Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε


Προειδοποιητικά σημάδια στο σώμα δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο. Δείτε ποια συμπτώματα χρειάζονται προσοχή και εξέταση από γιατρό.


10 συμπτώματα καρκίνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Aν και στις ΗΠΑ, σχεδόν το 65% των γυναικών, άνω των 40 ετών, υποβλήθηκαν σε μαστογραφία τα τελευταία 2 χρόνια, ο καρκίνος δεν φαίνεται πάντα στις εξετάσεις.

Επιπλέον, όταν οι γυναίκες υποπτεύονται κάτι, ο φόβος ορισμένες φορές τις εμποδίζει από το να δουν αμέσως τον γιατρό, σύμφωνα με την Beth Y. Karlan, του Ινστιτούτου Καρκίνου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες. ‘Η οι γυναίκες ελαχιστοποιούν ή ερμηνεύουν λάθος συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά καρκίνου.
Ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια δεν σημαίνουν καρκίνο, πρόσθεσε. Ακόμα και αν τα έχει κάποιος όλα. Υπάρχουν πολλές άλλες καλοήθεις διαγνώσεις ή σωματικές αλλαγές που μπορούν επίσης να οδηγούν σε προειδοποιητικά συμπτώματα.

Αλλά αν τα συμπτώματα είναι επίμονα και προοδευτικά, δήλωσε, δηλαδή ξυπνάτε κάθε πρωί και αισθάνεστε κάτι και σας απασχολεί-ακόμα και για 2 συνεχόμενες εβδομάδες- αξίζει να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας και να εξεταστείτε.

Η Karlan πρόσθεσε ότι τακτικά τσεκ απ και εξετάσεις όπως το Παπ τεστ και η μαστογραφία, καθώς και η γνώση του σώματός σας είναι ζωτικής σημασίας για καλή υγεία.

Ποιες αλλαγές πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό; Ειδικοί αναφέρουν τα σημάδια και συμπτώματα που θα πρέπει να σας θέσουν σε εγρήγορση.

Αλλαγές στο μαστό

Αν αισθανθείτε κάποια μάζα δεν θα πρέπει να την αγνοήσετε, ακόμα και αν η μαστογραφία σας είναι φυσιολογική, δήλωσε η Carolyn Runowicz, καθηγήτρια Γυναικολογίας του πανεπιστημίου της Φλόριντα. Αν η θηλή σας έχει φολιδωτή ή ξεφλουδισμένη εμφάνιση, αυτό θα μπορούσε να δηλώνει τη νόσο Paget, της θηλής, που συνδέεται με τον καρκίνο στο 95% των περιπτώσεων. Θα πρέπει επίσης να ελέγχετε θηλή με γαλακτώδεις ή αιματηρές εκκρίσεις.

Η παραμόρφωση του δέρματος στο μαστό, ιδιαίτερα αν μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού, είναι κάτι ανησυχητικό. Πιο συχνά σχετίζεται με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, ένα σπάνιο και συνήθως επιθετικό καρκίνο, που χαρακτηρίζεται επίσης από πρησμένους, ζεστούς, κόκκινους μαστούς
Να περιμένετε εξέταση στο μαστό και λήψη οικογενειακού ιστορικού, ακολουθούμενα από μαστογραφία ή υπέρηχο και ενδεχομένως βιοψία, με βάση τα αποτελέσματα των 2 εξετάσεων.

Μη φυσιολογική αιμορραγία 

Όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση, οποιαδήποτε εμφάνιση αίματος μετά από αυτήν είναι προειδοποιητικό σημάδι, σημειώνει η Runowicz. Μικρές σταγόνες αίματος ή μεγάλοι θρόμβοι δεν είναι φυσιολογικοί και θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Η εμφάνιση αίματος θα μπορούσε να είναι από καλοήθης, όπως ένας πολύποδας του ενδομητρίου, έως κάτι πιο σοβαρό, όπως καρκίνος του τραχήλου ή του ενδομητρίου.
Εμφάνιση αίματος που δεν είναι οικεία με εσάς θα πρέπει να ελέγχεται, δήλωσε η Κarlan. Γύρω στην εμμηνόπαυση η μη φυσιολογική εμφάνιση αίματος αποδίδεται συχνά σε ορμονικές αλλαγές αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα ως αιτία. Επομένως, η μη φυσιολογική εμφάνιση αίματος από τον κόλπο θα πρέπει να ερευνάται. Θα σας ζητηθεί διακολπικός υπέρηχος και ίσως βιοψία.

Αιμορραγία από τον πρωκτό

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνήθης καρκίνος στις γυναίκες. Στα συμπτώματά του περιλαμβάνεται η αιμορραγία από τον πρωκτό, την οποία πολλοί άνθρωποι αποδίδουν σε αιμορροΐδες, την πιο συνήθη αιτία εμφάνισης αίματος. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι, δήλωσε η Karlan. Κόκκινο ή σκούρο χρώμα αίματος στα κόπρανα πρέπει να σας οδηγήσει στον γιατρό. Ο γιατρός πιθανόν θα πραγματοποιήσει εξέταση στον πρωκτό και θα ζητήσει κολονοσκόπηση, αν είστε 50 ετών και άνω ή ίσως ακόμα μικρότερος.

Κολπικά υγρά

Δύσοσμα κολπικά υγρά μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου, δήλωσε η Runowicz. Τα υγρά μπορεί να περιέχουν αίμα και ίσως να εμφανίζονται μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση. Καλύτερα να μην αντιμετωπίσετε μόνες σας τα υγρά με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμβουλεύει. Χρειάζεται εξέταση για να διαπιστωθεί αν τα υγρά οφείλονται σε μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό.

Φούσκωμα

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο νούμερο 1 εξολοθρευτής- καρκίνος του αναπαραγωγικού
συστήματος. Είναι γνωστός από χρόνια με το όνομα ‘σιωπηλός δολοφόνος’. Ωστόσο, έχει συμπτώματα. Τα 4 πιο κοινά είναι το φούσκωμα, η αίσθηση κορεσμού νωρίτερα από τη συνήθη όταν τρώτε, η αλλαγή των συνηθειών αφόδευσης ή της ουροδόχου κύστης, όπως συχνουρία και πόνος στη μέση ή την πύελο.
Δεν είναι σπάνιο να έχετε 1-2 από αυτά τα συμπτώματα περιστασιακά, ιδιαίτερα μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αλλά προσέξτε αν έχετε 2 ή περισσότερα να συμβαίνουν καθημερινά για περισσότερες από 2 εβδομάδες. Αν είναι επίμονα και προοδευτικά, πηγαίνετε στον γιατρό σας. Να περιμένετε εξέταση πυέλου, διακολπικό υπερηχογράφημα και ίσως εξέταση αίματος για τον δείκτη CA-125 για τυχόν καρκινικά κύτταρα.

Ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους

Αν ξαφνικά πήρατε 2 κιλά, δεν θα ανησυχούσα, λέει η Runowicz, Αλλά η μεγάλη αύξηση βάρους μήνα προς μήνα- ιδιαίτερα αν συνήθως διατηρείστε σε φυσιολογικό βάρος και προσέχετε πόσο τρώτε- μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση υγρού στην κοιλιά, που συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών και πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους 5 κιλών ή περισσότερο μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι καρκίνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Καρκίνου και συχνά συνδέεται με τον καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου, του οισοφάγου ή του πνεύμονα.
Ωστόσο, η απώλεια βάρους στις γυναίκες συχνά οφείλεται σε υπερδραστήριο θυρεοειδή. Να περιμένετε ότι ο γιατρός θα ζητήσει εξέταση θυρεοειδούς πρώτα, για να ελέγξει για τη συγκεκριμένη συνήθη πάθηση.

Επίμονος βήχας

Ο επίμονος βήχας που κρατά περισσότερο από 2-3 εβδομάδες και δεν οφείλεται σε αλλεργία ή λοίμωξη του άνω αναπνευστικού ή παράγει αίμα στα πτύελα χρειάζεται έλεγχο από τον γιατρό. Αν ο βήχας μπορεί να προκαλείται από το κάπνισμα ή από το παθητικό κάπνισμα, να τον ελέγξετε. Το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα μοιραίος καρκίνος για τις γυναίκες, δήλωσε η Κarlan. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να είστε καπνιστής για να αντιμετωπίζετε κίνδυνο. Η πλειοψηφία των καρκίνων του πνεύμονα που εμφανίζεται σε μη καπνιστές, συμβαίνει επίσης σε γυναίκες.

Αλλαγές στους λεμφαδένες

Αν αισθάνεστε σκληρούς λεμφαδένες στο λαιμό ή κάτω από τον βραχίονά σας θα πρέπει να δείτε γιατρό. Πρησμένοι συμπαγείς λεμφαδένες συχνά είναι αποτέλεσμα μόλυνσης. Ωστόσο το λέμφωμα ή ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, της κεφαλής ή του λαιμού, που έχει εξαπλωθεί μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μεγεθυμένος λεμφαδένας. Να περιμένετε ότι θα διενεργηθεί εξέταση και πιθανόν βιοψία.

Κούραση

Αν και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσουμε την κούραση, η Αμερικανική ‘Ενωση Καρκίνου, την ορίζει ως εξαιρετικά έντονη κούραση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Αν μονίμως είστε κουρασμένοι, δείτε τον γιατρό. Η λευχαιμία, ο καρκίνος του στομάχου ή του παχέος εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε κούραση. Η κούραση μπορεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και είναι εύκολο να αγνοηθεί, σημειώνει η ειδικός, προσθέτοντας ότι ο γιατρός πιθανόν θα σας εξετάσει και θα ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει τον θυρεοειδή σας και να αποκλείσει πάθηση του αδένα.

Αλλαγές στο δέρμα

Να προσέχετε οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε στο δέρμα σας σε όλο το σώμα, καθώς και να δείτε τον γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί.
Πληγές στο στόμα που δεν θεραπεύονται, ειδικά αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος και θα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό.
Προσέξτε για πληγές ή ερεθισμένο δέρμα στην περιοχή του κόλπου σας. Μια πληγή στο αιδοίο που δεν θεραπεύεται μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του αιδοίου. Αλλαγές σε σπίλους ή πληγές με χρώση στο αιδοίο, επίσης μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο. Το μελάνωμα του αιδοίου μπορεί συχνά να παραβλέπεται και να έχει πολύ επιθετική πορεία. Μια απλή βιοψία μπορεί να γίνει στον γιατρό, αν χρειαστεί.

Προσέξτε τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά να θυμάστε. Αν και είναι σημαντικό να είστε σε εγρήγορση για σωματικές αλλαγές, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό, δήλωσε η Κarlan.
Μη φοβάστε, λέει η ειδικός. Αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό στο σώμα σας, να το ελέγξετε. Πιθανόν να μην είναι καρκίνος, αλλά αν είναι, ο καρκίνος είναι αντιμετωπίσιμος και συχνά ιάσιμος. Σαφώς η έγκαιρη διάγνωση θα σας επιτρέψει να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από τις τρέχουσες εξελίξεις στην υγεία και να ζήσετε τόσο ποιοτικά όσο πριν τη διάγνωση.
Να γνωρίζετε για σας. Κάντε ένα οικογενειακό δέντρο υγείας. Να γνωρίζετε το οικογενειακό ιστορικό σας,, δήλωσε η ερευνήτρια Beth Y. Karlan. Να γνωρίζετε για ποια πάθηση έχετε πιθανότητες, ώστε να εστιάσετε σε εξετάσεις και πρόληψη. Επιπλέον, είναι το ίδιο πιθανό να κληρονομήσετε τον κίνδυνο καρκίνου μαστού και ωοθηκών από την πλευρά του πατέρα σας όσο και της μητέρας σας, πρόσθεσε.

Να ελέγχετε τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Να έχετε τη συνήθεια να τον γνωρίζετε και να τον διατηρείτε κάτω από το 25, δήλωσε η Karlan. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, που βοηθά τη μείωση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό.

Προγραμματίστε εξετάσεις. Σιγουρευτείτε ότι υποβάλλεστε σε κολονοσκόπηση αν είστε 50 ετών και πάνω, δήλωσε η Carolyn Runowicz, Να προγραμματίζετε τακτικά τεστ Παπ, όπως και μαστογραφία μετά τα 40, σύμφωνα με την American Cancer Society.

iatronet

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα