Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 9, 2014

Ελληνικό αντιβιοτικό «κατακτά» την Κίνα

Η Κίνα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ- Το συγκεκριμένο αντιβιοτικό θεωρείται «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων που προκαλούνται από σταφυλόκοκκουςΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία δύο μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών της χώρας, της εταιρίας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly και της ΒΙΑΝΕΞ για την παραγωγή του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly με προορισμό την εξαγωγή στην Κίνα. Η πρώτη παρτίδα των φιαλιδίων παραδόθηκε στην έδρα της Lilly στη Σαγκάη. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί πριν από 16 μήνες προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εξαχθούν 2 εκατ. φιαλίδια, και με συνεχή αύξηση του όγκου των εξαγωγών - 6 εκατ. φιαλίδια το επόμενο έτος και τελικό στόχο 10 εκατ. φιαλίδια από το 2019.

Η ανακοίνωση της παράδοσης της πρώτης παρτίδας αντιβιοτικών στην Κίνα, έγινε την Τετάρτη από τις διοικήσεις των δύο εταιριών στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας αλλά και εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς.

Από τα γραφεία τη…

Κίνδυνοι και εξαρτήσεις στην εφηβική ηλικία

Χρειάζεται οι γονείς να είναι διακριτικά δίπλα στον έφηβο, παρατηρώντας πιθανές συμπεριφορές που τους φαίνονται ύποπτες για χρήση ή κατάχρηση ουσιών Η εφηβική συμπεριφορά πολλές φορές κρύβει κινδύνους. Η κατάχρηση ουσιών είναι ένα βασικό θέμα που απασχολεί όσους ζουν με εφήβους και ενδιαφέρονται γι' αυτούς - κυρίως τους γονείς. Οι τελευταίοι φοβούνται για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους αλλά και για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης εξάρτησης. 
Η χρήση ουσιών, ως εφηβική συμπεριφορά, τις περισσότερες φορές αιτιολογείται ως εξερεύνηση, δοκιμασία ή και αντίδραση στις πιέσεις που δέχεται ο έφηβος και πολλοί τη θεωρούν ένα στάδιο πειραματισμού της ηλικίας. Ακόμα και αν μια τέτοια συμπεριφορά είναι παροδική, δεν παύει να καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να γίνει χρήση ουσιών και στο μέλλον - στην ενήλικη πια ζωή. To 90% των ενηλίκων που κάνουν χρήση ουσιών ξεκίνησε αυτή τη συνήθεια από την εφηβεία.
Οι έφηβοι, όντας σε ένα μεταβατικό στάδιο προς την ενήλικη ζωή…

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες δεν έχουν κανονική περίοδο

Σε πολλές γυναίκες τυχαίνει να μην έρχεται η περίοδός τους (έμμηνος ρύση) την ημέρα που την περιμένουν. Η καθυστέρηση στην περίοδο μιας γυναίκας φέρνει συχνά σύγχυση και άγχος. Δείτε ποιες είναι οι πιο πιθανές αιτίες που συμβαίνει αυτό:
Στρες Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το στρες δεν μας επηρεάζει μόνο ψυχολογικά, αλλά επίσης έχει μια βιολογική επίδραση στον οργανισμό μας. Πολλές σωματικές παθήσεις συνδέονται με το αυξημένο στρες και μία από αυτές είναι και η έμμηνος ρύση. Όταν έχετε αυξημένο στρες το ποσό των ορμονών στο σώμα σας μειώνεται, κάτι το οποίο διαταράσσει την ωορρηξία και τον έμμηνο κύκλο, μια κατάσταση γνωστή ως δευτεροπαθή αμηνόρροια.
Υπερβολική σωματική άσκηση Η αμηνόρροια μπορεί επίσης να προκαλείται από την υπερβολική άσκηση. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο σε επαγγελματίες αθλήτριες που γυμνάζονται σκληρά και έχουν χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους. Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να συμβεί όταν οι γυναίκες χάνουν πολύ βάρος και όταν αλλάζει η ορμονική ισ…

Κύστη κόκκυγα: Αίτια και αντιμετώπιση

Η κύστη κόκκυγα (δερμοειδής κύστη ή τριχοφωλεακό συρίγγιο ή κοκκυγικό συρίγγιο) είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα που δημιουργείται από τη διαστολή και την ρήξη των διευρυμένων θυλακίων.
Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ 15-30 ετών και σπανίως πριν την εφηβεία ή μετά τα 40, ενώ οι άνδρες επηρεάζονται 2,2 με 4 φορές συχνότερα από τις γυναίκες.
Η έναρξη της νόσου ωστόσο, παρατηρείται νωρίτερα στις γυναίκες και εκτιμάται ότι σχετίζεται με την έναρξη της εφηβείας τους.
Αν και οι αιτίες που την προκαλούν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ως κύριες περιγράφονται οι εξής:
-Ορμόνες
-Τριχοφυΐα
-Τριβή
-Φλεγμονή

Αντιμετώπιση
 Η θεραπευτική προσέγγιση της νόσου επιτυγχάνεται με βάση την κλινική εκδήλωσή της. Οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο χειρουργικά.

Συνηθέστερα παρατηρούνται τρεις μορφές της νόσου:
-Απλή παρουσία ψηλαφητού ογκιδίου με ή χωρίς στόμιο. Θεωρείται ιδανική η στιγμή για χειρουργική αφαίρεση. Εάν αφεθεί αθεράπευτη μπορεί να μεταπέσει στην επόμενη μορφή.
-Παρο…

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε πέτρες στα νεφρά

Η νεφρολιθίαση είναι η δημιουργία λίθων σε διάφορες θέσεις στην ανώτερη αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού, δηλαδή το πυελοκαλυκικό σύστημα και τους ουρητήρες.
Οι πέτρες μπορεί να είναι μία ή πολλές και να εντοπίζονται στο ένα ή και στα δύο νεφρά. Δημιουργούνται δε από καθίζηση και σχηματισμό κρυστάλλων από ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στα ούρα.
Εκτιμάται ότι πάνω από το 10% των ανδρών και το 5% των γυναικών έχουν ένα συμπτωματικό επεισόδιο νεφρολιθίασης έως την ηλικία των 70 ετών.
Τα ποσοστά των ανδρών που εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά είναι διπλάσια έναντι των γυναικών.
Ωστόσο η συχνότητα της νεφρολιθίασης αυξάνεται με την ηλικία στις γυναίκες, με αποτέλεσμα η διαφορά στα δυο φύλα σταδιακά να χάνεται.
Η νόσος έχει την τάση να υποτροπιάζει, καθώς άτομα με ένα αρχικό επεισόδιο νεφρολιθίασης υποτροπιάζουν σε ποσοστό 10 έως 15% σε ένα έτος, 35 έως 40% σε μια πενταετία και περίπου 50% σε μια δεκαετία.

Συμπτώματα
-Ο πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της νεφρολιθίασης. Ο…

Οι άντρες μπορεί να μολυνθούν στο στόμα με HPV από τις γυναίκες

Ο ιός HPV θέτει σε αυξημένο κίνδυνο τους άντρες να εμφανίσουν καρκίνο στο λάρυγγα.Οι άντρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από τον ιό HPV αν η σύντροφός τους έχει υποστεί λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό στη στοματική κοιλότητα ή στα γεννητικά όργανα. Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μετάδοση του ιού HPV συμβαίνει μέσω στοματικής-στοματικής οδού και στοματογεννητικής επαφής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο ερευνητής Eduardo Franco, του McGill University στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι ο ιός HPV είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος παγκοσμίως και παράγοντας κινδύνου για αρκετά είδη καρκίνου. Οι ερευνητές εξέτασαν 222 άντρες και τις συντρόφους τους και ανακάλυψαν ότι το ποσοστό HPV στη στοματική κοιλότητα των αντρών ήταν 7%. Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε όσους είχαν γυναίκα σύντροφο με HPV στη στοματική κοιλότητα (σχεδόν 29%) και /ή λοίμωξη από HPV στα γεννητικά όργανα (ποσοστό 11,5%), είχαν πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους (18%) ή ήταν καπνιστές (12%)/ Από τους 222 άν…

Έρευνα: Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα προστατεύει από την κατάθλιψη

Αρχική ΣελίδαΕιδήσεις - ΝέαΕπιστήμη & ΖωήΝέα έρευνα αποκάλυψε, ότι όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. Όλοι έχουμε ακούσει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού με μέτρο μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία. Ωστόσο ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι η κατανάλωση κρασιού μπορεί επίσης, ενδεχομένως, να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘BMC Medicine.’
Ερευνητές από την Ισπανία μελέτησαν 2.683 άντρες και 2822 γυναίκες σε περίοδο 7 ετών, από την έρευνα PREDIMED, που μελετά τη διατροφή και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα. 'Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία μεταξύ 55 και 80 ετών και δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης ή προβλημάτων σχετικών με το αλκοόλ όταν άρχισε η έρευνα. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών ετησίως, για να αξιολογηθεί η κατανάλωση αλκοόλ και αναλύθηκαν η ψυχική τους υγεία και ο τρόπος ζωής. Tα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψα…

Νόσος ALS: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η νόσος ALS, γνωστή και ως νόσος Λου Γκέριγκ, είναι ανίατη, εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή. Ποια μέρη του σώματος επηρεάζονται, ποια είναι τα αίτια και ποια η πρόγνωση;
Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, (ALS),συχνά ονομάζεται και νόσος Lou Gehrig καθώς διάσημος παίκτης του baseball πάλεψε με τη νόσο και πέθανε το 1941 φέρνοντας στο φως τη νόσο. Η ALS είναι ανίατη, εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή. Για αιτίες που δεν έχουν κατανοηθεί οι νευρώνες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης που ελέγχουν τη μυϊκή κίνηση σταδιακά εκπίπτουν. Ως αποτέλεσμα, οι μυς εκφυλίζονται οδηγώντας σε παράλυση και θάνατο, συνήθως εντός 2 έως 5 ετών. Οι μόνοι νευρώνες που επηρεάζονται είναι οι χαμηλότεροι κινητικοί νευρώνες που ελέγχουν ευρεία ακτίνα πραγμάτων, όπως τα άκρα την κατάποση, ακόμα και ορισμένες πλευρές της αναπνοής. Ωστόσο οι αισθήσεις και οι νοητικές διαδικασίες παραμένουν φυσιολογικές. Ο πόνος είναι σπάνιος στη νόσο σε οποιοδήποτε στάδιο. Η νόσος είναι σχετικά σπάνια. Περίπου 5.000 ν…

10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Προειδοποιητικά σημάδια στο σώμα δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο. Δείτε ποια συμπτώματα χρειάζονται προσοχή και εξέταση από γιατρό.
Aν και στις ΗΠΑ, σχεδόν το 65% των γυναικών, άνω των 40 ετών, υποβλήθηκαν σε μαστογραφία τα τελευταία 2 χρόνια, ο καρκίνος δεν φαίνεται πάντα στις εξετάσεις.

Επιπλέον, όταν οι γυναίκες υποπτεύονται κάτι, ο φόβος ορισμένες φορές τις εμποδίζει από το να δουν αμέσως τον γιατρό, σύμφωνα με την Beth Y. Karlan, του Ινστιτούτου Καρκίνου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες. ‘Η οι γυναίκες ελαχιστοποιούν ή ερμηνεύουν λάθος συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά καρκίνου. Ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια δεν σημαίνουν καρκίνο, πρόσθεσε. Ακόμα και αν τα έχει κάποιος όλα. Υπάρχουν πολλές άλλες καλοήθεις διαγνώσεις ή σωματικές αλλαγές που μπορούν επίσης να οδηγούν σε προειδοποιητικά συμπτώματα.

Αλλά αν τα συμπτώματα είναι επίμονα και προοδευτικά, δήλωσε, δηλαδή ξυπνάτε κάθε πρωί και αισθάνεστε κάτι και σας απασχολεί-ακόμα και για 2 συνεχόμενες εβδομάδες- αξ…

Άνθρακας: Μια επικίνδυνη ασθένεια και ένα καταστροφικό βιολογικό όπλο.

Τι είναι η ασθένεια του άνθρακα;Η ασθένεια του άνθρακα είναι μια επικίνδυνη, οξείας μορφής μολυσματική ασθένεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα όπλο μαζικής καταστροφής στο βιολογικό πόλεμο.
Ο άνθρακας προκαλείται από το βάκιλο του άνθρακα. Διεθνώς, η ασθένεια που προκαλείται από τον βάκιλο αυτό έχει ονομασθεί άνθρακας (από την ελληνική λέξη) διότι μπορεί μεταξύ άλλων να προκαλέσει στο δέρμα μαύρες πληγές, εξελκώσεις που έχουν προσομοιαστεί με το κάρβουνο.
Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στα ζώα (βόδια, πρόβατα, κατσίκια, καμήλες και άλλα χορτοφάγα) αλλά μπορεί να μολύνει και τους ανθρώπους σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή ιστούς ή προϊόντα από αυτά.

Γιατί η ασθένεια αυτή χρησιμοποιείται σαν βιολογικό όπλο;

Ο βάκιλος του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βιολογικό όπλο και να διαδοθεί δια μέσου ψεκασμού από ένα αεροπλάνο για να μολύνει μεγάλες μάζες πληθυσμού.Έχει υπολογισθεί ότι …

Πυρετός: Τι πρέπει να κάνετε και πότε χρειάζεται να καλέσετε το γιατρό;

Ο πυρετός είναι ένα σημείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στον πυρετό δεν είναι αναγκαστικά κακό.
Στην πραγματικότητα ο πυρετός μπορεί να βοηθά διότι: Συμβάλλει στην καταπολέμηση μικροβίων όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στις κανονικές θερμοκρασίες του σώματος
Ενεργοποιεί το σύστημα άμυνας του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) που προστατεύει από μολύνσεις Η κανονική θερμοκρασία του σώματος θεωρείται ότι είναι 370C (βαθμοί Κελσίου). Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μια αρκετά σημαντική ατομική διακύμανση της κανονικής θερμοκρασίας. Επίσης η θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζει μια διακύμανση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ έχει τάση να είναι ψηλότερη και συνήθως είναι χαμηλότερη στο μέσο της νύχτας. Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας χωρίς άλλα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχετε πυρετό. Γενικά, οι γιατ…

Στεφανιογραφία

Τι είναι η στεφανιογραφία
Η στεφανιαία αγγειογραφία είναι μια απεικονιστική τεχνική για την εξέταση των στεφανιαίων αρτηριών με την βοήθεια ακτίνων Χ και κατάλληλου υγρού (σκιαστικό) το οποίο εγχύεται στα αγγεία της καρδιάς.

Πως γίνεται;
Από μια μικρή οπή στον μηρό ή το χέρι του ασθενούς και μετά από τοπική αναισθησία, εισάγεται ένας λεπτός σωλήνας μέχρι το στόμιο των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς. Στην συνέχεια χορηγείται μικρή ποσότητα κατάλληλου υγρού μέσα στα αγγεία της καρδιάς και λαμβάνονται πολλαπλές ακτινογραφίες. Από τις εικόνες που λαμβάνονται προκύπτουν συμπεράσματα σχετικά με το αν οι αρτηρίες της καρδιάς είναι φυσιολογικές ή αν έχουν στενωμένα σημεία. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Η πορεία του καθετήρα (κίτρινη γραμμή) από τον μηρό μέχρι το στόμιο των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.Απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων (σκούρο χρώμα) μετά από έγχυση ειδικού υγρού (σκιαστικού) και λήψη ακτινογραφικής εικόνας.
Ποια προετοιμασία χρειάζεται;
Τυπικά η…

Αναλώσιμα για διαβήτη δωρεάν για ανασφάλιστους! Τι ανακοίνωσε ο Βορίδης

Την κάλυψη των αναλωσίμων για τους ανασφάλιστους διαβητικούς ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.
Ακόμη, ο κ. Βορίδης έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σε σχέση με όσα έχουν δει το «φως της δημοσιότητας» τις τελευταίες ημέρες για την νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη των μερικώς ασφαλισμένων, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση, καθώς παρέχεται σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ή διαφοροποίηση. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, ο καθηγητής Παθολογίας και Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ, Σωτήρης Ράπτης και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου. Σύμφωνα με τον υπουργός Υγείας, για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, εκείνο το οποίο αποζημιώνεται, είναι φάρμακα τα οποία καλύπτονται και ανήκουν αποκλειστικά στο θετικό κατάλογο αποζημιωμένων φαρμάκων του Ν. 3816/2010.  Γι αυτό και θα απαιτηθεί νομική παρέμβαση ώστε να ξεπεραστ…

Ανάστατο το υπ.Υγείας για τις φωτο-σοκ από το Νοσοκομείο Ξάνθης! ΕΔΕ διέταξε ο Βορίδης

Τριτοκοσμικές συνθήκες αποδεικνύεται πως επικρατούν σε διάφορα περιφερειακά νοσοκομεία αν τουλάχιστον λάβει κανείς ως απόδειξη τις φωτογραφίες-σοκ που δημοσιοποιήθηκαν από το νοσοκομείο της Ξάνθης και δείχνουν άκρως ελαττωματικά υλικά που τοποθετούνται σε ασθενείς με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους. 
Οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου κινητοποίησαν και τον Μάκη Βορίδη ο οποίος αποφάσισε να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να διαπιστωθεί το αληθές ή όχι των αναγραφομένων. Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας με αφορμή δημοσιεύματα για ελαττωματικά υγειονομικά αναλώσιμα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, έδωσε εντολή στον υποδιοικητή της 4η; Υγειονομικής Περιφέρειας, Κώστα Μόσχο, «να διενεργήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε) και να διαπιστωθεί το αληθές ή όχι των αναγραφομένων».  Βέβαια το νοσοκομείο της Ξάνθης όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στις φωτογραφίες θυμίζει μάλλον νοσηλευτικό ίδρυμα τρ…

Διαβήτης: Tips για τα πρώτα συμπτώματα

Ο διαβήτης θα χρειασθεί μέχρι και 10 χρόνια για να προκαλέσει συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν σε γιατρό. Ποιες είναι οι ενδείξεις που θα μας προκαλέσουν συναγερμό; Ο Διαβήτης-για τους περισσότεορυς ένα ανεβασμένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα- είναι βασικά μια πάθηση του μεταβολισμού των τροφών, λόγω μερικής η πλήρους έλλειψης μίας ζωτικής σημασίας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας, της Ινσουλίνης.
Ο λαός μας λέει το ″Ζάχαρο, ύπουλο″. Επιστημονικά ονομάζεται Σακχαρώδης Διαβήτης και πράγματι είναι μια κατάσταση κατά κάποιο τρόπο ύπουλη, διότι γηράσκει πρόωρα τα αγγεία και το σώμα μας γενικά, ενώ δεν καταλαβαίνουμε ότι πάσχουμε. Ατυχώς, για πολλά χρόνια μπορεί να ζει κάποιος καλά με τον Διαβήτη του, χωρίς σημαντικά συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στο να τον διαγνώσει έγκαιρα.

Δυστυχώς η κύρια αιτία που μαθαίνουμε ότι έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη είναι οι επιπλοκές του, συνήθως όταν μετά από έμφραγμα η εγκεφαλικό κάνουμε εξετάσεις. Σε μελέτη στις ΗΠΑ σε …

Νέα όπλα και για τον μη εγχειρήσιμο ή μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αλλάξει την πορεία του καρκίνου στο πάγκρεας Του Γεώργιου Πενθερουδάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια πάθηση που συνοδεύεται από κακή πρόγνωση και χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Μόλις ένας στους είκοσι ασθενείς που θα διαγνωστούν αναμένεται να έχει επιβιώσει πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί είναι μια μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται κατά κύριο λόγο σε προχωρημένο στάδιο ή έχει κάνει ήδη μεταστάσεις. Τα έντονα συμπτώματα συχνά παρουσιάζονται καθυστερημένα, ενώ δεν υπάρχουν αξιόπιστες μέθοδοι για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη προσυμπτωματική διάγνωση. Αυτά τα δεδομένα συνοδεύονταν επί δεκαετίες από μια πολύ αργή πρόοδο στο πεδίο της επιστήμης σε σχέση με πιο αποτελεσματικές μεθόδους φαρμακευτικής αντιμετώπισης, όμως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ελπιδοφόρα πρόοδ…