Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 29, 2015

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Μια... «ορολογιακή βόμβα» για αδιάγνωστους ασθενείς

Ένα διαδικτυακό μητρώο καταγραφής των ατόμων που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία, μια κληρονομική νόσος που αποτελεί επικίνδυνο εχθρό της καρδιάς, έχει δημιουργήσει η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης (ΕΕΑ), με στόχο τη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ασθενών, αλλά και τη διάδοση της γνώσης σχετικά με αυτό το νόσημα στους επαγγελματίες υγείας, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες "τη νόσο φάντασμα" τη βλέπουν πολλές ειδικότητες γιατρών, αλλά δεν καταγράφεται σωστά. Τα πρώτα κέντρα καταγραφής ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σε Ιωάννινα, Ηράκλειο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η συχνότερη γενετική διαταραχή του μεταβολισμού της χοληστερόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα της "κακής" LDL-χοληστερόλης από τη γέννηση, και οδηγεί σε πρώιμη και επιταχυνόμενη αθηροσκλήρωση (καρδιακά επεισόδια σε νεαρή ηλικία), σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία με στόχο η κακή χοληστερίνη να …

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αυτά είναι τα βασικά και πρώιμα συμπτώματα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προσβάλλει σχεδόν έναν στους 1.000 Έλληνες και εκδηλώνεται συχνότερα σε ανθρώπους ηλικίας 20 έως 40 ετών. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης έχουν την ιδιαιτερότητα ότι εμφανίζονται και εξελίσσονται εντός ωρών ή πολύ λίγων ημερών και εξαφανίζονται από μόνα τους επίσης εντός μικρού χρονικού διαστήματος.
Ο πάσχων πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρό αν εμφανιστούν απότομα ένα ή περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα και διατηρηθούν σταθερά ή με τάση επιδείνωσης επί τουλάχιστον 24 ώρες.
Τα συμπτώματα αυτά είναι: -Θολή όραση στο ένα μάτι
-Μούδιασμα σε κάποιο άκρο, στον κορμό ή στο πρόσωπο
-Περίεργη αίσθηση σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. αίσθηση σφιξίματος στον κορμό ή στα άκρα, «βελονιάσματα», «καψίματα» κ.λπ.)
-Ζάλη
-Αστάθεια στην όρθια θέση ή κατά τη βάδιση
-Αίσθημα βάρους στα πόδια
-Διαταραχές από την ουροδόχο κύστη
-Κόπωση
Ακόμη και αν αυτά τα συμπτώματα υποχωρήσουν και επανεμφανιστούν κάποια στιγμή αργότερα (ακόμα και μήνες ή και χρόνια αργότερα), υπάρχει σοβαρή πιθανό…

Κοινές δράσεις ΕΦΕΤ και αρτοποιών για μείωση του αλατιού στο ψωμί

Για την προστασία της υγείας
Κοινές δράσεις αναλαμβάνει η Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος για για μείωση του αλατιού στο ψωμί.
Η μείωση του αλατιού αποτελεί προτεραιότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διότι οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καταναλώνουν περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας με δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, «το αλάτι στα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι πάντα αντιληπτό από τον καταναλωτή, ειδικά σε εκείνα που δεν έχουν αλμυρή γεύση. Παραδείγματα τροφίμων που δεν γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι περιέχουν αλάτι είναι το ψωμί, τα αρτοπαρασκευάσματα, καθώς και πλήθος άλλων επεξεργασμένων τροφίμων».
Για το λόγο αυτό, σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται συστηματικές προσπάθειες -τόσο από τα αναπτυγμένα όσο και από τα αναπτυσσόμενα κράτη- μείωσης του αλατιού σε επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνο…

Η αιθαλομίχλη ξανάρχεται - Οι επιπτώσεις της στην υγεία

«Επανεμφάνιση» έκανε δειλά δειλά η αιθαλομίχλη, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα. Μόνο την Τετάρτη η αιθαλομίχλη «χτύπησε» κόκκινο στα Ιωάννινα θέτοντας σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα. Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, «τα τελευταία τρία χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης».
Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του. Σημειώνεται ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα. Προηγούμενες μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και στο Κορωπί αλλά και σε συνοικίες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έδειξαν μ…

Σπονδυλική στένωση

Σπονδυλική στένωση είναι ελάττωση του εύρους του σπονδυλικού σωλήνα. Η στένωση του σωλήνα οφείλεται στη σταδιακή, με την πρόοδο της ηλικίας εκφύλιση συνήθως στην αυχενική ή/και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (υπερτροφία συνδέσμων και σπονδυλικών αρθρώσεων, οστεόφυτα, προβολή μεσοσπονδύλιων δίσκων, μείωση του ύψους του μεσοσπονδύλιου διαστήματος).Διακρίνεται σε α) Κεντρική  β)Πλάγια σπονδυλική στένωση
Κεντρική Σπονδυλική Στένωση: Συνήθως αφορά την προσθιοπίσθια ελάττωση του σπονδυλικού σωλήνα λόγω υπερτροφίας του ωχρού συνδέσμου ή και προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου,είναι συνήθως οπίσθια-κεντρική με αποτέλεσμα να πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή η ιππουρίδα.Τα κυριότερα συμπτώματα αποτελούν πόνος κάτω άκρων,αίσθημα βάρους,αιμωδίες,καυσαλγίες και νευρογενής διαλείπουσα χωλώτητα.(Ο ασθενής χαρακτηριστικά εμφανίζει πόνο και αισθημα βάρους στα κάτω άκρα συνήθως μετά απο βάδιση μικρής απόστασης και ανακουφίζονται άμεσα με λήψη καθιστικής θέσης ή το σκύψιμο του κορμού του ασθενούς …

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 7 τρόποι να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία σοβαρή νόσος, που πλήττει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Πώς θα φροντίσουμε να είναι οι αρθρώσεις μας προστατευμένες; Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια νόσος, που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας. Τα πιο συχνά της συμπτώματα είναι ο πόνος των αρθρώσεων και η διόγκωσή τους, αλλά και αισθήματα δυσκαμψίας το πρωί. Αν η νόσος δεν διαγνωστεί αρκετά σύντομα, οι συνέπειές της μπορούν να είναι καταστροφικές. Ακολουθούν τρόποι για να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας.
Προσέχουμε το βάρος μας Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας είναι να μην τους ασκούμε περιττή πίεση. Όσο περισσότερο ζυγίζουμε, τόσο μεγαλύτερη πίεση τους ασκούμε, ειδικά στις αρθρώσεις των γονάτων, των ποδιών και των αστραγάλων.
Προσέχουμε τις κινήσεις μας Η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Για αυτό και είναι σημαντικό να κινούμαστε τακτικά, ανά μισή ή μία ώρα, ώστε να κυκλοφορήσει καλύτερα το αρθρικό υγρό. Μην σηκώνετε, όμως, βαρι…

Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σύμπτωμα που αποκαλύπτει νέα έρευνα

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Αποτελεί εκφυλιστική, μη θεραπεύσιμη νόσο και εντοπίζεται συνήθως στους άνω των 65 ετών, μπορεί όμως να εμφανιστεί και πρόωρο Αλτσχάιμερ ακόμη και πριν τα 50. Η άνοια συνήθως εκδηλώνεται αρχικά ως διαταραχή της μνήμης με συμπτώματα όπως το να ξεχνάει ο ασθενής πρόσφατα γεγονότα ή συζητήσεις, να έχει δυσκολία στην εκτέλεση περισσότερων της μίας εργασίας κάθε φορά, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων, καθώς και να καθυστερεί να εκτελέσει μια πιο δύσκολη δραστηριότητα.
Τώρα, επιστήμονες από τη Γαλλία προειδοποιούν για μια ακόμη ένδειξη άνοιας. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στην ταχύτητα με την οποία περπατάει κανείς στην τρίτη ηλικία και τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο η οποία αποτελεί σήμα-κατατεθέν της νόσου Αλτσχάιμερ. Η πρωτεΐνη αυτή λέγεται βήτα-αμυλοειδής και πιστεύεται ότι βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο-κλειδί στην βάδιση και την κίνηση. Είναι καλά τεκμηριωμένο…

Δωρεάν εξέταση για τις αγγειακές παθήσεις

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις του κοινού για τις αγγειακές παθήσεις θα πραγματοποιήσουν εξειδικευμένοι ιατροί αγγειοχειρουργοί την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 από τις 16:00 μέχρι τις 20:00 στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace» , ( Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη).
Οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Αγγειοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» και της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, στα πλαίσια της διημερίδας με τίτλο « Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ 2015». Περιλαμβάνουν εκτίμηση της βαρύτητας των παθήσεων και της προκαλούμενης αιμοδυναμικής διαταραχής, με τη βοήθεια αναίμακτων μεθόδων (Doppler, Triplex) ,όποτε είναι εφικτό, προκειμένου να καθοριστεί η ορθή αντιμετώπισή τους.
Η ενημερωτική εκδήλωση του κοινού και οι δωρεάν εξετάσεις τελούν υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων Αlpha Public Relations (A.P.R ΕΠ…

Όλο και πιο πολλούς σκοτώνει…ο τσιγαρόβηχας!

Όλο και πιο πολλούς σκοτώνει…ο τσιγαρόβηχας!Στην 3η αιτία θανάτου και στην 5η αιτία αναπηρίας θα έχει εξελιχθεί έως το 2020 η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως νόσος των καπνιστών. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι σήμερα η ΧΑΠ ευθύνεται για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη, το 7% των Ελλήνων ασθενών με ΧΑΠ που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνσης θα πεθάνει εντός 3 μηνών!
Τι είναι η ΧΑΠ Όπως επεσήμανε  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, “…η ΧΑΠ είναι μια συχνή νόσος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με έντονη χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση των αεραγωγών και του πνεύμονα σε βλαβερά σωματίδια ή αέρια (προκαλείται κατά κύριο λόγο από το κάπνισμα). Οι παροξύνσεις της νόσου και τα συνοδά νοσήματα συνεισφέρουν στη βαρύτητα της ΧΑΠ σε κάθε ασθενή κα…

Eφτά ενδείξεις άγχους που μας οδηγούν στον ειδικό

Αν το άγχος είχε μορφή τι θα ήταν;  Άλλοι λένε φωτιά που καίει, κάποιοι ποτάμι που τους παρασύρει, άλλοι λίμνη που τους πνίγει… Υπάρχουν πολλές μορφές του άγχους και αυτό γιατί ο κάθε άνθρωπος το βιώνει με διαφορετικό τρόπο.
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο όταν μας συντονίζει και μας ανασκουμπώνει ώστε να παράγουμε κάτι για τον εαυτό μας ή να προστατευτούμε. Αυτό το συναίσθημα θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ βλαβερό αν τα επίπεδα του είναι τόσο υψηλά που μας κατακλύζει και επηρεάζει τη λειτουργικότητα μας στους σημαντικούς τομείς της ζωής μας.
Πως θα καταλάβουμε όμως αν το άγχος και το στρες που νιώθουμε είναι ανησυχητικό και χρειαζόμαστε την παρέμβαση του ειδικού:
1ον : Νιώθουμε νευρικοί και πολλές φορές ανήμποροι για πολύ απλά καθημερινά πράγματα.
2ον: Γινόμαστε συχνά επιθετικοί με τους κοντινούς μας ανθρώπους χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο.
3ον: Σκεφτόμαστε πολύ και αρχίζουμε να αναλύουμε και να ερμηνεύουμε συμπεριφορές με τάση να ελέγξουμε τα πράγματα ακ…

Δύο παράσιτα επηρεάζουν τη γονιμότητα

Σκώληκας και ασκαρίδα παρεμβαίνουν στη σύλληψη
Η έρευνα των παραμέτρων της γυναικείας υπογονιμότητας εστιάζει συνήθως σε ορμονικούς παράγοντες, προβλήματα στη φυσιολογία και παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος, μέχρι ψυχολογικά αίτια. Μια ασυνήθιστη, αλλά και με εντυπωσιακά αποτελέσματα επιστημονική έρευνα πρόσθεσε ακόμη έναν -αστάθμητο- παράγοντα, εντοπίζοντας δύο παράσιτα που παρεμβάλλονται στην αναπαραγωγή, είτε δυσχεραίνοντας είτε λειτουργώντας ως καταλύτης στη σύλληψη.
Σύμφωνα με τη μελέτη ομάδας βιολόγων του Πανεπιστημίου Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science», υπάρχουν δύο παράσιτα, που μάλιστα ζουν και αναπτύσσονται στο έντερο ξενιστών (εν προκειμένω, των γυναικών που έχουν προσβληθεί από αυτά), τα οποία «παρεμβαίνουν στο αναπαραγωγικό σύστημα. Το ένα είναι ο γνωστός (και ιδιαίτερα διαδεδομένος στη νότια Ευρώπη) παρασιτικός νηματώδης σκώληκας της οικογένειας αγκυλόστομα (Ancylostoma duodenale), που τρέφεται από το αίμα, προκαλώντας αναιμί…

Συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Penn State, μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι μπορεί να πυροδοτήσει έναν μηχανισμό ο οποίος σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος αφήνοντας τα υγιή ανέπαφα. Η έρευνα αυτή μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του καρκίνου του στόματος, καθώς και άλλων τύπων καρκίνου.
Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, εξολοθρεύει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος χωρίς να βλάπτει τα φυσιολογικά. Σύμφωνα με τον Joshua Lambert, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος της Επιστήμης των Τροφίμων και συν-διευθυντή του Κέντρου «Penn State’s Center for Plant and Mushroom Foods for Health», οι ερευνητές δεν έχουν ανακαλύψει τους λόγους που καταφέρνει να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η EGCG μπορεί να πυροδοτήσει μια διαδικασία στα μιτοχόνδρια που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο.
Ο Lambert δηλώνει τα εξής: Η EGCG με κάποιο τρόπο βλάπτει τα μιτοχόνδρια και αυτή η μιτο…

Τα Χριστούγεννα και η κατάθλιψη: Ποιοι είναι οι λόγοι;

Γράφει η Αγγελική Μενεδιάτου, Ψυχολόγος, Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Πρόεδρος ΔΣ και Επιστημονική Υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ»

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, δημιουργούνται στο μυαλό των περισσότερων εικόνες με δώρα, διακοπές, ξεκούραση, διασκέδαση, χαρά, συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, στολίδια, κάλαντα και ανταλλαγές ευχών. Ή μήπως όχι; Η διάσημη «κατάθλιψη των Χριστουγέννων» αφορά πολλούς ανθρώπους και ίσως στην σημερινή εποχή ακόμη περισσότερους απ’ ότι παλιότερα: στρες, αδυναμία να βιωθεί «το εορταστικό κλίμα των ημερών», αυξημένο αίσθημα κούρασης, ευερεθιστότητα, μελαγχολία, ενίοτε κατάθλιψη (με την κλινική έννοια του όρου).
Ποιοι είναι οι λόγοι που οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να βιώνονται με αρνητικά συναισθήματα;
Η μοναξιά: Οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους είναι περισσότεροι απ’ όσο νομίζουμε. Οι γιορτές - παραδοσιακά συνδεδεμένες με οικογενειακές συγκεντρώσεις, συντροφικότητα γύρω από το γιορτινό τραπέζι και γενικότερα φιλικές και…

Computer Vision Syndrome - Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Όλο και περισσότερες ώρες περνάμε μπροστά στον υπολογιστή. Μάλιστα την περίοδο αυτή, της οικονομικής κρίσης, έχει παρατηρηθεί ότι έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο η χρήση του Η/Υ με την μεγάλη χρήση του διαδικτύου. H πολύωρη χρήση του υπολογιστή όμως προϋποθέτει προσοχή γιατί καταπονούμε τα μάτια και το σώμα μας.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας πάσχουν από το CVS (Computer Vision Syndrome). Θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν μια μάστιγα της εποχής μας για τους ανθρώπους που εργάζονται μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Εμφανίζεται προς το τέλος μιας πολύωρης κουραστικής μέρας στο γραφείο ή και στο σπίτι μπροστά στο PC. Ερεθισμένα μάτια, που είναι στεγνά, κόκκινα, δακρυσμένα με θολή όραση, με πόνους στην πλάτη και βάρος στο κεφάλι είναι λίγα από τα συμπτώματα του CVS. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο ότι οι χαρακτήρες γραμμάτων και εικόνων στο PC σχηματίζονται από pixels αντί για συμπαγείς χαρακτήρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μάτια να…

Τι αλλάζει με την τιμολόγηση των φαρμάκων

Εκδόθηκε ΦΕΚ με την κατάργηση της προστασίας off patent και γενόσημα φάρμακα
Δημοσιεύθηκε τελικά στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Απόφαση Ξανθού αναφορικά με την σταδιακή κατάργηση της προστασίας σε off patent και γενόσημα φάρμακα που ψηφίστηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο της Βουλής.
Για την Τιμολόγηση των γενόσημων προϊόντων προβλέπει: Η ανώτατη τιμή (ex factory) παραγωγού ή εισαγωγέα ΚΑΚ των γενόσημων φαρμάκων ορίζεται στο 32,5% της τιμής των αντίστοιχων φαρμάκων αναφοράς υπό καθεστώς προστασίας. Σε περίπτωση που η συσκευασία του γενοσήμου είναι διαφορετική από αυτήν του φαρμάκου αναφοράς, γίνεται αναγωγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της παρούσης και λαμβάνεται υπόψη ο υπολογισμός που δίνει τη χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον, εάν ένα γενόσημο δεν μπορεί να συσχετισθεί με προϊόν αναφοράς στην ελληνική αγορά ή την ΕΕ, η τιμή του γενοσήμου αυτού υπολογίζεται με βάση την τιμή του φθηνότερου γενοσήμου. Εάν το γενόσημο δεν μπορεί να συσχετιστεί με προϊόν αναφοράς ή άλλο γενόσημο, τότε η τι…

Η κοινωνική πολιτική ως αυτοδιοικητική πρόκληση (του Παθολογοανατόμου Α. Νομικού)

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, η ανεργία και τα οικονομικά χρέη έχουν περιορίσει την πρόσβαση των Ελλήνων και ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην ιατρική περίθαλψη. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό και οι ελλείψεις στο προσωπικό των νοσοκομείων έχουν εντείνει το φαινόμενο αυτό ακόμα περισσότερο. Η ανεργία, που εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη (αναρρίχηση της ανεργίας στο 34% έως το 2016 προβλέπει σε μελέτη του το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ), συντελεί ουσιωδώς στην υποβάθμιση της ποιότητος ζωής των πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό αλλά όχι ευκαταφρόνητο ρόλο στην άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης σε κοινωνικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση υφιστάμενων δομών, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο (όπου απαραίτητη είναι η θέσπιση δίκαιων κοινωνικών κριτηρίων και η ουσιαστική ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων), το ΚΑΠΗ και η υποστήριξη των δη…

Oρατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Ορατός εξακολουθεί να παραμένει ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Παπαγεωργίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, καθώς το ποσό των 4.700.000 ευρώ που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν αρκεί για να καλύψει τη μισθοδοσία του προσωπικού εξ ολοκλήρου.
«Το ποσό αυτό αποτελεί το υπόλοιπο της επιχορήγησης για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού, η οποία είχε εγκριθεί από την αρχή του έτους 2015, συνολικού ύψους 35.000.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει την ετήσια μισθοδοσία του προσωπικού εξ ολοκλήρου, αλλά κατά ποσοστό 90%, δεδομένου ότι αυτή ανέρχεται στο ποσό των 39.000.000 ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.
Όσον αφορά το ποσό των 10.000.000 ευρώ, η καταβολή του οποίου έχει δρομολογηθεί για την αποπληρωμή «σημαντικού μέρους» των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το Παπαγεωργίου, η διοίκηση του νοσοκομείο επισημαίνει ότι το ποσό…