Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 17, 2016

Φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τους πόνους της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια ιδιαίτερα επίπονη πάθηση, με κύριο χαρακτηριστικό τις φλεγμονές στις αρθρώσεις. Η οστεοαρθρίτιδα, που είναι η πιο συνηθισμένη της μορφή, επιδεινώνεται με τον χρόνο. Οι περισσότερες φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων είναι αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, αλλά ορισμένα από αυτά έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Βέβαια, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε τους πόνους της αρθρίτιδας, και θα ρίξουμε μια ματιά στις πιο αποτελεσματικές.
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε μια καινούρια θεραπεία.

Χάστε βάρος
Το βάρος παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο πόνο θα αισθάνεστε λόγω της αρθρίτιδας. Όταν έχετε περιττά κιλά, ασκείται περισσότερη πίεση στις αρθρώσεις σας, ειδικά στα γόνατα, τους γοφούς και τα πέλματα. Συνεπώς, αν καταφέρετε να χάσετε βάρος, ο πόνος θα μειωθεί σημαντικά, όπως και η περαιτέρω μελλοντική βλάβη στις αρθρώσεις.

Γυμναστείτε περισσότερο
Τα οφέλη της γυμναστικής δεν στα…

Μεταβολισμός: Πώς επηρεάζεται από την κατανάλωση νερού

Το σώμα μας αποτελείται κατά περίπου 60% από νερό. Χάνουμε συνεχώς νερό από το σώμα μας, κυρίως μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για την σχέση που έχει ο μεταβολισμός με το πόσο νερό πίνουμε κάθε μέρα. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν 8 ποτήρια την ημέρα, κάτι που ισούται με περίπου 2 λίτρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απόψεις που λένε ότι είμαστε πάντα στα “πρόθυρα της αφυδάτωσης” και ότι πρέπει να πίνουμε νερό συνεχώς όλη την ημέρα... ακόμα και όταν δεν είμαστε διψασμένοι.

Όπως με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και αυτό εξαρτάται από το άτομο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες (εσωτερικοί και εξωτερικοί) που επηρεάζουν τελικά την ανάγκη μας για νερό.

Μεταβολισμός: Πώς επηρεάζεται από την κατανάλωση νερού

Υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με την κατανάλωση νερού και την επίδραση που αυτή έχει στο σωματικό βάρος. Η κεντρική ιδέα είναι ότι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και μειώνουμε την όρεξή μας για φαγητό.

Σύ…

Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε παράσιτα στο έντερο

Το να έχει κανείς κάποιο παράσιτο, όπως σκουλήκια, στο εντερικό του σύστημα μπορεί να είναι μια τρομακτική σκέψη, αλλά δεν είναι τόσο απόμακρη πιθανότητα όσο πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Τα παράσιτα είναι πολύ πιο συχνά από ό,τι νομίζετε. Είναι μύθος ότι τα παράσιτα υπάρχουν μόνο σε όσους ανθρώπους ζουν σε υπανάπτυκτες χώρες. Στην πραγματικότητα, πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα παράσιτο και να μην το ξέρουν. Όπως θα δείτε, τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν μια πλειάδα συμπτωμάτων, μόνο μερικά από τα οποία επηρεάζουν στην πραγματικότητα το πεπτικό σύστημα.

Τα παράσιτα είναι ζωντανοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν άλλα έμβια όντα (όπως το σώμα σας) για να βρουν τροφή και ένα μέρος για να ζήσουν, να αναπτυχθούν και ενδεχομένως να αναπαραχθούν. Τα παράσιτα κυμαίνονται σε μέγεθος από μικροσκοπικούς, μονοκύτταρους οργανισμούς, που ονομάζονται πρωτόζωα, μέχρι μεγάλα σκουλήκια που μπορεί τα να δει κανείς με γυμνό μάτι.

Μερικά παραδείγματα παρασίτων περιλαμβάνουν τα νηματώδη σκουλήκια, τ…

Η Μανία: Από τους Ιπποκράτη και Αριστοτέλη έως την φροϋδική μεταψυχολογία

Η μανία είναι μια κατάσταση ψυχοκινητικής διέγερσης, αποτέλεσμα μιας ενδοψυχικής σύγκρουσης. Απαντάται ως επί το πλείστον στα πλαίσια της μανιοκατάθλιψης (κυκλική αλληλοδιαδοχή μανίας-μελαγχολίας). Επισυμβαίνει αυτόματα, είτε μετά από ανατροπή της μελαγχολικής διάθεσης, είτε υπό την επήρεια αντικαταθλιπτικής αγωγής.

Ο μανιακός έχει ευφορική διάθεση πολύπλευρη, συνοδευόμενη από συναισθηματική υπεραισθησία. Το υποκείμενο εμφορείται από μια παθολογική υπεραισιοδοξία με εκσεσημασμένη αυτοεκτίμηση και μη ρεαλιστικά σχέδια που συχνά οδηγούν σε παραλήρημα μεγαλομανιακού περιεχομένου (παντοδυναμία, μεσσιανισμός). H εξωστρέφεια της διάθεσης συνοδεύεται από υπερδιέγερση, από ταχυψυχισμό (ιδεοφυγή) και επιτάχυνση των διεργασιών της σκέψης, που εξωτερικεύεται διαμέσου λογόρροιας, γραφόροιας κ.λ.π. Eπίσης μείωση της διάρκειας του ύπνου, που μπορεί να φτάσει ως την παντελή αυπνία, βουλιμία επαφών με τα αντικείμενα του περιβάλλοντος κόσμου, χωρίς ωστόσο το υποκείμενο να συντηρεί μια πραγματική και …

Γονίδιο «κλειδί» για το μελάνωμα

Οι άνθρωποι που είναι φορείς ενός «σιωπηλού» γονιδίου για κόκκινα μαλλιά (αλλά δεν έχουν τέτοιου χρώματος μαλλιά) διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που πιστεύουν όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, επισημαίνουν ειδικοί κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Σάνγκερ, τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις Βρετανούς είναι φορέας αυτού του γονιδίου και όπως επισημαίνουν η ύπαρξή του είναι συγκρίσιμη με την επιπλέον έκθεση στο ηλιακό φως επί δύο δεκαετίες όσον αφορά στην αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση δερματικού καρκίνου.
Αν και οι άνθρωποι που διαθέτουν δύο αντίγραφα του γονιδίου έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και πολύ λευκό δέρμα και κατά συνέπεια γνωρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αυτοί που διαθέτουν ένα μόνο αντίγραφο πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται ότι διατρέχουν κίνδυνο. Το γονίδιο MC1R, όπως ονομάζεται, αυξάνει τον κίνδυνο κακοήθους μελανώματος κατά 25 %. Συνήθως οι φορε…

Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων AIDS

Υπάρχουν ακόμη 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ζουν με τον ιό HIV. Παρά το ότι η επιδημία του AIDS, εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν σε υποχώρηση διεθνώς, υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθεί λόγω της σημαντικής αύξησης των νέων κρουσμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία, προειδοποίησε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Σε κείμενο έκτασης 286 σελίδων, το οποίο δημοσιοποιήθηκε  από το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS (UNAIDS), ο αριθμός των ενηλίκων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας από το 2010 ως το 2015 υπολογίζεται πως ανήλθε σε 1,9 εκατομμύριο.
Παρά τη σταθερή υποχώρηση της επιδημίας μετά την «κορύφωσή» της το 1997, υπάρχουν ακόμη 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ζουν με τον ιό, στην πλειονότητά τους στην υποσαχάρια Αφρική.
Θετικό στοιχείο χαρακτηρίζεται πάντως ότι η μόλυνση παιδιών μειώθηκε κατά 70% και πλέον από το 2001 και συνεχίζει να υποχωρεί.
Ο ΟΗΕ είχε θέσει στόχο να τερματιστεί η επιδημία το 2030. Όμως με…

Διατροφή για να μειώσετε το λίπος στο συκώτι

Η λιπώδης διήθηση ήπατος ή στεάτωση είναι η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους υπό μορφή τριγλυκεριδίων στο κυτταρόπλασμα των ηπατοκυττάρων. Οι κυριότερες αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ και η παχυσαρκία.
Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί ηπατική έκφραση του μεταβολικού συνδρόμου και συνδυάζεται με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, δηλαδή με την κεντρικού τύπου παχυσαρκία, την ινσουλινοαντίσταση, τη δυσλιπιδαιμία και την υπέρταση. Πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Οι διατροφικές αλλαγές φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση της παρουσίας λίπους στο ήπαρ.
Έτσι, οι κυριότερες αλλαγές γύρω από τις οποίες θα πρέπει να κατευθυνθούν άτομα με λιπώδη διήθηση ήπατος είναι οι κάτωθι:
• Εφαρμογή μιας υπό-θερμιδικής δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους και την αντιμετώπιση της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας. Συστήνεται μια απώλεια της τάξης του 10% σε χρονικό διάστημα 6 μηνών. Οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν άρτια προγράμματα διατροφής, κα…

Ο ρόλος των βιοδεικτών και της παθολογίας του όγκου στην ανοσο-ογκολογία

Ο καρκίνος αποτελεί μια μορφή πολέμου που διαδραματίζεται στο πεδίο του ανθρώπινου σώματος, με αντιπάλους το καρκινικό κύτταρο και το αμυντικό σύστημα. Η στρατηγική της άμυνας του οργανισμού διαθέτει πολλά εναλλακτικά σενάρια, καθένα των οποίων αφορά σε διαφορετική τακτική και ελιγμούς του εχθρού.
Η παθολογική ανατομική, ιατρική επιστήμη που ασχολείται με το μικρόκοσμο των κυττάρων και των ιστών του ανθρώπου , μέσα από τη μεγεθυμένη στο μικροσκόπιο εικόνα τους , παρακολουθεί και καταγράφει από χρόνια τους καρκίνους. Έχει αποσαφηνίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ανάπτυξης, οργάνωσης αλλά και επέκτασης της νόσου, καθορίζοντας ταυτόχρονα με τη βοήθεια ειδικών τεχνικών όπως η ανοσοϊστοχημεία, τα κριτήρια που ταυτοποιούν καθένα των υποτύπων του καρκίνου αλλά και καθορίζουν την εστία αφετηρίας τους [πρωτοπαθή εστία].
Η μελέτη των χαρακτηριστικών του καρκινικού ιστού συνέβαλε στην αναγνώριση μετρήσιμων παραμέτρων, των βιοδεικτών, που καθορίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ή την παρουσία της νόσου κ…

Παυσίπονα - Ενδείξεις, παρενέργειες, δοσολογία και κίνδυνοι

Τις περισσότερες φορές που έχετε πονοκέφαλο, ή στομαχόπονο, ή οποιουδήποτε άλλο πόνο στο σώμα, ο γιατρός θα σας συστήσει εκτός των άλλων να πάρετε κάποιο αναλγητικό για να σας ανακουφίσει από τον πόνο.
Όμως τα παυσίπονα δεν είναι “πανάκεια”. Πρέπει να γνωρίζετε πότε πρέπει να παίρνετε το καθένα και τι ακριβώς κάνει αυτό που παίρνετε.
Για πόνο που σχετίζεται με φλεγμονή, όπως πόνος στην πλάτη ή ο πονοκέφαλος, η παρακεταμόλη και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα λειτουργούν καλύτερα. Εάν ο πόνος προκαλείται από ευαίσθητα ή κατεστραμμένα νεύρα, όπως στην περίπτωση του έρπητα ζωστήρα ή της ισχιαλγίας, τότε χρειάζεστε φάρμακα που χρησιμοποιούνται επίσης για την επιληψία και την κατάθλιψη. Αυτά τα χάπια αλλάζουν τον τρόπο που λειτουργεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ο στόχος της λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σας. Όλα τα παυσίπονα έχουν πιθανές παρενέργειες, γι’ αυτό και πρέπει να σταθμίζετε κάθε φορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της λήψη τους.
Δείτε μ…

Τι είναι η χρονοφοβία;

Σε ό,τι αφορά την πλευρά της ψυχολογίας, μία φοβία είναι ένας ισχυρός, υπερβολικός ή ακόμα και παράλογος φόβος για κάτι που προκαλεί στην πραγματικότητα ελάχιστη ή και καμία ζημιά από μόνος του.
Φοβία χαρακτηρίζεται ένας τύπος αγχώδους διαταραχής και ο κατάλογος με τις ειδικές φοβίες είναι αρκετά εκτεταμένος. Η χρονοφοβία είναι ένας διεθνής όρος που έχει τις ρίζες του στις ελληνικές λέξεις «χρόνος» και «φόβος» και έτσι σημαίνει αυτό ακριβώς που σημαίνει στα ελληνικά: «ο φόβος του χρόνου».
Οπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη φοβία, η χρονοφοβία είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλείται από την αλλαγή στην αντίληψη που έχει ο εγκέφαλος για το χρόνο. Δεδομένου ότι πολλές φοβίες οδηγούν σε πραγματικά σωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και έντονο πανικό, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μια φοβία τείνουν να αποφεύγουν την αιτία του φόβου τους. Η χρονοφοβία είναι δύσκολο να κατανοηθεί και επιδεινώνεται από το γεγονός ότι άνθρωποι που είναι…