Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με μια απλή εξέταση αίματος γνωρίζετε αν έχετε κίνδυνο να αναπτύξετε Επιλόχειο Κατάθλιψη



Η επιλόχειος κατάθλιψη (PPD) πλήττει περίπου το 20% των γυναικών ωστόσο οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να βρουν κάποια απτά στοιχεία που να συνδέονται ασφαλώς με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης εξαιρετικά σοβαρής ψυχικής διαταραχής, αναζητώντας τα αίτια στην ηλικία της μητέρας, στις σχέσεις της με τον σύντροφό της καθώς και σε τυχόν σωματική κακοποίηση την οποία και η ίδια κάποτε είχε υποστεί σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής της.

Σύμφωνα με τη νέα όμως έρευνα η οποία διενεργήθηκε από ομάδα επιστημόνων πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων, (University of Virginia, the University of Illinois at Chicago, Indiana University Bloomington, the University of Bristol, Johns Hopkins University), ο μεγάλος αυτός «γρίφος» μάλλον οδεύει προς τη λύση του, καθώς τα αποτελέσματά της βρίσκουν «αξιοσημείωτη» σύνδεση μεταξύ PPD και των επιπέδων περιεκτικότητας υποδοχέων ωκυτοκίνης στο αίμα της γυναίκας.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που αποδεδειγμένα επηρεάζει τα συναισθήματα, τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και το άγχος, τα ποσοστά της οποίας, όπως φαίνεται, παίζουν καθοριστικό ρόλο για το πώς η μητέρα αισθάνεται πως μπορεί να ανταποκριθεί ψυχικά και σωματικά στις ανάγκες του νεογνού της.

Οι ερευνητές επιστήμονες, ούτως ή άλλως είχαν την υποψία πως κάποια σύνδεση υπάρχει μεταξύ ωκυτοκίνης και επιλόχειας κατάθλιψης, στα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνονται μεγάλο άγχος, σοβαρές εναλλαγές διάθεσης και κυρίως συναίσθημα «ανεπάρκειας», ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που καταφέρνει να εντοπίσει μια ξεκάθαρα βιολογική αιτία πίσω από την εμφάνιση του PPD.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 545 συνολικά περιπτώσεις στο «Avon Longitudinal Study of Parents and Children» τις οποίες συνέλεξαν μεταξύ Απριλίου 1991 και Δεκεμβρίου 1992, ενώ, εκτός από την εξέταση αίματος ώστε να εντοπιστούν τα επίπεδα ωκυτοκίνης, κάθε γυναίκα συμπλήρωσε και σχετικό ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ψυχική τους κατάσταση την εποχή της εγκυμοσύνης αλλά και νωρίτερα.

Αυτά που προέκυψαν ήταν πραγματικά εντυπωσιακά: Οι γυναίκες που εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν PPD.

Με δεδομένο ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τους συγκεκριμένους δείκτες του αίματος με την επιλόχειο κατάθλιψη, υπάρχει ανάγκη για ακόμη περισσότερες έρευνες προκειμένου η σύνδεση αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, συνεκτιμώντας το άγχος της γυναίκας, τη μείωση των ωρών ύπνου καθώς και κάποιες τραυματικές αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια προληπτική εξέταση των επιπέδων ωκυτοκύνης, η οποία μάλιστα γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόγνωση και πρόληψη μιας κατάστασης που πολύ συχνά οδηγεί ακόμη και σε τραγωδίες.

ereportaz

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...