Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 25, 2015

Πως προκαλείται η Οστεοπόρωση

H δημιουργία οστικής μάζας σε κάθε άτομο έχει σχέση με γενετικούς και περιβαντολλογικούς παράγοντες. Aπό την ηλικία των 9 ετών περίπου αρχίζει η ραγδαία αύξηση της οστικής μάζας με ρυθμό 8-10% ετησίως μέχρι την ηλικία των 20 περίπου ετών.
Οστεοπόρωση καλείται η ελάττωση της οστικής μάζας, χωρίς όμως να έχουμε διαταραχή της χημικής σύστασης του οστού. H φυσιολογική αποδόμηση του οστού δεν ακολουθείται από αντίστοιχη αναδόμηση, με αποτέλεσμα την ελάττωση της οστικής μάζας. Yπάρχουν διάφορα αίτια που προκαλούν οστεοπόρωση, αν και δεν υπάρχει ομοφωνία για τον ακριβή μηχανισμό της μεταβολικής αυτής νόσου. H δημιουργία οστικής μάζας σε κάθε άτομο έχει σχέση με γενετικούς και περιβαντολλογικούς παράγοντες. Aπό την ηλικία των 9 ετών περίπου αρχίζει η ραγδαία αύξηση της οστικής μάζας με ρυθμό 8-10% ετησίως μέχρι την ηλικία των 20 περίπου ετών.
H μεγίστη οστική μάζα (Peak Bone Mass) έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη μελλοντική κλινική εκδήλωση της πάθησης. Άτομα με μεγάλη τιμή οστικής μάζας, έχο…

Ενα απλό τεστ αίματος για το Down

Τον δρόμο για τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα παίρνει το αιματολογικό τεστ για τον εντοπισμό του Συνδρόμου Down, το οποίο δημιούργησε ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον κυπριακής καταγωγής καθηγητή του King's College του Λονδίνου, Κύπρο Νικολαΐδη.
Η εξέταση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στον προγεννητικό έλεγχο, καθώς πρόκειται για απλή, μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδο, που διακρίνεται για την υψηλή ακρίβειά της. Θα δώσει, δε, τη δυνατότητα να αποφευχθούν επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η αμνιοπαρακέντηση, στην οποία υπάρχει κίνδυνος αποβολής.
Οι κλινικές μελέτες, κατά τις οποίες η αποτελεσματικότητα της αιματολογικής εξέτασης δοκιμάστηκε σε ευρύ δείγμα εγκύων, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο και σε αυτές συμμετείχαν 11.692 γυναίκες στα King's College Hospital του Λονδίνου και Medway Maritime Hospital του Κεντ. Μετά τα θετικά αποτελέσματα, η αρμόδια επιτροπή της Βρετανίας αναμένεται να εκδώσει σύντομα απόφαση με την οποία να προτ…

Φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών καταπολεμά τους όγκους του προστάτη

Ένα φάρμακο που καταπολεμά τον κληρονομούμενο καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να είναι αποτελεσματικό και για έναν στους τρεις πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το φάρμακο λέγεται ολαπαρίμπη (olaparib) και είναι το πρώτο που έχει εγκριθεί για την αντιμετώπιση κληρονομούμενων μεταλλάξεων που προκαλούν καρκίνο (αφορούν τα ογκογονίδια BRCA). Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), το ένα τρίτο των 49 ασθενών που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν στο φάρμακο. Οι όγκοι τους έπαψαν να αναπτύσσονται, ο αριθμός των καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους μειώθηκε και οι απεικονιστικές εξετάσεις τους έδειξαν βελτίωση. Επιπλέον, τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους - μία ένδειξη της πορείας του προστατικού καρκίνου - μειώθηκαν κατά έως και 96%.
Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόχαν ντε Μπόνο, καθηγητής Πειραματικής Ογκολογίας και επικεφαλής του Τομέος Κλινικών Μελετών στο Ινστιτούτο …

Επίμονος λόξιγκας: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να φανερώνει

Ο λόξιγκας εμφανίζεται όταν γίνεται ξαφνική και ακούσια σύσπαση του διαφράγματος, δηλαδή του μυός που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες και ο οποίος διαχωρίζει την κοιλότητα του στέρνου από την κοιλιά.
Καθώς το διάφραγμα συστέλλεται ταχύτατα, εισέρχεται ταυτόχρονα αέρας που κάνει τις φωνητικές χορδές να κλείνουν. Το αποτέλεσμα είναι να ακούγεται το χαρακτηριστικό «χικ». Αν και η ακριβής αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο παραμένει άγνωστη, φαίνεται να συμπίπτει με άλλα συμπτώματα όπως το φούσκωμα και η γρήγορη εισπνοή αέρα. Ο λόξιγκας εμφανίζεται συχνότερα μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή μετά την αυξημένη κατανάλωση υγρών αλλά και από την εισπνοή καπνού.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο λόξιγκας είναι παντελώς ακίνδυνος και δεν διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά. Υπάρχουν όμως και κάποιες –ομολογουμένως λιγοστές– περιπτώσεις που μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας. Εάν ο λόξιγκας διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες και κυρίως εάν συνοδεύεται από συμπτώματα όπω…

Ο πανικός για το κόκκινο κρέας και η αλήθεια για τον καρκίνο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι καταναλωτές μετά το καμπανάκι που χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, καθώς σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και άλλα παρόμοια προϊόντα αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ενώ εκτός από τα αλλαντικά, στο στόχαστρο μπαίνει και το ίδιο το κόκκινο κρέας.
Άλλωστε εκτός από τους χορτοφάγους ή τους vegan, λίγο ή περισσότεροι, όλοι οι υπόλοιποι καταναλώνουμε κρέας και μάλιστα κόκκινο κρέας.
Να ακούει κάποιος ότι το κόκκινο κρέας, ένα τρόφιμο που υπάρχει τουλάχιστον κάθε εβδομάδα στο Κυριακάτικο τραπέζι και εντάσσεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής μεγάλων και παιδιών, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, δεν είναι και η πιο ευχάριστη είδηση… Είναι λογικό λοιπόν να προκαλεί έκπληξη, αλλά και αντιδράσεις στη βιομηχανία κρέατος.
Μάλιστα στη Γερμανία όπου τους αρέσουν τα λουκάνικα, ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας…

Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί το «κλειδί» για να αποφύγει κανείς - άνδρας ή γυναίκα- το εγκεφαλικό, το οποίο μπορεί να μειώσει δραστικά την ποιότητα ζωής ή να αποβεί και θανατηφόρο.
Περισσότερες γυναίκες (60%) πεθαίνουν από εγκεφαλικό σε σχέση με τους άνδρες (40%). Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν άμεση ιατρική φροντίδα μετά από εγκεφαλικό από ό,τι οι άνδρες.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας καθηγητής κλινικής καρδιολογίας Τζον Καμ του Πανεπιστημίου Σεν Τζορτζ του Λονδίνου, ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι γυναίκες που έχουν καρδιακή αρρυθμία.
'Αλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες είναι η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, η ορμονική θεραπεία, οι ορμονικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη σε συνδυασμό με διαβήτη και προεκλαμψία κ.α. Γενικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι οι καρδιαγγειακοί, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κα…

Η πολλή τηλεόραση σκοτώνει

Η τηλεόραση δεν είναι βλαβερή μόνο για τα μάτια. Έρευνες την έχουν συνδέσει στο παρελθόν ακόμα και με τον πρόωρο θάνατο. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις βλαβερές συνέπειες της πολύωρης τηλεθέασης για άλλη μια φορά. Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν πάνω από 221.000 ανθρώπους ηλικίας από 50 έως 71 ετών. Όλοι τους δεν έπασχαν από καμία χρόνια ασθένεια όταν ξεκίνησε η έρευνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως 3 με 4 ώρες τηλεόραση καθημερινά αυξάνει κατά 15% την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθειες σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν τηλεόραση για μια ώρα την ημέρα.
Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί όσο πιο πολλή τηλεόραση βλέπει κανείς, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται, σύμφωνα με την έρευνα, στο 47% για όσους έμεναν μπροστά από τη μικρή οθόνη για επτά ώρες την ημέρα. Οι ερευνητές είναι σαφείς: Η τηλεθέαση συνδέεται άμεσα με την αύξ…

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο; Δείτε γιατί!

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται συχνά ότι μόλις ξυπνούν από τον ύπνο τους συνειδητοποιούν ότι έχουν πονοκέφαλο. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρετε και τα οποία εξηγούν τους λόγους που σας συμβαίνει αυτό.
Πρώτα απ' όλα, αν για μια σειρά ημερών δεν κοιμάστε επαρκώς, τότε είναι πολύ πιθανό κάποια μέρα να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ο οποίος θα διαρκεί για αρκετές ώρες στην ημέρα.
Μία δεύτερη πιθανή εξήγηση είναι η υπνική άπνοια, δηλαδή εκείνη η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει πολλές στιγμιαίες διακοπές στην αναπνοή του, καθώς κοιμάται. Έχει αποδειχτεί ότι πολλά άτομα με υπνική άπνοια, έχουν πονοκέφαλο όταν ξυπνούν το πρωί.
Μία τρίτη εξήγηση μπορεί να είναι το τρίξιμο των δοντιών σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, αλλά καθώς κοιμούνται έχουν την συνήθεια να πιέζουν και να τρίζουν την κάτω γνάθο επάνω στην άνω γνάθο. Αυτός ο πόνος που δεν γίνεται αντιληπτός όσο ο οργανισμός είναι σε κα…

Τι να τρώτε όταν νιώθετε κουρασμένοι

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής είναι υπερβολικές. Φορτίσε τις «μπαταρίες» σας καθημερινα με τροφές πλούσιες σε ενέργεια και σταθείτε με άνεση στο ύψος τον περιστάσεων.
Η ζωή συχνά ξεπερνάει το μέγεθος του χρόνου και των αντοχών. Η δίαιτα σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη και τα αποθέματα του οργανισμού δεν φτάνουν για να αντεπεξέλθει στο full time πρόγραμμα. Αναζητώντας πηγές ενέργειας, μπορεί να «πέσετε» πάνω στο μυστκό κινέζικο βοτάνι ή στο δυσεύρετο ινδικό μπαχαρικό. Όμως δεν χρειάζεται να «αλλάξετε» ήπειρο για να βρείτε το τονωτικό σας. Η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού βρίσκεται στο πιάτο σας.
Διατροφή για ενέργεια Η ισσοροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο, είναι και σ' αυτήν την περίπτωση η απάντηση του προβλήματος (όταν φυσικά δεν οφείλεται σε οργανικές αιτίες).
Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο μετατρέπονται τα τρόφιμα σ…

Πετυχαίνοντας την ιδανική σχέση

Υπάρχει άραγε η τέλεια σχέση; Μια σχέση δεν μπορεί να είναι τέλεια επειδή πάντα θα υπάρχουν είτε ελλείψεις είτε κενά, είτε διαφωνίες. Αργά ή γρήγορα πρέπει να μάθουμε να ικανοποιούμαστε απο αυτό που έχουμε το οποίο ποτέ δεν θα είναι τέλειο. Εαν υπάρχει προσπάθεια και απο τις δυο πλευρές η σχέση μπορεί να φτάσει σε πολυ καλά επίπεδα.
Η τελειότητα στη σχέση εξαρτάται απο διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι προοπτικές, οι στόχοι και η στάσεις ζωής. Ο αρχικός ενθουσιασμός του έρωτα μας κάνει να παραβλέπουμε κάποιες προσωπικές απόψεις, ελλείψεις και σφάλματα του άλλου. Καθώς όμως ο χρόνος περνάει πολλά απο αυτά τα θέματα, τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές μπορεί να γίνουν οι αιτίες για υπάρξουν συγκρούσεις.
Άνθρωποι που έχουν ερωτηθεί πως θα ήθελαν να είναι η τέλεια σχέση έχουν απαντήσει ως εξής: - Να με καταλαβαίνει - να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα - να μη διαφωνούμε για τίποτα - να υπάρχει ελαστικότητα και συμβιβασμοί - να μπορούμε να συζητάμε τα πάντα χωρίς συγκρούσεις
Η…

Πώς η γέννα, ο θηλασμός και η περίοδος επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών

Μια σειρά από παράγοντες που συνδέονται με την αναπαραγωγή μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μιας γυναίκας, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.
Η εμφάνιση της περιόδου με καθυστέρηση, η γέννηση παιδιών, ο θηλασμός τους, καθώς και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνουν τον κίνδυνο και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μελίσα Μέριτ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMC Μedicine", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 323.000 γυναίκες από δέκα χώρες. Κάθε γυναίκα παρακολουθήθηκε για περίπου 13 χρόνια και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν συνολικά σχεδόν 14.400 θάνατοι, από τους οποίους οι 5.938 από καρκίνο και οι 2.404 από καρδιαγγειακά αίτια. Η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες που γέννησαν είτε πολύ νωρίς (έως τα 20 τους) ή σχετικά αργά (μετά τα 31 τους), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσες γέννη…

Τι αντίκτυπο έχουν οι οικογενειακοί καυγάδες στην ψυχολογία των παιδιών

Οι καυγάδες μεταξύ των γονιών επηρεάζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, υποστηρίζουν νέες μελέτες.
Είτε λοιπόν η μαμά και ο μπαμπάς φωνάζουν μέχρι να κοκκινίσουν τα πρόσωπά τους από την οργή είτε κυκλοφορούν με πετρώδη έκφραση και υπάρχει ηλεκτρισμένη σιωπή μέσα στο σπίτι, η ψυχολογία των παιδιών επηρεάζεται υποστηρίζει ο ψυχολόγος Mark Cummings, από το Πανεπιστήμιο Notre Dame στη Νέα Υόρκη.
Είναι γνωστό βέβαια πώς μια ισχυρή σχέση μεταξύ των γονέων αποτελεί το κλειδί για την ψυχική υγεία των παιδιών και τη κοινωνική προσαρμογή. Η νέα έρευνα δείχνει επίσης πώς όταν οι γονείς έχουν μια καλή σχέση μεταξύ τους, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια. «Αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι η συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών επηρεάζεται και από τη σχέση μεταξύ των γονέων και όχι μόνο από τη σχέση των γονέων με τα ίδια τα παιδιά», τονίζει χαρακτηριστικά ο Cummings.
Τα παιδιά πλήττονται σε όλες τις ηλικίες Ο Cummings και ο συν-επικεφαλής της μελέτης Patrick T. Davies, από το Πανεπιστήμιο τ…

Θηλασμός και εργαζόμενη μητέρα στο επίκεντρο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού

Ας το κάνουμε να πετύχει!» είναι το φετινό θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), με στόχο να βοηθηθούν εκατομμύρια εργαζόμενων μητέρων να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών που προωθούν το μητρικό θηλασμό.
Πανελλαδικός δημόσιος θηλασμός την Κυριακή 1η Νοεμβρίου Σύμφωνα με την UNICEF, ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, επιτρέποντας τα βρέφη να αντέχουν λοιμώξεις, παρέχοντας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη νοητική και σωματική τους ανάπτυξή και ενισχύει το δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή. Παρόλα αυτά, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο σήμερα θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμη και για τους συνιστώμενους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας έχει θέσει ένα παγκόσμιο στόχο για την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των έξι μ…

Πάγωσε μέχρι θανάτου σε κέντρο κρυοθεραπείας

Η όλο και δημοφιλέστερη πρακτική της ολόσωμης κρυοθεραπείας, κατά την οποία το σώμα εκτίθεται σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, τίθεται υπό αμφισβήτηση στις ΗΠΑ έπειτα από το πρόσφατο περιστατικό με νεαρή υπάλληλο σε κέντρο κρυοθεραπείας του Λας Βέγκας, η οποία «πάγωσε μέχρι θανάτου». Η 24χρονη Τσέλσι Έικ-Σαλβαθιόν βρέθηκε νεκρή πριν από λίγες ημέρες στο κέντρο ομορφιάς Rejuvenice, το οποίο προσφέρει ολόσωμη κρυοθεραπεία με στόχο τη μείωση του πόνου και την αναζωογόνηση του δέρματος και των μυικών ιστών.
Ο θάνατός της φέρεται ότι οφείλεται σε ατύχημα, καθώς η νεαρή γυναίκα εκτιμάται ότι μπήκε σε έναν από τους θαλάμους κρυοθεραπείας του κέντρου, αφού τελείωσε τη δουλειά της και το κέντρο έκλεισε, προκειμένου να ανακουφιστεί από πόνους από τους οποίους υπέφερε. Την επόμενη μέρα βρέθηκε νεκρή από συνάδελφό της.
Ο θείος της Άλμπερτ Έικ δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η ανιψιά του βρέθηκε «παγωμένη σαν πέτρα» μέσα στον ειδικό χώρο που είχε το μέγεθος ενός τηλεφωνικού θαλάμου.
Η ασ…

Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν είναι οι καλύτερες

Οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις τροφές με χαμηλά λιπαρά, δεν οδηγούν μακροπρόθεσμα -για περιόδους μεγαλύτερες από ένα έτος- σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες δίαιτες υψηλότερων λιπαρών, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ντέιρντρ Τομπάιας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενδοκρινολογίας Lancet Diabetes & Endocrinology, συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 53 έως τώρα δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές, που συνολικά αφορούσαν 68.100 άτομα σε αρκετές χώρες.
«Δεν προκύπτουν ικανοποιητικές ενδείξεις που να δικαιολογούν το να συστήσει κανείς τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Η αντίληψη ότι αρκεί να μειώσει κανείς τη λήψη των λιπαρών για να χάσει βάρος με φυσικό τρόπο, δεν επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε η Τομπάιας.
Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη μ…

Υπέρταση στο παιδί: Τι μπορεί να την προκαλέσει

Τι είναι λευκό, έχει κόκκους και «απογειώνει» κάθε πιάτο – όταν βέβαια χρησιμοποιείται στη σωστή ποσότητα; Εύκολο το κουίζ σίγουρα, ακόμη και για ένα παιδί. Ναι, είναι το αλάτι. Δείτε όμως πώς μπορούμε να λάβουμε την ίδια απάντηση με ένα άλλο κουίζ, το οποίο γεννά πολλούς καινούργιους δισεπίλυτους γρίφους για το μέλλον της υγείας του πληθυσμού. Τι είναι αυτό που «κρύβεται» σε τροφές, ακόμη και θεωρούμενες ως υγιεινές, με αποτέλεσμα να… παίζει κρυφτό με σοβαρούς κινδύνους υπέρτασης και καρδιοπαθειών που καιροφυλακτούν ακόμη και για τα μικρά παιδιά; Η απάντηση αυτή τη φορά μάλλον… κλείνει αντί να ανοίγει την όρεξη.
Διότι το πολύτιμο για την ισορροπία του οργανισμού μας νάτριο, όταν παίρνει τη μορφή του χλωριούχου νατρίου (κοινώς, του επιτραπέζιου αλατιού) που αποτελεί την κύρια πηγή λήψης του στοιχείου μέσω της διατροφής μας, είναι πιθανό, αν δεν τηρηθεί το μέτρο, να οδηγήσει σε πλήρη ανισορροπία το σώμα. Και είναι σημαντικό ότι το μέτρο φαίνεται να χάνεται πολλές φορές… εξ απαλών ονύχ…