Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 19, 2014

Γιατί όταν τρέχεις, νιώθεις καλύτερα;

Η επίδραση που έχει ένα ολιγόλεπτο τρέξιμο στον εγκέφαλο και το σώμα σου δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, αλλά ο Greg Gerdeman, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο...
Eckerd College, σου εξηγεί γιατί όταν τρέχεις, νιώθεις καλύτερα.

1 / ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ
Οταν τρέχεις κι αρχίζεις να κουράζεσαι (δηλαδή, όταν φτάνεις στο 80% του μέγιστου κιρκάδιου ρυθμού σου), ειδικά κύτταρα εκκρίνουν 2 τροποποιητές της διάθεσης: τις ενδορφίνες -οι οποίες ανήκουν στα οπιοειδή- και την ανανδαμίδη, η οποία μοιάζει με την τετραϋδοκανναβινόλη, το δραστικό συστατικό της μαριχουάνας.

2 / ΟΙ ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ
Το αίμα σου κουβαλάει τις δύο χημικές ουσίες στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η ανανδαμίδη περνάει με ευκολία, αλλά τα μόρια των ενδορφινών είναι μεγάλα σε μέγεθος και δυσκολεύονται. Ευτυχώς, ο εγκέφαλός σου παράγει δικές του ενδορφίνες κι έτσι οι δύο χημικές ουσίες καταλήγουν να σου ανεβάσουν τη διάθεση.

3 / Ο ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ
Και οι δύο χημικές ενώσεις που σου…

Κομπίνες χωρίς τέλος, αποκαλύπτουν οι έλεγχοι στον ΕΟΠΥΥ

Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή για πλασματικές χρεώσεις και κομπίνες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Πλασματικές χρεώσεις και κομπίνες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι που έγιναν στον Οργανισμό το 2013 και το 2014. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ασημίνας Σκόνδρα. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) έχουν εντοπίσει τις εξής παραβάσεις: Εικονική εκτέλεση συνταγών φαρμάκων 32%. Συνταγογράφηση από ιατρούς εν αγνοία ασφαλισμένων 17%. Συνταγογράφηση από ιατρούς σε πεθαμένους ασφαλισμένους 4%. Συνεργασία φαρμακοποιών και γιατρών 3%. Εκτέλεση συνταγών από φαρμακεία με ταινίες γνησιότητας κατασχεθέντων εμβαλαγίων χωρίς ταινίες γνησιότητας 2%. Στις περιπτώσεις που ο έλεγχος της ΥΠΕΔΥΦΚΑ κατέληξε στη διαπίστωση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, επέβαλε μία σειρά κυρώσεων. Συγκεκριμέ…

Η κάρτα εισερχόμενων επιβατών για τον Έμπολα

Περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα και θα παραμένει στο ΚΕΕΛΠΝΟ τουλάχιστον για δύο μήνες.

Οδηγίες για την κάρτα που πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες που προέρχονται από περιοχές “υψηλού κινδύνου”, δίνει το υπουργείο Υγείας στους υπεύθυνους των αεροδρομίων. Σε έγγραφό της, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου επισυνάπτει και το έντυπο της “κάρτας εισερχόμενου επιβάτη”, με τις εξής επισημάνσεις: Λόγω της εξέλιξης της επιδημίας του ιού Έμ̟πολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε) και για την α̟ποφυγή ανεξέλεγκτης εισόδου κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα, επιβάλλεται η εφαρμογή προληπτικών μέτρων ελέγχου εισόδου επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας.
Σκοπός των μέτρων είναι η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και η παροχή οδηγιών για τη νόσο σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται από πληγείσες χώρες. Η Ελλάδα είναι χώρα χα…

Ευαίσθητα δόντια: 6 τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ευαισθησία στα δόντια, παρά το γεγονός ότι τόσο η οδοντιατρική επιστήμη, όσο και η αφθονία των προϊόντων περιποίησης της στοματικής υγιεινής έχουν αυξηθεί. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην φροντίζουν τα δόντια τους όσο και όπως πρέπει.
Η ευαισθησία στα δόντια εκδηλώνεται με πόνο και δυσφορία στο μάσημα και την κατάποση τροφών και υγρών, ειδικά αν αυτά είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα.

Δείτε 6 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε οριστικά από τα προβλήματα που προκαλούν τα ευαίσθητα δόντια στην καθημερινότητά σας:
Δοκιμάστε οδοντόκρεμα ειδική για ευαίσθητα δόντια
Πολλές μάρκες οδοντόπαστας στην αγορά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσουν τα άτομα με ευαίσθητα δόντια. Ορισμένες πάστες περιέχουν ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται νιτρικό κάλιο, το οποίο κλείνει τις μικροσκοπικές διόδους μέσα από την οδοντίνη, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σταδιακά από τη φθορ…

Βήχας: Τι σημαίνει ανάλογα με τον τύπο του

Τα υγιή άτομα βήχουν σπάνια. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό πρώιμο σύμπτωμα πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελεί εκδήλωση παθήσεων άλλων οργάνων. Δείτε, ανάλογα με τον τύπο του βήχα που μπορεί να εμφανίζετε, από ποιο πρόβλημα υγείας ίσως πάσχετε.

Αιφνίδιος βήχας
Αν συνοδεύεται από πυρετό ή συμπτώματα οξείας λοίμωξης (ρινόρροια, ερεθισμό του φάρυγγα, διάχυτο πόνο στο σώμα κ.ά.), είναι πιθανώς ιογενής.
Είναι θορυβώδης, συνοδεύεται από ελάχιστα φλέγματα και είναι συχνά χειρότερος τη νύκτα. Διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες. Εάν επιμένει και μετά τις 14 ημέρες, μπορεί να έχει αναπτυχθεί εντερογενής βακτηριακή λοίμωξη.
Βήχας με δύσπνοια και συρίττουσα αναπνοή
Υποδηλώνει συχνά άσθμα. Δεν είναι παραγωγικός και είναι κυρίως νυκτερινός.
Βήχας από βακτηρίδια ή μυκόπλασμα
Συνοδεύεται από παχιά, κίτρινα φλέγματα. Σε φλεγμονή από μυκόπλασμα, μπορεί να είναι σοβαρός, να επιμένει για έναν έως τέσσερις μήνες, α…

47 εκ. ευρώ από Σουηδία-Βρετανία για τον Έμπολα

ΑΘΗΝΑ 25/10/2014 H Βρετανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την καταβολή του ποσού των 47 εκατομμυρίων δολαρίων στο ειδικό ταμείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προορίζεται για την μάχη εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα, έπειτα από την έκκληση για γενναιοδωρία που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Λονδίνο υποσχέθηκε να προσφέρει 32 εκατομμύρια δολάρια και η Στοκχόλμη 15 εκατομμύρια στο ταμείο αυτό που έχει συσταθεί με στόχο την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και που έχει σκοτώσει σχεδόν 4900 ανθρώπους κυρίως στη Δυτική Αφρική.

Με τις νέες αυτές υποσχέσεις για δωρεές, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί για το ταμείο έχει ανέλθει σε 118 εκατομμύρια δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαν είχε επισημάνει ότι μόλις 100.000 δολάρια είχαν καταβληθεί και είχε απευθύνει έκκληση για γενναιοδωρία.

Έκτοτε η Αυστραλία κατέβαλε 8,7 εκατομμύρια δολάρια, η Βενεζουέλα δεσμεύτηκε στην καταβολή 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ο

Αυστραλοί καρδιοχειρουργοί ανακοίνωσαν, ότι πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς.

Αυστραλοί καρδιοχειρουργοί ανακοίνωσαν, ότι πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς, η οποία... προερχόταν από νεκρό δότη, του οποίου η καρδιά είχε σταματήσει να χτυπά επί 20 λεπτά. Έως τώρα οι μεταμοσχεύσεις αφορούν σε ζωντανές καρδιές που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν, καθώς έχει μεν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του δότη, αλλά η καρδιά του συνεχίζει να λειτουργεί.

Η μεταμόσχευση, σύμφωνα με το BBC, έγινε από ομάδα γιατρών του νοσοκομείου 'Αγιος Βικέντιος του Σίδνεϊ με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ ΜακΝτόναλντ. Η πρώτη ασθενής που έλαβε τη «νεκρή» καρδιά, η οποία είχε προηγουμένως αναζωογονηθεί, ήταν η 57χρονη Μισέλ Γκριμπίλας, η οποία δήλωσε, ότι νιώθει δέκα χρόνια νεότερη και σαν «ένα διαφορετικό πρόσωπο». Όπως έγινε γνωστό, η μεταμόσχευση της καρδιάς έγινε προ διμήνου και στο μεταξύ μεσολάβησαν άλλες δύο παρόμοιες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις.

Μέχρι τώρα η καρδιά ήταν το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείτο για μεταμόσχευση, αφότου είχε σταματή…

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από την άνοια- Ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί σε καθημερινή βάση

Ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί καθημερινά, μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» κατά της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνταξιούχοι που απολαμβάνουν λίγο το αγαπημένο τους αλκοολούχο ποτό έχουν καλύτερη μνήμη. Η μελέτη έδειξε ότι άτομα άνω των 60 ετών που έπιναν είχαν καλύτερη μνήμη και περισσότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη. Προγενέστερη έρευνα με πειράματα που έγιναν σε ζώα, έδειξε ότι το αλκοόλ βοηθά στην αύξηση του αριθμού των νευρικών κυττάρων σε αυτόν τον τομέα του εγκεφάλου.Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι η έκθεση του εγκεφάλου σε μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που εμπλέκονται στις γνωστικές λειτουργίες, ή την επεξεργασία των πληροφοριών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ανέλυσαν στοιχεία από ασθενείς σε όλη την ΗΠΑ, οι οποίοι υποβλήθηκαν ιατρικές εξετάσεις και ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Μια σειρά από νοη…

Στοματική Υγιεινή: Η καλή υγεία ξεκινά από το στόμα

«Όπλο» καλής υγείας αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η στοματική υγιεινή, καθώς τα χαλασμένα δόντια και τα προβληματικά ούλα φαίνεται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση νοσημάτων που θα πίστευε κανείς ότι είναι άσχετα με την υγεία των δοντιών!
Όλο και περισσότερες έρευνες παρέχουν ενδείξεις ότι η στοματική υγεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η επιμελής φροντίδα των δοντιών, προσφέρει πολύ περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο. Πολλοί, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη πειστεί να βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους και δεν επισκέπτονται προληπτικά τον οδοντίατρο, παρά μόνο όταν ανακύψει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή σύμπτωμα.

Μία από τις κύριες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, που ενδεχομένως αποτελεί προάγγελο παθήσεων σε ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι η περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή των ούλων, που σταδιακά προκαλεί βλάβη στο οστό που στηρίζει τα δόντια, με τελικό αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών («τα δόντια πέφτουν…

Πώς το εμβόλιο της γρίπης βοηθά στην πρόληψη της καρδιακής νόσου;

Νέα έρευνα αποκάλυψε το μοριακό μηχανισμό που καθορίζει πώς τα εμβόλια της γρίπης μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το εμβόλιο για τη γρίπη ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα που ενεργοποιούν ορισμένες διαδικασίες στα κύτταρα. Οι διαδικασίες οδηγούν στην παραγωγή μορίων που προστατεύουν την καρδιά. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι με βάση τα αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι πιθανή η ανάπτυξη εμβολίων κατά της καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη, την BKB2R, που έχει εμπλακεί στις κυτταρικές διαδικασίες που προστατεύουν την καρδιά. Ορισμένα από τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μετά τον εμβολιασμό για τη γρίπη ενεργοποιούν την πρωτεΐνη, επομένως δημιουργείται προστασία από την καρδιοπάθεια. Οι ερευνητές ανέλυσαν 14 ιούς της γρίπης που χρησιμοποιούνται σε εμβόλια και εντόπισαν 4 που θα μπορούσαν να διερευνηθούν για χρήση σε πιθανά εμβόλια για την καρδιοπάθεια. Ο Dr. Veljkovic, το…

Ασθενείς σε κατάσταση φυτού έδειξαν σημάδια συνειδητότητας

Νέα έρευνα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση φυτού υποδεικνύει ότι μπορεί να έχουν κάποιου βαθμού συνειδητότητα. Γιατροί συνήθως θεωρούν για τους ασθενείς με εγκεφαλική βλάβη ότι δεν έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος, αν και φαίνονται ξύπνιοι. Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες έρευνες αμφισβητούν τη διάγνωση υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στο περιβάλλον τους αλλά να μην μπορούν να επικοινωνήσουν.
Ερευνητές του Cambridge University μελέτησαν 13 ασθενείς σε κατάσταση φυτού χαρτογραφώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα των νεύρων τους χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που εφαρμόστηκαν στο κεφάλι. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δεδομένα με αυτά υγιών εθελοντών. Ερευνητές ελπίζουν ότι η εργασία τους θα βοηθήσει στον εντοπισμό όσων έχουν πράγματι συνειδητότητα αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι 4 στους 13 ασθενείς είχαν ηλεκτρική υπογραφή παρόμοια- σε μεγάλο βαθμό- με αυτή των υγιών εθελοντών. Ο ερευνητής, Dr Sri…

Αν είχαμε πάντα θερινή ώρα, τα παιδιά θα ήταν πιο υγιή!

Η δραστηριότητα των παιδιών είναι 20% πιο αυξημένη τις μέρες του καλοκαιριού Τα χαράματα της Κυριακήςγυρνάνε τα ρολόγια και θα μας... επιστρέψουν τη μια ώρα ύπνου που είχαμε χάσει το Μάρτιο με την αλλαγή στη θερινή ώρα. Όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από τη Βρετανία, η θερινή (και όχι η χειμερινή ώρα)... μεγαλώνει γερά παιδιά. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν τα ρολόγια έμεναν μόνιμα στη θερινή ώρα, τα παιδιά θα είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να ασκηθούν σωματικά και γενικά να κάνουν διάφορες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου μετά το σχολείο, επειδή ο ήλιος θα έδυε πιο αργά.
Η έρευνα δείχνει ότι η δραστηριότητα των παιδιών είναι αυξημένη κατά 15% έως 20% σε καθημερινή βάση τις μέρες του καλοκαιριού σε σχέση με εκείνες του χειμώνα (τα παιδιά φορούσαν ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής των κινήσεών τους). Επειδή, όταν τα ρολόγια πάνε πίσω (χειμερινή ώρα), δύει πιο νωρίς και τα απογεύματα γίνονται λιγότερο φωτεινά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτ…

Αποκάλυψη: Ο Έμπολα μπορεί να κολλά και μετά τις 21 μέρες

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι 3 εβδομάδες καραντίνας μπορεί να μην είναι αρκετές Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν ότι οι 21 ημέρες ήταν μια ικανοποιητική περίοδος καραντίνας για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα, ωστόσο όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, ο ιός μπορεί να αποτελεί μια σοβαρή απειλή ακόμη και πέρα από το όριο των τριών εβδομάδων. Σε μια νέα ερευνητική εργασία, με τίτλο "On the Quarantine Period for Ebola Virus" η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στο PLOS Currents: Outbreaks, ο Dr Charles Haas από το πανεπιστήμιο Drexel, ισχυρίζεται ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παραμένουν μεταδοτικοί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 21 ημερών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος επέκτασης της επιδημίας με τον ιό Έμπολα. Σύμφωνα με τον Haas, ο οποίος είναι καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και ειδικεύεται στις μικροβιολογικές εκτιμήσεις κινδύνου, η απομόνωση των 21 ημερών, που συνιστούν το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Νοσημάτ…

Η πρώιμη σεξουαλική αφύπνιση-Που οφείλεται και τι πρέπει να κάνετε!

Όλο και πιο συχνά οι γονείς αναφέρουν με προβληματισμό ότι τα παιδιά τους από νωρίς δείχνουν ενδιαφέρον για τις σχέσεις με το άλλο φύλο. Ήδη στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, συχνά στις συζητήσεις των παιδιών ακούγονται φράσεις που πριν από μερικά χρόνια τις συναντούσαμε σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Τα παιδιά και των δύο φύλων συζητούν με άνεση ποιο αγόρι ή κορίτσι τους αρέσει, με ποιον θα τα "φτιάξουν" και άλλα παρόμοια. Τα κορίτσια, που είναι πιο αναπτυγμένα, φαίνεται ότι πρώτα μπαίνουν στο χορό. 
Σύμφωνα με μελέτη του 2011 της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", το 5,7% των παιδιών γνωρίζει την πρώτη του ερωτική επαφή στην ηλικία μόλις των 12 ετών. Η εικόνα για την ερωτική δραστηριότητα των παιδιών αλλάζει κυριολεκτικά χρόνο με το χρόνο. Για παράδειγμα, το 2007, το ποσοστό των παιδιών που ξεκινούσε την ερωτική του δραστηριότητα στα 15 ήταν το 16% των εφήβων, ενώ το 2010 το ποσοστό των σεξουαλικά ενεργών 15χρ…

Τι είναι οι κρυφές φλεγμονές και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Φλεγμονή είναι μια διαδικασία που ξεκινάει ο οργανισμός στην προσπάθειά του να επουλώσει μια βλάβη που έχει προηγηθεί. Για παράδειγμα, όταν χτυπάμε το χέρι μας, αυτό πρήζεται και πονάει. Αυτή είναι μια “καλή” φλεγμονή, γιατί η ολοκλήρωσή της οδηγεί σε αποκατάσταση της βλάβης.

Κρυφή είναι μια φλεγμονή κατά την οποία ξεκινάει μια διαδικασία επούλωσης και διόρθωσης της βλάβης αλλά το σώμα δεν καταφέρνει να την ολοκληρώσει. Αυτή η φλεγμονή δεν εμφανίζεται με κάποιο οξύ πόνο αλλά υπολανθάνει. Για να την εντοπίσουμε πρέπει να υποβληθούμε σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν δείκτες οι οποίοι εντοπίζουν τη φλεγμονή.
Οι κρυφές φλεγμονές συνδέονται με τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν την υγεία μας σήμερα: με τον καρκίνο, τον διαβήτη, τα καρδιολογικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Δύο Βασικοί Παράγοντες

Οι αιτίες για την πρόκληση μια κρυφής φλεγμονής είναι δυο: ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την τάση να θεραπεύει μια βλάβη που έχει υποστεί. Οπότε για να μην τα κατα…

Θυρεοειδής: Κούραση, ατονία, παραπάνω κιλά - Καλό θα ήταν να Ελέγξετε τον Θυρεοειδή σας.

Γνωρίζετε ότι ο θυρεοειδής σας μπορεί να μη λειτουργεί σωστά και να μην το έχετε αντιληφθεί;

Νοιώθετε κουρασμένοι;
Έχετε πάρει βάρος;

Το δέρμα σας είναι ξηρό ή υποφέρετε από δυσκοιλιότητα;  Η νόσος του θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όψη της υγείας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι προβλήματα του θυρεοειδή επηρεάζουν 10-15% των γυναικών. Παρόλα αυτά, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι και 1 στις 2 γυναίκες μπορεί να παρουσιάζει κάποια μορφή δυσλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.   Που βρίσκεται ο θυρεοειδής και τι κάνει;

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο), από όπου προκύπτει και η ονομασία του (θυρεο – ειδής). Βρίσκεται στο λαιμό πίσω και κάτω από το μήλο του Αδάμ. Ο θυρεοειδής παράγει αρκετές ορμόνες. Ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τους αδένες και ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού. Οι λειτουργίες αυτές ανάγουν το θυρεοειδή σε κύριο αδένα του μεταβολισμού. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν το οξυγόνο να μπει στα κύτταρα. Η πρωτα…

Δείτε πως γίνεται το αίμα, με μια σταγόνα δηλητήριο φιδιού. ΒΙΝΤΕΟ

Av αναρωτιέστε τι ακριβώς γίνεται στο ανθρώπινο αίμα, όταν κάποιον τον δαγκώσει ένα δηλητηριώδες φίδι, δεν έχετε παρά να δείτε το βίντεο που ακολουθεί και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας. Τα φίδια, δεν έχουν όλα το ίδιο δηλητήριο. Άλλα έχουν ισχυρότερο, αλλά όχι τόσο. Υπάρχουν όμως μερικά, που εάν μας δαγκώσουν δεν υπάρχει επιστροφή. Και μάλιστα μέσα σε ελάχιστα λεπτά.   Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε, ξεκινάει με το πως λαμβάνουν το δηλητήριο από τα φίδια, ειδικά εκπαιδευμένοι άνθρωποι, το οποίο αργότερα θα δώσουν σε φαρμακευτικές εταιρίες, διότι πολλά φάρμακα και αντιβιοτικά έχουν σαν βάση το δηλητήριο του φιδιού.
Προσεκτικά βγάζουν το φίδι από το μέρος που το έχουν, το πιάνουν από το πάνω μέρος του κεφαλιού και πλησιάζουν προς το ειδικό (για δάγκωμα) πλαστικό κουτί, στο οποίο το φίδι και θα στάξει το δηλητήριο του, αλλά και δεν θα τραυματίσει τα δόντια του αφού μετέπειτα θα το ξαναχρησιμοποιήσει, όταν ο οργανισμός του παράξει νέο δηλητήριο. Αστραπιαία, με μια κίνηση …

Τι συμβαίνει όταν τρίζουμε τα δόντια μας στον ύπνο μας;

Σίγουρα το έχουν ακούσει οι περισσότεροι. Κάποιος συγγενής ή φίλος που έτυχε να κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι μας, μας τρόμαξε!! Ξυπνήσαμε από έναν περίεργο ανατριχιαστικό θόρυβο και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Μήπως έσπασε κάποιος σωλήνας στα υδραυλικά; Μήπως μπήκε κανένας διαρρήκτης και ψάχνει τα δωμάτια; Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων, από που προέρχεται ο θόρυβος αυτός; Τέλος συνειδητοποιούμε ότι ο θόρυβος αυτός προέρχεται από τον άνθρωπο που κοιμάται και ο οποίος έχει το συνήθειο να τρίζει τα δόντια του. Πιστέψτε μας ο θόρυβος αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχετε ακούσει. Αλήθεια τι είναι ο “βρυγμός” ή αλλιώς το τρίξιμο των δοντιών; Πως προκαλείται τι φθορά δημιουργεί στα δόντια και στη γνάθο; πως αντιμετωπίζεται; Μήπως τρίζετε και εσείς τα δόντια σας και δεν το ξέρετε; Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί και θα λυθούν όλες σας οι απορίες.   Ο όρος βρυγμός αναφέρεται στο σφίξιμο και στο τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας η τη…

Γέννησε μέσα στο αυτοκίνητο. Ο πανικός του πατέρα. ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο που θα δείτε είναι εκπληκτικό. Ο σύζυγος μεταφέρει τη γυναίκα του στο μαιευτήριο για να γεννήσει, όμως το μωρό είχε διαφορετική γνώμη και προτίμησε να βγει νωρίτερα. Για την ακρίβεια θέλησε να βγει κατά τη διαδρομή. Η μητέρα παρά τους πόνους είναι ψύχραιμη, γιατί γνωρίζει ότι από την ψυχραιμία της εξαρτώνται πολλά. Ο πατέρας, οδηγός όμως.... Το βίντεο δείχνει την γυναίκα να φέρνει στον κόσμο μέσα στο αυτοκίνητο, στη θέση του συνοδηγού, ένα υγιέστατο μωράκι στη ζωή. Φαίνεται ακόμη και ο ομφάλιος λώρος που συνδέει μαμά με παιδί. Ο πατέρας όλη την ώρα οδηγάει αλλά όταν συνειδητοποιεί ότι η γυναίκα του γεννάει μέσα στο αυτοκίνητο, τα χάνει. Αρχίζει να αναπνέει με δυσκολία και επικαλείται συνέχεια το θεό: “Θεέ μου δεν το πιστεύω, ωωω Θεέ μου”. “Κάνω στην άκρη μωρό μου” επαναλαμβάνει αγχωμένος στη γυναίκα του και ανάβει τα αλάρμ και κάνει δεξιά σιγά σιγά. Η γυναίκα του ψιθυρίζει εξουθενωμένη ότι όλα είναι καλά, όμως μέσα στο αυτοκίνητο επικρατεί σιωπή. Και οι δυο κρ…

Πόσο σοβαρός τραυματισμός είναι η αποκόλληση στο μάτι

Ποια  είναι τα συμπτώματα  που πρέπει να κινητοποιήσουν τον πάσχοντα; Η όραση επανέρχεται  μετά την θεραπεία; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί  θα πληροφορηθείτε τις αιτίες αλλά και αν υπάρχει θεραπεία για την πάθησηση αυτή. Φανταστείτε ότι το μάτι έχει το σχήμα μίας μπάλας. Το φως εισέρχεται από μπροστά μέσω της κόρης και καταλήγει στο πίσω μέρος του ματιού, στον αμφιβληστροειδή  Ο αμφιβληστροειδής, είναι η μεμβράνη που επαλείφει το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού. Ο αμφιβληστροειδής φυσιολογικά είναι κολλημένος στο εσωτερικό τμήμα του ματιού. Όταν ο αμφιβληστροειδής είναι κολλημένος μπορούμε και βλέπουμε φυσιολογικά. Όταν ο αμφιβληστροειδής ξεκολλάει από το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού, η πάθηση ονομάζεται αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Το συνηθέστερο είδος αποκόλλησης είναι η ρηγματογενής αποκόλληση: αν για οποιοδήποτε λόγο δημιουργηθεί κάποια ρωγμή (τρύπα) στον αμφιβληστροειδή, τότε υγρό μπαίνει κάτω από αυτόν με αποτέλεσμα αυτός να ξεκολλάει (όπως μια ταπετσα…

Αυτό το έπαθλο ποιος θα το πάρει; Έρχεται το βραβείο για την καλύτερη ιδέα Υγείας

Πάνω από 60 υποψήφιοι! Οι τελικές θέσεις μόνο τρεις. Ποιος θα βρεθεί ανάμεσα στους τρεις τυχερούς που θα κερδίσουν ένα οικονομικό έπαθλο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την καλύτερη ιδέα Υγείας;
Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί για τη δεύτερη φάση του μεγαλύτερου διαγωνισμού στον τομέα της Υγείας, μέσω του οποίου θα αναδειχθούν και θα βραβευθούν οι καλύτερες και καινοτόμες ιδέες νέων επιστημόνων στη χώρα μας. Ιδέες που μπορεί να γίνουν πράξη καθώς θα χρηματοδοτηθούν από το ΣΦΕΕ για να παραχθούν μέσα στα εργαστήρια και στη συνέχεια να δοθούν προς αξιοποίηση για την αντιμετώπιση ασθενειών ή προληπτικών προγραμμάτων.  Νέοι επιστήμονες από όλη τη χώρα εδώ και καιρό έχουν μπει στη μάχη του διαγωνισμού καθώς στις 15 Νοεμβρίου είναι η τελικά η επιλογή και η αντίστοιχη βράβευση.  Και οι εμπνεύσεις ουκ ολίγες. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό (ΣΦΕΕ innovation project) και διεκδικούν το οικονομικό έπαθλο αλλά και την οικ…

Μπαίνει λουκέτο στο Αμ.Φλέμινγκ; Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι

Ανάστατοι είναι τις τελευταίες ημέρες οι εργαζόμενοι του Αμαλία Φλέμινγκ σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου Κλείνει ή όχι το Αμαλία Φλέμινγκ; Το ερώτημα αυτό απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους εργαζόμενους του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι τυχαία βέβαια.  Λίγες ημέρες πριν στο νοσοκομείο πέσουν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας λόγω Έμπολα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σύσκεψη είχε αποφασίσει τη …σμίκρυνση του ΑΜ.Φλέμινγκ και τη συγχώνευση διαφόρων τμημάτων με το Σισμανόγλειο  Όπως είχε γράψει το iatropedia.gr, το σωματείο των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με το αν μπορεί το νοσοκομείο να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα με τον Έμπολα λόγω έλλειψης προσωπικού.  Βέβαια ο σχεδιασμός του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λ.Γρηγοράκου προέβλεπε τη μετακίνηση τμημάτων σε νέα κτίρια.  Ίσως γι αυτό και να αλλάζει ο σχεδιασμός για τον Έμπολα και στην καρδιά της υποδοχής θα βρίσκεται στο άμεσο μέλλον το νοσοκομείο Σωτηρία.  Όπως προκύπτει …

Φυσικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα

Αν είστε από αυτούς που η επίσκεψη στον γιατρό δεν είναι και το καλύτερό σας, οι προτάσεις που ακολουθούν για να αντιμετωπίσετε καθημερινά θέματα υγείας και προσωπικής υγιεινής, σίγουρα σας αφορούν.
Αυτό βέβαια ισχύει για τις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτική αγωγή.
Αν πρόκειται όμως για απλά και συνηθισμένα προβλήματα, όπως πχ. η κακοσμία των ποδιών, ο λόξιγκας ή μία φουσκάλα στα πόδια, ακολουθήστε τις παρακάτω σπιτικές συνταγές και δεν θα χάσετε.

Φουσκάλες στα πόδια
Το αντισηπτικό υγρό για τις στοματικές πλύσεις, μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τις φουσκάλες. Χρησιμοποιείστε το τρεις φορές την ημέρα τοπικά, μέχρι να περάσει ο πόνος και να μειωθεί η φουσκάλα.

Κακοσμία ποδιών
Υπάρχει βότκα στο σπίτι; Μην την πιείτε, βάλτε τη στα πέλματα. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ένα μασάζ ποδιών με βότκα θα εξαφανίσει την μυρωδιά. Εκτός από τα πόδια πάντως, η βότκα αφαιρεί τις άσχημες μυρωδιές από πολλές επιφάνειες και υλικά.

Λόξιγκας
Φάτε ένα κουταλάκι του …