασία αυξανόταν ή δεν υπήρχε μεγάλη ηλιοφάνεια, τα επίπεδα του πόνου αυξάνονταν και πάλι.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία προκαλεί μετατόπιση υγρών στις κλειδώσεις μας. Στην πραγματικότητα, ο …

Προκαλούν άραγε ημικρανίες τα βακτήρια του εντέρου;

Έρευνα δείχνει ότι η διάσπαση νιτρικών αλάτων μπορεί να ευθύνεται για τις ημικρανίες.
Ένα από τα πιθανά αίτια ημικρανίας μπορεί να είναι η σύσταση των βακτηρίων του εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξετάζουν γιατί ορισμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ημικρανίες και πώς ορισμένες τροφές μπορεί να τις προκαλούν. Η έρευνα έδειξε ότι οι πιο ευαίσθητοι στις ημικρανίες έχουν πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βακτηρίων υπεύθυνων για την επεξεργασία νιτρικών αλάτων. Τα εν λόγω βακτήρια συναντώνται σε επεξεργασμένα κρέατα, ορισμένα πράσινα λαχανικά και μερικά κρασιά.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πιθανότητες για ημικρανίες αυξάνονται όταν τα νιτρικά άλατα διασπώνται πιο αποτελεσματικά, γεγονός το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και το κεφάλι. Όπως εξηγεί ο προγραμματιστής-αναλυτής του Πανεπιστημίου και συγγραφέας της έρευνας Antonio Gonzalez, η έρευνα έγινε με αφορμή την ι…

Καρδιαγγειακός κίνδυνος: Με πόση άσκηση θα τον μειώσετε

Ακόμη και οι μικρές αλλαγές στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είναι αρκετές για να απομακρύνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και χαμηλά επίπεδα άσκησης επαρκούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.
Η έρευνα παρουσιάστηκε σε Συνέδριο για τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις στον Καναδά και όπως ανέφεραν οι ερευνητές, επίπεδα άσκησης μέχρι 20% κάτω από το μέσο όρο σε υγιείς ανθρώπους, είναι επαρκή για την πρόληψη της καρδιοπάθειας.

Ο ερευνητής Daniel Curnier, δήλωσε ότι τα καλά νέα αφορούν ανθρώπους με καρδιακή νόσο που δυσκολεύονται να υιοθετήσουν τακτικό πρόγραμμα άσκησης - κυρίως αερόβια.

Η έρευνα περιέλαβε 205 άντρες, οι οποίοι έπρεπε να υποβληθούν σε εξέταση στρες με στατικό ποδήλατο για να εκτιμηθεί η φυσική τους κατάσταση.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η καλή φυσική κατάσταση μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια και η σωματική δραστηριότητα έχει θετική …

Ο ρόλος της Διατροφής στην ψωρίαση

Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, ΚΑΛΥΨΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση για το «ρόλο της διατροφής στην ψωρίαση». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της LEO HELLAS.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη διατροφή και την ψωρίαση με αποτέλεσμα οι σωστές διατροφικές συνήθειες να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της νόσου. Ως πρωταρχική σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς βάρους. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα -και πάνω απ' όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις,  χρ…

Tριχοτιλλομανία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, καθώς μοιάζει αρκετά με τους καταναγκασμούς. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.

Πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία χαρακτηρίζεται από τράβηγμα των μαλλιών ή των τριχών από διάφορα μέρη του σώματος (π.χ. βλεφαρίδες, φρύδια, εφηβαίο, χέρια, πόδια, μασχάλες) συχνά κατά τρόπο τελετουργικό. Το άτομο, δηλαδή, μπορεί να δείχνει μια έντονη ενασχόληση με τις τρίχες του σώματός του, παραδείγματος χάριν, μασώντας ή γλείφοντάς τες. Εντάσσεται στο ευρύτερο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών, καθότι προσομοιάζει αρκετά με τους καταναγκασμούς. Το τράβηγμα της τρίχας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τα δάχτυλα, είτε με κάποιο τσιμπιδάκι, ενώ συχνά ακολουθεί δάγκωμα ή και κατάποση της βγαλμένης τρίχας.

Τι προκαλεί την τριχοτιλλομανία;
Τα ακριβή αίτια της τριχοτιλλομανίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Φαίνεται να σχετίζεται με μια σειρά βιολογικών (π.χ. σεροτονίνη, ντοπαμίνη, οικογενειακό ιστορικό), αλλά κ…

Σε πειραματικό στάδιο ανδρικό αντισυλληπτικό

Ένα ανδρικό αντισυλληπτικό σε ενέσιμη μορφή είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό -περίπου όσο το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι- και επιπλέον μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο στους άνδρες, όπως δείχνει μια μακρόχρονη διεθνής κλινική δοκιμή του.

Όμως πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, επειδή προκαλεί πολλές -και δυσάρεστες- παρενέργειες, όπως κατάθλιψη (στο 3% των ανδρών) και άλλες διαταραχές της διάθεσης (στο 5%), μυικούς πόνους και ακμή στο δέρμα, οι οποίες μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα η δοκιμή να διακοπεί πρόωρα.

Το αντισυλληπτικό παρεμβαίνει ορμονικά στον οργανισμό του άνδρα και συγκεκριμένα στον αδένα της υπόφυσης, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα. Η δοκιμή του, που κράτησε πάνω από ένα έτος (οι άνδρες έκαναν αντισυλληπτικές ενέσεις κάθε δύο μήνες), απέτρεψε σχεδόν το 96% των ζευγαριών που το χρησιμοποίησαν, να τεκνοποιήσουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Μάριο Φίλιπ Ρέγιες Φεστίν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδι…

Όταν οι ανάγκες των άλλων είναι πάνω από τις δικές μας

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η ανιδιοτελής αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της είναι από τα πιο ωραία παραδείγματα που αποδεικνύουν πως το χαρακτηριστικό της αυτοθυσίας είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται όταν το μέτρο χάνεται και στην προσπάθειά μας να καλύψουμε τις ανάγκες των σημαντικών για εμάς προσώπων, προσεγγίζουμε το σημείο στο οποίο δεν έχουμε πλέον επίγνωση των δικών μας αναγκών. Καταλήγουμε τότε να απομακρυνόμαστε από τον εαυτό μας, να χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας και να συνάπτουμε σχέσεις άνισες στις οποίες όσα προσφέρουμε δεν αντιστοιχούν στην ικανοποίηση την οποία αντλούμε από τις σχέσεις μας.

Σε αυτή τη στάση ζωής συνήθως μας οδηγεί ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την αγάπη και την υποστήριξη των άλλων. Συχνά αισθανόμαστε πως αν δεν ικανοποιήσουμε τους οικείους μας, εκείνοι θα αποσύρουν την αγά…

Εποχική γρίπη. Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, που πρέπει να εμβολιαστούν και ποια είναι η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού;

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι). Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του "κρύωμα" ή "ίωση" αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, "γρίπη" είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.

Μέχρι σήμερα, ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη.
O εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται, κάθε χρόνο, γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες…

Χάπι για την ευαισθησία στη γλουτένη

Περιέχει ουσία που την καθιστά μη τοξική για τον οργανισμό
Νέο επαναστατικό χάπι υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων που υποφέρουν από ευαισθησία στη γλουτένη. Οι κλινικές δοκιμές που έκαναν ερευνητές στην Αυστραλία έδειξαν ότι, όταν το χάπι λαμβάνεται πριν από τα γεύματα, επιτρέπει την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, χωρίς την πρόκληση συμπτωμάτων.

Οπως διαπίστωσαν ο καθηγητής Βιοχημείας Χιου Κορνέλ και η ερευνητική ομάδα του Royal Melbourne Hospital στις τρεις κλινικές δοκιμές τους, αυτό επιτυγχάνεται διότι το νέο χάπι περιέχει ουσία η οποία διασπά τη γλουτένη σε μικρότερα μόρια, που δεν είναι τοξικά για τον οργανισμό.

Πρόκειται για ένζυμο προερχόμενο από παπάγια, το οποίο προκαλεί τον καταβολισμό της γλουτένης. Οπως εξηγεί ο Κορνέλ, το χάπι GluteGuard μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, καθώς θα μπορούν να τρώνε χωρίς να ανησυχούν αν το φαγητό την περιέχει. «Θα διώξει την ανησυχία από τους ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτ…

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας εάν κάνετε καθιστική δουλειά

Η πολύωρη καθιστική εργασία και η καθιστική ζωή γενικότερα συνδέονται με ποικίλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, υπέρταση και ανεβασμένο σάκχαρο. Επίσης, τα άτομα που κάνουν καθιστική δουλειά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μυοσκελετικά προβλήματα, όπως πόνο στη μέση και αυχενικό.

Μπορεί άραγε η διατροφή να μας προστατεύσει από τις αρνητικές επιδράσεις του καθισιού;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί! Πληθώρα θρεπτικών συστατικών δρουν ενάντια στις φλεγμονές και «εξουδετερώνουν» ως έναν βαθμό την επιβάρυνση της καθιστικής δουλειάς. Δείτε σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.


1. Μούρα: Τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, η φράουλα, το κράνμπερι και όλα τα είδη μούρων περιέχουν μια κατηγορία φλαβονοειδών που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές «απενεργοποιούν» τα γονίδια που καθοδηγούν την εκδήλωση της φλεγμονής. Τα μύρτιλα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και ρεσβερατρόλης, ουσίες που εξουδετερώνουν τις φλεγμονώδεις ελεύθερες ρίζες.

2. Ξηροί καρποί:…

Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς αντιμετωπίζεται

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα προκαλείται από διάφορους ιούς, όπως ο νοροϊός, ο ροταϊός και ο αδενοϊός. Η λοίμωξη μπορεί να είναι αποτέλεσμα επαφής με μολυσμένο άτομο ή κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή φαγητού.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται όταν ένας από τους παραπάνω ιούς επιτίθεται στο γαστρεντερικό, οδηγώντας στην εκδήλωση φλεγμονής στο στομάχι και στο έντερο.
Η γαστρεντερίτιδα συνήθως δεν θεωρείται ανησυχητική. Τα συμπτώματα διαρκούν μία έως τρεις ημέρες, σπανιότερα λίγο περισσότερο. Η κυριότερη επιπλοκή που συνδέεται με τη γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση, κυρίως στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα που συνδέονται με την ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι τα εξής:
- πόνος στην κοιλιακή χώρα
- ερυγή (ρέψιμο)
- φούσκωμα
- διάρροια
- πρασινωπά κόπρανα
- δυσπεψία
- ναυτία
- τάση προς έμετο
- αέρια
- κοιλιακές κράμπες
- ρίγη
- έντονη δίψα/ξηροστομία
- πυρετός
- λήθαργος
- μειωμένη όρεξη
- αδυναμία ή εφίδρωση
- μειωμένη παραγωγή ούρων
- πονοκέφαλος
-…

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να μειωθούν τα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να θέσει υποχρεωτικά όρια στη χρήση των βιομηχανικά παραχθέντων μερικώς υδρογονωμένων φυτικών ελαίων (τρανς λιπαρά οξέα) τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, στειρότητας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

 Αυτό υποστήριξαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής μόνο ένας στους τρεις καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζει για την ύπαρξη των τρανς-λιπαρών οξέων. Αυτό αποδεικνύει ότι τα υπάρχοντα μέτρα που αφορούν την επισήμανση των προϊόντων δεν επαρκούν.

Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν σε σνακς, τηγανητές πατάτες, γαριδάκια, αρτοσκευάσματα, κρουασάν, fast foods, ορισμένες μαργαρίνες και γενικά σε κάθε τροφή στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μερικώς υδρογονωμένα έλαια.

Να τεθεί ανώτατο όριο
Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, και κατά προτίμηση μέσα σε δύο χρόνια, ένα μέγιστο επιτρεπόμε…

Αντιμετώπιση της κρίσης πανικού, διαταραχή πανικού

Φανταστείτε ότι είστε για περπάτημα στο δρόμο, όταν έξω από τη γωνία του ματιού σας να εντοπίσετε ένα φορτηγό να κατευθύνεται προς το μέρος σας με γρήγορη ταχύτητα. Ενστικτωδώς το επίπεδο στρες σας αυξάνεται κατακόρυφα . Θα πρέπει να προχωρήσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε έξω από το δρόμο. Για τις επόμενες λίγες στιγμές, νιώθεις σαν η ζωή σου να κρέμεται από μια κλωστή.


Τώρα φαντάσου να σου συμβεί αυτό συναίσθημα όταν είσαι άνετα για ψώνια στο μπακάλικο.

Αυτά τα έντονα επεισόδια είναι η πραγματικότητα για εκείνους που ζουν με κρίσεις πανικού και διαταραχή πανικού - ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας που πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν, λέει ο Warren Ricks, Ph.D., Ψυχολόγος και βοηθός καθηγητής της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι κρίσεις πανικού είναι μόνο μια υπερβολική αντίδραση στο στρες 
Οι κρίσεις πανικού είναι περισσότερο από το " είμαι πολύ ανήσυχος" ή έχω μεγάλη νευρικότητα." Είναι εξουθενωτικά επεισόδια που μπορεί να διαρκέσουν από λίγα λε…

Πότε και γιατί αφαιρούμε τον θυρεοειδή αδένα

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, από τους σημαντικότερους του ανθρώπινου οργανισμού, ο οποίος είναι ο “πλοηγός” του μεταβολισμού του οργανισμού ή το ρυθμιστικό κέντρο του μεταβολισμού αφού μέσω των ορμονών που παράγει ελέγχει και επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού. Όζος είναι η ανάπτυξη ή εμφάνιση ενός ογκιδίου στον θυρεοειδή αδένα, το οποίο προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των όζων είναι καλοήθεις, ένα μικρό ποσοστό όμως αυτών μπορεί να είναι κακοήθεις.

Πολλές φορές έχουμε χειρουργήσει ασθενείς που η FNA (παρακέντηση) ήταν αρνητική, αλλά είχαν στοιχεία ύποπτα για κακοήθεια από τον υπόλοιπο έλεγχο που είχαν κάνει και η ιστολογική διάγνωση μετά το χειρουργείο έδειξε κακοήθεια.

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η βελόνα δεν πήρε υλικό από το σημείο του καρκίνου, αλλά λίγα χιλιοστά δίπλα από αυτόν, είτε για άλλους λόγους. Πρέπει να τονισθεί ό το αποτέλεσμα της FNA είναι ενδεικτικό. Μόνο η βιοψία ολόκλ…

Γιατί πρέπει οι υγιείς να αποφεύγουν την ημερήσια λήψη ασπιρίνης

Οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την ημερήσια λήψη μιας ασπιρίνης ως μέσο πρόληψης για το έμφραγμα, καθώς οι κίνδυνοι υπερκαλύπτουν τα οφέλη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Την ίδια ώρα, προειδοποιούν αυτούς που θεωρούν ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί ασπίδα απέναντι στις καρδιακές παθήσεις, πως δέκα ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν αρρυθμία ή να προσβληθούν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται σε δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη. Όπως έδειξε μελέτη σε ενήλικες, όσοι παίρνουν μια ασπιρίνη κάθε μέρα δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εμφράγματος, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι.
Οι γιατροί συνήθως συστήνουν την ασπιρίνη σε όσους έχουν προσβληθεί από έμφραγμα ή καρδιακή προσβολή και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι οι διαβητικοί και οι υπερτασικοί. Μελέτη, πάντως, που δημοσιε…

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες για διαβήτη

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι η παροχή διακοπή της αναπνοής στηδιάρκεια του ύπνου.

Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό ροχαλητό το οποίο ξαφνικά σταματάει, επειδή διακόπτεται η αναπνοή, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο πάσχων ξυπνάει, πασχίζοντας να πάρει ανάσα.

Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν δεκάδες φορές και αναλόγως με τη συχνότητά τους χαρακτηρίζεται η άπνοια ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η αποφρακτική άπνοια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.453 συμμετεχόντων με μέση ηλικία τα 63 χρόνια. Όλοι υποβλήθηκαν σε έρευνα ύπνου στο σπίτι και στην αρχή της έρευνας δεν είχαν διαβήτη.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες με βάση το αν είχαν φυσιολογικό ύπνο, μέτρια, ελαφριά ή σοβαρή άπνοια.

Μετά από περίπου 13 χρόνια, 285 άνθρωποι εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Όσοι είχαν σοβαρή αποφρακτική άπνοια στην έναρξη της έρευνας είχαν περίπου 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφα…

Αυξήθηκαν οι συνταγές φαρμάκων κατά 500.000 το μήνα μέσα στο 2016

Ρεκόρ στη συνταγογράφηση φαρμάκων καταγράφεται το 2016  στην Ελλάδα με τους γιατρούς να συνταγογραφούν σχεδόν 500.000 περισσότερες συνταγές τον μήνα σε σχέση με πέρυσι στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, οι γιατροί έγραψαν συνολικά 48.364.357 συνταγές, ήτοι 6.045.544 κατά μέσον όρο τον μήνα για το παραπάνω διάστημα, έναντι 44.650.732 συνταγών το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015 (5.581.341 συνταγές τον μήνα). Το ποσοστό αύξησης των συνταγών ξεπερνά το 8,4%.

Ωστόσο, ο αριθμός στα κουτιά φαρμάκων που χορηγήθηκαν παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος, ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει 114.042.627 κουτιά φαρμάκων που έλαβαν οι ασφαλισμένοι ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν επίσης 114.449.113.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται υπέρβαση στη δημόσια φαρμακευτική εξωνοσοκομειακή δαπάνη. Για το πρώτο εξάμηνο του 2016, η τελική δαπάνη ανήλθε περίπου στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 972 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν εί…

Στην “εντατική” 46 χειρουργεία σε όλη τη χώρα

Χειρουργικές αίθουσες κλειστές λόγω έλλειψης χειρουργών Ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Χειρουργεία λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας.
Έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στο δρόμο ψάχνοντας νοσοκομείο να χειρουργηθούν, ενώ οι λίστες αναμονής φτάνουν τα δύο χρόνια.
Είναι μία μικρή μόνον εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, πολλές είναι οι βλάβες στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων.

Το νοσηλευτικό προσωπικό των αναισθησιολογικών τμημάτων και των χειρουργείων είναι ελλιπέστατο και δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.
Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία για προβλήματα στα χειρουργεία 48 νοσοκομείων:
“Γ. Γεννηματάς' Θεσσαλονίκης: Κλειστές δύο αίθουσες. Εξαιτίας των κλειστών χειρουργικών αιθουσών δεν καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Ο εξοπλισμ…

Πώς θα καταλάβετε ότι μια πληγή έχει μολυνθεί

Μικροατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά στο σπίτι, στο σχολείο ή στον δρόμο. Όταν έχουμε μια πληγή στο δέρμα, πρέπει να φροντίσουμε να την καθαρίσουμε επιμελώς και να την προστατεύσουμε από τα μικρόβια καλύπτοντάς τη με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα, τις επόμενες ημέρες όμως πρέπει να έχουν τον νου μας μήπως η πληγή μολυνθεί.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μόλυνση και μάλιστα ότι αυτή έχει εξαπλωθεί στο σώμα;
Μετά από έναν τραυματισμό, σπεύδουν στο σημείο κύτταρα που σχηματίζουν μια προστατευτική «κρούστα» (εσχάρα) γύρω από την πληγή και κάτω από αυτή, ενώ η επιδερμίδα κοκκινίζει και πρήζεται ελαφρώς. Ένα σχεδόν διάφανο υγρό διαρρέει από την πληγή, το οποίο χρησιμεύει ως μέσο απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων και καθαρίζει την πληγή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπλασης του τραυματισμένου ιστού. Το πρήξιμο αρχίζει να υποχωρεί και περίπου πέντε μέρες μετά τον τραυματισμό ξεκινά η επούλωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με την έκτ…

Αντιμετώπισε το στρες- Ζήσε ενσυνείδητα

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το στρες από την καθημερινότητα μας;
Στην πραγματικότητα, στη σύγχρονη εποχή στην οποία ζούμε είναι δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς το στρες. Το στρες μπορεί να δημιουργηθεί από εξωτερικούς παράγοντες όπως το μποτιλιάρισμα το πρωί όταν βιαζόμαστε να πάμε στη δουλειά μας, την έντονη πίεση στο χώρο εργασίας μας, κάποιο απρόβλεπτο γεγονός ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας.

Σε άλλες περιπτώσεις το στρες μπορεί να δημιουργηθεί από εσωτερικούς παράγοντες όπως από κάποια φοβία που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, από τις υψηλές προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας και από την αβεβαιότητα μιας κατάστασης.

Παρόλο που το στρες μας κάνει να νιώθουμε νευρικοί και συγχυσμένοι, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, το στρες σε μικρές ποσότητες μας βοηθά να κινητοποιούμαστε και να είμαστε πιο παραγωγικοί.  Σε αντίθεση, το υπερβολικό στρες μπορεί να φανεί επιβλαβές για την υγεία μας αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντ…

Το μωρό που «γεννήθηκε» δύο φορές (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Margaret Boemer, 16 εβδομάδων έγκυος στο τρίτο της παιδί, πήγε για έναν υπέρηχο ρουτίνας. Σύντομα διαπίστωσε πως (και αυτή) η εγκυμοσύνη της κάθε άλλο παρά ομαλή θα ήταν. «Είδαν κάτι στον υπέρηχο. Ο γιατρός ήρθε και μας είπε πως ήταν κάτι εξαιρετικά σοβαρό, πως είχε ιεροκοκκυγικό τεράτωμα», έλεγε αργότερα η Boemer από την πόλη Πλάνο του Τέξας: «Ήταν σοκαριστικό και τρομακτικό γιατί δεν είχαμε ιδέα τι σήμαινε αυτός ο μακρύς, ιατρικός όρος ούτε ποια θα μπορούσε να είναι η θεραπεία του».
Οι γιατροί διαπίστωσαν πως στο έμβρυο είχε αναπτυχθεί ιεροκοκκυγικό τεράτωμα. Η μία επιλογή ήταν η έκτρωση. Η άλλη, το χειρουργείο. Κι ενώ η συντριπτική πλειονότητα των γιατρών συνέστηναν στην εγκυμονούσα να «ρίξει» το παιδί, εκείνη επέλεξε το δύσκολο δρόμο, εκείνον με το μεγαλύτερο πόνο και ρίσκο, που της πρότειναν οι γιατροί της εμβρυϊκής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων του Τέξας.
Για την Boemer δεν ήταν η πρώτη φορά μιας ταραγμένης εγκυμοσύνης. Η ίδια κυοφορούσε δίδυμα όταν έχασε ένα από τα μωρά, …

Ποια είναι η διαφορά της αισθητικής με την πλαστική χειρουργική;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους όρους «αισθητική χειρουργική» και «πλαστική χειρουργική» εναλλάξ. Κι όμως! Οι δύο φράσεις δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Δεν είναι συνώνυμες!
Η πλαστική χειρουργική περιγράφει οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που έχει αλλάξει η μορφή ή η λειτουργία του. Η ρίζα της λέξης «πλαστικός» είναι ελληνική και σημαίνει «ο κατάλληλος για πλάσιμο, για διαμόρφωση». Και, επί τη ευκαιρία, «πλαστική χειρουργική» σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η κοινή γνώμη, δεν σημαίνει την χρησιμοποίηση ενός πλαστικού τμήματος. Αναφέρεται στην διαμόρφωση ή τον σχηματισμό. Η πρώτη πλαστική χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν ανακαλύψει ο άνθρωπος το πλαστικό ως υλικό.
Η πλαστική χειρουργική περιλαμβάνει δύο «ειδικότητες»: Την επανορθωτική χειρουργική και την αισθητική χειρουργική. Η επανορθωτική χειρουργική επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμφάνιση και την λειτουργία σε ένα τραυματισμό ή σε μια προ-καρκινική κα…

Κυστική ίνωση - Oι προειδοποιητικές ενδείξεις

Η κυστική ίνωση είναι μια σοβαρή κληρονομική νόσος που επηρεάζει κυρίως τους βλεννογόνους και ιδρωτοποιούς αδένες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το συκώτι, τα έντερα, τα ιγμόρεια και τα γεννητικά όργανα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 2.000-2.500 παιδιά γεννιούνται με κυστική ίνωση και συνολικά 50-60 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα (1 παιδί ανά εβδομάδα περίπου). Το 4-5% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή 1 στα 20 έως 25 άτομα θεωρείται ότι είναι φορέας του παθολογικού γονιδίου (περίπου 500.000 Έλληνες είναι φορείς).
Στην χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 800 ασθενείς, ενώ η συχνότερη γονιδιακή μετάλλαξη που παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο είναι η χαρακτηριζόμενη ως f508del ή ΔF508, η οποία θεωρείται από τις βαρύτερες σε συμπτωματολογία μεταλλάξεις. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μόλις τις περασμένες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ η συγκεκριμένη εξέταση.
Η Κυστική Ίνωση είν…