Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 6, 2016

Είναι ο ντεκαφεϊνέ πιο υγιεινός από τον κανονικό καφέ;

Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά του κόσμου, πολλοί άνθρωποι τον απολαμβάνουν αλλά κάποιοι έχουν λόγους να θέλουν να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης π.χ. τους προκαλεί νευρικότητα και δεν κοιμούνται ήρεμοι τα βράδια.
Ο καφές έχει ορισμένες παρενέργειες. Για παράδειγμα περιέχει δύο ουσίες, την καφεστόλη, και την καχεόλη, οι οποίες αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) – η χρήση φίλτρου περιορίζει αυτό το αποτέλεσμα. Μια άλλη παρενέργεια είναι οι περισσότερες καούρες λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ο ντεκαφεϊνέ προκαλεί σημαντικά λιγότερη παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων και πολλοί άνθρωποι που έχουν αυτή την πάθηση ανακουφίζονται πίνοντας τον καφέ τους χωρίς καφεΐνη.
Τέλος είναι γνωστό ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση. Όσοι έχουν υπέρταση δεν πρέπει να πίνουν καφέ.
Για τους παραπάνω, αλλά και άλλους λόγους, ο ντεκαφεϊνέ θεωρείται μια εναλλακτική λύση για τα άτομα που αισθάνονται τις παρενέργειες της καφεΐνης.
Πόσ…

Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού

Αντιβακτηριακή δράση:το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας. Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.
Καρδιά-Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους. Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.
Αναιμί…

Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ απέτυχε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας

Εμφανίστηκαν σοβαρές επιπλοκές στη γυναίκα
Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ απέτυχε και η Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, όπου έγινε η επέμβαση, επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη εξέλιξη, που οφείλεται στην εμφάνιση ξαφνικών σοβαρών επιπλοκών στην 26χρονη γυναίκα. Η μεταμοσχευμένη μήτρα χρειάσθηκε να αφαιρεθεί αμέσως.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη θα δοθούν, όταν οι γιατροί εξετάσουν καλύτερα την μήτρα, όπως ανακοινώθηκε από την Κλινική, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέα;ς Υόρκης». Η αποτυχία έγινε γνωστή μόλις μια μέρα μετά την πανηγυρική συνέντευξη Τύπου της Κλινικής, όπου είχε ανακοινωθεί η επιτυχής μεταμόσχευση με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής χειρουργό δρα Ανδρέα Τζάκη.
Η 26χρονη Λίντσεϊ (της οποίας δεν αποκαλύφθηκε το επώνυμο και έχει υιοθετήσει τρία παιδιά) είχε κάνει την μεταμόσχευση στις 24 Φεβρουαρίου και προσδοκούσε να μείνει έγκυος το 2017. Η γυναίκα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα και η δότρια ήταν μια 30χρονη γυναίκα που είχε πεθάνει ξαφνι…

Έφηβη πήγε στο νοσοκομείο με συμπτώματα εγκεφαλικού λόγω ενεργειακού ποτού

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μια 13χρονη μαθήτρια από το Βόρειο Λάνκασιρ της Βρετανίας, η οποία παρουσίασε συμπτώματα εγκεφαλικού. Αναλυτικότερα, ενώ βρισκόταν στο σχολείο, η 13χρονη Κάτλιν Φρέιζερ εμφάνισε παράλυση στη δεξιά πλευρά του σώματός της και κατέρρευσε μέσα στην τάξη. Αρχικά εκδήλωσε μούδιασμα στο πρόσωπο και το σώμα της. Λίγα λεπτά αργότερα, παρατήρησε ότι τα χέρια της μελάνιασαν και στη συνέχεια παρέλυσε η δεξιά πλευρά του σώματός της. Οι καθηγητές κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο και ενημέρωσαν τους γονείς του κοριτσιού, φοβούμενοι ότι έπαθε εγκεφαλικό.
Σημειώνεται ότι η Κάτλιν, όπως και άλλοι συμμαθητές της, αγοράζουν πολύ συχνά ένα φθηνό ενεργειακό ποτό από ένα κινητό παγωτατζίδικο που βρίσκεται ακριβώς έξω από το σχολείο.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Mirror, οι εξετάσεις υπέδειξαν ότι είχαν συσσωρευτεί στον οργανισμό του κοριτσιού τεράστιες ποσότητες καφεΐνης και λόγω αυτού υπέστη κρίση μιας σπάνιας μορφής ημικρανίας που ονομάζεται «ημιπληγική…

Είστε έγκυος; Δείτε ποια προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε

Οι μέλλουσες μητέρες, στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ορισμένων προϊόντων, προκειμένου να προστατεύσουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου από τις χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως ορισμένα καλλυντικά, φάρμακα και καθαριστικά, περιέχουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιορκ έδωσαν στη δημοσιότητα μια μακρά λίστα με ουσίες τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν, κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης τους:. διαλύτες καθαρισμού, φυτοφάρμακα, μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), μισοπροστόλη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον επαγωγικό τοκετό), πολυχλωριωμένα διφαινύλια που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικά λιπαντικά, πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες που βρίσκονται στο ξύλο και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, φθαλικές ενώσεις οι …

Ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Φθηνά αλλά πολύ σημαντικά φάρμακα όπως ογκολογικά, αντυφυματικά, ενέσιμες αντιβιώσεις ακόμη και ξυλοκαϊνη έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων των δημόσιων νοσοκομείων. Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον και οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν κίνητρα να προχωρήσουν στην παραγωγή τους.
Πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) κ. Δημήτριος Πανταζής – σε συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο - ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα των ελλείψεων απασχολεί αρκετές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών. Το 80% των ελλείψεων στα νοσοκομεία, βάσει στοιχείων του FDA, οφείλονται σε ζητήματα παραγωγής. Πολλά δε φάρμακα παράγονται μόνο από έναν παραγωγό.
Για το σοβαρό θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα ο κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης, Κλινικός Φαρμακοποιός. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» στο ίδιο συνέδριο είχε υπογραμμίσει ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα που δεν έχουν εμπορικό ενδ…

Η «καλή» χοληστερόλη δεν κάνει πάντα καλό

Η άποψη γιατρών και ασθενών πως η «καλή» χοληστερόλη (HDL) είναι πάντα καλή για την καρδιά, φαίνεται πως δεν είναι ένα δόγμα που ισχύει σε κάθε περίπτωση. Μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως σε ορισμένους ανθρώπους, στους οποίους η «λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας» (HDL) είναι αυξημένη για γενετικούς λόγους, το υψηλό αυτό επίπεδο είναι στην πραγματικότητα κακό για την καρδιά.
Η «καλή» χοληστερόλη συνήθως αντισταθμίζει την επιζήμια παρουσία της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Όμως ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία -παρά την παράλληλη παρουσία της υψηλής «καλής» χοληστερόλης- αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, όσο περίπου και το κάπνισμα. Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες κατά πόσο τα φάρμακα που αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη, είναι κατάλληλα για όλους τους ασθενείς, αν δεν έχει προηγηθεί γενετικό τεστ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντά…

Πώς το ασβέστιο συνδέεται με προβλήματα στα νεφρά

Η δημιουργία πέτρας στους νεφρούς, ή αλλιώς νεφρολιθίαση, αποτελεί μια διαταραχή του ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Αίτιο της είναι ο σχηματισμός κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να «φράξουν» κάποιο σημείο του ουρητήρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου ή άλλων συμπτωμάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω κρύσταλλοι αποτελούνται από άλατα ασβεστίου, γεγονός που προβληματίζει ορισμένους ασθενείς σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να «προσέχουν» ή να περιορίσουν τη διαιτητική πρόσληψη του εν λόγω θρεπτικού συστατικού.
Στην πραγματικότητα, το ασβέστιο που περιέχεται στα τρόφιμα, δε φαίνεται να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Αντίθετα, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου εξασφαλίζει σε ένα βαθμό την αποτελεσματική απομάκρυνση των οξαλικών οξέων -συστατικών που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων-, από τον πεπτικό σωλήνα. Συνεπώς, δεν απαιτείται περιορισμός της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων πλούσιων πηγών ασβεστίο…

Οι 4 χειρότερες τροφές για την υγεία μας

Ορισμένα τρόφιμα έχει αποδειχθεί επιστημονικά πώς επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας και «αφαιρούν» χρόνια από τη ζωή μας.
Δείτε ποια είναι, όπως τα αναφέρει το baby.gr: Επεξεργασμένο κρέας Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα χοτ ντογκ, το πεπερόνι, τα σαλάμια και τα λουκάνικα, μπορεί να είναι νόστιμα αλλά δεν είναι καθόλου μα καθόλου θρεπτικά. Μάλιστα όσοι καταναλώνουν τακτικά αυτού του είδους τα κρέατα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιά και καρκίνο. Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και άλλα παρόμοια προϊόντα αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ εκτός από τα αλλαντικά, στο στόχαστρο μπαίνει και το ίδιο το κόκκινο κρέας. Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρι, πουλερικά ή φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες, μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία μέχρι και 14%.
Ανθρακικό και ζαχα…

Συνδυαστική θεραπεία συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους του μαστού

Θεαματικό αποτέλεσμα σε 11 ημέρες 
«Θεαματικά» χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα μιας νέας συνδυαστική θεραπείας κατά του καρκίνου του μαστού, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών lapatinib και trastuzumab κατάφερε να συντελέσει σε σημαντική μείωση ή και εξάλειψη των όγκων σε μόλις 11 ημερες.
Οι ερευνητές του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, με επικεφαλής την Δρ Τζούντιθ Μπλις, χορήγησαν τη συνδυαστική θεραπεία σε 257 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία του Μάντσεστερ. Συγκεκριμένα, η κλινική δοκιμή έγινε σε γυναίκες που είχαν όγκους ενός έως τριών εκατοστών. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί τελείως στο 11% των περιπτώσεων και είχε συρρικνωθεί κάτω από τα πέντε χιλιοστά στο 17% των γυναικών.
Οι δραστικές ουσίες lapatinib και trastuzumab στοχεύουν στην πρωτεΐνη HER2, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη των όγκων σε ορισμέν…

Τα γιατροσόφια κατά των ιώσεων στο μικροσκόπιο

Τι δείχνουν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του τσαγιού, του μελιού και της σούπας στο κρυολόγημα και στη γρίπη;
Ένα φλιτζάνι καυτό τσάι θεωρείται ότι μπορεί να «μαλακώσει» το συνάχι, το φτάρνισμα και τον πονόλαιμο που προκαλούν η γρίπη και το κρυολόγημα. Ανέκαθεν επικρατούσε η άποψη ότι τα καυτά υγρά μαλακώνουν τις εκκρίσεις στο στήθος και στα ιγμόρεια, διευκολύνοντας την αποβολή τους και τελικά εξουδετερώνοντας το μπούκωμα, ενώ θεωρείται και ότι αντιστρέφουν την αφυδάτωση που μπορεί να φέρει ο υψηλός πυρετός με την έντονη εφίδρωση. Η αλήθεια αυτών των αντιλήψεων επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά από έρευνα που επικεντρώθηκε στο κατά πόσον μπορούν να καταπραΰνουν τα καυτά υγρά τα συμπτώματα ασθενών με γρίπη ή κρυολόγημα, καθώς και αν είναι πιο αποτελεσματικά από τα χλιαρά ροφήματα. Όπως διαπιστώθηκε, τα καυτά ροφήματα παρείχαν άμεση και παρατεταμένη ανακούφιση από το συνάχι, τον βήχα, το φτάρνισμα, τον πονόλαιμο, τα ρίγη και την κόπωση, ενώ τα χλιαρά μόνο από το συνάχι, τον βήχα …

Ελαιόλαδο: Ποιας ασθένειας τις επιπλοκές προλαμβάνει

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και ειδικά της κατανάλωσης ελαιολάδου έχουν πιστοποιηθεί από αναρίθμητες έρευνες. Μια νέα μελέτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II (Ιταλία), απέδειξε ότι η χρήση του μειώνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μετά το φαγητό, κάτι που δεν παρατηρείται όταν αντί για αυτό χρησιμοποιείται βούτυρο.
Σύμφωνα με την Angela A. Rivellese, καθηγήτρια Εφαρμοσμένων Διαιτητικών Επιστημών του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής και Χειρουργικής, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στο λιπώδες ήπαρ. Οι ασθενείς έλαβαν μέρος στις δοκιμές από τα σπίτια τους με τη βοήθεια ενός εξ αποστάσεως ολοκληρωμένου συστήματος μέτρησης με αντλίες ινσουλίνης, συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή της γλυκόζης, και άμεση μετάφραση των κλινικών στοιχείω…

Δηλητηριάσεις παιδιών: Σε ποιες ηλικίες συμβαίνουν και από ποιες ουσίες

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και θέλουν να εξερευνήσουν το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας συνήθως τα χέρια και το στόμα τους.
Ο συχνότερος τρόπος δηλητηρίασης στα παιδιά είναι η κατάποση και σπάνια η εισπνοή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι δηλητηριάσεις στα παιδιά συμβαίνουν στο σπίτι και κυρίως στην κουζίνα, στο σχολείο και στην ύπαιθρο. Το 80% του αριθμού των δηλητηριάσεων που παρατηρούνται στα παιδιά, συμβαίνουν σε ηλικίες κάτω των 5 χρόνων (συνήθως 1-3 ετών). Στις πιο μικρές ηλικίες 1-3 ετών οι πιο συχνές δηλητηριάσεις συμβαίνουν με ουσίες οικιακής χρήσης (70%) ενώ στη προσχολική ηλικία τα πιο συχνά είναι τα φάρμακα (65%). Παρ 'όλο που για τους γονείς το γεγονός αυτό, θεωρείται πολύ τρομακτικό, ευτυχώς στα παιδιά σπάνια είναι θανατηφόρες. Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, είναι ότι οι πιο πολλές ουσίες έχουν απαίσια γεύση και μυρωδιά και οι ποσότητες που παίρνουν τα παιδιά είναι συνήθως πολύ μικρές. Επίσης αρκετή ποσότητα της ουσίας χύνετα…

Η επικοινωνία στις σχέσεις

«Η επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία ένας πομπός Α (άνθρωπος ή ομάδα) μεταβιβάζει πληροφορίες, σκέψεις, ιδέες ή συναισθήματα σε ένα δέκτη Β (άνθρωπος ή ομάδα) με στόχο να ενεργήσει πάνω του με τρόπο ώστε να προκαλέσει σε αυτόν την εμφάνιση ιδεών, πράξεων ή συναισθημάτων και σε τελική ανάλυση να επηρεάσει την κατάστασή του και τη συμπεριφορά του». (Βικιπαίδεια).
Η επικοινωνία είναι πρωταρχικής σημασίας στις ανθρώπινες σχέσεις: τις οικογενειακές, τις συντροφικές, τις φιλικές. Βασική προϋπόθεση για μια ποιοτική επικοινωνία, είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Σημαντικό είναι τόσο εμείς όσο και ο συνομιλητής μας, να είναι διαθέσιμος να μας ακούσει, να μπορεί να μοιραστεί μαζί μας τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις απόψεις μας.
Πώς να έχετε μια αποτελεσματική επικοινωνία; -Μιλάτε ήρεμα, ο τόνος της φωνής σας να είναι φυσικός και ο ρυθμός να είναι κανονικός. – Εστιάστε στο παρόν και όχι σε θέματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν. -Προσπα…

Τέλος οι διημερεύσεις φαρμακείων - Αναμένονται προβλήματα και στις διανυκτερεύσεις

Σταματούν οι διημερεύσεις των φαρμακείων της Αττικής, (8π.μ.-8μ.μ.) από την 1η Μαΐου, και παραμένουν μόνο οι διανυκτερεύσεις, μετά από απόφαση που έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαρμακεία θα μένουν ανοικτά μέχρι το μεσημέρι ή μέχρι αργά το βράδυ, εάν ο φαρμακοποιός έχει υιοθετήσει το διευρυμένο ωράριο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΦΣΑ αναγκάστηκε να λάβει αυτή την απόφαση, καθώς υπήρχε δυσκολία να συμπληρωθούν οι καρτέλες για διημέρευση των φαρμακείων, εξαιτίας του ελεύθερου και διευρυμένου ωραρίου. Η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει τους πολίτες που θα ψάχνουν ανοιχτό φαρμακείο.
Πρόβλημα θα παρουσιαστεί και με τις 24ωρες εφημερίες, αφού καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο όπως λέει, χρειάζονται 120-150,φαρμακεία, ενώ για τις διημερεύσεις περίπου 450. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των φαρμακείων που έχουν εξαιρεθεί από τις εφημερίες αγγίζει τα 500, από τα 3000 συνολικά ενώ ο αριθμός αυτός συνεχώς μεγαλώνει.

htt…

Ποιο προϊόν που βρίσκεται στο ψυγείο σας, “ρίχνει” την υψηλή πίεση;

Το γιαούρτι όπως δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας είναι σύμμαχος της αρτηριακής πίεσης…
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έκαναν τη σύγκριση ανάμεσα σε γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι μία φορά το μήνα και σε άλλες που το κατανάλωναν καθημερινά. Βάσει της έρευνας λοιπόν, αναδείχτηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 5 ή και περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες, κατά 20% να εμφανίσουν υπέρταση. Το ποσοστό αυτό έφτανε στο 31% λένε οι ειδικοί όταν οι γυναίκες αυτές συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους και φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και όσπρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη ήταν η μεγαλύτερη του είδους της αφού συμπεριέλαβε στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι μίλησαν για γυναίκες και όχι για άνδρες ακριβώς επειδή οι γυναίκες τείνουν να τρώνε πιο πολύ γιαούρτι από ό,τι οι άνδρες.
Το πώς όμως το γιαούρτι καταφέρνει να μειώνει την αρτηριακή πίεση δεν ξεκαθαρίστηκε. Ωστόσο πρέπει να υπάρξει προσοχή καθώς μερι…

Πολυεστιακοί ενδοφακοί: Μια λύση για όλα τα προβλήματα όρασης

Σε μια επέμβαση
Η επιστημονική πρόοδος στην αντιμετώπιση των παθήσεων της όρασης είναι αλματώδης τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευσμα στο Nature αναφέρεται σε πειραματική θεραπεία του συγγενή καταρράκτη σε παιδιά με βλαστικά κύτταρα του ιδίου του ασθενή. Ωστόσο, στην καθημερινή κλινική πρακτική ήδη εκατομμύρια ασθενείς, παγκοσμίως, απαλλάσσονται από τη μυωπία, τον αστιγματισμό, την υπερμετρωπία, την πρεσβυωπία και τον καταρράκτη χάρη στους πολυεστιακούς ενδοφακούς. Στις μέρες μας ο επιστημονικός κλάδος των Εθνοφακών και της Διαθλαστικής Χειρουργικής διαθέτει μια πλήρη γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων ικανά να προσφέρουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα των ματιών, ώστε κάθε ασθενής να μπορέσει πλέον να ζήσει τη ζωή του στο μέγιστο, χωρίς προβλήματα όρασης.
Οι χειρουργοί οφθαλμίατροι προσφέρουν στους ασθενείς μοναδική ποιότητα στην όραση, μέσω διορθώσεων ακριβείας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών χωρίς συμβιβασμούς. Έτσι ενώ στο παρελθόν, οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσ…

Τι δείχνει η γλώσσα για την υγεία σας; (video)

Η κατάσταση της γλώσσας σας μπορεί να λέει πολλά για τη συνολική σας υγεία, και συγκεκριμένα χρώματα, πληγές, ή υφές της γλώσσας θα σας δώσουν σαφείς ενδείξεις για το τι συμβαίνει.
Να όμως τα καλά νέα! Το να βλέπεις να σχηματίζονται βουναλάκια στη γλώσσα σου είναι ένα φυσιολογικό σχέδιο που δείχνει ότι έχεις ένα Υγειές Στόμα!
Ακολουθούν παθήσεις της γλώσσας που μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κάτι κακό. Μια γλώσσα σε έντονο κόκκινο χρώμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς να σχετίζεται με κάποια τροφή με κόκκινο χρώμα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για Έλλειψη Βιταμίνης Β και Σιδήρου. Μπορεί επίσης να δείχνει ευαισθησία ή αλλεργία σε κάποια συγκεκριμένη οδοντόκρεμα, φαρμακευτική ουσία ή όξινη τροφή.
Όσο άσχημο και να φαίνεται, ο σκούρος χρωματισμός ή η Μαύρη Τριχωτή Γλώσσα, δεν είναι επικίνδυνη. Είναι σημάδι πολύ κακής υγιεινής του στόματος, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν στη γλώσσα θηλές («τρίχες») που παγιδεύουν τα βακτήρια. Όσο αηδιαστικό και να φαίνεται, μπορεί να απ…

Πλαφόν στις εργαστηριακές: Στο στόχαστρο τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη!

Στο στόχαστρο μπαίνει ακόμη μία φορά ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, μετά την εφαρμογή του πλαφόν στα όρια συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται εδώ και λίγες μέρες, στο όνομα των περιβόητων περικοπών και του εξορθολογισμού των δαπανών του εθνικού συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διαπιστώνουν πως ο θεράπων γιατρός τους αδυνατεί να τους συνταγογραφήσει, λόγω του πλαφόν, όλες τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση της πάθησης τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην ειδικότητα των ενδοκρινολόγων, όπου ο θεράπων ιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει περισσότερες από έξι εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές).
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, για τη σωστή παρακολούθηση…

Κίρρωση του ήπατος: Σημεία, συμπτώματα και επιπλοκές

Η κίρρωση του ήπατος στα αρχικά στάδια εξελίσσεται ύπουλα με λίγα ή χωρίς σημεία και συμπτώματαΣτην κίρρωση του ήπατος, τα κύτταρα του ήπατος παθαίνουν βλάβες, καταστρέφονται και δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Επέρχεται σταδιακά μια ευρεία καταστροφή του ηπατικού ιστού ο οποίος αντικαθίσταται από επουλωτικό, συνδετικό, σκληρό ιστό. Η δομή του ήπατος αλλοιώνεται όπως επίσης και οι ζωτικές λειτουργίες του που είναι απαραίτητες για τη ζωή.
Η αλλοίωση της δομής του ήπατος λόγω της κίρρωσης προκαλεί ταυτόχρονα και προβλήματα στη ροή του αίματος που διέρχεται από το συκώτι.
Το συκώτι φιλτράρει και απαλλάσσει το αίμα που διέρχεται δια μέσου του, από τοξικές ουσίες και απόβλητα του μεταβολισμού. Η απώλεια ηπατοκυττάρων που αποτελούν τις λειτουργικές μονάδες του συκωτιού, εμποδίζει το καθαρισμό του αίματος.
Η λειτουργική ανεπάρκεια του ήπατος λόγω κίρρωσης οδηγεί στη συσσώρευση στον οργανισμό, τοξικών ουσιών και αποβλήτων. Τότε είναι δυνατόν να προκληθεί πρόβλημα στον εγκέφαλο με σύγχυση, τ…

schizophrenia24x7.gr: Ιστοσελίδα ενημέρωσης για τη σχιζοφρένεια

Για ασθενείς και φροντιστές
Ολοκληρωμένη ενημέρωση καθώς και συμβουλές σε θέματα που απασχολούν τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια και τους φροντιστές τους έρχεται να προσφέρει ο ενημερωτικός ιστότοπος schizophrenia24x7, ένα εκπαιδευτικό site το οποίο διατίθεται πλέον και στα ελληνικά.
Η σχιζοφρένεια είναι μια σύνθετη ασθένεια. Όσοι πάσχουν από αυτήν έχουν δυσκολίες στη διαδικασία της σκέψης τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, αποδιοργανωμένη σκέψη και ασυνήθιστη ομιλία ή συμπεριφορά (όλα αυτά που είναι γνωστά ως «συμπτώματα της ψύχωσης» ή «ψυχωσικά συμπτώματα»).
Η ιστοσελίδα schizophrenia24x7.gr απευθύνεται σε ασθενείς, φίλους και φροντιστές. Προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τη σχιζοφρένεια, τη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή, τη σημασία της διατήρησης της φυσικής κατάστασης των ασθενών, αλλά και συμβουλές προς τους φροντιστές. Επίσης παρουσιάζει παραδείγματα ασθενών, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν μια όσο το δυνατό πιο φυσιολογική ζωή, δουλεύο…

Γιατί μετά από ένα γεύμα νιώθουμε υπνηλία;

Σε όλους μας συμβαίνει να θέλουμε έναν υπνάκο, αμέσως μόλις τελειώσουμε το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνονται διάφορες διεργασίες στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε την γνωστή υπνηλία. Το πρώτο πράγμα, καθώς τρώμε, που συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε και κατά την διαδικασία της χώνευσης είναι το αίμα να πηγαίνει στο στομάχι και καταναλώνεται ενέργεια για τη διάσπαση του φαγητού με αποτέλεσμα να μειώνεται λίγο η πίεση μας και η ενέργεια που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος. Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για να ρίξουμε την πίεση, σε περίπτωση απότομης αύξησης της πίεσης.
Μια άλλη φυσιολογική διαδικασία είναι ότι μετά την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη, λιπαρά και υδατάνθρακες, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, ουσία που αυξάνει την παραγωγή τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη με τη σειρά της μετατρέπεται στο νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη και σε μελατονίνη, επηρεάζοντας τον κύκλο του ύπνου σας, αφού οδηγούν το μυαλό κατευθείαν προς… το λήθαργο!.
‘Αλλη μια σημαντική δια…

Η θρομβοφιλία στη διατροφή μας

Πριν αναφερθούμε εκτενώς στη θετική συμβολή της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ έναντι της νόσου της θρομβοφιλίας, κρίνεται συνετό να γίνει ανασκόπηση του ορισμού της νόσου και των συμπτωμάτων της-επιγραμματικώς.
Η θρομβοφιλία, είναι μία πάθηση του αίματος, και απο την ετυμολογία του συγκεκριμένου ορισμού , εξάγεται και το είδος της πάθησης. Πιο συγκεκριμένα, το αίμα εμφανίζει την τάση να πήζει και να δημιουργεί θρόμβους. Η δημιουργία θρόμβων, δεν θεωρείται φυσιολογική συνέχεια όταν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο πήζει το αίμα. Το εν λόγω συμπέρασμα, είναι εκείνο το οποίο στηρίζει τον ορισμό της θρομβοφιλίας.
Προκαλείται απο κληρονομικά αίτια ή κατά τη περίοδο της ζωής του οργανισμού. Από τα κληρονομικά αίτια, θα σταθούμε στη μετάλλαξη της προθρομβίνης και στην ανεπάρκεια της αντιθρομβίνης. Από τα επίκτητα αίτια, θα σταθούμε στη παχυσαρκία, στη κύηση, στη κολπική μαρμαρυγή και στο αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.
Πιο συγκεκριμένα: Η μετάλλαξη της προθρομβίνης, στην ουσία είναι η αντικατάσταση θέσης του γονιδίου τη…

Πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου μνήμης σε 6 Δήμους της Αττικής

Επέκταση του προγράμματος «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ», χάρη στην ένταξη του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ» στο πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους», του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός». Έξι δήμοι της Αττικής, πραγματοποιούν δωρεάν Έλεγχο Μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, χάρη στην πρωτοβουλία του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ» που εφαρμόζει το πρόγραμμά «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ». Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία εδώ και ένα έτος στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Γαλατσίου και Βριλησσίων ενώ από εδώ και στο εξής εμπλουτίζεται με δύο ακόμη Δήμους, του Αιγάλεω και της Πετρούπολης.
Συγκεκριμένα έλεγχοι μνήμης πραγματοποιούνται: • Δήμος Κηφισιάς: κάθε Δευτέρα, 9:00 - 14:00, στο Δημοτικό Πολυιατρείο «Διονύσιος Βαρελάς», Μαρίνου Αντύπα 3, Κάτω Κηφισιά, τηλ. 210 8012632. • Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας: κάθε Δευτέρα 9:00 – 14:00, στο ΚΑΠΗ Νέας Χαλκηδόνας οδός Ελευθ. Βενιζέλου 46, τηλ. 210 2531333. • Δήμος Γαλατσίου: κ…