Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μύθοι και Αλήθειες για το μεταβολισμό


Γιατί άλλοι μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και να μην παχαίνουν, ενώ άλλοι με κάθε ατασθαλία παίρνουν αμέσως βάρος; Αυτό οφείλεται στις ατομικές διαφορές στο μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα και τη σωματική δραστηριότητα.

Ο μεταβολισμός είναι μια διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας μετατρέπει ό, τι τρώμε σε ενέργειατην οποία χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να κάνουμε τις βασικές μας λειτουργίες (πχ αναπνοή). Ένας γρήγορος μεταβολισμός είναι σαν ένας φούρνος που καίει το καύσιμο (θερμίδες) γρήγορα, ενώ ένας αργός μεταβολισμός χρειάζεται λιγότερα καύσιμα για να κινήσει ένα σώμα.

Πολύ εύκολα μπορούμε λοιπόν να κατηγορήσουμε τον αργό μεταβολισμό μας για την αργή απώλεια του βάρους μας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα και να κατακτήσουμε ένα υγιές βάρος.

Ισχυρισμός: Ο ρυθμός του μεταβολισμού δεν μπορεί να αλλάξει
Η αλήθεια: Ενώ είναι αλήθεια ότι τα γονίδια καθορίζουν το ρυθμό του μεταβολισμού μας, μπορούμε να ενισχύσουμε το μεταβολισμό με την αύξηση της μυϊκής μας μάζας. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες ανά ώρα από το λίπος, το οποίο σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλά ποσοστά μυϊκής μάζας, χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους, σε αντίθεση με άτομα με υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Η μυϊκή μας μάζα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, και αυτό συμβάλλει σε ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό. Μπορούμε να εμποδίσουμε αυτή διαδικασία, με τη μυϊκή ενδυνάμωση ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ελαττώσει την πτώση της μυϊκής μάζας.

Ισχυρισμός: Μια διατροφή πλούσια σε πράσινο τσάι και καυτερές πιπεριές, αυξάνει το μεταβολισμό
Η αλήθεια: δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι και η καυτερή πιπεριά, μπορούν να ενισχύσουν προσωρινά το μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος δεν είναι αρκετός για να αντισταθμίσει την κατανάλωση πολλών θερμίδων.

Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια υγιή απώλεια βάρους θα πρέπει να ελέγχουμε το μέγεθος των μερίδων μας και  να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη με πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, και όχι μέσω μιας δίαιτας με καυτερές πιπεριές!

Ισχυρισμός: Το βραδινό επιβραδύνει το μεταβολισμό
Η αλήθεια: Η αιτία της αύξησης του σωματικού μας βάρους είναι οι επιπλέον θερμίδες – και όχι ο χρόνος που τις τρώμε. Υπάρχουν λίγες έρευνες που να υποστηρίζουν το γεγονός ότι η κατανάλωση φαγητού μετά τις 8 μ.μ. προκαλεί αύξηση του σωματικού μας βάρους. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να υπερκαταναλώσετε το βράδυ χωρίς να το καταλάβετε πχ, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση και ιδιαίτερα αν δεν έχετε καταναλώσει τις θερμίδες που έχετε ανάγκη την υπόλοιπη ημέρα. Οι θερμίδες αυτές αθροίζονται και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

Ισχυρισμός: Οι πολύ περιοριστικές δίαιτες και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να εμποδίσουν την απώλεια βάρους
Η αλήθεια: Η απώλεια βάρους σχετίζεται με τη δημιουργία ενός ενεργειακού ελλείμματος δηλαδή την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που δαπανά το σώμα μας κάθε μέρα. Δημιουργώντας όμως ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα θερμίδων μπορεί να αποτύχουμε. Και αυτό γιατί ο οργανισμός μας είναι έξυπνος και έχει προγραμματιστεί για να μπορεί να επιβιώνει. Ένας σοβαρός περιορισμός θερμίδων μπορεί κάνει τον οργανισμό μας να σκέφτεται ότι  βρίσκεται σε περίοδο πείνας, και ότι πρέπει να κάνει περισσότερες λειτουργίες με λιγότερες θερμίδες. Το σώμα μας προσαρμόζεται στην περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη, και χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες για να εκτελέσει τα ίδια καθήκοντα.

Ναταλία Ντελίκου Μπενέτου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.iator.gr/2016/12/08/4-mithi-ke-alithies-gia-to-metavolismo/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris). Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας: Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβω