Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tι να κάνετε όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας


Είναι πολύ ενοχλητικό να ξυπνάει κανείς κατά τη διάρκεια της νύχτας κι αν σας συμβαίνει είναι λογικό να αναρωτιέστε «Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;».

Αν και μερικές φορές ο λόγος μπορεί να είναι προφανής, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λιγότερο γνωστοί σωματικοί και συναισθηματικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο. Οι ειδικοί εξηγούν!

Βήχετε
Αν ο βήχας σας ξυπνά, είναι πιθανό να προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που ερεθίζουν το πίσω μέρος του λαιμού. Γνωστό και ως παλινδρόμηση, επιδεινώνεται όταν ξαπλώνει κανείς και συνήθως συμβαίνει μια δυο ώρες αφού πάτε για ύπνο. Όσοι υποφέρουν από παλινδρόμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάζουν κι άλλα συμπτώματα όπως το αίσθημα καύσου ή ξινή γεύση στο στόμα.

Τι να κάνω;
Προσέξτε το βάρος σας. Μερικά επιπλέον κιλάκια γύρω από το στομάχι ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της παλινδρόμησης, δεδομένου ότι δημιουργείται πίεση στην κοιλιακή χώρα. Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο και αποφύγετε τα επίπεδα μαξιλάρια.

Πρέπει να πάτε στην τουαλέτα
Μια γεμάτη κύστη θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και τύπου 2, καθώς το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τη ζάχαρη μέσω των ούρων.

Δεν μπορείτε να αναπνεύσετε
Ξέρετε ότι μπορεί να πάσχετε από νυχτερινό άσθμα; Μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το έχουν γιατί ξυπνάνε τη νύχτα και δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Ενδεχομένως υπάρχει και βήχας.

Τι να κάνω;
Ο κλιματισμός, τα ακάρεα στο κρεβάτι ή το πουπουλένιο πάπλωμα μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Προσπαθήστε να αλλάξετε τον τύπο του κρεβατιού για να δείτε αν σας βοηθάει. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να εξακριβώσει αν έχετε όντως άσθμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια συσκευή εισπνοών κορτικοστεροειδούς ώστε να ανοίξουν οι αεραγωγοί.

Αισθάνεστε μια ζάλη
Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας μια ζάλης αυτό μπορεί να οφείλεται στον λεγόμενο καλοήθη ίλιγγο θέσης. Πρόκειται για ίλιγγο που εμφανίζεται όταν αλλάζετε θέση στο κεφάλι.

Τι να κάνω;
Ο ύπνος σε δύο μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσει καθώς σταθεροποιεί τη θέση του κεφαλιού. Αν ξυπνάτε ζαλισμένη, βάλτε ένα χαμηλό φωτιστικό δίπλα στο κρεβάτι σας – μην κλείνετε τα μάτια – και επικεντρωθείτε σε ένα αντικείμενο για μερικά λεπτά. Το πρόβλημα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Πονάει η πλάτη σας
Ο ύπνος πάνω σε πάρα πολλά μαξιλάρια μπορεί να προκαλέσει πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης. Η καλύτερη θέση είναι να κοιμάστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από το λαιμό και ένα κάτω από τα γόνατα, καθώς έτσι στηρίζεται το κάτω μέρος της πλάτης.

Τι να κάνω;
Το στρώμα μπορεί να είναι πάρα πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό. Κατά τη δοκιμή ενός νέου, ξαπλώστε και τσεκάρετε αν μπορείτε να βάλετε το χέρι σας στο κενό μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και του στρώματος. Αν υπάρχει μεγάλο κενό, σημαίνει ότι το στρώμα είναι σκληρό, αν δεν μπορείτε να βγάλετε τα δάχτυλά σας εύκολα σημαίνει ότι το στρώμα είναι μαλακό.

Ζεσταίνεστε
Είναι ένα κλασικό σημάδι της εμμηνόπαυσης αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή λόγω παρενέργειας των αντικαταθλιπτικών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι σοβαρής λοίμωξης ή νόσου συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, της ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων) και το λέμφωμα, ένα είδος καρκίνου του αίματος.

Τι να κάνω;
Αν αυτό συμβαίνει αρκετές φορές την εβδομάδα, το πρόβλημα θα πρέπει να διερευνηθεί αμέσως από τον γιατρό σας.


newsnowgr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ