Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστρέφουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα



Είχε επικρατήσει η άποψη ότι οι «κλασικές» σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες είχαν τεθεί πλέον οριστικά υπό έλεγχο. Αντιθέτως όμως, «όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα βιώνουν ένα αδιανόητο comeback». Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται με βλεννόρροια κάθε χρόνο, γεγονός που την καθιστά ένα από τα συχνότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει ως ένα από τα «σημαντικά προβλήματα δημοσίας υγείας» τα χλαμύδια, τη βλεννόρροια και τη σύφιλη, καθώς προσβάλλουν ετησίως 131 εκατομμύρια, 78 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους αντιστοίχως.
Μολονότι όμως είναι νοσήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, συχνά δεν διαγιγνώσκονται, ενώ η θεραπεία τους καθίσταται ολοένα δυσκολότερη εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα παρατηρούνται στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών.
Συνήθης τρόπος μετάδοσης της βλεννόρροιας είναι η σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, στις βακτηριακές μολυσματικές ασθένειες, ο τρόπος μετάδοσης διαφέρει σε σχέση με τη νόσο του HIV. Αυτές μπορούν να μεταδοθούν και μέσω επαφής με τα δάχτυλα. Η βλεννόρροια προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας, το παχύ έντερο, το φάρυγγα ή και το βλεννογόνο της ουρήθρας. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει πυώδεις εκκρίσεις της ουρήθρας εντός μίας εβδομάδας και αν δεν αντιμετωπιστεί, προκαλεί στη χειρότερη περίπτωση στειρότητα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια και στις γυναίκες, με τη διαφορά ότι η ασθένεια ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα. Και στις γυναίκες συντρέχει τότε ο κίνδυνος στειρότητας, ενώ όσες περιμένουν παιδί δεν αποκλείεται να προσβάλουν με το μικρόβιο το νεογέννητο. Εάν η βλεννόρροια δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να απειλήσει τη ζωή εάν εξαπλωθεί στο αίμα και στις αρθρώσεις.

Κλασική μέθοδος αντιμετώπισης της βλεννόρροιας είναι η χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Διεθνή προγράμματα ιατρικής παρακολούθησης έχουν καταδείξει ωστόσο ότι στο μεταξύ, τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικότερα έναντι της αντιβίωσης, με αποτέλεσμα, σε ακραίες περιπτώσεις, η θεραπεία μίας απλής βλεννόρροιας να είναι αδύνατη, για αυτό σε δύσκολες περιπτώσεις ειδικοί προτείνουν τη συνδυαστική χρήση αντιβιοτικών.

Πέρα όμως από την εξέλιξη νέων αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων, σημαντική είναι αποτελεσματική πρόληψη μέσω της προφύλαξης. Σκοπός των επιστημόνων είναι να γίνουν οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η βλεννόρροια, γνωστές σε όλους τους ανθρώπους, ακριβώς όπως συμβαίνει κατά τις εκστρατείες ενημέρωσης για τον ιό του AIDS. Σε πολλούς ανθρώπους δεν είναι σαφές ποιες ασθένειες κρύβονται πίσω από όρους όπως χλαμύδια, ηπατίτιδα B, έρπης των γεννητικών οργάνων, σύφιλη και βλεννόρροια. Η ανάγκη ενημέρωσης κρίνεται επιτακτική, καθώς ο κίνδυνος προσβολής από τον ιό HIV είναι σημαντικά μεγαλύτερος για ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από κάποιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για να αναχαιτιστεί το πρόβλημα – και συνιστούν έντονα σε άντρες και γυναίκες να μην κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις με νέους ερωτικούς συντρόφους.

http://www.iatronet.gr/ygeia/sexoyaliki-ygeia/article/38367/epistrefoyn-ta-sexoyalikws-metadidomena-nosimata.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε