Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 25, 2016

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υποθερμίας από έκθεση στο κρύο - Άμεση φροντίδα για βλάβες από το κρύο

Όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα λειτουργίας του θερμοστάτη σε ένα οργανισμό, αυτό αποκαλείται ιατρικώς υποθερμία. Στην υποθερμία ο οργανισμός, χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει.
Σε νέους υγιείς ενήλικες, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 +_ 0,4 βαθμοί Κελσίου, με χαμηλότερα επίπεδα στις έξι το πρωί και υψηλότερα το απόγευμα. Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από τις προαναφερόμενες, στο στόμα. Παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 είναι γενικώς παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του «θερμοστάτη» του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και τροποποιείται με την πάροδο της ηλικίας.
Η υποθερμία μπορεί συμβεί από ανεπαρκή - ακατάλληλη ένδυση σε σχέση με χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι απώλεια θερμότητας από το ανθρώπινο σώμα επιταχύνεται όταν μαζί με με τη χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος φυσάει αέρας με μεγάλη ταχύτητα (ταχύτητα ανέμου) ό…

Τέλος οι επισκέψεις σε ελεγκτές ιατρούς– Τι αλλάζει με τις νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ και πότε

Σελίδα στον τρόπο λειτουργίας του ευελπιστεί να γυρίσει με το νέο έτος ο ΕΟΠΥΥ, «συμβασιοποιώντας» τις σχέσεις του με όλους τους παρόχους.
Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Πεύκη επικρατεί διαπραγματευτικός πυρετός με μια σειρά παρόχων, οι οποίοι έως τώρα δεν είχαν συμβατική σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φιλόδοξος στόχος της ηγεσίας του Φορέα είναι οι νέες συμβάσεις να είναι σε ισχύ από τις 2 Ιανουαρίου.
Η εν εξελίξει διαδικασία, για τη σύναψη συμβάσεων με τους παρόχους Ειδικής Αγωγής, Ιατροτεχνολογικων Προϊόντων, Διαιτητικών Σκευασμάτων, Οπτικών Ειδών και Αναπνευστικών-Ορθοπεδικών ειδών είχε αρχικά να αντιμετωπίσει ένα βασικό εμπόδιο. Αυτό ήταν η απουσία φορέων για την εκπροσώπηση του συνόλου τους. Το εμπόδιο επιλύθηκε με ανοικτή πρόσκληση προς όλους όσοι ενδιαφέρονταν να διαπραγματευθούν και για κάποιες κατηγορίες αυτό μεταφράστηκε σε διαπραγμάτευση με 200 άτομα. Για αυτό και επιλέχθηκε, στην επανάληψη των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις να διεξαχθ…

Πότε πρέπει να αφαιρεθεί ο θυρεοειδής

Σημαντικές και περίπλοκες είναι οι λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, η παραμικρή δυσλειτουργία του οποίου μπορεί να επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στον οργανισμό.
Αυτό το μικρό, σε σχήμα πεταλούδας όργανο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ, αποτελεί τον ρυθμιστή πολλών λειτουργιών του οργανισμού, μέσω των ορμονών που εκκρίνει στο αίμα, τις οποίες συνθέτει από το ιώδιο που λαμβάνει ο οργανισμός από τα τρόφιμα.
Οι δύο από τις ορμόνες που εκκρίνει -τριιωδοθυρονίνη (Τ3), τετραιωδοθυρονίνης (Τ4) και καλσιτονίνη- διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και ολόκληρου σχεδόν του μεταβολισμού του οργανισμού, ενώ η τρίτη, η καλσιτονίνη, φαίνεται ότι έχει σχέση με τον μεταβολισμό του ασβεστίου.
Οι διαταραχές της μορφολογίας του θυρεοειδή αδένα κυμαίνονται από την απλή βρογχοκήλη έως τον απειλητικό για τη ζωή καρκίνο του θυρεοειδούς. Η μη φυσιολογική έκκριση των ορμονών προκαλεί δυσλειτουργία του και συγκεκριμένα υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμ…

Πόνος στον ώμο: Τι φανερώνει για την καρδιά

Το στόλισμα του δέντρου, το καθάρισμα του σπιτιού για την υποδοχή των καλεσμένων αλλά και το κουβάλημα και το τύλιγμα των δώρων είναι μερικές μόνο από τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες που μας κούρασαν τις τελευταίες μέρες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως να μην παραβλέπουμε τις μυοσκελετικές ενοχλήσεις και συγκεκριμένα τον πόνο στον ώμο ως φυσικό επακόλουθο της καταπόνησης των εορτών, αφού μπορεί να πρόκειται για «ύπουλο» σύμπτωμα προβλήματος στην καρδιά. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας είναι πιο πιθανό να εκδηλώνουν προβλήματα στον ώμο, όπως πόνο στην άρθρωση ή επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς του στροφικού πετάλου (φωτογραφία).

«Εάν ένα άτομο εμφανίζει προβλήματα στο στροφικό πέταλο του ώμου, ίσως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι συνυπάρχει κάποια άλλη δυσλειτουργία. Πιθανώς το άτομο αυτό θα πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας που παρουσιάζει» αναφέρει ο β…

Τι δείχνουν για την ψυχική σας υγεία τα σχήματα που κάνετε αυθόρμητα στο χαρτί

Αποδεικνύεται ότι τα μικρά σχέδια που κάνουμε χωρίς να το σκεφτόμαστε, καθώς διεκπεραιώνουμε άλλα πράγματα εκείνη τη στιγμή (πχ μιλάμε στο τηλέφωνο) μπορεί να αποκαλύψουν πολλά για την προσωπικότητά μας και τα βαθύτερα κίνητρα των πράξεών μας.
Όταν κάνουμε αυθόρμητα σχέδια με αυτόν τον τρόπο στο χαρτί, δεν συνειδητοποιούμε τόσο πολύ τι ακριβώς κάνουμε και το στυλό ή το μολύβι μας καθοδηγείται περισσότερο από το υποσυνείδητό μας.
Ρίξτε μια ματιά στο τι μπορεί να σημαίνουν όλα τα διαφορετικά σχέδια που κάνουμε ασυναίσθητα στο χαρτί:
Ανθρώπινες φιγούρες Εάν σχεδιάζετε πρόχειρες φιγούρες, πιθανώς έχετε υποκείμενα αισθήματα απελπισίας, ή θέλετε να ξεφύγετε από ορισμένες ευθύνες. Όταν, όμως, σχεδιάζετε ανθρωπάκια με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αυτό είναι ένα σημάδι ότι είστε συναισθηματικά ασταθείς και θέλετε να απομακρυνθείτε λίγο από τους άλλους ανθρώπους γύρω σας.
Προσωπικές σκέψεις Αυτό το είδος πρόχειρης γραφής είναι από τη φύση του μάταιο και εγωκεντρικό. Όταν πολλές προσωπικές σκέψεις α…

Εσύ τα έχεις καλά με τον εαυτό σου;

Αν θες να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήταν καλό να καταλάβεις και να αποδεχτείς.
Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσεις τις πεποιθήσεις σου, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, αλλά θα έχεις κάνει τα πρώτα βήματα για να βελτιώσεις αισθητά την ποιότητα ζωής σου.
1. Δεν μπορείς να ελέγξεις το πώς σκέφτονται οι άλλοι για σένα  Μπορείς να ελέγξεις το πώς θα τους αντιμετωπίσεις, αλλά δεν μπορείς να επηρεάσεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται ή μιλούν για σένα όταν δεν είσαι μπροστά.
2. Η αγάπη δεν είναι ανταγωνιστικό άθλημα Οι άνθρωποι δεν επιλέγουν αυτούς που αγαπούν βάσει διαγράμματος σύγκρισης σωματικού βάρους και θετικών ιδιοτήτων. Η πραγματική αγάπη δεν έχει να κάνει με το πόσο καλά θα πείσεις κάποιον ότι είσαι αξιαγάπητος, αλλά με το αν θα αφήσεις τον εαυτό σου να αγαπηθεί για αυτό που πραγματικά είναι.
3. Η δυσφορία είναι σημάδι, όχι τιμωρία Αν κάτι σου προκαλεί δυσφορία δεν είσαι έτοιμος να το κάνεις. Κάνε ένα διάλειμμα και πάρε ανάσα. Δεν είναι αυτή η στιγ…

Δικαιολογητικά για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα

Διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απαλλαγή από την καταβολή συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη στους ασφαλισμένους που καταργήθηκε το ΕΚΑΣ.

Τα παραστατικά που απαιτούνται προκειμένου να βεβαιώνεται ότι κάποιος συνταξιούχος, είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ (συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη 10%) ή είναι δικαιούχος μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα, λόγω απώλειας του ΕΚΑΣ, είναι τα παρακάτω όπως ορίστηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία:
-Δημόσιος Τομέας επί στρατιωτικών και πολεμικών συντάξεων. Στους ασφαλισμένους που διακόπηκε το ΕΚΑΣ και απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη θα τους αποσταλεί σχετική βεβαίωση στην διεύθυνσή τους.

-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Απαραίτητο δικαιολογητικό είναι το  μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων στο οποίο θα υπάρχει εγγραφή για χορήγηση του επιδόματος ΕΚΑΣ στο μήνα αυτό ή και σχετική βεβαίωση του υποκαταστήματος από την οποία θα προκύπτει η απώλεια του δικαιώματος των συνταξιούχων στο ΕΚΑΣ.

3.ΟΑΕΕ. Χορήγηση σχετικής βεβαίωση…

Το «ταξίδι» του αίματος

Το "κόκκινο υγρό", που ρέει μέσα στο σώμα όλων μας και μας χαρίζει ζωή είναι το αίμα. Το αίμα, που μπορεί να δωρίζεται από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο, που το έχει ανάγκη για να επιζήσει. Αγαθό ανεκτίμητο, Δεν πωλείται, δεν αγοράζεται. Απλά κυλά για να φτάσει εκεί που πρέπει…


Πνευμονία: Ποια σημάδια είναι ύποπτα

Η πνευμονία πρόκειται για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή μας, αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η νόσος προσβάλλει έναν στους τέσσερις παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 10,1 δις ευρώ ετησίως. Τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες αναρρώνουν μετά από 2 έως 3 εβδομάδες. Όμως  οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και τα άτομα με άλλες ασθένειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή τους και μπορεί να κριθεί απαραίτητο να νοσηλευτούν.
Ένοχες αιτίες Τα κυριότερα αίτια της πάθησης είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.
Τα βακτήρια Ο στρεπτόκοκκος (Streptococcus pneumoniae), αποτελεί μείζον αίτιο ασθένειας και θανάτου σε παιδιά και ενηλίκους παγκοσμίως.
Οι ιοί Η πνευμονία μπορεί επίσης να οφείλεται σε αναπνευστικούς ιούς, όπως οι ιοί της γρίπης.
Πώς μεταδίδεται Οι πάσχοντες μπορεί να μολύνουν τους άλλους μέσω του αέρα με το φτέρνισμα ή τον βήχα.
Τα σημάδια SOS Τα συμπτώματα της νόσου ε…

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: «Θερίζει» η επιδημία της γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς τις τελευταίες εβδομάδες, στη χώρα μας, τονίζει στην ιστοσελίδα του το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όπως σημειώνει επίσης, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. http://medicalnews.gr/to-keelpno-proeidopoiei/

Δημοφιλείς μύθοι για τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο

Οι παρανοήσεις σχετικά με τις αιτίες του καρκίνου μπορούν να οδηγήσουν σε περιττή ανησυχία για την υγεία σας. Τρομακτικές θεωρίες κυκλοφορούν καθημερινά για αντικείμενα και προϊόντα που προκαλούν καρκίνο.
Προτού πανικοβληθείτε για όλα όσα ακούτε και πριν όλα αυτά προκαλέσουν άσκοπες ανησυχίες για τη δική σας υγεία και την υγεία της οικογένειάς σας, ρίξτε μια ματιά στα γεγονότα και δείτε αν πρόκειται για μύθους ή για πραγματικότητα.
Μύθος: Τα αντιιδρωτικά ή τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού Τι ισχύει: Δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις που να συνδέουν τη χρήση των αποσμητικών της μασχάλης με καρκίνο του μαστού. Κάποιες μελέτες έχουν αναφέρει πως αυτά τα προϊόντα περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, όπως ενώσεις αργιλίου και parabens (παραβίνες), που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος ή να εισέλθουν στο σώμα μέσω κοψιμάτων που δημιουργούνται κατά το ξύρισμα. Οι κλινικές μελέτες δεν έχουν δώσει ακόμα οριστική απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον τα προϊόντα αυτά προκαλούν …

ΠΦΣ: Παρατηρητήριο Τιμών και σοβαρές αποφάσεις για το 2017

«Είναι αδιανόητο οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις, να προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ενός λαού που υποφέρει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε με θέμα:
"2017: Eτος ανατροπών και εξελίξεων. Yπάρχει επόμενη μέρα στην Υγεία και το Φάρμακο;" Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στις αρχές της νέας χρονιάς με το ανανεωμένο σώμα των εκλεκτόρων έχει να λάβει σοβαρές αποφάσεις  καθώς εκτιμά πως οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούνται, από την κυβέρνηση και τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα, ως «Δούρειος Ίππος» για να αυξηθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ ενώ θα λειτουργήσει το δικό του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ,για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες ήταν και πού θα φτάσουν οι τιμές. " Οι πολίτες θα γνωρίζουν πλέον την αλήθεια και δεν θα μπορούν οι εκάστοτε Υπουργοί και να εμφανίζουν όποιες τιμές θέλουν όπως έγινε με το βρεφικό γάλα." όπως τονίζει ο ΠΦΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ αναφέρει: …

Μύθοι και Αλήθειες για το μεταβολισμό

Γιατί άλλοι μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και να μην παχαίνουν, ενώ άλλοι με κάθε ατασθαλία παίρνουν αμέσως βάρος; Αυτό οφείλεται στις ατομικές διαφορές στο μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα και τη σωματική δραστηριότητα.
Ο μεταβολισμός είναι μια διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας μετατρέπει ό, τι τρώμε σε ενέργειατην οποία χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να κάνουμε τις βασικές μας λειτουργίες (πχ αναπνοή). Ένας γρήγορος μεταβολισμός είναι σαν ένας φούρνος που καίει το καύσιμο (θερμίδες) γρήγορα, ενώ ένας αργός μεταβολισμός χρειάζεται λιγότερα καύσιμα για να κινήσει ένα σώμα.
Πολύ εύκολα μπορούμε λοιπόν να κατηγορήσουμε τον αργό μεταβολισμό μας για την αργή απώλεια του βάρους μας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα και να κατακτήσουμε ένα υγιές βάρος.
Ισχυρισμός: Ο ρυθμός του μεταβολισμού δεν μπορεί να αλλάξει Η αλήθεια: Ενώ είναι αλήθεια ότι τα γονίδια καθορίζουν το ρυθμό του μεταβολισμού μας, μπορούμε να ενισχύ…

Τι είναι αυτό το άγχος που έχει τόση δύναμη

Το άγχος μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, το άγχος σκοτώνει, το άγχος αρρωσταίνει, το άγχος αδυνατίζει, το άγχος παχαίνει, το άγχος ανεβάζει την πίεση, το άγχος επηρεάζει την περίοδο στις γυναίκες.
Τi είναι αυτό το άγχος που έχει τόση δύναμη; Είτε είσαι ένας απλός άνθρωπος είτε ένας ψυχολόγος ή οτιδήποτε άλλο, όλοι να ξέρουμε ότι τα κάνει όλα αυτά και όλοι να το έχουμε.
Τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό γι' αυτό; Το άγχος είναι ψυχική και νοητική λειτουργία του ανθρώπου η οποία έχει άμεση επίδραση στο ανθρώπινο σώμα ενεργοποιώντας το να παράγει διάφορες ορμόνες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αρκετά σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του ρυθμού της αναπνοής, συγκέντρωση αίματος στους μυς, παραγωγή αδρεναλίνης και τεστοστερόνης.
Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος ώστε να ενεργοποιηθεί, αφού αντιλαμβάνεται την κατάσταση του άγχους ως επερχόμενο κίνδυνο κι έτσι προετοιμάζεται για να τον αντιμετωπίσει. Το αντανακλαστικ…

Στένωση καρωτίδων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι καρωτίδες έχουν ως κύριο έργο τους την τροφοδοσία του εγκεφάλου με αίμα  Όπως και οποιαδήποτε αρτηρία στο σώμα έτσι και οι καρωτίδες μπορεί να προσβληθούν από την αθηρωματική νόσο και να αποφραχθούν στο εσωτερικό τους μερικά (στένωση) ή και πλήρως. Στην περίπτωση που φράξουν εντελώς τότε αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού.
Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους επσιτήμονες δε συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα.
Οι παράγοντες κινδύνου αποτελούν: Γήρανση. Κάπνισμα. Υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση ). Υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ( υπερχοληστερολαιμία ). Διαβήτης (κυρίως όταν δεν ελέγχεται επαρκώς ) Παχυσαρκία
Ωστόσο οι βλάβες στις καρωτίδες δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές, καθώς δεν προκαλούν συγκεκριμένα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η τακτική επίσκεψη στο γιατρό προς εξέταση της ροής του αίματος ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχετε κάποιο από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου!
Αρχικά ο γιατρός πιθανόν να ζητήσει να υποβληθείτε σε υπερηχογράφ…

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ: Ποιοι δικαιούνται μειωμένη σύνταξη με αναγνώριση πλασματικών χρόνων

Οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να συμπληρώσουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων, με βάση το άρθ. 40 του Ν. 3996/2011, προκειμένου να λάβουν μειωμένη σύνταξη, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης και η αίτηση για σύνταξη έχει υποβληθεί έως την 31/12/2013. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ, την οποία υπογράφει ο διοικητής του Ιδρύματος, Διονύσης Καλαματιανός. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι άνδρες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν είχαν δικαίωμα να αναγνωρίσουν για τη θεμελίωση δικαιώματος μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος, με 10.000 ημέρες ασφάλισης, τους πλασματικούς χρόνους του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, αλλά μόνο αυτούς που ορίζονται από το άρθρο 40 του Ν. 2084/1992.

Επίσης, είχε γίνει δεκτό για λόγους χρηστής διοίκησης, ότι οι ανωτέρω ασφαλισμένοι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν πλασματικούς χρόνους με βάση το άρθρο 40 του Ν. 3996/2011, για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μειωμένης σύνταξης γήρατος, εφόσον οι αιτήσεις της αναγνώρισης είχαν υποβληθ…

Παιδικό έγκαυμα: Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Ως έγκαυμα ορίζεται η θερμική βλάβη των ιστών από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας. Στα παιδιά η συνηθέστερη αιτία είναι η επαφή με ζεστά υγρά.
Η εγκαυματική νόσος θεωρείται  ιδιαιτέρως σοβαρή διότι πολύ συχνά απειλεί τη ζωή , ενώ η αποκατάσταση στην καλύτερη περίπτωση ταλαιπωρεί τον ασθενή και την οικογένειά του για  μεγάλο χρονικό διάστημα και στην χειρότερη, έχει ως αποτέλεσμα δυσμορφίες και λειτουργικά προβλήματα.
Η σοβαρότητα εξαρτάται από τη θερμοκρασία της πηγής που προκάλεσε το έγκαυμα και το χρόνο έκθεσης των ιστών σε αυτή και κλινικά μετράται με το βάθος  του εγκαύματος(βαθμός) και την έκτασή του.
Ως προς το βάθος τα εγκαύματα χωρίζονται σε: 1) επιφανειακό μερικού πάχους (πρώην 1ου βαθμού) όπου το δέρμα είναι ερυθρό και επώδυνο (το σύνηθες ηλιακό έγκαυμα)
2) σε βάθος μερικού πάχους (πρώην 2ου βαθμού) όπου το δέρμα είναι μάλλον ροζ παρά ερυθρό, φυσαλιδώδες, επώδυνο.
3) Ολικού πάχους (πρώην 3ου βαθμού) όπου το δέρμα είναι λευκό, με κέρινη υφή και ανώδυνο
Ως προς την έκταση, ένας αδρός τρό…

Τρέμουλο (ιδιοπαθής τρόμος): Συμπτώματα και θεραπεία

Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικοί τύποι τρόμου (τρέμουλου). Από αυτά ο ιδιοπαθές τρόμος (idiopathic ή essential tremor) είναι η πιο συχνή μορφή. Η λέξη ιδιοπαθής σημαίνει ότι δεν είναι γνωστή η αιτία. Αλλά σχεδόν οι μισές από τις περιπτώσεις είναι οικογενείς και εμφανίζονται από την εφηβεία μέχρι την ενήλικη ζωή. Συνηθέστερα ξεκινά από τη μέση προς τη μετέπειτα ζωή και εξελίσσεται βραδέως. Υπολογίζεται ότι μεταξύ των ανθρώπων άνω των 40 ετών, 1 στους 20 παρουσιάζει ιδιοπαθή τρόμο.
Συμπτώματα Πρόκειται για μια διαταραχή της κινητικότητας κατά την οποία συνήθως τρέμουν τα χέρια και οι βραχίονες. Μερικά άτομα εκδηλώνουν τρόμο μόνο σε ορισμένες στάσεις (στατικό τρέμουλο) ενώ άλλοι το παρουσιάζουν όταν κάνουν κάτι όπως για παράδειγμα όταν γράφουν ή όταν τρώνε (κινητικό τρέμουλο). Οι περισσότεροι ασθενείς με ιδιοπαθές τρέμουλο, έχουν και τις δύο μορφές.
Με τον καιρό το τρέμουλο μπορεί να επηρεάσει το κεφάλι, τα μάτια, τα βλέφαρα, το σαγόνι, τη γλώσσα, τα χείλη, το λαιμό, τη φωνή και σπανιότερα…