Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με μια απλή εξέταση αίματος γνωρίζετε αν έχετε κίνδυνο να αναπτύξετε Επιλόχειο Κατάθλιψη



Η επιλόχειος κατάθλιψη (PPD) πλήττει περίπου το 20% των γυναικών ωστόσο οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να βρουν κάποια απτά στοιχεία που να συνδέονται ασφαλώς με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εξαιρετικά σοβαρής ψυχικής διαταραχής, αναζητώντας τα αίτια στην ηλικία της μητέρας, στις σχέσεις της με τον σύντροφό της καθώς και σε τυχόν σωματική κακοποίηση την οποία και η ίδια κάποτε είχε υποστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής της.

Σύμφωνα με τη νέα όμως έρευνα η οποία διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων, (University of Virginia, the University of Illinois at Chicago, Indiana University Bloomington, the University of Bristol, Johns Hopkins University), ο μεγάλος αυτός «γρίφος» μάλλον οδεύει προς τη λύση του, καθώς τα αποτελέσματά της βρίσκουν «αξιοσημείωτη» σύνδεση μεταξύ PPD και των επιπέδων περιεκτικότητας υποδοχέων ωκυτοκίνης στο αίμα της γυναίκας.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που αποδεδειγμένα επηρεάζει τα συναισθήματα, τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και το άγχος, τα ποσοστά της οποίας, όπως φαίνεται, παίζουν καθοριστικό ρόλο για το πώς η μητέρα αισθάνεται πως μπορεί να ανταποκριθεί ψυχικά και σωματικά στις ανάγκες του νεογνού της.

Οι ερευνητές επιστήμονες, ούτως ή άλλως είχαν την υποψία πως κάποια σύνδεση υπάρχει μεταξύ ωκυτοκίνης και επιλόχειας κατάθλιψης, στα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνονται μεγάλο άγχος, σοβαρές εναλλαγές διάθεσης και κυρίως συναίσθημα «ανεπάρκειας», ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που καταφέρνει να εντοπίσει μια ξεκάθαρα βιολογική αιτία πίσω από την εμφάνιση του PPD.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 545 συνολικά περιπτώσεις στο «Avon Longitudinal Study of Parents and Children» τις οποίες συνέλεξαν μεταξύ Απριλίου 1991 και Δεκεμβρίου 1992, ενώ, εκτός από την εξέταση αίματος ώστε να εντοπιστούν τα επίπεδα ωκυτοκίνης, κάθε γυναίκα συμπλήρωσε και σχετικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ψυχική τους κατάσταση την εποχή της εγκυμοσύνης αλλά και νωρίτερα.

Αυτά που προέκυψαν ήταν πραγματικά εντυπωσιακά: Οι γυναίκες που εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν PPD.

Με δεδομένο ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τους συγκεκριμένους δείκτες του αίματος με την επιλόχειο κατάθλιψη, υπάρχει ανάγκη για ακόμη περισσότερες έρευνες προκειμένου η σύνδεση αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, συνεκτιμώντας το άγχος της γυναίκας, τη μείωση των ωρών ύπνου καθώς και κάποιες τραυματικές αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια προληπτική εξέταση των επιπέδων ωκυτοκύνης, η οποία μάλιστα γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόγνωση και πρόληψη μιας κατάστασης που πολύ συχνά οδηγεί ακόμη και σε τραγωδίες.

ereportaz

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε