Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 26, 2015

SOS: Τι πρέπει να κάνεις oταν το παιδί "καεί" από τον ήλιο.

Το παιδί έπαθε ηλιακό έγκαυμα. Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί.
Έκανες ό,τι ήξερες και μπορούσες για να προστατέψεις το παιδί σου από τον ήλιο, όμως τελικά δεν τα κατάφερες. Το παιδί σου κάηκε. Τι πρέπει τώρα να κάνεις για να το ανακουφίσεις και να το προστατέψεις από τα χειρότερα;
Τι είναι το ηλιακό έγκαυμα; Είναι μια οξεία, δηλαδή απότομη, βλάβη του δέρματος που εκτέθηκε υπερβολικά στον ήλιο. Τα παιδιά που έχουν πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί να πάθουν ηλιακό έγκαυμα ακόμα και με 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος; Το ηλιακό έγκαυμα διακρίνεται σε 3 κατηγορίες:
1.Ερυθρότητα του δέρματος (μικρή βλάβη) 2.Φουσκάλες (μεσαία βλάβη) 3.Πληγές (σοβαρή βλάβη) Επίσης στο σημείο του εγκαύματος μπορεί να υπάρξει πρήξιμο της περιοχής.
Το παιδί μπορεί να έχει: 1.Ρίγος, δηλαδή κρυάδες 2.Πόνο στο σημείο του εγκαύματος 3.Αδυναμία και κατάπτωση 4.Φαγούρα 5.Πυρετό πάνω από 38 βαθμούς
Πρώτες βοήθειες Τι κάνουμε εάν το π…

Οι μαστογραφίες μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

Οι γυναίκες 50 έως 69 ετών που κάνουν τακτικές μαστογραφίες, μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη, η οποία επισκόπησε τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα από διάφορες έρευνες ανά τον κόσμο.
Η έρευνα φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος στην μακροχρόνια επιστημονική διαμάχη για την αποτελεσματικότητα των μαστογραφιών. Όμως οι επικριτές επιμένουν ότι αυτή η αποτελεσματικότητα συστηματικά υπερεκτιμάται και θεωρούν υπερβολική τη νέα εκτίμηση για μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 40%. Στην πραγματικότητα, λένε, οι μαστογραφίες δεν σώζουν πολλές ζωές, καθώς συχνά αποκαλύπτουν όγκους που αναπτύσσονται αργά και που δεν θα απειλούσαν ποτέ τη ζωή μιας γυναίκας, συνεπώς η θεραπεία τους είναι μάλλον περιττή.
Η νέα μελέτη πάντως επιβεβαιώνει ότι οι μαστογραφίες όντως σώζουν ζωές και ότι η ηλικιακή ομάδα των γυναικών 50-69 ετών είναι αυτή που ωφελείται πρωτίστως από τις μαστογραφίες. Υπαρκτή -αλλά σε μικρότερο βαθμό- είναι η μείωση του κινδύνου για τις γ…

Το ποδήλατο και τα οφέλη του στη ζωή μας

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που στρέφονται στο ποδήλατο, ο καθένας για δικούς του λόγους, μιας και τα οφέλη που έχει να προσφέρει η ποδηλασία είναι πάρα πολλά και σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό και έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά τους.
Ας δούμε σε πόσους διαφορετικούς τομείς της ζωής μας, έχει να μας προσφέρει σημαντικά οφέλη η ποδηλασία.
Υγεία: Η θετική επίδραση που έχει η καθημερινή ενασχόληση με το ποδήλατο στην υγεία μας είναι πολλαπλή. Αναρίθμητα είναι τα οφέλη του ποδηλάτου για τον οργανισμό μας και μπορούμε να αναφέρουμε επιγραμματικά τα πιο σημαντικά.
-Ενισχύει και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. -Δυναμώνει και εξασκεί το μυϊκό μας σύστημα αλλά και το σκελετικό. -Βελτιώνει και ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμά καρδιοαγγειακές παθήσεις. -Μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. -Προλαμβάνε…

Ευρυαγγείες: Τι πρέπει να προσέξετε και πως εξαφανίζονται...

Δεν χρειάζεται να στενοχωριέστε, μια και υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι που απαλλάσσουν οριστικά από τα ενοχλητικά σημάδια, χωρίς να προκαλούν επιπλοκές στη φλεβική κυκλοφορία. Οι ευρυαγγείες προκαλούνται από τη διάταση μικρών φλεβών (λεπτών τριχοειδών αγγείων), που αποκτούν κόκκινο ή σπανιότερα μπλε χρώμα. Μπορούν να παρουσιαστούν σε όλο το σώμα (πρόσωπο, κοιλιά, γλουτούς), αν και κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στα πόδια. Άλλοτε είναι μεμονωμένες (στο πρόσωπο) και άλλοτε συσσωρευμένες και αλληλοσυνδεόμενες σε ένα σημείο, σχηματίζοντας ένα είδος ιστού αράχνης στο δέρμα. Οι ευρυαγγείες στα πόδια συνήθως αποτελούν ένα αισθητικό πρόβλημα και με εξαίρεση ένα ελαφρύ αίσθημα καύσου σαν τοπικό μούδιασμα και ένα γενικευμένο βάρος στα πόδια δεν σχετίζονται με άλλες ενοχλήσεις. Ωστόσο, είναι πιθανό να αποτελούν την κατάληξη της διάτασης μεγαλύτερων φλεβών (φλεβεκτασίες) ή να συνυπάρχουν με φλεβικές ανεπάρκειες (κιρσούς). Αντίθετα, οι ευρυαγγείες στα μάγουλα και τη μύτη είναι μικρής διαμέτ…

Πρώιμα συμπτώματα ηπατικής βλάβης που όλοι παραβλέπουν

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και είναι υπεύθυνο για πολλές και διαφορετικές λειτουργίες. Μερικές από τις κύριες λειτουργίες του ήπατος είναι: – ο καθαρισμός του αίματος – η δημιουργία χολής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη – η αποθήκευση γλυκογόνου, μια μορφή ζάχαρης που παράγει ενέργεια.
Αφού λοιπόν ότι το συκώτι σας είναι τόσο σημαντικό όργανο, αν προκύψουν προβλήματα σε αυτό, η υγεία σας ίσως τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο – και υπάρχουν πολλοί τρόποι που το ήπαρ μπορεί να καταστραφεί. Αρκετοί άνθρωποι όμως δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα στο συκώτι τους μέχρι που είναι πλέον πολύ αργά. Έτσι, η υγεία σας και η γενική κατάσταση του οργανισμού σας μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Είναι ζωτικής σημασίας να δώσετε την απαραίτητη προσοχή στο συκώτι σας και να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να δείξουν κάποιο πρόβλημα. Δεν γνωρίζετε ποια είναι τα σημάδια ηπατικής βλάβης; Παρακάτω περιγράφονται διάφορα αποκαλυπτικά συμπτ…

Με μια απλή εξέταση αίματος γνωρίζετε αν έχετε κίνδυνο να αναπτύξετε Επιλόχειο Κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη (PPD) πλήττει περίπου το 20% των γυναικών ωστόσο οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να βρουν κάποια απτά στοιχεία που να συνδέονται ασφαλώς με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εξαιρετικά σοβαρής ψυχικής διαταραχής, αναζητώντας τα αίτια στην ηλικία της μητέρας, στις σχέσεις της με τον σύντροφό της καθώς και σε τυχόν σωματική κακοποίηση την οποία και η ίδια κάποτε είχε υποστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής της.
Σύμφωνα με τη νέα όμως έρευνα η οποία διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων, (University of Virginia, the University of Illinois at Chicago, Indiana University Bloomington, the University of Bristol, Johns Hopkins University), ο μεγάλος αυτός «γρίφος» μάλλον οδεύει προς τη λύση του, καθώς τα αποτελέσματά της βρίσκουν «αξιοσημείωτη» σύνδεση μεταξύ PPD και των επιπέδων περιεκτικότητας υποδοχέων ωκυτοκίνης στο αίμα της γυναίκας.
Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που αποδεδειγμένα επηρεάζει τα συναισθήματα, τις κοινωνικές αντιδ…

Αναστολή κυκλοφορίας για 700 γενόσημα συστήνει η Ε.Ε.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) συστήνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλουν την διάθεση σχεδόν 700 γενόσημων φαρμάκων που παράγονται στην Ινδία και κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κάποια από αυτά και στην Ελλάδα). Η απόφαση συνδέεται με έλεγχο που έγινε πέρυσι από τον Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκου (ANSM) στην ινδική εταιρία GVK Biosciences. Πρόκειται για την εταιρία η οποία είχε πραγματοποιήσει τις επιβαλλόμενες κλινικές μελέτες για τον έλεγχο της βιοϊσοδυναμίας. Τα συμπεράσματα των μελετών αποδείχθηκαν λανθασμένα ή παραποιημένα και γενικώς διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις στη διεξαγωγή τους και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «Η σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα μιας επιθεώρησης που θέτει εν αμφιβόλω τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία GVK Biosciences εκπονούσε τις μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να δοθεί η έγκριση για να κυκλοφορήσουν στην αγορά…

Και οι πατεράδες υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια κατάσταση από την οποία υποφέρουν αρκετές νέες μαμάδες, μετά τον ερχομό στον κόσμου ενός παιδιού.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι νέοι πατεράδες μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τον τοκετό, εξαιτίας της οικονομικής πίεσης με την οποία έρχονται αντιμέτωποι και της έλλειψης ποιοτικού χρόνου που διαθέτουν για να περνούν μαζί με το παιδί τους.
Ερευνητές από το περίφημο αγγλικό πανεπιστήμιο υποστηρίζουν, ότι οι πατεράδες μπαίνουν συχνά σε «δεύτερη μοίρα» μετά από τη γέννηση ενός παιδιού, στερώντας τους ευκαιρίες για να συνδεθούν με το μωρό τους.
Λένε ακόμη, ότι πολλοί άντρες αναμένεται να συνεχίσουν να εργάζονται σκληρά για να φέρνουν λεφτά στο σπίτι για τη φροντίδα της οικογένειάς τους και δε λειτουργούν τόσο ως «συν-γονείς», ταΐζοντας και φροντίζοντας τις ανάγκες ενός μωρού. Μάλιστα, καθώς πολλές μητέρες νιώθουν διάφορες ενοχές σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα του παιδιού τους, υποσυνείδητα περιο…

Οξυζενέ: Η άγνωστη θαυματουργή θεραπεία που μας κρύβουν οι φαρμακευτικές εταιρείες!

Το γνωστό οξυζενέ φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Παρόλο όμως, που αρκετοί επιστήμονες πραγματοποιούν αποκαλυπτικές μελέτες για τις ιαματικές του ιδιότητες, τα συμπεράσματά τους υποβαθμίζονται συστηματικά απο το ιατροφαρμακευτικό σύστημα… Πριν από 170 χρόνια, όταν η Ινδία ήταν ακόμα βρετανική αποικία, οι αυτόχθονες έπιναν νερό, μέσα στο οποίο διέλυαν μικρές ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών – από πιο ήπιες, όπως η γρίπη, έως σοβαρότερες ασθένειες, όπως η χολέρα και η μαλάρια.
Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου θεραπείας ήταν τόσο θετικά, ώστε θεωρήθηκε ότι η διάδοση της θα επηρέαζε το εμπόριο χημικών φαρμάκων που είχε αρχίσει τότε να καθιερώνεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, οι βρετανικές Αρχές προσέλαβαν έναν ρεπόρτερ, ο οποίος -προσποιούμενος τον γιατρό- «κατασκεύασε» μια ιστορία για ένα παιδί που πέθανε εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης, ύ…

Πόση ώρα την ημέρα κάνει καλό να είστε όρθιοι;

Το ότι η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά τον οργανισμό μας το γνωρίζαμε ήδη. Τώρα, νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει ακριβώς για πόση ώρα την ημέρα θα πρέπει να εγκαταλείπουμε την καρέκλα μας για να επανορθώσουμε τη ζημιά.
 Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου στο European Heart Journal, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο μόλις ώρες την ημέρα να στεκόμαστε ή να κινούμαστε είναι αρκετές για να έχουμε πραγματικά θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν με ανιχνευτές κίνησης 782 άνδρες και γυναίκες επί επτά συνεχόμενα 24ωρα. Οι ανιχνευτές κατέγραφαν πόσες ώρες την ημέρα οι συμμετέχοντες κάθονταν, κινούνταν, ήταν ξαπλωμένοι, κοιμόντουσαν ή στέκονταν όρθιοι.
 Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης δείγματα αίματος και άλλες ιατρικές εξετάσεις. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που κατέγραψαν οι ανιχνευτές, οι επιστήμονες εφάρμοσαν ένα μαθηματικό τύπο για να υπολογίσουν πόσος χρόνος καθεμιάς από αυτές τις δραστηριότητες θα χρειαζόταν για να επηρ…

Ηλίαση και Θερμοπληξία: Πώς αντιμετωπίζονται

Τους καλοκαιρινούς μήνες η έκθεσή μας στον ήλιο είναι μεγαλύτερη. Αυτό, όμως, συχνά, προκαλεί προβλήματα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι το αποτέλεσμα της υπερέκθεσης στον ήλιο, τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Η Παιδίατρος, κα Ειρήνη Παπακωνσταντοπούλου*, μας εξηγεί πώς θα διακρίνουμε -από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων- μεταξύ ηλίασης και θερμοπληξίας και πώς θα αντιμετωπίσουμε κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις.
Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι παθήσεις που προκαλούνται από την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Συχνά, υποδιαγιγνώσκονται και μπορεί να μοιάζουν με άλλες εμπύρετες καταστάσεις, οπότε καλό είναι να βρίσκονται ως υποψία στο μυαλό όλων μας και κυρίως των γονιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως η διάγνωση να γίνεται πάντα από γιατρό.
Η θερμική εξάντληση ή ηλίαση, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, εκδηλώνεται κλασσικά σε ένα παιδί που έπαιζε στον ήλιο μία πολύ ζεστή ημέρα, χωρίς προστασία από τον ήλιο και χωρίς να πίνει αρκετά υγρά. Το πρώτο σημ…

Kακοποίηση γυναικών και βία στην οικογένεια

Η κακοποίηση των γυναικών είναι δυστυχώς μια λυπηρή κατάσταση που είναι διαδεδομένη σε σημαντικό βαθμό. Η βία αυτή που εξασκείται στις γυναίκες ενώ βρίσκονται στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ακόμη και όταν είναι έγκυες μπορεί να υποστούν σωματική ή σεξουαλική βία και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το παιδί τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις η εξάσκηση βίας σε μια γυναίκα στο σπίτι από το σύζυγο ή το σύντροφό της αρχίζουν ή εντατικοποιούνται όταν έλθει μια εγκυμοσύνη.
Η σωματική κακοποίηση μιας εγκύου γυναίκας αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους κίνδυνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.
Ορισμένα από τα συχνότερα προβλήματα που έχουν σχετισθεί με την εξάσκηση βίας στην έγκυο γυναίκα είναι η αύξηση των αποβολών, ο τραυματισμός και θάνατος του εμβρύου, η πρόωρη γέννηση του παιδιού και το χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.
Οι γιατροί που παρακολουθούν τις έγκυες γυναίκες, θα πρέπει λόγω της σοβαρότητας της κακοποίησης κατά την εγκυμοσύνη,…

Γιατί δεν πρέπει να μένουμε με το βρεγμένο μαγιό πάνω μας;

Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων. H ζεστή άμμος της θάλασσας περιέχει μικροοργανισμούς (μύκητες, παράσιτα, κόκκους), τα οποία μπορεί να προέρχονται από ούρηση και αφόδευση ζώων (σκύλοι, γάτες, πουλιά), που μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας με άσχημες συνέπειες.
Οι μύκητες είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα, με το οποίο όλες οι γυναίκες θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωπες. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, τρεις στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν κολπική μυκητίαση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Γίνονται αντιληπτοί από τη φαγούρα, το τσούξιμο και τον ερεθισμό στην περιοχή του κόλπου και συνήθως, οφείλονται στη μακροχρόνια λήψη αντιβιοτικών, στη μείωση της άμυνας του οργανισμού και σε ορμονικές δι…

Καλοκαίρι και φακοί επαφής: Τι πρέπει να προσέχετε

Αν επιμένετε να φοράτε τους φακούς επαφής το καλοκαίρι και μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη θάλασσα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Το νερό της θάλασσας γενικά δεν περιέχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις των φακών (ή γενικότερα των ματιών), εκτός κι αν κολυμπάει κανείς σε παραλία η οποία έχει χαρακτηρισθεί ακατάλληλη για κολύμβηση.
-Παρόλο που η χρήση των φακών στη θάλασσα είναι ασφαλής αν είστε προσεκτικοί, υπάρχει πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξετε τα μάτια την ώρα που βρίσκεστε κάτω από το νερό.
Αν μάλιστα έχετε υψηλούς βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας και δεν έχετε μαζί τα γυαλιά σας, αυτό θα δυσκολέψει την παραμονή σας στην παραλία.
-Μην βγάλετε τους φακούς επαφής αμέσως μετά την έξοδό σας από το νερό. Περιμένετε πρώτα να περάσουν τουλάχιστον 10-15 λεπτά για να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ φακών και δακρύων. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί το θαλασσινό νερό περιέχει περισσότερο αλάτι απ' ό,τι η επιφάνεια των δ…

Oι συμπτώσεις στη ζωή μας

Πρόκειται για τύχη; Για κάποιες δυνάμεις που ακόμη δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε; Ή, μήπως, εμείς οι ίδιοι τελικά καθορίζουμε τις συμπτώσεις στη ζωή μας;
Συμπτώσεις προκύπτουν συχνά στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Συχνά συμβαίνει να σκεφτόμαστε έναν φίλο με τον οποίο έχουμε μήνες ή χρόνια να συναντήσουμε, και ξαφνικά να χτυπά το τηλέφωνο και να είναι αυτός! Να σιγοτραγουδάμε ένα τραγούδι και, ανοίγοντας το ραδιόφωνο, να το ακούμε να παίζει στη συχνότητα αυτή! Να χωρίζουμε από μια εξαιρετικά δυσάρεστη σχέση και την επόμενη μέρα να συναντάμε έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο με τον οποίο μπορούμε να πορευτούμε μαζί.
Συμπτώσεις… Μια αίσθηση περίεργη, μια κατάσταση που είναι φυσικό να μας γεμίζει με πολλά ερωτηματικά… «Σαν να βρίσκεσαι ξαφνικά στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή», σκεφτόμαστε, ή «σαν κάτι να ήταν γραφτό να γίνει»… Ένα όμως στοιχείο παραμένει κοινό σε πολλές περιπτώσεις συμπτώσεων: η διακαής ανάγκη για μια εξήγηση, μια ερμηνεία, αλλά και η ανάγκη να πιστέψουμε ότι…

Το ένα στα δύο φάρμακα από το internet, κρύβει κινδύνους για την υγεία (βίντεο)

Περισσότερα από το 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που διακινούνται στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, γιατί ενδεχομένως να έχει παραποιηθεί η σύνθεσή τους -όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά τους ή και την ισχύ τους-, η συσκευασία και επισήμανσή τους ή και το όνομά τους.
Επίσης, συχνά οι ιστοσελίδες που πωλούν φάρμακα στο Διαδίκτυο παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής του ή για άλλα στοιχεία σχετικά με τη διακίνηση του φαρμάκου.
Στο πλαίσιο της Εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε φάρμακα από το Διαδίκτυο.
Η ασφάλεια ενός φαρμάκου που προσφέρεται μέσω του Διαδικτύου είναι αδύνατον να επαληθευτεί. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτά τα προϊόντα είναι τα εγκεκριμένα φάρμακα που πληρούν όλες …

Το παιδί έχει ιγμορίτιδα; Προσοχή στη Θεραπεία!

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι η ιγμορίτιδα είναι μιά σοβαρή και επίμονη νόσος.  Πολλά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας ή πυρετός αποδίδονται συχνά σε ιγμορίτιδα με αποτέλεσμα να χορηγούνται αντιβιοτικά γιά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στη πραγματικότητα όμως η ιγμορίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας που συνοδεύει τα συνηθισμένα κρυολογήματα. Η χορήγηση θεραπείας με αντιβιοτικά είναι απαραίτητη μόνο σε λίγες περιπτώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άσκοπη χορήγηση αντιβίωσης δεν είναι αθώα, αφού ευνοεί την ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων στα αντιβιωτικά.
Τα ιγμόρια είναι είναι δύο μικρές κοιλότητες μέσα στο οστό της άνω γνάθου, δεξιά και αριστερά της μύτης.  Μέσα στα οστά του κρανίου υπάρχουν και άλλες τέτοιες κοιλότητες, οι ηθμοειδείς, οι σφηνοειδείς και οι μετωπιαίοι κόλποι. Όλοι αυτοί οι κόλποι  ονομάζονται παραρρίνιοι κόλποι και η φλεγμονή τους παραρρινοκολπίτιδα. Η ιγμορίτιδα είναι η πιό συχνή παραρρινοκολπίτιδα.
Οι συνηθισμένες ιώσεις της παιδικής ηλικίας, τα …