Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί πονάω; Ένα ταξίδι στο μυστήριο του πόνου


Ο πόνος έχει την ίδια «ηλικία» με το ανθρώπινο γένος. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και για πολλούς είναι άμεσα συνδεδεμένος με κάτι δυσάρεστο. Πράγματι ο πόνος είναι μια δυσάρεστη εμπειρία. Τί θα συνέβαινε όμως αν κάποιος δεν πονούσε ποτέ στη ζωή του; Την απάντηση μπορούμε να την πάρουμε από τις βιβλιογραφικές αναφορές που σχετίζονται με ένα σπάνιο σύνδρομο που λέγεται «συγγενής αναισθησία στον πόνο» (congenital insensitivity to pain-CIP) στο οποίο το άτομο που το έχει δεν αισθάνεται κανένα πόνο. Συχνά τα άτομα αυτά σπάνε κάποιο ή κάποια από τα οστά τους, παθαίνουν βλάβες στη στοματική κοιλότητα διότι δαγκώνουν τη γλώσσα τους, προβλήματα στο μάτι διότι δεν αισθάνονται πόνο όταν κάποιο έντομο εισέλθει σε αυτό, δεν αισθάνονται πόνο όταν ακουμπήσουν σε φωτιά, φλόγα ή άλλη πηγή θέρμανσης, έχουν συχνά εκδορές στο δέρμα κλπ. 

Από αυτή τη σύντομη αναφορά, κατανοούμε ότι ο πόνος, αν και δυσάρεστη εμπειρία, είναι στη βάση του ένας μηχανισμός επιβίωσης, χωρίς τον οποίο η ζωή μας διατρέχει πραγματικό κίνδυνο. Γιατί πονάμε; Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι ο πόνος είναι μια πολύπλοκη εμπειρία και σύμφωνα με την παγκόσμια ομοσπονδία μελέτης του πόνου (International Association for the Study of Pain-IASP), είναι μια «δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία (η έμφαση είναι του γράφοντος) που σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική βλάβη ή περιγράφεται με όρους τέτοιας βλάβης». 

Συνεπώς, ο πόνος είναι κάτι που παράγεται κάπου στο σώμα και δεν είναι κάτι που «μπαίνει στο σώμα από έξω». Στην πραγματικότητα, ο πόνος είναι η απάντηση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε κάποιο ή κάποια ερεθίσματα, από τα οποία άλλα σχετίζονται με κάτι που συμβαίνει στο σώμα μας, όπως ένας τραυματισμός, ή με κάτι που ο εγκέφαλος «εκλαμβάνει» ως απειλή όπως οι καταστάσεις που σχετίζονται με χρόνιο πόνο. Το πιο συνηθισμένο ερέθισμα που οδηγεί σε πρόκληση πόνου είναι η λεγόμενη «αλγαισθησία» (nociception) που συμβαίνει όταν πάθουμε ένα στραμπούληγμα, ένα κάταγμα ή κάποιον άλλο από τους γνωστούς σε όλους μας τραυματισμούς. 

Στις περιπτώσεις αυτές, ο πόνος καλείται να παίξει το βασικό ρόλο για τον οποίο είναι «φτιαγμένος», δηλαδή να μας προστατεύσει από περαιτέρω βλάβη της ήδη τραυματισμένης περιοχής και να μας κάνει να καταλάβουμε ότι κάτι «δεν πάει καλά», ώστε να προστατεύσουμε το μέλος που έχει τραυματιστεί και να δώσουμε χρόνο στον επουλωτικό μηχανισμό του σώματός μας να επισκευάσει την όποια «βλάβη» έχει υποστεί. Οι άνθρωποι αντιδρούμε με διαφορετικό τρόπο σε ένα αλγαισθητικό ερέθισμα, δηλαδή σε ένα τραυματισμό, ακόμη και αν συγκρίνουμε άτομα της ίδιας ηλικίας, του ίδιου φύλου, που έχουν υποστεί τον ίδιο τραυματισμό. Έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο πολύ πονάμε. 

Αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τη φυλή, το περιβάλλον που μεγαλώνει κανείς, την κουλτούρα και τα έθιμα της κάθε χώρας, την επίδραση των γονέων και του συγγενικού περιβάλλοντος, την κοινωνική πολιτική του κράτους που ζει κανείς κλπ. Μάλιστα μια ενδιαφέρουσα έρευνα ανέφερε ότι Ινδοί που ζούσαν στην Ινδία, είχαν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο από Ινδούς που ζούσαν στις ΗΠΑ! Η ίδια έρευνα κατέγραψε ότι οι Αφροαμερικανοί ανέφεραν περισσότερης έντασης πόνο σε σχέση με λευκούς συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα οι οποίοι εκτέθηκαν στο ίδιο ερέθισμα .

Κ. Σακελλαρίου
in2life

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...