Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 21, 2016

Τo 75% των γιατρών παγκοσμίως αρνούνται την χημειοθεραπεία για τον εαυτό τους! Γιατί;

Έρευνα με ερωτηματολόγια και δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι 3 στους 4 γιατρούς και επιστήμονες αρνούνται τη χημειοθεραπεία για τον εαυτό τους, λόγω των ολέθριων επιπτώσεών της σε ολόκληρο το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, και λόγω του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού επιτυχίας της.
Σύν τοις άλλοις μόνο το 2 στα 4% όλων των καρκίνων έχουν ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία ή αποδεικνύονται οτι ωφελούν στην παράταση της ασθένειας ,όμως συνταγογραφείται σε όλα τα επίπεδα για σχεδόν κάθε είδος καρκίνου. Δημοσκοπήσεις που έγιναν από καταξιωμένους επιστήμονες του Αντικαρκινικού Κέντρου McGill σε 118 γιατρούς, οι οποίοι είναι όλοι οι εμπειρογνώμονες για τον καρκίνο.
Ζήτησαν από τους γιατρούς να φανταστούν ότι πάσχουν από καρκίνο και να επιλέξουν μέσα από έξι διαφορετικές “πειραματικές” θεραπείες.Οι γιατροί όχι μόνο αρνήθηκαν την επιλογή της χημειοθεραπείας, αλλά είπαν ότι δεν θα επιτρέψουν ούτε στα μέλη των οικογενειών τους να περάσουν από αυτή την διαδικασία.
Οι αυτοάνοσες διαταραχ…

8 συνήθειες καταστροφικές για την ψυχική σας υγεία

Τι θα λέγατε πως επηρεάζει την ψυχική μας υγεία; Το άγχος, ναι σωστά. Άλλο; Οι σχέσεις με τους γύρω μας; Η αυτοπεποίθησή μας; Σωστά όλα αυτά, όμως υπάρχουν και μερικές ακόμα συνήθειες, ανύποπτες θα έλεγε κανείς, που επηρεάζουν πρωτίστως την διάθεση και δευτερευόντως την ψυχική σας υγεία, και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, και πώς μπορείτε να τις διορθώσετε –ει δυνατόν και να τις κόψετε.
Καμπουριάζετε όταν περπατάτε Η διάθεσή μας επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε, αυτό είναι γνωστό. Ξέρατε, όμως, ότι συμβαίνει και το αντίθετο; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Θεραπευτικής και Πειραματικής Ψυχιατρικής διαπίστωσε πως όταν περπατάμε με τους ώμους σκυφτούς και χωρίς να κουνάμε παρά ελάχιστα τα χέρια, έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερες αρνητικές σκέψεις.
Φωτογραφίζετε τα πάντα «Και πού είναι το κακό;» θα ρωτήσετε. Στο ότι στερείτε από τον εαυτό σας αναμνήσεις, είναι η απάντηση. «Ο φωτογραφικός φακός είναι ένα πέπλο μπροστά στα μά…

Επηρεάζουν ή όχι τα κινητά τα παιδιά;

Ανησυχητικά στοιχεία για τις επιδράσεις στα παιδιά, από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, κατατέθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Κυπριακής Βουλής. Σύμφωνα με μελέτη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τα παιδιά στην Κύπρο περνούν το 70% του ελεύθερου τους χρόνου, μπροστά από οθόνες.
Όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Υγεία του Παιδιού Στέλλα Μιχαηλίδου ένα παιδί δημοτικού σχολείου, μετά τις δύο ώρες μπροστά από μια οθόνη γίνεται μαλθακό, δηλαδή βιώνει κατάθλιψη και μειώνονται οι νοητικές και σωματικές του δυνάμεις. Στην Γαλλία απαγορεύτηκε η χρήση wifi στα σχολεία, ενώ στην Αυστρία απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κινητών τηλεφώνων στα δημοτικά σχολεία.
Ειδικότερα οι έφηβοι και οι έφηβες παρακολουθούν καθημερινώς δύο ώρες τηλεόραση και τρεις ώρες τα Σαββατοκύριακα. Η χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ είναι διπλάσια και φθάνει τις 4 ώρες τις καθημερινές και τις 5.5 ώρες τα Σαββατοκύριακα. Κατ…

Τα προβιοτικά καταπολεμούν το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

Άλλη μια έρευνα, αυτή τη φορά από έναν Έλληνα επιστήμονα, επιβεβαιώνει τα εξαιρετικά οφέλη των προβιοτικών. Έχουμε ήδη δει πως τα προβιοτικά θεραπεύουν πολλά είδη λοιμώξεων, προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα και την καρδιά, αποκαθιστούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορείτε να δείτε τις σχετικές πληροφορίες και τη βιβλιογραφία τους στη θεματική ενότητά μας Προβιοτικά και Πρεβιοτικά
Στη νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια), δείχνει ότι τα προβιοτικά -ζωντανοί «καλοί» μικροοργανισμοί- έχουν ωφέλιμη δράση στη συχνότερη μορφή καρκίνου του ήπατος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γιάννη Παναγιώτου της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν στα ποντίκια ένα νέο μίγμα προβιοτικών, το Prohep, το οποίο επιβράδυνε σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων στα …

Η 29 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων (video) - Ενας στους δέκα Ελληνες πάσχουν από αυτές

Στις 29 Φεβρουαρίου 2016, σε ολόκληρο τον πλανήτη, σύλλογοι και ενώσεις ασθενών που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις. 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις ΗΠΑ, ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν πλήττει λιγότερα από 5 άτομα στα 10.000. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από αυτά μπορεί να είναι υψηλός, δεδομένου ότι υπάρχουν 6.000 περίπου γνωστά σπάνια νοσήματα. Άρα λοιπόν, κάθε πάθηση που πληροί αυτό το κριτήριο χαρακτηρίζεται ως «σπάνια πάθηση». Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι συνήθως οι παθήσεις αυτές είναι απειλητικές για τη ζωή του ασθενή και συνεπάγονται σοβαρές αναπηρίες. Τα περισσότερα από αυτά οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες, αν και μια άλλη αιτία είναι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της κύησης ή και σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής, σε συνδυασμό συχνά με γενετική προδιάθεση.
Τα φάρμακα που απευθύνονται σε αυτές τις παθήσεις χαρακτηρίζονται «ορφανά» κατόπιν…

Επικίνδυνη για την υγεία η δίαιτα Paleo

Περισσότερο βάρος αποκτούν όσοι ακολουθούν τη διάσημη δίαιτα Paleo στην προσπάθειά τους να αδυνατίσουν.
Σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα που διενήργησαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η δίαιτα είναι επικίνδυνη για την υγεία: τα πειραματόζωα που ακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής για δύο μήνες (20% υδατάνθρακες, 60% λίπος κ.ά) έγιναν παχύτερα κατά 15%, ενώ η λιπώδης μάζα τους διπλασιάστηκε.
Η δίαιτα Paleo «Η αλήθεια είναι ότι οι διατροφολόγοι τονίζουμε εδώ και χρόνια στον κόσμο να μην παρασύρεται από δίαιτες της μόδας που στερούνται επιστημονικής βάσης ως προς τα αποτελέσματά τους» τονίζει η διατροφολόγος της Advanced Nutrition Άννα Κόμπου. Όπως αναφέρει η ίδια, η δίαιτα Paleo έχει στοιχεία από τη διατροφή του ανθρώπου των σπηλαίων. Είναι πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε κρέας που ήταν διαθέσιμο στον άνθρωπο-κυνηγό, αλλά και σε φυτικές ίνες, ενώ στερείται ζάχαρης. Όμως σύμφωνα με την ειδικό, είναι καλό ο καταμερισμός να γίνεται αλλιώς (υδατάνθρακες …

Εμφυτεύουν μικροτσίπ για αιμοκάθαρση

Νέα βιοϋβριδική συσκευή για τους νεφροπαθείς που γεννά ελπίδες!
Η απαλλαγή από την ανάγκη που έχουν οι νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση μπορεί να βρίσκεται σε ένα μικροτσίπ από σιλικόνη. Το δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές και έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει το αίμα. Ηδη δοκιμάζουν στο εργαστήριο διάφορους τύπους του εμφυτεύματος, το οποίο μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου νεφρού χωρίς τον κίνδυνο απόρριψής του από τον οργανισμό.
Απώτερος στόχος των ερευνητών στο Vanderbilt University Medical Center, που βρίσκεται Νάσβιλ των ΗΠΑ και έχει επικεφαλής τον καθηγητή Νεφρολογίας δρα Ουίλιαμ Φάισελ, είναι η δημιουργία μιας βιοϋβριδικής συσκευής που θα είναι αρκετά μικρή, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος. Αυτό το εμφύτευμα αποτελείται από 15 μικροτσίπ, που λειτουργούν ως φίλτρα, και ζωντανά νεφρικά κύτταρα που τα συνοδεύουν.
Οι ερευνητές δημιούργησαν το μικροτσίπ εκμεταλλευόμενοι τις μεθόδους της νανοτεχνολογίας. Φέρει πόρους, καθένας από τους οποίους έχει σ…

Οφέλη του ύπνου στην υγεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Είναι γνωστό πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας - και σε (σωστή) ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μας, μας βοηθάει να μην παίρνουμε περιττά κιλά, διατηρεί το μυαλό μας σε εγρήγορση. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε μερικά από τα οφέλη του ύπνου που ίσως δεν είχαν περάσει από το μυαλό μας.
Βοηθά τη μνήμη Το μυαλό μας παραμένει ενεργό ενώ κοιμόμαστε. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενοποίηση, το μυαλό μας κατά κάποιο τρόπο ενισχύει τις αναμνήσεις μας, αλλά εξασκεί και τις νοητικές και σωματικές μας δεξιότητες. Αν προσπαθούμε να μάθουμε κάτι, λοιπόν, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός γιατί οι νέες πληροφορίες γίνονται πιο δυνατές στον εγκέφαλό μας. Τέρμα, λοιπόν, στα μεγάλα ξενύχτια τις περιόδους εξετάσεων!
Είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας Ο λιγοστός ύπνος συνδέεται συχνά με μικρότερη ζωή – χωρίς να είναι πολύ ξεκάθαρη η αιτία, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Επιπλέον, ο καλός ύπνος επηρεάζει σημα…

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις στα Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων

29 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου
Προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις για ανασφάλιστους και απόρους συμπολίτες μας θα πραγματοποιούν εθελοντές Καρδιολόγοι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στα Δημοτικά Ιατρεία (Σόλωνος 78) του Δήμου Αθηναίων, το διάστημα 29 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2016, και ώρες 09.00 - 12.00.
Οι καρδιολογικές εξετάσεις θα γίνονται κατόπιν ραντεβού (Τηλ. επικοινωνίας: 210-3626587). Οι εξετάσεις γίνονται ως συνέχεια της κοινής προσπάθειας του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την προαγωγή και πρόληψη υγείας των πολιτών, καθώς και για τη μείωση της θνητότητας από τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Στέφανος Φούσας, με αφορμή τις εξετάσεις στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι συνεχίζεται η συνεργασία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με τον Δήμο Αθηναίων σε μια διαρκή προσπάθεια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα συ…

Καρκίνος των ωοθηκών: Με ποια διατροφή θα προστατευθείτε

Ο καρκίνος των ωοθηκών εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες , το ζευγάρι των γυναικείων αναπαραγωγικών αδένων, στους οποίους δημιουργούνται τα ωάρια. Πρόκειται για αρκετά συχνή νεοπλασία, λιγότερο συχνή από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά περισσότερο φονική. Στις γυναίκες αποτελεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την τέταρτη συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο (μετά τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα), ενώ είναι συχνότερος στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προφυλάξει τις γυναίκες από τον καρκίνο των ωοθηκών.
Επιστήμονες από το Brigham and Women΄s Hospital στη Βοστόνη των ΗΠΑ μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 563 γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών και 523 υγιών και υπολόγισαν τα λαμβανόμενα ποσά των βιταμινών Α, C, D και Ε, της άλφα και βήτα καροτίνης και της λυκοπένης. Τα καροτινοειδή, που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, και η λυκοπένη …

Σιωπηρό εγκεφαλικό: Για ποια ασθένεια διπλασιάζει τις πιθανότητες

Το σιωπηρό εγκεφαλικό είναι ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς συμπτώματα. Ένα σιωπηρό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί χωρίς να το γνωρίζει ο πάσχων και συμβαίνει όταν ένα αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται για σύντομη περίοδο.
Παρότι συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, τα σιωπηρά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να έχουν επίδραση διαρκείας. Οι άνθρωποι που υφίστανται αγγειακά εγκεφαλικά χωρίς συμπτώματα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από άνοια σε σχέση με όσους υπέστησαν ένα πλήρες, συμπτωματικό εγκεφαλικό. Ολλανδοί επιστήμονες υπέβαλαν σε μελέτη 1.015 ασθενείς ηλικίας από 60 έως 90 ετών. Το σύνολο των συμμετεχόντων υποβλήθηκε σε μια σειρά από μαγνητικές τομογραφίες κατά τις περιόδους 1995-1996 και 1999-2000, αντίστοιχα.
Στο ξεκίνημα της μελέτης κανένας από τους ερευνώμενους δεν έπασχε από άνοια, ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωσή της 30 άτομα προσβλήθηκαν από την εν λόγω ασθένεια. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν σημάδια ήπιου εγ…

Καβγάδες: Γιατί τα 3 πρώτα λεπτά είναι καθοριστικά!

Μια πρόσφατη έρευνα που εξέτασε κατά πόσο τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τις εντάσεις και τις διαφωνίες με αποτελεσματικό τρόπο, συμπέρανε ότι ο τρόπος που ξεκινάει κανείς ένα καυγά είναι πιο σημαντικός από τον τρόπο που τον τελειώνει. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Family Psychotherapy συνιστά πως τα 3 πρώτα λεπτά μιας διαφωνίας μπορούν να θέσουν ένα θετικό τόνο στην συζήτηση έτσι ώστε να είναι εποικοδομητική, αποτελεσματική και χωρίς ένταση.
Αυτός ο θετικός τόνος μπορεί να δοθεί σύμφωνα με τους ειδικούς μέσω του χιούμορ, της κατανόησης, της εγκαρδιότητας αλλά και της ανάληψης ευθύνης. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να μην αφορούν στο περιεχόμενο του καυγά αλλά στοχεύουν στην συναισθηματική σύνδεση, στην κατανόηση, στην λογική και τελικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, όταν αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται από τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας είναι λιγότερο αποτελεσματικές, ενώ τα τελευταία 3 λεπτά του καυγά, όταν υπάρχει περισσότερο…

Ο θυμός, η καρδιά, οι άνδρες και οι γυναίκες

Ο θυμός και η επιθετικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και καρδιοπάθειας στους άνδρες
Οι άνδρες που έχουν ξεσπάσματα θυμού και επιθετικότητα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανωμαλίες του ρυθμού της καρδίας. Οι αρρυθμίες που προκύπτουν, λόγω θυμού μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά επεισόδια. Παράλληλα οι άνδρες αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν ξεσπάζουν με θυμό. Το ίδιο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει στις γυναίκες που έχουν ξεσπάσματα θυμού.
Υπάρχει διαδεδομένη η αντίληψη ότι με το να εκφράζει κάποιος προς τα έξω το θυμό του, είναι καλύτερα με λιγότερες αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Όμως στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν το αντίθετο.
Σε επιδημιολογική έρευνα που έγινε από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης, εξετάστηκε η σχέση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων από τη μια και ανωμαλιών της καρδίας και κινδύνου θανάτου από την άλλη. Συμμετείχαν 1.769 άνδρες και …

Κυκλοφόρησε εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Προσφέρει 93% προστασία
Ένα νέο εννιαδύναμο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο αυτό προσφέρει κάλυψη 93% και προστατεύει από τους τύπους 6, 11, 16,18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ωστόσο το εννιαδύναμο εμβόλιο θα αργήσει να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα , όπου κυκλοφορεί το τετραδύναμο το οποίο προστατεύει από τους τύπους 6, 11,16 και 18 του ιού HPV και προσφέρει κάλυψη περίπου 70%. Στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφηκε μία αργή αυξητική τάση στην εμβολιαστική κάλυψη των κοριτσιών και γυναικών κατά του HPV, η οποία το 2015 έφτασε το 43%. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει το 50-85%.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την7η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων που θα πραγματοποιηθεί 26-28 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδ…

Κίνδυνος καρδιοπάθειας: Γιατί ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν την εμμηνόπαυση

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που κάνει μια γυναίκα για να εκτιμηθεί αν κινδυνεύει να εκδηλώσει καρδιαγγειακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό φέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια εφόσον γίνουν πριν από την εμμηνόπαυση. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα διαγνωστικά τεστ χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης, που χρησιμοποιούνται, μαζί με το δείκτη μάζας σώματος για την πρόβλεψη των πιο πάνω κινδύνων είναι πιο αξιόπιστα όταν γίνονται πριν την ηλικία των 40.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν 372 γυναίκες σε τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα: -Πριν από την εμμηνόπαυση -Ένα χρόνο μετά την εμμηνόπαυση και -Πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση
Στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν μετά την εμμηνόπαυση προστέθηκε ένας υπέρηχος καρδιάς. Τα επίπεδα της χοληστερόλης και της υπέρτασης προσδιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, είναι προτιμότερο οι γυναίκες να υποβάλλονται σε αυτές τ…

Τοξικός αέρας από καθαριστικά, αποσμητικά και αιθέρια έλαια

Δεν σκοτώνει μόνο το κάπνισμα, χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο στις δυτικές χώρες από τον τοξικό αέρα των σπιτιών λόγω προϊόντων οικιακής χρήσης (από τα μπόιλερ και τα καθαριστικά μέχρι τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου). Σύμφωνα με μια βρετανική έκθεση από επιστήμονες του Royal College of Physicians και του Royal College of Paediatrics and Child Health, η ρύπανση του αέρα του σπιτιού μπορεί να ευθύνεται για περίπου 100.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
Η σημαντική αυτή έκθεση αποδίδει τον κίνδυνο και στο γεγονός ότι πολλά σπίτια σήμερα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μην ανανεώνεται εύκολα ο αέρα για να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Επειδή δεν αερίζονται και τοποθετούνται σύγχρονα κουφώματα που κλείνουν αεροστεγώς, ο τοξικός αέρας παγιδεύεται στο σπίτι.
Οι ρύποι προέρχονται από πολλές πηγές, από προϊόντα κουζίνας, ελαττωματικά μπόιλερ, τζάκια, εντομοκτόνα, αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά, ορισμένα αιθέρια έλαια και καθαριστικά. Τα οικιακά σπρέι συχνά περιέχουν ορ…

Μικρόβια που προσβάλλουν τα ούρα και ουρολοιμώξεις

Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα αίτια που μας προκαλούν ουρολοιμώξεις και ποια είναι τα συμπληρωματικά μέτρα πρόληψης, ώστε να αποφύγουμε το πρόβλημα. Το φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει ποικίλους μηχανισμούς άμυνες που το καθιστούν απρόσβλητο από τα μικρόβια της ουρολοίμωξης. Βασικοί μηχανισμοί άμυνας είναι το όξινο ph των ούρων, η αποτελεσματική πλύση της ουροδόχου κύστης με τη συχνή διούρηση, οι τοξικές ουσίες που εκκρίνονται από το φυσιολογικό ενδοθήλιο, η φυσιολογική αμυντική χλωρίδα του κόλπου και του εντέρου, η ετοιμότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Όταν οι μηχανισμοί άμυνας δεν λειτουργήσουν επαρκώς ή το σώμα έλθει αντιμέτωπο με ένα επιθετικό λοιμογόνο αίτιο που προσβάλλει το ουροποιητικό σύστημα εισβάλλοντας σε αυτό μέσω του αίματος ή της ουρήθρας, αναπτύσσεται λοίμωξη. Η ουρολοίμωξη είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς πο…

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν έχετε αυτά τα φάρμακα πετάξτε τα αμέσως!

Η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή… επισημαίνει ο Οργανισμός, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών για σκευάσματα που προωθούνται για την απώλεια βάρους αλλά και την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, τα προϊόντα, Pink Bikini, Xero Xtreme και Lipo Escultura, που προωθούνται για την απώλεια βάρους, περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες diclofenac και siboutramine, χωρίς να αναγράφεται στη συσκευασία τους, και μπορεί να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία του χρήστη. Η δικλοφαινάκη είναι δραστική ουσία που περιέχεται σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες…

Διαθέσιμη στην Ελλάδα νέα θεραπεία για την ψωρίαση και την σπονδυλοαρθρίτιδα

Με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων
Στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνεται πλέον η δραστική ουσία σεκουκινουμάμπη που έχει εγκριθεί για την θεραπεία της ψωρίασης και της σπονδυλαρθρίτιδας. Το νέο φάρμακο πετυχαίνει γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη και στις δύο παθήσεις συντελώντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Η σεκουκινουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο IgG μονοκλωνικό αντίσωμα που αδρανοποιεί εκλεκτικά την κυκλοφορούσα ιντερλευκίνη-17Α (IL-17A), που σύμφωνα με μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι είναι σημαντική στην παθογένεια τόσο της Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ) όσο και της Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ).
Όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η σεκουκινουμάμπη συνταγογραφείται από δερματολόγους, ρευματολόγους και άλλες συναφείς ιατρικές ειδικότητες με τις συγκεκριμένες παθήσεις. Το σκεύασμα διατίθεται μόνον από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η χορήγηση γίνεται υποδόρια σε προγεμισμένες πένες των 150 mg. Το κόστος της θε…

Τρία ελληνικά βότανα που κατεβάζουν τον πυρετό και ανακουφίζουν από πόνους

Κατεβάζουν τον πυρετό και ηρεμούν τον πονοκέφαλο, ανακουφίζουν από ημικρανίες, νευρικούς πόνους και πόνους στα αφτιά, διαλύουν τις πέτρες στα νεφρά, βοηθούν το πεπτικό σύστημα, ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών και σταματούν τον πονόδοντο.
Έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, είναι τονωτικά του πεπτικού, αυξάνουν την έκκριση πεπτικών υγρών και χολής και βοηθούν στη δυσπεψία και τον τυμπανισμό.
Πρόκειται για τις ελάχιστες από τις ιδιότητες που εμφανίζουν τα βότανα, ένας απέραντος θησαυρός της ελληνικής φύσης, ο οποίος μένει αναξιοποίητος και πιο πολύ άγνωστος στο πλατύ κοινό. Ο γεωπόνος-βοτανολόγος Σωκράτης Βασιλάκος έχει αφιερώσει την ζωή του στην οικολογία και πιστεύει στην ευεργετική επιρροή, που ασκεί η φύση και το φυσικό περιβάλλον στον άνθρωπο. Προϊόν αυτής της σκέψης αποτελεί το τρίτο του βιβλίο με τίτλο «Βοτανολόγιο», το οποίο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τα βότανα καθώς και σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή για 33 βότανα με τις σχετικές έγχρωμες φωτογραφίες τους.
Ενδεικτ…

Πώς να διαχειριστείτε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στη δουλειά

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα κάνει τη ζωή των ασθενών πολύ δύσκολη. Πώς μπορούμε όμως να διαχειριστούμε την ασθένεια στο χώρο εργασίας μας;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η αυτοάνοση αυτή νόσος είναι ένα είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που πλήττει τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματά της συνήθως είναι τα εξής: Χρόνιοι πόνοι Περιορισμένη κινητικότητα λόγω βλάβης των αρθρώσεων Σφίξιμο στα χέρια Κούραση Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να δυσκολέψουν ούτως ή άλλως σημαντικά την καθημερινή ζωή του ασθενούς και ακόμα περισσότερο στο χώρο της δουλειάς του. Επιπλέον, καθώς η νόσος τείνει να είναι απρόβλεπτη ως προς το πότε θα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, και αν προσθέσουμε τις τυχόν παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα, οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες στον εργασιακό χώρο. Ποια πράγματα, λοιπόν, βρίσκονται στον έλεγχο του ασθενούς, ώστε να μπορεί να δουλεύει όσο πιο άνετα και ανενόχλητα γίνεται;
Μοιραστείτε με τους άλλους …