Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 22, 2015

Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε το σύμπλοκο μόριο Σακουμπιτρίλη/Βαλσαρτάνη για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με συμπτωματική χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF). Η νέα θεραπεία είναι σε μορφή δισκίου, το οποίο λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα και διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό δράσης, ο οποίος θεωρείται ότι μειώνει το φορτίο που καλείται να διαχειριστεί η καρδιά με ανεπάρκεια.
Η έγκριση βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης PARADIGM-HF, στην οποία συμμετείχαν 8.442 ασθενείς με HFrEF, η οποία διεκόπη πρώιμα όταν διαπιστώθηκε ότι το σύμπλοκο μόριο Σακουμπιτρίλη/Βαλσαρτάνη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου έναντι της εναλαπρίλης. Στο τέλος της μελέτης, οι ασθενείς που έλαβαν ΣακουμπιτρίληΒαλσαρτάνη ήταν πιθανότερο να βρίσκονται εν ζωή και λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τους ασθενείς στους οποίους δόθηκε εναλαπρίλη. Η ανάλυση των δεδομένων ασφάλειας έδειξε ότι το σύμπλοκο μόριο Σακουμπιτρίλη/Βαλσαρ…

Ακράτεια: Δείτε τις ένοχες αιτίες

Η ακράτεια είναι ένα γυναικείο πρόβλημα που απασχολεί κυρίως όσες βρίσκονταιστην ηλικία άνω των 30 ετών. Ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να μιλήσουν για το πρόβλημα τους εξαιτίας της αμηχανίας που τους προκαλεί η ίδια η νόσο. Εκτιμάται ότι το 30% άνω των 30 ετών έχουν παρουσιάσει κάποια στιγμή της ζωής τους ακράτεια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ένωσης Μαιευτήρων οι ένοχες αιτίες είναι: Η ατροφία του ουροποιητικού συστήματος. Συνήθως πρόκειται για την πτώση τους χαμηλότερα απο τη φυσιολογική τους θέση, με αποτέλεσμα την απώλεια ούρων.
Δύσκολη γέννα Μετά από ένα δύσκολο τοκετό,ή η γέννηση ενός μεγάλου παιδιού ή μετά απο πολλούς τοκετούς μπορεί να προκληθούν κακώσεις στο μηχανισμό της ούρησης.
Η εμμηνόπαυση Η έλλειψη των οιστρογόνων που παρατηρείται στην εμμηνόπαυση, λοιπόν, προκαλεί μεταξύ άλλων και ατροφία του ουροποιητικού συστήματος (της ουρήθρας). Ο πολλές επεμβάσεις (π.χ. γυναικολογικές), οι νευρολογικές παθήσεις (π.χ. η σκλήρυνση κατά πλάκας) ή ακομη και η ακτινονοθεραπεία …

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους

Απλήρωτοι δηλώνουν για άλλη μία φορά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση που έστειλε η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ κα Άννα Μαστοράκου, και ζητούν άμεση συνάντηση με τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, καθώς όπως λένε, η σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθιστά αδύνατη την απρόσκοπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πολιτεία σε εποχή αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων, τους έχει αφήσει απλήρωτους παρόλη την εκτενή παρουσίαση των προβλημάτων από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ στη συνάντηση που είχαν στις 05 Αυγούστου του 2015 στο Υπουργείο Υγείας με τον νυν Υπουργό Υγείας κ Ξανθό Ανδρέα, παρουσία του Προέδρου του ΠΙΣ.
Οι μήνες πέρασαν, σημειώνει η κα Μαστοράκου, και τα οξυμένα προβλήματα διογκώθηκαν, χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση επίλυσης εκ μέρους του Υπουργείου.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο, δεν μπορεί να προγραμματιστεί καμία πληρωμή καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση με έκδοση ΦΕΚ για την…

Δηλητηρίαση από εισπνοή ή κατάποση χλωρίνης - Τι πρέπει να κάνετε;

Ένα από τα πιο επικίνδυνα χημικά που παρασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος είναι το χλώριο. Μένει αμετάβλητο στον οργανισμό μας, διασπάται μετά από 500 χρόνια από το περιβάλλον, προκαλεί αποδεδειγμένα καρκινογενέσεις και πολλές άλλες σύγχρονες ασθένειες.
Το χλώριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως βακτηριοκτόνο, αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς και τους συμμάχους ως χημικό όπλο, με τρομακτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους και στη γύρω πανίδα και χλωρίδα. Το χλώριο είναι ένα κιτρινοπράσινο αέριο με χαρακτηριστική, οξεία οσμή. Διαλύεται στο νερό σχηματίζοντας το υποχλωριώδες οξύ και το υδροχλωρικό οξύ.Eπειδή είναι βαρύτερο από τον αέρα, υγροποιείται εύκολα υπό πίεση, αντιδρά με τα περισσότερα στοιχεία και σχηματίζει ενώσεις. Διαλύεται στο νερό σχηματίζοντας το υποχλωριώδες οξύ και το υδροχλωρικό οξύ. H γνωστή σε όλους μας χλωρίνη είναι το υποχλωριώδες νάτριο και τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν όταν θέλοντας να βελτιώσουμε τη δραστικότητά της ως καθαριστικού την αναμειγνύουμε με άλλα προϊόντα.

Έλληνας γιατρός σώζει ζωές από το οφθαλμικό μελάνωμα

Ένας Έλληνας καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ, σώζει όχι μόνο μάτια αλλά και ζωές με μία μέθοδο που χρησιμοποιεί εδώ και 40 χρόνια και η οποία ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Γραγουδά, ο οποίος χρησιμοποιώντας ακτινοβολία με δέσμη πρωτονίων έχει θεραπεύσει περισσότερους από 4000 ασθενείς που έπασχαν από οφθαλμικό μελάνωμα, έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους που πλήττουν τα μάτια και δεν απειλεί απλώς την όραση αλλά και τη ζωή του ανθρώπου.
Ο κ. Γραγουδάς ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις εξελίξεις στην οφθαλμιατρική, θεωρείται ένας από τους 100 κορυφαίους οφθαλμιάτρους σε όλο τον κόσμο και το Πανεπιστήμιο του Harvard τον έχει τιμήσει ιδρύοντας έδρα που φέρει το όνομά του.
Στην Ευρώπη, πρωτοπόρος στην ακτινοβολία των οφθαλμικών όγκων με δέσμη πρωτονίων είναι ένας άλλος Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, ο Λεωνίδας Ζωγράφος. Και οι δύο εξαίρετοι επιστήμονες αναγορεύονται σήμερα επίτιμ…

Πώς θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη

Μήπως έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και πρέπει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας; Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά σημάδια.
Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και καταναλώνονται από πολύ κόσμο. Πώς μπορούμε, όμως να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη, και ότι πρέπει να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας; Αυτά είναι τα πιο κοινά σημάδια, που αν τα παρατηρήσετε οφείλετε να τα αναφέρετε στον γιατρό σας, ώστε να είστε σίγουροι.
Ξαφνικό και αναίτιο πρήξιμο έπειτα από κάποια φαγητά Όλοι μας έχουμε βιώσει πρήξιμο κάποια στιγμή. Στα γιορτινά τραπέζια, για παράδειγμα, που όλοι έχουμε την τάση να το παρακάνουμε, είναι πολύ συνηθισμένο. Το πρήξιμο όμως χωρίς κάποιον λόγο, ή που εμφανίζεται μόνο με συγκεκριμένες τροφές, όπως το ψωμί, τα γλυκά και ορισμένες σάλτσες, μπορεί να είναι δείγμα δυσανεξίας στη γλουτένη, ή και κοιλιοκάκης.
Αλλαγές στην τουαλέτα Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα, ή ακόμα και πολύ δυσάρεστη διάρροια όταν καταναλών…

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ σε σούπερ-μάρκετ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την είσοδο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Euroworking Group (EWG) της Πέμπτης να υλοποιήσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 13 σετ προαπαιτούμενων μέτρων –στα οποία περιλαμβάνεται και το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ - ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν θεσμοθετηθεί πριν από τις 18 Δεκεμβρίου. Πιο αναλυτικά, στη δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων για το χώρο της υγείας περιλαμβάνονται: Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback. Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, που αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ και συγκεκριμένα τα σημεία διάθεσής τους. Ανεξάρτητα από τις παραπάνω πα…

Τεστ αίματος θα δείχνει την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος, που θα γίνεται πριν τη χορήγηση του αντικαταθλιπτικού φαρμάκου και θα προβλέπει κατά πόσο η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική για τον συγκεκριμένο ασθενή ή όχι. Στη νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν δύο Έλληνες επιστήμονες, φωτίζεται ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου τα αντικαταθλιπτικά ασκούν την επίδρασή τους, αφήνοντας πρωτεϊνικά «αποτυπώματα» στο αίμα του ασθενούς.
Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Γερμανία, ΗΠΑ, Σουηδία και Ελλάδα), με επικεφαλής τον Θέο Ράιν του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Μαξ Πλανκ του Μονάχου, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science Signaling». Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο καθηγητής παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος και ο Αντώνης Ζάννας, ερευνητής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιουκ και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.
Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές μπορούν να «πυροδοτήσουν» επιγενετικές αλλαγές χημικής φύση…

Τι δείχνει το μούδιασμα στα άκρα για την υγεία σας

Πολλές φορές την αίσθηση αυτή την περιγράφουμε ως “καρφίτσες” στο δέρμα, αφού είναι σαν ένα “μυρμήγκιασμα” από πολλές επαφές με καρφίτσες σε μια περιοχή της επιδερμίδας, συχνά στα χέρια ή στα πόδια. Τις περισσότερες φορές αυτό το συναίσθημα οφείλεται στην πίεση στα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα. Αυτό συμβαίνει συχνά αφού έχετε έρθει σε μια ανατομικά δύσκολη θέση, όπως το να κάθεστε σταυροπόδι για πολύ ώρα, ή να έχετε ξαπλώσει επάνω στο χέρι σας. Περιστασιακά, ωστόσο, μπορεί να είναι και σημάδι μιας πολύ πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης/ασθένειας, όπως ο διαβήτης.
Μπορείτε να νιώσετε μούδιασμα/καρφίτσες ακόμα και με το να φοράτε στενά παπούτσια ή αξεσουάρ (βραχιόλια, δαχτυλίδια κλπ). Οι άνθρωποι με πόνο στην πλάτη, οι διαβητικοί ή τα άτομα που χρησιμοποιούν δονούμενα εργαλεία είναι πιο επιρρεπή στην εκδήλωση μουδιάσματος στα άκρα.
Ποια είναι τα αίτια για το μούδιασμα στα άκρα
Πίεση Τα σφιχτά παπούτσια ή το να κάθεστε επάνω στο πόδι σας μπορεί να σας προκαλέσει μούδιασμ…

Ελληνική έρευνα: Τα μάτια προδίδουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα

Ένα πρόβλημα όρασης ενδέχεται να αποτελεί το μοναδικό προειδοποιητικό σύμπτωμα για την ύπαρξη σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος, αποκαλύπτει μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα που βασίσθηκε στην περίπτωση ενός 77χρονου ασθενούς. Ο επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας Ηλίας Γεωργάλας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρυσάνθη Κουτσανδρέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, μελέτησαν την περίπτωση του ηλικιωμένου, ο οποίος είχε εμφανίσει τρία σύντομης διάρκειας επεισόδια θόλωσης της όρασης στο δεξί μάτι του. Κάθε επεισόδιο της παροδικής αμαύρωσης (amaurosis fugax) διήρκεσε πέντε λεπτά και κάθε φορά επανερχόταν στη συνέχεια η φυσιολογική όρασή του.
Η αρχική οφθαλμολογική εξέταση του ασθενούς δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα στα μάτια του, ούτε η αρτηριακή πίεση σε αυτά ήταν υψηλή. Τελικά όμως αποκαλύφθηκε ένας θρόμβος αίματος, ο οποίος μπλόκαρε την αιμάτωση της αρτηρίας…

Το σώμα μας: *Το δεύτερο μας στόμα*

Για όλες εκείνες τις φορές που κάποιος θέλησε να εκφράσει το συναίσθημά του και δεν το έκανε αρκούσε να μετρήσει πόσα “στόματα” του έχει δώσει η φύση και τότε θα καταλάβαινε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που ήθελε να πει…
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι δεν εκφράζουν την συναισθηματική τους κατάσταση. Ίσως ο κόσμος είναι επικριτικός ή ίσως ο ψυχισμός του καθενός είναι ένα πολύτιμο δώρο το οποίο χρειάζεται προσοχή σε ποιον το αποκαλύπτεις. Όπως με όλα τα δώρα που δεν κάναμε, όμως, με το πέρασμα του χρόνου, καταντούν να γίνουν η λυπηρή υπενθύμιση της ευκαιρίας που χάσαμε… Η ίδια πηγή που θα μπορούσε να γεμίσει κάποιον χαρά καταλήγει μία πληγή που με την “ασχήμια” της τον κάνει να τη σπρώχνει όλο και πιο βαθιά, μακριά από τα μάτια των άλλων. Γιατί δεν το έκανε, όμως; Γιατί δεν εξωτερίκευσε το συναίσθημά του είτε προς το σωστό αντικείμενο είτε προς κάποιο άλλο; Γιατί σιώπησε;
Το γιατί, ίσως, κρύβεται στη φτωχότητα των διαθέσιμων μέσων και όχι σε κάποιον αυτοεπιβαλλόμενο περιορισμό. Β…

Τα συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όσοι είναι οπαδοί της χορτοφαγίας πρέπει να είναι επιμελείς στην πρόσληψη των σωστών ποσοτήτων της συγκεκριμένης βιταμίνης. Συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης B12 είναι τα ακόλουθα:
Υπερβολική κούραση τις απογευματινές ώρες Η κούραση ακόμη και μετά από τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου είναι μια τυπική ένδειξη της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε όργανο του σώματος. Χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα, η κούραση είναι αναπόφευκτη ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.
Μυϊκή αδυναμία Μήπως δυσκολεύεστε να κουβαλήσετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ξεφυσάτε όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο; Η μειωμένη παροχή οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια επηρεάζει και τους μύες, με αποτέλεσμα να εκ…

Δωρεάν εξετάσεις για παιδιά στον Ωρωπό το Σαββατοκύριακο

Δωρεάν ιατρική φροντίδα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη θα προσφέρει το Σαββατοκύριακο στο δήμο Ωρωπού η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου.
Ειδικότερα το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, η Μονάδα θα βρίσκεται στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Καπανδριτίου, (οδός Στρατηγού Γραμματικόγιαννη, πλησίον Κέντρου Υγείας) και την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό στο Μήλεσι (οδός Αγίου Δημητρίου) από τις 09:00-14:00.
Η Μονάδα θα παρέχει δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη, διαγνωστικό έλεγχο, οδοντιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή με την παροχή βασικών παιδιατρικών φαρμάκων, προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας, εμβολιαστική κάλυψη σε ανασφάλιστα παιδιά.
H Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα που δημιούργησαν οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρει από το 2003 τις επιστημονικές της υπηρεσίες σε όσους την έχουν ανάγκη. Έως σήμερα, περισσότερα από 58.000 παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, έχουν δεχτεί τη φροντίδα και την περίθαλψη που χρειάζονταν σε …

Τα πρώιμα σημάδια στο σώμα ενός πιθανού λεμφώματος

Το λέμφωμα είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο, συχνά διαφεύγει της προσοχής μας στα πρώιμα στάδιά του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πρώιμα συμπτώματα του λεμφώματος μπορεί να είναι πολύ ήπια, ώστε να μην δίνουμε την δέουσα προσοχή.
Συχνά, το πρώτο σημάδι του λεμφώματος είναι ένα ανώδυνο πρήξιμο στο λαιμό, κάτω από το ένα χέρι, ή στην βουβωνική χώρα.
Τα πρώιμα συμπτώματα έχουν ως εξής: -Οι λεμφαδένες ή οι ιστοί σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί επίσης να διογκωθούν. Ο σπλήνας, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει αυξηθεί σε όγκο εξαιτίας του λεμφώματος. -Οι διευρυμένοι λεμφαδένες προκαλούν μερικές φορές άλλα συμπτώματα, επειδή πιέζουν φλέβες ή λεμφαγγεία (πρήξιμο του χεριού ή του ποδιού), κάποιο νεύρο (πόνος, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα), ή το στομάχι (πρόωρη αίσθηση πληρότητας, όταν τρώτε). -Η διόγκωση του σπλήνα μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο ή δυσφορία.
Άλλα συμπτώματα του λεμφώματος μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
-Πυρετός -Ρίγος -Ανεξήγητη απώλεια βάρους -Νυχτερινές εφιδρώσεις …

Χρόνια βρογχίτιδα

Η χρόνια βρογχίτιδα ορίζεται κλινικά από την παρουσία επανειλημμένων επεισοδίων συνεχούς βήχα και απόχρεμψης, τουλάχιστον επί τρεις μήνες κάθε χρόνο, για τα δύο τελευταία χρόνια.
Συμπτώματα Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα εμφανίζουν επίμονο παραγωγικό βήχα, με άφθονη απόχρεμψη που επιδεινώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και επιπλέκεται από συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μετά την ηλικία των 35 ετών και αφορά συνήθως "πληθωρικούς" ασθενείς. Η δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά την κόπωση, αποτελεί συχνό σύμπτωμα και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται. Αργότερα εμφανίζεται δύσπνοια στην ηρεμία και κατά τη διάρκεια της νύκτας. Οι ασθενείς για να αναπνεύσουν συχνά αρνούνται την κατάκλιση και προτιμούν να κοιμούνται καθιστοί. Σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται κυάνωση λόγω της υποξυγοναιμίας και οιδήματα των άκρων λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας που αναπτύσσεται.
Κλινική εξέταση - εργαστηριακά ευρήματα Κατά την κλινική εξ…

UNICEF Στοιχεία σοκ: Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από AIDS μεταξύ των εφήβων από το 2000

Ο αριθμός των θανάτων εφήβων από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η UNICEF. Το AIDS αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων στην Αφρική και τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πληθυσμιακή ομάδα φορέων του HIV, οι έφηβοι είναι η μόνη ομάδα για την οποία τα ποσοστά θνησιμότητας δεν μειώνονται. Στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά, πλήττονται ως επί το πλείστον τα κορίτσια, αντιπροσωπεύοντας τις 7 στις 10 νέες μολύνσεις στις ηλικίες 15-19 ετών. Ωστόσο, μεταξύ των εφήβων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στην περιοχή, μόλις ο 1 στους 10 κάνει τεστ για τον ιό HIV.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι νέοι άνθρωποι που είναι φορείς του ιού HIV να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη,» δήλωσε ο Craig McClure, επικεφαλής των παγκόσμιων προγραμμάτων της UNICEF κατά του HIV/AIDS, στo Φόρουμ Κριτικής Σκέψης στο Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα. «Ταυτόχρονα, εκείνοι που δεν…

Διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη): Συμπτώματα και θεραπεία

H διπολική διαταραχή (bipolar disorder) ή μανιοκατάθλιψη είναι μία χρόνια με υποτροπές ψυχική ασθένεια κατά την οποία υπάρχουν δύο συναισθηματικές διαταραχές: η μανία και η κατάθλιψη. Ο ασθενής πάσχει από σοβαρές διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης που συνήθως διαρκούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες ή και μόνο λίγες μέρες. Η συναισθηματική διαταραχή μπορεί να συμβεί σε ένα φάσμα που κυμαίνεται από εξαντλητική κατάθλιψη μέχρι και αδιάκοπη μανία και βέβαια απαιτεί θεραπεία.
Άτομα που υποφέρουν από διπολική διαταραχή συνήθως βιώνουν καταστάσεις μανίας ή υπομανίας ή μια μικτή κατάσταση μανίας και κατάθλιψης. Η συχνότητα της ασθένειας στο γενικό πληθυσμό είναι σχετικά μικρή (1 στα 100 άτομα) αλλά πιο ελαφριές εκφάνσεις της ασθένειας (κυκλοθυμία) υπολογίζεται να έχουν πολύ υψηλότερη συχνότητα (5%). Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σε μεγάλο βαθμό κληρονομικότητα. Το σημαντικό με την είναι ότι ενώ η διπολικη διαταραχη είναι μια σοβαρή συναισθηματική αλλαγή της διάθεσης, έχει καλή πρόγνωση εφ’ όσον…

Αμνιοπαρακέντηση

Η αμνιοπαρακέντηση είναι ειδική διαγνωστική εξέταση. Θα σας την ζητήσει ο γιατρός εφόσον υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κληρονομούμενων χρωμοσωμιακών ανωμαλιών από την πλευρά τη δική σας ή του συντρόφου σας.
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως μεταξύ της 16ης και της 26ης εβδομάδας, τότε που το έμβρυο περιβάλλεται με αρκετή ποσότητα αμνιακού υγρού. Με την βοήθεια των υπερήχων, ο γιατρός θα εντοπίσει ένα σημείο στο αμνιακό υγρό, όπου εισάγοντας την βελόνα δεν κινδυνεύει να τραυματίσει το έμβρυο και τον πλακούντα. Έπειτα, μέσω του κοιλιακού σας τοιχώματος, εισάγει μια βελόνα στον αμνιακό σάκο και με την σύριγγα αναρροφά 10 με 20 χιλιοστόλιτρα υγρού που περιέχει κύτταρα του εμβρύου και άλλα στοιχεία. Τα κύτταρα αυτά στέλνονται για καλλιέργεια. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εμβρύου. Το πρώτο αποτέλεσμα που αφορά τα χρωμοσώματα 13, 18 και 21 καθώς και τα χρωμοσώματα του φύλου δίνεται συνήθως μέσα σε 48 ώρες. Για το αποτέλεσμα της καλλι…

Ελληνικό πρόγραμμα διαχείρισης της υπέρτασης χωρίς φάρμακα

Ένα πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της υπέρτασης, χωρφίς φαρμακευτικά μέσα, ανέπτυξαν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέσω μεθόδων διαχείρισης του στρες, αλλαγή του τρόπου ζωής, της διατροφής και υιοθέτησης τεχνικών επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η επιστημονική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Η επιστήμη του στρες και η προαγωγή της υγείας» παρουσιάστηκαν τα αναλυτικά αποτελέσματα της εναλλακτικής αυτής παρέμβασης.
Το «Παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης τους στρες, για αλλαγή του τρόπου ζωής σε προπερτασικά και υπερτασικά άτομα στην κοινότητα» υλοποιήθηκε (με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση) από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Φεβρουάριο του 2015.
Στόχο είχε την εκπαίδευση των ασθενών στην αυτορρύθμιση της υπέρτασης και μέσω διανομής φυλλαδίων και αφισών σε δήμους, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς, συγκρ…