Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 7 τρόποι να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις



Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία σοβαρή νόσος, που πλήττει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Πώς θα φροντίσουμε να είναι οι αρθρώσεις μας προστατευμένες;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια νόσος, που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας. Τα πιο συχνά της συμπτώματα είναι ο πόνος των αρθρώσεων και η διόγκωσή τους, αλλά και αισθήματα δυσκαμψίας το πρωί. Αν η νόσος δεν διαγνωστεί αρκετά σύντομα, οι συνέπειές της μπορούν να είναι καταστροφικές. Ακολουθούν τρόποι για να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας.

Προσέχουμε το βάρος μας
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις μας είναι να μην τους ασκούμε περιττή πίεση. Όσο περισσότερο ζυγίζουμε, τόσο μεγαλύτερη πίεση τους ασκούμε, ειδικά στις αρθρώσεις των γονάτων, των ποδιών και των αστραγάλων.

Προσέχουμε τις κινήσεις μας
Η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Για αυτό και είναι σημαντικό να κινούμαστε τακτικά, ανά μισή ή μία ώρα, ώστε να κυκλοφορήσει καλύτερα το αρθρικό υγρό. Μην σηκώνετε, όμως, βαριά αντικείμενα, καθώς ασκούν περισσότερη πίεση από αυτήν που οι αρθρώσεις σας μπορούν να αντέξουν. Είναι έξυπνο να οργανώσουμε τον προσωπικό μας χώρο με τέτοιο τρόπο, που να μην χρειάζεται να τεντωνόμαστε ή να σκύβουμε υπερβολικά.

Φοράμε τα σωστά παπούτσια
Διαλέγουμε παπούτσια που προσφέρουν καλή στήριξη και αρκετό χώρο για τα δάχτυλα των ποδιών. Πρέπει να αποφεύγουμε οποιοδήποτε τακούνι είναι ψηλότερο από τρία εκατοστά και να προσπαθούμε να φοράμε παπούτσια με λαστιχένιες σόλες. Είναι χρήσιμο, επίσης, ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια – και για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα στα χέρια, καλύτερα να αποφεύγονται τα κορδόνια.

Τρώμε τα σωστά τρόφιμα
Οι επιστήμονες ακόμα αναζητούν ξεκάθαρη σύνδεση της διατροφής μας με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά το σίγουρο είναι πως μια καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις φλεγμονές. Οπότε, συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, καθώς και φρούτα και λαχανικά.

Γυμναζόμαστε έξυπνα
Η προθέρμανση πριν τη γυμναστική είναι σημαντική για όλους, αλλά για τους ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ζωτικής σημασίας. Ξεκινήστε με ελαφριές διατάσεις και χαμηλής έντασης δραστηριότητα, που αυξάνει αργά τους παλμούς της καρδιάς. Αποφύγετε είδη γυμναστικής υψηλής έντασης, όπως το kick boxing και το CrossFit. Το περπάτημα, η κολύμβηση και το στατικό ποδήλατο είναι πολύ καλύτερες επιλογές για τις αρθρώσεις σας.

Διευκολύνουμε τον εαυτό μας
Υπάρχουν συσκευές και εργαλεία ειδικά κατασκευασμένα για να βοηθούν τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα να μην πιέζονται υπερβολικά στην καθημερινή τους ζωή στο σπίτι. Οι ηλεκτρικές συσκευές που ανοίγουν κονσέρβες μπορεί να φανούν χρήσιμες, όπως και τα εργαλεία που έχουν επιπλέον στήριξη στις λαβές. Τέλος, μην χρησιμοποιείτε πολύ βαριά σκεύη, για να μην σηκώνετε περιττό βάρος.

Κόβουμε το κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξής της στους μη πάσχοντες, και στους ασθενείς μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, προκαλώντας γενικότερο κακό στην υγεία. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, που είναι ήδη μεγαλύτερη στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Για αυτόν τον λόγο, η πίσσα και η νικοτίνη δεν πρέπει να έχουν θέση στη ζωή μας!


http://www.iatronet.gr/ygeia/orthopediki-revmatologia/article/33815/revmatoeidis-arthritida-7-tropoi-na-prostatefsoyme-tis-arthrwseis.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα