Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 26, 2015

Ολος ο κατάλογος με τα βλαβερά «Ε» των τροφών και τι προκαλούν στον οργανισμό μας

Όπως είναι γνωστό η διατροφή αποτελεί το βασικότερο παράγοντα της υγείας του κάθε ανθρώπου. Όμως αυτά που τρώμε είναι υγιεινά ή καταστροφικά για την υγεία μας; Πολύ περισσότερο όταν η διατροφή από μπισκότα, σοκολάτες κτλ, είναι στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών μας. Θα μπορούσατε να αρνηθείτε στο παιδί σας π.χ. να πάρει και να καταναλώσει μια σοκολάτα ή ένα κρουασάν; Αν διαβάσετε τα παρακάτω αποτελέσματα ερευνών σίγουρα θα το αρνηθείτε.
Προκαλεί όμως εντύπωση γιατί αυτές οι ουσίες που σε ανεπτυγμένες χώρες είναι απαγορευμένες εδώ στην Ελλάδα κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο. Οι «πολιτισμένοι» Αμερικάνοι Εγγλέζοι και άλλοι Ευρωπαίοι τις έχουν απαγορεύσει και προστατεύουν έτσι τους πολίτες τους.Φαίνεται ότι αφού μας τις καθιέρωσαν στη διατροφή μας, περιμένουμε από αυτούς να μας πουν να μην τις τρώμε.
Τα προϊόντα που τις περιέχουν κυκλοφορούν και διαφημίζονται νύχτα και μέρα. Ας αναρωτηθεί ο καθένας από εμάς το γιατί, ενώ ίσως τη λύση θα πρέπει να τη δώσει ο καθένας μόνος του, απ…

Ποιά παιδιά πρέπει να ελέγχονται για Προδιαβήτη

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι μια νόσος που εμφανίζεται στους ενήλικες. Δεν προκύπτει όμως ξαφνικά. Προηγείται μια μακρόχρονη διαδικασία που ονομάζεται Προδιαβήτης. Λόγω της παιδικής παχυσαρκίας ο Προδιαβήτης είναι πολύ πιθανόν να ξεκινά από μικρές ηλικίες και τα παιδια αυτά πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται κατάλληλα. Η κατάσταση του Πρόδιαβήτη είναι πλήρως αναστρέψιμη αν ακολουθηθεί ένα σωστό πρόγραμμα δίαιτας και αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Αντίθετα αν αγνοηθεί μπορεί να οδηγήσει στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, στη νεαρή ενήλικο ζωή. Δηλαδή σε ηλικίες 30-40 ετών.
Για να μάθουμε αν κάποιο παιδί έχει Προδιαβήτη θα πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος, η καμπύλη γλυκόζης. Κατά τη διάρκεια του Προδιαβήτη το σάκχαρο νηστείας ανευρίσκεται από 100 mg/dl έως 124 mg/dl. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κυμαίνεται από 5,7% εώς 6,4 και στην καμπύλη σακχάρου, το σάκχαρο 2 ώρες μετά τη λήψη 75 γραμμαρίων γλυκόζης είναι από 140 έως 199 mg/dl. Όσα παιδιά έχουν τις παραπάνω τιμές μπορούν …

Υγιεινή της κατοικίας

H κατοικία μας, θα πρέπει να διευκολύνει την επιτέλεση της οικιακής εργασίας, και να συμβάλλει στη σωματική και ψυχική μας ανάπαυση. Για να χαρακτηρισθεί μία κατοικία υγιεινή, θα πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές φυσιολογικές ανάγκες του ανθρώπου (σωματικές και ψυχικές).
Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα κριτήρια, βάση των οποίων μία σύγχρονη κατοικία μπορεί να χαρακτηρισθεί ως υποβαθμισμένη. Τέτοια κριτήρια είναι η παροχή μολυσμένου πόσιμου νερού, η πηγή υδροληψίας να βρίσκεται έξω από την κατοικία, κοινόχρηστο αποχωρητήριο ή αποχωρητήριο έξω από την κατοικία, κοινόχρηστο λουτρό, συνύπαρξη περισσοτέρων από δύο ατόμων σε ένα υπνοδωμάτιο, επιφάνεια ύπνου μικρότερη των 3,5 m2 ανά άτομο, απουσία θέρμανσης στα ¾ των χώρων της κατοικίας, απουσία ηλεκτρικού ρεύματος, συνωστισμός ενοίκων, απουσία παραθύρων, η ύπαρξη φθορών και βλαβών εντός της κατοικίας. Η συνύπαρξη τεσσάρων τουλάχιστον των ανωτέρω ελλείψεων αρκούν για να χαρακτηρίσουμε την κατοικία υποβαθμισμένη.
Έλεγχος μικροκλίματος Η θερμοκρασ…

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ «Καπέλο» 150% πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις

Με «καπέλο» που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 150% πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του σε σχέση με τα τιμολόγια άλλων χωρών. Μάλιστα μόλις 54 εξετάσεις από τις 694 συμβάλλουν στο 75% της αιτούμενης δαπάνης διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υγρών του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η γενική εξέταση αίματος αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 2,88 ευρώ, έναντι 1,48 ευρώ στη Σουηδία και 1,1 ευρώ στη Γερμανία. Μία εξέταση για θυρεοειδή (ελεύθερη θυροξίνη) έχει ασφαλιστική τιμή 12 ευρώ και κρατική 20,54 ευρώ, όταν στη Σουηδία η αντίστοιχη εξέταση κοστίζει μόλις 2,30 ευρώ και στη Γερμανία 3,7 ευρώ.
Για μια εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντίγονο με μονοκλωνικά αντισώματα) ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 14 ευρώ έναντι 3,42 ευρώ στη Σουηδία. Εξέταση για τον προσδιορισμό στο αίμα ή στα ούρα νατρίου και καλίου στην Ελλάδα έχει ασφαλιστική τιμή 4 ευρώ και στη Σουηδία μόλις 0,43 ευρώ και 0,9 στη Γερμανία. Ο προσδιορισμός του φυλλικού οξέος κοστολογείται στην Ελλάδα 7,16 ευρώ, στη Σουηδ…

Τα 10 πιο επικίνδυνα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι νέες λοιμώξεις από ΣΜΝ αγγίζουν τα 19 εκατομμύρια. Το 50% των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 15-24. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περίπου πενήντα διαφορετικά είδη ΣΜΝ, όμως τα συνηθέστερα είναι περίπου 10. Στην πλειονότητά τους, τα ΣΜΝ δεν είναι θανατηφόρα, μπορεί όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, προκαλώντας πόνο ή στειρότητα. Μάθετε ποια είναι τα δέκα συνηθέστερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ, με κατάταξη από το συνηθέστερο στο πιο σπάνιο.
1. Βακτηριακή κολπίτιδα Κατατάσσεται στα ΣΜΝ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λόγω των πιθανών καναλιών μετάδοσης. Επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν είναι βέβαιο τι πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα, όμως είναι το αποτέλεσμα ανισορροπίας στις ποσότητες βακτηρίων στον κόλπο. Μια πιθανή αιτία αυτής της ανισορροπίας είναι συχνή η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Η βακτη…

Ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού ο θηλασμός

Οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους, εμφανίζουν λιγότερο επιθετικό καρκίνο. Επιπλέον, όσες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού και στο παρελθόν είχαν θηλάσει το μωρό τους, κινδυνεύουν λιγότερο να επανεμφανισθεί η νόσος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση, δείχνοντας ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά σε ένα βαθμό έναντι του καρκίνου, ιδίως αν είχε διαρκέσει πάνω από έξι μήνες.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente, με επικεφαλής την Μέριλιν Κουάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.636 γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Όσες είχαν θηλάσει τα μωρά τους κάποτε, εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 30% μειωμένο κίνδυνο να εκδηλωθεί ξανά ο καρκίνος μετά την αρχική θεραπεία. Επιπλέον, οι ίδιες γυναίκες είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο. Η προστατευτική δράση του θηλασμού είναι μεγαλύτερη για συγκεκριμένα γενετικ…

Διατροφή στα στάδια της εγκυμοσύνης

Μία από τις σημαντικότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου, συνεπώς η διατροφή της εγκύου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να πληροφορήσουμε για τις διατροφικές ανάγκες που έχουν οι έγκυες γυναίκες σε διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης:
Α΄ Τρίμηνο -Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης οι ανάγκες της εγκύου δεν αυξάνονται σε ενέργεια (θερμίδες), που σημαίνει ότι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν δεν διαφέρει κατά πολύ από τη φάση προ εγκυμοσύνης. -Υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ (Πηγές: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή ) και το σίδηρο (Πηγές: Συκώτι, μοσχάρι, όσπρια). -Η διατροφή επίσης θα πρέπει να είναι επαρκής σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι απαραίτητα λιπαρά γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα παράγει και θα πρέπει να τα προσλαμβάνει με τις τροφές (Πηγές: λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί). -Κρατ…

Επιστήμονες στο Χάρβαρντ απεικόνισαν το «χάρτη» της γλώσσας

Η άποψη που θέλει τη γλώσσα μας να χωρίζεται σε «ζώνες γεύσεων» έχει καταρριφθεί, παρότι η ακριβής διαδικασία με την οποία λειτουργεί εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Τώρα όμως, για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ζωντανή απεικόνιση του «χάρτη» των γεύσεων της γλώσσας, προκειμένου να καθορίσουν τι συμβαίνει κάθε φορά που βάζουμε ένα τρόφιμο στο στόμα μας.
Ο «χάρτης» αυτός αποκαλύπτει πώς χρησιμοποιούνται διαφορετικά κύτταρα για το διαχωρισμό ανάμεσα στις πέντε βασικές κατηγορίες γεύσεων. Η έρευνα διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, από το πανεπιστήμιο Australian National University και την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα μικροσκοπίου, για να απεικονίσουν τα κύτταρα της γλώσσας ενός ποντικιού και με τη βοήθεια μιας ειδικής μεθόδου, που ονομάζεται intravital multiphoton microscopy, ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν τα μεμονωμένα κύτταρ…

Τρεις τρίδυμες παντρεύτηκαν ταυτόχρονα και κυοφορούν τρίδυμα! (βίντεο)

Αυτές οι τρίδυμες είναι ολόιδιες, παντρεύτηκαν μαζί και έμειναν ταυτόχρονα έγκυες! Αυτό όμως δεν είναι το περίεργο της υπόθεσης…
Είναι πολύ πιθανό για όσες γυναίκες γεννήθηκαν ως δίδυμα (ή ακόμη και τρίδυμα) να φέρουν στον κόσμο επίσης δίδυμα. Το γεγονός ότι αυτές οι τρίδυμες έμειναν έγκυες την ίδια περίοδο είναι από μόνο του απίστευτο, ακόμη πιο παράξενο όμως είναι το γεγονός ότι και οι τρεις κουβαλάνε τρίδυμα!
diaforetiko

Δίαιτα: μια μεγάλη απόφαση

Η απόφαση να ξεκινήσουμε δίαιτα δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί, αλλά δεν μπορεί να αφορά πάντα την... επόμενη Δευτέρα. Παρ΄ όλες τις ευγενικές παροτρύνσεις του συντρόφου μας ή ίσως και του γιατρού μας, το να αρχίζουμε να τρώμε κάθε μέρα ότι ακριβώς γράφει ένα χαρτί και να μετράμε ακόμα και τις μπουκιές μας, φαντάζει δύσκολο. Η σκέψη ότι πρέπει για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα να τρώμε διάφορα περίεργα φαγητά, τα οποία πρώτη φορά βλέπουμε στη ζωή μας και να στερηθούμε τις αγαπημένες μας συνταγές, μας αποθαρρύνει. Και φυσικά τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όταν πρέπει να διαλέξουμε, ποια από τις διάφορες δίαιτες, που μας προτείνουν διάφοροι φίλοι και γνωστοί ή έχουμε διαβάσει σε κάποιο περιοδικό, θα ακολουθήσουμε.
Ποιά είναι τελικά η σωστή δίαιτα; Δίαιτες υπάρχουν πάρα πολλές. Θα έχετε ακούσει για χημικές δίαιτες, για δίαιτες μεταβολισμού, για δίαιτες ανάλογα με την ομάδα αίματος και γενικότερα για "μαγικές" δίαιτες. Επίσης θα έχετε ακούσει για τις διάσημες δίαιτ…

Συνήθειες που οδηγούν στη δυστυχία

Μήπως από μόνοι σας έχετε βάλει τον εαυτό σας σε μια διαδικασία αυτολύπησης και γκρίνιας; Μήπως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι νομίζουμε και κυρίως πολύ πιο απλά; Δείτε, τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν θέλετε να ζήσετε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. 1 Η ευτυχία θέλει κόπο και δεν είναι κάτι που πηγάζει φυσικά από μέσα μας. Είναι αποτέλεσμα προσωπικής δουλειάς, σειράς εμπειριών, συνηθειών, απόψεων και αποφάσεων που λαμβάνουμε στην πορεία της ζωής μας. Οι λόγοι για να βυθιστούμε στη μελαγχολία, τη μεμψιμοιρία και τη βαθιά δυστυχία είναι πολλοί στις μέρες μας και ο αγώνας να μην πέσουμε στην παγίδα τους είναι πιο σκληρός από ποτέ. Όλα όσα σας κάνουν ευτυχισμένους τα γνωρίζετε μονάχα εσείς. Όσα όμως ενισχύουν τη δυστυχία σας δεν τα αντιλαμβάνεστε συνειδητά και τα συνεχίζετε ρίχνοντας τους εαυτούς σας ακόμα πιο βαθιά στα τάρταρα δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη διάθεσή σας να ανακάμψει. Αν η καθημερινότητά σας χαρακτηρίζεται από μια, ή παραπάνω από τις ακόλουθες συνήθειες, δράστε ανάλ…

Η θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς

Μέσω της αγκαλιάς υποστηριζόμαστε στο να αντιλαμβανόμαστε και να αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας και νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Η αγκαλιά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και το στρες ακόμα και να βελτιώσει τη μνήμη μας. Η επαφή άλλου ανθρώπου με το δέρμα μας είναι απαραίτητη για την πνευματική και σωματική υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβύνη στο αίμα μας, δημιουργεί ευεξία και μας βοηθά να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Άλλες ευεργετικές ικανότητες της αγκαλιάς είναι ότι μας χαλαρώνει, απομακρύνει την ένταση και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.
Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της North Carolina ανακάλυψε ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης που παράγεται όταν είμαστε αγχωμένοι) μειώνονται σημαντικά – ειδικά στις γυναίκες- όταν ο/η σύντροφός τους τους/τις αγκαλιάζει για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα! Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι αγκαλιές προκαλούν την αυξημένη έκ…

Αντιμετωπίστε τη δυσπεψία

Αν έχετε φάει πολύ και έχετε βαρυστομαχιάσει ακολουθείστε τα παρακάτω tips, για να ανακουφιστείτε γρηγορότερα, αλλά και πώς να την αποφύγετε.
1. Πιείτε αφέψημα μέντας μιας και χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών. Επίσης, το μελισσόχορτο βοηθά και αυτό έτσι ώστε να αποφευχθεί ο τυμπανισμός. 2. Μικρά και συχνά γεύματα για να ανακουφίσουν το στομάχι μας, κατά προτίμηση πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. 3. Φάτε γιαούρτι, γιατί βοηθά στην διαδικασία της πέψης. 4. Μασήστε μαστίχα Χίου. Γιατί σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Επίσης με το μάσημα της τσίχλας προκαλείται έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης. 5. Η σόδα δεν βοηθά μιας και οδηγεί στην αραίωση των γαστρικών υγρών και καθυστερεί την πέψη. 6. Τέλος, προσπαθήστε να προλάβετε την δυσπεψία, αποφεύγοντας τροφές που δυσκολεύουν την πέψη, όπως πλούσιες σε λιπαρά, καφέδες, τηγανητά, αλκοόλ, καυτερά φ…

Γιατί πονάω; Ένα ταξίδι στο μυστήριο του πόνου

Ο πόνος έχει την ίδια «ηλικία» με το ανθρώπινο γένος. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και για πολλούς είναι άμεσα συνδεδεμένος με κάτι δυσάρεστο. Πράγματι ο πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Τί θα συνέβαινε όμως αν κάποιος δεν πονούσε ποτέ στη ζωή του; Την απάντηση μπορούμε να την πάρουμε από τις βιβλιογραφικές αναφορές που σχετίζονται με ένα σπάνιο σύνδρομο που λέγεται «συγγενής αναισθησία στον πόνο» (congenital insensitivity to pain-CIP) στο οποίο το άτομο που το έχει δεν αισθάνεται κανένα πόνο. Συχνά τα άτομα αυτά σπάνε κάποιο ή κάποια από τα οστά τους, παθαίνουν βλάβες στη στοματική κοιλότητα διότι δαγκώνουν τη γλώσσα τους, προβλήματα στο μάτι διότι δεν αισθάνονται πόνο όταν κάποιο έντομο εισέλθει σε αυτό, δεν αισθάνονται πόνο όταν ακουμπήσουν σε φωτιά, φλόγα ή άλλη πηγή θέρμανσης, έχουν συχνά εκδορές στο δέρμα κλπ. 
Από αυτή τη σύντομη αναφορά, κατανοούμε ότι ο πόνος, αν και δυσάρεστη εμπειρία, είναι στη βάση του ένας μηχανισμός επιβίωσης, χωρίς τον οποίο η ζωή μας δια…

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος: Λείπουν αντιρετροϊκά φάρμακα από το "Αττικόν"

Τα μέλη του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" καταγγέλλουν την όλο και συχνότερη πρακτική να λείπουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν".
Ανεξάρτητο, ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών, προτείνουν οι οροθετικοί ώστε να μην αντιμετωπίζουν κάθε τόσο προβλήματα στην λήψη της θεραπείας τους. Όπως καταγγέλουν, γίνεται συνεχής καταγραφή περιστατικών με ελλείψεις σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό θα μπορούσε εύκολα να λυθεί με μηνιαίες παραγγελίες και διατήρηση αποθεματικών στις ειδικές μονάδες λοιμώξεων.
Ζητούν εξάλλου συνάντηση με τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό για να εκθέσουν το πρόβλημά τους όσο και την λύση του... Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο Tύπου: Για μία ακόμα φορά το «Αττικόν» αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες για αντιρετροϊκά φάρμακα των οροθετικών ασθενών που παρακολουθούνται από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου. Από τις αρχές της εβδομάδας καταγράφον…

Τι είναι αυτό που προκαλεί απόσταση στα παντρεμένα ζευγάρια; Όλα τα αίτια

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο έρωτας δεν μπορεί να διατηρηθεί μέσα σε έναν θεσμό γάμου. Κάποιοι άλλοι πάλι θεωρούν ότι απαιτούνται τονωτικές ενέσεις για τη διατήρηση μιας αρμονικής σχέσης.
Τα προβλήματα όμως παραμένουν ειδικά όταν δύο άνθρωποι μένουν κάτω από την ίδια στέγη. Τι είναι άραγε αυτό που στην ουσία προκαλεί την αποξένωση και την απόσταση στα ζευγάρια; Απαντήσεις δίνει στο HealthReport.gr το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί από την ψυχολόγο Άννα Πετράκη.
"H αγάπη, η συντροφικότητα, η δημιουργία οικογένειας είναι αδιαμφισβήτητα ανάγκες που έρχονται ψηλά στις αξίες και τις προτεραιότητες που δίνουν οι άνθρωποι στην ζωή τους. Αποτελούν πηγή δύναμης, δημιουργικότητας, χαράς…Το μοίρασμα, η αμοιβαία ανταπόδοση συναισθημάτων, η οικειότητα, η συναισθηματική αλλά και η υλική υποστήριξη, η αποδοχή είναι συνθήκες που οδηγούν σε μια αρμονική και ισορροπημένη ζωή…
Πολλές φορές η ζωή του ζευγαριού όπως εξελίσσεται μέσα από τα χρόνια και τις διάφορες αλλαγές πχ ο ερχομός …

Τα λάθη που παχαίνουν στον ύπνο

Κάποιες φορές, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να έχεις λεπτό σώμα δεν είναι να μείνεις άλλη μια ώρα στο γυμναστήριο αλλά να πας για ύπνο!
Ο καλός ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους σε κάθε πρόγραμμα αδυνατίσματος. Είναι απαραίτητος για να έχεις όση ενέργεια χρειάζεσαι –ώστε να μη νιώθεις εξάντληση και να μπορείς να γυμνάζεσαι. Πολλοί από εμάς όμως δεν του δίνουμε τη σημασία που του αξίζει, κάνοντας λάθη στον ύπνο που σαμποτάρουν τόσο την ξεκούρασή μας όσο και την προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Να ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στον ύπνο:
Δεν ανήκει στις προτεραιότητές σου Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους τείνουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες, όχι μόνο επειδή μένουν ξύπνιοι για περισσότερες ώρες αλλά και επειδή ο ύπνος επηρεάζει την έκκριση των ορμονών που σχετίζονται με την πείνα. Εάν προσπαθείς συστηματικά να εξασφαλίσεις χρόνος για τις υπόλοιπες δραστηριότητές σου στερώντας τον από τον ύπνο, κάνεις…

Προσοχή στην Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι μια οξεία βλάβη του νεφρού που μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλές αιτίες. Μπορεί να γίνει αντιληπτή από την αύξηση της κρεατινίνη του αίματος. Μια αύξηση της κρεατινίνης του αίματος κατά 0,5 mg/dl, από την αρχική τιμή, θεωρείται οξεία νεφρική βλάβη και θα πρέπει να αναζητείται η αιτία της. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η αφυδάτωση, οι αποφρακτικές καταστάσεις των νεφρών και η χρήση βλαπτικών για το νεφρό φαρμάκων. Τα συμπτώματα συνήθως λείπουν μέχρι η κατάσταση να γίνει βαριά, οπότε ο ασθενή αρχίζει να νιώθει γενικά συμπτώματα όπως κόπωση, ταχυκαρδία κ.α.
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Clin J Am Soc Nephrol. το Δεκέμβριο του 2013, διαπιστώθηκε ότι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είχε χειρότερη έκβαση για τους ασθενείς, ακόμα και από αυτούς που είχαν πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν 36000 άνθρωποι, που προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά. Από τους οποίους οι 18921 είχαν έμφραγμα μυοκαρδίου, οι 8426 είχαν οξεία νεφρική ανεπάρκε…

7 παντοδύναμα συστατικά «εχθροί» του καρκίνου, που υπάρχουν στις τροφές

Στόχος αυτού του άρθρου και των συγγενών ερευνών δεν είναι να κυκλοφορούμε συνεχώς με έναν κατάλογο στο χέρι, αναζητώντας το αν το ένα ή το άλλο είδος τροφής έχει αντικαρκινική ή καρκινογόνο δράση. Αντίθετα, στόχος μας είναι να επισημάνουμε ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές βάσει των οποίων θα πρέπει να επιλέγουμε τι τρώμε και σε τι ποσότητες. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να περιγράψουμε σύντομα τα στοιχεία που καθιστούν ορισμένες τροφές εξαιρετικούς συμμάχους στην άμυνα του οργανισμού μας κατά του καρκίνου:
Όλων των ειδών τα φρούτα, ιδιαίτερα τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το μάνγκο, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, τα σύκα, τα βατόμουρα, τα ακτινίδια, τα πεπόνια, τα βερύκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα κουκούτσια φρούτων που περιέχουν αμυγδαλίνη.
Επίσης, τα λαχανικά, ιδιαίτερα όσα περιέχουν φολικό οξύ, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, ο αρακάς, το κάρδαμο, τα φύτρα σίτου και οι φακές, αλλά και το σκόρδο, η πιπεριά, τα μπρόκολα, το μαρούλι, η ντομάτα, το κα…