Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 15, 2016

Παυσίπονο φάρμακο συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες

Κοινό φάρμακο για την επιληψία και τον πόνο, η πρεγκαμπαλίνη, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης μωρών με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες
Η πρεγκαμπαλίνη (Pregabalin), ένα φάρμακο που συνταγογραφείται συχνά κατά της επιληψίας, της ινομυαλγίας, του νευροπαθητικού πόνου (π.χ. από διαβήτη ή από έρπη ζωστήρα) και διαφόρων ψυχικών διαταραχών (κυρίως γενικευμένης αγχώδους διαταραχής), μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τη γέννηση μωρών με σοβαρές εκ γενετής (συγγενείς) ανωμαλίες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούρσουλα Βίντερφελντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία από επτά χώρες για 820 εγκύους γυναίκες, από τις οποίες οι 164 έπαιρναν την εν λόγω ουσία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Οι γυναίκες που ελάμβαναν πρεγκαμπαλίνη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, είχαν τριπλάσια πιθανότητα (6%) να γεννήσουν …

Γονίδιο βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του δέρματος

Ελπίδες για καλύτερη πρόληψη
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα ανακάλυψαν ένα γονίδιο που προσφέρει στους φορείς αυξημένη προστασία έναντι της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cell. Αντίθετα, όσοι διαθέτουν μεταλλάξεις του γονιδίου UVRAG, κινδυνεύουν περισσότερο από μελάνωμα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Τσενγκίου Λιάνγκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, εξηγούν ότι αν και το εν λόγω γονίδιο έχει εντοπιστεί εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, μόλις πρόσφατα έγινε αντιληπτή η σημασία του έναντι του καρκίνου του δέρματος.
Συγκεκριμένα το UVRAG, παρέχοντας αυξημένη αντίσταση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, καταστέλλει τον καρκίνο του δέρματος, βοηθώντας τα δερματικά κύτταρα να επιδιορθώσουν τις βλάβες που τους έχει προκαλέσει ο ήλιος. «Αν κατανοήσουμε με ποιό τρόπο 'δουλεύει' αυτό το γονίδιο και τις διαδικασίες …

Οξεία σκωληκοειδίτιδα

Ο γιατρός την υποπτεύεται, οι ασθενείς ανησυχούν, αλλά η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως που οφείλεται στην απόφραξη του αυλού της από κοπρόλιθο, υπερτροφία των λεμφοζιδίων, συμπυκνωμένο βάριο (μετά από εξέταση με βάριο), σπόρους ή παράσιτα του εντέρου. Η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς έχει σαν αποτέλεσμα τη διάτασή της γιατί η έκκριση του βλεννογόνου της (του εσωτερικού της τοιχώματος) δε σταματά, ενώ παράλληλα αρχίζει και ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων. Κάποιες φορές μπορεί το αίτιο της απόφραξης να σταματήσει να υφίσταται και η φλεγμονή να υποχορήσει. Τις περισσότερες όμως περιπτώσεις η σταδιακή διάταση της σκωληκοειδούς επηρεάζει την αιμάτωση του τοιχώματος και την αγγείωσή της, όπου μπορεί να καταλήξει, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, σε διάτρηση.
Ανατομία Η σκωληκοειδής απόφυση ξεκινά (κρέμεται) από το τυφλό (το πρώτο τμήμα του παχέως εντέρου) και έχει τη μορφή ενός θυλάκου του εντέρου. Στον ενήλικα το σ…

Ποια η αιτία της αυξημένης τριχοφυΐας στις γυναίκες; Yπερτρίχωση και δασυτριχισμός

Ο ορός υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυΐα, σε διάφορα σημεία του σώματος, με φυσιολογική όμως για το φύλο κατανομή. Ενώ ο όρος δασυτριχισμος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αυξημένη, περισσότερο από το φυσιολογικό, τριχοφυΐα σε μια γυναίκα, σε περιοχές που συνήθως υπάρχει μονό χνούδι και όχι κανονικές τρίχες, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, η πλάτη, η κοιλιά και το στήθος. Η ανώμαλη τριχοφυΐα εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο (ιδίως στο πηγούνι, στο άνω χείλος και στις παρειές), γύρω από τη θηλαία άλω του στήθους (θηλές μαστού), ανάμεσα στους μαστούς (στο στέρνο), στο εσωτερικό των μηρών και στο κάτω τμήμα της κοιλιάς (υπογάστριο). Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιορισμένη ύπαρξη τριχών στις παραπάνω περιοχές δεν αποτελεί σημείο δασυτριχισμού. Πρόκειται απλώς για υπερτρίχωση και πολλές φορές αποτελεί οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό.
Συχνά η ήπια αύξηση στην παραγωγή των τριχών είναι θέμα καταγωγής και εθνότητας, αλλά πολλές φορές, και ε…

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις και ενημερωτικές ομιλίες στα Βριλήσσια

Σε μια συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και τη συνολική ενημέρωση των κατοίκων των Βριλησσίων για την πρόληψη από τις ιατρικές παθήσεις προχωρούν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο Δήμος Βριλησσίων, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο ΟΚΠΑ του Δήμου.
Έτσι την Τετάρτη 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, επί της οδού Κισσάβου 11: Α) Προληπτικές Καρδιολογικές εξετάσεις σε ανασφάλιστους δημότες και άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (10.00-14.00μ.μ., Αίθουσα «Μουσών»). Β) Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης Εξωτερικού Απινιδιστή για δημοτικούς υπαλλήλους και πολίτες των Βριλησσίων και όμορων δήμων, με εξάσκηση σε συνθήκες πραγματικού περιστατικού και χρήση προπλασμάτων (κούκλες) και απινιδιστών (14.00-18.00μ.μ., Αίθουσα «Μουσών». Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο ΟΚΠΑΔΒ, τηλ.: 210-8045564, ώρες 10.…

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από το άγχος σας

«Κληρονομική» φαίνεται να είναι η αγχώδης διαταραχή, καθώς τα παιδιά των ανθρώπων που πάσχουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και τα ίδια την εν λόγω διαταραχή. Όμως, αυτό μπορεί να αποτραπεί με την κατάλληλη παρέμβαση, υποστηρίζει νέα μελέτη.
Μια γυναίκα που δεν οδηγεί σε μεγάλες αποστάσεις, επειδή παθαίνει κρίσεις πανικού στο αυτοκίνητο. Ένας άνδρας που φοβάται τόσο πολύ τις μεταδοτικές μολύνσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις δημόσιες τουαλέτες. Μια γυναίκα που δεν μπορεί να πάει στην εκκλησία γιατί φοβάται τους κλειστούς χώρους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δύο κοινά: πάσχουν αγχώδη διαταραχή και είναι γονείς. Οι γονείς αυτοί ζήτησαν βοήθεια, επειδή ήθελαν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το να υποφέρουν με τον ίδιο τρόπο. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το άγχος τείνει να μεταδίδεται στις οικογένειες, με έως και το 50 % των παιδιών με αγχώδεις γονείς να αναπτύσσουν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί, σύμφωνα με νέα έρευνα της ψυχιάτρου…

Check up: Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται;

Mε το συστηματικό check up μπορούμε να κερδίσουμε έως 5 χρόνια ποιοτικής ζωής. Κάθε πότε πρέπει να εξεταζόμαστε;
Ο προληπτικός έλεγχος βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων και υπολογίζεται, ότι με το συστηματικό τσεκ απ μπορεί να κερδίσει κάποιος έως 5 χρόνια ποιοτικής ζωής. Στόχος του περιοδικού προληπτικού ελέγχου στους ασυμπτωματικούς (δίχως συμπτώματα) ενηλίκους, είναι η πρόληψη της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, με τον προσδιορισμό παραγόντων κινδύνου, πρώιμων κλινικών σημείων και συμπτωμάτων ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν. Ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος αποτελεί θεμελιώδη ιατρική πρακτική εδώ και δεκαετίες και αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες ιατρικών επισκέψεων. Για το πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ιατρικές ενώσεις συνιστούσαν να γίνεται ετήσιος ιατρικός έλεγχος.
Πρόσφατα όμως, η Αμερικάνικη Ιατρική Εταιρεία (American Medical Association), καθώς και άλλοι έγκυροι ιατρικοί οργανισμοί,…

Εμμηνόπαυση και απουσία ερωτικής επιθυμίας: Δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες

Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας στην εμμηνόπαυση είναι κάτι που αφορά σχεδόν το μισό γυναικείο πληθυσμό. Αν και τα οιστρογόνα αποτελούν την κύρια ορμόνη των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, η τεστοστερόνη (την παράγουν κυρίως οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια της γυναίκας) θεωρείται η ορμόνη της ερωτικής επιθυμίας και για τις γυναίκες.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες μειώνονται κατά περίπου 50% μεταξύ των ηλικιών 20 και 45 ετών - και αυτό συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους. Οι γυναίκες που χάνουν τη διάθεσή τους για σεξ, δεν είναι πάντα θύματα των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν, αλλά της εικόνας που έχουν για το σώμα τους.
Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι δεν είναι πλέον ελκυστικές, καθώς αλλάζει το σώμα τους με την ηλικία, ενώ άλλες έχουν συντρόφους οι οποίοι χάνουν το ενδιαφέρον για το σεξ ή την ικανότητα να το εκτελούν όπως κάποτε. Όσο περισσότερο μια γυναίκα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως λιγότερο ελκυστικό, τόσο πιθανότερο είναι να έχει μείωση της σεξου…

Δείτε γιατί δεν πρέπει να βάζετε γάλα στο τσάι

Το τσάι θεωρείται το πλέον διαδεδομένο ρόφημα ανά τον κόσμο και διαρκώς κερδίζει έδαφος μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με την θετική επίδρασή του στην υγεία, όπως η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.
Γερμανοί ειδικοί μελέτησαν την επίπτωση της κατανάλωσης τσαγιού σε 16 μεσήλικες γυναίκες που έπιναν μισό λίτρο μαύρου τσαγιού, καθώς και στον ιστό αρουραίων. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσες πρόσθεταν γάλα στο τσάι μείωναν τις θετικές επιδράσεις του.
Ειδικότερα, οι καζεΐνες του γάλακτος μειώνουν τη συγκέντρωση των κατεχινών, των αντιοξειδωτικών που περιέχει το τσάι και ωφελούν τον οργανισμό.
Επίσης το τσάι συντελούσε σε χαλάρωση των δακτυλίων της αορτής των αρουραίων σε εργαστηριακό περιβάλλον και τετραπλασίαζε την δραστηριότητα του ενζύμου eNOS σε καλλιεργημένα τεχνητά κύτταρα. Αλλά όταν το τσάι περιείχε 10% αποβουτυρωμένου γάλακτος, δεν είχε καμιά εκ των προαναφερθέντων επιπτώσεων τόσο στις γυναίκες, όσο και στα πειραματόζωα αλλά και τα κ…

Πώς να έρθουμε πιο κοντά στη συναισθηματική ολοκλήρωση

Από την αρχή της ζωής μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλήθος αναγκών οι οποίες απαιτούν την άμεση ικανοποίησή τους. Αυτό, σε πρώτο στάδιο, αποτελεί ευθύνη των σημαντικών άλλων και κυρίως της μητέρας, καθώς ως βρέφη δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε μόνοι μας τις βασικές συναισθηματικές μας ανάγκες.
Ερχόμαστε στον κόσμο ζητώντας να αγαπηθούμε άνευ όρων, να υπάρξουμε σε ένα συναισθηματικά σταθερό περιβάλλον, να συνάψουμε ασφαλείς σχέσεις με τα σημαντικά για εμάς πρόσωπα, να νιώσουμε ότι μας καταλαβαίνουν και μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε. Ωστόσο, όταν μία ανάγκη μας παραμείνει ανεκπλήρωτη, είτε λόγω ενός αποστερητικού οικογενειακού περιβάλλοντος είτε λόγω μίας τοξικής εμπειρίας της παιδικής ηλικίας, ενηλικιωνόμαστε έχοντας την τάση να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ένα μέρος εχθρικό, τους άλλους ανθρώπους απορριπτικούς και τον εαυτό μας ανάξιο να λάβει αγάπη, φροντίδα και υποστήριξη.
Mε το πέρας του χρόνου, αυτή η πεποίθηση παγιώνεται και οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπ…

Η ρίγανη μπορεί να κάνει θαύματα και στην υγεία μας - Μάθετε τα οφέλη της

Είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Κρεατικά, σαλάτες, πίτες, πατάτες... αποκτούν μια πιο ιδιαίτερη γεύση, όταν απλώς προστεθεί μια μικρή ποσότητα ρίγανης. Η ρίγανη, λοιπόν, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη. Εκτός όμως από αυτά τα πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας στοιχεία, διαθέτει και ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες. Πάμε να τις δούμε μία-μία: 1. Η θυμόλη και η καρβακρόλη (οι οποίες περιέχονται στη ρίγανη) αναστέλλουν την ανάπτυξη των βακτηρίων του Staphylococcus aureus και της Pseudomonas aeruginosa
2. Η ουσία καρβακρόλη, που περιέχεται στη ρίγανη, καταπολεμά τον νοροϊό, ο οποίος ευθύνεται (ως επί το πλείστον) για την εμφάνιση ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε μικρούς και μεγάλους
3. Τα συστατικά της, thymol και carvacrol εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών
4. Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
5. Μειώνει τις πιθανότητες εμφά…

ΕΟΦ: Αυτά τα συμπληρώματα διατροφής είναι επικίνδυνα για την υγεία

ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΕΟΦ
Τα προϊόντα 3RD DEGREE, BLACK GOLD X ADVANCED, BLACK LABEL X, SUPER HERBS, τα οποία κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ, περιέχουν τις μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες Sibutramine και Sildenafil.
Αυτές οι ουσίες μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία του χρήστη, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών των ΗΠΑ.
Τα προϊόντα, τα οποία δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ, είναι πιθανόν να διακινούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν, άμεσα, τον ΕΟΦ, ο οποίος επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

http://www.iefimerida.gr/news/267746/eof-ayta-ta-sympliromata-diatrofis-einai-epikindyna-gia-tin-ygeia Φωτογραφία: pixabay

To botox στη θεραπεία της ημικρανίας

Ο Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, επιστημονικός συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr , όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την θεραπεία της ημικρανίας με τη χρήση του Botox. Εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων το σκεύασμα Botox για χρήση προληπτική θεραπεία της χρόνιας ημικρανίας. Σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές και την εγκεκριμένη ένδειξη, "η διάγνωση της χρόνιας ημικρανίας και η χορήγηση του BOTOX πρέπει να γίνεται αποκλειστικά υπό την επίβλεψη νευρολόγων ειδικών στην αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας". Μάλιστα, η χορήγηση του Botox στην περίπτωση αυτή μπορεί να καλυφθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον ο ειδικός νευρολόγος παρέχει γνωμάτευση και η χορήγηση εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, στοιχείο σημαντικό καθώς για τη χορήγηση της σωστής θεραπείας των ασθενών με χρόνια ημικρανία απαιτούνται 2 συ…

Παράξενες αιτίες εμφάνισης χρόνιου πόνου

Σε τι μπορεί να οφείλεται ο χρόνιος πόνος που σας βασανίζει; Σας παρουσιάζουμε έξι όχι και τόσο συνηθισμένους λόγους… Ο χρόνιος πόνος είναι από τις παθήσεις που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη ζωή του ασθενή δύσκολη. Και η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη αν δεν γνωρίζουμε τι μας προκαλεί τον πόνο αυτό. Και φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται—σωματικοί αλλά και ψυχολογικοί. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε έξι όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες για τον χρόνιο πόνο.
Το συναισθηματικό τραύμα Οι περισσότεροι γιατροί, πλέον αναγνωρίζουν ότι ο πόνος που προκαλεί ένα συναισθηματικό τραύμα που έχουμε ζήσει μπορεί να προκαλέσει σωματικό πόνο. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, αλλά στην πράξη φαίνεται πως πολλοί από τους ασθενείς έχουν βιώσει συναισθηματική κακοποίηση κάποιου είδους στο παρελθόν. Μια θεωρία λέει πως τα συναισθηματικά ή σωματικά τραύματα, όπως και οι τοξίνες του περιβάλλοντος ενεργοποιούν τη δράση των μικρο…

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Κίνδυνος και σε Ελλάδα λόγω Ζίκα

Λίστα με χώρες υπό κίνδυνο 
Συναγερμό για την Ευρώπη όσον αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Ζίκα που ευθύνεται για μικροκεφαλία σε νεογέννητα σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ανάμεσα στις χώρες που εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης των κρουσμάτων είναι σύμφωνα με τον ΠΟΥ και η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Τουρκία.
Για το λόγο αυτό οι ειδικοί του οργανισμού ζήτησαν από τους τουρίστες να βρίσκονται σε εγρήγορση καλώντας ειδικά τις έγκυες και όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδί να λάβουν μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό.
Ο υψηλότερος κίνδυνος αφορά το νησί της Μαδέιρα και τις περιοχές γύρω από τη βορειοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για τις οποίες ο κίνδυνος είναι της τάξης του 9 στη 10βαθμη κλίμακα του ΠΟΥ.
Δείτε το χάρτη με τα σημεία εμφάνισης του κουνουπιού Aedes albopictushttp://www.protothema.gr/ugeia/article/579418/sunagermos-gia-ton-io-zika-tha-ftasei-kai-stin-europi-to-kalokairi-kinduneuei-k…

Ένας νεκρός ανά 3 δευτερόλεπτά το 2050 λόγω κατάχρησης των αντιβιοτικών

Δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, ένας κάθε τρία δευτερόλεπτα, θα μπορούσαν να πεθαίνουν εξαιτίας της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά το 2050, προειδοποιεί σήμερα στην τελική έκθεσή της μεγάλη βρετανική μελέτη.
Ο οικονομολόγος Τζιμ Ο'Νιλ, στον οποίο η βρετανική κυβερνητική ανέθεσε τη διενέργεια της έκθεσης για την μικροβιακή αντοχή, τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανάληψη επείγουσας δράσης ώστε να αποτραπεί «η επιστροφή της προληπτικής ιατρικής στην εποχή του Μεσαίωνα».
"Αυτό πρέπει να γίνει προτεραιότητα για όλους τους αρχηγούς κρατών, πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε αντιβιοτικά σαν να είναι καραμέλες", υπογράμμισε ο Τζιμ Ο' Νιλ, προτείνοντας την εφαρμογή σειράς μέτρων.
Η έκθεση ζητεί δραστική αλλαγή στον τρόπο χρήσης των αντιβιοτικών, των οποίων η υπερβολική κατανάλωση και η κακή χρήση ευνοούν την ανθεκτικότητα των "σούπερ-μικροβίων". Επίσης προτείνει την έναρξη μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κόσμου, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό "…

ΔΕΠΥ ενηλίκων: Διακριτή διαταραχή ή «καμουφλαρισμένο» άγχος;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί μία από τις συνηθέστερες συμπεριφορικές διαταραχές στα παιδιά. Στους ενήλικες, η ΔΕΠΥ θεωρείται συχνά συνέχεια μιας κατάστασης που ξεκίνησε στα πρώτα χρόνια της ζωής. Νέα έρευνα που εκπονήθηκε από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου εξέτασε εάν η ΔΕΠΥ ενηλίκων αποτελεί διακριτή μορφή της ΔΕΠΥ στην παιδική ηλικία, αν πηγάζει από αυτή ή αν τα συμπτώματά της οφείλονται σε άλλη διαταραχή.
Οι ερευνητές μελέτησαν το ενδεχόμενο οι δύο μορφές της διαταραχής (παιδική-ενηλίκων) να οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες –άρα να χρειάζονται διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση– και εκτιμούν ότι τα συμπτώματα άλλων διαταραχών (π.χ. ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ήπια αγχώδης διαταραχή) «κρύβονται» πιθανώς πίσω από αρκετές διαγνώσεις για ΔΕΠΥ σε ενήλικες. Με άλλα λόγια, η καθυστερημένη διάγνωση για ΔΕΠΥ ίσως είναι λάθος διάγνωση.
Συμπτώματα ΔΕΠΥ Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ: έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα και π…

Δωρεάν εξετάσεις από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της ΕΑΕ

Κίνηση «Μαστ»
Περισσότερες από 10 μεγάλες ελληνικές πόλεις θα επισκεφθεί η κινητή μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με στόχο κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού. Η εκστρατεία ενημέρωσης «Κίνηση ‘Μαστ’ για τον καρκίνο του Μαστού!» τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, την υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ και την ευγενική χορηγία της ELPEN.
Με αφετηρία την Λάρισα την Πέμπτη 26 Μαΐου, η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου θα επισκεφθεί 10 με 12 μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που την στελεχώνει, θα υποδεχθεί γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. μακροχρόνια άνεργες, ευρισκόμενες σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενες από φτώχεια κ.λπ.), για την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και μαστογραφιών.
Το πρόγραμμα «Κίνηση ‘Μαστ’ για τον καρκίνο του Μαστού!» έχει ετήσια διάρκεια και η παραμονή της Κινητής Μονάδας σ…

Περιοδοντικό απόστημα

Με καλύτερη στοματική υγιεινή, ίσως και να το προλαβαίνατε 
Το περιοδοντικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι και την ρίζα του -περιοδοντικοί ιστοί- και χαρακτηρίζεται από πρήξιμο και πόνο.
Παθογένεια Το περιοδοντικό απόστημα οφείλεται σε μικρόβια κατά το πλείστον αναερόβια (αναπτύσσονται σε περιοχές που δεν υπάρχει οξυγόνο). Αποτελεί την εξέλιξη μιας περιοδοντίτιδας και μερικές φορές είναι το πρώτο ενοχλητικό σύμπτωμα που έχει ο ασθενής. Στην περιοδοντίτιδα (που είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας) τα μικρόβια διέρχονται μέσα στα ούλα και προχωρούν όλο και πιο βαθιά αποκολλώντας τα ούλα από το δόντι και καταστρέφοντας το κόκαλο που περιβάλει την ρίζα του δοντιού. Δημιουργείται έτσι ένας χώρος σαν τσέπη μεταξύ των ούλων και της ρίζας του δοντιού που λέγεται θύλακος. Ο χώρος αυτός είναι γεμάτος από νεκρά και ζωντανά μικρόβια, αμυντικά κύτταρα του οργανισμού που προσπαθούν να τα καταστρέψουν, υπολείμματα τροφών κλπ. τα οποία σχηματίζουν το πύον. Όταν το στό…