Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 3, 2016

Ψυχιατρικές διαταραχές: ένα «κρυφό» πρόβλημα δημόσιας υγείας

Οι περισσότερες ψυχιατρικές διαταραχές εκδηλώνονται όταν οι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες δεν μπορούν πλέον να αντισταθμιστούν από την εγγενή δυνατότητά μας να τους αντιμετωπίζουμε.
Ως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι ψυχιατρικές διαταραχές θεωρούνταν σχετικά σπάνια νοσήματα που αφορούσαν ειδικές ομάδες του πληθυσμού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η εικόνα ωστόσο αυτή άλλαξε με τη συμβολή σημαντικών επιστημονικών μελετών της περιόδου που ακολούθησε. Μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες που έγιναν στην Αμερική και στην Ευρώπη διαπίστωσαν μια τεράστια «κρυμμένη» ψυχιατρική νοσηρότητα στον γενικό πληθυσμό, με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές να προσεγγίζουν το 10% σε συχνότητα. Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες ήταν άγνωστες στους κλινικούς, αφού η πλειονότητα των ατόμων που έπασχαν δεν είχαν κάνει επαφή με κάποια υπηρεσία υγείας, είτε διότι δεν αναγνώριζαν τα συμπτώματα είτε λόγω του φόβου του στίγματος που περιβάλλει ακόμη και σήμερα πολλές από τις ασθένειες αυτές.
Μια…

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μπισκότων σοκολάτας

Στην ανάκληση μπισκότων σοκολάτας προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα μπισκότα ανιχνεύτηκε η παρουσία συστατικού γάλακτος (καζεΐνη), χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος. Σημειώνεται ότι η καζεΐνη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε άτομα που έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και τα συστατικά του.
Πρόκειται για τα προϊόντα με εμπορική ονομασία «Disney chokolate chip cookies», προέλευσης Δανίας, σε μεταλλική συσκευασία των 150 γρ. έκαστο, με αριθμούς γραμμοκώδικα 5776879010963, 5776879013735 και με διάφορες ημερομηνίες λήξης. Τα εν λόγω προϊόντα παρασκευάζονται από την Δανέζικη επιχείρηση «Jacobsens Bakery Ltd» και διακινήθηκαν στην Ελλάδα από την εταιρεία JUMBO AEE. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και είναι αλλεργικοί στ…

Απίστευτο! Ζητούν την "κρατικοποίηση" των ιδιωτικών θεραπευτηρίων

Μπροστά σε ένα άκρως εκβιαστικό δίλημμα βρέθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές όταν πήγαν να διαπραγματευτούν την ανανέωση των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η τριμελής επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης, η οποία αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Οργανισμού και έναν του υπουργείου Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ζήτησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, και μάλιστα ως απαράβατο όρο προκειμένου να συνεχιστούν οι συμβάσεις, να θέσουν το 25% των κλινών τους στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ.
Δηλαδή να ενταχθεί το ¼ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς φυσικά να μπορούν οι κλινικές να ζητήσουν την προβλεπόμενη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για όσους ανήκουν στον ΟΓΑ). Όπως αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο όρο…

Ενημέρωση εγκύων και νέων γυναικών από κορυφαίους επιστήμονες

DYO Forum 16 – 17 Απριλίου
Νέες γυναίκες και έγκυες, έχουν την ευκαιρία να λύσουν πολλές από τις απορίες τους και να ενημερωθούν, έγκυρα και επιστημονικά, για θέματα όπως:
-Διατροφή κατά την κύηση και παχυσαρκία
-Επαναλαμβανόμενες αποβολές
-Προγεννητικός έλεγχος
-Γονιμότητα – Υπογονιμότητα
-Αντισύλληψη
Η ενημέρωση θα γίνει από κορυφαίους επιστήμονες της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας.
Τo DYO Forum θα πραγματοποιηθεί στις 16 – 17 Απριλίου στο Metropolitan Expo.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στο www.dyoforum.gr

Δερματοφαγία – Μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια! (video)

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει να νύχια ή τις παρανυχίδες του. Κάποιοι έχουν αγχώδη τύπο προσωπικότητας και δαγκώνουν νευρικά το δέρμα γύρω από τα νύχια τους ή το εσωτερικό του στόματός τους για να ηρεμήσουν. Το δάγκωμα και το φάγωμα του δέρματος, είναι μια πάθηση γνωστή ως Δερματοφαγία, και έχει συνδεθεί με την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και άλλου είδους διαταραχές που οφείλονται σε άγχος.
Τι πειράζει λοιπόν λίγο δάγκωμα του δέρματος; Κατά καιρούς όλοι μας βρίσκουμε τον εαυτό μας να το κάνει. Μερικές φορές, η Δερματοφαγία γίνεται πιο προχωρημένη και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα γύρω από τα νύχια. Όχι μόνο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να καταναλώνουμε τα μικρόβια γύρω από τα νύχια σε καθημερινή βάση, αλλά πολλοί έχουν αναπτύξει σοβαρές μολύνσεις μέσα και εξωτερικά των νυχιών από την καταστροφή των δερματικών ιστών από το δάγκωμα. Οι παρανυχίδες των νυχιών μολύνονται από τα μικρόβια του σάλιου, ειδικά αν κάποιος τα μασάει όλη την ώρα. Ακόμα και …

Τα υπέρ και τα κατά ενός σύντομου ύπνου

Πάνω από το 85% των θηλαστικών χαρακτηρίζονται ως “πολυφασικοί κοιμώμενοι”, που σημαίνει ότι κοιμούνται για μικρά χρονικά διαστήματα καθ ‘όλη την ημέρα. Οι άνθρωποι όμως θεωρούνται μονοφασικοί, που σημαίνει ότι το 24άωρο χωρίζεται σε δύο διακριτές περιόδους, μία στην οποία είμαστε ξύπνιοι και άλλη μια στην οποία κοιμόμαστε. Δεν είναι όμως απολύτως σαφές ότι αυτό είναι πράγματι το φυσικό πρότυπο ύπνου του ανθρώπου. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι μπορεί να κοιμούνται κατά διαστήματα, ενώ ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια πτυχή πολλών πολιτισμών.
Ο ύπνος όμως δεν φαίνεται να αποδίδει στον άνθρωπο όταν γίνεται με δόσεις. Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι η υποκατάσταση με σύντομους ύπνου ενός συνεχούς 7άωρου ή 8άωρου ύπνου που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι, προκαλεί τελικά κούραση. Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Ψυχιατρικής Daniel Buysse στο University of Pittsburgh, ειδικός σε θέματα ύπνου.
Ο Buysse και οι συνεργάτες του είχαν πραγματοποιήσει προ ετών ένα πείραμα, στο …

Δυσπεψία: Γνωρίζετε πού οφείλεται το πρόβλημά σας;

Μπορεί να πληρώνετε το τίμημα της υπερκατανάλωσης φαγητού ή άλλων ανθυγιεινών συνηθειών. Δεν αποκλείεται, όμως, η αιτία να είναι πιο σοβαρή. Δυσφορία, αίσθημα καψίματος στο στομάχι, ναυτία, μετεωρισμός, αέρια, ρεψίματα ή ακόμα και εμετός! Συμπτώματα, τα οποία ένας στους τέσσερις θα παρουσιάσει κάποια στη ζωή του, είτε εξαιτίας κάποιας νόσου του πεπτικού, είτε λόγω των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής των πασχόντων.
Αιτίες και αντιμετώπιση Αιτία Νο 1: Η δυσπεψία, ως επί το πλείστον, είναι αποτέλεσμα της υπερφαγίας, της κατανάλωσης φαγητού με μεγάλη ταχύτητα, της κατανάλωσης τροφών υψηλών σε λιπαρά ή της πρόσληψης τροφής κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κούραση, κάποια φάρμακα καθώς και το στρες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχον πρόβλημα.
Αντιμετώπιση: Αποφύγετε τις παραπάνω συμπεριφορές. Οι καπνιστές είναι καλό να σταματήσουν το κάπνισμα ή τουλάχιστον να μην καπνίζουν πριν το φαγητό.
Αιτία Νο 2: Η δυσπεψία μπορεί…

Ασθένειες νεφρών: Σημεία και συμπτώματα

Νεφρικές παθήσεις: Πολλοί άνθρωποι πάσχουν, αλλά δεν το γνωρίζουν. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες των νεφρών αλλά δεν το γνωρίζουν. Τα πρώτα σημεία των ασθενειών αυτών μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.
Μια χρόνια ασθένεια των νεφρών μπορεί μετά από πολλά χρόνια εξέλιξης να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Σε μερικούς ασθενείς, οι χρόνιες ασθένειες των νεφρών δεν εξελίσσονται σε νεφρική ανεπάρκεια.
Είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν σημεία και συμπτώματα που προκαλούνται από ασθένειες των νεφρών. Εάν αναγνωρίσουν ότι κάτι δεν πάει καλά και ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους, τότε είναι δυνατόν να ανιχνευθεί έγκαιρα μια ασθένεια που εξελίσσεται αθόρυβα και ύπουλα προκαλώντας μη ανατρέψιμες βλάβες στους νεφρούς τους.
Η αναγνώριση μιας τέτοιας ασθένειας, επιτρέπει τη λήψη μέτρων και την ορθή αντιμετώπιση της, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που προκαλούν βλάβες στους νεφρούς. Οι συχνότερες είναι ο διαβήτη…

Μπορεί το απλό κρύωμα να προκαλέσει άσθμα;

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να πυροδοτήσει απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος, σε ανθρώπους που έχουν κρυολογήσει. Η ανακάλυψη, που εξηγεί γιατί το άσθμα χειροτερεύει όταν κανείς κρυολογεί, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Νάθαν Μπάρτλετ και Σεμπάστιαν Τζόνστον του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», βρήκαν ότι ένα μικρό μόριο κυτοκίνης (η ιντερλευκίνη-25 ή IL-25) φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στις συνέπειες, τις οποίες μπορεί να έχουν οι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα στους ανθρώπους με άσθμα.
Περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η πάθηση είναι η πιο συνηθισμένη χρόνια νόσος στα παιδιά. Οι ιοί που προκαλούν λοίμωξη στους βρόγχους των πνευμόνων, αποτελούν την πιο κοινή αιτία ασθματικών κρίσεων (το 80 - 90% τω…

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τις ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων στο Λαϊκό - Απάντηση υπ. Υγείας

Κανονικά και χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιούνται πλέον οι χημειοθεραπείες των ασθενών στο Λαϊκό νοσοκομείο, όπως απαντά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή καταγγελίες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΜΚΙΕ, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, δεν έγιναν οι απαραίτητες χημειοθεραπείες στο αιματολογικό τμήμα του Λαϊκού, λόγω έλλειψης των αντίστοιχων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Αναλυτικά, η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε ενημερωτικό σημείωμα την Παρασκευή, έχει ως εξής: «Την περασμένη Τρίτη βρέθηκε λύση για τον ομαλό εφοδιασμό του νοσοκομείου «Λαϊκό» με ογκολογικά φάρμακα μετά από συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ με τη φαρμακευτική εταιρεία που προμηθεύει το Νοσοκομείο. Σήμερα το μεσημέρι, το Νοσοκομείο παρέλαβε την απαραίτητη ποσότητα φαρμάκων έτσι ώστε οι χημειοθεραπείες των ασθενών να πραγματοποιούνται πλέον κανονικά και χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις»

http://www.on…

Εγκρίθηκε η προκήρυξη 88 ειδικευμένων γιατρών, συνεχίζεται η τοποθέτηση προσωπικού στις ΜΕΘ

Υπογράφηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή Υπουργό, Παύλο Πολάκη, η έγκριση για την προκήρυξη των πρώτων 88 θέσεων ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, θα ακολουθήσει η έγκριση των προκηρύξεων και για τις υπόλοιπες θέσεις (συνολικά 690 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί).
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία διορισμού του μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ καθώς και η τοποθέτηση των νοσηλευτών και των γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι με τις παραπάνω προσλήψεις να γίνει μια τονωτική «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία της χώρας έτσι ώστε το 2016 να είναι μια χρονιά σταθεροποίησης του δημόσιου συστήματος και αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

http://www.newsone.gr/ugeia/914922-egkritheke-e-prokeryxe-88-eidikeymenon-g…

Tι να κάνετε όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Είναι πολύ ενοχλητικό να ξυπνάει κανείς κατά τη διάρκεια της νύχτας κι αν σας συμβαίνει είναι λογικό να αναρωτιέστε «Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;».
Αν και μερικές φορές ο λόγος μπορεί να είναι προφανής, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λιγότερο γνωστοί σωματικοί και συναισθηματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο. Οι ειδικοί εξηγούν!
Βήχετε Αν ο βήχας σας ξυπνά, είναι πιθανό να προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που ερεθίζουν το πίσω μέρος του λαιμού. Γνωστό και ως παλινδρόμηση, επιδεινώνεται όταν ξαπλώνει κανείς και συνήθως συμβαίνει μια δυο ώρες αφού πάτε για ύπνο. Όσοι υποφέρουν από παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάζουν κι άλλα συμπτώματα όπως το αίσθημα καύσου ή ξινή γεύση στο στόμα.
Τι να κάνω; Προσέξτε το βάρος σας. Μερικά επιπλέον κιλάκια γύρω από το στομάχι ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της παλινδρόμησης, δεδομένου ότι δημιουργείται πίεση στην κοιλιακή χώρα. Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο και αποφύγετ…

Άνδρες και προβλήματα στο σεξ: Ο ρόλος του θυρεοειδούς

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι πιθανό να προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της L'Aquila της Ιταλίας που εξέτασε την συχνότητα των σεξουαλικών δυσκολιών σε 48 ενήλικες άνδρες ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, πριν και μετά την ανάρρωσή τους. Βασιζόμενοι επιστήμονες σε προσωπικές συνεντεύξεις με 34 άνδρες με υπερθυρεοειδισμό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 18% είχαν κάτω του φυσιολογικού επιπέδου σεξουαλική επιθυμία, το 3% είχε καθυστερημένη εκσπερμάτιση, το 50% είχε πρόωρη εκσπερμάτιση και το 15% στυτική δυσλειτουργία. Μεταξύ των 14 ανδρών με υποθυρεοειδισμό, το 64% είχε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία, ενώ το 7% υπέφερε από πρόωρη εκσπερμάτιση.
Όταν οι πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό υπεβλήθησαν σε αγωγή, το ποσοστό της πρόωρης εκσπερμάτωσης έπεσε από το 50% στο 15%, ποσοστό όμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού. Η μειωμένη σεξουαλ…

Οι θεωρίες μείωσης των στερεότυπων: περίπτωση εφαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες

Τα στερεότυπα , που είναι στενά συνδεδεμένα με την προκατάληψη και μπορούν να οδηγήσουν σε διάκριση , αποτελούν ένα σύνολο δομών από πεποιθήσεις, για τα χαρακτηριστικά μελών που ανήκουν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες και που επηρεάζουν το πώς οι άνθρωποι προσέχουν, κατηγοριοποιούν, κωδικοποιούν, παρουσιάζουν και επανακτούν πληροφορίες για άλλους και το πώς αυτοί κρίνουν και απαντούν σε αυτές τις πληροφορίες (Stangor, & Schaller, 1996:3-37)
Οι θεωρίες μείωσης των στερεότυπων Τα στερεότυπα απαντώνται σε όλες τις κοινωνίες , αυτό-επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση και αποτέλεσαν πεδίο ανάπτυξης διαφόρων θεωρητικών προσεγγίσεων σχετικά με τη διαμόρφωση και αλλαγή τους.
Για την αλλαγή των στερεότυπων έχουν προταθεί τρία μοντέλα που επικεντρώνονται στο ρόλο των μη επιβεβαιωτικών πληροφοριών: α) το λογιστικό μοντέλο, όπου η αλλαγή των στερεοτύπων γίνεται σταδιακά με την αθροιστική έκθεση σε μη επιβεβαιωτικές πληροφορίες , β) το μοντέλο της μεταστροφής, όπου τα στερεότυπα αλλάζουν ριζικά…

Εφαρμογές κινητών τηλεφώνων & απώλεια βάρους: πόσο βοηθούν;

Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του προτεραιότητες στη ζωή. Υπάρχει όμως μία αξία η οποία μπαίνει πάντα μπροστά από κάθε άλλη, και αυτή είναι φυσικά η υγεία. Τα τελευταία χρόνια, δεδομένης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ενισχύσουν την υγεία τους, ή απλά θέλουν να «είναι σε φόρμα»! Η καλή φυσική κατάσταση όμως δεν είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται συνεχή προσπάθεια, αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη δημιουργία συνηθειών. Διαβάζοντας τα παραπάνω ίσως σκέφτεστε πως ο μόνος τρόπος για να τα επιτύχετε είναι να σας επιτηρεί πάντα ένα άγρυπνο μάτι. Ποιός λοιπόν είναι μαζί σας, και πάντα σε ετοιμότητα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο; «Αυτός» δεν είναι άλλος από το κινητό σας τηλέφωνο!
Υπολογίζεται πως από τα περίπου 7 δισεκατομμύρια κατοίκων αυτού του πλανήτη, τα 6 δισεκατομμύρια έχουν κινητό τηλέφωνο. Η εξάπλωση του μέσου αυτού το καθιστά τον ιδανικότερο προσωπικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων σ…

Μειώστε φυσικά την κατακράτηση

Η ζέστη, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η διατροφή όλα τους συμβάλουν στην αυξημένη κατακράτηση υγρών. Κι επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να φαίνεται και να νιώθει φουσκωμένος, βρήκαμε τους φυσικούς τρόπους για να τη νικήσουμε.
Ο περιορισμός του αλατιού και των επεξεργασμένων τροφίμων είναι σίγουρα ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος, όπως και η κατανάλωση άφθονης σαλάτας και λαχανικών με πολύ νερό – κατά προτίμηση, σπαράγγια, που είναι διουρητικά!
Βιταμίνη Β6: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι έτσι κι αλλιώς πολύτιμες για την υγεία του νευρικού συστήματος. Η συγκεκριμένη συμβάλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών – στις γυναίκες περιορίζει επίσης τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως ευαισθησία στο στήθος, αλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και κόπωση. Την ίδια θετική επίδραση έχει ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών με βιταμίνες Β όπως Β1, Β6, Β5 και D3.
Εκχύλισμα κουκουτσιών σταφυλιού: Μελέτες δείχνουν πως καταπολεμά τηνκατακράτηση υγρών που σχετίζεται με φλεβικ…

3 συμπτώματα στο στήθος που δεν είναι καρκίνος

Οποιαδήποτε ενόχληση, αλλαγή ή σύμπτωμα στο στήθος μια γυναίκας, αποτελεί πηγή φόβου και ανησυχίας, καθώς το μυαλό πηγαίνει πάντα στο χειρότερο σενάριο.
Πριν πανικοβληθείτε, λάβετε υπ’ όψιν ότι 8 στα 10 «ψηλαφητά» ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη και περίπου 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.
Παρακάτω θα δείτε τρία από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στο μαστό που όμως δεν είναι καρκίνος .
Πόνος στο στήθος Ο πόνος στο στήθος ή μαστωδυνία συνδέεται τις περισσότερες φορές με ορμονικές αλλαγές. Εμφανίζεται συνήθως πριν από την περίοδο και συνοδεύεται από πρήξιμο του μαστού. Είναι συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες 20-40 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όταν υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να προέρχεται επίσης από το θώρακα, τον ώμο ή τον αυχένα (π.χ. αυχενικό σύνδρομο).
Ινοαδενώματα Είναι συμπαγή ογκίδια και αποτελούν τον πιο κοινό όγκο στις νεαρές ηλικίες…

Συγγενείς καρδιοπάθειες σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Παιδοκαρδιολόγος Καθηγητής - Διευθυντής
Ο τίτλος μπορεί να σας φανεί κάπως παράξενος. Στην παιδιατρική οι συγγενείς καρδιοπάθειες θυμίζουν: νεογνό-βρέφος-νήπιο-μεγαλύτερο παιδί. Σήμερα όμως υπάρχει μια μεγάλη ομάδα εφήβων και νεαρών ενηλίκων που αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα: Τι κάνουν τα παιδιά με συγγενής καρδιοπάθειες όταν μεγαλώσουν; (What happens to children with congenital heart diseases when they grow up?), γίνονται παιδιά με GUCHD (Grown Up Congenital Heart Diseases), γίνονται ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια.
Όλα ξεκίνησαν πριν από 35-40 περίπου χρόνια όταν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας (υπερηχοκαρδιογράφημα δύο διαστάσεων, κινηματοαγγειοκαρδιογραφία κτλ) έδωσαν τη δυνατότητα στους παιδοκαρδιολόγους να βάζουν τη διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια και λεπτομέρεια ακόμα και στις πιο σπάνιες, σύμπλοκες καρδιοπάθειες. Ταυτόχρονα και αλληλένδετα στην τόσο δύσκολη εξειδίκευση της παιδοκαρδιοχειρο…

Τι να φάω όταν δεν νιώθω καλά; 5 τροφές για 5 κοινούς πόνους

Ο Ιπποκράτης έλεγε: "Η τροφή σου ας γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου ας γίνει η τροφή σου".
Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η σύγχρονη γνώση επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Reader's Digest, κάθε πόνος έχει το γιατρικό του, το οποίο δεν είναι άλλο από μία τροφή. Ποιες τροφές είναι αυτές που θα μπορούσαν να γίνουν σύμμαχοι στην υπεράσπιση της υγείας μας;
Ο πονοκέφαλος θέλει σούπα με μπαχαρικά Σύμφωνα με τη Cynthia Sass, συγγραφέα του βιβλίου “Slim Down Now: Shed Pounds and Inches With Pulses – The New Superfood”, η μαροκινή σούπα ή γενικότερα, κάποια η οποία έχει μπαχαρικά συμπεριλαμβανομένης της κανέλας, μπορεί να καταστείλει τον πονοκέφαλο. Μεταξύ άλλων, η Sass εξηγεί ότι αυτή η σούπα μάς προσφέρει μια καλή δόση πρωτεΐνης και αντι-φλεγμονόδων μπαχαρικών και μαγνησίου, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των αγγείων και οδηγούν στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.
“Αυτό το γεύμα είναι ελεύθερο από παράγοντες που …

Προστατίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Η προστατίτιδα είναι μια ασθένεια δύσκολη να διαγνωσθεί και να αντιμετωπισθεί. Η προστατίτιδα είναι οδυνηρή πάθηση, που προσβάλλει συνήθως νέους και μεσήλικες άνδρες.
Εκτιμάται ότι 10% έως 12% των ανδρών βιώνουν συμπτώματα ανάλογα με αυτά της προστατίτιδας.
Η διάγνωση της πάθησης είναι δύσκολη διότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από άνδρα σε άνδρα. Πολλά από τα συμπτώματα όπως για παράδειγμα ο πόνος ή το κάψιμο στην ούρηση και το ανεπαρκές άδειασμα της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι συμπτώματα μιας άλλης ασθένειας.
Ο προστάτης αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του ανδρός. Το μέγεθος του είναι ανάλογο με αυτό ενός φουντουκιού. Αποτελείται από δύο λοβούς που περιβάλλονται από ένα εξωτερικό επίπεδο ιστού.
Ανατομικά ο προστάτης βρίσκεται μπροστά από το ορθό και ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη όπου συσσωρεύονται τα ούρα προερχόμενα από τους νεφρούς. Παράλληλα ο προστάτης είναι τοποθετημένος γύρω από την ουρήθρα η οποία εξέρχεται από την ουροδόχο κύστ…