Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 6, 2016

Οι συνεργάτες επιστήμονες του Υγείας Δρόμοι κι... εμείς....

Είναι έτοιμο το παιδί μου να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο;

Υπάρχουν άραγε παιδιά που δεν έχουν κινητό τηλέφωνο σήμερα; Η ηλικία στην οποία τα παιδιά αποκτούν το πρώτο του κινητό όλο και μικραίνει. Είναι όμως το δικό σας παιδί έτοιμο για να αποκτήσει αυτή την τόσο πολύτιμη συσκευή; Σίγουρα, θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του ανά πάσα στιγμή, αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Τα πλεονεκτήματα
Είναι πολύ απλό· αν το παιδί σας έχει κινητό τηλέφωνο, μπορείτε να μιλήσετε μαζί του κάθε ώρα και στιγμή, να μάθετε πού βρίσκεται και τι κάνει, αλλά και το αντίστροφο. Η αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει αυτό είναι ανεκτίμητη. Και, προφανώς, η άμεση επικοινωνία που το παιδί σας μπορεί να έχει με τους φίλους του είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν βρίσκεται στην εφηβεία.

Τα πιθανά προβλήματα
Η ακτινοβολία είναι επικίνδυνη;
Το 2011 πραγματοποιήθηκε μια διεθνής μελέτη, η οποία κατέληξε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην χρήση κινητού τηλεφώνου και ανάπτυξης όγκων στον εγκέφαλο στους νέους. Βέβαια, υπάρχουν ειδικοί που ζητούν να επανεξεταστούν τα στοιχεία, ή να γ…

Τροφές και μπαχαρικά που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς το κυκλοφορικό σύστημα με το οδικό δίκτυο μιας πόλης. Μέσω αυτού φτάνουν στον προορισμό τους –δηλαδή στα διάφορα όργανα– το αίμα, το οξυγόνο και τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Όταν στα αιμοφόρα αγγεία γίνεται «μποτιλιάρισμα» λόγω θρόμβου ή συσσωρευμένης πλάκας, καθυστερεί η... παράδοση και επομένως αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα όπως το μούδιασμα και οι κράμπες. Στην παρακάτω gallery θα δείτε ποιες τροφές και ποια μπαχαρικά θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: Reader's Digest http://www.onmed.gr/diatrofi/story/349359/trofes-kai-mpaxarika-poy-veltionoyn-tin-kykloforia-toy-aimatos

Φρένο στην ιατρική λειτουργία των ιατρικών επισκεπτών στις μονάδες ΠΕΔΥ - Εγκύκλιος Βαρδαρού

Εγκύκλιο με την οποία τίθενται όρια στη λειτουργία των ιατρικών επισκεπτών εντός των δημοσίων δομών (για παράδειγμα η διάρκεια της επίσκεψής τους ανά γιατρό δεν θα υπερβαίνει τα 10 λεπτά) απέστειλε στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Με την εγκύκλιο καθορίζεται η διαδικασία επίσκεψης των ιατρικών επισκεπτών στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού σχετικά με φάρμακα, αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εγκυκλίου οι ιατρικοί επισκέπτες οφείλουν να προσέρχονται στα ιατρεία σε ωράριο, καθορισμένο από τις μονάδες υγείας, την τήρηση του οποίου επιβλέπει ο εκάστοτε Διευθυντής Μονάδας.
Παράλληλα, οι Μονάδες υποχρεούνται να τηρούν Μητρώο, στο οποίο καταγράφονται τα στοιχεία των ιατρικών επισκεπτών και ειδικότ…

Η δυσκοιλιότητα αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις των νεφρών

Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει δυσκοιλιότητα σε κάποια περίοδο της ζωής του 
Οι άνθρωποι με δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζουν κατά 13% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν χρόνια νεφροπάθεια και 9% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

   Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει δυσκοιλιότητα σε κάποια περίοδο της ζωής του. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, π.χ. αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι όμως η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται σχέση ανάμεσα στη δυσκοιλιότητα και στις παθήσεις των νεφρών.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νεφρολογίας Κσάμπα Κοβέσντι του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων του Μέμφις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN), μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 3,5 εκατομμύρια άτομα με μέση ηλικία 60 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν κάποιο πρόβλημα στα νεφρά.

   Σε σχέση με όσους δεν είχα…

Να μείνω ή να φύγω από τη σχέση μου;

Όταν έρχεται η ώρα για το πικρό ποτήρι του χωρισμού, πολλοί λιποψυχούν. Πότε όμως μια σχέση γίνεται τοξική, και πότε το αίσθημα του τέλους είναι στην πραγματικότητα αντίσταση για εμβάθυνση στη σχέση, και για περαιτέρω δουλειά με τον εαυτό μας;

Τα ποσοστά δυσαρεστημένων ανθρώπων μέσα στη σχέση έχουν πλέον αυξηθεί τραγικά. Το ίδιο τραγικά όμως έχουν αυξηθεί και τα διαζύγια, δείχνοντας μας πως η ανθρώπινη φυλή ‘πάσχει’ από σχέσεις, αφού και οι δυο περιπτώσεις δηλώνουν αποτυχία. Σήμερα, πολλοί μένουν σε μια σχέση ενώ δεν είναι ευτυχισμένοι× άλλοι επειδή φοβούνται τη μοναξιά, άλλοι γιατί δεν θέλουν να βρεθούν πάλι στην αρχή. Άλλοι πάλι φεύγουν μετά από πολύ πόνο, ή πριν καλά-καλά γνωρίσουν το σύντροφό τους.

Όμως κάθε σχέση που μοιάζει να έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν είναι πάντα στο τέλος της. Επίσης όμως, κάποιες σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης όση προσπάθεια και να καταβάλλουν και οι δυο πλευρές. Το δίλημμα είναι το εξής: Πότε μένω και πότε φεύγω;

Φεύγω γιατί:

1. Νιώθω πως πλέον δεν μπ…

«Τείχος» στήνουν οι υγειονομικοί φορείς για την εποχική γρίπη

Τείχος για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης στήνουν οι υγειονομικοί φορείς της χώρας, προκειμένου να προστατεύσουν την δημόσια Υγεία, απευθύνοντας έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

«Η γρίπη δεν περιμένει», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Παθολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο εχθρό», που προκαλεί κάθε χρόνο επιδημίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, από εποχική γρίπη νοσεί το 3% -4% του πληθυσμού παγκοσμίως και σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκαλεί 250.000-500.000 θανάτους, 40.000 ετησίως στην ΕΕ. Και όμως αυτό το νόσημα προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ωστόσο τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και ο κυριότερος λόγος είναι η «επιστημονική παραπληροφόρησ…

Ρομπότ με "αφή" αναμένεται να μπουν στα χειρουργεία σε μία διετία

H επανάσταση στη ρομποτική χειρουργική αναμένεται σε μία δεκαετία , με τη χρήση των αυτόνομων ρομπότ, τα οποία θα "χειρουργούν" υπό την επίβλεψη χειρουργού.

Ρομπότ τελευταίας γενιάς, που θα έχουν την "αίσθηση της αφής", αναμένεται να μπουν την επόμενη διετία στα χειρουργεία, προκειμένου να διευκολύνουν τους χειρουργούς στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Όμως η επανάσταση στη ρομποτική χειρουργική αναμένεται να γίνει σε μία δεκαετία από σήμερα, με τη χρήση των αυτόνομων ρομπότ, τα οποία θα "χειρουργούν" μόνα τους, αλλά πάντα υπό την επίβλεψη χειρουργού και ήδη δοκιμάζονται σε πειραματόζωα στην Αμερική.

Τα παραπάνω ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του ΑΠΘ, Θωμάς Γερασιμίδης, με αφορμή το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής και το Διεθνές Χειρουργικό Φόρουμ με τίτλο "Ποιότητα και ασφάλεια στη χειρουργική". "Επειδή όμως το ρομπότ δεν βλέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το απρόβλεπτο, πάντα θα υπάρχει η …

Πρόσθετα των τροφίμων ίσως σχετίζονται με τον καρκίνο στο έντερο

Δύο χημικές ουσίες που προστίθενται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου – στα ποντίκια τουλάχιστον, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι ουσίες αυτές είναι γαλακτωματοποιητές και προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Cancer Research, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με αυτούς τους γαλακτωματοποιητές ίσως αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο με τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής και καρκίνου στο έντερο.

Οι δύο γαλακτωματοποιητές λέγονται μονοελαϊκή πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνη (polysorbate 80) και καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη (carboxymethylcellulose).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, καθώς ετησίως κοστίζει τη ζωή σε 694.000 ανθρώπους.
Νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι στην εμφάνισή του παίζει σημαν…

Συχνά ανοιχτή οθόνη κινητού ίσον χειρότερη ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με νέα μελέτη

Άλλη μια επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή έκθεση των χρηστών στην οθόνη των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων σχετίζεται με χειρότερη ποιότητα και με μικρότερη διάρκεια ύπνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάθιου Κρίστενσεν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, ανέλυσαν στοιχεία για 653 ενηλίκους.

Οι συμμετέχοντες εγκατέστησαν στο smartphone τους μια εφαρμογή που κατέγραψε πόση ώρα χρησιμοποιούσαν την οθόνη της συσκευής τους για διάστημα ενός μηνός. Παράλληλα, κατέγραφαν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους.

Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο ένας χρήστης είχε την οθόνη του ανοιχτή επί 38,4 ώρες μέσα στο μήνα και η οθόνη ενεργοποιείτο για 3,7 λεπτά κάθε ώρα. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έμενε ενεργοποιημένη η οθόνη, τόσο χειρότερος και μικρότερης διάρκειας ήταν ο ύπνος, ιδίως αν ο χρήστης χρησιμοποιούσε το κινητό του στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει τον ανε…

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Προσοχή στα απλά πρώιμα συμπτώματα. Δείτε ποια είναι

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis – MS) είναι μια νόσος με απρόβλεπτα συμπτώματα που μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση.

Ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν κόπωση και μούδιασμα, σε σοβαρές περιπτώσεις η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει παράλυση, απώλεια της όρασης και μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Τι είναι η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) Η ΣΚΠ είναι μια προοδευτική αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει το σώμα σας υγιές λανθασμένα επιτίθεται σε μέρη του σώματός σας που είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία. Το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων καταστρέφεται, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της ΣΚΠ Προβλήματα Όρασης

Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας είναι ένα πρόβλημα όρασης, που κλινικά αποκαλείται “οπτική νευρίτιδα”. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διαταράσσει την κεντρική όραση. Αυτό μ…

Το πρόβλημα της αγάπης

Το πρόβλημα της αγάπης είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όλοι μας την ποθούμε, την αναζητούμε και καταβάλλουμε προσπάθειες να γίνουμε αξιαγάπητα άτομα, με σκοπό να προσελκύσουμε εκείνους τους άλλους (φίλους, σύντροφο), που θα θελήσουν να μας δώσουν την αγάπη τους.

Ίσως αυτή η βαθιά επιθυμία μας πηγάζει από τη μοναξιά που είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη, αυτή τη μοναξιά που έρχεται όταν αποκτούμε συνείδηση του εαυτού μας και της τοποθέτησής του, όχι μόνο μέσα στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και απέναντί του. Μια μοναξιά που μπορεί να αμβλυνθεί, ίσως ακόμη και να καταπολεμηθεί, με την ένωσή μας με ένα άλλο ανθρώπινο ον, μέσω της αγάπης.

Το πρόβλημα της αγάπης, όμως, δεν έγκειται μόνο στην προσπάθεια απόκτησής της, και δε λύνεται τη στιγμή που καταφέρνουμε να δημιουργήσουμε μια σχέσης αγάπης με κάποιον άλλο. Όλες οι ταινίες, οι ιστορίες και τα παραμύθια, τελειώνουν βέβαια σε αυτό το σημειο, δημιουργώντας την εντύπωση πως,…

Tο φαρμακείο της φύσης

Αλήθεια, τόσο απλοϊκά και τόσο λίγα αριθμητικά είναι τα φάρμακα της φύσης που θα μπορούσαμε να έχουμε μόνιμα στο σπίτι μας για να μας κάνουν την ζωή μας καλύτερη ? Ναι πραγματικά αυτό ισχύει το δίχως άλλο.
Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τα έχουμε μόνιμα στο σπίτι μας και να τα χρησιμοποιούμε συχνά. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα βασικά θαύματα της φύσης.
Σκόρδο το Ελληνικό Η συχνή χρήση του σκόρδου στην μαγειρική έχει αποδεδειχθεί ότι διατηρεί τόσο την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, όσο και τον καρδιακό τόνο. Επίσης Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι το σκόρδο διατηρεί και την ελαστικότητα των τριχοειδών αγγείων. Κλινικά έχει αποδεδειχθεί ότι η συχνή χρήση του σκόρδου στην μαγειρική προστατεύει τον οργανισμό από τις λοιμώξεις και το γαστρεντερικό από τα καρκινικά κύτταρα. Τέλος θυμίζω ότι το σκόρδο ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των φυσικών ιαμάτων που δεν του ταιριάζουν οι υπερβολές.
Κανέλα Η χρήση της κανέλας μόνο ευεργετήματα μπορεί να δώσει και πέρα της ξεχωριστής γεύσης π…

Πεπτικό έλκος – Έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου

Συχνό και βασανιστικό. Όμως, αντιμετωπίσιμο
Σύντομη περιγραφή - ορισμός Είναι η διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Η διάβρωση αυτή έχει ορισμένο βάθος και φτάνει ως τη βλεννογόνιο μυική στιβάδα.
Παθογένεια Το δωδεκαδάκτυλο είναι η συνέχεια του στομάχου και αποτελεί το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Βλεννογόνος είναι η εσωτερική επικάλυψη του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, αλλά και όλων των κοίλων σπλάγχνων του σώματος.
Η πιθανότητα εμφάνισης πεπτικού έλκους είναι περίπου 10%. Το έλκος του δωδεκαδακτύλου είναι πέντε φορές συχνότερο από αυτό του στομάχου. Οι άντρες πάσχουν συχνότερα από τις γυναίκες. Το έλκος του δωδεκαδακτύλου είναι συχνότερο σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών, ενώ το έλκος στομάχου σε άτομα ηλικίας 55-70 . Εμφανίζεται συχνότερα σε καπνιστές και ασθενείς που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Το αλκοόλ και διαιτητικοί παράγοντες δε φαίνεται να προκαλούν έλκος. Ίσως συμβάλλουν στην εμφάνισή του.
Ο κυριότερες αιτίες που προκαλούν πεπτικό έλκ…

Συνήθειες που καταστρέφουν τον εγκέφαλό σας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ορισμένες συνήθειες που μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εάν οι παρακάτω συνήθειες είναι και δικές σας, ίσως τώρα ήρθε η ώρα να τις αλλάξετε.
Δεν τρώτε πρωινό. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται επαρκώς ο εγκέφαλος με θρεπτικά συστατικά. Με τον καιρό, αυτό οδηγεί σε εκφύλιση του εγκεφάλου.
Τρώτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Συνήθως, όταν δεν τρώμε πρωινό καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο τις άλλες ώρες της ημέρας. Η υπερφαγία σημαίνει πως τρώτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται το σώμα σας κι αυτό προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των διανοητικών σας ικανοτήτων.
Είστε καπνιστής. Σίγουρα γνωρίζετε πως το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για τους πνεύμονες και την καρδιά σας, ξέρετε όμως πως επηρεάζει και τον εγκέφαλό σας προκαλώντας συρρίκνωση …

Ανησυχία για 5χρονη που ακρωτηριάστηκε λόγω Μηνιγγίτιδας! Τι λένε οι γιατροί

Συγκίνηση προκαλεί στο πανελλήνιο η περιπέτεια μιας 5χρονης μικρής που εμφάνισε Μηνιγγιτιδοκοκκική Σηψαιμία! Το άτυχο κορίτσι παρουσίασε σοβαρή επιπλοκή με αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό προκειμένου να σωθεί η ζωή του.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, η ανήλικη Ν. Α., 5 χρονών, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, διακομιζόμενη από Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα με τη διάγνωση της Μηνιγγιτιδοκοκκικής Σηψαιμίας.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παρέμεινε νοσηλευόμενη για μία εβδομάδα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.
«Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της η μικρή ασθενής δεν παρουσίασε συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή της παρόλα αυτά εμφάνισε μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου, επιπλοκή η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται», επισημαίνεται από το νοσοκομείο.
Με αυτή την εξέλιξη το παιδί νοσηλεύεται πλέο…

Οι θεμελιώδεις αρχές της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

1- Η διατροφική επανεκπαίδευση είναι πολύ σημαντική αλλά χωρίς την διάγνωση της αιτίας της παχυσαρκίας δεν θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2-Η διατροφή επανεκπαίδευση είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο.

3-Η πείνα είναι σύμπτωμα σοβαρό και εφάμιλλο του πόνου. Μην νιώθετε ενοχές αν πεινάτε. Ακριβώς όπως δεν νιώθετε ενοχές όταν πονάτε.

4-Η παχυσαρκία είναι νόσος και σαν νόσος δεν δύναται να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί από μη ιατρικό προσωπικό.

5-Παχυσαρκία σημαίνει απόκλιση του μεταβολισμού με ή χωρίς υποκείμενο νόσημα. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση, η απόφαση να την θεραπεύσετε απαιτεί να προσαρμόσετε την ζωή σας στην ιατρική θεραπεία και όχι την θεραπεία στη ζωή σας.

6-Μην προσπαθείτε να απλουστεύσετε την διάγνωση και την θεραπεία της παχυσαρκίας. Αυτό είναι τρανή απόδειξη ότι δεν είστε αποφασισμένοι να θεραπευτείτε που με την σειρά του, σημαίνει ότι δεν έχετε ακόμα αναγνωρίσει το πρόβλημά σας.

7- Η θεραπεία της παχυσαρκίας δεν έχει περιόδους χάριτος. 'Οπως ακριβώς άλλες χρόν…

Η ψυχοκοινωνική «γέφυρα» μεταξύ άγχους και χρόνιων σωματικών ασθενειών

Η σοβαρή ασθένεια, πολλές φορές μας αναγκάζει να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα όσα πιστεύαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Ενώ στο παρελθόν, οι σοβαρές – και όχι μόνο – σωματικές ασθένειες, σπάνια ήταν ιάσιμες, σήμερα, χάρη στα τεχνικά κα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε, πολλές από αυτές τις ασθένειες αντιμετωπίζονται είτε με πλήρη αποθεράπευση, είτε με την μακροχρόνια παράταση της ζωής, όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται. Αυτό με τη σειρά του γεννά νέες προκλήσεις για τους ειδικούς, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των ασθενών τους. Οι χρόνιοι ασθενείς βρίσκονται σε μία ιδιάζουσα κατάσταση, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα όρια της προσωπικής τους αντοχής συνεχώς δοκιμάζονται, σε μία δύσκολη μάχη χωρίς ξεκάθαρο τέλος.
Η κάθε σωματική ασθένεια πυροδοτεί έντονα αρνητικά συναισθήματα και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, δηλαδή τον υποκειμενικό τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την σωματική, ψυχική, κοινωνική και προσωπική μας κατάσταση…

Πρόσθετα τροφίμων ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου στο παχύ έντερο

Ύποπτοι οι γαλακτωματοποιητές Οι γαλακτωματοποιητές, πρόσθετα που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, ενδεχομένως να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Οι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι διευκολύνουν την ανάμιξη των συστατικών των τροφίμων και τους δίνουν μεγαλύτερο διάρκεια ζωής, μπορούν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και τελικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, με επικεφαλής την Δρ Έμιλι Βιενουά, σίτισαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές, την καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και το πολυσορβικό-80, σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως παρατήρησαν οι δύο γαλακτωματοματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πε…

Επιστρέφουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι «κλασικές» σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες είχαν τεθεί πλέον οριστικά υπό έλεγχο. Αντιθέτως όμως, «όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βιώνουν ένα αδιανόητο comeback». Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται με βλεννόρροια κάθε χρόνο, γεγονός που την καθιστά ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει ως ένα από τα «σημαντικά προβλήματα δημοσίας υγείας» τα χλαμύδια, τη βλεννόρροια και τη σύφιλη, καθώς προσβάλλουν ετησίως 131 εκατομμύρια, 78 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους αντιστοίχως.
Μολονότι όμως είναι νοσήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, συχνά δεν διαγιγνώσκονται, ενώ η θεραπεία τους καθίσταται ολοένα δυσκολότερη εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών.
Συνήθης τρόπος μετάδοσης της βλεννόρροιας είναι η σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, στις βακτηριακές μολυσματικές ασθένειε…

Ρομπότ αφαιρεί καταρράκτες από τα μάτια

Eνα νέο βρετανικό χειρουργικό ρομπότ μπορεί να κάνει επεμβάσεις ακριβείας μέσα στον φακό του ματιού, αφαιρώντας καταρράκτες, με μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν άνθρωπο χειρουργό.

Το σύστημα Axsis, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cambridge Consultants, είναι ένα μικρό τηλεχειριζόμενο ρομπότ με δύο «χέρια».

Σε όλον τον κόσμο, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χειρουργούνται κάθε χρόνο, επειδή δεν βλέπουν καλά, λόγω καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια τους. Οι σχετικές επεμβάσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες διεθνώς. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, δεν παύουν να συμβαίνουν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Στην επέμβαση, κατά την οποία ο γιατρός αντικαθιστά το θολωμένο τμήμα του φυσικού φακού με ένα καθαρό πλαστικό φακό, απαιτείται πολύ σταθερό χέρι και κατά καιρούς το λάθος μπορεί να συμβεί (σε μία έως επτά περιπτώσεις στις 1.000).

Το νέο ρομπότ αποσκοπεί στο να εξαλείψει και αυτή την μικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Ο γιατρός κινεί τα «χέρια» του ρομπότ με το σχετικό χε…