Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 10, 2016

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο χώρο της υγείας

Άρθρο του Ιωάννη Καραφύλλη, Οικονομολόγου Υγείας, για την κλινική έρευνα και την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στο παρελθόν, η ιατρική έρευνα είχε επικεντρωθεί σε ζητήματα υγείας που ήταν σημαντικά για την έρευνα και τους γιατρούς, ενώ η προσέλκυση των ασθενών είχε μικρή συμβολή στους ίδιους και τους φροντιστές τους (μέλη της οικογένειας, φίλους που τους φροντίζουν, κλπ). Ωστόσο, πιο πρόσφατα, έχει καταστεί σαφές ότι τα ζητήματα υγείας και τα αποτελέσματα που παράγονται και είναι σημαντικά για την ακαδημαϊκή κοινότητα δεν είναι πάντα το ίδιο σημαντικά για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Για το λόγο αυτό, η ουσιαστική εμπλοκή των ασθενών στην ερευνητική διαδικασία έχει αγκαλιαστεί ακόμη και εάν απαιτείται (ανάλογα με το έργο) χρηματοδότηση. Πολλά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτούν την άμεση εμπλοκή τους. Όλα τα αποτελέσματα πλέον ανήκουν και στους ασθενείς που μπορούν και πρέπει πλέον να ενημερώνονται …

Οι τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες και προστατεύουν την καρδιά

Τα καρδιακά προβλήματα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου τόσο για καρδιακή προσβολή όσο και για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι φραγμένες αρτηρίες, που μπορούν να διακόψουν τη ροή του αίματος. Το άγχος, η έλλειψη κίνησης, και κυρίως οι κακές διατροφικές επιλογές είναι οι βασικοί παράγοντες για αυξημένα ποσοστά καρδιακής προσβολής.
Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή μας μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Μερικές τροφές και ροφήματα που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τις αρτηρίες:
Χυμός πορτοκάλι Ο 100% χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που προωθούν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Καρύδια Οι ξηροί καρποί εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά. Αυτά περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ακόρεστα λίπη. Δεν κάνουν μονάχα καλό στα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις α…

Ο έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - Το κλασικό και το νέο

O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Σε χώρες με περιορισμένους πόρους, η υψηλή συχνότητα εμφάνισης του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (συχνά ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες) είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ σε χώρες με επαρκείς πόρους, η έμφαση επικεντρώνεται στην πιο κατάλληλη μέθοδο ελέγχου του πληθυσμού και στο πώς μπορεί να επιτευχθεί η επαρκής κάλυψη.
Για παράδειγμα, αν και άνω του 80% των γυναικών στις ΗΠΑ έχουν κάνει ένα τεστ Παπανικολάου στα τελευταία 3 χρόνια, οι περισσότερες από εκείνες που πάσχουν από καρκίνο πλακωδών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας δεν έχουν ελεγχθεί πρόσφατα, στα πλαίσια μαζικού ελέγχου του πληθυσμού. Παραδοσιακά, ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας είναι συνώνυμος με το τεστ Παπανικολάου. Αυτός ο τρόπος ελέγχου, εντούτοις, έχει ορισμένες ελλείψεις, που τον κάνει λιγότερο ιδανικό από το τέλειο τεστ για τον συγκεκριμένο έλεγχο.
Η ανεπάρκεια αυτή οφείλεται σε: 1. Σχετικά χαμηλή ευαισθησία …

Ιατροδικαστές υπάρχουν αλλά τα περιστατικά μεταφέρονται

Την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες περιγράφει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία όπου σε δύο περιοχές (Μεσσηνία και Λακωνία) παρότι υπάρχουν ιατροδικαστές κάποια περιστατικά μεταφέρονται στο νεκροτομείο Κορίνθου με επιβάρυνση των συγγενών.
Η Ιατροδικαστική Εταιρεία έκανε αγώνα για να προσληφθούν οι δύο ιατροδικαστές για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες των περιοχών αυτών καθώς μέχρι τότε τις ανάγκες πέντε νομών της Πελοποννήσου (Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) κάλυπτε ένας και μόνο ιατροδικαστής που ανήκει στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου. Παρόλα αυτά γίνεται ακόμα και τώρα αποδέκτης καταγγελιών, μεταξύ άλλων, καθυστέρησης των διαδικασιών , οικονομικής επιβάρυνσης των συγγενών των θυμάτων, ακόμα και ελλιπών επιστημονικών διερευνήσεων.
Η Ιατροδικαστική Εταιρεία έθεσε το πρόβλημα στο Υπουργείο Υγείας το οποίο άμεσα ανταποκρινόμενο έδωσε την ενδεδειγμένη λύση και στις περιοχές αυτές προσλήφθηκαν ιατροδικαστές ενώ υπάρχουν και υποδομές ώστε να εξυπηρετή…

Κόπωση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, ζάλη μπορεί να οφείλονται στην αφυδάτωση - Διάγνωση και τρόποι αντιμετώπισης

Το σώμα χάνει καθημερινά υγρά, όχι μόνο με τη διούρηση, αλλά με τον ιδρώτα, την ομιλία, ακόμη και με την αναπνοή. Την ίδια στιγμή, με τα υγρά αποβάλλονται και μικρές ποσότητες συστατικών, κυρίως αλάτων και βιταμινών, τα οποία είναι απαραίτητα να βρίσκονται πάντα και μάλιστα σε σωστό ισοζύγιο στον οργανισμό.
Όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών και παρασύρει και τα απαραίτητα συστατικά, τα κύτταρά μένουν χωρίς τροφή και νερό. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ονομάζεται αφυδάτωση και μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Η αφυδάτωση είναι η βασική δυσλειτουργία του οργανισμού που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες και η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε άλλου είδους επιπλοκές. Όπως προκύπτει από ειδικές μελέτες, η ελάχιστη επίδραση στην υγεία παρατηρείται στους 23 βαθμούς Κελσίου. Από αυτή τη θερμοκρασία και πάνω, μπορεί κανείς να μιλά για επιπτώσεις της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αφυδάτωση στην παραλία Το πιο συχνό, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς δίπλα από την θάλασσα ε…

Πιθανές αιτίες για το τρέμουλο στα χέρια

Το τρέμουλο ή «τρόμος» του χεριού είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να έχει μια προφανή υποκείμενη αιτία, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αποτέλεσμα μιας σοβαρής ασθένειας.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι μια αντίδραση της στιγμής, συνήθως ως απόκριση στο στρες, επομένως δεν είναι λόγος ανησυχίας. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που θα επηρεάσει περισσότερο. Αν το τρέμουλο του χεριού επιδεινώνεται, ή δεν είναι αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είναι καλό να δείτε έναν γιατρό.
Νευρικότητα Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος αντιδρούν ως απόκριση στο στρες. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, θυμό ή ακόμα και χαρά και ενθουσιασμό. Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν συχνά αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο είναι αβλαβές, δεν διαρκεί πολύ και όταν το άγχος φεύγει εξαφανίζεται κι αυτό, δείχνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται για μια ψυχοσωματική διαδικασία που να το προκαλεί.
Κρύο Το «κροτάλισμα» των δοντιών είναι το πιο σ…

Κατανοώντας τις ρίζες του χρόνιου θυμού

«Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε διαρκή ένταση και έναν ανυποχώρητο εκνευρισμό. Κάποιες φορές άρχιζε να με κυριεύει με το που άνοιγα τα μάτια μου το πρωί. Ξεκινούσε σαν ήπια κακή διάθεση και κατά τη διάρκεια της μέρας έπαιρνε διάφορες μορφές : ανυπομονησία, απογοήτευση, θυμός, οργή. Συχνά έπιανα τον εαυτό μου εξοργισμένο σε τέτοιο σημείο που μου έρχοταν να σκάσω σα βόμβα. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προκαλέσει κανείς τον θυμό μου. Aπλά έπρεπε να κάνει κάτι το οποίο έκρινα απαράδεκτο ή να μην κάνει κάτι το οποίο έκρινα ότι θα έπρεπε να κάνει. Φώναζα σε υπαλλήλους τηλεφωνικών κέντρων, υπαλλήλους σούπερμάρκετ, τραπεζών, ασφαλιστές, πωλητές ή οποιονδήποτε άλλο θεωρούσα ότι χρειαζόταν ένα μάθημα. Ήμουν ειρωνική στους συναδέλφους στη δουλειά κι εξαιρετικά σαρκαστική απέναντι στον άντρα μου. Φυσικά η ειρωνία και ο σαρκασμός ήταν στρατηγικές των καλών ημερών γιατί τις κακές, κατέφευγα στην κατά μέτωπο επίθεση. Ένιωθα τόσο κουρασμένη σωματικά και ψυχικά και δεν μπορούσα να καταλά…

Οι 10 τροφές που ενισχύουν τη μνήμη

Tρώγοντας σωστά μπορεί να δράσει ευεργετικά τόσο στη φυσική σου υγεία, όσο και στην νοητική σου ικανότητα. Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά όπως ακριβώς η καρδιά, οι πνεύμονες και οι μυς σου. Αλλά, ποια τρόφιμα είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του μυαλού σου;Ακολουθούν δέκα τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την νοητική σου ικανότητα σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

1. Επέλεξε τρόφιμα ολικής αλέσεως
Όπως ολόκληρο το σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Η ικανότητα της συγκέντρωσης έρχεται από κατάλληλες πηγές ενέργειας – με την μορφή γλυκόζης στο αίμα προς τον εγκέφαλο. Για να ενισχύσεις την λειτουργία του εγκεφάλου σου, βάλε στην διατροφή σου καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία αυξάνουν σταθερά την γλυκόζη στο αίμα κρατώντας την νοητική σου εγρήγορση όλη την ημέρα. Ξεκίνησε την μέρα σου με ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή δημητριακά ολικής αλέσεως συνδυασμένα με φρέσκα ή αποξηραμένα φρ…

Αυτοάνοσα: Αίτια και εξέλιξη των νοσημάτων

Τα αυτοάνοσα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στους δικούς του ιστούς και όργανα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τα αίτια των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως, ιοί, βακτήρια, τοξίνες, ψυχοσωματικά αίτια, ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, ορμονικές διαταραχές, έκθεση σε ακτινοβολίες, ελαττωματικά γονίδια και αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε φυσιολογικά ερεθίσματα.
Από την κλινική μου εμπειρία τα τελευταία 20 χρόνια με χιλιάδες περιστατικά αυτοανοσίας, έχω παρατηρήσει ότι τα αίτια της εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος είναι πράγματι πολυπαραγοντικά και δεν υπάρχει ένας και μόνος παράγοντας που να εξηγεί την πανδημία που βιώνουμε στη σύγχρονη εποχή.
Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη ότι κάποιοι παράγοντες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με άλλους, όπως η βιταμίνη D για παράδειγμα, και ότι διαφορετικοί παράγοντες έχουν διαφορετική επίπτωση σε κάθε περιστατικό.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε…

Πολύποδας παχέος εντέρου

Ο πολύποδας είναι ένα επιπλέον κομμάτι ιστού που αναπτύσσεται μέσα στο σώμα μας. Ο πολύποδας παχέος εντέρου αναπτύσσεται μέσα στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο είναι ένας μακρύς σωλήνας που έχει σαν λειτουργία του το σχηματισμό και την αποθήκευση των κοπράνων.
Οι περισσότεροι πολύποδες είναι καλοήθεις (δηλαδή δεν είναι καρκίνος) και επομένως δεν είναι επικίνδυνοι. Με τον καιρό βέβαια ορισμένα είδη πολυπόδων μπορεί να γίνουν καρκίνος. Συνήθως πολύποδες που είναι μικρότεροι από 2 εκατοστά δεν είναι επικίνδυνοι. Μεγάλοι όμως πολύποδες μπορεί κάποια μέρα να γίνουν καρκίνος εάν δεν είναι κιόλας καρκίνος. Για να είναι σίγουρος κανείς, ύστερα από συμβουλή του γιατρού του, βγάζει τον πολύποδα που εξετάζεται από παθολογοανατόμο για να δει το είδος των κυττάρων και εάν υπάρχει ή όχι καρκίνος.
Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη καλοήθων πολυπόδων παχέος. - Ο αδενωματώδης πολύποδας προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων των αδένων του Lieberkühn. Η ταξινόμηση από τον παγκόσμιο οργανισμό …

Ερευνητές έφτιαξαν χάρτη με γονίδια του διαβήτη τύπου 2

Πιο ξεκάθαρη εικόνα της νόσου
Την πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα γονίδια που εμπλέκονται στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, προσφέρει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature. Έτσι, μπαίνει ένα τέλος στην επιστημονική διαμάχη για την επιρροή της γενετικής στον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη.
Η έρευνα εστίασε στη μελέτη στοιχείων που αφορούσαν περισσότερα από 120.000 άτομα από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική και έτσι εντοπίστηκαν πάνω από 12 συγκεκριμένα γονίδια που εμπλέκονται άμεσα με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2, αναδεικνύοντας έτσι πιθανούς νέους θεραπευτικούς στόχους.
«Υπήρχε μια τεράστια επιστημονική διαμάχη γύρω από το θέμα του διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει περισσότερα από 80 σημεία στο ανθρώπινο γονιδίωμα που σχετίζονται με την εκδήλωση διαβήτη μεταξύ των ενηλίκων, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα γενετικά λάθη ήταν κοινά, δηλαδή συνέβαιναν συχνά στον γενικό πληθυσμό και μπορούσαν να αιτιολογήσουν μόνον ένα μικρό μέρος του κινδύνου εκ…

Το Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για την νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μέχρι σήμερα, οι μονάδες του ΠΕΔΥ δεν φαίνεται να έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και χρειάζονται επαναξιολόγηση ενώ μεγάλη είναι και η ανάγκη για νέους εξειδικευμένους γιατρούς που θα δεχτούν να απασχοληθούν στο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΥΥΚΑ, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, το σύστημα προσπαθεί να διατηρήσει τους γιατρούς του. Από την πλευρά της, η κ. Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ) και της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες των ασθενών. Οι προσλήψεις που προβλέπονται βάσει του αρχικού προγραμματισμού για τις δομές του ΠΕΔΥ Πάτρας δεν αρκούν, δεδομένου ότι δεν λειτουργεί και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έκανε ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος, διευθυντής καρδιολόγος ΠΕΔΥ, Γ.Γ. ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ αναφέροντας ότι το σύστημα αποδέχεται μόνο αυτούς που θα κλείσουν τα ιατρεία τους και όχι εκείνους που αξιολογούνται επιστημονικά.

http://www.h…

Βιαστικό και μηχανικό φαγητό: Πώς μας παχαίνει;

Όταν τρώμε βιαστικά, το στομάχι δεν προλαβαίνει να στείλει το σχετικό μήνυμα στον εγκέφαλο και έτσι δεν ξέρει κανείς ότι δεν πεινάει άλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται λίγη ώρα από τη στιγμή που αρχίζουμε να τρώμε για να καταγράψει το πεπτικό σύστημα το αίσθημα του κορεσμού της πείνας και να στείλει το σχετικό μήνυμα στον εγκέφαλο ώστε να... αφήσουμε κάτω το πιρούνι. Τι πρέπει να γίνει; Να μην τρώμε στο πόδι, να αφιερώνουμε χρόνο στο φαγητό, να μη βλέπουμε τηλεόραση ούτε να διαβάζουμε όταν τρώμε και να μασάμε κάθε μπουκιά 20 φορές, αφήνοντας επιπλέον το πιρούνι στο πιάτο μέχρις ότου καταπιούμε την μπουκιά.
Αντίθετα, όσο πιο αργά τρώει κανείς, τόσο λιγότερες θερμίδες θα έχει καταναλώσει επειδή μόλις αισθανθεί ότι είναι χορτάτος θα πάψει να τρώει. Με το αργό φαγητό αυξάνονται τα επίπεδα δύο ουσιών που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, ενώ με το γρήγορο μειώνονται. Οι ουσίες που αυξομειώνονται κατά περίπτωση είναι δύο ανορεξιογόνες ορμόνες του εντέρου: το πεπτίδιο ΥΥ και …

Πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη: Τι ισχύει

Η διατροφή της εγκύου πρέπει να παρέχει επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις συνήθεις απαιτήσεις της ίδιας, καθώς και τις ανάγκες ανάπτυξης του εμβρύου και να της επιτρέψει να δημιουργήσει αποθέματα θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την εμβρυϊκή ανάπτυξη και το θηλασμό.
Πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά σχετίζεται με διάφορες επιπλοκές της κυήσεως και του τοκετού, όπως η προεκλαμψία, η περιορισμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, οι ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα, οι σκελετικές δυσμορφίες και το χαμηλό βάρος γέννησης.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές έγκυες παίρνουν πολυβιταμίνες. Σύμφωνα ωστόσο με μία νέα έκθεση στην οποία εξετάσθηκαν όλες οι διαθέσιμες μελέτες για το θέμα, η λήψη πολυβιταμινών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες. Οι συγγραφείς της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι, αντί οι έγκυοι να παίρνουν πολυβιταμίνες, πρέπει να φροντίζουν να βελτιώνουν την διατροφή τους και να π…