Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 12, 2015

«Προσοχή στον συνδυασμό αντικαταθλιπτικών με παυσίπονα»

Η λήψη φαρμάκων για την κατάθλιψη μαζί με συνηθισμένα παυσίπονα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο, προειδοποιεί η «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ).
Η ανάλυση στοιχείων από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους έδειξε πως όσοι έπαιρναν και τα δύο είδη φαρμάκων είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να την εκδηλώσουν σε σύγκριση με όσους έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά. Εκείνοι, δε, που ως φαίνεται κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή την αλληλεπίδραση είναι οι άντρες.
Βρετανοί επιστήμονες λένε πως οι γιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν για το πρόβλημα και να ρωτούν τους ασθενείς τους με κατάθλιψη εάν και τι είδους παυσίπονα παίρνουν, πριν τους χορηγήσουν αντικαταθλιπτικά.
Και αυτό, διότι ο συνδυασμός των μεν με τα δε είναι πάρα πολύ συνηθισμένος, αφού περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από σοβαρή κατάθλιψη υποφέρουν από χρόνιους πόνους για τους οποίους παίρνουν παυσίπονα, τα οποία προμηθεύονται χωρίς ιατρική συνταγή.
Τη νέα μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες από το Εθνικό Παν…

«Είναι το παιδί μου εθισμένο στο διαδίκτυο;» Δείτε πώς θα το καταλάβετε

Τις περισσότερες φορές οι γονείς εντοπίζουν καθυστερημένα το πρόβλημα, λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας με το παιδί, αλλά και της έλλειψης γνώσεων τόσο όσον αφορά τη σύγχρονη τεχνολογία όσο και τα συμπτώματα του εθισμού.
Δείτε παρακάτω τα κύρια συμπτώματα ενός εθισμένου παιδιού:
- Αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο καθημερινά στη χρήση του υπολογιστή. - Δεν μπορεί να σταματήσει/ελαττώσει τον χρόνο ενασχόλησής του. - Αισθάνεται υπερβολική ικανοποίηση κατά την ενασχόληση με το Διαδίκτυο. - Δαπανά χρηματικά ποσά στο Διαδίκτυο. - Μειώνει τον χρόνο που περνά με τους φίλους του.
- Απομονώνεται από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. - Παύει να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες. - Δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον για το σχολείο και για τις άλλες δραστηριότητές του, με αποτέλεσμα την παραμέληση και εγκατάλειψη του σχολείου.
- Νιώθει άγχος και εμμονή με το Διαδίκτυο. - Είναι προσηλωμένος σε μια άλλη εικονική πραγματικότητα και επιδεικνύει πλήρη αδιαφορ…

Δωρεάν έλεγχος για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λαιμού

Δωρεάν προληπτικός κλινικός έλεγχος για τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του λαιμού διοργανώνεται στο πλαίσιο των ελληνικών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, στο διάστημα 20 - 27 Ιουλίου 2015, σε διάφορα νοσοκομεία και ιατρεία σε όλη τη χώρα.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, καθώς οι εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, σε όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, τελούν υπό την αιγίδα της.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας, το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων της περιοχής κεφαλής και τραχήλου αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε πολλά μέρη του κόσμου.
Ετησίως καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 500.000 νέα περιστατικά και 200.000 θάνατοι, κυρίως ατόμων που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της θνησιμότητας και νοσηρότητας είναι δυνατό να προληφθεί.
Για να επιστήσει την προσοχή τ…

Υστερία, μια μυστηριώδης “ασθένεια”

Η υστερία (διαταραχή μετατροπής) είναι μια περίεργη πάθηση η οποία τον 19ο αιώνα είχε πάρει διαστάσεις επιδημίας μεταξύ των γυναικών -τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι γιατροί της Βικτωριακής Αγγλίας. Σήμερα, όμως, δεν είναι σαφές περί τίνος πρόκειται και γιατί η πάθηση αυτή έχει ελαχιστοποιηθεί.
Ο ορισμός της υστερίας δεν είναι σαφής, ούτε τα συμπτώματα, πολύ δε περισσότερο η αιτία της. Πάντως, οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει. Πρόκειται για την εκδήλωση ενός θυμού στο έπακρον, ο οποίος μερικές φορές μπορεί να προκαλεί θυμηδία στους άλλους. Ο υστερικός δεν μπορεί να ελέγξει το θυμό του, τα νεύρα του, το μυαλό του, τα λόγια του και τις κινήσεις του. Χτυπιέται, ουρλιάζει, κλαίει, γελάει, συμπεριφέρεται σαν κλόουν και μερικές φορές σταματάει μόνο όταν λιποθυμήσει ή παραλύσει.
Για τους ψυχιάτρους αυτή η συμπεριφορά δεν είναι κάποιο θέατρο της γυναίκας. Είναι μία διαταραχή, μια νεύρωση που χαρακτηρίζεται από σωματική υπερεκφραστικότητα ασυνειδήτων συναισθημάτων τα οποία δεν βρίσκο…

Εγκυμοσύνη και διακοπές: Να πάω διακοπές ή είναι επικίνδυνο;

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση της γυναίκας. Δεν είναι πάθηση. Μια γυναίκα που βρίσκεται σε διαδικασία κύησης δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από τον γυναικολόγο της και από τους γύρω της ως ασθενής. Αυτό συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη από τις οποίες κινδυνεύει είτε η ζωή του εμβρύου, είτε η υγεία της εγκύου. Κατά συνέπεια, η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία η οποία καταρχήν δεν πρέπει να προκαλεί πανικό και να ανησυχεί την έγκυο ή την οικογένειά της.
Να τονίσουμε ότι η εγκυμοσύνη τις περισσότερες φορές δεν έρχεται προγραμματισμένα, άλλα τυχαία μέσα σε ένα χρονικό εύρος που προσπαθεί ένα ζευγάρι για σύλληψη. Δεν υπάρχει σωστός χρόνος για την εγκυμοσύνη, με την έννοια ότι πάντοτε θα υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά την αντιμετώπιση εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών ή οικογενειακών δυσκολιών. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που θα πρέπει ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει την εγκυμοσύνη με χαρά αλλά και με στωικότητα.
Όταν η εγκυμοσύνη συμβαίνει κ…

Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε παράξενα όνειρα

Ο κόσμος των ονείρων είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων και ερευνητών, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που συμβαίνει στον άνθρωπο τη στιγμή που ονειρεύεται. Είναι από τα θέματα που πολύ δύσκολα μπορεί να δοθεί μια απόλυτα τεκμηριωμένη απάντηση και εξήγηση, για το τι είναι ακριβώς και πώς το αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές, που τα όνειρα είναι πολύ παράξενα, αλλόκοτα και εκτός πραγματικότητας και λογικής. Σε τέτοια όνειρα ζούμε σουρεάλ καταστάσεις βγαλμένες από την επιστημονική φαντασία. Τη στιγμή, όμως, που τα βλέπουμε όλα μας φαίνονται λογικά, συμμετέχουμε κανονικά ως μέρος της ιστορίας θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Μόνο όταν ξυπνήσουμε θα σκεφτούμε πως όλα αυτά ήταν πραγματικά περίεργα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, επιχείρησαν να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πραγματοποιώντας μελέτες με τη μέθοδο των μαγνητικών απεικονίσεων, και κατέληξαν στο συμπέρ…

Προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να κόβετε ένα χάπι στη μέση

Ορισμένα χάπια είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, κάτι που κάνει την κατάποσή τους δυσκολότερη. Κάποιοι άνθρωποι μάλιστα δυσκολεύονται ούτως ή άλλως να καταπιούν ένα χάπι ή μια κάψουλα, οπότε επιλέγουν να κόψουν σε μικρότερα κομμάτια το φάρμακο ή να το διαλύσουν για να μπορέσουν να το πάρουν.
Η πρακτική αυτή όμως είναι λανθασμένη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές.
Αρκετά χάπια διαθέτουν ένα χρωματιστό περίβλημα που παρασκευάζεται από ζάχαρη, τόσο για να ξεχωρίζουν όσο και για να είναι πιο ευχάριστα στη γεύση. Άλλοτε πάλι, το διακριτό περίβλημα του φαρμάκου εξυπηρετεί την ίδια τη δράση του. Αυτό είναι που καθορίζει εάν μπορούμε να κόψουμε, να λιώσουμε ή να διαλύσουμε ένα χάπι.
Όσα φάρμακα είναι απλώς στερεοποιημένη σκόνη, όπως ορισμένα παυσίπονα, μπορούν να διαλυθούν, αρκεί να λαμβάνεται ολόκληρη η δόση –δηλαδή ολόκληρο το χάπι.
Όσα όμως διαθέτουν προστατευτικό περίβλημα πρέπει να λαμβάνονται ως έχουν. Το περίβλημα προστατεύει από πιθανό ερεθισμό του ο…

Κολλύριο καταργεί το νυστέρι

Κολλύριο που παρασκεύασαν Ιταλοί ερευνητές ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη μη επεμβατικών θεραπειών, οι οποίες δεν θα προκαλούν πόνο, ούτε θα έχουν παρενέργειες, με στόχο την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Οι δοκιμές που έκαναν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Κυτταρικής Βιολογίας και Νευροβιολογίας (Ibcn) της Ρώμης και το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας (CNR) πάνω σε πειραματόζωα έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το κολλύριο βοήθησε τον εγκέφαλό τους να παραμείνει υγιής αντιμετωπίζοντας την εξάπλωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως για παράδειγμα η διαβητική εγκεφαλοπάθεια, η χρόνια φλεγμονή ή εκείνες που προκαλούνται από χημικούς παράγοντες.
Οι οφθαλμικές σταγόνες περιέχουν τον νευρικό αυξητικό παράγοντα NFG, ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός ενάντια στις βλάβες που προκαλούνται στα νευρικά κύτταρα, καθώς προκαλεί την ανάπτυξη νέων, υγειών τέτοιων κυττάρων. Συγκεκριμένα, ο NFG επιδρά στους προδρόμους των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο δίνοντάς τους το ερέ…

7 μύθοι για τον HPV

Είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Ωστόσο, επειδή ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, υπάρχουν ακόμα πολλές παρανοήσεις.
Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, γι' αυτό και η σωστή ενημέρωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Δείτε ποιοι είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν και ποιες οι αλήθειες, σχετικά με αυτόν τον δυνητικά επικίνδυνο ιό.
1. Μύθος: Μόνο οι γυναίκες μολύνονται από τον HPV Αλήθεια: Και οι άνδρες μολύνονται από τον HPV. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες και γυναίκες θα παρουσιάσουν τουλάχιστον μία λοίμωξη HPV κάποια στιγμή στη ζωής τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC). Κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό μπορεί να «κολλήσει» τον ιό, ακόμα κι αν έχει μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο.
2. Μύθος: Όλα τα στελέχη του HPV προκαλούν καρκίνο Αλήθεια: Ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του κόλπου και της στοματικής κοιλότητα…

Γιατί πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε;

Η προδοσία στις προσωπικές σχέσεις απαντάται όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους εξαπατά τον σύντροφο εκμεταλλευόμενος τα χρήματα της οικογένειας, λέει ψέματα, τον επικρίνει μόνιμα και συνεχόμενα, φωνάζει, προσβάλλει και τον κακομεταχειρίζεται. Πράξεις όπως αυτές, παραβιάζουν την σιωπηρή υπόσχεση που δίνεται όταν δύο άνθρωποι ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.
Οι «παραμορφωτικοί καθρέφτες» που πληγώνουν Οι σχέσεις αγάπης είναι καθρέφτες του εσωτερικού εαυτού μας. Μαθαίνουμε πόσο αξιαγάπητοι είμαστε και πόσο πολύτιμη είναι η αγάπη μας για τους άλλους μέσω της αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Τα μικρά παιδιά δεν αμφισβητούν τις εντυπώσεις των ίδιων των αντανακλάσεων τους μέσα από το καθρέφτισμα των γονιών και των συνομηλίκων. Δεν σκέφτονται ότι τη στιγμή που η μητέρα ή ο πατέρας τους είναι θυμωμένος, αγχωμένος ή τους φωνάζει, είναι απλά μια κακή στιγμή ή ότι αυτή έχει την αφετηρία στη δική του/της δύσκολη παιδική ηλικία. Τα μικρά παιδιά αφομοιώνουν τις αρνητικές αντανακλάσε…

Από Δευτέρα τελικά θα ισχύει ο νέος ΦΠΑ στα φάρμακα

Τα αισθήματα του θεραπευόμενου για το θεραπευτή