Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 13, 2017

Νέα μέθοδος δημιουργίας σπερματοζωαρίων ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας

Βρετανοί και Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν τη γενετικής αιτιολογίας στειρότητα σε αρσενικά ποντίκια, αποκαθιστώντας την υγεία του σπέρματός τους, ώστε να αποκτήσουν απογόνους. Το επίτευγμα, αν και σε αρχικό ακόμη στάδιο, αποτελεί ένα βήμα για τη θεραπεία μιας συχνής γενετικής αιτίας της στειρότητας στους άνδρες, οι οποίοι εκ γενετής έχουν στο DNA τους ένα πρόσθετο χρωμόσωμα.
Το φύλο καθορίζεται από τα χρωμοσώματα Χ και Υ. Συνήθως τα κορίτσια έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και τα αγόρια ένα Χ κι ένα Υ. Όμως περίπου ένα στα 500 αγόρια γεννιούνται με ένα έξτρα χρωμόσωμα Χ και ένα στα χίλια με ένα έξτρα χρωμόσωμα Υ, πράγμα που διαταράσσει τη δημιουργία φυσιολογικών σπερματοζωαρίων και προκαλεί στειρότητα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζέιμς Τέρνερ του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν για πρώτη φορά τρόπο να αφαιρούν το πρόσθετο χρωμόσωμα σε πειραματόζωα.
Αν κάτι ανάλογο επαναληφθεί και στους ανθρώπους, θα ο…

Νόσος κινητικού νευρώνα: Μεγάλη προσοχή αν νιώθετε αδυναμία στις αρθρώσεις!

Η νόσος κινητικού νευρώνα είναι επίσης γνωστή ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, όταν τα νεύρα στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη σταματούν να λειτουργούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι τα ερεθίσματα παύουν να φτάνουν σταδιακά στους μυς, πράγμα που οδηγεί σε αδυναμία και γενική κατάπτωση.
Η νόσος κινητικού νευρώνα οδηγεί σταδιακά τον ασθενή σε «εγκλωβισμό» στο ίδιο του το σώμα, ανίκανο να μετακινηθεί, να μιλήσει, να καταπιεί ή να αναπνεύσει. Είναι μια ανίατη κατάσταση που μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Υπολογίζεται ότι η νόσος κινητικού νευρώνα σκοτώνει το ένα τρίτο των ασθενών εντός ενός έτους και περισσότερο από το ήμισυ εντός δύο ετών από τη διάγνωση.
Συμπτώματα Τα αρχικά συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται αργά. Στα δύο τρίτα περίπου των ασθενών, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στα χέρια ή στα πόδια. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με αδυναμία στις αρθρώσεις, όπως για παράδειγμα μια εξασθενημένη λαβή (π.χ. δυσκολία στην συγκράτηση αντικειμένων), ή αδυναμία στις αρθρώσεις των ώμων, ή σ…

ΕΦΕΤ: Ανάκληση επικίνδυνης κονσέρβας

Κονσέρβα η οποία περιέχει βιοτοξίνη ισταμίνη, σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ανακαλεί από την αγορά ο ΕΦΕΤ και καλεί τους καταναλωτές να μην την καταναλώσουν.
Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Πειραιά – Τμήμα Α΄, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Altura sea food σκουμπρί σε σάλτσα τομάτας», καθαρού βάρους 425g, με ημερομηνία παραγωγής 12/11/2016 και ημερομηνία λήξης 12/11/2019, προϊόν Ταϋλάνδης, με αριθμό παρτίδας CHMB, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται για την εταιρεία VITA – Μ.Δ. ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ A.E., που εδρεύει στη Ν. Μαγνησία, 570 22, Θεσσαλονίκη, περιείχε τη βιοτοξίνη ισταμίνη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο όριο.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη πρ…

Κακοσμία του στόματος. Που οφείλεται και πώς μπορεί να απαλλαγείτε;

Η άσχημη αναπνοή ή κακοσμία του στόματος είναι μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση που κρατά σε απόσταση το συνομιλητή μας. Μπορεί να συμβαίνει κατά περίπτωση ή να είναι μία χρόνια κατάσταση.
Ένα 20% του πληθυσμού υποφέρει από κάποιου βαθμού κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία μπορεί να προέρχεται από στοματικά αίτια ή εξωστοματικά.
Εξωστοματικά αίτια: · Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως κρεμύδια, σκόρδα, ο καφές κ.λ.π.  προξενεί παροδική δυσοσμία. Η χαμηλή σε  υδατάνθρακες δίαιτα έχει ως αποτέλεσμα την καύση των λιπών για παραγωγή ενέργειας που προξενεί την δυσάρεστη εκπνοή σάπιου μήλου. · Το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος. · Παθήσεις ή φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία. · Μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδη διαβήτης. · Φλεγμονές των αμυγδαλών. · Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. · Φλεγμονές του αναπνευστικού.
Σε ορισμένα αυτά τα αίτια η δύσοσμη απόπνοια προέρχεται από ουσίες που μεταφέρονται με το αίμα.
Η νηστεία. Το άγχος Κακοσμία σε νήπια μπορεί να δηλώνει ιατρικό πρό…

Η μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί τους άντρες σε άγχος και κατάθλιψη

Νέα έρευνα για τη ζάχαρη, προειδοποιεί τους άντρες σχετικά με τους κινδύνους της μεγάλης κατανάλωσής της. Όπως αναφέρει, η κατανάλωση πολλών γλυκών μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για συχνές ψυχικές διαταραχές στους άντρες. Η Anika Knuppel, του University College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε επίσης να υπάρχει σχέση μεταξύ της ζάχαρης και των ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα στους άντρες. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα μετά την ανάλυση της πρόσληψης ζάχαρης και της εμφάνισης των πιο συχνών ψυχικών διαταραχών σε πάνω από 5.000 άντρες και πάνω από 2.000 γυναίκες, για περίοδο 22 ετών, μεταξύ 1983 και 2013.
Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης από γλυκά και αναψυκτικά σε 3 ομάδες παρόμοιου μεγέθους. Ανακάλυψαν ότι άντρες που κατανάλωναν περισσότερα από 67 γρ. είχαν 23% αυξημένες πιθανότητες συχνών ψυχικών διαταραχών μετά από 5 χρόνια σε σύγκριση με όσους ήταν στο χαμηλότερο τρίτο, που κ…

Λεύκη: Πώς να προστατευτείτε το καλοκαίρι

Ενώ πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν να μοιραστούν τον ελεύθερο χρόνο που προσφέρει το καλοκαίρι με την οικογένεια και τους φίλους, το αντίθετο συμβαίνει στους πάσχοντες από λεύκη.
Σε μια προσπάθεια να κρύψουν, ακόμη και στη ζέστη του καλοκαιριού, τα σημάδια στο δέρμα πολλοί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω ντροπής αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
«Η λεύκη είναι μια διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος άγνωστης αιτιολογίας. Θεωρείται ως μια αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη και δημιουργεί αποχρωματισμό στο τμήμα του προσβεβλημένου δέρματος. Δηλαδή το δέρμα χάνει το φυσικό του χρώμα και εμφανίζονται κηλίδες λευκού χρώματος.
Η πάθηση δεν περιορίζεται στον κορμό, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Σε ορισμένους ανθρώπους με λεύκη παρατηρείται αποχρωματισμός τριχών (λευκές τούφες) στο τριχωτό κεφαλής, άλλοι παρουσιάζουν αποχρωματισμένες κηλίδες στην περιοχή των γεννητικών ορ…

Έντερο: Ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος

Οι περισσότεροι από εμάς νιώσαμε κάποτε σαν να έχουμε πεταλούδες στο στομάχι ή εκείνο το βασανιστικό συναίσθημα που μας γυρίζει τα σωθικά, ενώ στην αγγλική γλώσσα η λέξη “gut” ( έντερο/γαστρεντερικό σύστημα) πολλές φορές σημαίνει ένστικτο ή διαίσθηση ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται.
Είναι λοιπόν σαφές το πόσο συμβολικά συνδεδεμένο είναι το πεπτικό μας σύστημα με τα συναισθήματά μας. Πλέον, διαθέτουμε απτές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν αυτές τις μεταφορικές εκφράσεις. Όλοι διαθέτουμε μικροβίωμα και είναι μοναδικό όπως και οι νευρικές οδοί μας
Έρευνες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα το σώμα μας αποτελείται από περισσότερα βακτήρια παρά κύτταρα. Είμαστε περισσότερο βακτήρια παρά άνθρωποι! Στο σύνολό τους, αυτά τα τρισεκατομμύρια βακτηρίων ονομάζονται μικροβίωμα. Τα περισσότερα από αυτά τα κατοικούν στο γαστρεντερικό σύστημα και ονομάζονται μικροχλωρίδα του εντέρου ενώ έχουν πολλαπλό ρόλο στη γενική υγεία μας.
Το έντερο δεν θεωρείται πλέον ως ένα όργανο που έχει αποκ…

ΚΕΕΛΠΝΟ: 24 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Πρωταγωνίστρια η Αργολίδα

Στους 24 ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν νοσήσει μέχρι στιγμής από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ 5 ασθενείς νοσηλεύονταν μέχρι την Τετάρτη, σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας και από αυτούς, οι δύο βρίσκονται σε ΜΕΘ.
Το γεγονός αυτό, σημαίνει ξεκάθαρα πως ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να παραμένει σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας, και πως μπορεί το πρόβλημα να κυριαρχεί κυρίως στην Περιφέρεια της Αργολίδας, δεν αποκλείεται ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της περιόδου, έχουν διαγνωστεί 24 συνολικά κρούσματα. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 16 εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και οι δύο έχασαν τη ζωή τους. Τα 22 κρούσματα έχουν καταγραφεί στον νομό Αργολίδας, ένα στον νομό Αρκαδίας, ενώ για ένα κρούσμα δεν προσδιορίστηκε ο τόπος έκθεσης στ…

Ποια είναι τα συμπτώματα της θρόμβωσης;

Τα συμπτώματα του θρόμβου του αίματος εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μέρος όπου βρίσκεται ο θρόμβος. Γενικά, περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, πόνο ή μούδιασμα, ταχυπαλμία, αίσθημα καψίματος και φλεγμονή.
Το πρόβλημα με τους θρόμβους του αίματος είναι ότι ταξιδεύουν προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Εναλλακτικά, μπορούν να ταξιδέψουν στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή προς τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Ολα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρές καταστάσεις που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, υπάρχει και η περίπτωση να μην έχετε συμπτώματα, πριν από αυτές τις σοβαρές καταστάσεις, που αποτελούν πιθανά αποτελέσματα ενός θρόμβου του αίματος.
Ενας τύπος θρόμβου του αίματος που συνήθως έχει συμπτώματα είναι ένας θρόμβος που εμφανίζεται στο πόδι. Το προσβεβλημένο πόδι μπορεί να πρηστεί, να πάρει κόκκινο χρώμα και να το αισθάνεστε ζεστό. Τα συμπτώματα του θρόμβου στο πόδι μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν δυσκολία να στέκεται κάποιος στο πόδι που έχε…

Τρέξτε όσο μπορείτε για να προλάβετε την άνοια

Νεαροί ποντικοί με πρόσβαση σε τροχό τρεξίματος έδειξαν αργότερα βελτιωμένη μνήμη 
Άνθρωποι που τρέχουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μελλοντικά, σύμφωνα με νέα έρευνα. Νεαροί ποντικοί με πρόσβαση σε τροχό τρεξίματος έδειξαν αργότερα βελτιωμένη μνήμη και αυξημένη δραστηριότητα σε νευρώνες που δημιουργήθηκαν στην ενήλικο ζωή, ανακάλυψε έρευνα. Τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα η άσκηση νωρίς στη ζωή να συμβάλλει ενδεχομένως στην προστασία από τη νοητική εξασθένηση.
Ο Martin Wojtowicz και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν ότι 6 εβδομάδες τρεξίματος, αρχίζοντας στην ηλικία του ενός μηνός σε ποντικούς ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μακροχρόνια επίδραση στη μάθηση και μνήμη αντίδρασης φόβου, που εξαρτάται από καινούργιους νευρώνες στον ιππόκαμπο στην ενήλικο ζωή.
Ανακάλυψαν επίσης ότι η δραστηριότητα των νευρώνων που γεννήθηκαν στην ενήλικο ζωή ενισχύθηκε σε σχέση με αυτούς που αποκτήθηκαν στη διάρκεια της ανάπτυξης και με αυτούς ποντικών που έ…

Απώλεια δοντιών: Ποιες είναι οι “κρυφές” επιπτώσεις;

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι κατά τη διάρκεια της ζωής τους και, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Προσθετολόγων, αναμένεται αύξηση των περιστατικών τις προσεχείς δύο δεκαετίες. Αιτίες, στις δυτικές κοινωνίες, είναι κυρίως η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων με διαβήτη, νόσος που αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη περιοδοντίτιδας που οδηγεί σε απώλεια των δοντιών, αλλά και του υπερτασικού πληθυσμού (Journal of Periodontology), ως αποτέλεσμα της μάστιγας της παχυσαρκίας.  Η απώλεια δοντιών προκύπτει επίσης λόγω τερηδονισμού, ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή καρκίνου. Οι επιπτώσεις, όμως πέρα από την εμφανή, την αισθητική, είναι πολλές και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα, τόσο στη στοματική κοιλότητα όσο και στο σύνολο του οργανισμού. 
«Τα δόντια μας στέκονται σε μια δυναμική ισορροπία μεταξύ τους, μέσω των σημείων επαφής. Η απώλεια ενός ή περισσότερων  δοντιών μεταβάλλει  αυτή την ισορροπία, γιατί χάνονται τα …

Ξηρός πνιγμός: Προσοχή στην ύπουλη αιτία θανάτου ανηλίκων

Μια εξαιρετικά σπάνια και ύπουλη αιτία θανάτου, ωστόσο υπαρκτή, που πλήττει νήπια και παιδιά μικρής ηλικίας κυρίως, είναι ο ξηρός πνιγμός.
Ως όρος δεν αναφέρεται στον πνιγμό κατά την κατάποση φαγητού, ούτε στον λεγόμενο δευτερογενή πνιγμό που επέρχεται όταν οι πνεύμονες γεμίσουν νερό.
Αναφέρεται στον θάνατο που μπορεί να επέλθει λίγο αφότου ένα παιδί έχει εισροφήσει νερό από τη μύτη. Τι ακριβώς συμβαίνει, σε ποιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη αυτή η ξαφνική και «αθόρυβη» κατάσταση και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ενημερώνει σε άρθρο του ο γιατρός του Νοσοκομείου Παίδων του Pittsburgh, Dr. Ray Pitetti στη «Mail Online».
Κατά τον ξηρό πνιγμό, η εισρόφηση νερού από τους αεραγωγούς της μύτης δεν έχει κάποια επίπτωση τη στιγμή που συμβαίνει. Δημιουργεί ωστόσο αναπνευστικά προβλήματα αμέσως μετά την απομάκρυνση από το νερό, που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Σύμφωνα με τον δρα Pitetti, το νερό εισπνέεται και παρότι δεν φτάνει στους πνεύμονες, επιδρά στον λάρυγγα, στον …

Είκοσι καθημερινές συνήθεις που διαταράσσουν την υγεία των θηλυκών, κάποιες και των αρσενικών!

{Απόδοση από τα γαλλικά, Αλεξάνδρα Γεωργίου} http://sante.journaldesfemmes.com/maux-quotidien/1177027-20-habitudes-du-quotidien-qui-perturbent-votre-sante/
1η) Τρώμε μπροστά στην τηλεόραση! Εκτός από τα βακτήρια και τα μικρόβια, όχι τόσο υγιή για την διατροφή μας, που βρίσκονται πάνω στους πάγκους εργασίας και κοντά στις ηλεκτρονικές συσκευές, ο εγκέφαλος μας λαμβάνει το σήμα για να εργαστεί σχετικά με αυτό που προβάλλεται στην οθόνη, οπότε δίνει λάθος αίσθηση του κορεσμού προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή του…
2η) Φοράμε το ταμπόν πάνω από 4 ώρες συνεχόμενα! Το σύνδρομο του τοξικού σοκ καραδοκεί λόγω των βακτηρίων που βρίσκονται στην επιφάνεια του ταμπόν τα οποία μπορούν να απελευθερωθούν μέσα στο αίμα. Οπότε συνίσταται η αλλαγή του ταμπόν κάθε 4 ώρες…
3η) Παραλείπουμε το πρωινό γεύμα Το σώμα μας για να ξεκινήσει την ημέρα μετά τη νύχτα, χρειάζεται ενέργεια και βιταμίνες, αλλιώς ο εγκέφαλος δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί χάνοντας συνεχώς ενέργεια. Επιπλέον έρευνες έχουν καταδείξε…

Καρκίνος μαστού: 8 συμπτώματα εκτός από το εξόγκωμα στο στήθος

Όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα «ύποπτα» εξογκώματα, όπως σκληρές μάζες στον έναν ή και στους δύο μαστούς.
Ο καρκίνος του μαστού όμως εκδηλώνεται με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που δεν είναι όλα ευρέως γνωστά στον γυναικείο πληθυσμό. Περίπου 1 στις 6 γυναίκες που λαμβάνει διάγνωση για καρκίνο του μαστού επισκέπτεται τον γιατρό της με αφορμή κάποιο άλλο σύμπτωμα, πέραν του εξογκώματος στο στήθος. Αν μια γυναίκα γνωρίζει καλά τι πρέπει να αναζητήσει κατά την αυτοεξέταση, τότε θα είναι πιο υποψιασμένη και πιο προστατευμένη. Μην αμελήσετε την επίσκεψη στον γιατρό αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω αλλαγές.
1. Αλλαγές στο μέγεθος ή στο σχήμα του στήθους 2. Ερεθισμός ή λακκάκια/βαθουλώματα στην επιδερμίδα του μαστού 3. Πόνος στον μαστό ή στη θηλή 4. Αλλαγές στην όψη της θηλής (π.χ. εισολκή, δηλαδή στροφή προς τα μέσα) 5. Κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα ή σκλήρυνση της θηλής ή της επιδερμίδας του μαστού 6. Έκκριση υγρού από τη θηλή 7.…

Τα συμπτώματα της κακής κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια

Η κακή κυκλοφορία στα πόδια, που είναι γνωστή ιατρικώς ως περιφερική αγγειακή νόσος, προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες και φλέβες που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καρδιάς του Τέξας, τα αιμοφόρα αγγεία που είναι πιο απομακρυσμένο από την καρδιά, τα ονομαζόμενα περιφερειακά αγγεία, μπορεί να μπλοκαριστούν εξαιτίας  συσσώρευσης πλάκας που προκαλείται από αθηροσκλήρωση. Τα μπλοκαρισμένα περιφερικά αγγεία μπορεί να οδηγήσουν σε μία κατάσταση που ονομάζεται ισχαιμία, που επί της ουσίας πρόκειται για έλλειψη οξυγόνου στους μυς. Το αποτέλεσμα είναι πόνος και κράμπες στα πόδια.
Η διάγνωση της κακής κυκλοφορίας στα πόδια Οι γιατροί πρέπει να λάβουν ένα λεπτομερές ιστορικό καθώς και εξέταση του ασθενούς για να καθορίσουν την συνολική κατάσταση της υγείας του. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει πως οι εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, αγγειογραφία ακτίνων Χ και μαγνητική αγγειογραφία-τομογραφία, μπορούν να αξιολογήσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Ο υπέρηχος χ…

Πέτρες στην χολή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε;

Η χολολιθίαση – οι πέτρες στην χολή, δηλαδή – είναι μια σοβαρή πάθηση που απαιτεί άμεση προσοχή από γιατρό, προφύλαξη και φροντίδα. Η διατροφή μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης, και υπάρχουν τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως και τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν, και πρέπει να τις προτιμούμε.
Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το συκώτι μας, και μέσα της βρίσκεται η χολή που εκκρίνεται από το συκώτι. Αν κάτι εμποδίζει ή καθυστερεί την φυσιολογική ροή της χολής από το συκώτι στην κύστη, τότε μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα, όπως οι πέτρες. Η χολολιθίαση διαγιγνώσκεται όταν ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται ήπιο προς έντονο πόνο στο μέσο ή στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Ο πόνος συνήθως είναι έντονος, και εμφανίζεται τακτικά. Μπορεί να υπάρχει συνεχής ναυτία και τάση για εμετό, και σε μερικές περιπτώσεις, ο ασθενής θα εμφανίσει πυρετό ή ρίγος—σημάδια που δείχνουν ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται. Ο ασθενής μπορεί επίσης να εμφανίσει κόπρανα ανοιχτότερ…

Τι σημαίνουν οι φακίδες μέσα στα μάτια

Έχετε παρατηρήσει ποτέ στα μάτια μερικών ανθρώπων κάτι μικρές, σκούρες κηλίδες που εμφανίζονται στο έγχρωμο τμήμα τους, την ίριδα; Οι κηλίδες αυτές είναι φακίδες που ως φαίνεται σχετίζονται με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Επιστήμονες από την Αυστρία κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας 632 κολυμβητές όλων των ηλικιών (από 4 έως 84 ετών), που πήγαιναν τακτικά σε δημόσιες πισίνες. Το 76% από τους οποίους βρέθηκαν να έχουν τουλάχιστον μία «φακίδα» στην ίριδα (κατά μέσο όρο είχαν 5, αν και κάποιοι εθελοντές είχαν δεκάδες), συνήθως και στα δύο μάτια. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι άνδρες και οι γυναίκες με φακίδες ήταν μεσήλικες ή ηλικιωμένοι και είχαν ιστορικό πολλών, σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων στη διάρκεια της ζωής τους, καθώς και εμφανείς δερματικές βλάβες (π.χ. κηλίδες στα χέρια) εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσής τους στον ήλιο.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι φακίδες στα μάτια είχαν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (διάμεση ηλικία τα 42 έτη, έναντι 28 ε…