Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 11, 2016

Καρδιοπάθειες στην παιδική ηλικία -ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Παιδοκαρδιολόγου Καθηγητή Στέλιου Αντωνιάδη στο ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ

Κύριε Καθηγητά, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τον ρόλο που παίζει το ζωτικό όργανο της καρδιάς στην ανθρώπινη ύπαρξη. Επειδή όμως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια, θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε εσείς που είστε ο πλέον ειδικός, τον ουσιαστικό ρόλο αυτού του οργάνου στο ανθρώπινο σώμα.
Η καρδιά είναι μια αντλία που στέλνει, μέσω του αίματος, οξυγόνο στους ιστούς. Χωρίς οξυγόνο δεν υπάρχει ζωή, χωρίς τη λειτουργία της καρδιάς υπάρχει θάνατος.

Υπάρχουν διαφορές, λειτουργικά και ανατομικά, στην καρδιά ενός ενήλικα από την καρδιά ενός παιδιού;
Φυσικά και υπάρχουν διαφορές μεταξύ της παιδικής καρδιάς και της καρδιάς του ενήλικα. Οι διαφορές εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού. Παιδί είναι το νεογέννητο, με καρδιά που ζυγίζει 23 γραμμάρια, παιδί είναι και αυτό των πέντε και αυτό των δεκαπέντε χρόνων.

Οι παθήσεις ή οι βλάβες που μπορεί να παρουσιάσει η καρδιά ενός παιδιού, διαφέρουν ως προς τις παθήσεις που μπορεί να παρουσιάσει η καρδιά ενός ενήλικα; Κι αν ναι, ποιές είναι αυ…

Ινοαδένωμα μαστού

Τα ινοαδενώματα είναι πολύ συχνοί και καλοήθεις όγκοι του μαστού, που εμφανίζονται συχνότερα σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Όμως, δεν είναι σπάνια η εμφάνιση τους και σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες ή και σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Τα ινοαδένωματα δεν είναι νεοπλάσματα, δηλαδή δεν προκύπτουν από τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, που οδηγεί στον σχηματισμό μίας νεοπλασματικής μάζας, αλλά οφείλονται στην πάχυνση των κυττάρων του μαστού σε κάποια περιοχή του οργάνου.
Επειδή είναι συχνά και δεν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μίας νόσου, τα ινοαδενώματα θεωρούνται ως μία παρέκκλιση από τη φυσιολογική ανάπτυξη ή την υποστροφή του μαζικού αδένα.
Που οφείλονται τα ινοαδενώματα; Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την ανάπτυξη τους. Τα αντισυλληπτικά στις νεότερες γυναίκες και η λήψη σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης στις μεγαλύτερες γυναίκες έχουν ενοχοποιηθεί ότι συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση. Γενικά τα ινοαδενώματα φαίνεται να διεγείρονται από τ…

Πώς να «επιδιορθώσετε» τη λιπώδη διήθηση του ήπατος

Το λιπώδες ήπαρ (λιπώδης διήθηση) είναι ένας τύπος της νόσου του ήπατος που μπορεί να πάρει ήπια ή σοβαρή μορφή, ανάλογα με την αιτία και την πορεία της φροντίδας. Είναι μια κατάσταση που αρχικά δεν έχει συμπτώματα.
Φλεγμονή και ουλές του ήπατος είναι δύο συνθήκες που μπορεί να συμβούν με την λιπώδη διήθηση του ήπατος (ή μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος), η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μια σοβαρή κατάσταση που είναι γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, που εξελίσσεται σε ηπατική ανεπάρκεια.
Η αλκοολική ηπατοπάθεια είναι μια παρόμοια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, καθώς και τη διεύρυνση του ήπατος και συμπτώματα πόνου. Το αλκοολούχο λιπώδες ήπαρ μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Η πορεία της φροντίδας για κάθε κατάσταση είναι παρόμοια, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.
Βήμα 1 Σταματήστε άμεσα τα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το  ήπαρ έχει ελαστικότητα και η αποκατάσταση των ζημ…

Οι λόγοι που η γλώσσα αλλάζει χρώμα

Οι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας δεν είναι πάντοτε ένα αθώο σύμπτωμα.
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο γιατρός σε κάθε επίσκεψη κοιτάζει ενδελεχώς το χρώμα της γλώσσας των ασθενών του. Και αυτό γιατί η γλώσσα δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του κάθε ασθενούς.
Η αλλαγή στην εμφάνιση της γλώσσας μπορεί να οφείλεται από την έλλειψη κάποιας βιταμίνης μέχρι και κακή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες περιπτώσεις που σημαίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό.
Έντονο κόκκινο Το έντονο κόκκινο χρώμα στη γλώσσα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης Β12 επισημαίνει ο Dale Amanda Tylor, MD, MPH, ωτορινολαρυγγολόγος στο Township Ιατρικό Ίδρυμα. Μάλιστα σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο και έντονη δυσκολία στην κατάποση τροφών και υγρών.
Καφέ γλώσσα Τα έντονα καφέ σημάδια στη γλώσσα σημαίνουν ότι δεν τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Για να εξαφανίστε αυτά τα ίχνη από τη γλώσσα σας προσπαθήστε να βουρτσί…

Κινέζοι επιστήμονες αιμοφόρα αγγεία βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή

Κινέζοι επιστήμονες, ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά μεταμόσχευσαν με επιτυχία σε μαϊμούδες αιμοφόρα αγγεία που παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Έτσι πέτυχαν ένα σπουδαίο επίτευγμα,  με απώτερο στόχο την μαζική εκτύπωση οργάνων προοριζόμενων για ανθρώπινες μεταμοσχεύσεις, τα οποία θα αντισταθμίσουν την έλλειψη φυσικών οργάνων από δωρητές.
Οι ερευνητές της κινεζικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Revotek στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», χρησιμοποίησαν «μελάνη» από βλαστοκύτταρα και άλλα τεχνητά υλικά για να εκτυπώσουν αιμοφόρα αγγεία μήκους περίπου δύο εκατοστών, τα οποία στη συνέχεια εμφύτευσαν στο στήθος 30 πειραματόζωων.
Ένα μήνα μετά την μεταμόσχευση, τα βλαστοκύτταρα μέσα στα τεχνητά αγγεία είχαν αναπτυχθεί πλέον σε κανονικά αιμοφόρα αγγεία. Με το πέρασμα του χρόνου, ήταν αδύνατο να διακριθούν από τα προϋπάρχοντα φυσικά αιμοφόρα αγγεία.
Ο επικεφαλής επιστήμων της Revotekαμερικανός Τζέημς Κανγκ δήλωσε ότι τα βιο-εκτυπωμένα αγγεία θα ωφελήσουν τα …

Κατανοώντας και Ερμηνεύοντας τα όνειρά σου

Σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες,τα όνειρα είναι προεκτάσεις της καθημερινότητας μας και καθρεπτίζουν τα ψυχολογικά αλλά και πρακτικά θέματα που μας απασχολούν περισσότερο.  Το μυαλό μας συχνά ονειρεύεται με συμβολικούς όρους, προκαλώντας μας σύγχυση ως προς την πιθανή ερμηνεία των ονείρων . Τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν κατά το στάδιο REM ( Rapid Eye Movement) του ύπνου.
Συνολικά ο ύπνος χωρίζεται σε τέσσερα στάδια, σε 3 χωρίς γρήγορη κίνηση των ματιών (Non Rapid Movement-NREM)  και στον ύπνο REM.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο ΝREM, βρισκόμαστε μεταξύ ξύπνιου και ύπνου. Οι μύες είναι ακόμα ενεργοί και ο εγκέφαλος αρχίζει να μεταβαίνει από κύματα άλφα σε κύματα θήτα, τα οποία έχουν βραδύτερη συχνότητα. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να νιώσουμε τινάγματα των μυών. Επίσης κάποιοι εμφανίζουν υπναγωγικές παραισθήσεις, για παράδειγμα μπορεί να αισθάνονται ότι «πέφτουν».
Στο δεύτερο στάδιο  ΝREM, το οποίο καταλαμβάνει το 45-55% του ύπνου των ενηλίκων, επικρατούν κύματα θήτα, η μυική δραστηρ…

Ενενήντα οκτώ χιλιάδες θάνατοι ετησίως στον δυτικό κόσμο από ιατρικά λάθη

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα επίσημο σύστημα καταγραφής ιατρικού λάθους και γι' αυτό δεν υπάρχουν στοιχεία για θανάτους.
"Τα ιατρικά λάθη στις ειδικότητες της χειρουργικής, της παιδιατρικής και της παθολογικής στη χώρας μας είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονικά υπεύθυνη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος "Organisational Culture and Patient Safety", επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Εύχαρις Παναγοπούλου.
Τα αποτελέσματα της ενότητας "Παράγοντες πρόληψης ιατρικού λάθους" του προγράμματος "Organisational Culture and Patient Safety", η οποία αφορούσε τον ελλαδικό χώρο, έδειξαν ότι σε κανένα από τα συμμετέχοντα νοσοκομεία δεν υπήρχε επίσημο σύστημα καταγραφής ιατρικού λάθους. Στην ενότητα αυτή μελετήθηκαν συστηματικά οι παράγοντες πρόκλησης ιατρικών λαθών σε τρεις ειδικότητες, τη χειρουργική, την παιδιατρική και την παθολογική και συμμετείχαν 325 ειδικοί ιατροί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία …

Εσπερίδα Τμήματος Β.Βρεφονηπιοκόμων Ηρακλείου

To Τμήμα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης  Ηρακλείου, πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, ημερίδα στο  Αμφιθέατρο ΠΕΚ στο 1ο Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου, Εσταυρωμένος με θέμα

«Χρωματίζοντας το ουράνιο τόξο με πολλά μοναδικά … διαφορετικά χρώματα»

«…Υπερασπίζοντας τα δικαιώματα του κάθε ενός διαφορετικού παιδιού μέσα… από τη λογοτεχνία»

Πρόγραμμα εσπερίδας

4.45- 5.15

Εγγραφές

5.15- 5.30

Χαιρετισμοί και παρουσίαση του θέματος

Κορνηλάκη Έρρικα,

Δ/ντρια 1ου Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου

5.30- 5.45

«Βρέφος και βιβλίο»

Περδικάκη Ελένη Βρεφονηπιοκόμος, Med candidate Διοίκηση στην Εκπαίδευση

5.45- 6.00

«Η ηθική του διαφορετικού μέσα από το παραμύθι και η διάσωσή του»

Καλουδάκη Φεβρωνία, Νηπιαγωγός, Μed Επιστήμες Αγωγής

6.00- 6.15

«Η παιδαγωγική αξία του παραμυθιού»

Γιανναδάκη Κυριακή, Φιλόλογος, Μsc. candidate Γλωσσολογία

6. 15-6.30

«Η διαφορετικότητα και πως προσεγγίζεται από τα παραμύθια»

Δρ. Σπανάκη Ειρήνη, Ειδικός Παιδαγωγός, PhD, Ειδική Αγωγή

6.30- 6.45

«Η …

Βλεφαρίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Βλεφαρίτιδα είναι η φλεγμονή των βλεφάρων, η οποία συνήθως περιλαμβάνει εκείνο το σημείο, όπου οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν.
Η βλεφαρίτιδα συμβαίνει συνήθως όταν μικροσκοπικοί σμηγματογόνοι αδένες, που βρίσκεται κοντά στη βάση των βλεφαρίδων, φράσσουν. Αυτό οδηγεί σε ερεθισμό και σε φλεγμονή κοντά στα μάτια. Υπάρχουν διάφορες πιθανές ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλεφαρίτιδα.
Η βλεφαρίτιδα είναι συχνά μια χρόνια κατάσταση που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά συνήθως δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην όρασή σας και δεν είναι μεταδοτική.
Συμπτώματα Υγρά μάτια Κόκκινα μάτια Αίσθημα καψίματος, ή τσούξιμο στα μάτια Βλέφαρα που εμφανίζονται να είναι πιο λιπαρά Φαγούρα στα βλέφαρα Κόκκινα, πρησμένα βλέφαρα Απολέπιση του δέρματος γύρω από τα μάτια Δημιουργία μιας “κρούστας” στις βλεφαρίδες μετά τον ύπνο Βλέφαρα που κολλούν μεταξύ τους Το άτομο ανοιγοκλείνει (βλεφαρίζει) τα μάτια του πολύ πιο συχνά Ευαισθησία στο φως Βλεφαρίδες που αναπτύσσονται αφύσικα και προς λάθος κατεύ…

Πάγκρεας, εφιδρώσεις και απώλεια βάρους

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο που παράγει τις ορμόνες της πέψης, ινσουλίνη και γλυκαγόνη, καθώς και άλλα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφίμων.
Συμπτώματα όπως η εφίδρωση και η απώλεια βάρους μπορεί να συνοδεύουν έναν αριθμό ασθενειών και καταστάσεων που επηρεάζουν το πάγκρεας, συμπεριλαμβανομένης της οξείας παγκρεατίτιδας, της χρόνιας παγκρεατίτιδας, του παγκρεατικού αποστήματος ή ακόμα και του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ασθένειες του παγκρέατος αποτελούν σοβαρές απειλές για την υγεία και απαιτούν άμεση ιατρική προσοχή.
Οξεία παγκρεατίτιδα Η εφίδρωση και άλλα συμπτώματα όπως πόνος, πυρετός, ναυτία, εμετός, γρήγορη αναπνοή και επιταχυνόμενος καρδιακός ρυθμός, μπορεί να υποδεικνύουν οξεία παγκρεατίτιδα. Η κατάσταση αυτή πηγάζει από πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των λίθων στη χολή, των υψηλών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και παρατεταμένη έκθεση σε ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών ή των μη συνταγογραφούμενων. Η θεραπεία για την ο…

Έκδοση του Κέντρου Ημέρας Βαβέλ παρέχει "εργαλεία" για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας

Στην έκδοση ενός οδηγού για την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, που απευθύνεται στους εργαζόμενους στο πεδίο κατά την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών προχώρησε το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ σε συνεργασία με την ελληνική αποστολή της ΜΚΟ "International Medical Corps".

Πρόκειται για έκδοση ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κυκλοφορεί σε 20 γλώσσες και πλέον μεταφράστηκε και στα ελληνικά. Την έκδοση του οδηγού πλαισιώνουν σεμινάρια σε εθελοντές και επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα.

Ο οδηγός αναλύει τις πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας που πρέπει να παρέχουν οι επαγγελματίες σε ανθρώπους, οι οποίοι πρόσφατα υπέστησαν πλήγμα από κάποια κρίση. Παρέχει ένα πλαίσιο για την υποστήριξη των ατόμων με τρόπους που σέβονται την αξιοπρέπεια, την κουλτούρα και τις ικανότητές τους.

"Η χρονική στιγμή είναι τέτοια που επιβάλλεται να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ κεντρικό το ζήτημα της υποστήριξης όσων δουλεύουν με πρόσφυγ…

HPV στη νεαρή ηλικία & εμβολιασμός

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους (αγόρια και κορίτσια) έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), απευθύνει ο καθηγητής  Μαιευτικής και Γυναικολογίας  κ. Γεώργιος Κρεατσάς.
Μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «HPV στην νεαρή ηλικία» ο  κ Κρεατσάς τόνισε ότι «το εμβόλιο προσφέρει απόλυτη προστασία και δεν έχει καμία παρενέργεια».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής  ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων  (HPV) σκοτώνει 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, ενώ είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση  500.000 νέων περιστατικών του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε 1000% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό.
Επίσης σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες ο HPV: Υπολογίζεται ότι το 2050 θα προκαλέσει 1.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας Έχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας και…

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα στα παιδιά

Η γαστρεντερίτιδα παρουσιάζεται συνήθως με διάρροια. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό ή πόνο στην κοιλιά. Συνήθως τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με εμετό και ακολουθεί η διάρροια. Η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική.
Αιτιολογία Οι rotaviruses (ροταϊοί) αποτελούν την πρώτη αιτία οξείας διάρροιας παγκοσμίως σε παιδιά (30-60%), ακολουθούμενοι από τους noroviruses (νοροϊούς) (8-30%), τους astrovirus (6-9%) και τους adenoviruses (αδενοϊούς-ομάδας F) (6-9%). Ειδικότερα οι ροταϊοί ευθύνονται για το 50% των επιδημικών διαρροϊκών συνδρόμων σε βρέφη και παιδιά, ενώ τα τελευταία χρόνια οι λοιμώξεις από νοροϊούς παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Άλλοι ιοί που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι οι enteroviruses (εντεροϊοί) και οι coronaviruses (κοροναϊοί).
Διάρκεια Εξαρτάται από τον ιό που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα αλλά και από το ίδιο το παιδί. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα που διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Στις ιογενείς γαστρεν…

Τρία πρωινά λάθη που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας

Ο μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται από παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος και η κληρονομικότητα. Αν και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτά υπάρχουν άλλες επιλογές που μπορούν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό σας.
Αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, τότε πρέπει να αποφύγετε το πρωί τα ακόλουθα λάθη:
Παρακάμπτετε το πρωινό. Η παράλειψη του πρωινού είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να χάσετε βάρος, δεδομένου ότι προκαλεί την επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Οταν δεν τρώτε, ο εγκέφαλος στέλνει ένα μήνυμα στο υπόλοιπο σώμα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ειδοποιώντας να κρατήσει το αποθηκευμένο λίπος που προσπαθείτε να ξεφορτωθείτε. Αν φάτε μέσα σε μία ώρα από την στιγμή που θα ξυπνήσετε το πρωί, πυροδοτείται η μεταβολική διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση και είναι αυτή που μετατρέπει το φαγητό που τρώμε σε ενέργεια. Ενα φλιτζάνι καφές το πρωί δεν υπολογίζεται για πρωινό! Αντί γι’ αυτό, επιλέξτε ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αλλ…

Έκζεμα ενηλίκων - 5 παράγοντες κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε

Το έκζεμα είναι μια συχνή δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από την τοπική ερυθρότητα του δέρματος, για παράδειγμα στα μάγουλα, στο στήθος, στον λαιμό, στους αγκώνες ή πίσω από τα γόνατα, η οποία συνοδεύεται από φαγούρα, ξεφλούδισμα και/ή πρήξιμο.
Όταν το έκζεμα έχει κληρονομική βάση, συνήθως εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία. Εάν όμως τα συμπτώματα εκδηλωθούν μετά την ενηλικίωση, είναι πιθανό ως αιτία να αναγνωριστεί κάποιος άλλος παράγοντας. Η επίσκεψη στον δερματολόγο στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει τον ένοχο παράγοντα και κατ’ επέκταση να προτείνει λύσεις που θα ανακουφίσουν από τις ενοχλήσεις.
Δείτε με ποιους παράγοντες μπορεί να συνδέεται το έκζεμα στους ενήλικες.
1. Εποχικές αλλεργίες Συχνά παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων εκζέματος συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Στην περίπτωση αυτή, η φαγούρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κρέμες υδροκορτιζόνης και προϊόντα ενυδάτωσης (χωρίς τεχνητά αρώματα). Πρέπει να αποφεύγονται τα σκλ…

Παυσίπονα - Μήπως τα παίρνουμε λάθος;

Τι προκαλεί τον πονοκέφαλό μας; Πονοκέφαλος, πονόδοντος, πόνοι περιόδου, προβλήματα που μας οδηγούν χωρίς δεύτερη σκέψη στη λήψη κάποιου παυσίπονου. Μάλιστα, το γεγονός ότι πολλά από αυτά μπορούμε να τα προμηθευτούμε μόνοι μας, χωρίς συνταγή γιατρού, μας έχει κάνει να τα θεωρούμε ασφαλή. Ωστόσο, καλό είναι, πριν ανοίξουμε το φαρμακείο του σπιτιού μας για να πάρουμε το επόμενο χάπι, να ρίξουμε μια ματιά στις γραμμές που ακολουθούν για το ενδεχόμενο να κάνουμε και εμείς κάποιο από τα παρακάτω λάθη.
Τα κόβουμε στη μέση Είναι από τα πιο συνηθισμένα λάθη, καθώς για κάποιο λόγο θεωρούμε ότι έτσι θα πάρουμε τη μισή δόση. Ωστόσο, τα δισκία εκείνα που μπορούμε να κόψουμε στη μέση, μοιράζοντας έτσι τη δόση τους, διαθέτουν μια χαρακτηριστική εγκοπή. Όσα δεν έχουν τη γραμμή αυτή είναι σχεδιασμένα να διαλύονται στο έντερο ή με αργό ρυθμό στο στομάχι. Έτσι, αν τα κόψουμε, καταστρέφουμε το περίβλημα που τα προστατεύει από το όξινο περιβάλλον του στομάχου μας.
Τα λιώνουμε σε νερό Όσοι δεν καταπίνουν …

Αυτοί που τα κρατάνε όλα μέσα τους για να μην πληγώσουν κανέναν

Δεν τους αναγνωρίζεις εύκολα. Σχεδόν σε ξεγελάνε. Σε ξεγελάει το εκρηκτικό του χαρακτήρα τους, το κέφι που μονίμως τους συνοδεύει και το βροντερό τους γέλιο που κάνει τα κεφάλια να γυρνάνε προς τη μεριά τους, σ? όποιο μέρος κι αν βρίσκονται.
Είναι αυτοί που για τους εαυτούς τους είναι απαισιόδοξοι, αλλά κοινωνικοί κι εξωστρεφείς για όλους τους άλλους. Τη χαρά τους θα σε αφήσουν να τη δεις, τη λύπη τους ποτέ. Δεν περιμένουν γενέθλια, Χριστούγεννα και καρναβάλια για να γιορτάσουν, ούτε να συμβεί κάτι συνταρακτικά όμορφο στη ζωή τους για να χαρούν.
Γιορτάζουν χωρίς λόγο κι αφορμή κάθε μέρα κι αισθάνονται τυχεροί κι ευγνώμονες, μέσα στην κάθε ατυχία τους, γιατί αναγνωρίζουν ότι οι στιγμές που βρίσκονται με τους φίλους τους και τους δικούς τους ανθρώπους είναι σύντομες και περνάνε. Προσπαθούν λοιπόν να φτιάχνουν οι ίδιοι τις καλές στιγμές και να μην αφήνουν τις συννεφιασμένες μέρες να τις επισκιάζουν.
Δε θα τους δεις ποτέ να μιζεριάζουν και να είναι κακόκεφοι κι αμίλητοι στην παρέα. Τις δ…

Μέθοδος διάγνωσης του αυτισμού στα πρώιμα στάδιά του από Ρώσους επιστήμονες

Μέθοδο διάγνωσης του αυτισμού στα πιο πρώιμα στάδιά του, σε ηλικία 3-4 μηνών, ανακάλυψαν επιστήμονες του μοναδικού εργαστηρίου μελέτης του αυτισμού, που υπάγεται στο πανεπιστήμιο Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής της Μόσχας. Μάλιστα, η νέα μέθοδος δεν απαιτεί ιατρικές συσκευές υψηλού κόστους και πολύπλοκες τεχνολογίες, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Ρωσικού Επιστημονικού Ιδρύματος (σ.σ. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε με επιχορήγηση του Επιστημονικού Ιδρύματος).
Η σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Neuroscience, Child and Adolescent Psychiatry, βασίζεται στην μοναδική ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης αντίληψης που είναι η ευαισθησία του προσανατολισμού. Όπως επισημαίνει η Τατιάνα Στρόγκανοβα, καθηγήτρια, διδάκτωρ Βιολογίας, και διευθύντρια του εργαστηρίου, η ευαισθησία του προσανατολισμού είναι βασική ιδιότητα της οπτικής αντίληψης του ανθρώπου, επειδή η ικανότητα των νευρώνων-ανχνευτών του οπτικού φλοιούνα…