Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 8, 2015

Το ζεϊμπέκικο του Παναγιώτη που συγκλόνισε τον κόσμο! (βίντεο)

Συγκλόνισε ο Παναγιώτης στη εκδήλωση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας η οποία έγινε για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για τον 22χρονο Παναγιώτη !
Η προσέλευση του κόσμου άρχισε από πολύ νωρίς και το κέντρο όπου γινόταν η εκδήλωση γέμισε ασφυκτικά πολύ πριν ξεκινήσει και επίσημα η εκδήλωση.
Ο Παναγιώτης χόρεψε  με το αναπηρικό αμαξίδιο και στο τέλος με την βοήθεια φίλων σηκώθηκε από το αμαξίδιο και δείτε τι έγινε μετά.
Ζωντανό παράδειγμα ότι η θέληση είναι το μέγιστο κίνητρο, πολλές φορές ακόμα και για την ίδια τη ζωή.


Το περπάτημα «κάνει θαύματα» εναντίον της άνοιας και του καρκίνου

Η συστηματική γυμναστική είναι μία «θαυματουργή θεραπεία» που μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, καρκίνου και άλλων δεινών, ανακοίνωσαν κορυφαίοι βρετανοί γιατροί.
Και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι δραστικό: λίγο περισσότερο περπάτημα ή λίγες δουλειές στο σπίτι περισσότερες την ημέρα, είναι ό,τι χρειάζεται.
Οι ειδικοί επανεξέτασαν 200 διαφορετικές κλινικές μελέτες για την συστηματική άσκηση και τις επιδράσεις της στην υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις μισή ώρα φυσικής δραστηριότητας επί πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να κάνει τα εξής:
* Να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο καρκίνου εκδηλώσεως του μαστού
* Να ελαττώσει κατά 45% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου
* Να χαμηλώσει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
* Να μειώσει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
* Να ελαττώσει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι μελέτες έδειξαν ακόμα πως μπορεί να προστατεύσει και τους παχύσαρκους ανθρώπους, καθώς εκείνοι που πεθαίνουν λόγω του…

Μπαστούνι που… μιλά για άτομα με προβλήματα όρασης

Τι είναι ο «ηλιακός τοίχος μάζας από μάρμαρο»; Σε πόσα χρόνια αναμένεται να βγει στην αγορά το μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο θα… συνδιαλέγεται με τον κάτοχο και θα τον πηγαίνει όπου επιθυμεί;
Απαντήσεις σε αυτά -και πολλά ακόμη- ερωτήματα έδωσαν οι μηχανικοί, Αλέξανδρος Σημαδόπουλος και Λευτέρης Παπαγεωργίου, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές εφαρμογές, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια ομιλιών τους σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με τίτλο «Οι μηχανικοί επιχειρούν».
Ξεκινώντας την παρουσίαση του «ηλιακού τοίχου», ο οποίος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με… ενυδρείο χωρίς ψάρια, αφού μοιάζει με μαρμάρινη δεξαμενή που περιέχει νερό, ο Αλέξανδρος Σημαδόπουλος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης μαρμάρου Masmarbles, εξήγησε: «Αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρου, η οποία “φυτοζωούσε”. Ήταν μία δύσκολη απόφαση και στην ουσία ξεκινούσα από το μείον, ούτε καν από το μηδέν». …

Νέα μέθοδος επαλήθευσης του DNA συμβάλλει στην ιατροδικαστική επιστήμη

Επιστήμονες στο Ισραήλ ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία για την καταπολέμηση του φαινομένου παραποίησης βιολογικής ταυτότητας μετά τη διαπίστωση ότι τα δείγματα DNA που εντοπίζονται σε σκηνές εγκλήματος μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι με τη χρήση βασικό εξοπλισμού και στοιχειωδών γνώσεων, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει στην κατοχή του δείγματα τεχνητού DNA που μπορούν να τοποθετηθούν σε ανθρώπινο αίμα ή σάλιο. «Η ισχύουσες ιατροδικαστικές διαδικασίες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τέτοια δείγματα αίματος, σάλιου ή επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τεχνητό DNA», αναφέρουν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ιατροδικαστικό περιοδικό.
Η Έλεν Γκάνορ, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Nucleix, της εταιρείας που πραγματοποίησε την έρευνα, επεσήμανε ότι δεν απαιτούνται πολλά ώστε να παραχθούν μεγάλες ποσότητες τεχνητού DNA. «Μπορείς να πάρεις ένα χρησιμοποιημένο ποτήρι καφέ, ή τη γόπα ενός τσιγάρου, να το στείλεις σε ένα εργαστήριο, και για ένα …

Θα 'θελα να 'μαι εκεί...

Το βλέμμα καρφώνεται στον συννεφιασμένο ουρανό, σ' έναν ορίζοντα ως εκεί που φθάνει να δει το μάτι. Αναρωτιέμαι... πόσοι δεν έχουν όραση; Σηκώνομαι για να... επεκτείνω τον ορίζοντά μου. Αναρωτιέμαι... πόσοι δεν μπορούν να περπατήσουν; Νιώθω ένα αίσθημα πείνας και ψαχουλεύω για να βάλω κάτι στο στομάχι μου. Αναρωτιέμαι.. πόσοι δεν έχουν να φάνε;
Δίψασα και έβαλα νερό στο ποτήρι δίπλα μου. Αναρωτιέμαι... πόσοι έχουν μέρες να πιούν νερό; Ξαφνικά κάνει τόσο κρύο! Αναψα το καλοριφέρ. Αναρωτιέμαι... πόσοι έχουν ζεστασιά; Kαι κάπου εκεί μακριά, κάποιοι γιατροί, κάποιοι άνθρωποι (όσοι έμειναν ακόμα), αγωνίζονται για να βρουν μια γάζα, ένα εμβόλιο, να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, να ζεστάνουν το χέρι ενός ηλικιωμένου που κάποια πλημμύρα ή κάποιος σεισμός διέλυσε το σπιτικό του. Θα 'θελα να 'μαι εδώ ή θα 'θελα να 'μαι εκεί κοντά σ' όλους αυτούς, κάτι να κάνω; Θα 'θελα να 'μαι εκεί...
φωτο enet
Ελένη Δ. Μπουχαλάκη

Πόσο "αθώες" είναι οι οδοντόκρεμες

Όλο και περισσότεροι οδοντίατροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τα δόντια μας μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει κακό στην υγεία μας. Διάφορες χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με προβλήματα στην στοματική κοιλότητα, την καρδιά και όχι μόνο. Ο Δρ Toby Talbot, ειδικός στην Επανορθωτική Οδοντιατρική και μέλος του Royal College of Surgeons με 35ετή εμπειρία, εξηγεί ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των προϊόντων αυτών.
- Συστατικό που ευθύνεται για στοματικά έλκη Το λαυριλοσουλφονικό ή λαουρυλοθειικό νάτριο (SLS) βρίσκεται σε δεκάδες οδοντόκρεμες (85% των συνολικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά) και χρησιμοποιείται ώστε η οδοντόκρεμα να είναι παχύρρευστη και να απλώνεται εύκολα. Ωστόσο, το συστατικό αυτό διανοίγει τα κενά μεταξύ των βλεννωδών κυττάρων της στοματικής κοιλότητας, με αποτέλεσμα να εισχωρούν στον οργανισμό τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας.
- …

Η μοναδική στιγμή που ένας άνθρωπος είδε ξανά έπειτα από 33 χρόνια (βίντεο)

Η απίστευτη στιγμή όπου ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν τυφλός για 33 χρόνια, βλέπει ξανά χάρις σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση.
Τα πρώτα λόγια του 66χρονου Λάρι Εστερ, αφού βλέπει για πρώτη φορά το φως είναι «Ναι. Ω Θεέ μου. Ναι!».
Ο Eστερ, είχε διαγνωστεί με αμφιβληστροειδοπάθεια λίγο μετά τα 30 του χρόνια, όταν δεν υπήρχαν ακόμα κατάλληλες θεραπείες. Αλλά χάρη σε ένα βιονικό μάτι, το οποίο περιέχει ηλεκτρονική συσκευή, μπορεί να δει και πάλι το φως. Η συσκευή Argus II Retinal Prosthesis Device στέλνει φωτεινά σήματα στον εγκέφαλό του.
Είναι σαφώς ενθουσιασμένος όταν βλέπει ξανά μετά από τόσα χρόνια. Η σύζυγός του, τρέχει να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, τη στιγμή που λέει ότι μπορεί να δει φώτα που αναβοσβήνουν. Ο Εστερ γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να αποκτήσει την πλήρη όρασή του, ελπίζει ότι θα βελτιωθεί αρκετά για να τον βοηθήσει να διακρίνει τις πόρτες από τους τοίχους και τα πεζοδρόμια από τους δρόμους.
Και καταλήγει συγκινημένος: «Αναρωτιέμαι πώς ήμουν τόσο τυχερός!…

Ενστικτο - Μπορείτε να το εμπιστευθείτε;

Εχετε αισθανθεί ποτέ ότι κάποιος δεν σας λέει την αλήθεια αλλά δεν μπορείτε να «στηρίξετε» αυτή την αίσθηση με λογικά επιχειρήματα; Αντί να απορρίψετε την ιδέα σας ως παράλογη, ίσως θα ήταν καλύτερο να την εμπιστευθείτε. Μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε πως τελικά το ένστικτό μας είναι πολύ καλύτερο στο να αναγνωρίσει πότε κάποιος μας λέει ψέματα από ό,τι η συνειδητή σκέψη και η λογική μας. Υποσυνείδητα, λένε οι επιστήμονες, οι άνθρωποι είναι τελικά εξαιρετικοί «ανιχνευτές ψεύδους».
Τυχαίες επιδόσεις σε συνειδητό επίπεδο Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει ως τώρα ότι οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο καλοί στο να εντοπίσουν έναν ψεύτη - αντιθέτως, κατορθώνουν συνήθως να αναγνωρίσουν πότε κάποιος λέει ψέματα σε επίπεδα τα οποία μπορούν να αποδοθούν απλώς στην τύχη. «Αν σας δώσω δέκα βίντεο στα οποία πέντε άτομα λένε ψέματα και πέντε όπου λένε την αλήθεια μπορώ να προβλέψω ότι τόσο εσείς όσο και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος θα έχει σωστές επιδόσεις κατά περίπου 50%» δήλωσε μιλώ…

Ερχονται προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ

Την άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών για τη στελέχωση των ΜΕΘ ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας που τον επισκέφθηκαν χθες.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία ενώ, ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών για να λυθεί το πρόβλημα ενώ, σε ό,τι αφορά το θέμα των ελλείψεων σε εξειδικευόμενους ενημέρωσε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή από το Υπουργείο να δρομολογηθεί η σχετική προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων.

Οι γιατροί ενημέρωσαν τον Αναπληρωτή Υπουργό, ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 470 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων οι 100- παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι- κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για τον ίδιο λόγο, κλειστές παραμένουν 100 κλίνες ΜΕΘ ενώ όσον αφορά στις Μονάδες Αυξημένη…

Αναρτήθηκε η ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Αναρτήθηκε στο site του ΕΟΦ ο κατάλογος των προτεινόμενων τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων ανατιμολόγησης, όπως αυτές αποστέλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.
Να σημειωθεί ότι η οι προτεινόμενες τιμές είχαν αναρτηθεί εδώ και καιρό περιμένοντας αναμένοντας τις παρατηρήσεις των εταιρειών.
Την περασμένη Τετάρτη τελείωσε η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες και αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα αυτής χθες. Το θέμα είναι ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτός ο κατάλογος από το Υπουργείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως το γραφείο του Υπουργού να αλλάξει τη Υπουργική Απόφαση της τιμολόγησης. Να σημειωθεί ότι το δελτίο που φτιάχτηκε τώρα, είναι βασισμένο στην παλιά υπουργική της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο ΕΟΦ ανάρτησε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο και αν γίνει δεν γνωρίζουμε τον χρόνο της επίσημης δημοσίευσης και ισχύος του Δελτίου Τιμών.
Ωστόσο, σύμφωνα με το αναρτημένο κείμενο οι προτεινόμενες τιμές…

Λάθος αντιλήψεις και φόβοι οδηγούν σε εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις

Εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, υπομένουν μια ανεπιθύμητη κύηση κάθε χρόνο, επειδή απλώς φοβούνται να χρησιμοποιήσουν κάποιο από τα σύγχρονα αντισυλληπτικά μέτρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Το 40% των γυναικών που αποφεύγουν την αντισύλληψη το κάνουν λόγω του φόβου τους για τις παρενέργειες και τις πιθανές επιπλοκές στην υγεία τους από μεθόδους όπως το αντισυλληπτικό χάπι, τα προφυλακτικά ή το σπιράλ. Επίσης, το 20% αυτών που δεν παίρνουν μέτρα προστασίας το κάνουν επειδή υποτιμούν την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτό όμως έχεις ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καταγράφονται 15 εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις, παγκοσμίως.
Οι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από 35 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, διαπίστωσαν ότι τα 15 εκατ. από τα 16,7 εκατ. ανεπιθύμητες κυήσεις, ετησίως, θα μπορούσαν έυκολα να έχουν αποφευχθεί.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η μελέτη αφ…

Τι είναι ο έρωτας - Γιατί ερωτευόμαστε

Γιατί ερωτευόμαστε; Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους βρίσκουν τον εαυτό τους στην κατάσταση της έντονης έλξης απέναντι σε ένα πρόσωπο του αντίθετου φύλου: δηλαδή, ερωτεύονται! Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ο καθηγητής ψυχολογίας Arthur Aron από το State University της Νέας Υόρκης στο Stonybrook, έχει διερευνήσει τη δυναμική του τι ακριβώς συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Τα αποτελέσματα των ερευνών του αλλά και άλλων σχετικών μελετών παρουσιάζονται για να απαντήσουν το μεγάλο ερώτημα: Γιατί ερωτευόμαστε;
Ποιο είναι το κίνητρο για να αναζητήσει κάποιος τον έρωτα; Ένα από τα πιο βασικά κίνητρα του ανθρώπου είναι αυτό της αυτοβελτίωσης, δηλαδή το να αναπτύξει τον εαυτό του, να επεκταθεί στις ψυχολογικές του διαστάσεις και να αυξήσει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά του. Με λίγα λόγια, το άτομο θέλει να γίνει καλύτερος άνθρωπος. Ένας τρόπος, λοιπόν, για να πετύχει κάτι τέτοιο είναι μέσα από τη σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων.
Πως λοιπ…

Τα αιώνια μυστικά του Ιπποκράτη

Με το πέρασμα των χρόνων, άρχισαν να καταναλώνουν κρέας, με την κατάσταση να έχει σήμερα ανατραπεί πλήρως. Η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι άρρηκτη. Ο Ιπποκράτης κατέγραψε με λεπτομέρεια τη σχέση της τροφής με την ασθένεια, τέσσερις αιώνες πριν από τη γέννηση του Χριστού. Εξι αιώνες αργότερα, ο Γαληνός προχώρησε σε παρόμοιες καταγραφές.

Στο θέμα αναφέρεται με λεπτομερή τρόπο ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας και επί σειρά ετών διευθυντής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, στο βιβλίο με τίτλο «Η διατροφική παράδοση στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάτο, στα διάφορα έργα της ιπποκρατικής συλλογής, εκφράζονται οι γενικές αρχές της σχολής της Κω για τη διατροφή ως τρόπο διατήρησης της υγείας, αλλά και θεραπείας νοσημάτων. Μεταξύ των γενικών υποδείξεων περιλαμβάνεται η ακόριη τροφής, δηλαδή το να μην τρώει κάποιος μέχρι κορεσμού. Η υπερβολική λήψη τροφής έχει επιπτώσεις στην υγεία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Περιορισμοί

Μία άλλη βασική αρχή, είναι…

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής στον ΑΝΤ1

Η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έστειλε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την παρακάτω επιστολή-διαμαρτυρίας:
"Σήμερα η Ένωσή μας έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ, γιατί στην πρωινή εκπομπή της 10/2/2015, σε συνομιλία που είχε ο κ. Γ. Παπαδάκης με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο, ισχυρίστηκε αναλήθειες για τα εμβόλια και προσέβαλε με βάναυσο και ειδεχθή τρόπο του Παιδιάτρους, κατηγορώντας τους ότι τα παίρνουν με την συνταγογράφηση εμβολίων.

Κα Άννυ Ζιώγα αρχισυντάκτρια
Τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.), είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο των Παιδιάτρων οι οποίοι δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Δραστηριότητα της Ένωσης εκτός των άλλων είναι και η προάσπιση της φήμης, υπόληψης και συμφερόντων των Παιδιάτρων έναντι κάθε δυσφημιστικής ανακοίνωσης ή σχολίου. Ακόμα δε περισσότερο, ως κοινωνική δράση της Ένωσης, αποτελεί η…

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - Οι ειδικές λοιμώξεις και η αντιμετώπισή τους

Γιατί οι γονείς πληγώνουν τόσο βαθειά;