Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 16, 2014

Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο πρώτες χώρες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως,..

Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο πρώτες χώρες σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, όρισαν στο Πεκίνο νέους στόχους για τις εκπομπές των ρύπων τους, υπό την επιτακτική πίεση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.

Η Κίνα, η πρώτη σε εκπομπές ρυπογόνων αερίων στον κόσμο, έθεσε στόχο μια κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «γύρω στο 2030″ με την πρόθεση «να προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα,» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων τους κατά 26 με 28% έως το 2025 σε σχέση με το 2005.
Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δεσμεύεταισε μια κορύφωση των εκπομπών της, δηλαδή, στο έτος από το οποίο οι εκπομπές αυτές θα σταματήσουν να αυξάνονται και η καμπύλη θα αντιστραφεί. Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι σαφής: οι σημερινές προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που ορίστηκε από τη δ…

Εμπορική χρήση του όρου απολύμανση

Ορισμοί: Απολύμανση
Προσοχή :Ακάρεα, κοριοί, ψύλλοι,σκόρος, σαράκι, κατσαρίδα δεν Απολυμαίνονται Στην Ελλάδα παρατηρείται συχνά στην καθημερινότητά μας, το φαινόμενο της εσφαλμένης χρήσης λέξεων και όρων, με αποτέλεσμα άλλο να λέμε και άλλο να εννοούμε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Απολύμανση. Αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν ταυτίσει τις κατσαρίδες,- γενικά έντομα και Τρωκτικά (Μυοκτονία)- με την λέξη Απολύμανση. Έτσι πιστεύουν ότι για να καταπολεμήσουν κατσαρίδες , πρέπει να αναζητήσουν κάποια  εταιρεία ή γραφεία, που θα πραγματοποιούν Απολυμάνσεις και όχι Απεντομώσεις ή Μυοκτονίες Καθαρισμός/Απορρύπανση είναι η απομάκρυνση κάθε ορατού οργανικού ρύπου (π.χ αίμα, ιστοί) ή ανόργανου ρύπου (π.χ. σκόνη), από τα αντικείμενα ή τις επιφάνειες. Σαν διαδικασία ο καθαρισμός είναι απαραίτητο να προηγείται της απολύμανσης και της αποστείρωσης. Απολύμανση είναι η διαδικασία εφαρμογής, μετά από σχολαστική καθαριότητα, μίας μεθόδου με την οποία επιτυγχάνεται η κατασ…

Νίκος Κλαμαρής: Δημιουργία κεντρικού συστήματος ελέγχου σειράς εγχειρήσεων

Τα βασικά σημεία του σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην υγεία παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας  που επεξεργάστηκε το σχέδιο, καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Κλαμαρής.

Κύριες αιχμές του σχεδίου, το οποίο ο κ. Κλαμαρής υπογράμμισε πως μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα υπουργείο είναι η δημιουργία κεντρικού συστήματος ελέγχου σειράς εγχειρήσεων, η διερεύνηση ακόμη και ανώνυμων καταγγελιών για διαφθορά στον χώρο της υγείας, η δημιουργία υποδομών των ελεγκτικών μηχανισμών, η συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων και η αλληλοενημέρωση των υπηρεσιών.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιτροπή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο κ. Κλαμαρής επισήμανε πως το υπουργείο Υγείας υπήρξε το πρώτο υπουργείο που κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στον εθνικό συντονιστή, κ. Τέντε.

Στην ομιλία του ο…

Ψηφίστε για τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"

Για την "ΕΔΡΑ"
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών ΟμάδωνΟ φορέας  Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"  συμμετέχει  στην ψηφοφορία του προγράμματος χρηματοδότησης της GlobalSustain που αφορά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ψηφίστε το πρόγραμμα  και με τον τρόπο αυτό να στηρίξετε το έργο της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ".

Το linkγια την ψηφοφορία είναι το ακόλουθο: https://www.facebook.com/GlobalSustain/app_328997750532910

Η πολλή ζάχαρη αυξάνει το στρες και τον κίνδυνο κατάθλιψης

Αλλάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες
Η πάρα πολλή ζάχαρη δεν αυξάνει μόνο το σωματικό βάρος αλλά αυξάνει και το στρες, το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, αυξάνει το άγχος των εφήβων, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλάζοντας τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες. Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ σε μερικές περιπτώσεις προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα και παγωτά και στα αλκοολούχα ποτά.
Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η κατανάλωση φρουκτόζης συνδέεται με σοβαρές σύγχρονες «επιδημίες», όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση, η νεφρική βλάβη, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια. Αυτή νέα μελέτη όμως, δείχνει ότι η φρουκτόζη επηρεάζει μονοπάτια του εγκεφάλου που επηρεάζουν την απόκριση του ατόμου στο στρες, και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τ…

Οι στεγνωτήρες χεριών εκτοξεύουν μικρόβια ολόγυρα

Πολύ πιο επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τις χάρτινες πετσέτες Για εξάπλωση μικροβίων και παθογόνων μικροοργανισμών είναι υπεύθυνοι οι στεγνωτήρες χεριών που λειτουργούν με αέρα στις δημόσιες τουαλέτες, όπως αποκαλύπτει νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι οι αυτόματες συσκευές που εκτοξεύουν ζεστό αέρα για να στεγνώσει κανείς τα χέρια του, μπορούν να εξαπλώσουν τα βακτήρια σε όλο τον χώρο τριγύρω.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Hospital Infection", καθώς και σχετική επιστημονική ανακοίνωση σε διεθνές ιατρικό συνέδριο στη Λυόν της Γαλλίας, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από τέτοιες συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες πετσέτες. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν, μολύνοντας αρχικά τα χέρια εθελοντών με ένα ακίνδυνο βακτήριο, τον Λακτοβάκιλλο. Στη συνέχεια, συλλέγοντα…

Η ψυχολογική προετοιμασία της εγκύου

Η πραγματοποίηση της επιθυμίας του ζευγαριού ν’ αποκτήσει ένα παιδί επιβεβαιώνεται με τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη της γυναίκας. Αυτό το γεγονός προκαλεί πλημμυρίδα συναισθημάτων -χαρά, ευτυχία, ανυπομονησία, αλλά και αγωνία. Εισάγει το ζευγάρι σε μια μεταβατική περίοδο προετοιμασίας για τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν από τον ερχομό του μωρού τους, γεγονός που συχνά προκαλεί, ιδιαίτερα στη γυναίκα, άγχος και ψυχική αναστάτωση. H γέννηση ενός παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός. Από τη μια πλευρά, ήδη από την έναρξη της εγκυμοσύνης, η γυναίκα καλείται να πάρει σημαντικές μακροπρόθεσμες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό τομέα.
Από την άλλη πλευρά, καλείται να επανεξετάσει, να επανεκτιμήσει και, σταδιακά, να επαναπροσαρμόσει τη θέση της στο νέο οικογενειακό σύστημα καθώς και στο νέο, διπλό της ρόλο: της μητέρας και της συζύγου. Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χαρακτηριστική είναι η αίσθηση της αλλαγής. Tίποτε δεν είναι όπως πριν…

Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς στον τομέα της υγείας.

Η διαφθορά στον Τομέα της Υγείας με την κατάχρηση εξουσίας στην οποία μπορούν να προβούν τόσο οι εμπλεκόμενοι σε Υπηρεσίες διαχείρισης χρημάτων και προμηθειών (ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υλικών, υπηρεσιών κ.α.) όσο και οι εμπλεκόμενοι πάροχοι υγείας προκειμένου να προσποριστούν παράνομο ίδιο όφελος, επεσήμανε χθες ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με αφορμή το ολοκληρωμένο Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Υγεία. Σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και πρώην Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, του Γενικού Επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Σταύρου Ευαγγελάτου και του Καθηγητή Πολιτικής Δικονομίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Κλαμαρή, ο κ. Βορίδης είπε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται: οι διοικήσεις και οι υπηρετούντες υπάλληλοι και ιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, όλοι οι ιατροί που συνταγογραφούν συνταγές και παραπεμπτικά, οι εκτελούντες συνταγές φαρμακοποιοί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα φυσιοθεραπευτήρια που εκτε…

270 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα μάθουν για πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο πλαίσιο της πράξης ΕΣΠΑ «Ενέργειες ευαισθητοποίησης για αστυνομικούς σε θέματα εξαρτήσεων» εγκαινιάζει τον τρίτο κύκλο επιμόρφωσης στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε πρακτικές ήπιας αστυνόμευσης εξαρτημένων ατόμων από ψυχοτρόπες ουσίες.
Πρόκειται για μια σειρά εβδομαδιαίων μαθημάτων, που θα διεξαχθούν από 24 έως 29 Νοεμβρίου στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πάτρας, Λαμίας, Τρίπολης, Κομοτηνής, και από 8 έως 13 Δεκεμβρίου, επιπλέον σε Λάρισα, Ηράκλειο και Ιωάννινα. Το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ελλάδα, μέσω της εκπαίδευσης αστυνομικών «πρώτης γραμμής» στην ήπια αστυνόμευση εξαρτημένων ατόμων υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και με γνώμονα την προστασία της υγείας τόσο των χρηστών όσο και των ιδίων.
Η εκπαιδευτική δομή του προγράμματος έχει σε μεγάλο βαθμό διαδραστικό χαρακτήρα κ…

Γιατί η φυματίωση μας απειλεί ξανά;

Η φυματίωση φαίνεται να απειλεί και πάλι τη χώρα μας! Μια ξεξασμένη νόσο από το παρελθόν είναι ξανά απειλή γαι τη χώρα μας. Τι είναι όμως η φυματίωση;  Γιατί επανεμφανίζεται τα τελευταία χρόνια με ανοδικές τάσεις; Πως μπορεί τα παιδιά να προστατευθούν; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Πρόκειται για μεταδοτικό νόσημα, το οποίο οφείλεται στον βάκιλλο του Koch. Παρόλο που η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα , η μεταδοτικότητά της αναγνωρίστηκε με τη βιομηχανική επανάσταση , όταν ξεκίνησε η αστυφιλία, η εξαθλίωση των μαζών και οι κακές συνθήκες υγιεινής, με αποτέλεσμα την ευρεία διάδοση της νόσου και το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Η φυματίωση προσβάλλει τους πνεύμονες αλλά και  άλλα όργανα, δημιουργώντας πολλά μικρά οζίδια, τα φυμάτια, τα οποία αντικαθιστούν τις φυσιολογικές δομές και καταστρέφουν τους ιστούς, δημιουργώντας κοιλότητες ή σπήλαια. Αναπτύσσεται αργά και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο αν μείνει αθεράπευτη. Η νόσος προσβάλλει εξασθενημένους …

Τι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα;

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τον καρκίνο του πνεύμονα;
Πρώτος και βασικότερος παράγοντας είναι το κάπνισμα. Είναι απολύτως τεκμηριωμένο ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4.000χημικές ουσίες, 55 από τις οποίες είναι δυνητικά καρκινογόνες. Το 80-85% των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα είναι καπνιστές και οι καπνιστές έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου πνεύμονα από ότι οι μη καπνιστές.
Ωστόσο, τον ίδιο μείζονα κίνδυνο διατρέχουν και οι παθητικοί καπνιστές. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ενήλικες που συζούν με καπνιστές έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα και να καταλήξουν από αυτές, σε σύγκριση με ενήλικες που κατοικούν σε σπίτι όπου δεν υπάρχουν καπνιστές.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ο αμίαντος. Δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο ο αμίαντος οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα, ωστόσο άτομα που εκτίθενται σε αμίαντο και καπνό τσιγάρου έχ…

Μήπως πονάτε σε όλο σας το σώμα χωρίς λόγο;

Εμφανίζεται ξαφνικά κυρίως τις πρωινές ώρες. Είναι έντονος και ο πόνος ''περπατάει'' σε όλο το σώμα. Τις περισσότερες φορές χωρίς κάποια αιτία. Ο λόγος για την ινομυαλγία η οποία προσβάλλει το 2-8% του  γενικού πληθυσμού.
Τι είναι η Ινομιαλγία; Ποια τα συμπτώματα της; πως αντιμετωπίζεται; Απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.  
Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο, δηλαδή ένα σύνολο συμπτωμάτων, με κυριότερο αυτό του διάχυτου πόνου σε πολλαπλά σημεία του σώματος. Ο πόνος αυτός διάγει χρόνια πορεία και προκαλεί έντονη δυσφορία στο άτομο, ενώ πολύ συχνά είναι αίτιο μείωσης της λειτουργικότητάς του.  Υπολογίζεται ότι μπορεί να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού (αμερικανικού απ’όπου και οι μελέτες) με έμφαση στο γυναικείο φύλο σε αναλογία περίπου 8:1. Κάποια χαρακτηριστικά του ινομυαλγικού πόνου είναι ότι δύναται να αλλάζει επίκεντρο στο σώμα (μεταναστευτικός) και μπορεί να επιδεινώνεται υπό τις παρακάτω συνθήκες : • πρωινές ώρες • ψύχος / υγρασία • μη αναζωογονητικό ύ…