Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρχεται το πρώτο κούρεμα στα φάρμακα! Τι αλλάζει η νέα ηγεσία του υπ. Υγείας



Αλλαγές με διαδικασίες εξπρές θα κάνει στη φαρμακευτική πολιτική ο νέος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να ξεκινήσει αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα πολιτική στα φάρμακα και ειδικά στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα.

Πρόκειται για τα σκευάσματα που είναι ενταγμένα στη λίστα «3816» και αφορούν σοβαρά νοσήματα.
Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως μελετάται ήδη ένα νέο σχέδιο ώστε να προσδιοριστεί ανώτατο όριο δαπάνης (πλαφόν), ώστε να μειωθούν τα σημερινά 700 εκατ. ευρώ που δίνονται ετησίως για τα ακριβά αυτά φάρμακα από τα κρατικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό εάν ξεπεραστεί ο προϋπολογισμός που θα ορισθεί, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα υποχρεούνται να επιστρέφουν το ποσό με τη μορφή του claw back.

Μέχρι σήμερα τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα ή Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) δεν είχαν ξεχωριστό προϋπολογισμό αλλά ούτε claw back, αλλά ήταν ενταγμένα στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ η οποία πλέον να σημειωθεί ότι θα διαμορφωθεί στα 1,945 δις ευρώ.

Όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα διαχωρίσει το κονδύλι για τα ακριβά φάρμακα θέτοντας νέο πλαφόν και οι εταιρείες θα πληρώνουν ξεχωριστά επιστροφές χρημάτων (claw back) στην περίπτωση που θα ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός που θα ορισθεί.

Ταυτόχρονα αναμένεται να αφαιρεθούν από τη λίστα ορισμένα ακριβά φάρμακα, ενώ εξετάζεται και η επιβολή κριτηρίων για τη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε διάφορες ασθένειες καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, θεωρεί ότι σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται χωρίς να είναι απαραίτητα.

Με τον έλεγχο της προκλητής αυτής χορήγησης των ακριβών φαρμάκων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει μέρος της δαπάνης, καθώς εκτιμά πως το κόστος για τα ακριβά φάρμακα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία την τελευταία πενταετία η δαπάνη για τα φάρμακα της λίστας 3816 από 400 εκατ. ευρώ αυξήθηκε στα 700 εκατ. ευρώ, αύξηση που θεωρείται δυσανάλογη με τον μέσο όρο που ισχύει σε διεθνές επίπεδο και υπολογίζεται κοντά στο 5%.

Πάντως ερώτημα παραμένει εάν αυτό το πρώτο κούρεμα που θα υποστεί η δαπάνη για τα ακριβά φάρμακα θα επηρεάσει τους ασθενείς καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η πρόσβαση σε θεραπείες γίνεται πιο δύσκολη ενώ με την αφαίρεση σκευασμάτων από τη λίστα αναμένεται να αυξηθεί και η συμμετοχή.

Παζάρια και από τον ΕΟΠΥΥ
Στο μεταξύ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν με εντατικούς ρυθμούς και οι διαπραγματεύσεις του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες τιμές στα φάρμακα που σήμερα αποζημιώνει ο οργανισμός.

Στόχος και σε αυτήν την περίπτωση είναι να εξοικονομηθούν πόροι ειδικά από τις κατηγορίες των σκευασμάτων που έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – να αλλάξει το συνολικό μοντέλο αγοράς φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε ο οργανισμός ως «μονοψώνιο» μπορεί να διαπραγματευτεί «πακέτο» αγοράς φαρμάκων για συγκεκριμένες ασθένειες, μοντέλο που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν αλλά έμεινε στη μέση…

HealthReport

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε