Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 14, 2016

Eυερέθιστο έντερο ή σπαστική κολίτιδα

Το ευερέθιστο έντερο (Irritable Bowel) είναι μια κοινή διαταραχή του εντέρου που προκαλεί κωλικοειδές κοιλιακό άλγος, «φούσκωμα στη κοιλιά», πολλά αέρια και αλλαγές στις κενώσεις.

Είναι ένα σύνδρομο που καθορίζεται δύσκολα γιατί με σκοπό να γίνει η διάγνωση της νόσου πρέπει να αποκλειστούν άλλες σοβαρές νόσοι.
Η καλοήθης αυτή πάθηση, παρότι δεν απειλεί τη ζωή, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών επιδρώντας στην ικανότητά τους να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά.  Οι πάσχοντες απουσιάζουν, κατά μέσο όρο, από την εργασία ή το σχολείο 13 μέρες το χρόνο, υποβάλλονται σε περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως σκωληκοειδεκτομή και γυναικολογικές επεμβάσεις, πιθανώς λόγω λανθασμένης διάγνωσης, και καταναλώνουν σημαντικούς πόρους υγείας σε συχνές επισκέψεις στους γιατρούς και σε φαρμακευτικές αγωγές.

Το ευερέθιστο έντερο μιμείται τον πόνο και τα άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από έλκη, κολίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι η πιο συχνή νόσος του πεπτικού.
Μερικ…

Καρκίνο μαστού και προστάτη προκαλούν η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες

Προσοχή στη διατροφή σας
Τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς κατεργασμένους υδατάνθρακες και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη, κινδυνεύουν να εκδηλώσουν καρκίνο στον μαστό στην περίπτωση των γυναικών και καρκίνο στον προστάτη στην περίπτωση των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο.

«Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι 'κακοί' υδατάνθρακες προκαλούν καρκίνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του προστάτη είναι οι συχνότεροι καρκίνοι και αυτό αποτελεί τροφή για σκέψη» έσπευσε να επισημάνει η επικεφαλής ερευνήτρια Νουρ Μακαρεμ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για σχεδόν 3.200 ενήλικες αμερικανούς, που είχαν δώσει στοιχεία για τη διατροφή τους, ενώ είχαν καταγραφεί και τα κρούσματα καρκίνου για περισσότερα από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 565 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Σε πρώτη ανάγνωση, η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων σχετ…

Πόνος στο στήθος: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Είναι απαραίτητο κάθε φορά που υπάρχει πόνος στο στήθος να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή. Το ιστορικό του πόνου, δηλαδή πότε εκδηλώνεται, τι κάνει ο ασθενής πριν και όταν νιώθει τον πόνο είναι πληροφορίες που βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι η απουσία πόνου στο στήθος δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και απουσία καρδιακής πάθησης. Είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ισχαιμίας του μυοκαρδίου λόγω στεφανιαίας νόσου αλλά να μην υπάρχει πόνος στο στήθος.

Οι κυριότερες αιτίες πόνου στο στήθος είναι:

1. Καρδιακές παθήσεις: Η αθηρωμάτωση με στένωση των στεφανιαίων αγγείων προκαλώντας ισχαιμία στον καρδιακό μυ, προκαλεί τον πόνο στη στηθάγχη. Ο έντονος πόνος που νιώθει ο ασθενής στο έμφραγμα οφείλεται στην απόφραξη στεφανιαίων αγγείων. Στην περικαρδίτιδα, η φλεγμονή του περικαρδίου που μπορεί να συνοδεύεται και από συλλογή υγρού, προκαλεί οξύ πόνο στο στήθος

2. Μυοσκελετικές παθήσεις του θώρακα, των …

Εξέταση οφθαλμών για τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον;

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο εντοπισμού αλλαγών στον οφθαλμό οι οποίες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τη νόσο του Πάρκινσον πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Επιστήμονες του University College London (UCL) δήλωσαν ότι τα αρχικά πειράματα σε ζώα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φτηνό, μη επεμβατικό τρόπο εντοπισμού της νόσου του Πάρκινσον.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντικούς και ανακάλυψαν ότι είχαν αλλαγές στο πίσω μέρος του ματιού πριν εμφανιστούν ορατά συμπτώματα.

Η καθηγήτρια Francesca Cordeiro δήλωσε ότι το εύρημα είναι δυνητικά επαναστατική εξέλιξη όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και την αγωγή της νόσου.
Τα συμπτώματα συνήθως προκύπτουν όταν έχουν βλαφθεί τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επι του παρόντος δεν υπάρχει απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου ή εξέταση αίματος που να μπορεί να διαγνώσει καταληκτικά τη νόσο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικό εξοπλισμό που ήδη χρησιμοποιούν οι γιατροί και δήλωσαν ότι η πιθανή νέα μέθοδος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης…

Έχω κονδυλώματα - Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα κονδυλώματα είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. Μεταδίδονται εύκολα και αν μείνουν αθεράπευτα δημιουργούν προβλήματα.
Παρακάτω θα δείτε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον ιό HPV και τα κονδυλώματα με μορφή ερωταπαντήσεων.

- Θα είμαι φορέας για πάντα;
Δεν θεραπευόμαστε ποτέ από τον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) και μένουμε φορείς διά βίου, αλλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας καταπέσει, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως και συμβαίνει με άλλους ιούς (π.χ. έρπης).

- Κινδυνεύουν οι μελλοντικοί ερωτικοί σύντροφοί μου να κολλήσουν κατά την ερωτική πράξη;
Εάν είναι θεραπευμένα και δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα, τότε δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν οι σύντροφοί σου. Ωστόσο, το ότι κόλλησες μία φορά δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις δεύτερη. Γι' αυτό είναι απαραίτητη πάντα η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή. Άλλωστε, δεν κινδυνεύεις να ξανακολλήσεις μόνο κονδυλώματα, αλλ…

Πέτρες στη χολή: Πώς επηρεάζουν την καρδιά

Τη σχέση ανάμεσα στις πέτρες που σχηματίζονται στη χολή και στην υγεία της καρδιάς εξερεύνησαν Αμερικανοί ερευνητές στο πλαίσιο νέας επισκόπησης.

Αναλύοντας στοιχεία από επτά παλαιότερες μελέτες σε συνολικό δείγμα 842.553 ασθενών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χολολιθίαση συνδέεται με τη στεφανιαία καρδιακή νόσο.

Xολολιθίαση ονομάζεται η πάθηση στην οποία συσσωρεύεται στη χοληδόχο κύστη χοληστερόλη, σχηματίζοντας «πέτρες». Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η υπέρταση και η κακή διατροφή αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της χολολιθίασης. Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται όμως και στην καρδιοπάθεια.

Βάσει των στοιχείων που ανέλυσαν οι ερευνητές, οι πέτρες στη χολή φάνηκε να συσχετίζονται με 23% αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Παραδόξως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με πέτρες στη χολή είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αργότερα καρδιοπάθεια εάν είναι σε γενικές γραμμές υγιή, δεν είναι υπέρβαρα και δεν έχουν λάβει διάγνωση για διαβή…

Μήπως σας αρρωσταίνει ο χαρακτήρας σας;

Η προσωπικότητα κάνει πολύ περισσότερα από το να καθορίζει τον κοινωνικό κύκλο μας. Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας και την μακροζωία μας, καθώς ορισμένα χαρακτηριστικά της συσχετίζονται με δεινά που κυμαίνονται από την καρδιοπάθεια έως άνοια.

Η θεωρία ότι ο χαρακτήρα μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία είναι πολύ παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να συσσωρεύονται ερευνητικά δεδομένα που της δίνουν υπόσταση.

Όπως εξηγεί ο δρ Στίβεν Μπόιλ, από το Τμήμα Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στη Βόρεια Καρολίνα, είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι παράγοντες της ψυχικής υγείας σχετίζονται με την σωματική υγεία – και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ανήκουν στους παράγοντες αυτούς.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητας είναι και επιζήμιο. Υπάρχουν ορισμένα που μας κάνουν καλό. Να τι έχει μάθει η επιστήμη για τις επιδράσεις μερικών από τα πιο συχνά.

Κυνισμός…

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπόταση

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η χαμηλή πίεση του αίματος, αυτό που ονομάζουμε υπόταση, θεωρείτο ένα σημάδι καλής υγείας. Κι αυτό επειδή είναι η υπέρταση που ζορίζει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό, τα άτομα που έχουν χαμηλή πίεση του αίματος, έχουν συνήθως χαμηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να μην είναι σημάδι υγείας και, όπως και η υψηλή πίεση του αίματος κρύβει κάποιους κινδύνους.

Με την πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο εγκέφαλος, η καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα, δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αίμα. Και αυτό τελικά μπορεί να εμποδίσει τα συγκεκριμένα όργανα να λειτουργήσουν σωστά, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει μόνιμη βλάβη. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί επίσης να προκαλέσει σε ένα άτομο σκοτοδίνη, ιδιαίτερα όταν στέκεται όρθιο ή όταν σηκώνεται πολύ γρήγορα, ενώ ήταν ξαπλωμένο. Αυτός ο τύπος υπότασης, γενικά αναφέρεται ως ορθοστατική υπόταση.

Η χαμηλή …

Πόσο πρέπει να διαρκεί ο μεσημεριανός ύπνος

Ένας σύντομος υπνάκος μέσα στην ημέρα μπορεί να νικήσει την κουραση να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και να βελτιώσει τη μνήμη

Mερικοί από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους στην ιστορία, όπως ο Μοχάμεντ Άλι, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, συνήθιζαν να απολαμβάνουν μερικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στην ημέρα.

Ένας σύντομος υπνάκος μέσα στην ημέρα μπορεί να νικήσει την κουραση να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και να βελτιώσει τη μνήμη

Γνωρίζατε όμως ότι η διάρκεια του ύπνου είναι αυτή που καθορίζει τη θετική του επίδραση;

Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, ένας σύντομος ύπνος 10-20 λεπτών αρκεί για να δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε τη μέρα μας. Εάν η κούραση μας έχει καταβάλει, τότε ίσως χρειάζεται λίγος ύπνος παραπάνω, με διάρκεια περίπου 1 ώρα, όμως για 30 λεπτά αφού ξυπνήσουμε μπορεί να μας ταλαιπωρεί μια μικρή αδιαθεσία.

Ο ύπνος διάρκειας 60 λεπτών μπορεί επίσης να βοηθήσει τη μνήμη, ενώ για τόνωση της δημιουργικότητας ο ύπνος πρέπει να φτάνει τ…

Μύκητες ποδιών: Πως αντιμετωπίζονται

Οι μυκητιάσεις των ποδιών (tinea pedis) συνήθως παρουσιάζονται το καλοκαίρι, με την άνοδο της θερμοκρασίας και είναι πιο διαδεδομένες στις δυτικές κοινωνίες.

Έκτος από την άνοδο της θερμοκρασίας αναπτύσσονται πιο εύκολα από την υγρασία λόγω εφίδρωσης των ποδιών, αλλά και στο ότι πολλοί χρησιμοποιούν διαρκώς παπούτσια που δεν αερίζονται καλά, όπως για παράδειγμα τα αθλητικά παπούτσια.

Η μυκητίαση των ποδιών είναι μια μόλυνση ενοχλητική που υποτροπιάζει και προκαλείται από μικροσκοπικούς μύκητες.  

Ποια είναι η πιο συχνότερη μορφή μυκητίασης ποδιών;
Η συχνότερη μυκητίαση που αναπτύσσεται στα πόδια είναι το επονομαζόμενο "πόδι του αθλητή" που συνήθως οφείλεται σε μόλυνση από κακές συνθήκες υγιεινής, είτε στο μικρόβιο candida, είτε σε κάποια άλλη μορφή μικροβίου. Το "πόδι του αθλητή" συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ των δακτύλων, ενώ οφείλει την ονομασία του στο ότι πρωτοπαρουσιάστηκε μεταξύ αθλητών που γυμνάζονταν σε κλειστούς αθλητικούς χώρους και συστηματικά περπατούσαν …

Νέο όπλο κατά του πόνου με λιγότερες παρενέργειες από τη μορφίνη

Ένα νέο ισχυρό οπιούχο φάρμακο, το μπλοκάρει τον πόνο εξίσου αποτελεσματικά με την μορφίνη, αλλά έχει λιγότερες παρενέργειες από αυτή, δημιούργησε ομάδα αμερικανών και γερμανών επιστημόνων.

Η ουσία ανακαλύφθηκε εκ του μηδενός με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και αφού οι ερευνητές δοκίμασαν (προσομοίωσαν) πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια διαφορετικές χημικές αλληλεπιδράσεις. Προς το παρόν το νέο φάρμακο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο νομπελίστας Μπράιαν Κομπίλκα, καθηγητής φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», τόνισαν ότι η νέα αναλγητική ουσία δεν παρεμβάλλεται στην αναπνοή (βασική αιτία θανάτου από τα υπάρχοντα οπιούχα αναλγητικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας), ούτε προκαλεί εθισμό ή δυσκοιλιότητα.

Το νέο φαρμακευτικό μόριο με την προσωρινή ονομασία ΡΖΜ21 είναι άσχετο με τα υπάρχοντα οπιούχα φάρμακα από χημική άποψη, πράγμα που, όπως έδειξαν τα φαρ…

Η πεντάδα των πιο συχνά χορηγούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα

Φάρμακα για την πίεση, τη χοληστερίνη, το θυρεοειδή, αντιθρομβωτικά, για το διαβήτη και αντικαταθλιπτικά, βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα  των πιό συχνά χορηγούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ένας στους 4 Έλληνες λαμβάνει φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ένας στους πέντε για να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, περισσότεροι από ένας στους 10 (12,3%) για τη θεραπεία του θυροειδούς, αντιθρομβωτικούς παράγοντες (12,3%) και φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη (8,5%). Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών με περίπου το 5% των Ελλήνων να δηλώνει ότι λαμβάνει σχετικό φάρμακο. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων καταναλώνει αγχολυτικά.

Τα παραπάνω στοιχεία για τη «φαρμακοληψία» στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται σε εθνική μελέτη για τη διατροφή και την Υγεία του Έλληνα που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας (πρόεδρος Αντωνία Τριχοπούλου) σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα μ…

Ο χυμός που καταπολεμά την αϋπνία

Η αϋπνία είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου και μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή παχυσαρκίας.

Μεταξύ των πιθανών παρεμβάσεων που βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου κατατάσσονται και οι διατροφικές.
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, εάν πάσχετε από αϋπνία η κατανάλωση χυμού από ξινά κεράσια πρωί και βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Η σχετική κλινική δοκιμή έδειξε ότι ο χυμός των κερασιών Montmorency (ποικιλία ξινών κερασιών που πήρε το όνομά της από κοιλάδα της Γαλλίας) δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες συνέβαλε στην αύξηση του χρόνου του ύπνου των πασχόντων από αϋπνία.
Στο πλαίσιο της δοκιμής, επτά ηλικιωμένοι (μέσος όρος ηλικίας 68 ετών) πάσχοντες από αϋπνία κατανάλωναν 227 ml χυμού ξινών κερασιών δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, ακολούθησε περίοδος αποχής δύο εβδομάδων, και στη συνέχεια για άλλες δύο εβδομάδες …

Ψυχοσωματικά: Που μας χτυπά η ερωτική απογοήτευση

Ένας χωρισμός αναμφίβολα μας καταπονεί συναισθηματικά, όμως συχνά όταν πληγωνόμαστε μας κόβεται η όρεξη και χάνουμε τον ύπνο μας.
Όταν χωρίζουμε, λοιπόν, δεν υποφέρει μόνο το συναίσθημά μας αλλά και το σώμα μας.
Οι γιατροί έχουν ομόφωνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες του στρες που απελευθερώνονται όταν αποχωριζόμαστε το έτερόν μας ήμισυ απορρυθμίζουν τη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του οργανισμού μας και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

1. Εγκέφαλος
Ενεργοποιείται το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου όπως και στην περίπτωση του εθισμού (στερητικό σύνδρομο). Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποδεικνύουν ότι η εγκεφαλική λειτουργία ενός χωρισμένου μοιάζει με την εγκεφαλική λειτουργία ενός τοξικομανούς εθισμένου στην κοκαΐνη. Η απώλεια που βιώνουμε μετά το χωρισμό μοιάζει επίσης με την απώλεια που βιώνουμε όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο (σοκ, άρνηση, θλίψη, θυμός, απόδοση ευθυνών, ενοχές, αδυναμία, φόβος για το μέλλον και μετά από όλα αυτά αποδοχή).

2. Μάτια
Η σύστα…

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά και οι έφηβοι

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου έδωσε στη δημοσιότητα τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του.
Οι νέες οδηγίες, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine, λαμβάνουν υπόψη τους τις επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών.

Το βασικό συμπέρασμα παραμένει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται αρκετό ύπνο. Επισημαίνεται ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις 12χρονους κοιμάται κάτω από εννέα ώρες το βράδυ, ενώ και ένα στα τρία παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν κοιμάται όσο πρέπει.

Αναλυτικότερα οι συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα έχουν ως εξής:
Νήπια τεσσάρων μηνών έως ενός έτους: 12-16 ώρες (σε 24ωρη βάση μαζί με τoυς ενδιάμεσους υπνάκους μέσα στη μέρα)
Παιδιά ενός έως δύο ετών: 11-14 ώρες (μαζί με τους ενδιάμεσους υπνάκους)
Παιδιά τριών έως πέντε ετών: 10-13 ώρες (σε 24ωρη βάση)
Παιδιά έξι έως 12 ετών: εννέα έως 12 ώρες
Έφηβοι 13-18 ετών: οκτώ έως δέκα ώρες.
Η έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με την Αμε…

Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και παθολογικά προβλήματα

Τα κύρια παθολογικά προβλήματα που ανακύπτουν μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες: Σε προβλήματα που προκύπτουν από την κόπωση των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος, σε προβλήματα που προκύπτουν από την οξεία τοξική βλάβη της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα ή τους βλεννογόνους και σε χρόνια προβλήματα.

1. Η κόπωση των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος
Το φυσιολογικό άτομο εξισορροπεί τις διαταραχές θερμοκρασίας που μπορεί να προκύψουν από την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την υψηλή θερμοκρασία. Η ομοιοστατική αυτή λειτουργία του σώματος είναι πολύ σημαντική και η εφίδρωση, η περιφερική αγγειοδιαστολή και η δίψα είναι σημαντικοί συντελεστές του συστήματος ομοιόστασης του οργανισμού. Όταν οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος υφίστανται κόπωση και ανεπαρκούν, εμφανίζεται ηλίαση. Όταν η ομοιοστατική λειτουργία διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζεται θερμοπληξία με πυρετό, σοβαρή βλάβη στην λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγ…

Aσθένειες που μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος από ένα κατοικίδιο ζώο

Τα λατρεύουμε όλοι. Αλλά το ότι αγαπάμε τα κατοικίδια ζωάκια στο σπίτι μας, δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να προσέχουμε, εκτός από την δική τους υγεία, και την δική μας.

“Δεν ζούμε σε έναν αποστειρωμένο περιβάλλον και τα ζώα, που είναι κατοικίδια και γίνονται μέλη της οικογένειάς μας, δεν είναι απαλλαγμένα από μικρόβια”, λέει η δρ Susan Rehm, αντιπρόεδρος του τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κλινική Κλίβελαντ στο Οχάιο. Και προσθέτει: “Μερικές φορές μπορεί να κολλήσουμε κάποια ασθένεια από το κατοικίδιο ζώο μας”.

Οι ηλικιωμένοι, οι πολύ νέοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση συνολικά 500 επιμέρους ερευνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Canadian Medical Association Journal.

Δείτε 7 ασθένειες που μπορεί να κολλήσει ένας άνθρωπος από ένα κατοικίδιο ζώο και τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά:

1. Ringworm από μικρά σκυλάκια και γατάκια
Τα νεαρά ζώα είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν την …

Καινούργια ρούχα: Από τη συσκευασία στο πλυντήριο

Όταν αγοράζετε καινούργια ρούχα, να φροντίζετε να τα πλένετε πρώτα καλά, διότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους μπορεί να προκαλέσουν κάθε είδους αλλεργία και δερματικό ερεθισμό. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα ρούχα ατσαλάκωτα, μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, κνησμό και αλλεργικές αντιδράσεις.

Από τις βαφές των υφασμάτων, εξάλλου, μπορεί να προκληθούν ήπιες ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στους ευαίσθητους ανθρώπους, ιδίως στα τμήματα του δέρματος όπου αναπτύσσεται τριβή και ιδρώτας, όπως στον αυχένα, τη μέση, ανάμεσα στα πόδια και στις μασχάλες.
Επιπλέον, τα υφάσματα μπορεί να φιλοξενούν μύκητες από τη χώρα προελεύσεως ή μικρόβια ή ακόμα και... ψείρες από τους ανθρώπους που τα έχουν δοκιμάσει στα καταστήματα, αφού ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι σχέση έχει με την καθαριότητα κάθε πελάτης.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει την διαδρομή ενός...ρούχου. Ακόμα και τα ρούχα που αναγράφουν χώρα προελεύσεως μπορεί να έχουν κατασκευαστεί σε τρ…

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Ο προστάτης παράγει και αποθηκεύει ένα συστατικό του σπέρματος και βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. Ο προστάτης περιβάλλει τμήμα της ουρήθρας, του σωλήνα που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ένας υγιής προστάτης είναι περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού. Λόγω της θέσης του προστάτη, η ροή των ούρων μπορεί να επιβραδυνθεί ή να διακοπεί εάν ο προστάτης αυξηθεί πολύ σε μέγεθος.

Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται στους ιστούς του προστάτη. Μετά τον καρκίνο του δέρματος, εκείνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες. Στην πλειονότητα των ανδρών με καρκίνο του προστάτη, η νόσος αναπτύσσεται πολύ αργά. Η πλειονότητα των ανδρών με χαμηλού βαθμού, πρώιμο καρκίνο του προστάτη (το οποίο σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί μόνο στον προστατικό αδένα και δεν έχουν κάνει μετάσταση) ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωσή τους με τον…

Η υγιεινή δίαιτα που ρίχνει το ουρικό οξύ

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Kidney Diseases υπέδειξε ότι προστατεύει από τη χρόνια νεφροπάθεια, ενώ μία ακόμη νέα έρευνα, αυτή τη φορά στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology, δείχνει ότι ρίχνει επίσης το ουρικό οξύ.
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI) μειώνει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος, το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας.

Η θετική επίδραση που κατέγραψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ήταν μάλιστα τόσο ισχυρή σε κάποιους ασθενείς που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή των φαρμάκων που στοχεύουν στη ρύθμιση του ουρικού οξέος.
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την εκδήλωση της ουρικής αρθρίτιδας. Αν και τα συμπτώματα των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας (φλεγμονή και οξύς πόνος στις αρθρώσεις, κυρίως στο …

Πως η αλλαγή του καιρού επηρεάζει και την υγεία μας

Οι αλλαγές του καιρού δεν επηρεάζουν μόνο τις ενδυματολογικές μας επιλογές αλλά και τη διάθεσή μας και την υγεία μας. Οι φθινοπωρινές και οι χειμωνιάτικες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλούσαν από πονοκεφάλους και ημικρανίες μέχρι πόνους στις αρθρώσεις.

Πονοκέφαλοι/ ημικρανίες: Μία από τις αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους είναι η μεταβολή στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Οι κρύες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες μεταβολές μειώνοντας και την ροή του αίματος.

Ξηρότητα δέρματος: Όσο περισσότερο κρύο κάνει, τόση λιγότερη υγρασία υπάρχει με αποτέλεσμα να μην ενυδατώνεται και το δέρμα σας. Επιλέξτε ένα καλό καθαριστικό προσώπου, μια ενυδατική κρέμα αλλά και μια μάσκα απολέπισης για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα της επιδερμίδας.

Μειωμένη ενέργεια/κακή διάθεση: Η μικρή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Για αυτό μπορεί να μην έχετε τη διάθεση που είχα…

Επτά ενδείξεις άγχους που μας οδηγούν στον ειδικό

Αν το άγχος είχε μορφή τι θα ήταν; Άλλοι λένε φωτιά που καίει, κάποιοι ποτάμι που τους παρασύρει, άλλοι λίμνη που τους πνίγει… Υπάρχουν πολλές μορφές του άγχους και αυτό γιατί ο κάθε άνθρωπος το βιώνει με διαφορετικό τρόπο.
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όταν μας συντονίζει και μας ανασκουμπώνει ώστε να παράγουμε κάτι για τον εαυτό μας ή να προστατευτούμε. Αυτό το συναίσθημα θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ βλαβερό αν τα επίπεδα του είναι τόσο υψηλά που μας κατακλύζει και επηρεάζει τη λειτουργικότητα μας στους σημαντικούς τομείς της ζωής μας.

Πως θα καταλάβουμε όμως αν το άγχος και το στρες που νιώθουμε είναι ανησυχητικό και χρειαζόμαστε την παρέμβαση του ειδικού;

1ον : Νιώθουμε νευρικοί και πολλές φορές ανήμποροι για πολύ απλά καθημερινά πράγματα.
2ον: Γινόμαστε συχνά επιθετικοί με τους κοντινούς μας ανθρώπους χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο.
3ον: Σκεφτόμαστε πολύ και αρχίζουμε να αναλύουμε και να ερμηνεύουμε συμπεριφορές με τάση να ελέγξουμε τα πράγματα ακό…

«Προγνωστικά» συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης

Διαφέρουν από φυλή σε φυλή, ανάλογα το βάρος και τη διατροφή Η εμμηνόπαυση αποτελεί αναγκαίο κακό για κάθε γυναίκα. Αυτό που διαφέρει ωστόσο είναι η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων της, όπως για παράδειγμα οι εξάψεις, που ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ κατάφερε τώρα να δημιουργήσει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, στις οποίες μπορούν να ενταχτούν όλες οι γυναίκες, ανάλογα με τη φυλή, το βάρος και τις διατροφικές συνήθειές τους. Η έρευνα αυτή αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, συμβάλλοντας στην ανακούφιση εκατομμυρίων γυναικών στον πλανήτη.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι ειδικοί παρακολούθησαν για διάστημα 15 ετών 1.455 γυναίκες, καμία εκ των οποίων δεν είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή και δεν ακολουθούσε ορμονοθεραπεία. Στο τέλος κάθε έτους οι γυναίκες περιέγραφαν αναλυτικά τα συμπτώματα που είχαν βιώσει και υποβάλλονταν σε κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις. …

Μεταβολισμός: Γιατί είναι “τεμπέλης” και πως θα τον ¨ξυπνήσετε”;

Το σώμα δουλεύει σκληρά για να μπορέσει να απελευθερώσει τα «καύσιμα» από τις τροφές και να τα μετατρέψει σε ενέργεια. Η διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα συστατικά των τροφών ονομάζεται μεταβολισμός και αποτελείται από χιλιάδες χημικά μονοπάτια. Ο μεταβολισμός είναι μία ασταμάτητη διεργασία απαραίτητη για να συντηρηθεί το ανθρώπινο σώμα στη ζωή και να επιτελέσει από τις πιο απλές, μέχρι τις πλέον πολύπλοκες λειτουργίες του.

Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πιο «γρήγορο» μεταβολισμό;
Σίγουρα θα έχει περάσει από το μυαλό σας η σκέψη πως υπάρχουν άνθρωποι που παχαίνουν πιο εύκολα, ή πιο δύσκολα, τρώγοντας ακριβώς τις ίδιες ποσότητες φαγητού. Αυτό οφείλεται στην ενέργεια, η απλά στις θερμίδες, που καίει ο μεταβολισμός τους προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες του. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι απαιτήσεις που καλύπτουν τα ενεργειακά μονοπάτια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις βασικές και τις προαιρετικές.

Στις βασικές ενεργειακές ανάγκες συγκαταλέγονται όλες εκείνες που κρατούν το …

Ρευματική πολυμυαλγία και γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα: Τα δίδυμα νοσήματα που προσβάλλουν άτομα άνω των 50

Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαμψία του αυχένα, των ώμων και της περιοχής των ισχίων (γλουτοί-γοφοί-μηροί). Η γιγαντοκυτταρική (ή κροταφική) αρτηριίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών και συγκεκριμένα των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά μέσω της αορτής στο κεφάλι και τα άνω άκρα και μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ροής του αίματος προς αυτά.

Ποιοι προσβάλλονται και πόσο συχνό είναι;
Και οι δύο παθήσεις προσβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά άτομα άνω των 50 ετών και συχνά συνυπάρχουν, ώστε από μερικούς να θεωρούνται δίδυμα νοσήματα. Η ρευματική πολυμυαλγία είναι μια σχετικά συχνή νόσος, συγκριτικά με άλλες αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις. Εκτιμάται ότι ανάμεσα σε 100000 άτομα ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών, οι 60 προσβάλλονται από την πάθηση κάθε χρόνο. Η γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα είναι σπανιότερη προσβάλλοντας κάθε χρόνο 10-30 άτομα ανάμεσα σε 100000 άτομα 50 ετών και ά…