Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 1, 2016

Τι πρέπει να κάνω εάν μου επιτεθεί σκύλος;

Ο σκύλος επιτίθεται συνήθως όταν νιώσει, για κάποιο λόγο, ότι αποτελείς απειλή για τη ζωή του. Δεν έχει σημασία εάν εσύ έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Σημασία έχει τι πιστεύει εκείνος. Από τη στιγμή που θα νιώσεις ότι απειλείσαι θα πρέπει να ακολουθήσεις προφυλάξεις τον εαυτό σου.
Να σταματήσεις αμέσως να κατευθύνεσαι προς τον σκύλο και στάσου ακίνητος. Εάν κάνεις ποδήλατο ή jogging και κάποιος σκύλος σε πλησιάσει, πιθανόν να έχεις μπει στην περιοχή που θεωρεί «δική του». Εάν απλά τρέχει προς εσένα αλλά δεν γαβγίζει ή γρυλίζει, είναι πιθανό να θέλει να σε τσεκάρει και αφού σε μυρίσει να γυρίσει και να φύγει. Μην προσπαθήσεις να τον χαϊδέψεις και να απόφυγε τις απότομες κινήσεις. Στην περίπτωση που γαβγίζει και γρυλίζει, μείνε ακίνητος και προσπάθησε να δείχνεις χαλαρός. Απόφυγε να τον κοιτάξεις στα μάτια.
Γύρισε λίγο το σώμα σου ώστε να έχεις τον σκύλο στο πλάι, σαν να δίνεις την εντύπωση πως φεύγεις. Μην προσπαθήσεις να επιτεθείς στον σκύλο, να τον χτυπήσεις, γιατί μπορεί να σου επι…

Ουρολοίμωξη - Που οφείλεται, συμπτώματα και ποιοι οι τρόποι μετάδοσης;

Μετά το κοινό κρυολόγημα οι ουρολοιμώξεις αποτελούν το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους. Ως κυστίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως. Η ουρηθρίτιδα είναι η λοίμωξη η οποία αφορά μόνον την ουρήθρα, δηλαδή τη σωλήνα που ενώνει την κύστη με το εξωτερικό του σώματος. Συχνά η ουρηθρίτιδα και η κυστίτιδα συνυπάρχουν και τότε ονομάζονται λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού ή ουρολοίμωξη. Η λοίμωξη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα που αφορά τους νεφρούς λέγεται πυελονεφρίτιδα.
Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις. Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται οι ουρολοιμώξεις που επανεμφανίζονται σε συχνά χρονικά διαστήματα (3 ή περισσότερα συμπτωματικά επεισόδια σε περίοδο 12 μηνών) και οφείλονται είτε στο ίδιο μικροβιακό παράγοντα (επαναμολύνσεις) είτε σε διαφορετικό μικροβιακό π…

Πολυκυστικές Ωοθήκες: Συμπτώματα-αντιμετώπιση

Τι εννοούμε με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες και πόσο συχνή είναι η εμφάνισή τους στο γυναικείο πληθυσμό; Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες περιγράφουμε εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά σε μέγεθος, και που εντοπίζονται τις πιο πολλές φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές κύστεις είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια, λόγω όμως ορμονικών διαταραχών, τα ωοθυλάκια αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παρουσιάζουν στασιμότητα στη πορεία εξέλιξης τους. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι συχνές στις γυναίκες και απαντώνται περίπου στο 20 – 30% των γυναικών.
Τι εννοούμε με τον όρο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού; Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ένα σύνολο ετερογενών στοιχείων τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, από τις πιο ήπιες, όπως οι διαταραχές περιόδου, στις πιο σοβαρές όπως ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη. Τα πρώτ…

5 συνθήκες υγείας που σχετίζονται με ημικρανίες

Αν ανήκετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, γνωρίζετε ήδη ότι δημιουργούν πόνο, δυστυχία, χαμένες ώρες ή ημέρες εργασίας κάθε φορά που ενεργοποιούνται.
Εκείνο που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε και έχει αποδειχθεί από την έρευνα, είναι πως οι ημικρανίες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για άλλες συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της καρδιαγγειακής νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η θεραπεία της ημικρανίας μπορεί να έχει θετικά οφέλη και σε άλλες καταστάσεις υγείας που σας απασχολούν.
1. Κατάθλιψη και άγχος Όταν πρόκειται για τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ψυχολογικών ασθενειών, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, η ημικρανία είναι κάτι ανάλογο με την κότα και το αυγό. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση. Οι άνθρωποι με ψυχιατρικά νοσήματα πάσχουν περισσότερο από ημικρανίες, αλλά αν έχει κανείς ημικρανίες, η ποιότητα της ζωής του πέφτει κι αυτό μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Μια μελέτη…

Ανάκληση σνακ από τον ΕΦΕΤ

Ένα αλμυρό σνακ με γεύση πάπρικα, ιταλικής προέλευσης ανεκλήθη σήμερα από τον ΕΦΕΤ που διαπίστωσε αλλοίωση των οργανοληπτικών του χαρακτήρων και συγκεκριμένα δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το προϊόν που ανακαλείται: Ο ΕΦΕΤ, και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε τη διάθεση σνακ «αλμυρό σνακ με γεύση πάπρικα» Ιταλικής προέλευσης, με αλλοίωση των οργανοληπτικών του χαρακτήρων και συγκεκριμένα δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «CRIK CROK Plus paprika», σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας P19052016D και ημερομηνία λήξης 19.05.2016, το οποίο παρασκευάστηκε από την Ιταλική εταιρεία «ICA FOODS SPA» και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. (Ολύμπου 32, Καλοχώρι Δ. Θεσσαλονίκης).
Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες απόσυρσης/ανάκλησης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται …

Καλύτερη για την καρδιακή υγεία των ασθενών με διαβήτη η μετφορμίνη

Συγκριτικά με τις σουλφονυλουρίες
Η μετφορμίνη, το συχνότερα συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον διαβήτη τύπου ΙΙ, είναι καλύτερο για την υγεία της καρδιάς, συγκριτικά με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Σε ανάλυση που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Case Western Reserve» στο Κλίβελαντ, υποστηρίζουν ότι η μετφορμίνη μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 30% και 40% αντίστοιχα, συγκριτικά με τις σουλφονυλουρίες, όπως η γλιμπενκλαμίδη, η γλιμεπιρίδη, η γλιπιζίδη και η τολβουταµίδη.
Η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Σαρι Μπολεν ανέλυσε στοιχεία από 204 μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 1,4 εκατομμύρια άτομα. Στόχος της ανάλυση ήταν να δουν οι ερευνητές αν κάποιο αντιδιαβητικό φάρμακο υπερέχει έναντι των άλλων στην πρόληψη των θανάτων από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μετφορμίνη που κυκλοφορεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, θεωρείται ένα …

Oι τροφές που ενώ φαίνονται υγιεινές ΔΕΝ είναι

Οι σωστές διατροφικές επιλογές δεν είναι πάντοτε εύκολες... Μάθετε ποιες είναι οι τροφές που μπορεί να σας προδώσουν! Οι ετικέτες των τροφίμων πολλές φορές καθοδηγούν τις διατροφικές μας επιλογές, ωστόσο οι ενδείξεις «χωρίς λιπαρά», «100% φυτικό προϊόν» και «πλούσιο σε βιταμίνες» μπορεί να αποδειχθούν παραπλανητικές.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται να αγοράσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι για τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία. Υπάρχουν μερικές τροφές που πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό ενώ κρύβουν παγίδες. Για παράδειγμα, οι μπάρες δημητριακών περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττά λίπη και ζάχαρη. Επίσης, οι τροφές που περιέχουν θαλασσινό αλάτι δεν είναι απαραιτήτως πιο υγιεινές. Περιέχουν τις ίδιες ποσότητες νατρίου με το κοινό μαγειρικό αλάτι. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες για να επιτύχουμε το ί…

Πώς να θεραπεύσετε και να αποφύγετε την ψύξη στον αυχένα

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα κρύο ρεύμα αέρα (άνεμος, παράθυρο αυτοκινήτου, air conditin κλπ) που χτυπάει επάνω στο ιδρωμένο δέρμα, αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα να πάθετε ψύξη.
Ψύξη είναι ο έντονος πόνος και το πολύ ισχυρό "πιάσιμο" στους μυς κάποιας περιοχής του σώματος, όπως ο αυχένας και η πλάτη. Περισσότερο επιρρεπείς στην ψύξη είναι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, όσοι πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.
Τι να κάνετε για να αποφύγετε την ψύξη Αλλάζετε ρούχα κάθε φορά που ιδρώνετε Φοράτε στον αυχένα ένα μαντίλι ή κάποιο άλλο είδος ρουχισμού που να σας καλύπτει επαρκώς σε εκείνο το ευαίσθητο σημείο Μην κάθεστε εκεί όπου υπάρχουν ρεύματα αέρα Προσοχή στην χρήση των κλιματιστικών (θα πρέπει να μην σας χτυπάει απευθείας ο αέρας που εκπέμπουν)
Θεραπεία Σε περίπτωση που πάθετε ψύξη η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, αλλά και εναλλακτική. Για να αντιμετωπίσετε τους πόνους πάρτε με την συγκατάθεση του γιατρού σας μυοχα…

Γιατί το φαγητό είναι το συναισθηματικό μας καταφύγιο

Θα έχετε βρεθεί πιθανότατα στη θέση μετά από έντονο στρες να βρείτε «καταφύγιο» σε ένα ωραίο γεύμα. Αυτό που ονομάζουμε «emotional eating» ή συναισθηματική κατανάλωση τροφής μπορεί για κάποιους να είναι πολύ συχνό και να συνδέεται με διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, από τα πανεπιστήμια Aston, Loughborough και Birmingham, το εν λόγω πρόβλημα μπορεί να έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία. Φάνηκε λοιπόν γονείς που είτε χρησιμοποιούν πολύ περιοριστικές πρακτικές σίτισης είτε χρησιμοποιούν το φαγητό ως ανταμοιβή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα παιδιά τους στο να βασίζονται στο φαγητό για να ευχαριστήσουν τα συναισθήματα τους.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι τα παιδιά ήταν περισσότερο πιθανό να τρώνε με βάση το συναίσθημα (emotionally eating) σε ηλικία 5 με 7 ετών όταν οι γονείς τους τους έδιναν φαγητό ως ανταμοιβή ή υπήρχε υπερβολικός έλεγχος σε σχέση με το φαγητό όταν ήταν σε μικρότερη ηλικία.
Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν, διατροφικές συνήθ…

Ο άγνωστος κίνδυνος από την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

Ορισμένες ορμονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι είναι δυνατόν να θέσουν τις γυναίκες που τις εφαρμόζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη κύησης όταν μείνουν έγκυες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Preventing Chronic Disease. Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Brittney A. Kramer, και οι συνεργάτες της από το Μιζούρι των ΗΠΑ, μελέτησαν στοιχεία από την περίοδο κύησης 2.741 γυναικών που συμμετείχαν σε επιμέρους έρευνα το 2007 και το 2008. Από αυτές, το 8,3% είχε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης και το 17,9% είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάποια ορμονική αντισυλληπτική μέθοδο, όπως το χάπι, ενέσεις, δακτύλιο του τραχήλου της μήτρας ή άλλες ενδομήτριες συσκευές.
Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κύησης ήταν υψηλότερος στις γυναίκες που είχαν κάνει χρήση τέτοιων μεθόδων αντισύλληψης σε σύγκριση με εκείνες που είχαν λάβει μέτρα αντισύλληψης χωρίς ορμονικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες αυξάνονται ακόμα περισσότερο σε γυναίκες που …

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στην κατηγορία των αγχωδών διαταραχών με κύρια χαρακτηριστικά το υπερβολικό άγχος και την έντονη ανησυχία. Ο άνθρωπος που υποφέρει από την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή εκφράζει στον τρόπο σκέψης του τις λεγόμενες ιδεοληψίες οι οποίες με την σειρά τους θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση των καταναγκασμών.
Το βασικό χαρακτηριστικό, λοιπόν, της ΙΨΔ είναι οι επαναλαμβανόμενοι ψυχαναγκασμοί και καταναγκασμοί, που είναι αρκετά σοβαροί ώστε να προκαλούν έντονη υποκειμενική ενασχόληση, να καταναλώνουν μεγάλο μέρος της ημέρας από το χρόνο του ατόμου και να προκαλούν σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας του.
Τα συμπτώματα της ΙΨΔ μπορεί να κυμαίνονται από μέτρια έως και πολύ σοβαρά. Η σοβαρή συμπτωματολογία χωρίς θεραπευτική παρέμβαση είναι ικανή να καταστρέψει την δυνατότητα του ατόμου να λειτουργήσει ικανοποιητικά στην εργασία του, στο σχολείο ή ακόμη και στο σπίτι του. Επειδή, λοιπόν, η ΙΨΔ μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου, είναι …

Για πρώτη φορά αυτόνομο ρομπότ έκανε εγχείριση εντέρου

Τα ρομπότ έκαναν ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για να αποκτήσουν τη δική τους αυτονομία στο χειρουργείο, φιλοδοξώντας να κλέψουν λίγη από τη δόξα των αυτόνομων οχημάτων της Google. Για πρώτη φορά, ένα αυτόνομο ρομπότ - υπό την απλή επίβλεψη αλλά όχι καθοδήγηση ενός γιατρού- έκανε με επιτυχία μια χειρουργική επέμβαση σε μαλακούς ιστούς ενός πειραματόζωου. Το ρομπότ τα κατάφερε καλύτερα τόσο από τους έμπειρους χειρουργούς, όσο και από την υπάρχουσα σήμερα υποβοηθούμενη από ρομπότ χειρουργική επέμβαση. Η δοκιμή αφορούσε επέμβαση εντέρου σε ζωντανούς χοίρους. Το ρομπότ έκοψε και έραψε ξανά το έντερο με μεγάλη ακρίβεια.
Οι έρευνητές του Ινστιτούτου Παιδιατρικής Χειρουργικής Καινοτομίας Sheikh Zayed (ιδρύθηκε το 2010 με δωρεά από την κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι) και του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αζάντ Σέιντμαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine". Για πρώτη φορά αυτόνομο…

Τι είναι η Μεσογειακή διατροφή και τι προσφέρει στην υγεία μας

Ηταν ήδη γνωστό από καιρό οτι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες της Μεσογείου (χαρακτηριστικά στην Κρήτη, την Νότιο Ιταλία, την Βόρειο Αφρική) και που η διατροφή τους βασίζεται στο ελαιόλαδο και μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα στεφανιαία νόσο από ότι άνθρωποι που ζουν στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική όπου η διατροφή τους περιλαμβάνει περισσότερα ζωϊκά λίπη. Πολλές συζητήσεις γίνονται διεθνώς για τις επιδράσεις της Μεσογειακής Δίαιτας. Κυρίως γιατί θεωρείται οτι δρά ευεργετικά έναντι καρδιακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος. Στο συμπέρασμα μάλιστα αυτό οδηγήθηκαν αρχικά ξένοι ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι από τις χώρες της Μεσογείου, όπως θα περίμενε ίσως κανείς... Ας δούμε όμως αναλυτικότερα:
* τι είναι η Μεσογειακή Δίαιτα * ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της και * τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή
Τον Ιανουάριο του 1993 η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard University. εκπόνησε επιδημιολογική μελέτη για να εξηγήσει τα…

5 νέες θεωρίες που εξηγούν τις αιτίες της κατάθλιψης

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η κατάθλιψη είναι σαν ένας μικρός πομπός που χάνεται κάπου στο δρόμο του από τον έναν νευρώνα στον άλλο και περιφέρεται χωρίς να μπορεί να προσανατολιστεί.
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια εύκολη εξήγηση, ότι δηλαδή δημιουργείται μια χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο που προκαλεί τελικά αυτά τα συναισθήματα της θλίψης, της μοναξιάς ή του ψυχικού πόνου. Ομως, η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ περισσότερο περίπλοκο απ’ αυτό. Διαβάστε παρακάτω τις πέντε πιο πρόσφατες θεωρίες για την κατάθλιψη που προέκυψαν από τις πιο πρόσφατες μελέτες.
1. Λανθασμένη εγκεφαλική καλωδίωση Οταν οι ειδικοί σάρωσαν τους εγκεφάλους καταθλιπτικών ατόμων ανακάλυψαν ότι ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου, το μέρος που σχετίζεται με ανώτερες γνωστικές διεργασίες, εμφάνισε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας από εκείνα που υπάρχουν σε μη καταθλιπτικά άτομα. Αλλες εγκεφαλικές σαρώσεις αποκάλυψαν ρήξη στα φυσιολογικά πρότυπα συναισθηματικής επεξεργασίας που εμποδίζουν την ικανότητα καταστολ…

Τα apps γνωριμιών «σκορπίζουν» σεξουαλικά νοσήματα

Αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) προκαλούν οι εφαρμογές γνωριμιών, σύμφωνα με την Βρετανική Εταιρία για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του Τομέα Δημοσίας Υγείας, του οργανισμού AIDS Healthcare Foundation, Whitney Engeran-Cordova, τα apps γνωριμιών για κινητά αλλάζουν ταχύτατα το σεξουαλικό τοπίο, καθιστώντας το περιστασιακό σεξ εξίσου εύκολο με την παραγγελία μίας πίτσας και αυτό δεν στερείται επιπτώσεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι εφαρμογές γνωριμιών συμβάλλουν στην εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, διευκολύνοντας την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, καθώς όσο ταχύτερη είναι η εναλλαγή, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθεί κανείς.
«Εάν αρκετός κόσμος αλλάζει γρήγορα ερωτικούς συντρόφους και πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τα οποία δεν λαμβάνει θεραπεία, μπορεί να συμβεί έκρηξη στα κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης στον ετε…

Μπύρα και σοκολάτα επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου

Αναλύοντας περισσότερα από 1.000 δείγματα ανθρώπινων κοπράνων, ερευνητές από το Βέλγιο βρήκαν μια σειρά από παράγοντες, που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, οι οποίοι επηρεάζουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου συμπεριλαμβανομένων της κατανάλωσης μπύρας και σοκολάτας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
Ο Jeroen Raes, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Μικροβιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Leuven, ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις μελλοντικές έρευνες για το μικροβίωμα του εντέρου το οποίο αποτελείται από δεκάδες τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 1.000 είδη βακτηρίων, και μπορεί να ζυγίζει μέχρι 2 κιλά. Ενώ το ένα τρίτο της εντερικής μικροχλωρίδας είναι κοινό για την πλειονότητα των ανθρώπων, τα δύο τρίτα μπορεί να αφορούν κάθε άτομο ξεχωριστά. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πώς επηρεάζεται το μικροβίωμα.
Να σημειωθεί ότι η σύνθεση της εντερικής χλωρίδας έχει βρεθεί σε προηγούμενες μελ…

Τα φάρμακα κατά του καπνίσματος δεν επηρεάζουν την ψυχική υγεία

Ανυπόστατες ανησυχίες Οι δραστικές ουσίες βαρενικλίνη και βουπροπριόνη που χορηγούνται για την διακοπή του καπνίσματος δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, ανησυχία και αυτοκτονικές σκέψεις.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Η έρευνα έγινε κατόπιν αιτήματος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων μετά από ανησυχίες που είχαν εκφράσει ομάδες καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια των φαρμακευτικών ουσιών που συντελούν στη διακοπή του καπνίσματος.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Ρομπερτ Ανθενελλι, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 8.000 άτομα, 18-75 ετών. Οι συμμετέχοντες κάπνιζαν κατά μέσο όρο πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα και ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα. Οι μισοί είχαν ιστορικό ή ενεργή ψυχιατρική πάθηση, όπως διαταραχή διάθεσης, ανησυχία, ψυχωτική ή διαταραχή προσωπικότητας, ενώ οι…

Λιστέρια: Τι είναι το άκρως επικίνδυνο βακτήριο στο πιάτο μας;

Η λοίμωξη από λιστέρια είναι μια τροφική βακτηριακή ασθένεια που μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρή για τις έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η λοίμωξη από λιστέρια (Listeria monocytogenes - βακτηριδιακός παθογόνος μικροοργανισμός που εκδηλώνεται ως ενδοκυτταρικό παράσιτο) εκδηλώνεται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασμένων κρεάτων και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μόλυνσης και από κατεψυγμένα λαχανικά. Και αυτό επειδή τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να επιβιώσουν την ψύξη, ή ακόμα και την κατάψυξη. Οι υγιείς άνθρωποι σπάνια ασθενούν από, αλλά η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τα αγέννητα μωρά και νεογνά. Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επίσης, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο απειλητικών επιπλοκών για τη ζωή τους. Η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της μόλυνσης από λιστέρια.
Αίτια Τα βακτήρια της λιστέρια μπορούν να …

Δωρεάν έλεγχος σπίλων από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών

Δωρεάν έλεγχο σπίλων προσφέρει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών από τη Δευτέρα 9 έως την Παρασκευή 13 Μαΐου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος & την Ελληνική Εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος.*
Η προσφορά ισχύει για όσους επικοινωνήσουν από τη Δευτέρα 09 Μαΐου έως την Παρασκευή 13 Μαΐου και προγραμματίσουν το ραντεβού τους.
Για ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα παρακάτω τηλέφωνα, καθημερινά, από τις 12:00 έως τις 14:00: – Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862984 – Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400463 και 464
Οι προσφορές εξετάσεων προληπτικού ελέγχου εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, παραμένοντας πιστός στη δέσμευσή του να παρέχει διαρκώς κορυφαίες υπηρεσίες υγείας, σε προσιτές τιμές.

*Ισχύει για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών.

Αποκάλυψη: Τι παθαίνει το σώμα όταν πίνεις νερό με άδειο στομάχι;

Είναι συνηθισμένο στις μέρες μας, στην Ιαπωνία, να πίνουν νερό αμέσως μετά το ξύπνημα, κάθε πρωί. Επιπλέον, επιστημονικές δοκιμές έχουν αποδείξει την αξία του. Για παλιές και σοβαρές ασθένειες, καθώς και για σύγχρονες ασθένειες, η θεραπεία με το νερό έχει κριθεί επιτυχημένη από την ιαπωνική ιατρική κοινωνία ως θεραπεία 100% για τις παρακάτω παθήσεις:
Πονοκέφαλο, σωματικό πόνο, καρδιαγγειακό σύστημα, αρθρίτιδα, ταχυπαλμία, επιληψία, περίσσιο λίπος, ασθματική βρογχίτιδα , φυματίωση *** (επαλήθευση από έναν εμπειρογνώμονα) ***, μηνιγγίτιδα, ασθένειες των νεφρών και των ούρων , έμετο, γαστρίτιδα, διάρροια, αιμορροίδες, διαβήτη, δυσκοιλιότητα, όλες οι ασθένειες των ματιών, της μήτρας, του καρκίνου και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, ασθένειες της μύτης, του αυτιού και του λαιμού .
ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
1. Όταν ξυπνάτε το πρωί, πριν το βούρτσισμα των δοντιών, πίνεται 4 x 160ml ποτήρια νερό 2. Βουρτσίστε και καθαρίστε το στόμα, αλλά μην φάτε ή πιείτε τίποτα για 45 λεπτά 3. Μετά από 45 λεπτά μπορ…