Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Σεπτεμβρίου 20, 2015

Προσοχή! Ανάκληση ελαιόλαδου από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση ενός ακόμη ελαιόλαδου προέβη ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων, καθώς ύστερα από σχετικούς ελέγχους, διαπίστωσε ότι εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.
Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, προέβη σε δειγματοληψία Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και διαπίστωσε ότι, κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση, το ελαιόλαδο εμπίπτει στην κατηγορία «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» (προορίζεται μόνο για ραφινάρισμα ή βιομηχανική χρήση) και καθίσταται μη βρώσιμο ως έχει.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», συσκευασίας 1L, με αριθμό παρτίδας : LOT 1411015 και ημερομηνία λήξης 30/01/2016. Το προϊόν τυποποιείται από την επιχείρηση «Αργολίς, "ΑΦΟΙ ΦΑΚΛΑΡΗ Α.Ε." (7ο χλμ Άργους / Τρίπολης, Άργος) και φέρει στην συσκευασία του τα στοιχεία της …

Τι σημαίνουν τα παράδοξα του ύπνου

Ξοδεύουμε το 1/3 της ζωής μας στον ύπνο. Ο ύπνος προσφέρει στο σώμα μας την ικανότητα να ξεκουραστεί, γεγονός που βοηθά στη υγεία και την ευημερία μας. Αλλά πολλά πράγματα για τον ύπνο παραμένουν ακόμα ένα μυστήριο.

Γιατί «παίζουν» τα μάτια όταν είμαστε κουρασμένοι;
Η κούραση, το άγχος ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ χτυπάνε στο νευρικό σύστημα κάνοντας τα βλέφαρα σας να κουνιούνται συνεχώς. Οι μύες στα βλέφαρα μας είναι λεπτοί, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής, εξηγεί ο Ούγκο Χέντερσον, σύμβουλος χειρουργός οφθαλμίατρος. Για να αποφύγετε τις συσπάσεις στα βλέφαρα σας, να κοιμάστε περισσότερο και να πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Αν παρόλαυτα, αρχίσουν συσπάσεις και στο πρόσωπο σας, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι νευρολογικής διαταραχής.

Γιατί μυρίζει η ανάσα μας το πρωί
Αυτή η ξινή γεύση στο στόμα σας το πρωί συνήθως περνάει με μια γουλιά νερό ή βούρτσισμα δοντιών, εξηγεί ο καθηγητής Αντριου Εντερ, σύμβουλο…

Καταπολεμήστε την υπέρταση με άσκηση

Η αλλαγή του τρόπου ζωής, ειδικά στις μέρες μας, είναι αναγκαία για τα υπερτασικά άτομα διότι η υπέρταση συνδέεται με πολλές δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Όσοι πάσχουν από υπέρταση πρέπει να συμπεριλάβουν την άσκηση στο πρόγραμμά τους, έπειτα φυσικά από τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Καθημερινή άσκηση, μέτριας έντασης, που θα περιλαμβάνει σταδιακά και μυϊκή ενδυνάμωση συστήνεται στους υπερτασικούς. Αναλυτικότερα, 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, δηλαδή στο 70-85% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας του ασκούμενου, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Τα 30 αυτά λεπτά μπορεί να αποτελούν το χρόνο μιας προπόνησης ή να κατανεμηθούν στη διάρκεια της ημέρας.

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι, η ποδηλασία ή ο χορός θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματος εκγύμνασης. Καθώς η αερόβια αντοχή βελτιώνεται, μπορείτε να προσθέσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης με χαμηλή αντίσταση και πολλές επαναλήψεις. Τα αγύμναστα άτομα πρέπει να ξεκινήσουν με 10-15 λεπτά…

Δείτε πόσο επικίνδυνα βακτήρια ζουν σε ένα "συμβατικο" κινητό (pic)

Εάν θέλετε να πάρετε μία ιδέα για τα βακτήρια με τα οποία έρχεστε σε επαφή καθημερινά, τότε μία ματιά στο μικροβιακό φορτίο του κινητού σας είναι αρκετή.
Οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey, αποτύπωσαν τα τηλέφωνά τους σε δίσκους Petri, που είναι ρηχά, κυλινδρικά, πλαστικά ή γυάλινα πιατάκια μέσα στα οποία καλλιεργούνται βακτήρια για εργαστηριακά πειράματα.
Μετά από μόλις τρεις ημέρες, οι μικροβιακές αποικίες που είχαν αναπτυχθεί στους δίσκους, εντυπωσίασαν τους φοιτητές.

Ποια μικρόβια εντοπίστηκαν
Σύμφωνα με τη βακτηριακή ανάλυση, σε αρκετά κινητά εντοπίστηκε χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) ένα βακτήριο που υπολογίζεται ότι φέρει το 20% του γενικού πληθυσμού και ενοχοποιείται ως συχνή αιτία λοιμώξεων, που προσβάλλουν το δέρμα, τα οστά, και τους πνεύμονες
Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό εντοπίστηκε ο βάκιλος mycoides, που απαντάται συνήθως στο έδαφος.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, σχεδόν το ένα τέταρτο των κινητών ήταν τόσο βρώμικα που είχαν μέχρι και 10 φορές περι…

Δωρεάν ιατρική φροντίδα για παιδιά από τους Γιατρούς του Κόσμου

Στο Χαλάνδρι θα βρίσκεται σήμερα 26 και αύριο 27 Σεπτεμβρίου, η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου, για να προσφέρει δωρεάν ιατρική φροντίδα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές της οργάνωσης θα βρίσκονται σήμερα Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Δημαρχείο, Γρ.Γυφτοπούλου 2 και αύριο Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Γήπεδο Μάρκος Παπαδάκης από τις 09:00-14:00.

Η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα θα παρέχει δωρεάν τις παρακάτω υπηρεσίες:
- παιδιατρική περίθαλψη, διαγνωστικό έλεγχο, οδοντιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση
- φαρμακευτική αγωγή με την παροχή βασικών παιδιατρικών φαρμάκων
- προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας
- εμβολιαστική κάλυψη σε ανασφάλιστα παιδιά.

H Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα που δημιούργησαν οι Γιατροί του Κόσμου, προσφέρει από το 2003 τις επιστημονικές της υπηρεσίες σε όσους την έχουν ανάγκη. Έως σήμερα, περισσότερα από 58.000 παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, έχουν δεχτεί τη φροντίδα και την π…

Πώς να «επιδιορθώσετε» τη λιπώδη διήθηση του ήπατος

Το λιπώδες ήπαρ (λιπώδης διήθηση) είναι ένας τύπος της νόσου του ήπατος που μπορεί να πάρει ήπια ή σοβαρή μορφή, ανάλογα με την αιτία και την πορεία της φροντίδας. Είναι μια κατάσταση που αρχικά δεν έχει συμπτώματα.
Φλεγμονή και ουλές του ήπατος είναι δύο συνθήκες που μπορεί να συμβούν με την λιπώδη διήθηση του ήπατος (ή μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος), η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μια σοβαρή κατάσταση που είναι γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, που εξελίσσεται σε ηπατική ανεπάρκεια.


Η αλκοολική ηπατοπάθεια είναι μια παρόμοια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, καθώς και τη διεύρυνση του ήπατος και συμπτώματα πόνου. Το αλκοολούχο λιπώδες ήπαρ μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Η πορεία της φροντίδας για κάθε κατάσταση είναι παρόμοια, ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Αριστερά ένα φυσιολογικό ήπαρ και δεξιά ένα λιπώδες ήπαρ
Βήμα 1
Σταματήστε άμεσα τα αλκοολούχα ποτά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του…

Τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το πορτοκάλι

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στο πορτοκάλι, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό «αδικεί» κατά κάποιο τρόπο το εν λόγω φρούτο, καθώς η πολύτιμη αυτή βιταμίνη δεν είναι το μόνο ευεργετικό συστατικό που έχει να μας προσφέρει. Αντίθετα, το πορτοκάλι παρέχει ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

Γενικά, ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, ποσότητα που καλύπτει πλήρως τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για παιδιά, αλλά και πάνω από το 90% των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες και περίπου το 75% για τους άνδρες.

Ταυτόχρονα, τα πορτοκάλια διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, ενώ σημαντική μπορεί να είναι και η συνεισφορά τους στην ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού.

Τέλος, το πορτοκάλι αποτελεί πλ…

Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει από την καρδιακή προσβολή

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί ενδεχομένως να αξίζει περισσότερο από τη διακοπή του καπνίσματος, όσον αφορά την πρόληψη της καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους που ήδη έχουν υποστεί μια ή που αντιμετωπίζουν κίνδυνο να υποστούν, αναφέρει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με ενδείξεις, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 29%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό είναι στο ίδιο επίπεδο- ή σε καλύτερο- με τα προληπτικά μέτρα για την καρδιακή προσβολή, όπως οι στατίνες (μείωση του κινδύνου κατά 25%), αντιϋπερτασικά φάρμακα (μείωση του κινδύνου κατά 15-18%) και διακοπή του καπνίσματος (μείωση του κινδύνου κατά 26%.)

Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων, η ερευνητική ομάδα του UNSW’s School of Public Health and Community Medicine, καλεί σε εμβολιασμό κατά της γρίπης ανθρώπους άνω των 50 ετών.
Η εργασία επιβεβαιώνει υπάρχουσες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή όταν έχουν γρίπη.
Η καθηγήτρια, Raina MacIntyre, θα συνιστούσε το εμβόλιο γ…

Τι είναι η βαρηκοϊα και πως αντιμετωπίζεται

Η βαρηκοΐα είναι η μείωση της ακουστικής ικανότητας.
Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Μερικοί γεννιούνται βαρήκοοι, ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Το κτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές του αυτιού ή παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής. Για να δούμε λίγο πώς είναι κατασκευασμένο το αυτί μας και πώς λειτουργεί το σύστημα της ακοής. Ξεκινάμε από το πτερύγιο που ουσιαστικά λειτουργεί σαν χωνί που συλλέγει τον ήχο. Μετά παρατηρούμε τον έξω ακουστικό πόρο που καταλήγει στην τυμπανική μεμβράνη. Πίσω από το τύμπανο είναι τοποθετημένα, στη σειρά, τα τρία μικρότερα οστά του σώματός μας, η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας, ο οποίος λειτουργώντας σαν πιστόνι εισέρχεται στον κοχλία όπου τα μηχανικά ερεθίσματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά σήματα και μέσω του ακουστικού νεύρου μεταδίδονται στον εγκέφαλό μας.

Το αυτί έχει τρία τμήματα ή τομείς - το έξω αυτί, …

Οι παράγοντες που αυξάνουν το άγχος χωρίς να το καταλαβαίνεις

Πέρα από τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνεις καθημερινά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι που αυξάνουν το άγχος σου και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνεις…

Έντονος θόρυβος
Όταν εκθέτεις τον εαυτό σου σε δυνατούς θορύβους μπορεί να αγχωθείς χωρίς να το καταλάβεις. Έρευνα έχει δείξει πως άνθρωποι που δουλεύουν μέσα σε φασαρία αντιμετωπίζουν 2-3 φορές περισσότερο προβλήματα καρδιάς από ότι εκείνοι που δουλεύουν σε ήσυχο περιβάλλον.

Οι φίλοι
Οι άνθρωποι με τους οποίους κάνεις παρέα μπορεί να επηρεάσουν κατά πολύ την ψυχολογία σου. Σε μια έρευνα αποδείχτηκε πως υπάρχει για παράδειγμα μια πιθανότητα 57% να γίνεις υπέρβαρη αν γίνει και η φίλη σου. 

Οι γονείς
Το περιβάλλον που μεγαλώνεις παίζει μεγάλο ρόλο στο αν θα αγχώνεσαι ως ενήλικος. Αν οι γονείς σου είναι αγχώδεις κατά πάσα πιθανότητα θα γίνεις και εσύ.

Οι συνάδελφοι
Σίγουρα οι δουλειά σου μπορεί να σου προκαλέσει πολύ άγχος. Αν, μάλιστα, το γραφείο σου είναι ανοιχτό και είσαι σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους σου το άγχος σου μπορεί να …

Μπορούν τα χρήματα να ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ την ευτυχία;

Οι ερευνητές διερευνούν νέες κατευθύνσεις στην «επιστήμη του ξοδεύειν». Τέσσερις παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια του Συμποσίου "Happy Money 2.0: New Insights Into the Relationship Between Money and Well-Being", ερευνούν σε βάθος τα αποτελέσματα των αγορών «εμπειριών», τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αφθονία, τη συμπεριφορά μας όταν δανείζουμε χρήματα σε φίλους και πώς οι ευκατάστατοι αντιλαμβάνονται την «ευτυχία».
Εκτιμήσεις για την αγορά «εμπειριών» Μια έρευνα που εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Psychological Science” έδειξε ότι οι αγορές εμπειριών – δηλαδή τα χρήματα που σπαταλώνται στην απόκτηση εμπειριών - μπορούν να προσφέρουν ευτυχία σε μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι οι υλιστικές αγορές (τα χρήματα που σπαταλώνται για την απόκτηση αγαθών). Οι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι η αναμονή για την απόκτηση μιας εμπειρίας προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη ευτυχία, απόλαυση και ενθουσιασμό από την αναμονή για ένα υλιστικό αγαθό.
«Η περίοδος αναμονής (για την απόκτηση ε…

Έρχεται το πρώτο κούρεμα στα φάρμακα! Τι αλλάζει η νέα ηγεσία του υπ. Υγείας

Αλλαγές με διαδικασίες εξπρές θα κάνει στη φαρμακευτική πολιτική ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ξεκινήσει αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα πολιτική στα φάρμακα και ειδικά στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα.
Πρόκειται για τα σκευάσματα που είναι ενταγμένα στη λίστα «3816» και αφορούν σοβαρά νοσήματα. Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως μελετάται ήδη ένα νέο σχέδιο ώστε να προσδιοριστεί ανώτατο όριο δαπάνης (πλαφόν), ώστε να μειωθούν τα σημερινά 700 εκατ. ευρώ που δίνονται ετησίως για τα ακριβά αυτά φάρμακα από τα κρατικά ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό εάν ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός που θα ορισθεί, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα υποχρεούνται να επιστρέφουν το ποσό με τη μορφή του claw back.
Μέχρι σήμερα τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα ή Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) δεν είχαν ξεχωριστό προϋπολογισμό αλλά ούτε claw back, αλλά ήταν ενταγμένα στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ η οποία πλέον…

Οι ελλείψεις σε αίμα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή πολυμεταγγιζόμενων ασθενών

Για άλλη μία φορά οι ελλείψεις αίματος σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας είναι σημαντικές, ιδιαίτερα λόγω της θερινής περιόδου που προηγήθηκε, κατά την οποία η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών είναι περιορισμένη. Ιδιαίτερα έντονο εμφανίζεται για άλλη μία φορά το πρόβλημα στην αιμοδοσία του Λαϊκού Νοσοκομείου, όπου οι ελλείψεις οδηγούν σε συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων ασθενών που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο αυτό.
Επειδή η κατάσταση έχει ήδη φτάσει σε οριακά σημεία και κινδυνεύει πλέον η ζωή σημαντικού αριθμού ασθενών λόγω των υπομεταγγίσεων και των συνεχών αναβολών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, (ΠΑΣΠΑΜΑ), κάνει έκκληση για άμεση κινητοποίηση και καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν δίνοντας αίμα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: κα Αγγελοπούλου Μαρία 6974326413 και κα Μυρίλλα Ιωάννα 6937161088.
Ώρες λειτουργίας Αιμοδοσίας Λαϊκού Νοσοκομείου:
– καθημερινά 08:30 – 18:30
– Σαββατοκύριακα 09:00…

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Ένα αίσθημα ζάλης μετά την κατανάλωση κυρίως γευμάτων είναι σύνηθες στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών. Δεν είναι τόσο κοινή σε νεότερους ανθρώπους. Αυτή η κατάσταση, γνωστή επίσης και ως “μεταγευματική υπόταση”, μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα ζάλης ή αδυναμία ισορροπίας, το οποίο μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε λιποθυμία ή πτώση.
Τι συμβαίνει Η μεταγευματική υπόταση είναι μια πτώση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση), μετά από ένα γεύμα (μεταγευματική). Το αίμα κυκλοφορεί σε όλο το σώμα, αλλά υπάρχει συνήθως μια αύξηση της ροής του αίματος σε μια περιοχή του σώματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα. Η ζαλάδα οφείλεται σε κάτι που ονομάζεται και “φαινόμενο της πεταλούδας”, όπου μια μικρή αλλαγή σε μια περιοχή έχει μεγάλη επίδραση στην άλλη περιοχή. Η πέψη είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί μεγάλη ροή αίματος προς τα όργανα για να ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό η καρδιά πρέπει να αντλέι το α…

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν την απόφαση για το διαζύγιο

Το διαζύγιο είναι μια κατάσταση που προκαλεί δυσκολίες στα παιδιά, μόνο όταν οι γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν τη σύγκρουση μεταξύ τους και αυτή η σύγκρουση μεταφέρεται στα παιδιά τους, με τρόπο που τα πληγώνει. Ένα από τα λάθη, που κάνουν οι γονείς όταν χωρίζουν, είναι να μεταφέρουν στα παιδιά την εχθρότητα που νιώθουν ο ένας για τον άλλον. Έτσι όμως η συναισθηματική ζωή του παιδιού κλονίζεται, γιατί εξαιτίας της αδυναμίας των γονιών να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους, χάνει την εμπιστοσύνη του προς αυτούς.
Τα σταθερά σημεία αναφοράς του αποτελούν δυο γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις αλλαγές που προκύπτουν στη ζωή τους με ώριμο τρόπο. Αν εκείνοι παραδίδονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο χάος που τους προκαλεί το κενό που βιώνουν, τότε ένα παρόμοιο χάος αιχμαλωτίζει το παιδί ακυρώνοντας τη συνέχεια της ύπαρξής του.
Αυτό που χρειάζεται, για να μπορέσει να διατηρήσει ενωμένη την ύπαρξή του, είναι να αισθανθεί, αλλά κυρίως να βιώσει, ότι οι γονείς του μπορεί να χωρίζουν σ…

6 ασθένειες που κρύβει η κούραση!

Η αιτία της συνεχούς κόπωσης εντοπίζεται από τους περισσότερους στην υπερένταση που δημιουργεί η διεκπεραίωση πολλαπλών και πολύωρων εργασιών, στο καθημερινό στρες, καθώς και στον ανεπαρκή ύπνο. Ωστόσο, αρκετοί αισθάνονται κουρασμένοι και κατά την περίοδο των διακοπών. Σε αυτήν την περίπτωση, η κόπωση είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης παθογόνου κατάστασης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.
1. Αναιμία Η πιο συχνή κρυφή αιτία της κόπωσης είναι η ανεπάρκεια αίματος που προκαλείται από την έλλειψη αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και σιδήρου, η οποία συντελείται με αρκετά αργό ρυθμό. Έτσι, γίνεται αρκετά επικίνδυνη, αφού δεν γίνεται αντιληπτή με άλλα συμπτώματα, εκτός από την κούραση. «Αρκετοί είναι αυτοί που περπατούν ακόμη και διακόσια μέτρα και κουράζονται και αποδίδουν την κούραση στο κάπνισμα. Τα πράγματα δεν είναι όμως έτσι», εξηγεί ο Βασίλης Βασιλαρέας, επιμελητής Α΄ Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο της Νάουσας, και προσθέτει: «Το σημαντικό έλλειμμα αιμοσφαιρίνης, μιας πλούσιας σε σίδη…

Δωρεάν γυναικολογικός έλεγχος στο Αρεταίειο, στις 28 /09

Γυναικολογική εξέταση, ψηλάφηση μαστού και τεστ Παπανικολάου θα προσφέρει, δωρεάν, σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, το Αρεταίειο νοσοκομείο, τη Δευτέρα, 28/09/2015, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης.
Επίσης θα προσφέρει δωρεάν εμβολιασμό για τον HPV (ιό ανθρώπινων θηλωμάτων) σε περιορισμένο αριθμό νεαρών κοριτσιών (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης από τον Σεπτέμβριο του 2007 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με στόχο να ενημερωθούν οι γυναίκες για τις υφιστάμενες μεθόδους αντισύλληψης.
Το Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διάφορες δράσεις που έχει αναπτύξει -επισκέπτεται 100 σχολεία το χρόνο πανελλαδικά, οργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις- στοχεύει στη σωστή ενημέρωση της κοινωνίας για τις αντισυλληπτικές μεθόδους.
Η αξιόπιστη αντισύλληψη είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του τελευταίου αιώνα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ανακούφισε ε…

Κρύο: Ποιες δερματοπάθειες προκαλεί ή επιδεινώνει;

Η νόσος Raynaud, η κνίδωση και οι χιονίστρες είναι ορισμένες παθήσεις του δέρματος που συνδέονται με το κρύο. Πώς θεραπεύονται; Η έκθεση του δέρματός μας στο κρύο μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει μια σειρά από προβλήματα και παθήσεις, από απλή ξηρότητα μέχρι, σε προδιατεθειμένα άτομα, κνίδωση, νόσο Raynaud, χιονίστρες, ατοπική δερματίτιδα και ψωρίαση
Κνίδωση εκ ψύχους Μια νόσος που μπορεί να προκληθεί από το κρύο είναι η κνίδωση εκ ψύχους. Εμφανίζεται στα σημεία επαφής, με τη μορφή πομφών, δηλαδή ρόδινων ή χρώματος του δέρματος πρηξιμάτων με κνησμό. Αν η επαφή με το ψύχος συνεχιστεί τότε η έκταση των βλαβών μπορεί να επεκταθεί και σε μη εκτεθειμένα μέρη ή να έχουμε και αγγειοοίδημα, δηλαδή πρήξιμο χειλιών, βλεφάρων ή ακόμη και συστηματικών εκδηλώσεων, όπως δύσπνοια.
Πρόκειται για μια μορφή κνίδωσης, στην οποία οι ασθενείς λίγα λεπτά (συνήθως 30 λεπτά) μετά από έκθεση σε κρύο νερό, πάγο, ή κρύο αέρα, εμφανίζουν πομφούς κνίδωσης. Έχουν αναφερθεί σπάνιες μορφές θανάτου από κολύμ…

Πόση ώρα την ημέρα κάνει καλό να είστε όρθιοι;

Το ότι η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά τον οργανισμό μας το γνωρίζαμε ήδη. Τώρα, νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει ακριβώς για πόση ώρα την ημέρα θα πρέπει να εγκαταλείπουμε την καρέκλα μας για να επανορθώσουμε τη ζημιά. Η
 έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου στο European Heart Journal, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δύο μόλις ώρες την ημέρα να στεκόμαστε ή να κινούμαστε είναι αρκετές για να έχουμε πραγματικά θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν με ανιχνευτές κίνησης 782 άνδρες και γυναίκες επί επτά συνεχόμενα 24ωρα. 
Οι ανιχνευτές κατέγραφαν πόσες ώρες την ημέρα οι συμμετέχοντες κάθονταν, κινούνταν, ήταν ξαπλωμένοι, κοιμόντουσαν ή στέκονταν όρθιοι. Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης δείγματα αίματος και άλλες ιατρικές εξετάσεις. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που κατέγραψαν οι ανιχνευτές, οι επιστήμονες εφάρμοσαν ένα μαθηματικό τύπο για να υπολογίσουν πόσος χρόνος καθεμιάς από αυτές τις δραστηριότητες θα χρειαζόταν για να επηρ…

Γιατί πονάει το σώμα μας όταν αλλάζει ο καιρός;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που με τις αλλαγές του καιρού και της θερμοκρασίας νιώθουν το σώμα στους να αντιδρά με πόνους στα κόκκαλα και τις αρθρώσεις και πιάσιμο. Η εξήγηση βρίσκεται στις αλλαγές στην βαρομετρική πίεση που μπορεί όντως να επηρεάσουν το σώμα μας.
Σύμφωνα με τον μελετητή και καθηγητή Ρόμπερ Τζέιμισον από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι μελέτες σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις έχουν καταδείξει τη συσχέτιση του καιρού με τις σωματικές αντιδράσεις. Είναι τυπικό, εξηγεί, οι πόνοι να αρχίζουν πριν καν εκδηλωθεί η αλλαγή στον καιρό. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο καθηγητής, ρευματολόγος Ντέιβιντ Μπορενστέιν από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο George Washington και πρώην πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας.
Σύμφωνα με το onmed.gr, υπάρχουν αρκετές θεωρίες με κυρίαρχη εκείνη που «ενοχοποιεί» την αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις σχετίζεται με την εμφάνιση βροχής, οι έ…

Tα σημάδια που δείχνουν ότι σας λείπει σίδηρος

Εάν τον τελευταίο καιρό εκδηλώνετε τα παρακάτω συμπτώματα, ετοιμάστε γρήγορα μια μπριζόλα και μια σαλάτα με σπανάκι! Η έλλειψη σιδήρου είναι μια αρκετά συνηθισμένη διατροφική έλλειψη που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες. Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο, καθώς είναι απαραίτητος για να μεταφέρεται οξυγόνο σε κάθε κύτταρο του σώματος.
Δείτε πώς θα καταλάβετε ότι τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας έχουν μειωθεί ανησυχητικά.
Επίμονη κόπωση Η δυσλειτουργία στη μεταφορά οξυγόνου δεν επιτρέπει σε κύτταρα και στα συστήματα που αυτά απαρτίζουν να λειτουργούν αποδοτικά.
Έλλειψη συγκέντρωσης Η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τη διαδικασία σύνθεσης νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, πλήττοντας τα κέντρα που ελέγχουν τα επίπεδα συγκέντρωσης.
Απάθεια Και η συναισθηματική ανταπόκριση, ακόμη και απέναντι σε πρόσωπα ή δραστηριότητες που παλαιότερα έδιναν χαρά, είναι μειωμένη όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι μειωμένα στον οργανισμό.
Δυσκολίες στην αναπνοή Χωρίς αρκετό οξυγόνο, το…