Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 15, 2015

Αλήθειες και ψέματα για την ανάπτυξη του παιδιού

"Το παιδί μου μεγαλώνει μια χαρά!' Αυτό θέλουμε να ακούμε πάντα, γι' αυτό είνα σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος και το ύψος του αλλά και να ξέρετε ποια σημάδια πρέπει να σας ανησυχούν.

Το νεογέννητο αδυνατίζει! Αλήθεια: Την τρίτη περίπου μέρα της ζωής του, παρατηρείται σε όλα τα νεογέννητα ένα φαινόμενο απώλειας βάρους της τάξης του 5 με 10% από το αρχικό τους. Αν το μικρό σας ζύγιζε τρία κιλά όταν βγήκε από την κοιλιά σας, είναι δυνατόν να ζυγίζει 2.700 μερικές μέρες αργότερα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Απλά χάνει τα υγρά που είχε πάρει από τη μήτρα. Αυτή η μείωση του βάρους του οφείλεται και στον τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής που κάνει: τώρα κινείται περισσότερο και δαπανά περισσότερη ενέργεια. Εάν όλα εξελίσσονται ομαλά, από την πέμπτη ή την έκτη μέρα θα ξαναρχίσει να παίρνει βάρος. Κατά κανόνα, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα, το μωρό σας θα είναι στο βάρος που ήταν όταν γεννήθηκε.
Πρέπει να ζυγίζετε το μωρό κάθε μέρα... Ψέμα: Όσον καιρό ήταν το μωρό στο μαιευτήριο, …

Δερματικά αλλεργικά τεστ - Βρογχικό άσθμα

Τι προκαλεί τους μυϊκούς σπασμούς και πώς αντιμετωπίζονται;

Οι μυϊκοί σπασμοί και οι κράμπες συμβαίνουν όταν ένας μυς συστέλλεται χωρίς τη θέλησή του με οδυνηρό τρόπο. Oι αιτίες κυμαίνονται από την διατροφική ανεπάρκεια μέχρι παθήσεις του νευρικού συστήματος.
Εάν αντιμετωπίζετε απότομες, εξαιρετικά επώδυνες μυϊκές συσπάσεις στο λαιμό ή στην πλάτη σας, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό, καθώς αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα μιας ρήξης ή διόγκωσης δίσκου στην σπονδυλική σας στήλη. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
Η διαδικασία κίνησης ενός μυός στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση. Περιλαμβάνει την αποστολή ενός σήματος από τον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος στον εν λόγω μυ. Μια περίτεχνη σειρά χημικών αντιδράσεων και επικοινωνιών, θα οδηγήσει τελικά σε μια σύσπαση του μυός, προκαλώντας την κίνηση. Εκατομμύρια ακούσιες κινήσεις των μυών κρατούν το αίμα σε κυκλοφορία και τους πνεύμονες σε κίνηση, ακόμα κι όταν κοιμάστε. Εάν αυτή η διαδικασία διακοπεί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένας μυ…

Το πνευματικό δυναμικό δε φθίνει απαραίτητα με τα γηρατειά - Ο εγκέφαλος ωριμάζει σε όλες τις ηλικίες

Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για τη μνήμη ανδρών και γυναικών όσο μεγαλώνουμε

Επιστήμονες από την κλινική Mayo πραγματοποίησαν έρευνα για να αξιολογήσουν το επίπεδο της μνήμης σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και την γενικότερη υγεία του εγκεφάλου τους, καθώς γερνούν.
Συγκεκριμένα μέτρησαν την απόδοση της μνήμης, τη δομή του εγκεφάλου (σύμφωνα με το μέγεθος του ιππόκαμπου) και την παρουσία πλακών αμυλοειδούς στον εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τη νόσο Alzheimer. Για αυτούς τους σκοπούς εστίασαν στην επίδραση του γονιδίου "APOE ε4".
Πρόκειται για ένα γονίδιο το οποίο είναι παράγοντας κινδύνου για την πρώιμη έναρξη του Alzheimer, ενώ πολλοί ειδικοί έχουν επίσης συσχετίσει την παρουσία του συγκεκριμένου γονιδίου και της εμφάνισης πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο με τη γνωστική εξασθένηση και την μειωμένη απόδοση της μνήμης.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.246 συμμετεχόντων ηλικίας 30-95 ετών, που δεν είχαν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης.
Διαπίστωσαν ότι η συνολική μνήμη φαίνεται να επιδεινώνεται από τη…

Τι μπορεί να... κρύβει ο πόνος στο στομάχι

Στην άνω κοιλία και κοντά στο στομάχι εδράζονται και το πάγκρεας και ο σπλήνας οπότε νόσοι αυτών των οργάνων ενδέχεται να εκληφθούν ως γαστρικές ενοχλήσεις, οδηγώντας σε διαγνωστικό κομφούζιο... Αυτό που στην καθομιλουμένη χαρακτηρίζεται ως πόνος στο στομάχι,στην ιατρική ορολογία αναφέρεται ως επιγάστριο άλγος, δηλαδή πόνος του άνω ημιμορίου της κοιλιάς και μπορεί να οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό παθήσεων, συμβαμάτων και συνδρόμων, τα συχνότερα από τα οποία μας αναφέρει ο Γαστρεντερολόγος Εμμανούηλ Συμβουλάκης, Επιμελητής Α’ της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν.
Κατ’αρχήν, εξηγεί, ένας χρόνιος επιγαστρικός πόνος που επιδεινώνεται με τη λήψη τροφής και το άγχος συχνότατα οφείλεται στο σύνδρομο της λειτουργικής δυσπεψίας, αυτό που οι παλαιότεροι ιατροί ανέφεραν και ως νεύρωση στομάχου. Πρόκειται για μία διαταραχή που μάλλον οφείλεται σε σπλαγχνική υπερευαισθησία,συνδυάζεται συχνά με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και μπορεί να αφορά μέχρι και το 15-20% του γενικού πλ…

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στις καρδιακές παθήσεις

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία απώλειας ζωής στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Κοινό χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών είναι η ύπαρξη στα αγγεία προχωρημένης αθηροσκλήρωσης με τη μορφή στενώσεων που παρεμποδίζουν την ομαλή ροή του αίματος.
Ανάλογα με το ποια αγγεία προσβάλλονται έχουμε και ανάλογες εκδηλώσεις. Έτσι σε προσβολή των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία) εμφανίζεται στεφανιαία νόσος με εκδηλώσεις όπως στηθάγχη, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Σε προσβολή των αγγείων του τραχήλου και εγκεφάλου μπορούν να εμφανιστούν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και σε προσβολή των αγγείων των κάτω άκρων εμφανίζεται περιφερική αρτηριοπάθεια με εκδηλώσεις όπως πόνος στα άκρα κατά το περπάτημα, ισχαιμία του άκρου και γάγγραινα.
Μια σειρά από παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόοδο της αθηροσκλήρωσης και των νοσημάτων αυτών, όπως το κάπνισμα, η υπερλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, το κληρονομικό ιστορικό, η παρουσία υπέρτασης και ο σακχαρώδης δ…

'Αγνωστη λέξη η "ευτυχία" για 4 στους 10 'Ελληνες

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν νιώθουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ευτυχισμένοι, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα νιώθουν μικρή έως μέτρια ικανοποίηση από τη ζωή που ζουν, σύμφωνα με νέα πανευρωπαϊκά στοιχεία.
Σε μία κλίμακα από 0 έως 10, η μέση ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους παίρνει 6,2 βαθμούς, γεγονός που μας φέρνει στην προτελευταία θέση της Ευρώπης στο θέμα αυτό, μαζί με τους Πορτογάλους, τους Ούγγρους και τους Κύπριους.
Την μικρότερη ικανοποίηση απ’ όλους για τη ζωή τους έχουν οι Βούλγαροι, ενώ οι σκανδιναβικοί λαοί (Φινλανδοί, Δανοί και Σουηδοί) είναι αυτοί που ζουν περισσότερο απ’ όλους όπως έχουν ονειρευτεί (η μέση βαθμολογία που δίνουν στην ικανοποίησή τους από τη ζωή τους είναι 8).
Στον αντίποδα, μόνο το 12,8% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή που ζουν. Το 35,5% νιώθουν ελάχιστα ικανοποιημένοι, ενώ το 51,8% μέτρια.
Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, έχουμε το υψηλότερο ποσοστό δυστυχίας στην ΕΕ, με το 42% εξ ημών να δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ ευτυχι…

Εγκαίνια του Σταθμού Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου στο Μαρούσι

'Εξι τρόποι με τους οποίους το κάπνισμα επηρεάζει τον ύπνο

Οι πολύ σοβαρές βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούν όμως, είναι ότι η συγκεκριμένη συνήθεια έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον ύπνο. Μάθετε ποιες είναι και μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας... καπνό!
Διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 80 εθελοντών, 40 καπνιστών και 40 μη καπνιστών. Από τους μη καπνιστές που συμμετείχαν στη μελέτη, μόλις το 5% ανέφερε ότι συνήθως είχε ανήσυχο ύπνο, ενώ το 22,5 % των καπνιστών δήλωσε ότι έκανε ανήσυχο ύπνο. Στη συνέχεια οι ερευνητές με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα παρακολούθησαν τον ύπνο των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ανήκαν στην ομάδα των καπνιστών πράγματι έκαναν πιο επιφανειακό ύπνο σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ από την άλλη οι μη καπνιστές απολάμβαναν πιο βαθύ ύπνο.
Αλλάζει τα γονίδιά σας
Στο πλαίσιο μελέτης του 2013 που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester…