Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 24, 2017

Τι αλλάζει από Δευτέρα με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ

Πρεμιέρα κάνει από την 1η Οκτωβρίου το νέο "καθεστώς” των επισκέψεων στους ιδιώτες γιατρούς που εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με αλλαγές στα αριθμητικά όρια των ραντεβού, αλλά και στη διάρκειά τους, όπως αποφάσισε η διοίκηση του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, από την επόμενη εβδομάδα καθιερώνεται πλαφόν δωρεάν επισκέψεων σε 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα, προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ και ενδεικτικό χρόνο επίσκεψης 15 περίπου λεπτά για κάθε ασθενή.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις όμως, όπως αναφέρουν οι ιατρικοί σύλλογοι,  πέραν των παραπάνω ορίων η επίσκεψη θα θεωρείται ιδιωτική, ακόμη και εάν ο ιατρός έχει διαθέσιμα ραντεβού στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ από το ανώτατο όριο των 200 δωρεάν επισκέψεων το μήνα.
Οι αλλαγές- που αποφασίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού- ήταν αρχικά προγραμματισμένο να τεθούν σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο, εντούτοις μετά το σάλο που προκλήθηκε στους ασφαλισμένους, ειδικά σε ότι α…

Στην εντατική εξαιτίας ιλαράς δύο παιδιά. Ξανθός: Σε εγρήγορση το υπουργείο Υγείας

Τα δύο παιδιά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, εξαιτίας επιπλοκών από την ιλαρά, ενώ και ένα τρίτο παιδί νοσηλεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς, που ευτυχώς αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο παιδί που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ έχει εκδηλώσει εγκεφαλίτιδα, που αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς. Το δεύτερο παιδί βρίσκεται στη ΜΕΘ με μία σπανιότερη επιπλοκή, η οποία εκδηλώνεται λίγα χρόνια μετά την προσβολή του ατόμου από τη νόσο και οφείλεται σε βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων από τον ιό της ιλαράς.
Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών, κυρίως κάτω των πέντε ετών, που θα πάθουν κάποια σοβαρή επιπλοκή της νόσου και θα πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι μόλις μέσα σ…

Η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων συνδέεται με καρκίνο του πνεύμονα

Η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων με υψηλές δόσεις βιταμινών Β6 και Β12, σχετίζεται με σημαντική αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες.
Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 77.000 εθελοντές ηλικίας 50-76 ετών. Στις αναλύσεις που πραγματοποίησαν συμπεριέλαβαν πλήθος παραγόντων που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως οι συνήθειες καπνίσματος, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ, το ιστορικό εμφάνισης νοσημάτων του πνεύμονα, το οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Συνολικά, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα βρέθηκε να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη μεταξύ των καπνιστών που λάμβαναν περισσότερα από 20 mg βιταμίνης Β6 μέσω συμπληρώματος καθημερινά, για διάστημα 10 ετών. Αντίστοιχα, η καθημερινή λήψη 55 μg βιταμίνης Β12 για το ίδιο …

Χαμομήλι: Τα 6 σημαντικά οφέλη του για την υγεία σας

Τα βότανα δεν αποτελούν μόνο ένα απλό τρόπο για να ενισχύσουμε τη γεύση των φαγητών ή να αρωματίσουμε το σπίτι μας.
Πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται στην παρασκευή φαρμάκων και προϊόντων ομορφιάς. Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα βότανα είναι το χαμομήλι, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα αναγνωρισμένα ως ασφαλή συστατικά για τη θεραπεία φλεγμονών, βακτηριακών λοιμώξεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Το αφέψημα χαμομηλιού π.χ. είναι γνωστό για τη χαλαρωτική του δράση βοηθώντας στην καταπολέμηση της αυπνίας.
Δείτε 6 ακόμη οφέλη του χαμομηλιού για την υγεία: Μειώνει το άγχος Η πρώτη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή για την επίδραση του χαμομηλιού στο άγχος, έδειξε ότι οι κάψουλες χαμομηλιού μείωσαν τα επίπεδα άγχους σε ασθενείς με γενικευμένη διαταραχή άγχους. Αν θέλετε να χαλαρώστε, μπορείτε επίσης να εισπνεύσετε αιθέριο έλαιο χαμομηλιού ή να πιείτε αφέψημα χαμομηλιού.
Ωφελεί την υγεία του πεπτικού Το εκχύλισμα χαμομηλιού, καθώς και οι συνδυασμοί του με άλλα βότανα, έχει φανεί ό…

Ορθοπεδικές κακώσεις: Ποιες οι επιπτώσεις της λανθασμένης διάγνωσης;

Την επαλήθευση της αρχικής διάγνωσης και διαχείρισης έξι πολύ συχνών τραυματισμών στα πέλματα και τους αστραγάλους συστήνουν ερευνητές από την Αμερικανική Οστεοπαθητική Εταιρεία στους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας. Μετά από τη διεξαγωγή μιας ανασκόπησης συμβουλεύουν τους ορθοπεδικούς να μην επαναπαύονται στην αρχική εκτίμησή τους και στο σχέδιο θεραπείας που εκπονούν, διότι διαπίστωσαν ότι η λανθασμένη διάγνωση συχνά έχει για τους ασθενείς δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις, που περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο, αρθρίτιδα και αναπηρία.
 «Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο επισκέπτονται τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων κάθε χρόνο για τραυματισμούς που αφορούν τα πέλματα και τους αστραγάλους. Οι τραυματισμοί αυτοί εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο σπίτι ή σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και κατά την ενασχόληση με ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες. Παρότι όλοι κινδυνεύουν απ’ αυτούς και οι περισσότεροι θα βιώσουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του…

Πώς καταστρέφει το σώμα μας η ανησυχία

Το να ανησυχούμε για όσα μας συμβαίνουν, ή για το μέλλον, είναι απολύτως φυσιολογικό. Όλοι το κάνουμε πού και πού, αλλά τι συμβαίνει όταν η ανησυχία γίνεται φαύλος κύκλος; Μήπως θα αρχίσουμε σύντομα να βλέπουμε αλλαγές στην σωματική μας υγεία, και 
Το νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη, τα νεύρα και τους νευρώνες. Όσο περισσότερο (και σε βάθος χρόνου) ανησυχούμε, εκκρίνονται ορμόνες του στρες, οι οποίες αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και τις αναπνοές που πρέπει να παίρνουμε, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και στέλνουν περισσότερο αίμα στα άκρα μας. Με τον καιρό, αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους μύες, αλλά και άλλα συστήματα.
Οι μύες μας, και ειδικά οι μύες στην περιοχή των ώμων και του λαιμού, σφίγγονται, με αποτέλεσμα να παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, αλλά και ημικρανίες. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές χαλάρωσης για αυτά τα συμπτώματα είναι η θεραπεία με μασάζ, οι ασκήσεις αν…

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η 29 Σεπτεμβρίου

Εμβληματικά σημεία-ορόσημα σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως το TableMountain στη νότια Αφρική, η οθόνη Nasdaq στην TimesSquare της Νέας Υόρκης, o τροχός SingaporeFlyer, ο SkyTower στη Νέα Ζηλανδία και πολλά άλλα, θα φωταγωγηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, που στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στις 8 το βράδυ, θα φωταγωγηθεί το ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, επί της οδού Πανεπιστημίου, με στόχο την αφύπνιση των Ελλήνων πολιτών, δίνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη και η γνώση σώζουν ζωές. Επιπλέον, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), όπως κάθε χρόνο, θα προχωρήσει και σε πρόσθετες ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού όπως:
* Δράσεις πρόληψης υγείας και ενημέρωσης του κοινού σε χώρους μαζικής προσέλευσης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, (10.00-15.00) μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εται…

Αλτσχάιμερ: Τα μικρά λάθη στην καθημερινότητα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο

Τα μικρά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, μπορεί να αποτελούν πρώιμα σημάδια άνοιας, επισημαίνουν οι ερευνητές. Φαινομενικά ασήμαντες κινήσεις, όπως το να ελέγξει κανείς πολλές φορές αν το σακουλάκι του τσαγιού είναι μέσα στο φλιτζάνι ή το να πηγαίνει διαρκώς στο ψυγείο για να δει αν ξέχασε να τοποθετήσει το γάλα σε αυτό, είναι πιθανό να αποτελούν σημάδια έναρξης εξασθένισης της ικανότητας του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες. Παρότι η ικανότητα επεξεργασίας διάφορων θεμάτων εξασθενεί έτσι κι αλλιώς με την αύξηση της ηλικίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποιος που κάνει πολλά μικρά λάθη, κινδυνεύει περισσότερο από άνοια στο μέλλον.
Οι ερευνητές του TempleUniversity, στη Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α., ζήτησαν από 90 άτομα, 40 εκ των οποίων έπασχαν από άνοια, να εκτελούν καθημερινές εργασίες σε εργαστηριακό περιβάλλον. Σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, έπρεπε να φτιάχνουν πρωινό με φρυγανιές και μαρμελάδα και κ…

Ποιο είδος καφέ δεν «πειράζει» στο στομάχι

Ο καφές μάς τονώνει, προστατεύει το συκώτι και παρέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Αν λάβουμε δε υπόψη και την υπέροχη γεύση του, δεν είναι να απορεί κανείς που είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη! Δυστυχώς όμως για κάποιους η κατανάλωση καφέ συνοδεύεται από ήπιες ή και έντονες στομαχικές ενοχλήσεις που τους αναγκάζουν να στερούνται αυτή τη μικρή καθημερινή απόλαυση. Η προφανής λύση στην περίπτωση αυτή είναι η αποχή, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καλά νέα για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία στον καφέ! Σύμφωνα με έρευνες από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, η επίδραση του καφέ στο στομάχι εξαρτάται από το καβούρδισμα κι αυτό γιατί η διαδικασία ψησίματος του καφέ επηρεάζει τη χημική του σύσταση.
Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το έντονο καβούρδισμα, σε αντιδιαστολή με το ελαφρύ ή μέτριο, οδηγεί στην παραγωγή ενός συστατικού που αποτρέπει την υπερβολική παραγωγή οξέων στο στομάχι. Η παραγωγή οξέων προωθείται κυρίως από την καφεΐνη αλλά και…

Προβλήματα στα μάτια και τι σημαίνουν

Μάλλον αυτό είναι ένα σενάριο που όλοι έχουμε ζήσει: Ξυπνάμε το πρωί, υποτίθεται ξεκούραστοι, αλλά τα μάτια μας μοιάζουν σαν να ξενυχτήσαμε, νιώθουμε φαγούρα ή και πόνο. Τα μάτια μας είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του σώματος, και δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε αυτά τα ανησυχητικά συμπτώματα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα συμπτώματα. Αν τα μάτια, λοιπόν…
 …είναι κόκκινα, υγρά και φέρνουν φαγούρα Πιθανότατα είναι κάποια αλλεργία, δηλαδή αλλεργική φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων. Είναι αντίδραση του οργανισμού σε γύρη, νεκρά κύτταρα από κατοικίδια, ή κάτι άλλο στο περιβάλλον. Προσπαθήστε να απομακρυνθείτε από αυτό που σας επηρεάζει, και πάρτε ένα αντι-ισταμινικό. Οι μη συνταγογραφούμενες σταγόνες για τα μάτια θα σας ανακουφίσουν. Αποφύγετε τις σταγόνες που στοχεύουν απλά να διώξουν την κοκκινίλα—δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το αληθινό πρόβλημα.
 …είναι κόκκινα, και υπάρχουν πηχτές και σκληρές εκκρίσεις Μπορεί να είναι φλόγωση της μεμβράνης. Ο οφθαλμία…

HPV: Το εμβόλιο μπορεί να βελτιώνει τη γονιμότητα σε μερικές γυναίκες

Ο εμβολιασμός εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα γονιμότητας όπως φοβόντουσαν κάποιοι ειδικοί, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης σε μερικές γυναίκες, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Στην πρώτη του είδους μελέτη, επιστήμονες από τη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων ως φαίνεται ωφελούνται από τον εμβολιασμό, ενώ οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι άνδρες και γυναίκες διατηρούν τις ίδιες πιθανότητες σύλληψης με τα ανεμβολίαστα άτομα.
Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ορισμένα στελέχη του προκαλούν καρκίνο και άλλα κονδυλώματα, ενώ σχετίζεται και με μειωμένη ποιότητα σπέρματος και μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Η έναρξη μαζικών εμβολιασμών εναντίον του πριν από περισσότερο από μία δεκαετία πιστεύεται ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων από πολλές άλλες μορφές καρκίνου …

Πώς είναι οι οικογενειακές σχέσεις των ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας;

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη «υγιών» σχέσεων με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Τί συμβαίνει;
Τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους σε τομείς, όπως οι προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Οι διαταραχές αυτές συνήθως ξεκινούν κατά την εφηβική ηλικία και συνεχίζονται μέχρι την ενήλικη ζωή, γεγονός που σηματοδοτεί και την χρονιότητά τους. Προκειμένου να μελετηθεί η αιτιολογία τους, έχουν αναφερθεί πολλοί παράγοντες, βιολογικοί, ατομικοί – ενδοψυχικοί, όπως οι εικόνες που έχουν εσωτερικεύσει τα άτομα για τα κοντινά πρόσωπα του περιβάλλοντός τους (κυρίως τη μητέρα), αλλά και οικογενειακοί, όπως είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο οικογενειακό πλαίσιο. Μια από τις πιο δύσκολα διαχειρίσιμες διαταραχές προσωπικότητας είναι η οριακή.
Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας παρουσιάζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάπτυξη «υγιών» σχέσεων με τους αν…

Απειλή για χιλιάδες ηλικιωμένους οι πτώσεις - Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας

Απειλή για χιλιάδες ηλικιωμένους είναι οι πτώσεις, καθώς σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, καταλαμβάνουν την πρώτη αιτία θανάτου από ατυχήματα και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για το 40% των θανάτων από κακώσεις στους άνω των 65 ετών. Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 3 ηλικιωμένους άνω των 65 ετών πέφτει, τουλάχιστον, µία φορά κάθε χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει στο 50% για άτομα άνω των 80 ετών. Οι κακώσεις από πτώσεις αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας, από άποψη νοσηρότητας, θνησιμότητας αλλά και κόστους αντιμετώπισης.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Ελλάδα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 21,3% ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον (27,1% το 2030 και 36,5% το 2050). Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρος Λυμπερίδης, με αφορμή την καθιέρωση της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας, που είναι η 30η Σεπτεμβρίου. Σ…

Υπερωρίες: Μήπως είναι επικίνδυνες για την υγεία μας;

Οι 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα είναι – θεωρητικά – το όριο εργασίας, με πέντε οκτάωρα και ελεύθερο Σαββατοκύριακο. Όπως όλοι ξέρουμε, όμως, αυτός ο κανόνας δεν τηρείται πάντα με αυστηρότητα. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να δουλεύουν μέχρι και δώδεκα ώρες, και μια νέα μελέτη στο AmericanJournalofIndustrialMedicine δείχνει ότι οι τακτικές υπερωρίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία…
Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αν εργαζόμαστε από 61 μέχρι 70 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου της καρδιάς αυξάνεται κατά 42%. Αν, πάλι, οι εργατοώρες αυξηθούν στις 71 με 80, η αύξηση του κινδύνου φτάνει στο 63%. Γνωρίζουμε ότι η καρδιοπάθεια είναι ο #1 λόγος για θανάτους παγκοσμίως, συνεπώς αυτά τα ευρήματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου Μια διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο TheLancet, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά υπερωρίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχ…

Έρευνα της Novartis για την καταπόνηση των ματιών μας από τις ψηφιακές συσκευές

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Novartis, η ενημέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρόλο που η χρήση των ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί δραματικά. •​Μια έρευνα με 6.000 συμμετέχοντες που διεξήχθη σε 6 χώρες κατέδειξε ότι ενώ η πλειοψηφία (64%) γνωρίζει για την ξηροφθαλμία, λιγότερο από το ένα τρίτο (30%) γνωρίζει για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών. •​Σχεδόν 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σε τακτική βάση πολλαπλές ψηφιακές συσκευές ταυτόχρονα που αυτό συνεπάγεται αυξημένο χρόνο έκθεσης. •​Πάνω από 30% των συμμετεχόντων ανέφεραν οπτική κούραση, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και θολή όραση μετά από δύο ώρες χρήσης ψηφιακών συσκευών.
Με σκοπό να προσδιοριστούν τα κενά γνώσης που υπάρχουν ανάμεσα στο τι γνωρίζουν οι καταναλωτές σχετικά με την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση αυτών τόσο στην υγεία των ματιών, όσο και στην όραση μακροπρόθεσμα, η Novartis συνεργάσ…

«Έξυπνες» συσκευές και σακίδια «απειλούν» τον παιδικό σκελετό

Παιδιά του Δημοτικού και έφηβοι είναι σήμερα πολλές ώρες καθημερινά με το κινητό ή το τάμπλετ στο χέρι. Τι σημαίνει αυτό για το σώμα τους; Η… κληρονομιά από την «επιδημία» σκυψίματος πάνω από τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές είναι κυρτές σπονδυλικές στήλες, πόνοι στο κεφάλι, στον λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Αλλά και στα δάχτυλα παρατηρείται πόνος και μούδιασμα, από το μανιώδες scrolling και τη γραφή μηνυμάτων και posts.
Η παρατεταμένη χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών, όπως έδειξε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Swansea. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέφεραν μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία για πόνο στην πλάτη και στον λαιμό. Η έρευνα της Βρετανικής Χειροπρακτικής Ένωσης κατά τη διάρκεια των ετών έχει βρει παρόμοιες τάσεις, και μάλιστα ήδη από το 2005, το 45% των παιδιών είχε υποστεί κάποιο είδος πόνου στην πλάτη μέχρι την ηλικία των 11 ετών.
Όπως μας εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual …