Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 26, 2017

Καρδιά και άλλα όργανα στην κρυοσυντήρηση μέχρι τη μεταμόσχευση

Μία επαναστατική τεχνική ιατρικής νανοτεχνολογίας πέτυχε για πρώτη φορά την ταχεία και ομοιόμορφη επαναφορά της φυσιολογικής θερμοκρασίας μεγάλων ιστών της καρδιάς και άλλων οργάνων, που είχαν διατηρηθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς την πρόκληση της παραμικρής βλάβης στα αποψυχθέντα κύτταρα. Στο παρελθόν, κάτι ανάλογο είχε επιτευχθεί μόνο σε πολύ μικρούς βιολογικούς ιστούς, ενώ τώρα κατέστη εφικτό και σε μεγάλους ιστούς, χάρη στον εμποτισμό τους με μαγνητικά νανοσωματίδια. Το νέο επίτευγμα θεωρείται σημαντικό, επειδή ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική κρυοσυντήρηση οργάνων και ιστών προς μεταμόσχευση επί μήνες ή χρόνια σε ειδικές «τράπεζες», πράγμα που θα σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Πάνω από το 60% των καρδιών και των πνευμόνων που έχουν δωρηθεί και προορίζονται για μεταμόσχευση, πετιούνται κάθε χρόνο, επειδή οι ιστοί τους δεν μπορούν να διατηρηθούν στην ψύξη για περισσότερες από τέσσερις ώρες. Έχει υπολογισθεί ότι α

Έμφραγμα: Τα 2 μη «ειδικά» συμπτώματα που προειδοποιούν ένα μήνα νωρίτερα

Το 16% των ασθενών που πέθαναν από έμφραγμα μέσα σε ένα μήνα από την μεταφορά τους στο νοσοκομείο στη Μεγάλη Βρετανία, δεν είχαν διαγνωσθεί παρότι είχαν προειδοποιητικά συμπτώματα. Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου (ICL), το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου διαγνώσθηκε ως κύρια αιτία μεταφοράς στο νοσοκομείο σε 307.496 περιπτώσεις, σε 52.374 είχε ανιχνευθεί σε δεύτερη μεταφορά στο νοσοκομείο ή εκτός νοσοκομείου, ενώ σε 86.874 περιπτώσεις είχε καταγραφεί απλώς ως «συννοσηρότητα». Για την τελευταία ομάδα ασθενών, η θνησιμότητα ήταν διπλάσια έως τριπλάσια απ’ ό,τι στους ασθενείς που είχαν εξαρχής διαγνωστεί με έμφραγμα. Σχεδόν οι μισοί από τους συνολικώς 135.950 ασθενείς που πέθαναν από έμφραγμα, βρίσκονταν στο νοσοκομείο την ημέρα του θανάτου τους ή κάποια στιγμή κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους. Από αυτούς, οι 21.677 δεν είχαν καμία αναφορά στους ιατρικούς φακέλους τους για εν εξελίξει ή επικείμενο έμφραγμα, α

Τι είναι το Λεμφοίδημα και ποια θεραπεία υπάρχει;

Το λεμφοίδημα ή λεμφικό οίδημα είναι η παθολογική συσσώρευση του λεμφικού υγρού στους ιστούς. Αυτό δημιουργεί οίδημα (διόγκωση) στη πάσχουσα περιοχή. Εαν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσει χρόνια φλεγμονή, προοδευτική σκλήρυνση (ίνωση) και μερικές φορές λεμφοστατική ελεφαντίαση (αύξηση του οιδήματος σε τέτοιο βαθμό, που το άκρο να θυμίζει το άκρο ενός ελέφαντα). Άλλες συχνές επιπλοκές του λεμφοιδήματος, είναι ότι οι ασθενείς είναι επιρρεπείς σε επαναλαμβόμενες λοιμώξεις: κυτταρίτιδα (φλεγμονή του δέρματος), λεμφαγγειίτιδα (φλεγμονή των λεμφικών αγγείων) και έλκη του δέρματος. Τέλος δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τις σοβαρές κινητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ασθενής στις δραστηριότητες τις καθημερινής του ζωής (Δ.Κ.Ζ.), καθώς και τις επιπτώσεις στην ψυχολογική του κατάσταση. Το λεμφοίδημα εμφανίζεται συνήθως στα άνω και κάτω άκρα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο στήθος, στο πρόσωπο, στην κοιλιακή χώρα και στα γεννητικά όργανα. Ποια θεραπεία υπά

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πότε είναι απαραίτητη η εγχείρηση

Περισσότεροι από δύο στους δέκα ενήλικες όλων των ηλικιών βασανίζονται καθημερινά από αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο («καούρες»), καθώς παλινδρομεί προς τον λαιμό τους το περιεχόμενο του στομάχου τους. Η κατάσταση αυτή, που είναι γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οφείλεται στη δυσλειτουργία ενός μυ που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου και λειτουργεί σαν βαλβίδα μονής κατεύθυνσης. Ο μυς αυτός είναι ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας και, όταν λειτουργεί φυσιολογικά, επιτρέπει τη μετακίνηση της τροφής μόνο προς το στομάχι. Όταν, όμως, δυσλειτουργεί, το φαγητό και τα οξέα του στομάχου μπορεί να κινηθούν προς τον οισοφάγο, με συνέπεια να εκδηλώνει ο ασθενής τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της παλινδρόμησης, δηλαδή «καούρες» και επιστροφή άπεπτων τροφών στο στόμα (αναγωγές).  «Η δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα μπορεί να οφείλεται σε νόσους όπως η παχυσαρκία και η διαφραγματοκήλη, σε διατροφικούς παράγοντες και σε επιβαρυντικές συνήθειες όπως τ

Διαταραχές περιόδου: Τι τις προκαλεί;

Ξέρετε πότε άρχισε η τελευταία σας περίοδο ή πόσες μέρες διήρκεσε; Αν όχι, ίσως είναι ώρα να αρχίσετε να προσέχετε τον έμμηνο κύκλο σας, γιατί η καταγραφή του θα σας βοηθήσει αφενός να καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, αφετέρου  να αναγνωρίσετε τυχόν σημαντικές αλλαγές που θα μπορούσαν να σημαίνουν κάτι σοβαρό. Η έμμηνος ρύση (ή εμμηνόρροια ή περίοδος) είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων, άλλοι από τους οποίους πηγάζουν από τον ίδιο τον οργανισμό (π.χ. κεντρικό νευρικό σύστημα, ωοθήκες, μήτρα) και άλλοι είναι εξωγενείς. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν εμμηνόρροια για τέσσερις έως επτά ημέρες κάθε 28 ημέρες (έμμηνος κύκλος), αν και σε γενικές γραμμές θεωρούνται φυσιολογικοί οι κύκλοι από 21 έως 35 ημέρες. Ωστόσο στο τουλάχιστον 30% των κοριτσιών και των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παρατηρείται διαταραχή του εμμήνου κύκλου από καιρό σε καιρό, με αποτέλεσμα είτε να έχουν έμμηνο ρύση νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο, είτε να «χάνο

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη θετική νοοτροπία του εφήβου

Μια έρευνα που αποδίδεται στο πανεπιστήμιο του Harvard αποκάλυψε ότι η επιτυχημένη εξέλιξη ενός εφήβου και σπουδαστή όταν κάποιος πάει να βρει δουλειά, το οφείλει κατά 85% στην σωστή νοοτροπία και μόλις κατά 15% στην ευφυΐα και στις γνώσεις. Το πιο ισχυρό θεμέλιο για την επιτυχία, σε οποιοδήποτε τομέα, προϋποθέτει έναν σημαντικό παράγοντα, την νοοτροπία! Ο κάθε νέος ή έφηβος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη νοοτροπία του, μας εξηγεί ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Συγκεκριμένα, στην εφηβεία όπου οι νέοι ξεκινούν να βάζουν στόχους, σημαντικό ρόλο παίζει η εξέλιξη της προσωπικότητας τους και η νοοτροπία που θα αποκτήσουν. Ποιοι είναι όμως οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την νοοτροπία μας; Το περιβάλλον: Το περιβάλλον ενός εφήβου αποτελείται από τον οικογενειακό περίγυρο όπου δέχεται θετικές ή αρνητικές επιδράσεις και τα πρώτα ερεθίσματα. Το σχολείο, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τις σχολικές απαιτήσεις και αναδεικνύει τις ικανότητες του.

Καρδιολόγοι: Απαράδεκτη η ανισότητα γιατρών στην αναγραφή φαρμάκων υψηλού κόστους

Την πλήρη ισοτιμία γνωματεύσεων και υπογραφής ιατρών ζητά με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, μετά την πληροφόρηση ότι για την αναγραφή των αναστολέων PCSΚ9, αλλά και άλλων φαρμάκων υψηλού κόστους, μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ, απαιτείται η ύπαρξη γνωμάτευσης υπογεγραμμένης από ειδικό ιατρό νοσοκομείου, που να φέρει και τη σφραγίδα του νοσοκομείου.  Χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο γεγονός ως απαράδεκτο, «αφού είναι ενάντια στον νόμο περί ισοτιμίας υπογραφής ιατρών 3418/2005 άρθρο 5 παράγραφος 1 και του μεταγενέστερου νόμου 3627/07 άρθρο 6, παράγραφος 1 που στο τελευταίο εδάφιο καταργεί όποιες ρυθμίσεις παραμένουν με τον νόμο 3418/05 και έτσι υπάρχει πλήρης ισοτιμία γνωματεύσεων και υπογραφής ιατρών από οποιοδήποτε φορέα και αν εκδίδονται είτε από ιατρό του ΕΣΥ είτε από ελευθεροεπαγγελματία ιδιώτη ιατρό». Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος ζητά την εφαρμ

Καλή και κακή χοληστερόλη: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Η καλή, η κακή και η καρδιά. Αυτές είναι οι τρεις βασικές έννοιες που πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας για να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι η χοληστερόλη και ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την υγεία σας. Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που αποτελείται κυρίως από λίπος και πρωτεΐνη. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ορμονών και της βιταμίνης D και βοηθά στην πέψη. Αλλά όπως πολλά πράγματα στη ζωή μπορεί να είναι πολύ κακή για εσάς. Στην περίπτωση αυτή, τα υψηλά επίπεδα του λανθασμένου τύπου χοληστερόλης μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η χοληστερόλη, που βρίσκεται στις τροφές που τρώμε και δημιουργείται στον οργανισμό μας, ταξιδεύει μέσω του αίματος σε μικρά σύνολα που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Η διαφορά μεταξύ της LDL (κακή) και της HDL (καλή) χοληστερόλης Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, που είναι γνωστή ως LDL ή «κακή» χοληστερόλη, τείνει να προσκολλάται στα τοιχώματα των αρτηριών ως πλά

Νέα ευρήματα ότι τα περιττά κιλά αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου

Τα περιττά κιλά αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης μιας σειράς καρκίνων, κυρίως των πεπτικών οργάνων και όσων επηρεάζονται από τις ορμόνες, αναφέρει νέα ευρωπαϊκή έρευνα. Τα ερευνητικά δεδομένα για τη συσχέτιση παχυσαρκίας - καρκίνου είναι πια τόσο ισχυρά ώστε "διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιγράφουν το περιττό σωματικό βάρος ως σημαντική αιτία του καρκίνου" δήλωσε η δρ Susan Gapstur, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS). Τη νέα έρευνα, που βασίσθηκε σε 204 προηγούμενες κλινικές μελέτες οι οποίες είχαν εξετάσει τη συσχέτιση του σωματικού βάρους με 36 μορφές καρκίνου, πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με κύρια ερευνήτρια την δρα Μαρία Κύργιου, από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial College London. Η μετανάλυση έδειξε ότι η αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου κατά 5 kg/m2 συνδέεται με σημαντικά αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης 11 μορφών

Πέντε άγνωστοι κίνδυνοι από τον φούρνο μικροκυμάτων

 Σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον και έναν φούρνο μικροκυμάτων. Από όταν πρωτομπήκαν στη ζωή μας πριν από περίπου 15 χρόνια, οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν “λύσει τα χέρια” κάθε νοικοκυράς, αλλά και... εργένη, με την ευκολία με την οποία μας βοηθούν να προετοιμάσουμε κάποια γεύματα και όχι μόνο. Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να “εξολοθρεύσει” πολλά θρεπτικά συστατικά από ένα γεύμα, αφήνοντάς σας ευάλωτους σε ασθένειες σε βάθος χρόνου. Δείτε 5 βασικούς τρόπους με τους οποίους ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να πλήξει άμεσα ή έμμεσα την υγεία σας: 1. Τα μικροκύματα καταστρέφουν καταστρέφουν το μητρικό γάλα και τη βιταμίνη Β-12 Τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β-12 ακυρώνονται αμέσως μόλις θερμάνετε το φαγητό σας σε φούρνο μικροκυμάτων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι υπήρχε μία 30-40% απώλεια της συγκεκριμένης βιταμίνης, όταν οι τροφές που την περιείχαν εκτέθηκαν σε μικροκ

Δωρεάν τεστ Παπανικολάου στα Δημοτικά Ιατρεία Θεσσαλονίκης

Δωρεάν τεστ Παπανικολάου και μέτρηση οστικής πυκνότητας προσφέρει έως και 24 Μαρτίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα Δημοτικά Ιατρεία. Οι εξετάσεις Pap-test θα γίνουν σε γυναίκες κάτω των 65 ετών, με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Επίσης θα γίνει μέτρηση οστικής πυκνότητας, με υπερηχογράφημα φτέρνας για άτομα άνω των 40 ετών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από την οστεοπόρωση και την πρόληψη καταγμάτων. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις των Δημοτικών Ιατρείων, στην οδό Καραϊσκάκη 4 – Τριανδρία, κατόπιν ραντεβού, στα τηλέφωνα 2313.318-643 και 2313.31-644. http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/352915/dorean-test-papanikolaoy-sta-dimotika-iatreia-thessalonikis

Η κατάθλιψη είναι η κυριότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Πάνω από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, με τις γυναίκες, τους νέους και τους ηλικιωμένους να είναι πιο επιρρεπείς στον σοβαρό αντίκτυπο της ψυχικής νόσου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι πάσχοντες από καταθλιπτικές διαταραχές έφτασαν τα 322 εκατομμύρια το 2015, αύξηση της τάξεως του 18,4% κατά την τελευταία δεκαετία στην οποία θεωρείται ότι έχει συμβάλει η αύξηση του προσδόκιμου ζωής διεθνώς, αναφέρει ο ΠΟΥ. Ο οικονομικός αντίκτυπος της κατάθλιψης ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως και προκύπτει από την πτώση της παραγωγικότητας λόγω απάθειας ή μειωμένης ενέργειας, παράγοντες που οδηγούν τους πάσχοντες σε αδυναμία να λειτουργήσουν στον χώρο εργασίας ή να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τις καθημερινότητας. «Η κατάθλιψη αποτελεί μεμονωμένα τον κατ’ εξοχήν παράγοντα που συμβάλλει στο να ζει κάποιος με αναπηρία, επομένως θεωρείται η κυριότερη αιτία αναπηρίας στον κόσμο σήμερα» σημειώνει ο Δρ Dan Chisholm από το Τμήμα Ψυχικής Υγεί

Παρελθόν τα κρυολογήματα!

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να ελέγχουν την αναπαραγωγή του ιού και να τον σταματούν  Το κοινό κρυολόγημα χτυπάει κάθε χρόνο, ταλαιπωρώντας για μέρες ή και εβδομάδες το ένα τρίτο του πληθυσμού του πλανήτη. Ομως, θεραπεία ή μέθοδος πρόληψής του δεν υπάρχει, πέραν κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταπραΰνουν τα συμπτώματά του, όπως είναι ο βήχας ή ο πονόλαιμος.  Ομως οι επιστήμονες των πανεπιστημίων York, Leeds και Helsinki υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αχίλειο πτέρνα του και υπόσχονται ότι σε μία δεκαετία θα έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο για την πρόληψή του. Οι ερευνητές, μελετώντας τον συγγενή παραεκοϊό (προκαλεί γρίπη και πολιομυελίτιδα), αποκάλυψαν τον γενετικό κώδικα που ελέγχει την αναπαραγωγή του και πιστεύουν ότι μπορούν να διακόψουν την εν λόγω διαδικασία.  Οι επιστήμονες βάζουν ως στόχο την ίδια την «αρχιτεκτονική» του αρχετύπου, τα «γρανάζια» της αναπαραγωγής του και όχι τη δομή ενός συγκεκριμένου τύπου του ιού. Αλλωστε, το κρυολόγημα μεταλλάσσεται συνε

Φοινικέλαιο: Τι είναι και τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτό

To φοινικέλαιο είναι ένα βρώσιμο φυτικό λάδι που εξάγεται από τον καρπό του φοινικόδεντρου Elaeis guineensis. Χρησιμοποιείται ως τρόφιμο πάνω από 5000 χρόνια και παράγεται κατά κύριο λόγο στην Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς επίσης και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής.     Το χαμηλό του κόστος, οι πολλαπλές του χρήσεις, η υψηλή ανθεκτικότητά του απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες και κατά το τηγάνισμα, έχει ως αποτέλεσμα η βιομηχανία τροφίμων να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια που είναι πιο ακριβά στην παραγωγή τους. Από το 2007, αυτό το εδώδιμο έλαιο είναι το πρώτο σε κατανάλωση αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται παγκοσμίως ως μαγειρικό λάδι με τη μορφή μαργαρίνης, καθώς επίσης και στα γλυκά και στα αρτοπαρασκευάσματα. Χρησιμοποιείται επίσης στα καλλυντικά, στα είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια) και καθαρισμού (απορρυπαντικά). Είναι ένα συστατικό που χρησ

Προσοχή όταν αγοράζετε κονσέρβες. Τι να προσέχετε στην ετικέτα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πιστεύεται γενικά, ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα. Μερικοί ισχυρίζονται ότι περιέχουν επιβλαβή συστατικά και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλοι λένε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Τι είναι ακριβώς οι κονσέρβες Κονσερβοποίηση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων για μακρές χρονικές περιόδους με τη συσκευασία τους σε αεροστεγή δοχεία. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, ως ένας τρόπος για να υπάρχει μια σταθερή πηγή τροφής για τους στρατιώτες στον πόλεμο. Η διαδικασία της κονσερβοποίησης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από το ένα προϊόν στο άλλο, αλλά υπάρχουν τρία βασικά βήματα: Επεξεργασία: Οι τροφές αποφλοιώνονται, κόβονται σε φέτες, ψιλοκόβονται, αφαιρούνται τα κουκούτσια τους, τα κόκαλα, το κέλυφος, ή ακόμα και μαγειρεύονται. Σφράγιση: Οι επεξεργασμένες (πλέον) τροφές μπαίνουν και σφραγίζονται σε κονσέρβες. Θέρμανση:

Λιποθυμία: Πόσο ανησυχητική είναι;

Τα συγκοπτικά ή λιποθυμικά επεισόδια είναι από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης των ενηλίκων, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων ή σε ιδιωτικά ιατρεία, όπου η αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ή περαιτέρω διερεύνηση με διενέργεια εξετάσεων, η οποία ταλαιπωρεί τον ασθενή και παράλληλα είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Η βελτίωση της πρόβλεψης του κινδύνου για συγκοπή και η διαχείρισή του θα βοηθούσε στον σχεδιασμό παρεμβάσεων για τη μείωση διενέργειας μη απαραίτητων εξετάσεων. Ωστόσο, προέχει η ασφάλεια και γι’ αυτό είναι αδιανόητη η μη διερεύνηση της αιτίας. «Συγκοπή ή λιποθυμία είναι η αιφνίδια, παροδική απώλεια συνείδησης, συνοδευόμενη από απώλεια του ορθοστατικού τόνου και αυτόματη ανάνηψη, χωρίς ηλεκτρική ή φαρμακευτική ανάταξη. Οφείλεται σε ελάττωση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Η διάγνωση της αιτιολογίας αποτελεί πρόκληση. Ένα σημαντικό ποσοστό συγκοπτικών επεισοδίων,  παρά τον ενδελεχή έλεγχο, παραμένει χωρίς σαφή αιτιολό

Εμμηνόπαυση & εξασθένηση μνήμης: 4 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος δραματικών αλλαγών στη ζωή των γυναικών. Εκτός από τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την κολπική ξηρότητα και πολλά ακόμη συμπτώματα, αρκετές γυναίκες παραπονιούνται για απώλεια μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, παρατηρούν επιπτώσεις στη μνήμη τους. Μέρος του προβλήματος είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, και το βαρύ πρόγραμμα στη ζωή μιας τυπικής 55άρας, όπως η εργασία, η φροντίδα παιδιών ή/και γονέων κλπ. Για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση και να νιώσετε καλύτερα, ακολουθήστε τις παρακάτω 4 μεθόδους: Προστατέψτε την καρδιά σας Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση και ο διαβήτης συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η καλύτερη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου σας επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης της υγ

Επιλογή συντρόφου: Το απρόβλεπτο διατροφικό κριτήριο

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί από άλλους όταν πρόκειται για την επιλογή συντρόφου. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, οι άνθρωποι έλκονται από τα πρόσωπα που δείχνουν υγιή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το άτομο όντως είναι σε καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα, το δέρμα σε αποχρώσεις του κιτρινοκόκκινου γίνεται αντιληπτό ως πιο ελκυστικό όταν πρόκειται για άνδρες καυκάσιας καταγωγής, αλλά αυτές οι αποχρώσεις δέρματος δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη σημάδι πραγματικά καλής υγείας. Η απόχρωση του δέρματος επηρεάζεται από τα καροτενοειδή, τις φυτικές χρωστικές κίτρινου και κόκκινου χρώματος, που δίνουν την χαρακτηριστική απόχρωση σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι διάφορα έμβια είδη, όπως τα πτηνά, τα ψάρια και τα ερπετά θηλυκού γένους, έλκονται περισσότερο από τα αρσενικά με έντονα χρώματα. Αυτό έκανε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι αποχρώσεις που επηρεάζονται από τα καροτενοειδή είναι σημάδι υγείας. Κατά τον ίδιο τρόπο,