Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα συμπτώματα από την έλλειψη βιταμίνης Β12



Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Όσοι είναι οπαδοί της χορτοφαγίας πρέπει να είναι επιμελείς στην πρόσληψη των σωστών ποσοτήτων της συγκεκριμένης βιταμίνης. Συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης B12 είναι τα ακόλουθα:

Υπερβολική κούραση τις απογευματινές ώρες
Η κούραση ακόμη και μετά από τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου είναι μια τυπική ένδειξη της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε όργανο του σώματος. Χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα, η κούραση είναι αναπόφευκτη ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.

Μυϊκή αδυναμία
Μήπως δυσκολεύεστε να κουβαλήσετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ξεφυσάτε όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο; Η μειωμένη παροχή οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια επηρεάζει και τους μύες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται γενικευμένη αδυναμία.

Μούδιασμα και κράμπες
Το μούδιασμα και οι συχνές κράμπες σε όλο το σώμα δεν αποκλείεται να οφείλονται σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων.

Αδύναμη μνήμη
Τα συχνά κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης που ίσως εκδηλώνετε δεν οφείλονται σε πρώιμη άνοια αλλά στην έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την έλλειψη και να καταλαγιάσει τις ανησυχίες σας.

Χλωμό δέρμα
Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά, τα διαθέσιμα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και καταστρέφονται ευκολότερα. Αποτέλεσμα της καταστροφής τους είναι η απελευθέρωση μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη και αυτό συνεπάγεται τον αποχρωματισμό του δέρματος.

Αλλαγές στο χρώμα και την υφή της γλώσσας
Σε ποσοστό περίπου 50% των ατόμων με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης Β12 παρατηρείται απώλεια θηλών στη γλώσσα, δηλαδή των μικρών χαρακτηριστικών εξογκωμάτων που κανονικά διαθέτει στην επιφάνειά της. Έτσι, η γλώσσα γίνεται πιο λεία και το χρώμα της είναι πιο έντονο κόκκινο.

Πεσμένη διάθεση και τάση για κλάμα
Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο και στη σύνθεση χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, στον εγκέφαλο. Επομένως, η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει κακή διάθεση, έντονες ανησυχίες και ανεξήγητο κλάμα.

Αλλοιώσεις στην όραση
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο οπτικό νεύρο ή τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία), ευαισθησία στο φως ή ακόμη και απώλεια όρασης.


http://enallaktikidrasi.com/2015/11/ta-sumptomata-tis-elleipsis-b12/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ