Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 4, 2015

Πότε το «μπούκωμα» στη μύτη είναι ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που προκαλείται συνήθως από κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Επειδή τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, πολλοί συγχέουν το κρυολόγημα με την ιγμορίτιδα.
Συμπτώματα Σε αντίθεση με το απλό κρυολόγημα, στην ιγμορίτιδα υπάρχει έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή πυώδους βλέννας. Το οίδημα προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης αυτών και συνέπεια την εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια. Όταν δηλαδή το κοινό κρυολόγημα διαρκεί πάνω από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, υπάρχει ιγμορίτιδα. Στην ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να υπάρχει: -βήχας -κακοδιαθεσία -δέκατα -πόνος στα δόντια -κακοσμία στόματος
Αίτια Η οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα: -κοινού κρυολογήματος -φλεγμονών δοντιών της άνω γνάθ…

H επικοινωνία του εγκεφάλου με το έντερο

Πολλές φορές μέχρι τώρα έχουμε διαβάσει για τον κεντρικό ρόλο του εντέρου στη ρύθμιση της υγείας, τόσο της φυσικής όσο και της ψυχικής.  Ο κρίσιμος ρόλος του εντέρου τονίζεται τόσο από τον Ιπποκράτη όσο και από την Αρχαία Κινέζεικη Ιατρική ενώ αποκαλείται επίσης και δεύτερος εγκέφαλος του οργανισμού. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε  ένα άρθρο του Βιολόγου Ιωάννη – Αλέξανδρου Γαμπιεράκη όπως δημοσιεύτηκε στο terrapapers.com. Το σώμα μας είναι ένας ολιστικός οργανισμός στον οποίον τα πάντα είναι συνδεδεμένα.
Το εντερικό σύστηµα πέρα της γνωστής λειτουργίας του στην επεξεργασία και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής, νευρώνεται σχηµατίζοντας ένα πολύπλοκο νευρικό δίκτυο. Θεωρείται από τους επιστήµονες ως ο δεύτερος εγκέφαλος του οργανισµού.
Στην Ιαπωνία πριν την έλευση των ∆υτικών αν ρωτούσατε τους κατοίκους ποια είναι η περιοχή σκέψης του οργανισµού θα σας έδειχναν την ευρύτερη στοµαχική περιοχή. Οι Ιάπωνες αλλά και άλλοι αρχαίοι πολιτισµοί καθώς και ο Ιπποκράτης έδωσαν µεγάλη …

Δυσκοιλιότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πως να την αντιμετωπίσετε

Έχει συμβεί να βγει το παιδί σας από την τουαλέτα με δάκρυα στα μάτια, λέγοντας σας «Μαμά, πονάω όταν πάω στην τουαλέτα»; Μία πολύ πιθανή αιτία μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα, ένα πολύ συνηθισμένο παιδικό πρόβλημα.
Πότε ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα; Τα αίτια για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά ποικίλουν: Η έλλειψη φυτικών ινών και η ανεπαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά είναι δύο βασικοί παράγοντες εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Παιδιά που καταναλώνουν «έτοιμο/γρήγορο» φαγητό, άσπρο ψωμί, τυριά και κρέας, έχουν πολύ συχνά δυσκοιλιότητα. Η λήψη φαρμάκων π.χ. γα την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας. Η αλλαγή από το μητρικό θηλασμό σε γάλα σκόνη ή από την βρεφική τροφή που είναι αραιή σε τροφή στερεάς μορφής. Ο ψυχολογικός παράγοντας. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα, όταν αισθάνονται άγχος, εξαιτίας π.χ. της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ή προβλημάτων στο σπίτι κ.λπ. Η αγνόηση της ανακούφισης της ανάγκης, όταν ξεχνιούνται α…

7.000 παθήσεις "διαβάζονται" στον οδοντίατρο

Επτά χιλιάδες παθήσεις έχουν εκδηλώσεις στο στόμα και ο οδοντιατρικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωσή τους. Ανάμεσα στις παθήσεις αυτές είναι και ο σακχαρώδης διαβήτης οποίος, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2012 προκάλεσε παγκοσμίως 1,5 εκατομμύρια θανάτους, 50% περισσότερους σε σχέση με το 2000.
Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 60 εκατομμύρια διαβητικοί και σχεδόν ένας στους δέκα άνω των 25 ετών πάσχει από κάποιας μορφής σακχαρώδη διαβήτη (άνδρες 10,3% - γυναίκες 9,6%).
Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας που φέτος είχε θέμα “Στοματική υγεία και διαβήτης”.
“Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει γενικότερες επιδράσεις σε διάφορα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως είναι π.χ. η καρδιά, η όραση, τα άκρα, τα νεφρά, τα νεύρα αλλά και η στοματική κοιλότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νόσο με σημαντικές…

Τα σεντόνια και τα ρούχα του ύπνου μπορούν να γίνουν αιτία λοιμώξεων

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει συνήθεια στους ανθρώπους να αλλάζουν τακτικά τα κλινοσκεπάσματα τους και τα ρούχα με τα οποία κοιμούνται όπως κάνουν για με τα ρούχα που φορούν στη δουλειά τους για να προστατέψουν τον οργανισμό τους από πιθανές λοιμώξεις.
Τα ρούχα με τα οποία κοιμόμαστε καθώς και τα κλινοσκεπάσματα συσσωρεύουν τις περισσότερες βλαβερές ουσίες καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν τα αλλάζουμε τακτικά. Επικρατεί δυστυχώς η αντίληψη ότι αφού τα φοράμε μόνο στον ύπνο μας είναι και καθαρά. Ωστόσο μια βρετανική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.500 άτομα έδειξε ότι στις πιτζάμες, τα νυχτικά και τα σεντόνια μαζεύονται μικροοργανισμοί, ακόμα κι αν τα άτομα αυτά έκαναν μπάνιο πριν πέσουν για ύπνο.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο, Sally Bloomfield τα ρούχα που φοράμε στον ύπνο μας έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας το οποίο ως γνωστόν ανανεώνει τα κύτταρά του όλο το 24ωρο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί βρίσκουν καταφύγι…

Η εμμηνόπαυση περιορίζει την επίδραση της ''καλής'' χοληστερόλης

Η χοληστερόλη HDL φαίνεται πως δεν είναι τόσο καλή στο να προστατεύει τις γυναίκες έναντι της αρτηριοσκλήρυνσης καθώς οδεύουν προς την εμμηνόπαυση. Αυτό ανακάλυψε νέα έρευνα από το University of Pittsburgh Graduate School of Public Health, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της The North American Menopause Society, στο Λας Βέγκας.
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν ακριβώς πόσο η ποιότητα της χοληστερόλης HDL επηρεάζεται κατά την εμμηνόπαυση όσον αφορά την ιδιότητά της να βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. Η έρευνα περιέλαβε 225 γυναίκες, ηλικίας από 35 ετών έως 50, οι οποίες είχαν μέχρι 5 δείκτες συσσώρευσης πλάκας σε διάστημα 9 ετών που διήρκεσε η έρευνα. Όλες εξετάστηκαν και διαγνώστηκαν ελεύθερες καρδιαγγειακής νόσου στην αρχική απεικονιστική εξέταση.

Η Dr. Samar El Khoudary, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως καθώς η γυναίκα μεταβαίνει προς την εμμηνόπαυση, η αύξηση της ‘’καλής’’ χοληστερόλης στην πραγματικότητα συνδέεται με μεγαλύτερη συ…

Σεξ και αλλαγές στο ανοσοποιητικό: Πώς επιδρούν στη γονιμότητα

Το σεξ σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου της γυναίκας προκαλεί αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που ενισχύουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Αυτό υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στα επιστημονικά έντυπα Fertility and Sterility και Physiology and Behavior. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής την Δρ Τιερνι Λορενζ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 30 γυναίκες και εντόπισαν ξεκάθαρες διαφορές στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ των γυναικών που ήταν σεξουαλικά ενεργές και αυτών που δεν ήταν.
Αν και είναι ήδη γνωστό ότι στα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί, συστήνεται η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, ακόμα και σε μη γόνιμες ημέρες του κύκλου, για πρώτη φορά τεκμηριώνουμε επιστημονικά ότι η ερωτική πράξη προκαλεί στο σώμα μορφές ανοσίας που ενισχύουν τη διαδικασία της σύλληψης. Ουσιαστικά ακόμα και σε μη γόνιμες ημέρες το σώμα, όταν κάνει σεξ, προετοιμάζεται προκαταβολικά για την πιθανότητα εγκυμοσύνης» εξηγεί η Δρ Λορενζ.

Παλαιότερες μελέτ…

Οι 13 καλύτεροι τρόποι πρόληψης του καρκίνου

Τα 13 καίρια βήματα για να προλάβετε την εμφάνιση καρκίνου δημοσίευσαν κορυφαίοι μελετητές της επάρατης νόσου σε νέα έρευνα που, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι ένας στους τρεις θανάτους από καρκίνο θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Οι Αυστραλοί ειδικοί ανακάλυψαν πως το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε πέντε μεγάλους παράγοντες: Το κάπνισμα, την έκθεση στον ήλιο, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και το αλκοόλ. Αντίστοιχα, εντόπισαν τους παράγοντες που βοηθούν στην καταπολέμησή του, μέσα από 13 αποτελεσματικά βήματα-ασπίδες για τον ανθρώπινο οργανισμό:
*Σταματήστε το κάπνισμα *Αποφύγετε την υπερ-έκθεση στις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου *Μειώστε το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας *Αυξήστε τις φυτικές ίνες που καταναλώνετε *Καταναλώστε δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα *Χάστε τα περιττά κιλά και αποφύγετε την καθιστική ζωή *Κάντε συχνά τσεκ-απ και τα απαραίτητα εμβόλια, για να αποφύγετε λοιμώξεις και ιούς, όπως αυτός των θηλωμάτων που συνδέεται με την εμφάνισ…

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο; - Οι πρώτες επιστημονικές απαντήσεις

Ανδρες και γυναίκες δεν παρουσιάζουν το ίδιο προσδόκιμο ζωής. Αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια, από πλήθος μελετών. Οι λόγοι που δημιουργούν αυτό το ηλικιακό χάσμα όμως, μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται. Παρόλο που οι στατιστικές μελέτες έχουν εντοπίσει αυτήν την περίεργη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα εδώ και καιρό, μόνο πρόσφατα έχουν αρχίσει να δίνονται οι πρώτες εξηγήσεις. Βιολόγοι και γιατροί, μετά από αρκετές έρευνες, βρίσκονται στην θέση να λύσουν, εν μέρει, τον γρίφο αυτής της μεγάλης διαφοράς στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η παλιά, αντιεπιστημονική εξήγηση που δεν... έφτανε στους επιστήμονες Η πρώτη, καθόλου επιστημονική, εξήγηση που είχε δοθεί σε αυτό το παλαιό μυστήριο, ήταν πως οι άνδρες καταλήγουν να ζουν λιγότερο λόγω της δουλειάς τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Το έξτρα άγχος και οι πιθανοί τραυματισμοί εν ώρα δουλειάς, που προβάλλονταν ως πιθανές απαντήσεις, δεν μπόρεσαν ποτέ να πείσουν τους περισσότερους. Πόσω μάλλον τους επιστήμονες, που δεν θα μπορού…

Διαταραγμένος εφηβικός ύπνος λόγω κατάχρησης του κινητού τη νύχτα

Οι έφηβοι που, πριν κοιμηθούν ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου με φίλους, την άλλη μέρα νυστάζουν και έχουν κακή σχολική απόδοση.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Νιου Τζέρσεϊ, η οποία μελέτησε σχεδόν 3.200 εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 62% χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ακόμα και αν είχαν ξαπλώσει, σχεδόν το 57% αντάλλασσε μηνύματα ή συνομιλούσε μέσω άλλων εφαρμογών, ενώ ήταν στο κρεβάτι και σχεδόν το 21% ξυπνούσε τη νύχτα για να στείλει γραπτό μήνυμα.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι «οι έφηβοι των οποίων ο ύπνος διαταράσσεται από εισερχόμενα μηνύματα, είναι λογικό να βρίσκονται σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι γνωστό ότι το φως που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων καταστέλλει την έκκριση μελατονίνης, ορμόνη που προάγει τον ύπνο. Οι παράγοντες αυτοί λοιπόν δυσχεραίνουν τη βραδινή ξεκούραση του οργανισμού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση των κινητών…

Δείτε πώς τα αναψυκτικά καταστρέφουν δόντια (βιντεο)

Είναι ήδη γνωστό πως τα αναψυκτικά είναι βλαβερά για τον οργανισμό, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη που περιέχουν. Η ζάχαρη ωστόσο, δεν είναι το μόνο επικίνδυνο.
Σχεδόν κάθε είδος αναψυκτικού περιέχει φωσφορικό οξύ. Μπορεί να ακούμε διαρκώς για τις επιπτώσεις που έχει η ζάχαρη, την οποία περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες τα αναψυκτικά, για την υγεία μας και για τα δόντια μας, αλλά σχεδόν κανένας άνθρωπος γύρω μας δεν γνωρίζει για τους κινδύνους από το φωσφορικό οξύ.
Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε σε μικροσκόπιο, πώς ακριβώς το φωσφορικό οξύ «τρώει» το σμάλτο στα δόντια και τα καταστρέφει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το βίντεο δημιούργησε ο Mike Adams, επικεφαλής του Natural News Forensic Food Lab (FoodInvestigations.com), και αρχισυντάκτης στο NaturalNews.com.
Η κατανάλωση αναψυκτικών έχει συνδεθεί, εκτός των άλλων, και με τις πέτρες στα νεφρά. Σε αυτό το βίντεο θα καταλάβετε απόλυτα για ποιον λόγο συμβαίνει και αυτό.
Όλα ξεκινούν από την χημική αντίδραση που έχει το φω…

ΕΟΦ: Αυξημένη ζήτηση ή προβλήματα παραγωγής εμβολίων διεθνώς έφεραν τις ελλείψεις

Το πενταδύναμο εμβόλιο διαθέσιμο μετά τον Οκτώβριο, λόγω καθυστερήσεων
Μεταξύ ελλείψεων και καθυστερήσεων στην παραγωγή, βρίσκονται τα παιδιατρικά εμβόλια που είναι δυσεύρετα στην αγορά, λόγω αυξημένης ζήτησης παγκοσμίως και όχι μόνο στη χώρα μας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ που εξηγεί αναλυτικά ποιά είναι η κατάσταση επάρκειας για το κάθε εμβόλιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, "η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα γενικότερα.
Συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης και άλλους παράγοντες που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κα οι ελλείψεις των εμβολίων που παρουσιάζονται τον τελευταίο χρόνο και οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής λόγω …

Οι τέσσερις καθημερινές συνήθειες που σε γερνούν 12 χρόνια!

Υπάρχει ένας συνδυασμός τεσσάρων καθημερινών συνηθειών που σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών μπορούν να σας οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση κατά 12 έτη! Οι συνήθειες αυτές όταν ακολουθούνται μαζί, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και προσθέτουν 12 έτη στην εξωτερική εμφάνιση.
Η Elisabeth Kvaavik από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και οι συνάδελφοί της, που παρακολούθησαν σχεδόν 5.000 βρετανούς για 20 έτη, βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν 91 από τα 314 άτομα που ακολουθούσαν και τις τέσσερις ανθυγιεινές συνήθειες (29%), σε σύγκριση με μόνο 32 από τα 387 άτομα που δεν είχαν καμία από τις τέσσερις συνήθειες (8%).
Η ομάδα που ακολουθούσε πιο υγιεινό τρόπο ζωής περιλάμβανε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα, άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, καθώς και γυναίκες που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά και άνδρες που έπιναν λιγότερα από τρία ποτά ημερησίως, άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον δύο ώρες εβδομαδιαίως και άτομα που κατανάλωνα…

Πέτρες στη χολή: Πώς θα τις αποβάλλετε φυσικά

Οι πέτρες στη χολή ή χολόλιθοι είναι μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα. Η διαταραχή αυτή δεν έχει σχέση με την διατροφή ή την χοληστερίνη του αίματος. Παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται πέτρες, ούτε υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τους.
Οι άνδρες που θέλουν να προστατευτούν από τις πέτρες στη χολή, καλό είναι να τρώνε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως σπανάκι, φασόλια, καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο.
Αυτό συνιστούν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία της 16ετίας 1986-2002 που προέρχονταν από 42.705 άνδρες, ηλικίας 40 ετών και άνω.
Κάθε δύο χρόνια οι άνδρες παρέθεταν λεπτομερή στοιχεία για την υγεία τους, μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη ή όχι χολολιθίασης. Στη διάρκεια της μελέτης, 2.195 άνδρες διαγνώσθηκαν με χολολιθίαση. Σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο μαγνήσιο, όσοι εθελοντές …

Ακόμη και αιφνίδιο θάνατο προκαλεί η συναισθηματική φόρτιση

Τα συναισθηματικά τραύματα και η ψυχολογική φόρτιση (στρες), ιδιαίτερα σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, είναι δυνατό να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο.
Αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο μπορεί να προκαλέσουν τα συναισθηματικά τραύματα και η ψυχολογική φόρτιση (στρες), ιδιαίτερα σε άτομα με καρδιακά προβλήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην έχουν διαγνωσθεί. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από τη συναισθηματική φόρτιση είναι δυνατό να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές επιπλοκές, όπως η υπερτασική εγκεφαλοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η αλληλεπίδραση καρδιάς και εγκεφάλου είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο 18ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος που διεξάγεται από τις 9 - 11 Οκτωβρίου 2015, στη Λάρισα σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με τη συμμετοχή της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, τη…

Πότε υπάρχει συναισθηματική κακοποίηση;

Με την προσοχή της κοινωνίας να έχει στραφεί τον τελευταίο καιρό στο φαινόμενο της σωματικής και ενδοοικογενειακής βίας, η συναισθηματική κακοποίηση έχει μείνει στο περιθώριο. Αυτού του είδους η κακοποίηση προκαλεί εξίσου ψυχολογική βλάβη και μπορεί να καταστρέψει την ικανότητα δημιουργίας λειτουργικών σχέσεων.
Οι συμπεριφορές που συχνά χαρακτηρίζουν τη συναισθηματική κακοποίηση συμπεριλαμβάνουν:
1) Έλλειψη αμοιβαιότητας στη σχέση. Η αίσθηση ότι εσείς δίνετε συνεχώς ενώ οι άλλοι μόνο λαμβάνουν. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή θέλετε να τους κάνετε να αισθανθούν όμορφα αλλά επειδή προσπαθείτε να αποφύγετε να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα.
2) Ο σύντροφός σας έχει την τάση να κάνει τα πάντα να φαίνονται δικό σας λάθος. Δεν μπορείτε να έχετε υποστήριξη ακόμα και σε θέματα που δεν αφορούν τη σχέση διότι αναζητεί λόγους για να σας κατηγορήσει.
3) Η αυτοεκτίμησή σας κλονίζεται συστηματικά. Εάν αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, βάζετε όλη την πίστη και την εμπιστοσύνη σας στο θύτ…

Δεν πρέπει να πίνετε το νερό που έχει μείνει όλη τη νύχτα στο ποτήρι!

Υπάρχει επιστημονική απάντηση Πιθανώς οι περισσότεροι από εσάς έχετε ήδη παρατηρήσει ότι το νερό που έχει καθίσει για λίγες ώρες σε ένα ποτήρι/μπουκάλι έχει μια μάλλον περίεργη γεύση. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτό ή αν υπάρχει κάποιος επικίνδυνος λόγος που έχει αλλάξει η γεύση του.
Λοιπόν, υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση για την ασυνήθιστη γεύση του νερού που έχει μείνει σε ένα ποτήρι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εν αντιθέσει με τις τροφές,όπως διαβάσαμε στο iatropedia, το σκέτο νερό δεν περιέχει ζάχαρη και πρωτεΐνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εύκολο να μολυνθεί από μικρόβια. Σύμφωνα με το Discovery News, το νερό που έχει εκτεθεί στον αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα απορροφά μικρές ποσότητες CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) και ένα μικρό μέρος του μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ. Στην πραγματικότητα δηλαδή, η χημική σύνθεση του νερού αλλάζει.
Δηλαδή, όταν ο ανθρακικό οξύ απελευθερώνει ένα ή δύο πρωτόνια, και μετατρέπεται σε ένα διττανθρακικό ή ανθρακικό οξύ, αυ…

Εξτένσιονς μαλλιών: Ποιες μόνιμες βλάβες μπορεί να προκαλέσουν στο τριχωτό του κεφαλιού

Τα εξτένσιονς αποτελούν τον πιο διαδεδομένο τρόπο επιμήκυνσης των μαλλιών τα τελευταία χρόνια. Παρά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που προσφέρουν ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο φυσικό τριχωτό της κεφαλής. Πολλές γυναίκες άλλωστε έχουν παρουσιάσει προσωρινή ή μόνιμη απώλεια λόγω της χρήσης τους.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η τριχόπτωση λόγω της παρατεταμένης χρήσης των εξτένσιονς, συχνά προσβάλλει την γραμμή των μαλλιών ακριβώς πάνω από το μέτωπο, καθώς και τα σημεία πάνω από τα αυτιά, όπου τα μαλλιά συνήθως είναι πιο αδύναμα (και όπου συνήθως στηρίζονται τα εξτένσιονς).
Την ίδια γνώμη έχουν διατυπώσει και δερματολόγοι από ΗΠΑ και Ιταλία οι οποίοι σε μελέτη τους, επισημαίνουν ότι η κατάχρηση των εξτένσιονς μπορεί να οδηγήσει τελικά στη φαλάκρα. Πολλές χρήστριες των εξτένσιονς φαινομενικά έχουν υγιή μαλλιά, αλλά με μια προσεκτική εξέταση αποκαλύπτονται βλάβες στους θυλάκους των τριχών.
Οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η αλ…

Αντιγριπικό κατά της πνευμονίας!

Το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν προστατεύει μόνο από αυτήν καθεαυτήν την ασθένεια, αλλά είναι επίσης αποτελεσματικό στην πρόληψη της πνευμονίας, στην οποία μπορεί να οδηγήσει η γρίπη. Ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Κάρλος Γριγιάβα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών που οδηγούν σε πνευμονία σε ποσοστό 57%, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που το λαμβάνουν. Κι αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι η πνευμονία, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.
Η έρευνα, που έλαβε χώρα μεταξύ 2010 και 2012 σε διάφορα ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ, συμπεριέλαβε συνολικά 2.767 ασθενείς που εκδήλωσαν πνευμονία. Ανάμεσά τους υπήρχαν 162 ασθενείς οι οποίοι, όπως είχε επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, είχαν αρχικά νοσήσει με γρίπη. Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στον ποσοστιαίο υπολογισμό της μείωσης κινδύνου εκδήλωσης πνευμονίας, εξαιτίας γρίπης, που είναι 57%.
Η έρευνα είναι πε…

Λεύκη: Αιτίες, διάγνωση, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η λεύκη είναι πάθηση του δέρματος που οδηγεί στη βλάβη και απώλεια των μελανοκυττάρων που παράγουν τη μελανίνη η οποία δίνει το χρώμα στο δέρμα. Εμφανίζονται άσπρες πλάκες ή κηλίδες που είναι δυνατόν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Είναι συχνότερη σε νέους ενήλικες. Επηρεάζει εξίσου γυναίκες και άνδρες. Προσβάλλει από 1 έως 2% του πληθυσμού. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πάσχουν από 40 έως 50 εκατομμύρια ανθρώπων. Το 50% των περιπτώσεων εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 20 ετών. Το 95% των ασθενών προσβάλλονται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Σε μερικές οικογένειες υπάρχει προδιάθεση για λεύκη. Η εξέλιξη της ασθένειας είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή. Σε μερικούς μπορεί να εκδηλωθεί μόνο με μερικές κηλίδες. Σε άλλους μπορεί να επηρεαστεί σχεδόν όλη η επιφάνεια του δέρματος.
Οι αιτίες που προκαλούν τη λεύκη δεν είναι γνωστές. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι πρόκειται για αυτοάνοσο νόσο. Το ανοσοποιητικό σύστημα…

Πως να αποφύγετε απώλεια της όρασης

Τη σημασία του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου για την πρόληψη αλλά και την καλύτερη αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών παθήσεων που μπορεί να αποτελέσουν αιτία απώλειας της όρασης, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πέραν των τραυματισμών και άλλων οξέων καταστάσεων, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα αποτελούν κυρίαρχες αιτίες απώλειας της όρασης του σύγχρονου ανθρώπου. Και παρά την κοινή πεποίθηση ότι αφορούν κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για παθήσεις που ξεκινούν νωρίς και εξελίσσονται σε βάθος χρόνου. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι δεν δίνουν συμπτώματα που να κινητοποιήσουν τον ασθενή, ώστε να αναζητήσει εγκαίρως ιατρική βοήθεια.

Ο καταρράκτης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ευθύνεται για το 48% των συνολικών τυφλώσεων, παγκοσμίως, αποτελώντας κύρια αιτία τύφλωσης. Η πλειονότητα των καταρρακτών εμφανίζεται με την πάροδο της ηλικίας, όπου σχεδόν κάθε άνθρωπος μπορεί δυνητικά να αναπτύξει καταρράκτη.…

Η «καλή» χοληστερόλη επηρεάζει θετικά τη μνήμη

Η «καλή» χοληστερόλη (HDL) μπορεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη μας και να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τυχόν εμφάνιση κάποιας μορφής άνοιας, όπως αναφέρει μελέτη του University College του Λονδίνου.
Στη μελέτη συμμετείχαν μεσήλικες, τους οποίους οι επιστήμονες εξέτασαν για να διαπιστώσουν κατά πόσο η καλή χοληστερόλη HDL στο αίμα τους συνδέεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της έρευνας ήταν 55 ετών.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να ακούσουν 20 λέξεις και στη συνέχεια να γράψουν όσες περισσότερες αποτύπωσαν στο μυαλό τους. Οι ειδικοί έκαναν το ίδιο τεστ στα ίδια άτομα και 5 χρόνια αργότερα, ενώ συγχρόνως μετρούσαν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης στο αίμα τους.
Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν αξιόλογες αλλαγές στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τεστ μνήμης που έγιναν με πέντε χρόνια διαφορά. Στη διάρκεια της έρευνας μετρήθηκαν επίσης στο αίμα των εθελοντών η ολική χοληστερ…

Η τακτική χρήση κορτιζονούχων κολλύριων μπορεί να προκαλέσει γλαύκωμα

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία, παρουσίασε τα νεότερα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως αποδίδεται στο γλαύκωμα το οποίο ευθύνεται για το 12,3% των συνολικών τυφλώσεων.
Μέχρι σήμερα 8,4 εκατομμύρια έχουν τυφλωθεί ενώ ο αριθμός των τυφλών σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένεται να φτάσει τα 11,2 εκατομμύρια μέχρι το 2020. Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο ζουν με γλαύκωμα, και δυστυχώς, οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι - που είναι τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας - χάνουν σταδιακά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας της νόσου και υπολογίζεται ότι καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, 80 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως …