Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 5, 2015

Επανάσταση με τεχνητή (100%) καρδιά

Αν και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς με εξ ολοκλήρου τεχνητό μόσχευμα ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιστήμη και δίνει ελπίδες σε γυναίκες και παιδιά με ανίατες καρδιολογικές παθήσεις.
Για έναν σημαντικό αριθμό ασθενών ανά τον κόσμο που πάσχουν από καρδιολογικές παθήσεις για τις οποίες μόνη ελπίδα επιβίωσης δίνει η μεταμόσχευση καρδιάς, τα βασικά προβλήματα αποτελούν η έλλειψη ιστοσυμβατών μοσχευμάτων, οι μεγάλες λίστες αναμονής, ο περιορισμένος αριθμός δωρητών αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού από την καρδιακή δυσλειτουργία που καθιστά τον χρόνο αναμονής τους κρίσιμο για την επιβίωσή τους. Μέχρι να κατορθώσουν πολλοί από αυτούς να συνδυάσουν τις παραπάνω παραμέτρους, η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται, άλλα ζωτικά όργανα επηρεάζονται από την καρδιακή ανεπάρκεια και φτάνει η στιγμή που είναι ήδη αργά πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα.
Η πρώτη πλήρως τεχνητή καρδιά που είναι κατάλληλη για ενήλικους άντρες έχει χρησιμοποιηθεί σ…

Πήγε για απονεύρωση δοντιού και έπαθε αμνησία !

\
Όταν ήμαστε παιδιά όλοι φοβόμασταν τον οδοντίατρο και πολλοί δεν ξεπεράσαμε αυτόν τον φόβο μεγαλώνοντας. Η ιστορία του Βρετανού στρατιώτη που έχασε τη μνήμη του λόγω μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο φαίνεται λοιπόν να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας!
Ο Βρετανός είχε εγκατασταθεί το 2005 στη Γερμανία και ποτέ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι η τελευταία του ανάμνηση θα ήταν μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Σήμερα, 10 ολόκληρα χρόνια μετά, ο άνδρας στον οποίο το BBC αναφέρεται ως Γουίλιαμ ακόμη πιστεύει ότι βρίσκεται σε εκείνο το πρωινό του 2005 και πως πρέπει να ετοιμαστεί για να πάει στον οδοντίατρο!

«Θυμάμαι ότι κάθισα στην καρέκλα και ότι ο οδοντίατρος μου έκανε την ένεση με το τοπικό αναισθητικό», δήλωσε ο Γουίλιαμ στο BBC. Αυτή είναι η τελευταία εικόνα που έχει συγκρατήσει στη μνήμη του, καθώς αδυνατεί να αποτυπώσει οποιαδήποτε εικόνα στο μυαλό του για περισσότερο από 90 λεπτά. Θυμάται επίσης και άλλες εμπειρίες από το μακρινό παρελθόν του, όχι όμως πού μένει.

Νεφρική νόσος: ποια είναι τα σημάδια;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 1 στους 9 ενήλικες πάσχει ενδεχομένως από χρόνια νεφρική νόσο χωρίς να το γνωρίζει. Η απουσία εμφανών συμπτωμάτων που συνδέονται άμεσα με τα νεφρά, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και την επιβάρυνση της υγείας των νεφρών.
Δείτε, ωστόσο, ποια είναι εκείνα τα σημάδια που θα σας στείλουν το μήνυμα πως κάτι δεν πάει καλά με τους νεφρούς σας.
-Αλλαγές στην ούρηση Οι αλλαγές στην ούρηση είναι ίσως το βασικότερο σύμπτωμα δυσλειτουργίας των νεφρών. Μπορεί να υπάρχει αύξηση ή μείωση της ποσότητας και της συχνότητας των ούρων, τα ούρα να είναι πιο σκούρα από ότι συνήθως ή να νιώθετε πως θέλετε να ουρήσετε χωρίς να το καταφέρνετε.
-Αίμα στα ούρα Η αιματουρία είναι βασικό σύμπτωμα της δυσλειτουργίας των νεφρών. Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
-Ούρα που αφρίζουν Τα ούρα που αφρίζουν οφείλονται στη διαρροή της πρωτεϊνης από το σώμα του ατόμου και είναι σημαντικό στοιχείο στη διάγνωση της νόσου των νεφρών.
-Δυσκολί…

Τι λένε τα μάτια σας για τον εγκέφαλό σας

Τα μάτια είναι παράθυρο στον κόσμο ή μήπως είναι ένα παράθυρο για τον εγκέφαλο; Μια σημαντική μελέτη διαπίστωσε πως τα μικρά αγγεία πίσω από τα μάτια θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πράγματα για το πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός μας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ευρύτερες φλέβες βαθμολογήθηκαν χειρότερα στα τεστ IQ στη μέση ηλικία. Απέκλεισαν μάλιστα ως υπεύθυνους άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα, τον διαβήτη, ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, σύμφωνα με τον δρα Idan Shalev, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.
Τι σημαίνει αυτό; Πως τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια μπορεί να αντανακλούν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, επειδή είναι παρόμοια σε μέγεθος, δομή και λειτουργία. Τα αγγεία των ματιών έχουν αναπτυχθεί από τα ίδια κύτταρα που αναπτύχθηκαν τα εγκεφαλικά αγγεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια με τον κίνδυνο για ασθένειες όπως η …

Έρευνα για τη χρήση των κινητών στα παιδιά

Βρετανοί ερευνητές αρχίζουν τη μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για να διαπιστώσουν αν η χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
Περισσότερα από 160 Λύκεια των προαστίων του Λονδίνου θα λάβουν αυτές τις ημέρες πρόσκληση να εγγράψουν τους μαθητές τους ώστε να συμμετάσχουν στην έρευνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για μια «υψηλής σημασίας μελέτη, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα» σε παιδιά για τις επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Πάτρικ Χάγκαρντ που είναι υπεύθυνος για την έρευνα.
Από το Σεπτέμβριο και για τρία χρόνια, 2.500 παιδιά ηλικίας από 11 ως 12 ετών θα παρακολουθηθούν από τους υπεύθυνους της Έρευνας για τη Γνωστική Λειτουργία, τους Εφήβους και τα Κινητά Τηλέφωνα (Study of cognition, adolescents and mobile phones, SCAMP) καθώς και από ερευνητές του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου (Imperial College London).
Αυτή η ηλικι…

Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα

«Κλειστό» παραμένει το σύστημα για την έκδοση βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους πολίτες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρά τις εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργών για «ενεργοποίησή» του αρχές Ιουνίου.
Αλλά και η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα είναι περιορισμένη αφού από τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών, μόλις ποσοστό 0,62% χρησιμοποίησε τη σχετική παροχή. Συγκεκριμένα, από τα πραγματικά στοιχεία λογαριασμών φαρμακείων που κατατέθηκαν και αφορούσαν δαπάνες ανασφαλίστων πολιτών προκύπτει ότι τόσο ο αριθμός των επωφελούμενων ανασφάλιστων σε φαρμακευτικές παροχές όσο και η δαπάνη κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.
Πιο αναλυτικά, από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο 25.317 ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη ενώ από τις αρχές του 2015 έως και τον περασμένο Μάιο εξυπηρετήθηκαν 65.291 ανασφάλιστοι πολίτες. Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (από τον Αύγουστο του 2014 έως και τον Μάιο του 2015) ανήλθε σε 6.625.843 ευρώ.
Η χαμηλή…

Κράμπα στη θάλασσα: Οι κινήσεις που θα σε σώσουν

Οι κράμπες εμφανίζονται συχνότερα το καλοκαίρι επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Σε αυτό συμβάλλει επίσης η μεγάλη εφίδρωση και η απώλεια υγρών, ασβεστίου και καλίου. Οι κράμπες συμβαίνουν ξαφνικά και εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν, δεν επιτρέπουν στους μυς που έχουν προσβληθεί να λειτουργήσουν κανονικά.
Γενικά είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία. Αν όμως πάθετε κράμπα μέσα στο νερό, πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα και με ψυχραιμία προκειμένου να μην θέσετε τη ζωή σας σε κίνδυνο. Οι κράμπες στο νερό εκδηλώνονται συνήθως μετά από πολλή ώρα κολύμβησης με έντονο ρυθμό και οφείλονται στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι μύες.
Τι να κάνετε -Αν κολυμπάτε στα βαθιά και σας πιάσει κράμπα στο πόδι, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας.
-Γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε με τα δάχτυλα του χαλαρού σας ποδιού να τεντώσετε το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντάς το στην περιοχή των δαχτύλων.
-Αν δεν τα καταφέρ…

Φυσικές συνταγές για πρησμένους αστραγάλους, πέλματα και πόδια

Αν υποφέρετε από οίδημα οπουδήποτε στο σώμα σας, θα έχετε διαπιστώσει ότι δεν είναι μόνο δυσάρεστο αλλά κι ενοχλητικό. Όταν το πρόβλημα επηρεάζει τα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα όμως, είναι ακόμη περισσότερο ενοχλητικό. Και δυστυχώς αυτές οι περιοχές εμφανίζουν πιο συχνά οίδημα. Αν είστε ανάμεσα σε εκείνους που παρουσιάζουν συνεχή οιδήματα στις περιοχές αυτές, ίσως αισθάνεστε κάπως σαν να περπατάτε μαζί με μια μπάλα αναπήδησης δεμένη στα πόδια σας συνεχώς. Για τις γυναίκες ειδικά, κάτι τέτοιο μπορεί να τις εμποδίσει να φορέσουν ψηλά τακούνια.
Μια λύση είναι να πάτε στον γιατρό και να πάρετε κάποιο είδος αναλγητικού (όπως η ασπιρίνη). Αν το πρήξιμο είναι σοβαρό, θα μπορούσατε να κάνετε ακόμη και μια επώδυνη ένεση στεροειδών. Οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν θα βασιζόμασταν στα φάρμακα προκειμένου να διατηρήσουμε τα πόδια μας σε φυσιολογική κατάσταση. Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν λοιπόν;
Τρόπος ζωής Η καλύτερη άμεση και βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τα πρησμένα πόδια και ασ…

Η χρόνια ψυχολογική πίεση οδηγεί σε διαταραχές των νοητικών λειτουργιών

Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι σε συναισθήματα όπως το άγχος και ο θυμός μπορεί να αναπτύσσουν πιο εύκολα την σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που εμφανίζεται όσο περνάει η ηλικία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν ότι η ψυχολογική πίεση κατά την διάρκεια της ζωής μπορεί στα επόμενα χρόνια να είναι υπεύθυνη για ήπιες διαταραχές των νοητικών λειτουργιών όπως οι διαταραχές της μνήμης, που εμφανίζονται με το να ξεχνά κανείς ονόματα προσώπων ή με το να χάνει καθημερινά αντικείμενα, κάτι που μπορεί να έχει να κάνει με τον μηχανισμό που προκαλεί σε επόμενο στάδιο Γεροντική Άνοια.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 15% των ενηλίκων μετά την 5η – 6η δεκαετία της ζωής τους, εμφανίζουν τέτοιου είδους ήπιες γνωστικές διαταραχές και πολλοί από αυτούς θα οδηγηθούν στο να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer τα επόμενα χρόνια. Οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί κάποιοι από αυτούς τους ενήλικες με ήπιες διαταραχές μνήμης αναπτύσσουν Alzheimer τα επόμενα χρόνια της ζωής τους και κά…

Τα υπέρ και τα κατά του μεσημεριανού ύπνου

Για πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολο να κάνουν έναν καλό ύπνο στην διάρκεια της νύχτας. Οι υποχρεώσεις, οι ευθύνες και τα προβλήματα της καθημερινότητας παίρνουν, δυστυχώς, προτεραιότητα σε σχέση με τον ύπνο και τος δυσκολεύουν.
Επίσης, άλλοι παράγοντες, όπως μια ασθένεια, ή το ροχαλητό του/της συντρόφου τους που πιθανώς ξαπλώνει μαζί τους μειώνουν όχι μόνο τη διάρκεια, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να “κλέψουν” λίγη ώρα ύπνου τις μεσημεριανές ώρες.
Πρέπει, όμως, να το κάνουν; Τους κάνει καλό ή κακό; Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του μεσημεριανού/απογευματινού ύπνου;
Υπέρ Ο σύντομος ύπνος προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:
-Χαλάρωση
-Μειωμένη κόπωση
-Αυξημένη επαγρύπνηση
-Βελτιωμένη διάθεση
-Βελτιωμένη απόδοση, (π.χ. μικρότερος χρόνος αντίδρασης)
-Καλύτερη μνήμη
-Λιγότερη σύγχυση
-Λιγότερα ατυχήματα και λάθη
Κατά Ο σύντομος ύπνος, όμως, δεν είναι καλός για όλους. Μερικοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον…

5 τρόποι να έχουμε τον έλεγχο σε μια κρίση

Δύσκολες εποχές, προσωπικά προβλήματα, ανεργία, διαζύγιο – όλα αυτά μπορούν να μας βάλουν σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της ζωής μας, και να νομίζουμε πως δεν θα ξεφύγουμε ποτέ. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε μία κρίση και να νιώσουμε πως έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας.
Εστιάστε στα σημαντικά πράγματα Πάρτε μια ανάσα, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και μετά κοιτάξτε την κατάσταση από μία πιο ορθολογιστική οπτική γωνία. Αν καταφέρετε να κάνετε αυτό, μπορείτε να πάρετε καλύτερες αποφάσεις. Το θέμα με το στρες είναι πως μπορεί να κάνει όλες τις γνώσεις μας για το πώς να χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις να εξαφανίζονται. Συνεπώς, το πρώτο βήμα είναι να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας, και έπειτα να βάλουμε τις σκέψεις και τις πράξεις μας σε μια λογική σειρά.
Υποστήριξη Όλοι χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης για τις δύσκολες ώρες, ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας “τραβήξουν” έξω από τον λαβύρινθο του άγχους. Αν νιώθετε πως δεν έχετε κάποιο άτομ…

Το «ύπουλο» γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση

Το γλαύκωμα, μία από τις κύριες ασθένειες τύφλωσης στο δυτικό κόσμο, παραμένει μία ύπουλη πάθηση καθώς συχνά υποδιαγιγνώσκεται. Παράλληλα, υπάρχει προβληματισμός των ειδικών για το αν αντιμετωπίζεται σωστά από τους οφθαλμιάτρους. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μόνο οι μισοί περίπου από όσους έχουν διαγνωσθεί με την πάθηση εφαρμόζουν τη θεραπεία που τους έχει δοθεί, παρότι κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την όρασή τους.
Σήμερα, μια πρωτοποριακή επέμβαση με τοποθέτηση ειδικής μικροσκοπικής βαλβίδας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πάθηση.
Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Βερολίνο, ομιλητής και εισηγητής στο Συνέδριο Αμερικανοευρωπαϊκής Εταιρίας Οφθαλμοχειρουργικής Manfred Tetz. Όπως εξήγησε, «παραδοσιακά χρησιμοποιούμε πρώτα αντιγλαυκωματικά φάρμακα, για τα οποία έχει αποδειχθεί ότι στην καλύτερη περίπτωση χρησιμοποιούν κατά 50% οι πάσχοντες, θέτοντας σε κίνδυνο την όρασή τους. Στη συνέχεια προσφέρουμε στους ασθενείς μας επεμβάσεις με laser και, κατά τρίτο λόγο,…

Ο θηλασμός συνδέεται με πιο υγιείς αρτηρίες στις γυναίκες

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους φαίνεται πως να έχουν υγιέστερες αρτηρίες από αυτές που τα ταΐζουν με τεχνητό γάλα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.
Ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Έρικα Γκούντερσον, εξέτασαν δεδομένα 846 γυναικών ηλικίας 18-30 ετών που είχαν καταχωρηθεί στη δεκαετία του 1980.
Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρωτίδων 20 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Αυτές που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έναν μήνα ή λιγότερο είχαν περισσότερη πάχυνση του αρτηριακού τοιχώματος των καρωτίδων σε σχέση με όσες είχαν θηλάσει τα παιδιά τους για 10 μήνες ή περισσότερο.
Οι καρωτίδες παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και η σκλήρυνση των τοιχωμάτων τους είναι σημάδι αθηρωματικής πλάκας η οποία αν “σπάσει” μπορεί να να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό έμφραγμα. Η ωκυτοκίνη
Οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους έτειναν επίσης να είναι πιο αδύνατες…

Οι εγκέφαλοι των εσωστρεφών ατόμων

Μία νέα μελέτη προτείνει ότι τα ανθρώπινα πρόσωπα μπορεί να έχουν περισσότερη σημασία για τα πιο κοινωνικά εξωστρεφή άτομα από ό,τι έχουν αντίστοιχα για τα πιο εσωστρεφή άτομα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εγκέφαλοι των εξωστρεφών ατόμων δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα ανθρώπινα πρόσωπα σε σχέση με τα εσωστρεφή. Για την ακρίβεια, το μυαλό των εσωστρεφών ατόμων δεν φάνηκε να διακρίνει μεταξύ των άψυχων αντικειμένων και των ανθρώπινων εκφράσεων.
Τα ευρήματα μπορεί να εξηγήσουν εν μέρει, γιατί τα εξωστρεφή άτομα επιδιώκουν περισσότερο την παρέα άλλων ανθρώπων από ότι τα εσωστρεφή άτομα, ή γιατί ένα ιδιαίτερα ντροπαλό άτομο μπορεί να προτιμήσει τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου από ότι μια παρέα φίλων. Η μελέτη αυτή, δίνει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιδέα ότι οι υποκρυπτόμενες νευρικές διαφορές στους εγκεφάλους των ανθρώπων συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Inna Fishman, του Ινστιτούτου Salk για τις Βιολογικές Επιστήμες στη Λα Χόγ…

Η δύναμη της αδυναμίας

Ως ιδέα, η δύναμη αποτελεί μια σημαντική έκφραση της βαθιάς επιθυμίας του ανθρώπου να επιβληθεί στους άλλους και να αισθάνεται δεμένος μαζί τους.
Την εποχή που ο άνθρωπος ήταν κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, τότε που ο Homo Sapiens ήταν οργανωμένος σε μικρές ομάδες, η δύναμη δεν είχε και πολύ μεγάλη σημασία. Κάθε άτομο μπορούσε να ασκεί άμεση επιρροή σε ολόκληρη την ομάδα.
Οι μεγάλες κοινωνίες, όμως, δυσκόλεψαν πάρα πολύ την επιρροή του κοινού ανθρώπου στο σύνολο. Οι κοινωνίες άρχισαν να επινοούν διάφορους τρόπους για να οργανώσουν τις μεγάλες ομάδες των ανθρώπων. Οι καλύτερες από αυτές τις κοινωνίες προσπάθησαν να ισορροπήσουν την ανάγκη του συνόλου για σταθερότητα με την ανάγκη του ατόμου για ελευθερία και δημιουργικότητα. Οι αρχαιοελληνικές πόλεις-κράτη είναι ένα παράδειγμα εξισορρόπησης, που λειτούργησε αρκετά καλά για τους ελεύθερους πολίτες στο κοινωνικό πλαίσιο και είχε ως αποτέλεσμα σημαντική πολιτιστική δημιουργικότητα. Το σύστημα, όμως, δεν λειτούργησε καθόλου για τους σκλάβους…

NEA ΜΕΛΕΤΗ- Προσοχή! Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε σχιζοφρένεια

Tι να φάτε για να αντιμετωπίσετε την κούραση!