Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 30, 2016

Ξηροδερμία: Τα 6 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε

Πολλοί νομίζουν ότι το ξηρό δέρμα είναι ένα αισθητικό πρόβλημα, που οφείλεται στα σκληρά σαπούνια, στα τραχιά υφάσματα, στην ελλιπή ενυδάτωση του δέρματος και στο… μπάνιο με καυτό νερό. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα νοσήματα, διαταραχές αλλά και φάρμακα, που, επίσης, μπορεί να την προκαλέσουν.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος (αισθητική δερματολογία – δερματοχειρουργική), το φυσιολογικό, υγιές δέρμα καλύπτεται από μία λεπτή στοιβάδα φυσικού λίπους (σμήγμα) που«παγιδεύει» την υγρασία στο εσωτερικό του και το διατηρεί απαλό και μαλακό.

Η ξηροδερμία συνήθως εκδηλώνεται, όταν κάτι στο περιβάλλον ή κάτι που κάνει το άτομο, αφαιρεί τα λιπίδια, αφήνοντας απροστάτευτο το δέρμα.
Λιγότερο συχνά η αιτία είναι εσωτερική: ένα ιατρικό πρόβλημα, η εμμηνόπαυση, η γενετική προδιάθεση ή, πολύ απλά, η προχωρημένη ηλικία, κάνουν το δέρμα να ξηραίνεται.
Αν και η ξηρότητα μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο δέρμα, είναι πιο συχνή στα χέρια, στις κνήμες και στην κοιλιά. Πολλές φο…

Ενέσιμη θεραπεία κατά στένωσης

Νέα πιλοτική μέθοδος με βλαστοκύτταρα για ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο!
Μια ένεση βλαστοκυττάρων ίσως να είναι η λύση για όσους υποφέρουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD), την ασθένεια που προκαλεί πόνο κατά το βάδισμα, μυϊκή απώλεια, έλκη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον ακρωτηριασμό ενός άκρου. Η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε πιλοτικά με καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες τρεις δοκιμές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας, το Πανεπιστήμιο Gachon της Νότιας Κορέας και το Toronto General Hospital.

Ως γνωστόν, την περιφερική αρτηριακή νόσο προκαλεί η στένωση ή η απόφραξη των αρτηριών εξαιτίας της δημιουργίας πλακών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε κακή αιμάτωση των άκρων. Συνήθως το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση στεντ στην αρτηρία με στένωση.

Η νέα υπό δοκιμή θεραπεία προβλέπει την άντληση βλαστοκυττάρων μυελού των οστών από τον ασθενή -συνήθως από τα οστά του ισχίου- και την επαναχορήγη…

Απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων

Οι ελλείψεις στην αγορά, υποχρέωσαν τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να απαγορεύσει τις “παράλληλες” εξαγωγές μίας σειράς εμβολίων.
Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαρκή αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας φαρμάκων στην αγορά και σύμφωνα με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΟΦ.

Σκοπός είναι να εξασφαλισθούν οι εμβολιαστικές ανάγκες των ασθενών με τα συνδυασμένα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη και τα εμβόλια έναντι ηπατίτιδας.
Συγκεκριμένα, προστίθενται στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευομένων προς “παράλληλη” εξαγωγή (επανεξαγωγή), ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση, τα εξής σκευάσματα:
REPEVAX (αναμνηστικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας), ενέσιμο εναιώρημα σε προγεμισμένη σύριγγα.
ENGERIX (εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Β), ενέσιμο εναιώρημα 10 MCG /0,5 ML (1 DOSE) & 20 MCG/1 ML (1 DOSE).
HBVAXPRO (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Β), ενέσιμο εναιώρημα 5 MCG /0,5 ML & 10 MCG/1 ML &a…

Καούρα: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Η καούρα είναι αποτέλεσμα της παλινδρόμησης οξέων από το στομάχι, λόγω αποδυνάμωσης ή δυσλειτουργίας του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες συστέλλεται προκειμένου να παραμείνουν στο στομάχι οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε. Η καούρα είναι μια συνήθης ενόχληση που εμφανίζεται κυρίως μετά την κατανάλωση ενός πικάντικου γεύματος ή ενός γεύματος με πολλά λιπαρά και είναι πιο έντονη όταν ξαπλώνουμε ή σκύβουμε.

Πότε όμως αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος;
Αρχικά, ο πόνος στο στήθος που συνοδεύει μια κρίση καούρας συγχέεται πολλές φορές με τον πόνο του εμφράγματος. Το έμφραγμα αποτελεί επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης νοσηλείας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο κρύος ιδρώτας, η ζαλάδα και η γενικευμένη αδυναμία. Εάν ο πόνος στο στήθος δεν συνοδεύεται από φούσκωμα και/ή ερυγή (τυπικά συνοδά συμπτώματα της καούρας) και δεν υποχωρεί με τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα οξέων στο στομάχι, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη σ…

Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα προκαλεί ετησίως 150 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων

Ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, συσσωρεύει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 γενετικές μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων του εξαιτίας του καπνίσματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Κάθε μία ξεχωριστά από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία εξελίξεων, που θα οδηγήσουν τελικά στον καρκίνο. Αυτό εξηγεί γιατί το κάπνισμα αυξάνει τόσο πολύ τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων.

Εκτός από τους πνεύμονες, και άλλα όργανα υφίστανται μεταλλάξεις. Έτσι, ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα επί ένα έτος προκαλεί 97 μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο του λάρυγγα, 39 μεταλλάξεις στο φάρυγγα, 23 στο στόμα, 18 στην ουροδόχο κύστη και έξι σε κάθε κύτταρο του ήπατος.

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά υπολόγισαν με πιο συγκεκριμένο τρόπο την καταστροφική ζημιά που κάνει το κάπνισμα σε γενετικό επίπεδο, στα διάφορα όργανα του σώματος και εντόπισαν μια σειρά από διαφορετικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων ο καπνός του τσιγάρου, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προκαλεί τις…

Κρίση και Εφηβεία

Η εφηβεία αποτελεί ένα ιδιαίτερο μεταβατικό κομμάτι του ψυχισμού, ένα πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για μια προσπάθεια απογαλακτισμού από τις γονεϊκές φιγούρες και απόκτησης μιας αυτόνομης προσωπικότητας. Η αγωνιώδης πορεία κατανόησης του Εγώ θέτει στον έφηβο υπαρξιακά ζητήματα: πώς μπορεί να υπάρξει ως μια ξεχωριστή οντότητα, μη εξαρτημένος από την οικογενειακή προστασία, ποιές είναι οι επιθυμίες του, πώς εκφράζει λόγο.

Η εγκόλπωση αλλεπάλληλων αλλαγών, ψυχικών και σωματικών βιώνεται με μεγάλο άγχος. Ο έφηβος έρχεται αντιμέτωπος με ορμές και επιθυμίες πρωτόγνωρες και μη διαχειρίσιμες, με πιο ορατές τις αλλαγές στο σώμα αλλά και με μια αδιόρατη ανάγκη προσδιορισμού- διαμόρφωσης ταυτότητας, η οποία επιλύεται με τη διαδικασία της ταύτισης και της εξιδανίκευσης. Η ανακάλυψη καινούριων προτύπων που καθρεφτίζουν τις πτυχές του εαυτού του έως ότου συγκροτήσει τη δική του ταυτότητα ανακουφίζει την αίσθηση απειλής και κινδύνου που ενέχει η αποκοπή από την οικογεν…

Ο Έμπολα μεταλλάχθηκε και είναι 4 φορές πιο ισχυρός

Ο ιός Έμπολα μεταλλάχθηκε και είναι πια τέσσερις φορές πιο ικανός να μολύνει και να σκοτώνει τους ανθρώπους.

Σαν να μην ήταν ήδη άκρως επικίνδυνος ο ιός Έμπολα έγινε ακόμη χειρότερος. Κατά την τελευταία επιδημία του 2014-15, ο ιός μεταλλάχθηκε και μπορεί πλέον να μολύνει πολύ πιο εύκολα τους ανθρώπινους ιστούς, με τετραπλάσια ικανότητα από ό,τι στο παρελθόν.

Παράλληλα –χάρη στην ίδια μετάλλαξη- έχει γίνει τρεις φορές πιο φονικός για όσους μολύνει, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες. Η διπλή αυτή εξέλιξη δημιουργεί ανησυχίες ότι σε μια μελλοντική επιδημία ο ιός θα είναι πιο φονικός και πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί.

Σε δύο νέες επιστημονικές εργασίες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Cell” (Κύτταρο), οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρεμι Λούμπαν του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και τον καθηγητή Τζόναθαν Μπολ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ αντίστοιχα, ανέλυσαν τον γενετικό κώδικα σχεδόν 2.000 δειγμάτων του ιού.

Αυτό που διαπίστωσαν, είναι ότι ο Έμπολα υπέστη αλλαγές σε μια πρ…

Δέκα απροσδόκητα οφέλη του γιαουρτιού στην υγεία μας!

1)   Προστατεύει τα δόντια μας! Περιέχει γαλακτικό οξύ που μας προφυλάσσει από τους κινδύνους των επιβλαβών τροφών και ποτών για τα δόντια μας και τα ούλα μας. Επιπλέον αν και περιέχει ζάχαρη δεν αποτελεί κίνδυνο για το σμάλτο των δοντιών μας.

2)   Μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα της αλλεργίας! Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορεί να μειώσουν την αντίδραση του σώματός μας στη γύρη και στα άλλα αλλεργιογόνα, ελαχιστοποιώντας μία αλλεργική αντίδραση.

3)   Εξαιρετικό σνακ πριν και μετά την προπόνηση! Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες άρα μας βοηθά κατά την διάρκεια της προπόνησης λειτουργώντας ως τροφοδότης «καυσίμων» αλλά και μετά από αυτήν αναπληρώνοντας τη χαμένη ενέργεια. Ακόμα και μετά από μία σκληρή προπόνηση το κάλιο και το νάτριο που περιέχει μας βοηθά να αναπληρώσουμε τους ηλεκτρολύτες που χάσαμε με τον ιδρώτα και να έχουμε μία όμορφη αίσθηση φρεσκάδας.

4)   Καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα! Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με το να κάνει τα Τ-κύτταρά μας πιο ισχυρά…

Τι μας προκαλεί η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας

Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα να αστοχεί να αναγνωρίσει τα συμπτώματά της, όταν αυτά εκδηλώνονται.

Ο λόγος γίνεται για την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ). Πρόκειται για ένα είδος κατάθλιψης που “έρχεται και φεύγει” σε ένα εποχιακό “μοτίβο”. Η ΕΣΔ είναι επίσης γνωστή και ως “εποχική κατάθλιψη”, επειδή τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή και τείνουν να είναι πιο σοβαρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν το φθινόπωρο, όταν οι ημέρες αρχίζουν να γίνονται ολοένα και μικρότερες. Ξεκινάει περίπου το Νοέμβριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή συχνά μειώνεται ή και απαλείφεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να επιστρέψει πάλι το φθινόπωρο και το χειμώνα σε ένα επαναλαμβανόμενο εποχιακό μοτίβο.

Συμπτώματα της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής
Μια επίμονη χαμηλή διάθεση
Μι…

Ο συχνότερος καρκίνος του δέρματος είναι το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα. Πως μπορεί να προληφθεί;

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει διάφορες μορφές, συχνά εμφανίζεται ως ένα μικρό εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος που μπορεί να περιλαμβάνει κρατήρα και να αιμορραγεί.
Αποτελεί την πιο συχνή και λιγότερο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, αφού καταλαμβάνει το 80% των καρκίνων του δέρματος, τ ο οποίο δεν είναι μελάνωμα. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στις εκτεθειμένες περιοχές όπως είναι, το πρόσωπο, ο αυχένας, οι ώμοι και ηπλάτητων ηλικιωμένων ανθρώπων. Η νόσος είναι συνηθέστερη σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και τις νεότερες ηλικίες.

Ανάπτυξη:
Αναπτύσσονται στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας και είναι βλάβες που, φυσιολογικά, εξελίσσονται αργά. Σαφώς, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το φως του ήλιου στην ανάπτυξη αυτής της μορφής καρκίνου, αλλά και άλλοι παράγοντες, διότι δεν προσβάλλονται όλες οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται συστηματικά σ’ αυτόν.
Άλλωστε, η φυσιολογική τάση κάθε δερματικού καρκίνου, είναι…

Ηπατολογικός, ανώδυνος έλεγχος με τη μέθοδο Ελαστογραφίας από τον «Προμηθέα»

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες, γνωστές σε πολλούς ως η «σιωπηλή νόσος» λόγω της ασυμπτωματικής τους φύσης, αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Βάσει πρόσφατων στοιχείων, στην Ελλάδα ζουν περίπου 130.000-160.000 άνθρωποι με ενεργή χρόνια Ηπατίτιδα C, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (80%) δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί, μόλις το 50% εξ’ αυτών, κατά προσέγγιση, έχει λάβει θεραπεία. Όσον αφορά στην Ηπατίτιδα Β, υπολογίζεται ότι περίπου το 2% - 3% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με τον ιό. Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β & C μπορεί να επιφέρει προοδευτικά επιδεινούμενη ηπατική ίνωση, η οποία δύναται να καταλήξει σε κίρρωση του ήπατος και ενδεχόμενη εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
Πλέον, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ελαστογραφίας του ήπατος, οι επαγγελματίες υγείας είναι σε θέση μέσα σε λίγα λεπτά για να ελέγξουν το ήπαρ των ανθρώπων που ζουν με κάποια ηπατική νόσο, χωρίς τη διενέργεια βιοψ…

Περιμένοντας τους μεγάλους σεισμούς!

{Τίποτε στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε.
Μαρία Κιουρί, 1867-1934, Γαλλίδα φυσικός}

Οι σεισμολόγοι και οι γεωφυσικοί ανακοίνωσαν την είδηση ότι αναμένεται μεγάλος σεισμός στη χώρα μας σε δύο γεωγραφικά σημεία! Επίσης συμπληρώνουν ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί ισχυρός σεισμός σε βάθος χρόνου. Συνιστούν ψυχραιμία και χαρακτηρίζουν το φυσικό αυτό φαινόμενο ως κάτι απολύτως φυσιολογικό σε μία ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα όπως η δική μας…Υπάρχει «μία λεπτομέρεια» στην όλη κατάσταση: το «βάθος χρόνου»! Αυτό είναι και το δεδομένο που δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να μιλούν για πρόγνωση αλλά μόνο για εκτίμηση…
Πόσο εύκολα όμως και σχεδόν αυτόματα μπορούμε να θεωρήσουμε ένα απειλητικό για τη ζωή μας φαινόμενο της φύσης ως φυσιολογικό, και πόσο μάλλον όταν έχουμε αρκετά ξεμακρύνει και από τον εντελώς φυσικό τρόπο ζωής εδώ και εκατομμύρια χρόνια … Επιπλέον το συναίσθημα του φόβου είναι συνυφασμέ…

Βηματοδότης για τον πόνο των αρθρώσεων

Μικροσυσκευή που εμφυτεύεται θεραπεύει τις φλεγμονές
Εναν «βηματοδότη» για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που υπόσχεται να τερματίσει τον ενοχλητικό πόνο των αρθρώσεων, δημιούργησαν επιστήμονες από την Ολλανδία. Πρόκειται για μία μικροσυσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, κοντά στην κλείδα και στέλνει ηλεκτρικά μηνύματα «μπλοκάροντας» τον πόνο.

Ως γνωστόν, η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται από τη λανθασμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού, το οποίο «επιτίθεται» στις αρθρώσεις προκαλώντας φλεγμονή, ακαμψία, πόνο και κόπωση. Αυτήν τη στιγμή, όσοι υποφέρουν από την αυτοάνοση νόσο λαμβάνουν κοκτέιλ ισχυρών φαρμάκων προκειμένου να κατευνάσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους. Αυτό όμως συχνά έχει ως αποτέλεσμα να νοσούν από λοιμώξεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πνευμονία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική, χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες της υπάρχουσας.

Η μικροσυσκευή που εμφυτεύεται στον ασθενή στέλνει μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρο…

Είναι το μέλι τόσο υγιεινό όσο πιστεύουμε ότι είναι;

Το έργο ζωής 12 μελισσών θα εξασφαλίσει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια επένδυση σε αυτό το χρυσό γλυκό νέκταρ. Ωστόσο, το πραγματικό ερώτημα είναι: Πόσο υγιεινό είναι το μέλι;

Oταν κάνετε το ερώτημα εάν κάτι είναι υγιές για σας, μερικές φορές θα πρέπει να κοιτάξετε τα πρώτα διατροφικά του δεδομένα. Στην επιφάνεια, το μέλι είναι πάνω από 80% καθαρή ζάχαρη, με περίπου το μισό από αυτό να είναι φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι φυσικά μια κακή προσθήκη σε οποιοδήποτε τρόφιμο, αλλά όταν εμφανίζεται φυσικά στα φρούτα και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο μέλι, φαίνεται πως δρα αρκετά διαφορετικά.

Γενική θρεπτική αξία του μελιού
* Το μέλι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι θα το έκανε μια  δεξτρόζη

* Το μέλι μειώνει την C αντιδρώσα πρωτεΐνη, που είναι ένας δείκτης φλεγμονής στο σώμα

* Το μέλι μειώνει την LDL («κακή» χοληστερόλη), ενώ αυξάνει την HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη)

* Το μέλι μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο σ…

Αύξηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με τις επιπτώσεις των αυξανόμενων, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, κοινωνικών ανισοτήτων στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αθηνά Λινού, με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού να απειλείται από το φάσμα της φτώχειας, οι οικονομικές συνέπειες από την υποβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας υγείας «αναμένεται να είναι τεράστιες», επισημαίνοντας ότι σε αυξημένο κίνδυνο εκτίθεται κυρίως η υγεία ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι Ρομά, και οι γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, το Κοινωνικο-Οικονομικό Επίπεδο (ΚΟΕ) αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τα χρόνια και τα λοιμώδη νοσήματα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η ο…

Τέσσερις απλοί τρόποι να απαλλαγείτε από το «μπούκωμα»

Η ρινική συμφόρηση, το γνωστό σε όλους «μπούκωμα», είναι ένα σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί όλο τον χρόνο, αφού συνοδεύει αλλεργίες και κάθε είδους λοιμώξεις, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

Το «μπούκωμα» είναι αποτέλεσμα φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία και οιδήματος στους ιστούς της ρινικής κοιλότητας. Δυσκολεύει την αναπνοή και συνήθως συνοδεύεται από αυξημένη παραγωγή βλέννας.
Η άμεση αντιμετώπισή του μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους.

1. Ζεστό ντους
Ο ατμός θα βοηθήσει να απομακρυνθεί η βλέννα και να βελτιωθεί η αναπνοή, αν και η επίδραση είναι παροδική.

2. Αλατούχο σπρέι
Δρα ενάντια στη φλεγμονή της ρινικής κοιλότητας ώστε να περιοριστεί η συμφόρηση. Δεν περιέχει φαρμακευτικές ουσίες, οπότε είναι κατάλληλο και για βρέφη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3. Ζεστή κομπρέσα
Μια ζεστή κομπρέσα μπορεί να ανακουφίσει από το αίσθημα πίεσης στα ιγμόρεια ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή.

4. Έλαιο ευκαλύπτου
Οι εισπνοές με το έλαιο ανακουφίζουν από τη φλεγμονή στα τοιχώματα της μύτης. Μπο…

Πως να καταλάβετε το έμφραγμα ένα μήνα πριν

Τα καρδιακά προβλήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των ανθρώπων, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι σε αυτά οφείλεται το 40% των θανάτων παγκοσμίως.

Μάστιγα τείνουν να γίνουν οι θάνατοι από καρδιακό έμφραγμα και ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, εκτός των άλλων, είναι και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε παρακάτω σημαντικά σημάδια που σας προειδοποιούν για το έμφραγμα.

Κούραση
΄Όταν οι αρτηρίες στενεύουν, η καρδιά παίρνει λιγότερο αίμα από ότι είχε συνηθίσει. Αυτό την κάνει να δουλεύει περισσότερο από το κανονικό, κάνοντας σας να αισθάνεστε κουρασμένοι σχεδόν συνεχώς.

Λαχάνιασμα
Όταν η καρδιά τροφοδοτείται με λιγότερο αίμα, οι πνεύμονες δεν παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Η καρδιά και οι πνεύμονες συνδέονται στενά. Έτσι, το ένα δεν μπορεί χωρίς το άλλο. Εάν έχετε προβλήματα αναπνοής καλύτερα να συμβουλευτείτε γιατρό καθώς μπορεί να σημαίνει ότι πλησιάζετε το έμφραγμα.

Αδυναμία
Όταν το σώμα γίνεται αδύν…

Κύστη κόκκυγα: Πώς να απαλλαγείτε χωρίς χειρουργείο

Τέλος στις ενοχλητικές και επώδυνες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα δίνουν νέες, πρωτοποριακές μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Οι δυνατότητες που παρέχει τόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και της ιατρικής στη θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι τεράστιες, καθώς πλέον η θεραπεία της πάθησης γίνεται χωρίς τομή και αναισθησία, με τη βοήθεια λέιζερ που προσφέρουν ακρίβεια, διασφαλίζοντας την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών των ιστών.

Τι ακριβώς όμως είναι η κύστη κόκκυγα και ποια τα αίτια σχηματισμού της; «Πρόκειται για έναν κυστικό σχηματισμό που προκαλεί φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα, ο οποίος βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Παρότι μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δημιουργείται από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, κυρίως σε άτομα με έντονη τριχοφυΐα.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η πάθηση απαντάται κυρίως στους άνδρες και πολύ λιγότερο στις γυναίκες. Η παχυσαρκία είναι άλλος ένας λόγος εμφά…

Το να αποδεχθείς αυτό που σου συμβαίνει, είναι η αρχή του να δεχθείς την αλλαγή

Το να αποδεχθείς αυτό που σου συμβαίνει, είναι η αρχή του να δεχθείς την αλλαγή
Άγχος και απόγνωση.

Ίσως ένα κρυφό δάκρυ που και που, παρέα με την μοναξιά σου.

Φορτισμένη συναισθηματικά ψυχή...

Άδεια από αγάπη, προσοχή και φροντίδα.

Μία βιασύνη να τελειώσει η μέρα..... Να κοιμηθείς μπας και ηρεμήσεις από την πίεση, τις τύψεις και τις ενοχές.

Αν δεν αποδεχθείς μια μιζέρια που κυλά στις φλέβες σου, πως θες να την αλλάξεις;

Πως θα αλλάξεις αυτό που λες εγωιστικά, ότι δεν σου συμβαίνει.

Εθελοτυφλείς κατά τις ύπαρξής σου.
Βολεύτηκες στην ασφάλεια του μικρού σου κλουβιού.
Βολεύτηκες μέσα στο μικρό σου άγχος και απόγνωση.
Βολεύτηκες μέσα στην ουσιαστική επικοινωνία με συνανθρώπους που δεν έχεις.
Βολεύτηκες σε κλουβί και κέρδισες την πίεση.
Το να αποδεχθείς την πίεση που βιώνεις, αποδέχεσαι την ανάγκη σου να απλωθείς ελεύθερα.

«Έλα μωρέ δεν πειράζει» Πειράζει;;;

Αν δεν πειράζει τι νοιώθεις και αν νοιώθεις τι σε πειράζει;

Για μια φορά πες στον εαυτό σου πως πονάς και σε πειράζει που πονάς... Τι πει…

Σχεδόν το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται με το κάπνισμα

Το 28,6% όλων των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ σχετίζονται ή μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Και από αυτούς τους θανάτους, τα τρία τέταρτα περίπου αφορούν το καρκίνο των πνευμόνων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοανί Λορτέ-Τιελάν της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “JAMA InternalMedicine”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν τους παράγοντες κινδύνου για διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι το κάπνισμα ενέχεται κατά μέσο όρο στο 22,9% των θανάτων γυναικών από καρκίνο και στο 33,7% των θανάτων ανδρών άνω των 35 ετών.

Η έρευνα δείχνει σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία των ΗΠΑ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 8% έως 40%. Στις νότιες πολιτείες, όπου καλλιεργείται το 95% του αμερικανικού καπνού, η συμβολή του καπνίσματος στους θανάτους είναι η υψηλότερη.

Μόνο το ένα τρίτο…

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την πρόληψη της γρίπης μέσω του εμβολιασμού ξεκινά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του αντιγριπικού εμβολιασμού προκειμένου να μην θρηνήσουμε και εφέτος θύματα.

Για το θέμα, μίλησαν σε Συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του American College of Greece, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης και ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας κ. Νικόλαος Μουλίνος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 435 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 408 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέση ηλικία των ατόμων …

Άσθμα: Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Όσοι ζουν με άσθμα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καθημερινή ζωή μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη κάποιες μέρες. Τα συμπτώματα είναι πολλά (και ενοχλητικά) και μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Ποια είναι όμως αυτά;

Βήχας: Ο βήχας λόγω άσθματος είναι συνήθως χειρότερος το βράδυ ή νωρίς το πρωί, και προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο.

Συριγμός: Όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να υπάρχει ο χαρακτηριστικός ήχος ήταν αναπνέετε.

Σφίξιμο στο στήθος: Συνήθως εμφανίζεται σαν μια αίσθηση ότι κάποιος ασκεί πίεση ή κάτι έχει καθίσει πάνω στο στήθος του.

Προβλήματα στην αναπνοή: Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από άσθμα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν ή νιώθουν συχνά ότι τους κόβεται η ανάσα.

Αυτά τα συμπτώματα, πάντα, δεν είναι αναγκαστικό ότι θα εμφανιστούν σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα. Παρομοίως, το να έχετε αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα πως πάσχετε από άσθμα. Ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε μια ακριβή …

Σκουλήκι θεραπεύει το άσθμα!

Πολύ κοντά στο πρώτο φάρμακο για τη νόσο χάρη σε μία αντι-φλεγμονώδη πρωτεΐνη 
To πρώτο φάρμακο κατά του άσθματος μπορεί να είναι προ των πυλών και πρέπει να ευχαριστούμε γι' αυτό τα σκουλήκια! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας παρασιτικός νηματώδης σκώληκας, το αγκυλόστομα, παράγει μια αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη, την ΑΙΡ-2, η οποία, όπως έδειξαν τα πειράματα, καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή των πνευμόνων και το άσθμα στα ποντίκια.

Αρχικά, από τις κλινικές δοκιμές προέκυψε ότι η ύπαρξη αυτών των παράσιτων στον οργανισμό προστατεύει από την ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντερική νόσο (ΙΦΕΝ). Η δρ Severine Navarro του James Cook University στην Αυστραλία επισήμανε ότι «αν και η φλεγμονώδης εντερική νόσος και το άσθμα είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις, αυτό που έχουν κοινό είναι ένα ελάττωμα στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει αποτέλεσμα έντονες φλεγμονώδεις διαδικασίες».

Τα παράσιτα για να επιβιώνουν και να μην εντοπίζονται στο ανθρώπινο έντερο ρυθμίζουν την ανοσοαντίδρ…

Ζάχαρη: Δείτε σε ποια ποσότητα είναι θανατηφόρα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη νύχτα του Χαλοουίν, το οποίο γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31ης Οκτωβρίου σε πολλές χώρες του κόσμου, ως γνωστόν μικροί και μεγάλοι βγαίνουν στους δρόμους μασκαρεμένοι χτυπώντας τις πόρτες των σπιτιών και ζητώντας γλυκά. Για πολλούς, το Χαλοουίν είναι μια δικαιολογία να φάνε ανυπολόγιστες ποσότητες ζαχαρωτών και σοκολάτας!

Με αφορμή το έθιμο αυτό, επιστήμονες από την Αμερικανική Χημική Εταιρεία υπολόγισαν πόσα γλυκά θα πρέπει να φάει κανείς για να χάσει τη ζωή του!

Οι επιστήμονες έκαναν τους υπολογισμούς τους βάσει πειραμάτων σε ποντίκια και κατέληξαν ότι για τον άνθρωπο θανατηφόρα μπορεί να αποδειχθεί η «δόση» 29,7 γραμμαρίων ζάχαρης ανά κιλό σωματικού βάρους. Η ποσότητα αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγούσε στον θάνατο έναν στους δύο ανθρώπους που θα την κατανάλωναν.
Για έναν άνθρωπο με βάρος περίπου 82 κιλά, η «θανατηφόρα» δόση μεταφράζεται σε περίπου 2,5 κιλά ζάχαρης! Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περισσότερες από 250 μίνι σοκολάτες ή περισσότερα από 1.500 ζαχαρωτά.
Ακόμη βέβαια κι αν…

Πόνος στο γόνατο: Από τι προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Οι κακώσεις γόνατος είναι από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις που ένας άνθρωπος θα αντιμετωπίσει. Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας ακόμη και αν δεν αθλούμαστε, θα νιώσουμε κάποιο πόνο στην περιοχή του γόνατος που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.

Οι κακώσεις γόνατος μπορούν να διακριθούν με μια απλουστευμένη ταξινόμηση στις οξείες ή αιφνίδιες και στις χρόνιες κακώσεις.

Οξείες κακώσεις γόνατος
Συμβαίνουν αιφνιδίως μετά από τραυματισμό από άμεση πλήξη ή στροφική απότομη κίνηση του γόνατος. Πολύ συχνά προέρχονται μετά από αθλητικές δραστηριότητες. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος, ο περιορισμός της κίνησης, το ύδραρθρο (υγρό στο γόνατο), και η εμφάνιση τους εξαρτάται από τον μηχανισμό κάκωσης και το βαθμό βίας που ασκήθηκε.

Οι πιο συχνές οξείες κακώσεις είναι:

Ρήξη του πρόσθιου ή οπίσθιου (σπανιότερα) χιαστού.
Είναι πολύ συχνές σε αθλήματα επαφής και συνδέονται με αλλαγή κατεύθυνσης ή άσκηση βίας στο γόνατο.
Ρήξη του έσω / έξω μηνίσκου
Είναι αποτέλεσμα συνήθως βίας που ασκείτα…