Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα μέθοδος επαλήθευσης του DNA συμβάλλει στην ιατροδικαστική επιστήμη



Επιστήμονες στο Ισραήλ ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία για την καταπολέμηση του φαινομένου παραποίησης βιολογικής ταυτότητας μετά τη διαπίστωση ότι τα δείγματα DNA που εντοπίζονται σε σκηνές εγκλήματος μπορούν εύκολα να αλλοιωθούν.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι με τη χρήση βασικό εξοπλισμού και στοιχειωδών γνώσεων, οποιοσδήποτε μπορεί να έχει στην κατοχή του δείγματα τεχνητού DNA που μπορούν να τοποθετηθούν σε ανθρώπινο αίμα ή σάλιο. «Η ισχύουσες ιατροδικαστικές διαδικασίες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τέτοια δείγματα αίματος, σάλιου ή επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με τεχνητό DNA», αναφέρουν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ιατροδικαστικό περιοδικό.

Η Έλεν Γκάνορ, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Nucleix, της εταιρείας που πραγματοποίησε την έρευνα, επεσήμανε ότι δεν απαιτούνται πολλά ώστε να παραχθούν μεγάλες ποσότητες τεχνητού DNA. «Μπορείς να πάρεις ένα χρησιμοποιημένο ποτήρι καφέ, ή τη γόπα ενός τσιγάρου, να το στείλεις σε ένα εργαστήριο, και για ένα σχετικά μικρό χρηματικό ποσό να γίνει αναγνώριση του DNA, αναπαραγωγή του και αποστολή του σε εσένα μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα», εξήγησε. Τα δείγματα DNA, μπορούν στη συνέχεια να τοποθετηθούν στο σημείο του εγκλήματος.

Ερευνητές στη Nucleix έδειξαν επίσης τον τρόπο που κάποιος μπορεί να εμφυτεύσει DNA σε αληθινό αίμα με τη χρήση φυγοκεντρωτών για το διαχωρισμό των ερυθρών από τα λευκά αιμοσφαίρια και τοποθετώντας το DNA στο πρώτο, δίνοντας έτσι στο αίμα νέα χαρακτηριστικά.
Ως μέρος του πειράματος, ένα δείγμα τροποποιημένου αίματος στάλθηκε σε εργαστήριο των ΗΠΑ που συνεργάζεται με ιατροδικαστικές ομάδες του FBI, το οποίο δεν κατάφερε να εντοπίσει την απάτη. Για την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών, η Nucleix ανέπτυξε μια μέθοδο εξακρίβωσης DNA που ξεχωρίζει τα αληθινά από τα τροποποιημένα δείγματα. «Βρήκαμε μια λύση η οποία θα πρέπει να γίνει μέρος όλης της διαδικασίας των τεστ DNA σήμερα, ώστε να κλείσει αυτό το κενό», εξήγησε η Γκάνορ.

Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε φυσικά και τεχνητά δείγματα αίματος, σάλιου και επιφανειών, με πλήρη επιτυχία, ανέφερε η Nucleix. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης «μολυσμένου» DNA, το οποίο έχει αναμιχθεί με περισσότερα από δύο δείγματα.

Η μέθοδος ταυτοποίησης με DNA είναι σήμερα ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία των εγκληματολόγων και ιατροδικαστών, ενώ χρησιμοποιείται πολλές φορές για την καταδίκη ή την προσφυγή κατηγορουμένων για εγκλήματα σε δίκη. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα της ακολουθίας του DNA είναι όμοια σε όλους τους ανθρώπους, οι ιατροδικαστές ελέγχουν 18 περιοχές που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, επιτρέποντας την ταυτοποίηση ενός ατόμου με εξαιρετική ακρίβεια.

«Το DNA είναι το στοιχείο που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την καταδίκη ενός κατηγορουμένου πέρα από κάθε αμφιβολία», δήλωσε ο Άνταμ Φρίντμαν, ειδικός αναλυτής DNA, στο Ακαδημαϊκό Κέντρο Ρούπιν του Ισραήλ. «Η ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA παρέχει σχεδόν 100% ακρίβεια και αποτελεσματικότητα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι ολοένα μειώνεται η ανάγκη για εντοπισμό άλλων ενοχοποιητικών στοιχείων σε μια σκηνή εγκλήματος. «Δικαστήρια στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες στηρίζονται όλο και περισσότερο στο DNA για το κλείσιμο υποθέσεων», κατέληξε.

kathimerini

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το